МВР

ОД Бургас

 

19 сеп 2019

Виждам те. Виждаш ме

   Ученици от гимназията по транспорт в Бургас участваха в демонстрация с камион за безопасно движение на пътя

   Кметът на град Бургас Димитър Николов се включи в международното обучение „Виждам те. Виждаш ме.“.

   Обучение за безопасна интеракция между велосипедисти и камиони, част от глобалната образователна програма “Виждам те. Виждаш ме”, се проведе в бургаската Професионална гимназия по транспорт. В него взеха участие над 70 осмокласници.

   Специално участие имаше и кметът на морския град Димитър Николов, който поздрави участниците и им връчи сертификати за завършено обучение.

   „Обучението дава знания и умения на учениците как да се държат на пътя, ако са с велосипед или как да шофират утре, ако на пътя има велосипедист. Това са две много различни ситуации, които изискват и съвсем различни реакции от страна на водачите.“, сподели кметът Димитър Николов.

    Учениците бяха запознати със спецификите на движение на камионите на пътя, кои са основните рискови ситуации и как могат да ги избегнат. Над 70 участника се качиха в кабината на камион, за да могат да видят къде са “мъртвите точки”, в които шофьорът не може да ги види в огледалата.

    Инспектор Пеньо Господинов от „Пътна полиция“ – ОДМВР Бургас представи пред учениците правилата за велосипедистите на пътя. Според официалните данни на Главна дирекция „Национална полиция“ от началото на годината до 31.08.2019 г. при ТПТП с участието на велосипедисти са загинали 13 участници на пътя и са ранени 245. За миналата 2018 г. са загинали 21 велосипедисти, а ранените са 393. За община Бургас от началото на 2019 г. до момента е загинал 1, а ранените са 19.

    “Виждам те. Виждаш ме.” е международна образователна кампания, разработена от Volvo Trucks, която се провежда вече в над 20 държави по света. Обучителите са професионални шофьори на камиони от логистичната компания Транспрес, които доброволно участват в кампанията в цялата страна. Проектът е подкрепен от Главна дирекция “Национална полиция”.

    „От самото начало нашата идея беше да влезем във възможно най-много училища и да обучим възможно най-много ученици, защото много малък процент от тях са се качвали в кабината на камион. Това е практическо знание, което представяме на децата по един много интересен начин. Служителите на Транспрес и Волво поеха с голяма отговорност задачата и съм щастлив, че кампанията набира все по-голяма популярност и в следващия един месец плановете са ни да влезем с камиона в училищните дворове в Кърджали, Свищов и Добрич. Благодаря на Главна дирекция „Национална полиция“, на институциите и общините, с които работим и от които получаваме пълна подкрепа за проекта.“, коментира управителят на Транспрес Веселин Стоянов.

   До момента обучения като част от кампанията „Виждам те. Виждаш ме.“ са проведени в София, Пловдив, Велико Търново, Варна и Бургас. През тази учебна година организаторите продължават кампанията и в други училища в страната.

18 медала от Световната купа по джу джицу до 16 години и Отвореното балканско първенство за мъже и жени в гр.Букурещ Румъния

18 медала от Световната купа по джу джицу до 16 години и Отвореното балканско първенство за мъже и жени в гр.Букурещ Румъния завоюваха 13-те състезателите на Централния полицейски карате и джу джицу клуб – Бургас, ръководен от Венилин Русинов и Павел Димитров. Състезателите бяха част от националния отбор на България, взел участие в престижния спортен форум, в който се включиха над 1 400 претенденти от 25 държави.

Със златните медали се окичиха Жанет Ишкиева и Таня Стоичкова в дисциплината файтинг, както и двойката Тана Стоичкова и Павел Петков в дисциплината Дуо. Сребърни медали заслужиха Божидара Христова, Виктор Пеев, Павел Петков , Димо Стоичков и Николай Киров. С бронзови медали се завърнаха Владимир Гайдаров, Ванеса Стоянова, Димитър Цанев, Димо Стоичков.

Най-малките представители на клуба и изобщо в състезанието пет годишните Мелиса Дачева и Чавдар Русинов също се представиха достойно, като по нищо не отстъпваха на своите по-големи опоненти. Те завоюваха бронзови и сребърни медали.

Треньорите на клуба също взеха участие като се качиха на почетната стълбичка на трето място. До края на годината Централния полицейски карате и джу джицу клуб - Бургас ще се включи и в международния турнир „Скопие Оупън” и национална купа в гр. Смолян. Ето и списък на всички медалисти:

 

Чавдар Русинов - файтинг до 10 г. Трето място

Николай Киров - файтинг до 10 г. Второ място

Павел Петков - файтинг до 10 г. Второ място

Димитър Цанев - файтинг до 10 г. Трето място

Таня Стоичкова - файтинг до 10 г. Първо място

Божидара Христова - файтинг до 10 г. Втори място

Мелиса Дачева - файтинг до 10 г. Второ място

Чавдар Русинов и Мелиса Дачева - дуо до 10 г. 3 място

Чавдар Русинов и Николай Киров - дуо до 10 г. Трето място

Таня Стоичкова и Павел Петков - дуо до 10 г. Първо място.

Жанет Ишкиева - файтинг до 14 г. Второ място

Ванеса Стоянова - файтинг до 14 г. Трето място

Димо Стоичков - файтинг до 12 г. 5-то място

Жанет Ишкиева - файтинг до 12 г. Първо място

Ванеса Стоянова - файтинг до 12 г. Трето място

Таня Стоичкова - файтинг до 12 г. Трето място

Владимир Гайдаров и Димо Стоичков - дуо шоу 14 г. Трето място

Виктор Пеев и Димитър Гочев - дуо шоу 14 г. Второ място

Ванеса Стоянова и Димо Стоичков - дуо шоу 12 г. Второ място

18 сеп 2019

На 19 септември в Професионална гимназия по транспорт гр. Бургас ще се проведе обучение по международната програма “Виждам те. Виждаш ме.”

        На 19 септември в Професионална гимназия по транспорт гр. Бургас ще се проведе обучение по международната програма “Виждам те. Виждаш ме.” за безопасна интеракция между велосипедистите и камионите на пътя. 

         В теоретичната част на обучението учениците ще бъдат запознати със спецификите на движението на камионите на пътя, кои са основните рискови ситуации и как могат да ги избегнат. Експерти от сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – Бургас ще запознаят участниците с правилата за велосипедистите на пътя. В практическата част децата ще имат възможност да се качат в кабината на камион, за да могат лично да видят къде са “мъртвите точки”, в които шофьорът не може да ги види в огледалата.

         В събитието ще вземе участие кметът на град Бургас г-н Димитър Николов.

Каним Ви на 19 септември (четвъртък), в 10:20 часа, в двора на Професионалната гимназия по транспорт (адрес: гр. Бургас, ж.к. Лазур, бул. „Демокрация“ №5), за да представим пред Вас програмата “Виждам те. Виждаш ме”. На място ще можете:

  • Да получите актуалната статистика за ПТП с велосипедисти у нас

     

  • Да разберете кои са основните рискови ситуации между велосипедисти и камиони на пътя

     

  • Да се запознаете с основните препоръки и практични съвети в програмата “Виждам те. Виждаш ме.”

     

  • Да присъствате на демонстрацията на “мъртвите точки”, в която учениците сами ще проверят къде са и къде не са видими в огледалата за шофьора на камиона

Образователната кампания „Виждам те. Виждаш ме.“ е разработена от Volvo Trucks и се провежда в над 20 държави по света. В България програмата се изпълнява с участието на обучители-професионални шофьори на камиони от логистичната компания Транспрес. Той е подкрепен от Главна дирекция “Национална полиция”.

 

За контакти : Ива Станчева, тел. 0889214999, [email protected]

18 сеп 2019

Честване професионалния празник на огнеборците

   За отбелязване Седмицата на пожарната безопасност и честването на Професионалния празник на служителите от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” към МВР – 14-ти септември, за времето от 09 септември до 13 септември във всички районни служби за Пожарна безопасност и защита на населението в областта са предвидении дни на отворените врати. Церемонията по награждаване на отличените в областния етап на международния конкурс „С очите си видях бедата” ще се проведе на 12.09.т.г. от 10.15 ч. в клуба на втория етаж на Регионална дирекция „ПБЗН” – Бургас, а пресконференцията с представителите на журналистическата общност ще от 11.00 ч. на 12.09.т.г.

   Официалната церемония по почитане паметта на загинали при изпълнение на служебния си дълг огнеборци, чрез поднасяне на венци и цветя на паметната плоча, ще се проведе от 11.30 ч. на 12 септември пред сградата на Регионална дирекция ПБЗН – Бургас. Планувано е срещата с ветераните – огнеборци да стартира от 16.30 ч. на 12.09.т.г. в клуба на втория етаж на Регионалната дирекция.

    Възможностите на новата пожарогасителна и аварийно-спасителната техника от служители на РДПБЗН – Бургас с разясняване на правилата за пожарна безопасност и защита при бедствия, аварии и извънредни ситуации  пред жители  и гости на Бургас ще се проведе на площада пред паметника-мемориал „Пантеона” на 12.09.т.г. от 18.00 ч.

 

11 сеп 2019

Голямо количество наркотици и пари са намерени и иззети при проведена специализирана полицейска операция на територията на Бургас и Поморие.

         Голямо количество наркотици и пари са намерени и иззети при проведена специализирана полицейска операция от служители на отдел „Криминална полиция” при ОДМВР – Бургас и Специализираните полицейски сили, протекла на територията на Бургас и Поморие.

         Задържани са двама криминално проявени поморийци / единия на 30, а втория на 28 години/. Непосредствено преди осъществяване на сделка по покупко-продажба на наркотици в к-с „Меден Рудник” е задържан 30 годишния помориец, придвижващ се с л.а. „Форд”, с бургаска регистрация. В автомобила са открити 12 пликчета с бяло прахообразно вещество, реагирало при направения полеви наркотест на кокаин. Помориецът е задържан за срок от 24 часа. При претърсване на дома му, разположен на поморийската улица „Проф. Стоянов” са намерени и иззети близо 55 грама кокаин, две електронни везни, четири разфасовани пликчета с кокаин и сумата от 16 000 лв.

Паралелно с това е извършено и претърсване в бургаска фитнес зала, разположена в подлеза на БСУ, където е задържан 28 годишен криминално проявен помориец. Открит в пликче е грам кокаин, както и въздушен пистолет, за който до момента не са представени никакви документи. Помориецът също е задържан за срок от едно денонощие.

Процесуално-следствените действия по установяване на взаимоотношенията между двамата задържани мъже продължава. Материалите по образуваното досъдебно производство ще бъдат докладвани в Бургаска окръжна прокуратура.

03 сеп 2019

ЗА ОД НА МВР БУРГАС

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО