МВР

ОД Монтана

 

Обединен контролно- пропускателен пункт изградиха в района на село Лехчево пожарникари и спасители от 5 области в рамките на националното пълномащабно учение "Защита 2019 г."

 Според сценария на двудневното пълномащабно учение „Защита 2019 г.“ в АЕЦ Козлодуй настъпва отказ на система за безопасност, преустановено е охлаждането на отработеното гориво в приреакторния басейн на спрения за планов годишен ремонт 5 блок на АЕЦ „Козлодуй“. Констатирано е изхвърляне на радиоактивни вещества в атмосферата. Случващото се е класифицирано от АЕЦ-а като „Обща авария”. Незабавно е активиран Аварийният план на атомната централа. Уведомени са кметствата на общините Козлодуй и Мизия, Агенцията за ядрено регулиране, ГДПБЗН, Министерството на енергетиката, както и оперативните центрове към областните управления ПБЗН във Враца и Монтана. Междувременно, по време на транспортни операции от 5 блок към Хранилището за отработено гориво, пада контейнер с гориво, което довежда до разхерметизирането на контейнера и изхвърляне на радиоактивни частици в ограничен периметър около него. Пострадали са шестима души от обслужващия транспортирането персонал на централата, на които веднага е оказана първа долекарска помощ от Служба „Трудова медицина” в АЕЦ, след което са транспортирани в МБАЛ „Св. Иван Рилски” в Козлодуй. На персонала, осъществяващ тези дейности, е разпоредено да използва индивидуални средства за защита (маски, филтри, дихателни апарати) и защитно облекло. Ремонтният персонал е изведен от блока. На работещите на площадката на атомната централа е препоръчана йодна профилактика и защитна мярка „укриване” във вътрешността и в приземните етажи на обитаемите сгради, с добре уплътнени прозорци и врати. С помощта на Районна служба ПБЗН – АЕЦ „Козлодуй”, повредата е отстранена. Радиационната обстановка се нормализира. Дежурният авариен персонал на АЕЦ-а продължава да работи по график на площадката на централата по отстраняване на пораженията. Планират се възстановителни дейности, оценка на състоянието на съоръженията след аварията и предстои почистване на замърсените с радиоактивност райони. Извършена е херметизация на сграда на хранителен магазин в Козлодуй , проиграна е евакуация на ученици от СУ „Св. Св. Кирил и Методий”. След подаване на информация в Националния щаб е получено разпореждане и са разгърнати обединени контролно-пропускателни пунктове в зоната на Кнежа и Лехчево, предприета е и организация за провеждане на евакуация при необходимост.

21 ное 2019

От 15 ноември гл. инспектор Огнян Иванов е новият началник на Районното управление в гр. Лом

 Със заповед на министъра на вътрешните работи от 15.11.2019 г., гл. инспектор Огнян Иванов е временно преназначен на длъжността началник на Районното управление в крайдунавския град. Той е роден в гр. Лом, с бакалавърска степен по специалността „Защита на националната сигурност” от ВСУ „Черноризец Храбър” и магистърска степен по специалността „Публична администрация” в АМВР – гр. София.
 В системата на МВР постъпва през 1994 г. като полицай при община Лом. През годините е преминал през длъжностите командир на отделение и началник група в сектор „Охранителна полиция” на РУ Лом.
  От 2013 г. до момента бе началник сектор „Охранителна полиция” в РУ Лом.
  В служебното си досие има 22 награди – 12 „писмени похвали”, 7 награди „обявяване на благодарност, от които 3 от Дирекция „Национална служба Полиция”, както и колективна парична награда от вътрешния министър.
 Досегашният началник гл. инспектор Георги Петков е назначен за н-к сектор „Криминална полиция” в РУ Лом.

19 ное 2019

На 17 ноември 2019 г. бе отбелязан Световният ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия

„Животът не е резервна част“ - мото на европейското послание при тазгодишното възпоменание

  В продължение на 14 години, ежегодно, третата неделя на месец ноември се отбелязва като Световен ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. Решението за това, от 26 октомври 2005 година, е на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации. Календарният ден за възпоменание тази година е 17 ноември. Мотото на европейското послание при тазгодишното възпоменание е „Животът не е резервна част“.
  В памет на жертвите на пътно-транспортни произшествия в църквата "Св. Св. Кирил и Методий" в гр. Монтана бе отслужена възпоменателна панихида. На нея присъстваха областният управител Росен Белчев и екипът му,  началник отдел "Охранителна полиция" в ОД МВР Монтана комисар Денис Хилмиев, началникът на сектор "Пътна полиция" при ОДМВР гл. инспектор Елвис Иванов, началникът на РУ Монтана гл. инспектор Бисер Йончев и служители от РДПБЗН Монтана.
От началото на годината до момента в област Монтана са настъпили 160 тежки ПТП, при които са загинали 17 души, а 205 са ранени.

17 ное 2019

ЗА ОД НА МВР МОНТАНА

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО