МВР

ОД Търговище

 

Новини

В ход е операция за контрол на товарните автомобили и автобуситеОт днес до 20 октомври в цялата страна се провежда специализирана полицейска операция за контрол на товарните автомобили и автобусите. Аналогични действия има на територията на всички страни, членки на Европейската мрежа на службите на „Пътна полиция“ - TISPOL. В проверките у нас участват и служители на „Криминална“ и на „Икономическа“ полиция, както и на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“.

Операциите за контрол на товарните автомобили и автобусите са заложени в календара на TISPO, поради факта, че при възникване на тежки пътно-транспортни инциденти с такива превозни средства последиците са значително по-големи. Сред основните изведени причини са:тези произшествия по пътищата са неспазване на времето за почивка; движение с превишена скорост; употреба на алкохол, наркотични вещества и/или техни аналози; превоз на необезопасени товари; претоварване на машините.   


14 окт 2019

За броени часове служители на РУ-Търговище установиха извършители на увреждане на стъкла на прозорци в училищна сграда

Авторите на деянието са малолетни момчета, учещи в същото училищеСамо няколко часа след получен на 10.10.2019 г. сигнал за увреждане на общо 34 стъкла на училищна сграда в с. Лиляк, община Търговище, служители на РУ-Търговище установиха извършителите на деянието. Това са четири момчета на възраст от 9 до 11 години от същото село, ученици в гореспоменатото училище. Установено е, че вечерта на 9.10.2019 г. те са увредили/счупили с камъни/ 24 единични стъкла на прозорци с размер 44/33 см и 10 единични стъкла на прозорци с размери 80/60 см – собственост на община Търговище.

Полицейски служители са провели беседи с децата за изясняване на фактическата обстановка в присъствието на родителите им. По случая в РУ-Търговище се извършва проверка по чл. 216 от Наказателния кодекс/за унищожаване и повреждане/, резултатите от която ще бъдат докладвани в Районна прокуратура-Търговище за налагане на възпитателни мерки.11 окт 2019

Златен и сребърен медал за служител на ОД МВР-Търговище на републиканското първенство по спортно и приложно ориентиране за служители на МВР

Две класирания в призовата шестица за отбора на областната дирекция на същото състезаниеДва медала в индивидуалната надпревара на проведеното от 1 до 4 октомври т г. състезание в околностите на хотелски комплекс „Островче“ в община Разград, спечели Петър Тодоров, служител в сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в ОД МВР-Търговище . Той бе над всички и завоюва златото в индивидуалното класиране при мъжете във възрастовата група до 45 г. в класическата  дистанция 4 400 м. В индивидуалната надпревара в дисциплината „Приложно ориентиране“/бягане на дистанция от 4 100 м,  с включена стрелба с малокалибрено оръжие/ Тодоров се класира втори, със сребърен медал, след Борис Йосифов от Главна дирекция „ПБЗН“, като търговищкият състезател не допусна нито един пропуск в стрелбата.

В републиканското първенство мериха сили 13 отбора – от областни дирекции на министерството, както и отбори на ГД „ПБЗН“ и ГД“Изтърпяване на наказанията“ към Министерството на правосъдието. Индивидуалната надпревара бе в 4 възрастови групи, отделно за мъже и за жени.

Отборът на ОД МВР-Търговище в състав: Петър Тодоров/на снимката с медалистите - в средата/, Антон Николов, Станислав Станков, Николай Желев и Милена Янева, също се представи стабилно в отборната надпревара, като спечели шесто място и грамота в щафетното бягане. А в крайното комплексно класиране търговищкият отбор се класира на пето място, за което също заслужи почетна грамота. Победител в  крайното класиране е отборът на ГД „ПБЗН“. Отличията на победителите и на техните подгласници бяха връчени от директорите на ОД МВР-Разград ст. комисар Ивайло Йовчев, и на ОД МВР-Търговище - ст. комисар Николай Ненков.

08 окт 2019

Без инциденти и констатирани при проверките нарушения стартира ловът за едър дивеч в област Търговище

ОД МВР-Търговище с превантивни мерки за безопасно протичане на новия ловен сезонС откриване на ловния сезон за местен дребен и едър дивеч и груповия лов на дива свиня в областта стартира и специализирана полицейска операция, чиято основна цел е ограничаване на предпоставките за извършване на престъпления, закононарушения и инциденти по време на ловните излети. Тя бе предшествана от инструктивни съвещания с председателите на всички 91 ловни дружинки в област Търговище, проведени от служители на ОД МВР-Търговище, на РДГ-Шумен, на Североизточното държавно предприятие, на държавни горски стопанства и ловни сдружения. По време на тези срещи председателите на дружинките бяха запознати с  различни превантивни мерки, които трябва да бъдат предприети с цел гарантиране безопасното протичане на ловния сезон.

При първите два ловни излета за едър дивеч през сезона/на 5 и 6 октомври т. г./ полицейските служители са извършили проверки в 17 ловни дружинки, включващи 217 организирани ловци. Нарушения не са установени.

От служба „Контрол на общоопасните средства“/КОС/ в ОД МВР-Търговище още веднъж припомнят на ловците от областта ни някои от основните изисквания за безопасност, които трябва стриктно да се спазват по време на излетите:

•    С цел безопасното боравене с огнестрелно оръжие – стрелбата трябва да се осъществява само по ясно  видима цел и спрямо разрешените за отстрел през сезона диви животни
•    Забранява се преотстъпването и предоставянето на огнестрелно оръжие и боеприпаси на други лица
•    При пренасяне на ловното оръжие до мястото на лова същото трябва да  бъде в затворен транспортен  куфар, а когато е в калъф – със  заключващо устройство на спусъка
•    Боеприпасите трябва да се пренасят отделно от оръжието
•    До неговата  употреба оръжието  не следва да е заредено. То винаги трябва да е насочено в безопасна посока и да е технически изправно
•    Забранено е носенето и употребата на оръжие при и след употреба на алкохол и упойващи вещества


Осъществяваните от служителите на дирекцията превантивни мерки и извършваните от тях проверки на ловните дружинки и на  техните членове ще продължат през целия ловен сезон.


07 окт 2019

ГРАФИК за осъществяване на срещи и прием на граждани от мобилен екип от служители от ОДМВР-Търговище през м. октомври 2019 г.Във връзка с утвърден от директора на ОД МВР-Търговище план през м. октомври 2019 г. в област Търговище мобилен екип, съставен от служители на отдел „Охранителна полиция“, на секторите „Противодействие на криминалната престъпност“ и „Противодействие на икономическата престъпност“, и на районните управления в състава на дирекцията, ще посетят малки  населени места  в областта и ще проведат срещи с представители на местната власт и граждани по местни проблеми по сигурността и обществения ред, както следва:


На територията, обслужвана от РУ-Търговище  -  на 3 .10.2019 г.:  в селата  Руец(10 ч), Баячево(13 ч) и Овчарово(15 ч).

- На територията, обслужвана от РУ-Попово –на 10.10.2019 г.: в селата Захари Стояново(10 ч), Цар Асен(13 ч) и Осиково(15 ч).

На територията, обслужвана от РУ-Омуртаг – на 17.10.2019 г. – в селата Илийно(10 ч), Таймище(13 ч) и Капище(15 ч).

02 окт 2019

Мл. автоконтрольор Николай Николов от сектор „Пътна полиция“ в ОД МВР-Търговище е победител в дисциплината „Майсторско управление на автомобил“ на Националния конкурс „Пътен полицай на годината“С купа и почетна грамота се завърна от участието си в 27-мото поредно издание на Националния конкурс „Пътен полицай на годината“ отборът  на сектор„Пътна полиция“ в областната дирекция. Завоюва ги младши автоконтрольор Николай Николов, който се наложи над всичките си съперници и спечели победата в дисциплината „Майсторско управление на автомобил“, като изпълни предвидените упражнения за време от 1 минута и 20 секунди/на 10 секунди разлика пред следващия го в класирането/.

В надпреварата премериха сили 64 състезатели от 30 отбора от всички областни дирекции на МВР, като дирекцията-домакин бе представена с два отбора. Участниците се състезаваха в 4 дисциплини: „Майсторско управление на автомобил и на мотоциклет“, „Стрелба с пистолет“, „Оказване на долекарска помощ на пострадал при пътен инцидент“/теоретична и практическа част/, и теоретичен изпит по основни положение от Закона за движение по пътищата и Закона за МВР.
Отборът на ОД МВР-Търговище в състав мл. автоконтрольори Николай Николов и Муса Бичков зае 12-то място в крайното класиране на турнира. /на снимката - двамата с  впд началник сектор "Пътна полиция" в областната дирекция гл. инсп. Иван Стефанов/.

Наградите на победителите са били връчени на тържествена церемония,  в присъствието на зам.- ректора на Академията на МВР комисар доц. д-р Добромир Доков, директорът на ОД МВР-Плевен старши комисар Красимир Начев, зам.-председателят на Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" Анжелина Тотева, изпълнителният директор на ИААА инж. Бойко Рановски, зам.-генералният директор на БЧК д-р Надежда Тодоровска и Светослав Кръстев от СБА.


30 сеп 2019