МВР

ОД Търговище

 

Новини

Учителка от професионална гимназия в гр. Попово намери изгубени на улицата 600 лв. и ги предаде в полицията
За по-малко от три седмици ръководството на РУ-Попово за трети пореден път прие свои съграждани, намерили изгубени на обществено място парични суми, и своевременно предали ги на полицията, за да бъдат установени собствениците им, и да си ги получат обратно.

И докато предишните два пъти поканените в управлението, за да получат благодарност за доблестната си постъпка, бяха ученици, този път цветя от началника му гл. инсп. Ивелин Христов за хуманния си жест получи учителката в Професионалната гимназия по селско стопанство „Никола Пушкаров“ в гр. Попово Петя Цанева.

На 1 юни т. г. малко след 16 ч тя се прибирала вкъщи по бул. „България“ в града – след приключване на матура, където била квестор. Изведнъж видяла разпилени по земята банкноти – 12 броя от по 50 лв., т.е. на обща стойност 600 лв. Вдигнала ги от земята и веднага позвънила на съпруга си. Той дошъл и двамата заедно отишли в районното управление, където предали намерената сума. „Не сме и помисляли за някакъв друг вариант, освен да ги върнем – сподели на срещата тя. „Та това може би е месечната заплата на някого, или с парите някой е планирал да си купи лекарства, или нещо за децата си…Ние също сме родители и добре знаем, че не е лесно в днешно време да се отглеждат деца“.

Петя е завършила история и има 20-годишен стаж като учител по обществени науки.

Станала й много приятно, когато й се обадили собствениците на изгубената парична сума. Хората дошли в дома й, за да й благодарят. И с още нещо се гордее Петя: „ Двете момчета, които предадоха преди няколко дни в полицията изгубен мъжки калъф с документи, пари и разплащателни карти, са мои ученици. Преподавам на децата етика и морал, старая се да помогна за изграждане на ценностната им система, и считам, че личният пример също е много важен в това отношение“ – каза още тя.

Със сигурност Петя Цанева с  благородния си жест е чудесен пример както за съгражданите и учениците си, така и за своите две деца – дъщеря студентка и син седмокласник.“Да вярваме в съхраненото добро начало у хората!“ – пожела тя на участниците в срещата.

От името на ръководството на областната дирекция на МВР и на РУ-Попово началникът му гл. инсп. Ивелин Христов й поднесе цветя с думите: Тези доблестни постъпки сами по себе си красноречиво говорят какви  хора живеят в града и общината ни. И дано те са колкото се може повече. А хейтъри в социалните мрежи, у които подобни доблестни прояви да предизвикват учудване и неразбиране, за съжаление винаги ще се намират…“

На ръководството на ПГСС“Н. Пушкаров“ в гр. Попово е изпратено благодарствено писмо от ръководството на ОД МВР-Търговище.04 юни 2020

Венец от областната дирекция в памет на Христо Ботев и загиналите за свободата на България

Ръководството на дирекцията отдаде почит към делото им пред паметника на знаменосеца на Ботевата чета и наш съгражданин Никола Симов-Куруто
Заради извънредната ситуация, свързана с разпространението на COVID-19, тази година традиционният ритуал за поднасяне на венци и цветя пред паметника не бе проведен в познатия му вид, а желаещите търговищенци бяха призовани да поднесат цветя на признателност в удобно за тях време пред паметника на Никола Симов. Независимо от това малко преди сигнала на сирените там се бяха събрали доста търговищенци. Атмосфера на тържественост и приповдигнатост  придаваха изпълненията на Духов оркестър-Търговище.

Венци на признателност поднесоха кметът на общината д-р Дарин Димитров, областният управител Митко Стайков, председателят на Общинския съвет в Търговище Емине Якубова. Бяха поднесени и венци от различни институции, както и букети цветя от отделни граждани. Някои от тях бяха довели и децата си – да се поклонят заедно пред подвига на смелчаците, жертвали без колебание живота си за свободата.

Полицейски служители поднесоха венец цветя от името на ОД МВР-Търговище. На спонтанната церемония пред паметника присъстваха зам. директорът на областната дирекция комисар Мариан Михайлов, началникът на отдел „Разследване“ в нея комисар Михаил Илиев, и впд началник на РУ-Търговище ст. инсп. Станчо Ганчев.

Когато точно в 12 ч зазвучаха сирените, всички присъстващи в продължение на две минути сведоха мълчаливо глави в знак на признателност пред подвига на Ботев и загиналите за свободата на България.

02 юни 2020

189 нарушения на скоростните режими са констатирани по време операция по безопасност на движението в малките населени места

Трима водачи, управляващи под въздействието на алкохол, двама – без правоспособност, са част от установените в хода й други нарушения
От  29 до 31 май т. г.  в цялата страна, както и в нашата област, бе  проведена специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение в малките населени места. Акценти в контролната дейност на екипите на „Пътна полиция“ бяха: неправилно изпреварване, отнемане на предимство на останалите превозни средства и на пешеходците, неспазване на пътните знаци и маркировката, както и недопускане на управление от неправоспособни водачи и такива, употребили алкохол и/или наркотични вещества. Същевременно бе осъществяван и контрол  за спазване на скоростните режими, като за целта  бе използвана цялата налична техника от преносими и стационарно-преносими уреди.

В  хода на тридневната операция по пътищата на област Търговище са проверени 821 МПС и 914 лица. Констатираните по време на акцията чрез използване на различни средства за контрол нарушения на скоростните режими са 189. За периода пътните полицаи са установили 27 случая на неспазване на пътни знаци или на хоризонтална маркировка, 16 случая – на неизползване от водачите на МПС на обезопасителни колани или каски, 13 – на предприемане на маневра „неправилно изпреварване“, по 2 случая – на управление на МПС след употреба на алкохол с концентрация на алкохол в издишания от водачите въздух от 0,5 до 1,2 промила, и на управление на МПС от неправоспособни водачи. Констатирани са и два случая при управление на МПС, които представляват престъпления по Наказателния кодекс - на управление на МПС от водач с концентрация на алкохол в издишания от него въздух над 1,2 промила/престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК/ и на управление на МПС под въздействието на наркотични вещества/престъпление по чл. 343б, ал. 3 от НК/. По време на операцията са установени и 61 други нарушения на Закона за движение по пътищата.

За така констатираните нарушения по време на акцията полицейските служители са съставили на нарушителите 45 акта за установяване на административно нарушение и са наложили 127 глоби по фиш по гореспоменатия закон.
02 юни 2020

ГРАФИК за осъществяване на срещи и прием на граждани от мобилен екип от служители от ОДМВР-Търговище през м.юни 2020 г.

Във връзка с утвърден от директора на ОД МВР-Търговище план през м. юни 2020 г. в област Търговище мобилен екип, съставен от служители на отдел „Охранителна полиция“, на секторите „Противодействие на криминалната престъпност“ и „Противодействие на икономическата престъпност“, и на районните управления в състава на дирекцията, ще посетят следните 9 малки  населени места  в областта и ще проведат там срещи с представители на местната власт и граждани по местни проблеми по сигурността и обществения ред:


– На територията, обслужвана от РУ-Търговище  -  на 11 .06.2020 г
.:  в селата Подгорица(10 ч), Момино(13 ч) и Дралфа(15 ч).

- На територията, обслужвана от РУ-Попово –на 18.06.2020 г.: в селата Садина(10 ч), Зараево(13 ч) и Захари Стояново(15 ч).

На територията, обслужвана от РУ-Омуртаг – на 25.06.2020 г. – в селата Беломорци(10 ч), Презвитер Козма(13 ч) и Тъпчилещово(15 ч).

01 юни 2020

В ход е специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение в малките населени местаОт днес до 31 май т. г. на територията на цялата страна, включително в област Търговище, е в ход специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение в малките населени места. Екипите на „Пътна полиция“ ще следят за неправилно изпреварване, отнемане на предимство на останалите превозни средства и на пешеходците, неспазване на пътните знаци и маркировката, както и недопускане на управление от неправоспособни водачи и такива употребили алкохол и/или наркотични вещества.

Успоредно с това ще се извършва и контрол на скоростните режими, като за целта ще се използва цялата налична техника от преносими и стационарно-преносими камери. Патрулите на място ще правят и проверки за неплатени задължения за нарушения на Закона за движение по пътищата и невръчени електронни фишове.

29 май 2020

Служителка в областната дирекция бе изпратена в пенсия с награда и тържество

В последния работен ден на Валя Савова – системен оператор в отдел „Разследване“ при ОДМВР-Търговище, в дирекцията бе организирано мило тържество.

Началникът на отдел „Административен“ Елисавета Йорданова й връчи почетна грамота, а началникът на сектор в същия отдел Теодора Братоева прочете пред събралите се колеги заповед на директора на областната дирекция ст. комисар Николай Ненков за награждаване на Савова с „Писмена похвала“ за цялостния й съществен принос при изпълнение на служебните й задължения и във връзка с прекратяване на трудовото й правоотношение.

Това е третата поредна награда „Писмена похвала“, с която Валя Савова е удостоявана по време на службата й в системата на МВР, където работи от 2006 г. През това време тя е носела отговорност за цялостната техническа обработка и систематизиране на документацията, свързана с действията на разследващите органи в структурата.

Трогната, Савова сърдечно благодари на колегите си и ги увери, че завинаги ще запомни с добро годините, когато са работили заедно.
29 май 2020

Ст. инсп. Станчо Ганчев е новият впд началник на РУ-Търговище

Днес той бе представен на колектива на Районното управление от директора на областната дирекция ст. комисар Николай НенковСъс заповед N 8121К-6253 на министъра на вътрешните работи от 19.05.2020 г. ст. инсп. Станчо Ганчев е временно преназначен на длъжност началник на РУ-Търговище. Досега той бе началник на група „Противодействие на престъпления във финансово-кредитната система“ на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“/“ПИП“/ към отдел „Криминална полиция“ при ОД МВР – Търговище.

 Ст. Ганчев започва работа в системата на МВР на 1.11.2004 г.  на длъжност „разузнавач I-ва степен“ в сектор „ПИП“ и досега е работил в този сектор при областната дирекция, като от 11.08.2014 г. е назначен за началник на група „Противодействие на престъпления във финансово-кредитната система“ в него.

Завършил е висшето си образование в Академията на МВР през 2004 г. със специалност „Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред“. През 2010 г. е завършил магистратура във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ със специалност "право". 40-годишен.

Досегашният впд началник на РУ-Търговище гл. инсп. Иван Александров със заповед N 8121 К-6252 от 19.05.2020 г. на министъра на вътрешните работи вече заема титулярната си длъжност „началник на сектор „Охрана на обществения ред и териториална полиция“ към отдел „Охранителна полиция“ при ОДМВР-Търговище.

26 май 2020

Достоен жест на младеж от гр. Попово

Десетокласник намери на улицата и предаде в полицията мъжки портфейл с лични документи и сумата от 300 леваПреди няколко дни десетокласникът от Професионалната гимназия по селско стопанство „Никола Пушкаров“ в Попово Григор Пламенов, разхождайки се с приятел по улица „Ген. Баранов“ в  същия град,  съзрял паднал в близост до паркиран лек автомобил мъжки портфейл. В портфейла имало лична карта, дебитна карта, и сума пари. 17-годишното момче погледнало само личната карта и като установило, че не познава собственика й, веднага, без да брои колко пари точно има в портфейла, отишло и го предало в полицията. Без да се колебае нито за миг: по думите му никога не би пожелал пари, които не са негови, т.е. – не е изкарал, или не е получил от родителите си.

“Не е ли моя вещ – не бих и помислил просто да си я прибера. Като видях, че има и документ за самоличност, си помислих, че на човека той може да му трябва спешно, че може да има доста главоболия заради загубата му – глоба, такса за издаване на нов… А и знам с колко труд се изкарват пари – баща ми има пчели и често ходя да му помагам…“ – разказа той на срещата в РУ-Попово, където бе поканен, за да му бъде връчена благодарствена грамота.

Иначе в професионалната гимназия десетокласникът Григор учи за готвач, и планира да се развива професионално именно в тази сфера. Влекат го още волейболът, фитнесът…И държи да уточни, че с приятеля му Симеон Тихолов – ученик в друга паралелка на същото училище, заедно взели решението да предадат веднага портфейла на органите на реда. „Решихме го спонтанно и единодушно двамата, не  бих искал да се изтъквам. Колективен играч съм“ – допълва още той.

Началникът на РУ-Попово гл. инсп. Ивелин Христов връчи на Григор  писмена благодарност от името на ръководството на областната дирекция. „Горд и радостен съм, че в разстояние само на няколко дни за втори път имам удоволствието да поканя в управлението младежи от Попово, за да ги поздравя за доблестта им да върнат намерени чужди вещи“ – каза той. „ Дано в града и областта ни има все повече млади хора, споделящи техните ценности, и дано прогресивно намаляват онези техни връстници, които в социалните мрежи си позволяват да коментират такива постъпки като наивитет и дори – като глупост.“ – сподели още той.

 На срещата присъства и собственикът на портфейла – Пламен Петков/на снимка 2/, работещ в местна фирма. Той сърдечно благодари на Григор за хубавия жест и разказа, че вероятно незабелязано е изпуснал портфейла, докато прибира детска тротинетка в багажника на автомобила си. А веднага, след като си е получил обратно изгубената вещ, е намерил момчетата, за да им засвидетелствува своята признателност.


22 май 2020