МВР

ОД Русе

 

29 апр 2021

ПОЛИЦИЯТА ЩЕ Е БЕЗКОМПРОМИСНА КЪМ НАРУШИТЕЛИТЕ НА ЗАКОНА ЗА ДВИЖЕНИЕ ПО ПЪТИЩАТА

Пътна полиция: Приповдигнатото настроение и празнични поводи не са оправдание за извършване на нарушения и създаване на неудобства за останалите участници в пътното движение

 

Близо 40 водачи и пътници ще бъдат санкционирани за нарушения на Закона за движение по пътищата по улиците в Русенско през последните дни, след като зачестиха „традиционните шествия и дрифтове“, свързани със завършването на зрелостниците и наближаващите абитуриентски балове.

Част от санкциите са в резултат на ежедневната дейност на полицейските екипи, друга част са по повод подадени сигнали от възмутени граждани на тел. 112 и в поделенията на ОДМВР-Русе, а една съществена част, благодарение на успешната съвместна дейност на полицията с общинския отдел „Видеонаблюдение и общинска кабелна мрежа“.
Това заяви през журналисти днес началникът на сектор "Пътна полоция" - Русе - гл. инспектор Михаил Манов.

Основните нарушения, които контролните органи санкционират са:

- управление на МПС с превишена скорост;

- неправилно превозване на пътници (показване през прозорците или люковете; сядане върху рамките на вратите на автомобилите; изправяне от седалките на мотоциклетите без използване на опора; возене на повече пътници от броя на местата за сядане; неизползване на обезопасителен колан/каска);

- извършване на демонстративни и опасни маневри, при които неправилно превозваните пътници са застрашени от нараняване;

- отнемане на предимство на други участници в движението по пътищата;

- преминаване на червен сигнал на светофара;

- подаване на неразрешени светлинни и звукови сигнали и агресивно поведение към останалите участници в движението по пътищата, главно към пешеходците;

- управление на МПС от неправоспособни водачи;

- управление на МПС с концентрация на алкохол в кръвта и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози

Най-често наблюдаваните нарушения са визирани в чл.132, т.2 от ЗДвП-относно водачите на МПС и чл.137, т.1 от ЗДвП- относно пътниците.

За миналата година по време на абитуриентските тържаства са били констатирани и санкционирани повече от 80 такива нарушения.

Главен инспектор Манов поясни, че тази година голяма част от нарушенията се констатират основно чрез системата за видеонаблюдение на територията на гр. Русе. След преглед на видеоматериалите се извършват справки относно собствеността на заснетите МПС, след което собствениците им се призовавани в сектор „Пътна полиция", където да декларират кой е управлявал автомобила и кои са били возещите се в него. Срещу извършилите на конкретните нарушения се вземат съответните административно-наказателни мерки – съставяне на акт, фиш и т.н. 

Само за периода от 26 до 28 април са били констатирани 12 нарушения, установени по видео заснемането, чрез отдела „Видеонаблюдение и общинска кабелна мрежа“. Шестима от нарушителите са вече издирени и санкционирани от пътните полицаи.  По останалите работата продължава.

 

ШОФИРАНЕТО Е ОТГОВОРНОСТ!

Завършването на средното образование и свързаните с това абитуриентските празници са празници за всички – за зрелостниците, техните приятели, преподаватели, роднини, близки.

Това обикновено е свързано с приповдигнато настроение, забавления, почерпки с приятели и роднини и т.н. - дни наред, но емоциите често са неконтролируеми. По време на тези забавления, чествания и тържества, всеки е склонен към компромиси, но сключването на „сделка“ със себе си за нарушаване на законите може да доведе до неприятности и помрачаване на настроението. Освен това пренебрегването на Закона за движението по пътищата и неправилното поведение на пътя може да се окажат твърде опасни.

От Пътна полиция напомнят на водачите на автомобили да се спазват правилата за движение, да се движат със съобразена скорост и да не позволяват на пътниците рисково поведение, като излизане през отворените прозорци на колите, което може да доведе до тежки произшествия.

Шофьорите да не забравят, че за управление на МПС след употреба на алкохол и наркотици се носи наказателна отговорност и се отнема свидетелството за правоуправление.

 

 

ОДМВР – Русе и РДПБЗН - Русе реализират дейности за опазване на обществения ред и гарантиране сигурността на гражданите във връзка с предстоящите празнични и почивни дни

 

 

По разпореждане на главния секретар на МВР е създадена организация за обезпечаване на обществения ред, сигурността и пожарната безопасност на населението, контрол по спазване на въведените противоепидемични мерки и осигуряване на нормалното придвижване на гражданите през предстоящите празнични и почивни дни. В тази връзка от ОДМВР-Русе е създадена организация за недопускане на нарушения на обществения ред през този период, засилено полицейското присъствие в районите на християнските храмове и други обществени места, където е планирано провеждането на различни събития и публични празнични прояви. 

Предприети са превантивни мерки за ограничаване извършването на престъпления против собствеността. С оглед на това, че по време на празниците зачестяват домовите кражби, след като много от гражданите отсъстват от домовете си и пребивават в други населени места, полицията препоръчва на стопаните да предприемат всички необходими мерки за опазване имущество си, особено ако ще пребивават другаде за по-дълго време, да не се оставят големи суми пари и ценности, да обезопасят жилищата, да бъдат бдителни за непознати и съмнителни лица, които влизат в етажната собственост, да са добре затворени и укрепени прозорци и балконски врати, особено на жилищата намиращи се на по-ниските етажи, да не се оставят отключени и без надзор превозни средства.

Във връзка с предстоящите Великденски празници и богослужения, православните храмове в региона са инспектирани от екипи на РДПБЗН. По време на проверките е обърнато особено внимание на организацията за пожарна безопасност, осигуряване на условия за успешна евакуация, наличието на пожаротехнически средства за първоначално гасене, както  и на обезопасеността на местата за палене на свещи. На църковните служители са дадени указания за ограничаване предпоставките за възникване на пожари, както и за стриктно спазване на правилата и нормите за пожарна безопасност.

Голяма част от състава на полицията през идните дни ще е ангажиран с дейности, насочени към повишаване безопасността на движението по пътищата.
По време на Великденските празници и свързаните с тях почивни дни, от 29 април до 4 май тази година, както и Гергьовден – 6 май, се очаква значително увеличение интензивността на движението по основните и второстепенни пътища на територията на ОДМВР- Русе, образуване на колони във върховите часове на отпътуване и прибиране на гражданите към населените места и нарастване на риска от тежки пътно­транспортни произшествия. През този период ще се предприемат превантивни мерки за ограничаване предпоставките за пътни злополуки - респектиране на грубите нарушители, изваждане от движението на неправоспособни, употребили алкохол или наркотици водачи, както и мерки за по-добра пропускателна способност и недопускане на задръствания.
В ОДМВР – Русе е изготвен план, относно осигуряване на обществения ред, сигурността и спокойствието на гражданите по време на предстоящите празници през месец април и май 2021 година и свързаните с тях почивни дни на територията обслужвана от ОДМВР Русе. При изготвянето на разстановката на състава ще се акцентира за активно присъствие и контрол на движението по време на най-високата му интензивност /на 29.04.2021 г. за времето от 14.00 ч. до 21.00 ч., на 30.04.2021 г. за времето от 10.00 ч. до 16.00 ч., на 04.05.2021 г. за времето от 14.00 ч. до 21.00 ч., на 09.05.2021 г. за времето от 14.00 ч. до 20.00 ч. /, като основно контролът ще се осъществява по път І-5 (Русе – Бяла), І-2 (Русе-Разград) и II-21 (Русе-Силистра). Присъствието на пътя на контролния състав ще е демонстративно, като ще се обхванат най-натоварените и конфликтни участъци.
По време на Великденските празници на територията на ОДМВР-Русе ще бъде проведена специализирана полицейска операция с акценти: спазване на скоростните режими, контрол по отношение на управлението на МПС след употреба на алкохол, наркотични и/или други упойващи вещества, правоспособност, използване на обезопасителни колани и системи, др.

От полицията апелират водачите да се съобразяват с въведените ограничения на скоростта, да шофират спокойно и търпеливо, и да не предприемат рискови изпреварвания. В периода на почивните дни и на Великден в цялата страна ще се извършват засилени проверки за употреба на алкохол и наркотични вещества, неправоспособни водачи, като това ще включва и териториите на малките населени места.

ОДМВР-Русе призовава още всички граждани да се съобразяват с указанията, давани от полицейските служители, както и да съблюдават спазването на разпоредените противоепидемични мерки срещу разпространението на COVID-19.

 

 

- ПРЕПОРЪКИ ЗА БЕЗОПАСНО ДВИЖЕНИЕ ПО ПЪТИЩАТА ПРЕЗ ПРАЗНИЦИТЕ
- ПРЕЗ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ

 

 

 

29 апр 2021

НЯМА ПОСТРАДАЛИ ПРИ ИНЦИДЕНТА С ДЕРАЙЛИРАЛА ВЛАКОВА КОМПОЗИЦИЯ В РУСЕНСКО. НЯМА ОПАСНОСТ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В РАЙОНА, НЯМА И РИСК ЗА ЕКОЛОГИЧНА ИЛИ ДРУГ ВИД КАТАСТРОФА

Преустановено е движението на влакове по направлението Русе - Каспичан

 

 

 

Тази нощ в 01:05 часа е постъпил сигнал за възникнал железопътен инцидент с дерайлирала товарна влакова композиция, превозвала гориво /бензин/, в междугарието Ветово-Сеново в Русенска област, като два от вагоните са се обърнали.  Веднага към местопроизшествието са изпратени екипи на полицията и пожарната. Служителите на РДПБЗН – Русе, съвместно с аварийни екипи от НКЖИ, са обезопасили композицията и района, като е спряно изтичането на гориво от две цистерни.  Районът е отцепен и местопроизшествието е запазено от служители на полицията и пожарната.

Няма пострадали хора, но е засегнат близо 2 км железен път и е преустановено движението на влакове по направлението Русе – Каспичан.

На мястото на инцидента действията на екипите на МВР са ръководили директорът на ОДМВР – Русе ст. комисар Теодор Атанасов и директорът на РДПБЗН – Русе комисар Валентин Красналиев.

Случаят ще се разследва от прокуратурата, която ще трябва да изясни причините за произшествието и виновните.

В изявление пред медиите от мястото на инцидента, окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев обясни, че в прокуратурата има утвърден план за работа при крупни аварии и катастрофи, като на местопроизшествието са следователи от Окръжната прокуратура в Русе, освен това за случая е уведомен главния прокурор и заместник-главния прокурор, като с тяхно съдействие се очаква в работата на разследващите да се включат най-добрите специалисти, имащи опит в подобни случаи.

Прокурор Георгиев успокои, че няма опасност за населените места в района, няма и риск за екологична или друг вид катастрофа.

23 апр 2021

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО