МВР

ОД Бургас

 

Новини

На 14.03.т.г. около 23.40 ч. в УМБАЛ - Бургас с наранявания в областта на главата постъпил 20 годишен постоянно пребиваващ в България руски гражданин

На 14.03.т.г. около 23.40 ч. в УМБАЛ - Бургас с наранявания в областта на главата постъпил 20 годишен постоянно пребиваващ в България руски гражданин.

Установено е, че около 21.00 ч. след конфликт с 20 годишен постоянно пребиваващ молдовски граданин, възникнал на ул. „Копривщица“ в района срещу бл. 81, последният прострелял руснака с газов пистолет в областта на лицето, след което му нанесъл удар с юмрук в лявата част на главата. От удара 20 годишния руснак паднал на земята, при което главата му се ударила тротоара.

Настанен е за лечение в отделение „Неврохирургия“ при УМБАЛ – Бургас, с комоцио и съмнение за фрактура на черепа, без опасност за живота. Местонахождението на молдовския гражданин е в процес на установяване.

От проведените до момента полицейски действия е констатирано, че причина за конфликта са неизяснени междуличностни взаимоотношения по повод обща позната, като в социалната мрежа между двамата чужденци е постигната договореност относно мястото на срещата им в к-с „Лазур“.

По случая е образувано досъдебно производство.

15 мар 2019

В резултат на полицейски действия е предотвратено незаконното трафикиране и безвъзвратно загубване на множество старинни монети и предмети

   35 годишен мъж от айтоското село Карагеоргиево, подготвящ извършването на сделка с незаконно придобити културно – исторически ценности, е задържан в резултат на специализирана полицейска операция, проведена от служители на отдел „Криминална полиция“ при ОДМВР – Бургас и Районно управление – Айтос. Намерени и иззети са множество старинни монети и предмети, част от историческото наследство на България.

     При извършените действия по разследването в обитавания от мъжа дом, разположен в с. Карагеоргиево, са открити и иззети близо 350 старинни монети и предмети, носещи белезите на движими културно – исторически ценности, датиращи от периода Рим, Древна Гърция и Византия. Същите са оценени на значителна парична равностойност. Намерени и иззети са и два метал-детектора, с които вероятно са откривани старинните артефакти.

      В резултат на предприетите своевременни полицейски действия е предотвратено незаконното трафикиране и безвъзвратно загубване на артефактите – част от културното наследство на Република България.

   Мъжът е задържан за срок до 24 часа, като по случая е образувано досъдебно производство.

 

14 мар 2019

Извършител на множество въоръжени грабежи, представящ се с 53 различни самоличности бе задържан в Бургас при проведена специализирана полицейска операция

Извършител на множество въоръжени грабежи, представящ се с 53 различни самоличности бе задържан в Бургас при проведена специализирана полицейска операция от служители на група «Издирване» към отдел «Криминална полиция» при ОДМВР – Бургас.

Сигнал за местонахождението на обявения за международно издирване с издадена европейска заповед за арест от властите в Кралство Великобритания 41 годишен английски гражданин постъпил около 11.45 ч. на 11.03.т.г., чрез дирекция «Международно оперативно сътрудничество» / ДМОС/. Полицейските служители локализирали мъжа за по-малко от час и в резултат на съвместните действия със служители на ДМОС го задържали около 13.00 ч. в близост до Гимназията за изучаване на чужди езици «Васил Левски» в к-с «Лазур».

Англичанинът е приведен в ареста на ОДМВР - Бургас, като предстои процедура по екстрадиране и предаването му на британските власти.

По случая са уведомени дирекция «Международно оперативно сътрудничество» и Бургаска окръжна прокуратура.

13 мар 2019

Като отлична определи работата на бургаската дирекция през 2018 година главния секретар на МВР – главен комисар Ивайло Иванов

Като отлична определи работата на бургаската дирекция през 2018 година главния секретар на МВР – главен комисар Ивайло Иванов, участвал заедно със заместник директора на Главна дирекция „Национална полиция” старши комисар Тодор Гребенаров в годишния отчет-анализ на крайморската дирекция.

В присъствието на областния управител Вълчо Чолаков, административния ръководител на апелативна прокуратура Любомир Петров, административния ръководител на окръжна прокуратура Георги Чинев и ръководители на районните прокуратури от Бургаска област, Директорът на ОДМВР – Бургас старши комисар Калоян Калоянов представи годишния анализ на дейността на крайморската дирекция за 2018 год.

Според доклада се наблюдава чувствително намаляване на регистрираните престъпления и увеличаване на разкриваемостта, като данните за Бургаски регион са над средните за страната. Главният секретар на МВР изрази задоволство от чудесното взаимодействие между полиция и прокуратура, на база взаимно доверие и подкрепа, като изрично отбеляза и заслугите на местната власт, съдействаща за осъществяване на превантивните инициативи на вътрешното ведомство. Главен комисар Иванов заяви, че въпреки отличните резултати е необходимо влагането на повече усилия за нарастване и укрепване доверието на обществото в МВР.

В тази посока, като първостепенна задача, стояща пред областните ръководства, главния секретар посочи създаването на карта на обслужваните територии, включваща характерните престъпления и полицейското присъствие. Там, където такова не може да бъде подсигурено, сигурността и спокойствието ще се обезпечават с мобилни екипи на областната дирекция или с жандармерия. Относно предстоящия летен сезон главен комисар Иванов потвърди, че отново ще бъдат командировани полицаи, но този път не само от Чехия, Полша и Румъния, а и от Германия. Той коментира и горещата тема за наркопазара по морето, като заяви, че след неутрализиране на групата на Димитър Желязков, полицията, ДАНС и ГДБОП не трябва да допускат формирането на нова подобна структура, която да завладее пазара.

Акцент върху предстоящия активен летен сезон постави и директора на ОДМВР – Бургас старши комисар Калоян Калоянов, който съобщи, че и през тази година ще се заложи на профила на командированите от вътрешността на страната полицейски служители и на тяхната специализация. Към момента старши комисар Калоянов не се ангажира с конкретни цифри за командированите полицаи, тъй като разчетите за отделните районни управления по Южното Черноморие все още са в процес на изготвяне.  

По данни от анализа за 2018 година на територията на ОДМВР Бургас са регистрирани 6 879 престъпления, които са с 1 563 по-малко от регистрираните през 2017 г. Основната част от регистрираните престъпления са извършени на територията, обслужвана от бургаските районни управления / Първо, Второ, Четвърто и Пето/ и на територията на Община Несебър. Главен дял сред криминалните деяния продължават да заемат престъпленията против собствеността, следвани от общоопасните престъпления и престъпленията против стопанството.

През 2018 г. са регистрирани 348 престъпления против личността при 396 за 2017 г., като се отчита намаление с 12,12%. Разкрити са 99 престъпления против личността при 113 за същия период на 2017 г. Установени са 104 извършители при 94 за миналия аналогичен период. От минал период са разкрити 48 престъпления против личността със 54 извършители.

За отчетния период има регистрирани 6 умишлени убийства, като всички са разкрити, при 5 умишлени убийства за предходната година.

Регистрираните през периода престъпления против собствеността са 3 467, с 20,99 % по-малко спрямо предходната година, като разкриваемостта бележи ръст с 3,53 пункта. Установени са 739 извършители. Разкрити са и 216 престъпления, регистрирани в предходни периоди с 246 извършители.

През 2018 г. работата по предотвратяване, пресичане и разкриване на извършваните грабежи бе приоритетна за ОДМВР - Бургас, което доведе до намаление с 19,77 % на регистрираните грабежи. Разкрити бяха 47 с установени 47 извършители. Разкрити са и 15 грабежа от предходни периоди с 9 извършители. Процентът на разкриваемост е 68,12 % и бележи ръст в сравнение с 2017 г., когато е бил 47,67 %.

През периода се наблюдава намаление на регистрираните кражби - с 22,81% по-малко от предходната година, като те представляват 41,17% от общо регистрираните престъпления. Процентът на разкриваемост бележи ръст с 4,53 пункта, като са установени 605 лица извършители на кражби. Разкрити са и 167 кражби от минали периоди и са установени 198 извършители.

През 2018 г. са регистрирани 153 измами, докато през 2017 г. са били 199. Отчита се намаление на регистрираните с 46 броя или 23,12 %. Регистрираните телефонни измами през 2018 г. са 75 при 144 за 2017 г., като се отчита намаление с 69 броя. Разкрити са и 13 измами от предишен период с 13 извършители.

 Престъпленията, свързани с разпространението на акцизни стоки са 98. Приключените досъдебни производства са 87 с установени 85 извършители. През 2018 г. от съставните структури на ОДМВР Бургас са установени над 1 700 211 къса цигари без акцизен бандерол /през 2017 г. са били 611 289 къса/ и 170 кг. и 335 грама нарязан тютюн.

За отчетния период регистрираните престъпления, свързани с наркотици са 400, като работата по 318 от тях е приключила. Разкрити от минал период са и 49 престъпления. Отчита се увеличение на разкриваемостта с 10,76 пункта. При противодействието на тези престъпления през 2018 г. са установени и задържани общо 302 лица за незаконно производство, държане и разпространение на наркотични вещества.

През изминалата 2018 г. на територията на ОДМВР Бургас са регистрирани общо 1 700 ПТП, като от тях 422 са тежките ПТП с 34 загинали и 555 ранени. Сравнено с данните за същия период на 2017 г. се отчита намаление на общия брой ПТП с 237, увеличение на тежките ПТП с 43 броя, на ранените със 77 и намаление на загиналите с 8.

Като основна причина за настъпване на ПТП за 2018 г. са нарушения, извършени от водачите / 412 ПТП с 33-ма загинали и 545 ранени/. От всички ПТП, настъпили по вина на водача, с най-голям относителен дял са ПТП поради движение с несъобразена скорост с пътните условия, като са регистрирани 135 ПТП с 21 загинали и 185 ранени.

Следваща причина е отнемане на предимство, като са регистрирани 88 ПТП с 2 загинали и 108 ранени. За същия период на 2017 г. основна причина за ПТП е била движение с несъобразена скорост с пътните условия, като са регистрирани 137 ПТП с 24 загинали и 172 ранени. „Отнемането на предимство” е била основа причина за 71 ПТП с 1 загинали и 79 ранени.

По отношение на административно-наказателната дейност, осъществена от сектор „Пътна полиция” и съставни структури при ОДМВР Бургас се отчита незначително намаление на броя на издадените актове с 608 броя, но осезаемо увеличение на издадените фишове с 13 951 броя /от 37 785 през 2017 г. на 51 736 през 2018 г./.

08 мар 2019

На 07.03.т.г. в района на бл. 452 в к-с „Меден Рудник“ се е запалил лек автомобил „Фолксваген Голф 5“, с бургаска регистрация.

На 07.03.т.г. около 18.26 ч. в Четвърто Районно управление – Бургас е получено съобщение за инцидент в района на бл. 452 в к-с „Меден Рудник“, при който се е запалил лек автомобил „Фолксваген Голф 5“, с бургаска регистрация.

Своевременно към мястото на пожара се отправили полицейски екипи и служители от „Пожарна безопасност и защита на населението“, които отцепили района и извели гражданите на безопасно разстояние.

Запалването е локализирано и потушено за по-малко от 10 минути. От инцидента няма пострадали. По данни на собственика вероятно се касае за техническа неизправност в лекия автомобил, оборудван с газова уредба.

Точните причини за инцидента, както и стойността на нанесените щети са в процес на изясняване от служители на Четвърто Районно управление – Бургас.

07 мар 2019

Задържани четирима бургазлии за притежание на марихуана и амфетамин

   На 06.03.т.г. около 08.00 ч. служители от Пето Районно управление - Бургас извършили претърсване в апартамент, разположен на първия етаж във вх. 3 на бл. 69 в к-с „Изгрев”, отдаден под наем на 29 годишен криминално проявен и осъждан бургазлия и на 27 годишна бургазлийка.

   Мъжът заедно с 19 годишната си приятелка обитавал една от стаите, а 27 годишната бургазлийка и нейния 30 годишен приятел второ помещение от апартамента. При извършеното претърсване в стаята на криминално проявения и осъждан бургазлия са намерени и иззети близо 50 грама тревна маса /марихуана/ и множество таблетки, чийто точен състав е в процес на изясняване. В ползвания от 27 годишната бургазлийка лек автомобил – „Мерцедес S”, с монтанска регистрация, са открити: пакетче с амфетамин, пакетче с прахообразно вещество /чийто състав ще се изследва от служителите в Базовата научно-техническа лаборатория/ и угарка от саморъчно свита цигара с марихуана.

   Към момента и четиримата бургазлии са задържани за срок от 24 часа, като процесуално-следствените действия по случая продължават от служители на Пето Районно управление - Бургас.

 

06 мар 2019

Задържан е обявения за общодържавно издирване 20 годишен криминално проявен бургазлия

 

   На 05.03.т.г. около 01.00 ч. в резултат на целенасочените полицейски действия на служителите от Пето Районно управление - Бургас е задържан обявен за общодържавно издирване 20 годишен криминално проявен бургазлия, отклонил се преди седмица от работен обект от открит тип, разположен край кв. „Сарафово“.

   Бургазлията излежавал десет месечна присъда „лишаване от свобода“ за извършени кражби на вещи. След като се отклонил от обекта, криминално проявения мъж се укривал в различни необитаеми къщи в обитавания от него бургаски квартал „Рудник“, чиито собственици работели извън страната.

   По време на задържането 20 годишния мъж се държал агресивно, което наложило използването на физическа сила и помощни средства /белезници/. Бургазлията ще бъде върнат обратно в бургаския затвор за доизтърпяване на присъдата „лишаване от свобода“.

 

05 мар 2019