МВР

ОД Търговище

 

Новини

Три отличия от Чехия за служител на ОД МВР-Търговище

Мл. инсп. Йордан Йорданов работи там три месеца в съвместни патрули със свои колеги от други страни


През настоящата година между МВР и чешката полиция беше  сключено споразумение „Съвместни патрули 2019“. Съгласно него шест български полицейски служители бяха изпратени в Чехия за участие в съвместни патрули в определени индустриални райони, където живеят чужди граждани. Сред тях бе и младши инспектор Йордан Йорданов, 33-годишен, старши полицай към РУ – Търговище, който беше командирован от Областна дирекция на МВР – Търговище за срок от 3 месеца в град Пардубице в Чешката република.

Там мл. инсп. Йорданов е работил съвместно със свои колеги от Румъния, Словакия и Полша. При изпълнение на задачите много му е помогнало владеенето на руски и английски език. Към дейността на съвместните патрули на място бил проявен голям медиен интерес.За този период от време  служителят на РУ-Търговище е участвал в изпълнението на съвместни дейности  с колегите си от други страни по охрана на обществения ред на чешка територия, като представянето му в мисията и личния му принос при изпълнението на поставените задачи са оценени високо.

 В знак на признание и благодарност за отлично изпълнение на дейности в рамките на международното полицейско сътрудничество, и по-специално -  за поддържане на обществения ред, предотвратяване на престъпления и нарушения и управление на сигурността, след приключване на мисията мл. инспектор Йордан Иванов Йорданов е награден със следните три отличия:

-    Медал на директора  на Областна дирекция на полицията на Пардубицка област.
-    Мемориален сертификат на полицейските служби на Чешката Република
-    Паметен плакет на отдел „Полиция за чужденци“


21 авг 2019

В резултат на многодневна упорита работа криминалисти на РУ-Търговище разкриха убийство, извършено преди месец

Двама мъже са задържани за срок до 72 часа, повдигнати са им обвинения

Баща и син от гр. Търговище – съответно на 74 и на 42 години, са задържани за срок до 72 часа с постановление на прокурор, като са им повдигнати обвинения за извършено убийство на 54-годишен мъж от с. Давидово, община Търговище – стана ясно днес на брифинг в Окръжна прокуратура-Търговище. В срещата с медиите взеха участие прокурор Васил Ангелов, говорител на Окръжна прокуратура и наблюдаващ прокурор по образуваното по случая досъдебно производство, и гл. инсп. Иван Александров, впд началник на РУ-Търговище
.
Бе съобщено, че деянието е извършено  на 20 юли 2019 г., а на 23 юли при извършен оглед в имота на 54-годишния мъж след подаден сигнал от негов познат, че не го е виждал в последните дни, трупът на собственика е намерен в дълбок около 5 метра кладенец в двора. При първоначалния оглед по тялото му не са установени следи от насилие, а аутопсията сочи като причина за смъртта му удавяне.

Служители от РУ-Търговище обаче са продължили да събират факти около случая, тъй като е било известно, че потърпевшият, от една страна, и бащата и сина, от друга, имали многогодишна вражда помежду си. Те обитавали съседни имоти. Извършителите обвинявали потърпевшия, че той извършвал кражби от имота им. Бащата и потърпевшият са известни на полицията.

Събирайки упорито детайли, полицейските служители след време вече разполагали с доказателства, че се касае за убийство, а не за нещастен случай. В резултат на проведените оперативно-издирватели и процесуално-следствени действия на 16.08.2019 г. заподозрените за извършване на престъплението са задържани. „Става дума за убийство, изключително добре замаскирано като нещастен случай“ – заяви пред медиите прокурор Ангелов/на снимката вляво/.

Той уточни, че деянието не е било предварително планирано от извършителите, и е нямало конкретен повод за него във въпросния ден – просто тогава недобрите междусъседски отношения и тежкият конфликт между двете страни  вероятно са ескалирали, и баща и син са хвърлили опонента си в кладенеца в имота му, вследствие на което последният е починал. В кладенеца е имало вода с около 1,5 м височина, т.е. извършителите са го удавили. Няма събрани данни за разправия между  двете страни на същия ден.

На бащата и сина са повдигнати обвинения по чл. 115 от Наказателния кодекс, за което при доказана вина се предвижда наказание от 10 до 20 години лишаване от свобода. С оглед тежестта на извършеното от тях престъпление  обвинението ще поиска за двамата  най-тежката мярка за неотклонение – „Задържане под стража“. Делото за това ще се гледа утре от състав на Окръжен съд – Търговище. В хода на разследването обвиняемите са сменили различни версии, но в крайна сметка към момента и двамата вече съдействат на разследващите – стана ясно още на брифинга.

19 авг 2019

Продължават действията по образувано досъдебно производство във връзка с тежък пътен инцидент на околовръстния път край гр. Омуртаг

Подробности бяха оповестени на брифинг на ОДМВР – Търговище и прокуратуратаСигнал за пътен инцидент между два леки автомобила бе подаден малко преди полунощ на 15 срещу 16 август. На място загина 17 – годишен, а друг е настанен в болница и съществува опасност за живота му.  Своевременно след получаване на сигнал за инцидента на единния номер за спешни повиквания 112 на мястото са пристигнали екипи на полицията, „Спешна помощ“ и пожарната, а първият от пострадалите е приет в болничното заведение в Търговище по-малко от половин час след получаване на сигнала. Извършени са всички необходими процесуално-следствени действия, а активната работа по изясняване на обстоятелствата около него продължават. Взети са проби за изследване от двамата водачи, назначени са експертизи. И в момента продължават разпитите  на  свидетели. Близките на пострадалите са информирани за всички предприети до момента действия по разследването – съобщено бе още на срещата с медиите.

Работата по образуваното досъдебно производство по чл. 343, ал. 3 от НК продължава под ръководството на Окръжна прокуратура-Търговище.

Подробности по случая бяха изнесени на брифинг на ОДМВР – Търговище и прокуратурата. В него участваха зам. директорът на областната дирекция комисар Мариян Михайлов,  началникът на РУ-Омуртаг гл. инспектор Борислав Борисов, окръжният прокурор на Търговище Диляна Стоянова и говорителят на Окръжна прокуратура и прокурор в нея Васил Ангелов.

17 авг 2019

Временно се преустановява движението на МПС в участък от пътя София-Варна в община Омуртаг
От ОД МВР-Търговище съобщават на водачите на МПС, че временно ще бъде преустановено движението на МПС в участък от път I-4/София-Варна/ в община Омуртаг – на км 199.500, поради необходимост да бъде изтеглен с помощта на специализирана техника преобърнал се вчера там влекач „Волво“ с добричка регистрация с прикачено към него полуремарке. До отварянето на пътния участък на водачите на МПС се предлага следния обходен маршрут: за пътуващите в посока гр. София – от разклона за с. Панайот Хитово през с. Камбурово, след което отново се излиза на първокласния път, а за пътуващите в обратна посока – по същия маршрут в обратен ред.  

На място са екипи на сектор „Пътна полиция“ в областната дирекция и на РУ-Омуртаг, които ще предупреждават водачите и  ще ги пренасочват към временния обходен маршрут.

16 авг 2019

Лишен от правоуправление и шофиращ след употреба на алкохол водач предложил 100 лв. подкуп на полицейски служители, за да не бъде санкциониран

Задържан е за срок до 24 ч в РУ-Попово, уведомена е Окръжна прокуратура-Търговище


На 6.08.2019 г., при осъществяване на контрол на пътното движение на път III-2002, около 16,30 ч на км 14+813 - между гр. Попово и с. Садина, от екип на РУ-Попово е бил спрян за извършване на проверка 33-годишен водач от с. Студенец, община Лозница, управлявал собствения си лек автомобил „Опел Вектра“ с разградска регистрация.  Установено е  по надлежния ред – с техническо средство алкотест „Дрегер“, че съшият управлява автомобила след употреба на алкохол, с концентрация на алкохол в издишания от него въздух 1,25 промила. След извършване на теста водачът е хвърлил през отворен прозорец на предна лява врата на служебния автомобил при полицейските служители две банкноти с номинал от по 50 лв. всяка. Същият незабавно е бил задържан. Извършен е оглед на местопроизшествието. Случаят е докладван в Окръжна прокуратура-Търговище.

    Водачът е отказал кръвна проба за химическо изследване. При извършената проверка е установено също, че той управлява МПС, след като е бил лишен от това право по административен ред с влязло в сила наказателно постановление от 11.04.2018 г. Задържан е в РУ-Попово на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР.

    По случая  е образувано бързо полицейско производство по описа на РУ-Попово по три текста от Наказателния кодекс – по  чл. 304а във връзка с чл. 304, ал. 1 /за даване на подкуп на длъжностно лице, за да не извърши действие по служба/, по чл. 343б, ал. 1 /за управление на МПС с алкохол над 1,2 промила в издишания от водача въздух/, и по чл. 343в, ал. 1/за управление на МПС в срока на изтърпяване на наказанието лишаване от право да управлява МПС/.

07 авг 2019