МВР

ОД Кърджали

 

20 яну 2020

Важна информация за гражданите при издаване на български лични документи

Лични карти, паспорти и свидетелства за управление на МПС могат да се подменят и преди изтичане на срока на валидност ; Препоръчваме електронните услуги на МВР за улеснение на потребителите

Гражданите с постоянен адрес на територията, обслужвана от ОДМВР Кърджали, имат възможност да подават заявления за издаване на български лични документи /лични карти, паспорти, свидетелства за управление на МПС/ във всяко едно от звената "БДС" на територията на областта. Това може да бъде направено и преди изтичане на срока на валидност на документите.         
Мярката е с цел облекчаване на по-натоварените звена "БДС", както и е с цел допринасяне на удобство за гражданите, които в рамките на работното време могат да направят избор на предпочитано от тях звено, различно от това по постоянния им адрес.           
Готовите лични документи се получават в звеното "БДС", където е подадено заявлението.


Справки за натовареността по Районни управления на МВР в областта при приемане на заявления - в прикачените документи.

Трима са задържани при специализирана операция на ОДМВР-Кърджали, повдигнати са обвинения за изнудване и лихварство

При специализирана операция на ОД на МВР-Кърджали на 6 август, в която са участвали служители от секторите за противодействие на икономическата и криминалната престъпност и от РУ-Кърджали, са задържани трима мъже на 35 г., 36 г. и 63 г. за предоставяне на парични заеми срещу задължение за връщане на заетите суми с лихви, без да имат съответното разрешение за такава дейност. Акцията е преминала под наблюдението на Окръжна прокуратура – Кърджали. В домовете на обвиняемите са извършени претърсвания, при които са иззети пари и вещи. Установено е, че един от тях е давал заеми срещу високи лихви, като той и другите двама са изнудвали пострадалите да се разпореждат с пари и вещи. 
Под ръководството на Окръжна прокуратура-Кърджали е започнало разследване за престъпление по чл. 252 ал.1 от Наказателния кодекс и са извършени процесуално-следствени действия - претърсвания и изземвания, разпити на свидетели.
С постановление на разследващ орган от 06.08.2020 г., към наказателна отговорност за престъпление по чл.213а, ал.2, т.3 и 4 във вр. с ал.1 във вр. с чл. 26 ал.1 от Наказателния кодекс – за изнудване, са привлечени тримата задържани, а на 63-годишния е предявено обвинение и за лихварство. С постановление на наблюдаващия прокурор обвиняемите са задържани за срок от 72 часа.
Разследването по делото продължава.

07 авг 2020

18 пожара в горски масиви, треви и храсти през юли в областта, летните месеци са рискови за тези произшествия

РДПБЗН с важни съвети за опазването на горите от пожари

От началото на месец юли в област Кърджали възникнаха 18 пожара в горски масиви, сухи треви и храсти. Унищожени са 14 декара сухи треви и храсти, 8 декара горска постеля и 3 декара иглолистна гора. 
С повишаването на дневните температури значително се увеличава и рискът от възникване и бързо разпространение на пожари в природата. За да не се допускат сериозни инциденти и за да бъдат опазени селскостопанската реколта, гората и имуществото на жителите от областта, е важно да се спазват правилата за безопасност.
Основни правила за пожарна безопасност през летния сезон:
Не изхвърляй неизгасени кибритени клечки и фасове в горима и леснозапалима среда!
Паленето на огън в гората е забранено, освен на обезопасените и обозначени за това места.
Преди да запалите огън на разрешените за това места, се уверете, че разполагате с вода или други средства за загасяването му при поява на вятър и при напускане на мястото.
Не бива да се изхвърлят бутилки. Те могат да проявят ефекта на лупа и това да доведе до запалване на суха трева, листа или растителни остатъци.
Недопустимо е паленето на огън при наличие на силен вятър, който може да разнесе горящите частици, без да имате възможност за навременна реакция.
Силният вятър увеличава притока на кислород към огнището и подпомага развитието на пожара.
Разчистването на пасища, сухи клони и отпадъци в горски участъци трябва да става чрез събирането, окосяването и извозването им на определените за това места. Забранено е унищожаването им чрез изгаряне!
За да се предотврати самозапалване, прясното сено се складира на дебел слой само след като изсъхне.
За да се предотвратят пожарите, предизвикани от късо съединение на далекопроводите, под и около тях се оформят просеки.
Абсолютно забранено е опалването на стърнищата.
При пожар незабавно потърсете помощ на телефон 112.

30 юли 2020

ЗА ОД НА МВР КЪРДЖАЛИ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО