МВР

ОД Бургас

 

Новини

Брифинг на комисар Неделчо Рачев – началник отдел „Охранителна полиция и КАТ” при ОДМВР – Бургас

Осем шофьорски книжки ще бъдат отнети за срок от 3 месеца, а паралелно с това на водачите, превишили скоростта на територията на Бургаска област в рамките на провежданата акция „Скорост” ще бъдат наложени и парични санкции, обяви на нарочен брифинг днес комисар Неделчо Рачев – началник отдел „Охранителна полиция и КАТ” при ОДМВР – Бургас.

Камерите за скорост в стартиралата на 13-ти май акция „Скорост” засекли три драстични случая на нарушения – с 135 км./ч., 133 км./ч. и 131 км./ч. при ограничение от 60 км. Нарушителите ще бъдат санкционирани с глоби от 900 и 1000 лв., както и три месеца лишаване от свидетелство за управление на МПС, категоричен е комисар Рачев.

В хода на акцията са констатирани общо 1 271 нарушенията на скoростта на територията наБургаска област. Пет от осемте водачи, на които ще им бъдат отнети шофьорските книжки вече са установени и са получили фишoвете си. Предприети са незабавни мерки за провеждане на бързи административни производства.

„ Контролът на ОДМВР – Бургас по повод управлението на МПС от водачи, употребили алкохол, също е непрестанен”,  заяви още комисар Неделчо Рачев – „Последният случай, който нашумя, е за шофьорът хванат с 3,47 промила на територията на Каблешково. Той е установен и е образувано бързо производство. Очаква се съдебното решение”. Според комисар Рачев ОД МВР - Бургас прилага устойчиви мерки с разполагането на мобилни, преносими и стационарни камери за контрол на скоростта на територията на цялата област, като екипите, сменят често местата си и извършват проверки на МПС от водачи, употребили алкохол или наркотици.

От началото на месец април до настоящия момент са установени 32 случая на шофьори, шофиращи след употреба на алкохол. Санкциите спрямо тях също ще са изключително строги.

В заключение комисар Неделчо Рачев призовава гражданите за повишено внимание и спазване на правилата за движение по пътищата, като наблегна на факта, че 22-ри май контрола се засилва, а органите на реда ще бъдат безкомпромистни и стриктни към нарушителите.

20 май 2020

Близо 200 кг. риба, уловена незаконно, бе открита по време на нерегламентиран превоз

Близо 200 кг. риба от различни видове / шаран, таранка, филе от таранка и сулка/, уловена незаконно от водоеми в близост до Бургас, бе открита по време на нерегламентиран превоз, в резултат на съвместните действия на служители от „Специализираните полицейски сили” към ОДМВР - Бургас и ИАРА – Бургас.

На изхода на крайморския град в посока София преди обед за проверка е спрян микробус „Рено Канго”, с бургаска регистрация, с който се придвижвали двама мъже. В багажното отделение са открити каси с различни видове риба / сред които и филитирана такава/, за чийто произход мъжете не могли да дадат адекватно обяснение или да предоставят документи за придобиване.

Своевременно са сигнализирани служители от ИАРА Бургас и БАБХ - Бургас, които съставили актове на нарушителите и иззели микробуса, с който е извършван превоза. Рибата също е конфискувана.  

17 май 2020

22 годишен неправоспособен, с отнета книжка бургазлия удари шест паркирали автомобила

     На 09.05.т.г. около 05.45 ч. джип „Мерцедес G“, с бургаска регистрация, управляван от 22 годишен бургазлия /неправоспособен водач с отнета книжка/, завивайки от ул. „Константин Фотинов“ по ул. „Митрополит Симеон“ губи управление над автомобила, осурква първата от паркираните в отсечката на коли, странично блъска втората, удря третата – л.а. „БМВ“ в средата на купето, а тя от своя страна, измествайки се причинява материални щети на още три автомобила.

      След допускане на пътния инцидент водачът на джипа напуска местопроизшествието, но е задържан от полицейските служители на ул. „Райна княгиня“ /разположена на пресечка от мястото на сблъсъка/. 

    22 годишния водач на автомобила отказал да бъде тестван за употреба на алкохол и наркотици. Задържан е за срок от 24 часа.

    Направен е първоначален оглед на местопроизшествието. По случая в Първо Районно управление – Бургас е образувано досъдебно производство.

 

09 май 2020

Криминално проявен самокатастрофира след шофиране по главните пешеходни улици на Бургас

    На 08.05.т.г. около 23.30 ч. на бул. „Христо Ботев“ полицейски служители подават сигнал със „СТОП“ палка за извършване на проверка на л.а. „БМВ“, движещо се с включени дълги светлини. Водачът на автомобила не се съобразил с полицейските разпореждания и увеличавайки скоростта си се отправил в посока ж.п. гара – Бургас. Последван е от полицейския автомобил, като за съдействие към мястото на инцидента се насочили и други полицейски екипи.

    „БМВ“ продължило да се движи с висока скорост по бул. „Булаир“, като в района на пешеходната зона с бул. „Алеко Богориди“, рязко завил вляво и се отправил в посока Община – Бургас. Там с десен завой продължил по ул. „Александровска“ и в края на площад „Тройката“ самокатастрофирал.

     Установено е, че автомобила е управляван от 39 годишен криминално проявен мъж от Сливен, придружаван от 27 годишен криминално проявен бургазлия. Водачът на автомобила е тестван за употреба на алкохол и наркотици, като и двете проби са били отрицателни. Двамата мъже са задържани за срок от 24 часа.

     В резултат на полицейските действия е установено, че регистрационните табели на л.а. „БМВ“ са от друго моторно превозно средство, като към момента на инцидента не са били обявени за издирване.

      Направен е първоначален оглед на местопроизшествието в тъмната част на денонощието, като след вдигане на л.а. „БМВ“ от площад „Тройката“ предстои извършване на претърсване на автомобила.

    По случая в Първо Районно управление – Бургас е образувано досъдебно производство.

   ДОПЪЛНЕНИЕ: Водачът на л.а. „БМВ“ от самостоятелната катастрофа на площад „Тройката“ е неправоспособен, като никога не е притежавал шофьорска книжка.

08 май 2020

11 криминално проявени лица задэржани при специализирана полицейска операция

Общо 11 криминално проявени лица на различна възраст са задържани при проведената днес специализирана полицейска операция по противодействие на битовата престъпност, обхванала територията на общините Карнобат и Сунгурларе.

При операцията, осъществена от служители на отдел „Криминална полиция“ при ОДМВР – Бургас, Специализираните полицейски сили при ОДМВР – Бургас и служители от Районни управления – Карнобат и Сунгурларе под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура – Бургас, са проверени множество адреси, обитавани от криминално проявените. Намерени и иззети са различни вещи – предмет на престъпления, сред които : домакински електроуреди, инструменти, машини и др. Към момента се установява съпричастността на мъжете към извършени в последните дни кражби от частни домове, разположени на територията на двете общини.

В хода на специализираната акция е задържан 39 годишен мъж от с. Славянци, извършващ лихварска дейност, в дома на който са открити : тетрадка с имената на длъжниците и дадените суми, множество чужди лични документи и дебитни карти / давани, като залог срещу получаваните суми в размер от 70 до 30 000 лв./, голяма парична сума в левове и евро, наркотично вещество – амфетамин / чийто точен грамаж е в процес на изясняване/ и др. 

Провеждането на подобни специализирани полицейски операции срещу битовите престъпления и престъпленията против собствеността ще продължи и за в бъдеще, като същите ще са регулярни и ще обхванат различни точки от територията на Бургаски регион.

29 апр 2020