МВР

ОД Бургас

 

Новини

Установена самоличността на лицето повредило куклата Боби на пешехосната пътека към парка в к-с "Лазур"

Във връзка с извършена вандалска проява, изразяваща се в нанасянето на материални щети на кукла „Боби”, монтирана в района на пешеходната пътека срещу бившата дискотека „Пиргос” в к-с „Лазур”, осъществена около 22.13 ч. 09.08.т.г. и разпространен по този повод видеозапис от Община Бургас, в Пето Районно управление – Бургас са постъпили данни относно самоличността на извършителя на деянието – това е 17 годишен младеж от София, който гостувал заедно със семейството си в Бургас. По време на извършване на вандалската проява младежът бил в компанията на други двама бургазлии и един пловдивчанин.

Родителите на 17 годишния софиянец са информирани за инцидента и ще поемат материалните разноски по възстановяване на щетите. Работата по случая продължава от служители на Пето Районно управление – Бургас.

12 авг 2020

„По стъпките на будителите”

„По стъпките на будителите” бе мотото на поредната съвместна превантивна инициатива на Обществен дарителски фонд – област Бургас, Община - Бургас и ОДМВР – Бургас, в която се включиха ученици от училище „Княз Борис I” и членовете на Сдружение „Пенсионерски клуб „Пристанище – Бургас” с председател Стоя Янчева.

Инициативата – част от кампанията за развиване на доброволческа дейност у младежите, целеше създаване на благоприятна и насърчаваща среда за развитие на гражданското самоосъзнаване при подрастващите. В първата си част „По стъпките на будителите” включи посещение на църквата „Свети Атанасий” в Българово и на костницата към храма, в която са положени тленните останки на зверски избитите в последните дни от Руско-турската война жители на Българово.

Изключително увлекателния разказ на кмета на Българово – Йордан Йорданов пренесе учениците и членовете на пенсионерския клуб в отминалите исторически събития, белязали Българово, като арена на второто „Баташко клане”. Групата за автентичен фолклор „Странджанска огърлица” при пенсионерския клуб поздрави присъстващите с китка странджански песни, като в края на рецитала си жените от златната възраст отбелязаха паметта на избитите жители с тържествен помен и молитва.

В знак на преклонение учениците от училище „Княз Борис I” запалиха свещи в храм „Свети Атанасий”, слушайки с огромен интерес спомените на кмета на Българово Йордан Йорданов и членовете на Пенсионерски клуб „Пристанище – Бургас. Със затаен дъх малчуганите склониха глава пред тленните останки на избитото население от близкия до Бургас град, положени за бъдните поколения в нарочна костница до църковното здание.

Инициативата на Обществен дарителски фонд – област Бургас, подкрепена от Община - Бургас и ОДМВР – Бургас, е поредна в годините и е етап от проекта „Среща на поколенията – да разчупим стереотипите”. Насочена е към възможността младите хора да развият личностните си умения, да формират гражданско самосъзнание и да осъзнаят принадлежността си към обществото.

В рамките на втората част на превантивното мероприятие„По стъпките на будителите” е предвидено посещение на манастирски комплекс „Свети Георги” в Поморие, запознаване с историческите особености на региона, личностно развитие и сработване между различните възрастовите групи.

11 авг 2020

Убийство след скандал между лица в нетрезво състояние

 

  На 09.08.т.г. около 22.00 ч. в Първо Районно управление – Бургас е получено съобщение за скандал между лица в нетрезво състояние, възникнал в квартира, разположена на приземния етаж в кооперация на бургаската улица „Ивайло” № 54, обитавана от 57 годишен мъж от с. Дюлево, общ. Средец.

  Дошлите на място полицейски служители установили трупа на мъж на средна възраст и следи от кръв в областта на гръдния кош. Констатирано е, че тялото е на 40 годишен бургазлия, дошъл малко по-рано на гости, който след употреба на алкохол с 57 годишния домакин и възникнал между тях междуличностен спор, е намушкан със сгъваемо  ножче в областта на гърдите.

  След извършеното деяние домакина се отправил в неизвестна посока, като забелязвайки полицейски патрул в района на Новата поща се предал.

  Задържан е за срок от 24 часа. Извършени са множество процесуално следствени действия /сред които оглед на местопроизшествие, разпити, иззето е оръжието с което е извършено убийството, назначени са множество експертизи и др./.

  По случая е образувано досъдебно производство.  

09 авг 2020

В ОДМВР – Бургас е създадена организация за обезпечаване сигурността на спортната проява и опазване на обществения ред и безопасността на движението

В ОДМВР – Бургас е създадена организация за обезпечаване сигурността на спортната проява и опазване на обществения ред и безопасността на движението

 

 

 

   За периода от 27 до 31 юли 2020 г. през територията на осем областни дирекции на МВР ще се проведе 67-та Международна колоездачна обиколка на България.

   На 31 юли /петък/ от 14.30 часа стартира четвъртия етап от колоездачната обиколка, започващ от Сливен с преминаване през Карнобат и финиширане в Бургас в 17.30 часа.

 

  В детайли маршрута, следван от колоездачите на територията на Бургаска област е следния :

  • около 15.40 вход в област Бургас през с. Венец / пътя София – Карнобат – Айтос – Бургас/
  • около 17.00 ч. – вход Бургас /КПП 1 срещу магазин „Метро”, преминаване през бул. „Стефан Стамболов”, кръгово кръстовище х-л „Мираж”, кръстовище Новата поща, кръстовище „Сан Стефано” – „Христо Ботев”, последен пункт – цар „Петър” – ж.п. гара Бургас, ляв завой по ул. „Александровска” и финиш пред Община Бургас.

 

   Маршрутите, по които ще преминават състезателите, ще са с временна организация на движението, поради което ще са затворени непосредствено преди и по време на преминаване на колоездачната колона, с цел недопускане на пътни инциденти. В ОДМВР – Бургас е създадена организация за обезпечаване сигурността на спортната проява и опазване на обществения ред и безопасността на движението по време на мероприятието.

 

30 юли 2020

Констатираните случаи за шофиране след употреба на алкохол

   Общо 9 са констатираните случаи за шофиране след употреба на алкохол с концентрация над 1,2 промила, отчетени в резултат на значителното полицейско присъствие на територията на Бургаска област за дните 24, 25 и 26 юли. Образувани са девет бързи производства, като най-фрапиращите данни са отчетени на територията на курортен комплекс Слънчев бряг – 2,68 и 2,82 промила.

   За същия период от време са установени и два случая, при които водачи шофирали след употреба на наркотици /единият в Царево, а вторият – в Приморско/. Образувани са две бързи производства.

   Основните сили на сектор „Пътна полиция” са насочени към подпомагане на автомобилния поток, разпределен в две главни артерии – на север от Бургас /в посока Слънчев бряг/ и на юг към Созопол - Царево – Ахтопол. При необходимост се пренасочват и патрули в Бургас – град /вход и изход/, с цел облекчаване на задръстванията и възможните тапи, образувани вследствие на големия автомобилен трафик.

   ОДМВР – Бургас ще продължи да подпомага интензивното пътно движение главно от туристи и гости на Южното Черноморие във времето от петък следобед до неделя следобед, когато трафика е на излизането от Бургас в посока автомагистрала „Тракия”.

29 юли 2020

Задържани за срок от 24 часа двама бургазлии съпричастни към извършен палеж

   Двама бургазлии /на 41 и 54 години/ са задържани за срок от 24 часа в резултат на полицейските действия на служители от отдел „Криминална полиция при ОДМВР – Бургас и Районно управление – Поморие по отношение палежа на товарен автомобил „Ивеко”, с бургаска регистрация, осъществен около 04.30 ч. на 26.07.т.г. в Поморие.

    Констатирано е, че товарния автомобил /собственост на 48 годишен помориец/ е бил паркиран по време на инцидента на поморийската улица „Георги Кондолов” пред дом №6. Зад него се намирали други два леки автомобила, собственост на помориеца. И трите коли били залети със запалителна течност, като единствено бързите действия на поморийските огнеборци ограничили огъня до предната повърхност на товарния автомобил без да бъде засегнат двигателя, нанасяйки единствено материални щети. При извършения оглед е намерена и иззета разтопена пластмасова бутилка със следи от петролен продукт. По случая е образувано досъдебно производство.

    В резултат на предприетите оперативно-издирвателни действия е установена самоличността на двама мъже, съпричастни към извършения палеж. Установено е, че 41 годишния бургазлия е пряк извършител на деянието, а втория 54 годишен мъж шофирал автомобила,с който двамата се придвижили до Поморие - л.а. „Опел Астра”, с бургаска регистрация.

   Към момента 54 годишния мъж е свидетел по образуваното досъдебно производство, а спрямо 24 годишния бургазлия са повдигнати обвинения и срока на задържането му под стража е удължен с прокурорско постановление до 72 часа. След задържането на 41 годишния извършител, осъществено със съдействието на служители от Специализираните полицейски сили към ОДМВР – Бургас, в обитаваната от него квартира, разположена на ул. „Княз Борис I”, са намерени и иззети дрехи и обувки със следи от запалителна течност, голяма сума пари, бокс и законно притежаван пистолет.

   Причините за осъществения палеж, както и стойността на нанесените щети са в процес на изясняване. Работата по случая продължава под прякото ръководство и наблюдение на Бургаска районна прокуратура.

29 юли 2020