МВР

ОД Търговище

 

ГРАФИК за осъществяване на срещи и прием на граждани от мобилни екипи от служители от ОДМВР-Търговище през м. декември 2018 г.
Във връзка с утвърден от директора на ОД МВР-Търговище план през м. декември 2018 г. в област Търговище мобилни екипи, съставени от служители на отдел „Охранителна полиция“, на секторите „Противодействие на криминалната престъпност“ и „Противодействие на икономическата престъпност“, и на районните управления в състава на дирекцията, ще посетят малки  населени места  в областта и ще проведат срещи с представители на местната власт и граждани по местни проблеми по сигурността и обществения ред, както следва:


– На територията, обслужвана от РУ-Търговище  -  на 12.12.2018 г. –  в селата Острец/10 ч/, Осен/11 ч/, Ловец/12 ч/, Здравец/14 ч/, и Момино/15 ч/.

- На територията, обслужвана от РУ-Попово – също на 12.12.2018 г. – в селата Светлен/10 ч/, Звезда/11 ч/, Долна Кабда/12 ч/, Марчино/14 ч/, и Конак/15 ч/.

-  На територията, обслужвана от РУ-Омуртаг – на 19.12.2018 г. – в селата Изворово/10 ч/, Камбурово/11 ч/, Панайот Хитово/12 ч/, Горна Хубавка/14 ч/, и Долна Хубавка/15 ч/.

07 дек 2018

Практически препоръки на „Пътна полиция“ за безопасно шофиране на Студентския празник – 8 декември, и в дните около него
•    Не ползвай личен транспорт за празника!
•    Намери шофьор с кола за отиване и връщане, който гарантирано няма да пие алкохол!
•    Използвай при възможност обществен транспорт, като си резервираш билет предварително!
•    Ако сте група, ползвайте промоциите и пътувайте организирано с обществен превоз. Така няма да ограничите нито една от възможностите за забавление.

Ако все пак ще ползваш сам или с приятели личен транспорт:

ПОДГОТВИ:
- документите си – лична карта, свидетелство за управление на МПС;
- документите на автомобила;
- задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите;
- документ за платена винетна такса;
- документ за преминат годишен технически преглед;

ПРОВЕРИ:
- автомобилът да е технически изправен – спирачки, чистачки, светлини; отоплителна система
- гумите са подходящи за зимни условия;
- водата да е сменена с антифриз;
- да има достатъчно масло;
- аптечката да е оборудвана и медикаментите в нея да са в срок на годност;
- светлоотразителната жилетка да е в колата;
- обезопасителният триъгълник и пожарогасителят да са на разположение.

ЗАРЕДИ:
- незамръзваща течност в резервоарчето за чистачките;
- достатъчно гориво;
- храна и вода за из път;
- мобилния си телефон и си осигури зарядно за автомобил;

ОСИГУРИ
вериги за сняг, буксирно въже, може и други подръчни инструменти за чистене на сняг – лопата, метла/четка;
- спрей против замръзване на уплътнители и чистачки;
-одеяло.

ПОМИСЛИ:
- какъв да бъде маршрутът;
- кой ще кара колата – правоспособен водач ли е;
- кой е най-опитният водач – нека той кара колата;
- ако шофираш чужд автомобил, познаваш ли особеностите му и сигурен ли си в уменията си да го управляваш при зимни условия;
- за сигурността на всички в автомобила – поставете си коланите;
- кой ще пие алкохол и кой ще шофира. Ако шофьорът е един от вас, може да му направите „промоция“ и да поемете разходите му в замяна.

ОСВЕДОМИ СЕ:
- за прогнозата за времето за областите, през които преминава маршрутът;
- за въведени постоянни или временни ограничения по маршрута;
- за спасителни служби в близост до мястото за почивка и за начините на връзка с тях;
- има ли мобилен обхват в местността, в която ще бъде купонът;
- има ли бензиностанция в близост до мястото за почивка.

    Никога не шофирай пил или дрогиран!
    Ако чувстваш умора или сънливост, не шофирай!
    Бъди концентриран, не отклонявай вниманието си при шофиране!
    Не участвай в нерегламентирани състезания (гонки)!

                 

Задължително съдържание на аптечката в автомобила:

    Еластична лента за кръвоспиране (по Есмарх – 5 см/1 м) – 1бр.
    Марлен бинт – 5 см /5 м – 2 бр.
    Марлен бинт – 8 см /5 м – 2 бр.
    Марлен бинт – 10 см /5 м – 2 бр.
    Пакет медицински памук – 25 г – 1 бр.
    Стерилни превръзки за повърхностни рани – 10 см/10 см – 4 бр.
    Стерилни превръзки за повърхностни рани – 40 см/60 см – 1 бр.
    Пластир за рани – 3 см/6 см х 4 бр. – 2 опаковки
    Адхезивен пластир за прикрепване на превръзка – 2,5 см/2,5 м –1 бр.
    Триъгълна кърпа – 96 см/96 см/136 см – 2 бр.
    Стерилни полиетиленови ръкавици голям размер – 2 чифта
    Разтвор на водна основа, подходящ за дезинфекция на ръце и наранени повърхности – 200 мл
    Безопасни игли – 6 бр.
    Ножици с тъпи върхове – 1 бр.
    Уред за обдишване – 1бр.

При необходимост сигнализирай на телефон 112.

06 дек 2018

Момиче от Търговище – сред 94-те деца на загинали и пострадали при изпълнение на дълга си служители на МВР, подпомогнати от националната благотворителна кампания, организирана от министерството

Днес в Академията на МВР в София бе открито нейното 15-то поред коледно изданиеЗа пореден път Академията на МВР отвори врати за традиционното коледно тържество, организирано в рамките на Националната благотворителна кампания за подпомагане децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР. Инициативата се провежда под патронажа министъра на вътрешните работи министър Младен Маринов. В краткото си обръщение към децата министърът ги увери, че подвигът на техните родители  няма да бъде забравен, а те - техните синове и дъщери,  винаги трябва да се чувстват деца на герои и да се гордеят с делата на своите бащи. Той им пожела светли празници, топли спомени и усмивки.  Вътрешният министър благодари сърдечно на всички, с помощта на които стана възможна и се разви кампанията. „Благодарение на тяхното благородство всяко от нашите 94 деца ще получи за Коледа сумата от 700 лева. Подкрепата на тези хора ни дават сила и увереност да продължим делото на своите колеги“, допълни още  министър Маринов.

И тази година спомоществователите на благотворителната кампания бяха осигурили много подаръци за децата, сред които бе и 13-годишната Златина Здравкова от гр. Търговище – дете на рано починал служител на РУ-Търговище. Тя е ученичка в седми клас на СУ „Проф. Никола Маринов“ в града.
На церемонията бе съобщено, че по традиция и тази година в навечерието на Коледа децата ще получат от „ТЕХНОПОЛИС“ и „ПРАКТИКЕР“ ваучери на стойност 750 лв. Към коледното издание се присъедини и „БИЛА - България“ с ваучери от по 150 лева.  За доброто им настроение се погрижи Фондация „Емил Шарков“, с помощта на която гости на децата бяха Орлин Павлов, Тита и Искрата.

По време на официалната церемония  бе излъчен и клипът на Коледната кампания за 2018 г., изработен от Пресцентъра на МВР за дарителската инициатива, а децата получиха своите подаръци от министъра на вътрешните работи Младен Маринов и  председателя на Съвета на директорите на „Видеолукс холдинг“ г-н Тодор Белчев. На празника присъстваха и зам.-министрите на вътрешните работи Красимир Ципов и Милко Бернер, директорите на главните, специализираните и административни дирекции на МВР, ректорът на АМВР, преподаватели и курсанти.

Началото  на кампанията бе поставено през 2003 г. Средствата по нея се набират целогодишно чрез кратки номера 1866 и 0900 5 1866, специално открити от телекомуникационните компании, и по банков път, а от няколко години и от служителите на МВР, които ежемесечно заделят от заплатите си сума за благородната инициатива. Така стана възможно тази година за първия учебен ден 100 деца да бъдат подпомогнати  с по 500 лева от средствата, набрани в рамките на Националната благотворителна кампания. По 700 лева получиха девет деца, които завършиха средното си образование през 2018 г. За семействата МВР организира и седемдневни ваканции в края на юни и в началото на септември т.г. в базите на ведомството в Созопол и Несебър. Днес, в  навечерието на коледните празници, набраните през годината средства се разпределят на равни суми и се превеждат по сметките на децата, открити от ДСК.

 

04 дек 2018

ЗА ОД НА МВР ТЪРГОВИЩЕ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО