МВР

ОД Търговище

 

Новини

ГРАФИК за осъществяване на срещи и прием на граждани от мобилен екип от служители от ОДМВР-Търговище през м. декември 2019 г.

Във връзка с утвърден от директора на ОД МВР-Търговище план през м. декември 2019 г. в област Търговище мобилен екип, съставен от служители на отдел „Охранителна полиция“, на секторите „Противодействие на криминалната престъпност“ и „Противодействие на икономическата престъпност“, и на районните управления в състава на дирекцията, ще посетят малки  населени места  в областта и ще проведат срещи с представители на местната власт и граждани по местни проблеми по сигурността и обществения ред в следните 9 села от областта:


На територията, обслужвана от РУ-Търговище  на 12 .12.2019 г.:  в селата  Васил Левски(10 ч), Дралфа(13 ч) и Стража(15 ч).

- На територията, обслужвана от РУ-Поповона 19.12.2019 г.: в селата Кардам(10 ч), Дриново(13 ч) и Ломци(15 ч).

На територията, обслужвана от РУ-Омуртаг на 19.12.2019 г. – в селата Трескавец(10 ч), Любичево(13 ч) и Моравка(15 ч).

10 дек 2019

Днес стартира операция за недопускане на шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества

Акцията е инициирана от TISPOL , продължава до 15 декември, и се провежда на територията на всички страни, членки на Европейската мрежа

От днес до 15 декември на територията България, включително и в нашата област, както и на всички страни-членки на Европейската мрежа на службите на „Пътна полиция „(TISPOL), се провежда операция за недопускане на управление на моторни превозни средства след употребата на алкохол, наркотични вещества и/или техните аналози от водачите.

Според  статистиката една от трите основни причини за възникване на тежки инциденти по пътищата на Европа с голям брой жертви е точно управлението на моторно превозно средство след употреба на алкохол и/или наркотични вещества.
По време на проверките пътните полицаи ще следят и за валидна задължителна застраховка “Гражданска отговорност” на автомобилистите, за невръчени електронни фишове, както и за неплатени глоби, наложени по Закона за движение по пътищата.09 дек 2019

Предприемат се мерки за контрол на продажбата на пиротехнически изделия и съхранението на оръжиеСпециализирана полицейска операция  за осъществяване на активен контрол върху съхранението на ловно и огнестрелно оръжие, и за спазване на нормативно установените изисквания в дейността на ловно-рибарските магазини, обектите за продажба на пиротехнически изделия и складовете за взривни вещества стартира  днес в ОД МВР-Търговище. Превантивната акция ще продължи до края на м. декември 2019 г. Активните контролни действия се предприемат във връзка с наближаващите коледни и новогодишни празници, когато по разбираеми причини се увеличава закупуването и използването на различни видове пиротехнически изделия от гражданите. В хода й системно ще се извършват внезапни проверки в обекти, притежаващи лиценз за търговия с пиротехнически изделия/в област Търговище те са 16 на брой/, на складове за взривни вещества и на ловно-рибарски магазини. Паралелно ще се извършват проверки и на лица, притежаващи бойно и ловно оръжие, относно неговото надеждно съхранение.

Акцентът при провеждането на акцията е върху спазване на нормативно регламентираните изисквания за съхранението и търговията с оръжия, боеприпаси и взривни вещества, както и недопускане продажбата на пиротехнически изделия на лица под определената в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия/ЗОБВВПИ/ възраст (С този закон е въведена забрана за продажба на фойерверки от категория F1/бенгалски огън, конфети и др./ на лица под 12-годишна възраст; от категория F2 – на лица под 16-годишна възраст; и от категория F3 – на лица под 18-годишна възраст). В специализираната операция ще участват служители от областната дирекция на МВР и от районните управления в състава й. От полицията предупреждават, че ще бъде проявявана нулева толерантност при установяване на нарушения на законовите и подзаконовите нормативни актове.


Какво задължително трябва да знаем за продажбата, съхранението и употребата на пиротехническите изделия?

•    Забранена е извършването на търговска дейност по продажбата им без наличието на разрешително за търговия, издадено от МВР.
•    Всяко пиротехническо изделие следва да има инструкция за употребата му на български език. Забранена е продажбата на видимо повредени пиротехнически изделия или на такива в разкъсана или неоригинална опаковка, както и без обозначение на произхода им.
•    Забранена е употребата на пиротехнически изделия в превозни средства и в близост до леснозапалими материали, както и в районите на здравни и лечебни заведения, учебни заведения, социални домове, храмове и манастири, и други места, където са събрани много хора. В случай на неспазване на тези разпоредби нарушителите ще бъдат санкционирани по наредбите за спазване на обществения ред в общините на област Търговище.
•    Не се допуска използването на пиротехнически изделия в закрити помещения с изключение на фойерверки от категория 1/бенгалски огън, конфети, бездимни фонтани за торти, гърмящи топчета – капси, и др./
•    В домашни условия пиротехническите изделия трябва да бъдат съхранявани на места, които не са достъпни за деца. Никога не трябва да се забравя, че, попаднали в детски ръце, те биха могли да бъдат твърде опасна „играчка“
•    При употребата на пиротехнически изделия следва стриктно да бъдат спазвани изискванията на производителя, които могат да бъдат различни за всяко от тях
•    Да се хвърлят „пиратки“ от балкона е твърде опасна практика, защото в този момент отдолу може да преминава човек, който да бъде наранен
•    В никакъв случай не трябва да се използва огнестрелно оръжие с увеселителна цел, тъй като това създава съвсем реална опасност от нещастни случаи, които да помрачат празничния дух и настроение.

09 дек 2019

„Пътна полиция“ с препоръки за безопасно пътуване в дните около студентския празник Поредният студентски празник дава началото на младежките увеселения.  Студенти от всички учебни заведения планират почивки, свързани  пътувания до избраните хижи, хотели и други примамливи места в страната или извън нея. Тази година 8 декември е в неделя, което предполага по-ранно отпътуване към местата за купоните и връщане обратно в началото на работната седмица. Времето създава прекрасни условия за комбиниране на студентски празник и Никулден.

 В област Търговище няма висше учебно заведение, но със сигурност има граждани, които ще празнуват. С цел недопускане на инциденти и нарушения на обществения ред във връзка с отбелязването на празника в ОД МВР-Търговище са предприети необходимите мерки. В периода от 6 до 9 декември в областта ще бъде проведена и специализирана полицейска операция по безопасността на движението, основен акцент в която ще бъде превенцията на управление на МПС от водачи, управляващи след употреба на алкохол или под въздействието на наркотични вещества,  както и от неправоспособни водачи. Екипи на сектор „Пътна полиция“ и на служители на „Охранителна полиция“ в районните управления с правомощия за работа по Закона за движение по пътищата ще осъществяват засилен контрол по пътищата от републиканската пътна мрежа, в населените места на областта и в районите на питейни и увеселителни заведения. Традиционно ще има и активна контролна дейност за спазване на скоростните режими от водачите на МПС.

И тази година пътуванията в края на седмицата ще започнат още в петък. В неделя, а и в понеделник, много хора ще се отправят с автомобилите си обратно към работните си места, използвайки максимално времето за почивка. Времето през последните дни показа, че е вече зима. Започнаха снеговалежи, а на повечето места валят дъждове, като нерядко се образуват и аквапланинги, температурите особено рано сутрин и късно вечер са ниски, има поледици, падат слани и мъгли. Усойните места в планините и в районите с пресечен релеф са „климатични капани“ и за опитни, и за неопитни шофьори.

За да остане тазгодишният  8 декември незабравим за отбелязващите го,  от отдел „Пътна полиция“ в Главна дирекция „Национална полиция“   отправят следните ПРАКТИЧЕСКИ ПРЕПОРЪКИ към всички НАСТОЯЩИ, БИВШИ И БЪДЕЩИ студенти:

Планирай пътуването си така, че да не ограничиш нито една от възможностите за забавление!

Пътувай с обществен транспорт до мястото на празненството, като предварително си резервираш билет!
Ако сте група, ползвайте промоциите и пътувайте организирано с обществен превоз.
По пътя във влака или в автобус емоциите и купонът също носят настроение, а и не шофираш ти!
Ако няма да ползваш обществен транспорт обаче, по-добре си намери шофьор с кола за отиване и връщане и си гарантирай, че той няма да пие алкохол!

ПЪТУВАНЕ С ЛИЧЕН ТРАНСПОРТ

НЕ ЗАБРАВЯЙ ДА ВЗЕМЕШ:
- документите си – лична карта, свидетелство за управление на МПС;
- документите на автомобила;
- сключената задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите;
- документ за платена пътна такса;
- документ за преминат годишен технически преглед;
- финансови средства;
- документите за резервация.

ПРЕДИ ПОТЕГЛЯНЕ ПРОВЕРИ:
- автомобилът технически изправен ли е – спирачки, чистачки, светлини;
- гумите подходящи ли са за зимни условия и достатъчно напомпени ли са;
- имаш ли резервна гума и инструменти за смяна;
- има ли достатъчно антифриз;
- има ли достатъчно масло и спирачна течност;
- аптечката напълно ли е оборудвана и медикаментите в нея в срок на годност ли са;
- светлоотразителната жилетка в колата ли е – нека е на леснодостъпно място;
- обезопасителният триъгълник на мястото си ли е – не го оставяй най-отдолу под багажа;
- има ли пожарогасител в колата с преминат годишен преглед;
- парното работи ли – ако не работи, не потегляй с тази кола.

ЗА ПО-ГОЛЯМА СИГУРНОСТ ЗАРЕДИ:
- в резервоарчето незамръзваща течност за чистачки;
- достатъчно гориво;
- храна и вода за из път;
- мобилния си телефон и си осигури зарядно за автомобил;
- постави в багажника вериги за сняг, буксирно въже, може и други подръчни инструменти за чистене на сняг – лопата, метла/четка;
- препарат против замръзване на уплътнители и чистачки;
- сложи и одеяло.

ПРЕДВАРИТЕЛНО ПОМИСЛИ:
- по кой маршрут да минеш;
- ако не шофираш ти, правоспособен водач ли ще кара колата;
- дали е по-добре най-опитният водач от компанията да кара колата – когато се очаква трафикът да е натоварен, не е най-подходящото време новите водачи да се учат да шофират;
- ако си правоспособен и ще шофираш чужд автомобил, познаваш ли особеностите му и сигурен ли си в уменията си да го управляваш при зимни условия;
- за сигурността на всички в автомобила – поставете си коланите;
- кой ще шофира на връщане – нека не пие алкохол. Ако е един от вас, може да поемете разходите му в замяна.
Опитът показва, че купоните са дълги и „напоени“ освен с емоции и с много енергийни и алкохолни напитки! Шофирай само на трезво!

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЕ ОСВЕДОМИ:
- за прогнозата за времето в областите на маршрута ти;
- за въведени постоянни или временни ограничения по маршрута;
- за спасителни служби в близост до мястото за почивка и за начините на връзка с тях;
- има ли мобилен обхват в района и на мястото на купона;
- има ли бензиностанция наблизо.

ПРЕПОРЪКИ ЗА ФИНАЛ:
    Не шофирай пил или дрогиран!
    Ако чувстваш умора или сънливост, не тръгвай на път, а ако вече пътуваш, отбий и си почини!
    Бъди концентриран, не отклонявай вниманието си при шофиране!
    Не участвай в нерегламентирани състезания (гонки)!

    
Задължително съдържание на аптечката в автомобила:
    Еластична лента за кръвоспиране (по Есмарх – 5 см/1 м) – 1бр.
    Марлен бинт – 5 см /5 м – 2 бр.
    Марлен бинт – 8 см /5 м – 2 бр.
    Марлен бинт – 10 см /5 м – 2 бр.
    Пакет медицински памук – 25 г – 1 бр.
    Стерилни превръзки за повърхностни рани – 10 см/10 см – 4 бр.
    Стерилни превръзки за повърхностни рани – 40 см/60 см – 1 бр.
    Пластир за рани – 3 см/6 см х 4 бр. – 2 опаковки
    Адхезивен пластир за прикрепване на превръзка – 2,5 см/2,5 м –1 бр.
    Триъгълна кърпа – 96 см/96 см/136 см – 2 бр.
    Стерилни полиетиленови ръкавици голям размер – 2 чифта
    Разтвор на водна основа, подходящ за дезинфекция на ръце и раневи повърхности – 200 мл
    Безопасни игли – 6 бр.
    Ножици с тъпи върхове – 1 бр.
    Уред за обдишване – 1бр.

При нужда от помощ се обади на телефон 112.

"Пътна полиция" пожелава на всички приятно и безопасно пътуване!05 дек 2019

Чувствително намален брой на констатираните нарушения по време на традиционната акция „Зима“ в сравнение с миналого
Основната цел на проведената от 1 до 30 ноември 2019 г. традиционна превантивна акция “ЗИМА” на “Пътна полиция” бе подобряване сигурността на движението по пътищата и заостряне вниманието на водачите към подготовката на автомобилите им за движение при зимни условия посредством ограничаване на увеличаващите се през този сезон предпоставки за тежки пътни злополуки, особено с участието на рискови групи участници в движението – пешеходци, водачи без практически опит в шофирането при есенно-зимни условия или управляващи неподготвени за тези условия автомобили.   

Акцията включваше три тематични кампании, ориентирани към различни категории участници в движението по улиците и пътищата – „С безопасно пътно превозно средство през зимата“, „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“ и „Безопасно шофиране през зимата“. В хода й по пътищата на областта бяха реализирани 5 специализирани полицейски операции, като паралелно се провеждаха и регулярни проверки за безопасността на движението.

По време на акцията на територията на област Търговище контролните органи са проверили 658 пътни превозни средства/при 470 проверени ППС в миналогодишното издание на акцията/. от които: 426 леки автомобила, 217 товарни автомобила, 6 мотоциклета, 4 мотопеда, и по  1 - селскостопанска машина, велосипед и пътно превозно средство/ППС/ с животинска тяга/каруца/.

Установените случаи на управление на ППС с различни технически неизправности са 4, което представлява 8-кратно намаление спрямо същия период на предходната година/32/. Констатирани са 3 случая на управление на МПС с разкъсани или износени гуми, и един случай на МПС с други неизправности.

Логично чувствително по-малко са и наложените санкции за установените по време на акцията нарушения – контролните органи са съставили на съответните водачи 2 акта за установяване на административно нарушение по Закона за движение по пътищата и са наложили 11 глоби по фиш по същия закон. Едно проверено от тях МПС е временно спряно от движение до отстраняване на сериозни технически неизправности по него, създаващи  риск за безопасността на движението. Взето е административно отношение  спрямо един велосипедист и един водач на ППС с животинска тяга/каруца/, които са глобени с фиш. Освен водачи на МПС в хода на акцията са санкционирани и 11 пешеходци за неспазване на правилата за движение, като на 9 от тях са наложени глоби с фиш.

По време на превантивната кампания служителите на „Пътна полиция“ са изготвили и две предписания до органите на АПИ, и три – до  местните администрации, за отстраняване на недостатъци по пътната настилка или относно вертикалната сигнализация и хоризонталната маркировка, повечето от които вече са изпълнени.
05 дек 2019

1525 нарушения на скоростните режими са установени за седмица по пътищата на областта

Засиленият контрол бе осъществяван в хода на специализирана операция от 25.11. до 1.12.2019 г.
През последната седмица от превантивната акция на полицията „ЗИМА“ в страната бе проведена и специализирана полицейска операция за контрол на скоростта, чиято цел бе да се обърне внимание на водачите да спазват скоростните режими. За този период от време по пътищата на област Търговище полицейски екипи осъществяваха контрол за спазване на разрешената максимална скорост по всяко време на денонощието посредством специализирани системи за контрол на скоростта.

За времето от 25.11.2019 г. до 1.12.2019 г. служителите на сектор „Пътна полиция“ в областната дирекция са констатирани общо 1525 нарушения на ограниченията за скорост на територията, обслужвана от дирекцията. 1214 от тези нарушения са извършени от водачи на МПС в населените места на областта, а 311 – извън тях. 430 от така установените нарушения на скоростните режими са констатирани през тъмната част на денонощието чрез лазерната камера на тринога и подвижните автоматизирани системи „TFR1-M”.

04 дек 2019

24-часова специализирана полицейска операция за контрол над водачите стартира утре

Акцентът е върху паркирането на места, обособени за хора с трайни уврежданияКакто на територията на цялата страна, така и в  област Търговище утре ще се проведе 24-часова специализирана полицейска операция за контрол над водачите, които използват места за спиране, предназначени за лица с трайни увреждания. Тя ще започне от 6:00 часа на 3 декември и ще продължи до 6:00 часа на 4 декември. Полицейски служители ще осъществяват контрол в населените места, в районите на места за паркиране около обществени сгради, търговски обекти или пазари. Контролните органи ще следят с особено внимание за това дали на предназначените места за паркиране и престой на хора с трайни увреждания не спират други водачи.

Припомняме, че съгласно Закона за движение по пътищата санкцията за нарушителите, които паркират на инвалидно място, е в размер на 200 лева.02 дек 2019