МВР

ОД Търговище

 

17 сеп 2020

Стартира операция на „Пътна полиция“, насочена към пешеходците

Специализираната акция за подобряване безопасността на движението по пътищата се провежда от 17 до 24 септември 2020 г.
Акцията се провежда на територията на страната, включително в област Търговище, а нейната основна цел е ограничаване на предпоставките за възникване на тежки пътни инциденти.

Контролните органи ще следят стриктно за нарушения, извършени от пешеходци - неправилно пресичане и внезапното навлизане на пътното платно, както и от водачи на ППС, които отнемат предимство на придвижващите се пешком граждани.  Друг акцент е недопускане на преминаване при забраняващ сигнал на светофарните уредби и от водачи, и от пешеходци. Ще се осъществява активен контрол за отнемане предимство на пешеходци на пешеходна пътека. Ще се прецизират маршрутите на полицейските екипи, като дейността им ще бъде ориентирана приоритетно към  определени точки за контрол в районите на населените местата с интензивен пътникопоток, както и към участъци с повишена концентрация на пътни инциденти. Ще се акцентира особено върху пресичане на нерегламентирани места от пешеходци, придружаващи деца.

Паралелно при извършваните проверки на водачите на МПС полицейските служители ще извършват и своевременни справки за евентуално наличие на неплатени глоби и невръчени електронни фишове.
 
От сектор „БДС“ ще съдействат на гражданите, които не притежават документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в предстоящите частични избори за кметове на кметстваНа 27.09.2020 г. в 5 села на област Търговище ще се проведат частични избори за кметове на кметства: в три села на община Попово – Водица, Медовина и Славяново, и в две села в община Търговище – Кралево и Острец. В тази връзка от ОДМВР-Търговище информират, че звената „Български документи за самоличност“ в ОДМВР – Търговище ще съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите.
За целта служителите от звено „БДС“ в РУ-Попово и сектор „Български документи за самоличност“ при ОДМВР-Търговище ще работят на 27 септември 2020 г., неделя  - от 08.30 ч. до 19.30 ч.

В ОД МВР-Търговище е създадена организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт), защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, удостоверения на граждани ще се издават от 21 септември 2020 г.,  да имат възможност да упражнят правото си на глас за избор на кмет.
За целта в сектор„Български документи за самоличност“на  дирекцията  е създадена следната организация за работа:

1.    В зависимост от конкретните нормативни изисквания на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност.

2. При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 25 септември 2020 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

За да бъде издадено удостоверение, е необходимо:

1. Гражданите, желаещи издаване на удостоверение, следва лично да подадат искане в звено „БДС“ в РУ-Попово и в сектор „Български лични документи“ при ОДМВР-Търговище в дните от 21.09.2020 г. до 25.09.2020 г. от 08.30 до 17.00 часа, а в изборния ден  - на 27.09.2020 г. - от 08.30 до 19.00 часа, в сектор „Български лични документи“ при ОДМВР-Търговище и в звеното на РУ-Попово.
2. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в деня на изборите за   кметове, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.

3. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ, СДВР и ОДМВР, независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.
От ОД МВР-Търговище напомнят на гражданите, че удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

УДОСТОВЕРЕНИЕТО СЕ ИЗДАВА, ЗА ДА ПОСЛУЖИ САМО ПРЕД СЕКЦИОННАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ И Е ВАЛИДНО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН  - 27 септември 2020 година.

При произвеждане на втори тур на избори за кметове /на 04.10.2020 г./ ще се издават нови удостоверения от 28.09.2020 г. до 02.10.2020 г. включително, съгласно описания по-горе начин и време, както и в самия изборен ден.


17 сеп 2020

В ход е двумесечна полицейска акция „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!"

16 септември ще бъде отбелязан като Ден без загинали на пътяОт 1.09.2020 г. до 31.10.2020 г. в страната ни се провежда традиционната превантивна акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“ Дните от 16 до 22.09.2020 г. са обявени за Седмица за превенция на детската пътна безопасност, а 16 септември е обявен за Ден на превенцията. Този ден ще се проведе под наслова „Остани жив!Пази живота!“ в контекста на Дните на безопасността/ROAD SAFETY DAYS/ на пътя на ROADPOL – Европейската мрежа на службите „Пътна полиция“. В Деня без загинали на пътя – 16 септември, тази година акцентът ще е поставен върху разсейването, което за редица страни в Европа вече е сред водещите причини за възникване на тежки пътно-транспортни инциденти. От „Пътна полиция“ напомнят, че този проблем,  като причина за произшествия, не се отнася само до водачите, а и до пешеходците и пътниците, които с поведението си също могат да провокират рискова ситуация на пътя.
На 16 септември полицейските автомобили, осъществяващи патрулно-постова дейност и контрол на пътното движение в Търговище, ще се движат с включен светлинен сигнал като знак за  присъединяването на ОДМВР-Търговище към гореспоменатата европейска инициатива. В 12 ч днес в гр. Търговище операцията ще бъде символично сигнално оповестена, като служебните автомобили със специален режим на движение  ще преминат през кръстовището на бул. „Митрополит Андрей“ и ул. „Трети март“/на „Стария бряст“/ с включени едновременно светлинен и звуков сигнал в знак на почит към паметта на загиналите в пътни инциденти. През целия ден ще се осъществява активен контрол за спазване правилата на движение в населените места на областта, като за целта ще бъдат ангажирани максимален брой полицейски служители.

Преди началото на новата учебна година в районите на всички детски и учебни заведения в областта служители на „Пътна полиция“ и представители на общините и кметствата са извършили огледи на състоянието на наличната сигнализация с пътни знаци и маркировка, на уличното осветление, на предпазните огради и пешеходни ограждения/парапети/, както и на обезопасеността на входовете на тези заведения. За установени нередности или пропуски са изготвени са предписания до стопаните на пътя с цел тяхното своевременно отстраняване.
Всички възлови кръстовища в градовете на областта, където  има интензивно движение на ученици, по време на първия учебен ден бяха обезпечени с полицейско присъствие. При необходимост полицейските служители даваха съвети и напътствия за безопасно пресичане от децата и придружаващите ги възрастни.
Такова присъствие на най-натоварените кръстовища ще бъде осигурено с превантивна цел в рамките на цялата учебна година – в часовете преди началото и след края на учебните занятия.

По време на учебната година, при стриктно спазване на мерките срещу пандемията “COVID-19”, полицейските служители ще запознаят преподавателите и родителите на учениците с евентуалните  предпоставки за тежки пътни инциденти  като например рискови пешеходни пътеки и кръстовища и участъци, а на родителите ще препоръчат безопасни маршрути за децата им от дома до училище и обратно. Ще бъде припомнено, че при движение по участъци без тротоари или пък извън населени места пешеходците трябва да се движат по пътното платно противоположно на посоката на движение на пътните превозни средства, по възможност – най-близо до лявата му граница. Полицейски служители ще вземат участие в организирани родителски срещи, на които ще представят темата за пътната безопасност и безалтернативността на спазването на основните правила за движение по улиците и пътищата. До края на м. септември съвместно с експерти от РУО-Търговище ще бъдат изготвени графици за изнасяне на беседи по безопасност на движението от полицейски служители в училищата и детските градини на областта, като темите ще бъдат представяни по подходящ за възрастта на младежката аудитория начин и при спазване на всички противоепидемични мерки..

През настоящата лятна ваканция – от 1.06.2020 г. до 31.08.2020 г., на територията на област Търговище е възникнал един пътен инцидент, в който е било ранено дете. На 12.06.2020 г. в гр. Търговище при сблъсък между лек автомобил и мотоциклет е било ранено 17-годишно момиче, което се е возило на мотоциклета. За същия период на предходната 2019 г. по пътищата на областта са регистрирани два пътни инцидента с участието на деца/до 17 год. възраст/, като едно от тях е загинало, а 4 други са ранени.
 

Практически препоръки за Главна Дирекция"Национална полиция" за безопасно движение на децата от дома до училището и обратно можа да прочетете
тук: 

16 сеп 2020

Стартира акция за гарантиране безопасността на движението по пътищатаОт днес до 14 септември 2020 г. на територията на страната, включително в област Търговище, ще се проведе специализирана акция за гарантиране на безопасността на движението по пътищата. Нейната основна цел е ограничаване на предпоставките за възникване на тежки пътни инциденти.

Контролните органи ще следят стриктно за недопускане на управление на МПС от употребили алкохол или наркотични вещества водачи, от такива без правоспособност, за използване на обезопасителни колани от водачите и пътниците в автомобилите, и на предпазни каски – от тези на мотоциклетите. Ще се осъществява активен контрол за неправилно изпреварване и за отнемане на предимство, както и за отнемане предимство на пешеходци на пешеходна пътека, и за преминаване при забраняващ сигнал на светофарните уредби. Ще се използват всички налични технически средства за контрол на скоростта на МПС. Паралелно при извършваните проверки полицейските служители ще извършват и своевременни справки за евентуално наличие на неплатени глоби и невръчени електронни фишове.

11 сеп 2020

Предстои обявяване на конкурс за нова длъжност по Закона за държавния служителВ ОДМВР-Търговище ще бъде обявен конкурс за длъжността старши експерт „Координация и административно обслужване“ към отдел „Административен“.

Място и срок за подаване на документите за участие:


-    Срокът за подаване на документи е 10 дни.
-   Документите да бъдат представени лично или чрез пълномощник (оригинално нотариално заверено пълномощно) в 10 (десет) дневен срок от публикуване на обявлението за конкурса, на адрес: гр. Търговище, ул. „Спиридон Грамадов“ № 36, всеки работен ден от 10:00 часа до 12:00 часа и от 15:00 часа до 17:00 часа в сектор „Координация, административно и правно обслужване и човешки ресурси” към отдел „Административен” при Областна дирекция на МВР - Търговище.

Телефон за справки и допълнителна информация: 0601/60363.11 сеп 2020

ЗА ОД НА МВР ТЪРГОВИЩЕ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО

Достъп до обществена информация