МВР

ОД Търговище

 

Новини

Награди в чест на професионалния празник на служителите на МВР
За постигнати високи професионални постижения и послучай 5 юли – празника на служителите на МВР, са отличени четирима служители на областната дирекция на МВР-Търговище. На тази дата се навършват 141 години от създаване на вътрешното ведомство в страната ни.

За образцово изпълнение на служебните си задължения с грамота от административния секретар на МВР са отличени: Румяна Атанасова, началник на сектор“ Български документи за самоличност“ в областната дирекция; и Илияна Миланова, старши експерт „Човешки ресурси“ в сектор „КАПОЧР“ на отдел „Административен“ в дирекцията.

С „Писмена похвала“ от директора на ОДМВР-Търговище за съществен принос при изпълнение на професионалните им задачи са наградени двама служители – гл. инсп. Иван Александров, началник на сектор „ООР ТП“ в отдел „Охранителна полиция“ в областната дирекция; и гл. инсп. Борислав Борисов – началник на РУ-Омуртаг.

02 юли 2020

32 деца от образователен център в гр. Търговище се запознаха с професията на полицая

Атрактивната демонстрация на открито бе посветена на предстоящия професионален празник на служителите на МВР – 5 юли
Днес на открита площадка в парка „Борово око“ в гр. Търговище служители на РУ-Търговище и на областната дирекция на МВР представиха пред деца от първи и втори клас от образователен център „Усмивки“ в града своята професия. Проявата бе посветена на професионалния празник на служителите на МВР-5 юли.
Пред малчуганите служебното полицейско куче Арт, водено от своя водач Диян Колев – ст. полицай в районното управление, демонстрира уменията си за откриване на наркотично вещество, укрито в автомобил. След това на децата бе дадена възможност да си изберат в кой от няколкото наредени сандъци, имитиращи куфари, да бъде укрито количество наркотик. Под възторжените им възгласи Арт се справи успешно и с тази задача и заслужено бе изпратен от тях с аплодисменти.

Голям интерес сред малките възпитаници на образователния център предизвика изземването на следи от ръце чрез използване на специални химически средства, демонстрирано им от експерта в сектор „НТЛ“ на областната дирекция Георги Гюрюшев. Децата не скриха възторга си, че получиха възможност наживо да се запознаят с подобни професионални действия, които досега са виждали само във филмите.

С голям интерес те посрещнаха представянето на служебния полицейски автомобил и на някои атрибути, използвани от служителите на реда при изпълнение на служебните им задължения – стоп-палка, шлем, противокуршумна жилетка, предпазна каска, светлоотразителна жилетка, белезници. Началникът на група „Охрана на обществения ред“ в РУ-Търговище Димитър Боянов, командирът на отделение Анатолий Малчев и мл. полицейският инспектор в същата група Галина Георгиева им разказаха за основните моменти от денонощната работа на униформените служители. Бе демонстрирано как се получава сигнал за инцидент в реално време посредством радиостанция, с каквато са оборудвани полицейските автомобили.  Почти всички от децата се снимаха с палката, каската и жилетката, и спонтанно  споделиха желанието си и те да станат полицаи, като пораснат. А едно от тях за малко влезе в ролята на задържан от полицията, чрез което на децата бе обяснено какви са правилата, които служителите на реда стриктно спазват при извършване на действия по задържане.

В края на откритото занятие малчуганите поздравиха полицейските служители с емоционално изпълнена песен. Управителят на образователен център „Усмивки“ Светлана Храброва благодари за ползотворната съвместна работа, тъй като това не е първата среща на възпитаниците на центъра със служители на областната дирекция. „Изразяваме своята благодарност за интересния урок на открито, проведен от вашите служители. У нас ще останат незабравими спомени от срещата ни с представители на любимата детска професия. Благодарим за емоциите и вълнението, които ни дадохте!“ – е вписано във връчения от нея благодарствен адрес, адресиран до директора на областната дирекция ст. комисар Николай Ненков.01 юли 2020

Приключи операция на „Пътна полиция“ с акцент опазване живота и здравето на децата на пътя

През миналата седмица в страната ни бе проведена специализирана полицейска операция, насочена към опазване на живота и здравето на децата и младежите. Основните акценти в осъществяваната активна контролна дейност бяха: недопускане пресичането от пешеходци на платното за движение на нерегламентирани за това места или при забранителен сигнал на светофарната уредба, както и недопускане управлението на мотопеди и други видове превозни средства от неправоспособни водачи. По време на едноседмичната превантивна акция бе засилен контролът и спрямо водачите на пътни превозни средства с оглед недопускане отнемането на предимство на пешеходци, а също -  недопускане управление на МПС и превоз на пътници без използване на обезопасителни средства. Следеше се и за това велосипедисти да не се придвижват по тротоарите и  да използват светлоотразителна жилетка в тъмната част на денонощието.
35 са съставените на пешеходци фишове за констатирани нарушения по Закона за движение по пътищата по време на операцията в област Търговище. От тях 29 са за пресичане на нерегламентирани места, и 6 - за неспазване на забранителен сигнал на светофарната уредба.

122 са съставените от контролните органи в хода на операцията актове за установени други нарушения по Закона за движение по пътищата, 247 – наложените глоби по фиш/тук не са включени електронните фишове/. Издадени са 19 заповеди за прилагане на принудителни административни мерки. От съставените фишове един е за констатирано нарушение при управление на мотопед. Два фиша са съставени на водачи за неизползване на свелоотразителна жилетка при управление на двуколесно ППС, един – за неизползване на велоалея при управление на велосипед. 35 са съставените актове на водачи за управление на МПС без обезопасителен колан или каска, 4 акта и фишове – за превоз на пътници без обезопасителен колан или каска, и 39 актове и фишове - на превозвани пътници, които са били без обезопасителен колан или каска.

По време на специализираната акция в областта ни служителите на реда са съставили и 274 акта и фиша за други констатирани от тях други нарушения по Закона за движение по пътищата/извън горепосоaчените/.
30 юни 2020

С поредица инициативи на областната управа в партньорство с областната дирекция на МВР в Търговище бе отбелязан Деня на безопасност на движението по пътищата
Жизнерадостно настроение и много приятни емоции у присъствашите предизвикаха изпълненията на деца от Детска градина „Осми март“ в гр. Търговище, които предложиха своя програма с образователна насоченост за Деня на безопасността на движението. Целият район на детското заведение бе тематично украсен за проявата – бяха организирани стоянки с детски рисунки, касаещи пътната безопасност, в двора бе импровизирано кръстовище с четири мини светофара, по платното бяха очертани двата вида пешеходни пътеки, и бе обособена отделна алея за велосипедисти и управляващи тротинетки. Пред гостите на тържеството децата показаха на практика какво са научили за правилата на движение – например за пресичане на пешеходна пътека както в качеството им на група пешеходци, така и на водачи на ППС. Със завидно майсторство малчуганите управляваха няколко детски колички, а един от тях в ролята на полицай осъществяваше контрол за спазване на правилата за преминаване през кръстовище. Други техни връстници управляваха велосипеди и тротинетки. По време на цялото шоу, преминало под наслов „Уча играейки, живея знаейки“, малките участници в движението не допуснаха неточност, която евентуално да е предпоставка за пътен инцидент. А с това заслужиха искрените адмирации на гостите на проявата, сред които бяха кметът на Търговище д-р Дарин Димитров, областният управител Митко Стайков, директорът на областната дирекция на МВР ст. комисар Николай Ненков, началникът на Регионалното управление на образованието Елка Станчева.

В инициативите със свой принос се включиха и възпитаниците на Детското полицейско управление от II СУ“Проф. Никола Маринов“ в Търговище. Младите приятели на полицията участваха в проверки, които извършваха екипи от служители на сектор „Пътна полиция“ в областната дирекция и на „Охранителна полиция“ в РУ-Търговище, на 4 възлови откъм автомобилен трафик места в областния град и в близост до него. След като полицейските служители приключеха с проверката на документацията на спрените от тях за проверка автомобили, децата от Детското полицейско управление връчваха на всеки от водачите тематични флаери и стикери с пожелания за отговорно и безаварийно шофиране. Флаерите съдържаха емоционални послания към родители, учители и полицейски служители, визиращи тяхната роля за възпитание у децата на уважение към правилата за пътна безопасност и формиране у тях на убеждението, че спазването на тези норми няма алтернатива.

Всички инициативи в Търговище, свързани с Деня за пътна безопасност, бяха реализирани под егидата на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.
 

29 юни 2020

ГРАФИК за осъществяване на срещи и прием на граждани от мобилен екип от служители от ОДМВР-Търговище през м. юли 2020 г.

Във връзка с утвърден от директора на ОД МВР-Търговище план през м. юли 2020 г. в област Търговище мобилен екип, съставен от служители на отдел „Охранителна полиция“, на секторите „Противодействие на криминалната престъпност“ и „Противодействие на икономическата престъпност“, и на районните управления в състава на дирекцията, ще посетят следните 9 малки  населени места  в областта и ще проведат там срещи с представители на местната власт и граждани по местни проблеми по сигурността и обществения ред:


– На територията, обслужвана от РУ-Търговище 
-  на 9 .07.2020 г.:  в селата Росина(10 ч), Кошничари(11,30 ч) и Черковна(13,30 ч).

- На територията, обслужвана от РУ-Попово – на 16.07.2020 г.: в селата Априлово(10 ч), Дриново(11,30 ч) и Манастирца(13,30 ч).

-  На територията, обслужвана от РУ-Омуртаг – на 23.07.2020 г.
– в селата Старчище(10 ч), Черна вода(11,30 ч) и Равно село(13,30 ч).
29 юни 2020

Специализирана полицейска операция за контрол на водачите на мотоциклети

Акцията на „Пътна полиция“ се провежда от днес до 1 юли т.г.От днес до 1 юли т.г.  в цялата страна е в ход специализирана полицейска операция за контрол на водачите, управляващи мотоциклети.

По време на акцията екипите на „Пътна полиция“ ще следят основно за недопускане на управление на този вид моторни превозни средства от неправоспособни водачи. Във фокуса на контрола на пътните полицаи ще е и недопускане на управление на мотоциклети без регистрация, а също и правилното поставяне на регистрационната табела.

Екипите ще  следят за недопускане на управление на МПС от  водачи, употребили алкохол и наркотични вещества, както и използването на защитни каски от пътниците  и водачи.

От началото на годината до момента с мотоциклетисти в страната са настъпили 136 пътно-транспортни произшествия, при които са загинали 12 души, а 140 са ранени.
В сравнение със същия период на миналата година пътните инциденти през 2020 са с 19 по-малко, броят на загиналите – с 3 по-малко; а на ранените – 19 по-малко. За тази положителна тенденция от значителна роля е завишеният контрол, който се упражнява през тази година.

Междувременно за 2020 са наложени 1259 наказания на мотоциклетисти за различни нарушения. През 2019 г. за същия период са били наказани 1192.
25 юни 2020

Гражданите ще могат да правят справки за невръчени глоби по Закона за движение по пътищата през интернет портала на МВР
Услугата ще е достъпна от днес., проверката ще се извършва по номер на свидетелство за управление и ЕГН
От 24 юни 2020 г. гражданите ще могат да правят справка чрез Портала за административни услуги на МВР за невръчени им наказателни постановления (НП) и електронни фишове. До настоящия момент те имаха възможност да правят проверка само за дължими глоби по Закона за движение по пътищата (ЗДвП) по влезли в сила фишове, електронни фишове и НП.
Чрез услугата „Проверка на задължения по ФИШ/АУАН/НП с възможност за плащане“
(вж. тук) при въвеждане на номер на свидетелство за управление на МПС (СУМПС) и ЕГН/ЛНЧ, те ще могат да проверяват по интернет както за неплатени задължения, така и за наличие на издадени, но невръчени наказателни постановления  и/или електронни фишове.
Както и досега при наличие на връчени и влезли в сила наказателни документи, по които се дължи глоба, се извежда списък с неплатени задължения и е осигурена възможност за заплащане на дължимите суми директно през Портала за административни услуги на МВР. Другите възможности за заплащане задълженията са чрез терминално устройство в структура на МВР, банков превод, пощенски запис, интернет банкиране, каси за парични преводи и чрез КЕШ-терминали.
От 24 юни при наличие на невръчени НП и електронни фишове на екрана ще се визуализира информационно съобщение за това.
Важно е гражданите да знаят, че за да стане дължима глобата наложена с административно-наказателен документ, не отпада необходимостта той първо да бъде връчен и влязъл в сила, съгласно нормативно заложените срокове. Стъпките тук са две. Електронен фиш може да бъде връчен във всяко районно управление на МВР или в звено „Пътна полиция“, като след връчване може да бъде заплатен веднага чрез ПОС-терминал на място или Портала, както и останалите начини - по банков или чрез КЕШ-терминал. За връчване на наказателни постановления е необходимо водачът да посети ЛИЧНО звеното на „Пътна полиция“ към областната дирекция на МВР по постоянен адрес.

По-долу са визуализирани съобщенията, които връща Портала след извършените проверки  на задължения по ФИШ/АУАН/НП с възможност за плащане:

1.Резултат, в случаите, когато няма намерени невръчени НП/електронни фишове и няма неплатени задължения  (снимка 1)

2. Резултат, в случаите, когато няма намерени невръчени НП/електронни фишове  и има неплатени задължения (снимка 2)

3. Резултат, в случаите, когато има намерени невръчени НП/електронни фишове  и няма неплатени задължения (снимка 3)

4. Резултат, в случаите, когато има намерени невръчени НП/електронни фишове  и има неплатени задължения (снимка 4)

5.  Резултат при въведени грешни данни или липса на съвпадение между ЕГН и СУМПС -  не се изпълняват проверки (снимка 5)24 юни 2020