МВР

ОД Търговище

 

15 яну 2020

ГДБОП предупреждава за активна СПАМ атака

Към потребителите - Не отваряйте съобщенията, директно ги изтривайте! Целта е заразяване на компютърни конфигурации и смарт устройства
ГДБОП предупреждава за активна СПАМ атака спрямо гражданите, а целта е заразяване на компютърни конфигурации и смарт устройства. Както и при предишни подобни атаки, се използва името на държавна институция  - в случая Министерството на вътрешните работи.  Съобщенията се изпращат от маскиран и нереален пощенски адрес: [email protected], наименован „Пътна полиция МВР“, и съдържат прикачен файл, за който се претендира, че е електронен ФИШ от КАТ или призовка за извършено друго нарушение по Закона за движение по пътищата.

Уточняваме, че в МВР не съществува електронна поща с такъв адрес.
МВР напомня, че такава практика не съществува и всяко едно електронно съобщение следва да бъде разглеждано от получателите му като измамно. Затова – не го отваряйте и директно го изтрийте.

От специализиран отдел „Киберпрестъпност“ на ГДБОП посочват, че в днешни дни СПАМ кампаниите излизат от обичайната си цел: разпращане на непоискани търговски съобщения с рекламна цел и придобиват вид на кибератаки, които целят заразяване на устройства на крайните интернет потребители. Сигнализират още и за други СПАМ атаки, при които получателите вече биват изнудвани да заплащат определени суми пари в крипто валута. Откупът се изисква, за да не бъдат разпространени нецензурирани снимки на получилите на съобщението.

Ежемесечно се извършват съвместни действия с големите интернет доставчици в страната за филтрация на подобни атаки, но при смяна на източника на атаката има период, в който тя е активна и достига до интернет потребителите, до които е била адресирана.   

ГРАФИК за осъществяване на срещи и прием на граждани от мобилен екип от служители от ОДМВР-Търговище през м. януари 2020 г.
Във връзка с утвърден от директора на ОД МВР-Търговище план през м. януари 2020 г. в област Търговище мобилен екип, съставен от служители на отдел „Охранителна полиция“, на секторите „Противодействие на криминалната престъпност“ и „Противодействие на икономическата престъпност“, и на районните управления в състава на дирекцията, ще посетят следните 9 малки  населени места  в областта и ще проведат там срещи с представители на местната власт и граждани по местни проблеми по сигурността и обществения ред:


– На територията, обслужвана от РУ-Търговище  -  на 16 .01.2020 г.:  в селата  Драгановец(10 ч), Вардун(13 ч) и Черковна(15 ч).

- На територията, обслужвана от РУ-Попово –на 23.01.2020 г.: в селата Голямо Градище(10 ч), Люблен(13 ч) и Гърчиново(15 ч).

-  На територията, обслужвана от РУ-Омуртаг – на 30.01.2020 г. – в селата Птичево(10 ч), Горско село(13 ч) и Змейно(15 ч).
07 яну 2020

6 случая на управление на МПС след употреба на алкохол са констатирани по време на полицейска операция през зимните празнициВъв връзка с отминалите коледни и новогодишни празници и свързаното с тях увеличаване на автомобилния трафик с цел осигуряване на безопасността на движението по пътищата на територията на област Търговище бе проведена специализирана полицейска операция „Алкохол и неправоспособност“. Нейната основна цел бе нулева толерантност към водачи, управляващи МПС след  употреба на алкохол, под въздействието на наркотични вещества или пък без да притежават свидетелство за правоуправление. Същевременно в хода на акцията бе осъществяван и активен контрол за спазване от водачите на МПС на скоростните режими, като за целта  бяха използвани всички налични технически средства.

Установени са 3 случая на управление на МПС с концентрация на алкохол в издишания от водача въздух между 0,5 и 1,2 промила, и други 3 случая на управление с концентрация на алкохол над 1,2 промила, което е престъпление от общ характер – по чл. 343б, ал. 1 от Наказателния кодекс. Най-високата измерена концентрация на алкохол в издишания от водач въздух е 3,1 промила. За шофиране след употреба на алкохол служители на областната дирекция са съставили на съответните водачи на МПС 6 акта за установяване на административно нарушение по Закона за движение по пътищата. Издадени са общо 10 заповеди за принудителна административна мярка по Закона за движение по пътищата на водачи, управлявали МПС след употреба на алкохол, от които: 6 – по чл. 171, т. 1, буква „б“ – временно отнемане на свидетелството за управление на съответния водач; 1 – по чл. 171, т. 2, буква „б“от същия закон - временно спиране от движение на превозното средство; и 3 – по чл. 171, т. 2а – прекратяване на регистрацията на МПС.

Най-високата измерена скорост на движение на МПС по пътищата на областта през горепосочения период от време е 133 км/ч извън населено място/при ограничение за движение с до 90 км/ч/, и 129 км/ч в населено място – при ограничение за движение със скорост до 50 км/ч.

По време на операцията не са установени случаи на управление на МПС под въздействието на наркотични вещества.

03 яну 2020

6 акта за нарушения на ЗОБВВПИ са съставени по време на специализирана полицейска операция
Приключи специализирана полицейска операция за осъществяване на активен контрол върху съхранението на ловно и огнестрелно оръжие, и за спазване на нормативно установените изисквания в дейността на ловно-рибарските магазини, обектите за продажба на пиротехнически изделия и складовете за взривни вещества, която стартира на 9.12.2019 г. Активните контролни действия бяха предприети във връзка с коледните и новогодишни празници, когато по разбираеми причини се увеличава закупуването и използването на различни видове пиротехнически изделия от гражданите. В хода й системно бяха извършвани внезапни проверки в обекти, притежаващи лиценз за търговия с пиротехнически изделия/в област Търговище те са 16 на брой/, на складове за взривни вещества и на ловно-рибарски магазини. Паралелно се извършваха и проверки на лица, притежаващи бойно и ловно оръжие, относно неговото надеждно съхранение и носене. В специализираната операция участваха служители от областната дирекция на МВР и от районните управления в състава й.

В хода на акцията са извършени проверки на 7 ловно-рибарски магазина в област Търговище. Полицейските служители са проверили и 104 физически лица относно спазване на нормативните изисквания за носене, съхраняване и правилна употреба на ловно и бойно оръжие. По време на специализираната операция органите на реда са извършили и 10 проверки в магазини, където се продават пиротехнически изделия,  както и 6 такива в складове съхранение на взривни вещества.
За констатирани нарушения на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия/ЗОБВВПИ/  полицейските служители са съставили 6 акта за установяване на административно нарушение, като един от тях е за нерегламентирана употреба на пиротехнически изделия.02 яну 2020

Предприемат се допълнителни мерки за осигуряване спокойни коледни и новогодишни празници на гражданите на областта
Във връзка с предстоящите  зимни празници и свързаните с тях почивни дни в ОД МВР-Търговище е създадена организация за осигуряване на обществения ред, сигурността на гражданите и безопасността на движението на МПС, като за целта е изготвен и утвърден план. По места са проведени срещи с органите на местната власт и самоуправление за предприемане на съвместни мерки за опазване на обществения ред и за предотвратяване на евентуалното му нарушаване. Това се отнася особено до местата, свързани с масово събиране на хора по време на празнични тържества. За целта в близост до коледни и новогодишни базари, заведения, църковни храмове, гари и автогари, през визирания период от време ще има засилено полицейско присъствие.

Съвместно със служители на РДПБЗН-Търговище полицейски служители  са извършили проверки на питейни и увеселителни заведения в областта, където ще се провеждат празненства. Обект на контрол са били организацията за пожарната безопасност, условията за евакуация, състоянието на отоплителните уреди и съоръжения, електрическите и вентилационните инсталации и системите за пожарогасене и пожароизвестяване. На собствениците и ползвателите на обектите се обръща внимание относно задълженията им по отношение на охраната, пропускателния режим и по поддържането в изправност на аварийните изходи. Проведени са срещи с ръководствата на фирми, осъществяващи  частна охранителна дейност в места, където се очаква да има празнични прояви, с цел подобряване на пропускателния режим, повишаване на бдителността и осъществяване при необходимост на своевременен обмен на информация с полицейските органи.

Създадена е необходимата организация за обезпечаване безопасността на движението по главните и второстепенни пътища в областта и по вътрешноградската мрежа предвид очаквания интензивен пътникопоток преди, по време и непосредствено след празничните и почивни дни. Дейността на служителите на сектор „Пътна полиция“ в дирекцията ще бъде насочена основно към подпомагане и регулиране на движението по пътищата, както и към контрол спрямо водачи с рисково поведение, свързано с неправилно изпреварване, неправилни маневри и отнемане на предимство. През периода на празниците по пътищата на областта ще бъде проведена специализирана полицейска операция „Алкохол и неправоспособност“ с основна цел нулева толерантност към водачи, управляващи МПС след употреба на алкохол, под въздействието на наркотични вещества или пък без да притежават свидетелство за правоуправление. Същевременно ще се следи за спазване на скоростните режими от страна на водачите на МПС, като за целта ще бъдат използвани всички налични технически средства. С оглед очаквания интензивен трафик по преминаващия през област Търговище път I-4/София-Варна/ по време на предстоящите празнични и почивни дни на различни участъци от него ще има дежурен полицейски екип. Засилено полицейско присъствие ще има и в други натоварени и конфликтни участъци по пътищата на областта. Наред с това нарядите ще осъществяват контрол и за спазване на въведените от Агенция „Пътна инфраструктура“ ограничения за движението по определени участъци от републиканските пътища за автомобили, предназначени за превоз на товари с технически допустима максимална маса над 12 тона, включително състав с ремаркета и полуремаркета, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника.

От сектор „Пътна полиция“ в областната дирекция напомнят на водачите на МПС  да бъдат внимателни и толерантни на пътя, да спазват правилата за движение и да не подценяват рисковете при шофиране в зимни условия. Оттам информират още, че водачите, които с рисковото си поведение на пътя застрашават своята безопасност и тази на останалите участници в движението, ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
23 дек 2019

ЗА ОД НА МВР ТЪРГОВИЩЕ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО