МВР

ОД Русе

 

15 ное 2019

17 НОЕМВРИ 2019 ГОДИНА - СВЕТОВЕН ДЕН ЗА ВЪЗПОМЕНАНИЕ НА ЖЕРТВИТЕ ОТ ПЪТНОТРАНСПОРТНИ ПРОИЗШЕСТВИЯ

ЖИВОТЪТ НЕ Е РЕЗЕРВНА ЧАСТ / LIFE IS NOT A CAR PART / е мото за тази година


 


Ежегодно, третата неделя на месец ноември, се отбелязва като Световен ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия с решение на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации от 26 октомври 2005 година.

Календарният ден за възпоменание тази година е 17 ноември.Обръщение на министъра на вътрешните работи

    УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,
 
На 17 ноември 2019 година се отбелязва Световният ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. В продължение на четиринадесет години, следвайки призива на Организацията на обединените нации, всяка трета неделя на месец ноември светът отдава почит на жертвите .на пътни инциденти и отправя молитви за запазване живота на кората, които участват ежедневно в движението по пътищата.
    Излизайки от дома, службата, училището, музея, магазина, всеки от нас се превръща в участник в движението по пътищата било то като пешеходец, пътник или водач. Но не всеки ден всички се връщат у дома здрави и живи. Само през 2018 г. почти всеки ден по двама човека са губили живота си в пътнотранспортно произшествие, а други 15 са били ранявани.
   Светът, от който е част и нашата страна, търси глобални решения за намаляване на пътнотранспортния травматизъм. Различни са пътищата, по които се търсят изходите от този световен проблем. Някои от начините са обръщането на човека към самия себе си, обръщането му за помощ към ближния, но и обръщането му към вярата с надежда за промяна и спасяване на повече човешки животи.
   Третата неделя на ноември е време, през което всеки от нас ще се обърне към себе си или към онзи, в когото вярва, с молба да няма тежки катастрофи. Това е време, през което непознати помежду си хора ще имат едно и също желание - да няма загинали и ранени по пътищата на страната.
 
 Като ръководител на Министерството на вътрешните работи, пряко ангажирано за опазване здравето и живота на участниците в движението по пътищата, апелирам:
 
   Нека бъдем отговорни пешеходци, водачи и пътници!
 
   Нека възпитаваме децата си в спазване на закона!
 
   Нека пазим здравето и живота, с което ще гарантираме пред себе си и пред обществото, че безопасността на движението по пътищата е наша лична мисия

    
МИНИСТЪР: МЛАДЕН МАРИНОВ

 

 

 

 

 ЖИВОТЪТ НЕ Е РЕЗЕРВНА ЧАСТ - LIFE IS NOT A CAR PART

Това е мотото на тазгодишното възпоминание на Световния ден в памет на загиналите при пътнотранспортни произшествия, част трета от Глобалното десетилетие от дейността: безопасни превозни средства. В допълнение той се съгласува с генералната тема на Третата глобална министерска конференция по безопасност на движението по пътищата, която ще се проведе в Стокхолм през февруари 2020 г. на тема „Постигане на глобални цели 2030 г.“
Въпреки мащабните усилия, данните в световен мащаб сочат, че броят на жертвите на пътя, както и на сериозно ранените и заболелите при ПТП и от замърсяването на въздуха е непоносимо висок. Всяка година по целия свят най-малко 1.3 милиона загиват и не по-малко от 50 милиона биват сериозно ранени в ПТП. Към това трябва да добавим и увеличаващата се цифра от 4.2 милиона починали в следствие на замърсения въздух, причинен до голяма степен от транспорта. В допълнение, десетки милиони страдат от болести, причинени от замърсяване, в частност от газови изпарения и вредните частици, отделяни от спирачните системи и гумите на автомобилите.
Световната статистика не обобщава данни за загиналите на пътя и за ранените, както и за фатално заболелите в следствие на замърсения въздух. Когато говорим за жертви в следствие на пътния трафик, ние се фокусираме върху превантивните мерки. Има много причини, за да погледнем по-мащабно на тази глобална стратегия, ако наистина искаме да намерим по-добри решения. Простата истина е, че моторните превозни средства са опасни машини не само заради техния вътрешен и външен дизайн, но и заради замърсяването, което причиняват. Следователно, трябва да признаем, че два пъти повече са жертвите от замърсяването, което е причинено от изгорелите газове и вредните частици, отделяни от спирачните системи и гумите на автомобилите, отколкото от катастрофи на пътя. Затова трябва да предприемем съществена стъпка да променим тази тенденция. Нашите права на живот и здраве без съмнение са поставени под въпрос всеки ден по световните пътища и улици. В тази връзка спешно трябва да признаем недалновидността на настоящия модел за безопасност на движението по пътищата, който не обединява мерки срещу замърсяването, водещо до фатален край. Само тогава можем да се изправим срещу комплекса от реалността на тази пандемия и да отдадем почит в памет на всички жертви.
Необходимо е да се замислим относно типа мобилност, който имаме днес, базиран на ценности като неотложност, себелюбие и материализъм. Този модел не се вписва в рамките на едно зряло общество, в което икономическите и екологичните последици рефлектират върху цялото човечество.
Моторните превозни средства се произвеждат, за да предоставят на собствениците им свобода на придвижване и усещане за лично надмощие чрез скоростта. Това ги превръща и в рискови машини. Човешкият живот не е резервна част, която може да се замени, ако е счупена. Така че опасността да бъдем убити от тях в следствие от лош контрол или от замърсяването, което причиняват, не може да бъде „резервна част“. Опасността е част от тяхното предназначение и дизайн.
За да се постигнат заложените от ООН устойчиво развиващи се цели 3.6 и 11.2 (по-добро здраве и постоянно развитие на околната среда), ние трябва да приемем истината и да разберем, че визия „Нула“ не е само желана цел, но е и следствие от пътния трафик, който се нуждае от по-леки и безопасни автомобили, както и от нула вредни емисии, а спрямо транспорта целта е да се редуцират дългите дистанции, като фокусът е върху „продукти без километри“.

На вниманието на шофьорите

 

Пътна полиция напомня на водачите да обърнат специално внимание на състоянието на гумите на техните превозни средства. Според чл. 139, ал. 4 от Закона за движение по пътищата, движещите се по пътя пътни превозни средства трябва да бъдат с гуми, предназначени за зимни условия, или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 mm през периода от 15 ноември до 1 март. Неспазилите това изискване се санкционират по реда на чл. 183, ал. 4, т. 5, който предвижда глоба от 50 лева.

Припомняме на всички участници в движението по пътищата – водачи и пешеходци, че е в ход Акция „Зима“. Тя е разделена на три етапа. Първият бе от 1 ноември до 10 ноември, акцентът беше поставен върху контрола на водачите на велосипеди и пътни превозни средства, задвижвани от животинска тяга. Вторият, който в момента е в ход, е насочен към поведението на пешеходците. Третият етап стартира на 20 ноември и ще е със специално внимание към водачите на моторни превозни средства. Те трябва да подготвят автомобилите си за управление в зимни условия. Това означава, че освен на гумите, водачите трябва да обърнат внимание и на осветителната и стъклопочистващата системи на автомобилите си.

Подробности- Пътна полиция
14 ное 2019

ЗНАЧИТЕЛНО КОЛИЧЕСТВО НАРКОТИЦИ ОТКРИ И ИЗЗЕ ПОЛИЦИЯТА ПРИ СПЕЦОПЕРАЦИЯ В БЕЛЕНСКО ​Поредната специализирана полицейска операция, насочена срещу разпространението и употребата на наркотични вещества, бе реализирана от служители на ОДМВР – Русе, в рамките на няколко дни.
В хода на извършените действия на 9 ноември в землището на с. Кривина, в земеделска нива в местността "Бабин кладенец", полицаи от РУ – Бяла са установили разположени найлони с различни размери и дървени плоскости, върху които е била поставена разстлана зеленикава тревна маса. В близост до нивата е имало паркиран товарен автомобил "Форд Транзит" с великотърновска регистрация, с който мъж се е опитал да избяга. Когато е видял полицаите той се е качил в превозното средство и потеглил към съседната нива, но е бил задържан от служителите на реда. Установена е самоличността му, 30-годишен мъж от гр. Свищов. При последвал оглед на място, освен найлоните и разположените върху тях растения, са открити и празни съдове с различна вместимост. Извършените полеви наркотестове на произволно взети растения, от разположените върху найлоните, са дали положителна реакция за марихуана.
Предприети и реализирани са още поредица от опаративно-издирвателни мероприятия и процесуално-следствени действия от страна на полицията, при които са извършени претърсвания на адреси в гр. Свищов и в с. Кривина, където са открити още количества зелена тревна маса в полиетиленови пликове, както и изсушена тревна маса, също реагиращи на марихуана. Общото количество на иззетите наркотици е около 18 килограма.
По случая е образувано досъдебно производство по описа на РУ – Бяла. 30-годишният мъж е задържан с прокурорско постановление за 72 часа.
Работата по разследването продължава, като се изяснява съпричастността и на други лица към престъпната дейност.
 

13 ное 2019

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО