МВР

ОД Бургас

 

30 мар 2020

От 30.03.2020 г. започва съставянето на актове за неспазване заповедта на Министъра на здравеопазването от 20.03.т.г. за преустановяване посещението на паркове, градски градини, спортни и детски площадки и съоръжения

От днес започва съставянето на актове за неспазване заповедта на Министъра на здравеопазването от 20.03.т.г. за преустановяване посещението на паркове, градски градини, спортни и детски площадки и съоръжения, на открити и закрити обществени места, обяви директора на ОДМВР – Бургас старши комисар Радослав Сотиров.

Решение за това е взето на днешното заседание на Общинския кризисен щаб, на което са разгледани зачестилите случаи на нарушения от страна на гражданите, които продължават да се движат най-вече в района на морската градина и плажа. „Периодът за уведомяване и разпореждане вече отмина“, категоричен е старши комисар Сотиров, като от днес започва съставянето на актове за неизпълнение заповедта на здравния министър.  

Във връзка с изпълнение на мерките, свързани с въведеното в страната извънредно положение, от 07.00 ч. на 29.03.т.г. в бургаския квартал „Победа“ има засилено полицейското присъствие, заяви още директорът на ОДМВР – Бургас. То се изразява в наличие на мобилни екипи във вътрешността на квартала и обособени КПП-та по периферията, като целта е недопускане безконтролното движение на лица от и към квартала. Движение ще се допуска само по неотложност по аналог на КПП-та, изградени на входно-изходните артерии на Бургас. Старши комисар Радослав Сотиров уточни, че по никакъв начин няма да се затрудни трудовата дейност на работещите лица, които ще бъдат пропускани след представяне на изискуемите документи.

Директорът на ОДМВР – Бургас съобщи и добра новина за това, че към настоящия момент няма полицейски служители от крайморската дирекция поставени под карантина.

Срокът на валидност на личните карти и свидетелства за управление на моторно превозно средство, който изтича в периода от 13 март 2020 г. до 31 октомври 2020 г. се удължава с 6 месеца

       В Държавен вестник бр.28 от 24.03.2020 г. е обнародван Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г.

       Съгласно параграф 10 от Преходни и заключителни разпоредби на закона е предвидено, че:

        Срокът на валидност на личните карти, който изтича в периода от 13 март 2020 г. до 31 октомври 2020 г., се удължава с 6 месеца. За срока на удължаването личната карта е валиден идентификационен документ за самоличност само на територията на Република България. По искане на лицето нова лична карта може да се издаде и преди изтичането на удължения 6-месечен срок.

 

   Срокът на валидност на свидетелствата за управление на моторно превозно средство, който изтича в периода от 13 март 2020 г. до 31 октомври 2020 г., се удължава с 6 месеца. За срока на удължаването свидетелството за управление на моторно превозно средство е валиден индивидуален удостоверителен документ за правоспособност за управление на моторно превозно средство само на територията на Република България. По искане на лицето ново свидетелство за управление на моторно превозно средство може да се издаде и преди изтичането на удължения 6-месечен срок.

24 мар 2020

Въвеждане на противоепидемични мерки в структурите на ОДМВР-Бургас с цел ограничаване разпространението на заболяването COVID 19, причинено от коронавирус 2 (SARS-CoV-2), на територията на Република България

Във връзка с обявеното от Народното събрание извънредно положение върху цялата територия на Република България и заповед № РД-124/13.03.2020 г. на министъра на здравеопазването ОДМВР-Бургас въвежда следните противоепидемични мерки в своите структури с цел ограничаване разпространението на заболяването COVID 19:

  1. В помещенията, където се извършва административно обслужване на граждани в сектори „Български документи за самоличност”, сектор „Миграция” и сектор „Пътна полиция” към ОДМВР-Бургас, се въвежда пропускателен режим, при който на гишетата не се допуска струпване на повече от 2 човека, които да бъдат на разстояние не по-малко от метър един от друг. Административното обслужване се осъществява при ограничаване на прекия достъп и спазване на разстояние не по-малко от метър между обслужващи и обслужвани лица.

     

  2. До изтичане на срока на извънредното положение се преустановява провеждането на медицинско освидетелстване, изследване на физическа годност, психологично изследване, изпити и интервюта в конкурсни и други процедури за назначаване и преназначаване на служители в МВР.

17 мар 2020

Задържан собственик на нощно заведение

38 годишен бургазлия, собственик на нощно заведение в центъра на Бургас бе задържан при специализирана полицейска операция на служители от отдел „Криминална полиция” към ОДМВР – Бургас и Специализираните полицейски сили.

Констатирано е, че същият склонявал момичета, работещи като стрийптизьорки в бара, да приемат и предлагат и сексуални услуги срещу заплащане с цел придобиването на по-високи доходи. Към момента са установени четири момичета на възраст 18 – 27 години, всички от вътрешността на България, които започнали работа в нощното заведение, като танцьорки. С течение на времето обаче 38 годишния собственик на обекта ги склонил към развратни действия и предоставяне на сексуални услуги срещу заплащане посредством даване на облаги и обещаване на високи доходи.

Обичайната цена за 15 минути била 70 лв., а за половин час - 150 лв., като малка част от парите оставали за момичета. При претърсването на заведението е намерена парична сума в различна валута и копюри / освен български лева, са открити долари и евро банкноти/.

Освен 38 годишния собственик на заведение за срок от едно денонощие е задържан и 46 годишния охранител, като към момента се изяснявана съпричастността му към извършваната престъпна дейност.

По случая е образувано досъдебно производство под надзора на Районна прокуратура - Бургас.

07 мар 2020

ЗА ОД НА МВР БУРГАС

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО