МВР

ОД Шумен

 

14 авг 2020

Служители на РДПБЗН- Шумен с награда от министъра на вътрешните работи Христо Терзийски

Със заповед на министъра на вътрешните работи Христо Терзийски, са наградени пожарникари, които участваха в гасенето на пожара във вилната зона над шуменския квартал “ Дивдядово“ .Наградата е за професионално изпълнение на важна служебна задача, благодарение на предприетите бързи, точни и прецизни действия на служителите към РДПБЗН- Шумен и недопускането на разпространение на пожара към жилищни сгради в квартал Дивдядово, във вилната зона на Шумен и природен парк „Шуменско плато“. „При ликвидирането на пожара, прилагайки различни тактически методи за гасене, съобразени с бързо променящите се климатични условия, не е допуснато да бъдат засегнати и унищожени домовете на живущите в района, или инциденти с тях, спасена е голяма част от флората и фауната на природния парк, с десетки защитени животински и растителни видове“, пише още  в заповедта на министър Терзийски. 

Това е признание за труда и действията на  всички служители на РДПБЗН- Шумен, които дадоха всичко то себе си и ликвидираха пожара над Дивдядово, коментира директорът комисар Иван Иванов. Още веднъж искам да благодаря и на всички доброволци, които участваха и помогнаха при гасенето на огъня. За пореден път доказваме, че в трудни моменти сме силни, когато сме обединени и се борим заедно. Призовавам отново жителите на областта да бъдат внимателни в пожароопасния сезон и да пазят както своето, така и чуждото имущество, допълни комисар Иванов.  

Резултати от полицейската операция в селата Габрица и Черноглавци

 

Диплома за завършено образование, за която има данни, че е неистинска и газов пистолет вероятно преправен в боен са намерени и иззети след претърсване в частен дом в село Габрица по време на специализираната полицейска операция вчера. Около 09:15 часа полицейски служители извършили проверка в жилище, обитавано от 52-годишен местен жител. Намерен и иззети  бил газов пистолет „Екол“ с неразчитащ се номер и пълнител за боеприпаси, който бил празен. Намерена и е диплома за завършено основно образование, издадена на името на 52-годишния мъж, която е била представена за издаване на свидетелство за управление на моторно превозно средство. Предстои да се изясни дали е неистинска. Образувано е досъдебно производство.

По време на полицейската операция за противодействие на битовата престъпност в селата Габрица и Черноглавци полицейските служители са проверили 59 моторни превозни средства и 83 лица. За различни констатирани нарушения са съставени 11 акта, наложени са 12 глоби с фиш. Установени са 199 нарушения на скоростните режими. Извършени са съвместни проверки със служители на ОДБХ в три търговски обекта, нарушения не са установени.

14 авг 2020

16 незаконно притежавани оръжия са иззети през първото полугодие в Шуменско

7284 оръжия се водят на контрол и отчет в ОДМВР- Шумен от началото към края на месец юни. 5 828 от тях са за ловни цели, а 1456 са собственост на юридически лица и еднолични търговци, придобити от тях за служебни и граждански цели.  За  същия период на 2019 г.  общият  брой  огнестрелно оръжие е  бил 7 123.През изтеклото шестмесечие  на  територията на  ОД на МВР -  Шумен няма  регистрирани  престъпления и злополуки с огнестрелно оръжие.  Иззети са 16 незаконно притежавани оръжия и 148  боеприпаси.  Извършени са 490 планирани и 145 внезапни проверки на лица и обекти осъществяващи дейности с взривни вещества, оръжия, боеприпаси и пиротехнически изделия.

През първите шест месеца на територията на ОДМВР - Шумен са извършени 23 взривявания и 5 пиротехнически илюминации. Спазени са мерките за безопасност и не са допуснати отклонения на взривни материали. Няма констатирани нарушения. На територията на ОДМВР - Шумен работят 13  магазина за търговия с оръжие,  боеприпаси и пиротехнически изделия. 11 от тях са в Шумен, един в Нови пазар и един във Велики Преслав. Проверяват се ежемесечно от полицейски служители. За изтеклия период са  съставени  23 акта за нарушения на нормативната уредба по КОС. Проверени са 136 ловци по  време на ловните излетни дни. Нарушения не са констатирани.

 

05 авг 2020

Срещи с кметове на пет населени места проведоха мобилни полицейски екипи от областната дирекция на полицията в Шумен

Срещи с кметове на пет населени места проведоха мобилни полицейски екипи от областната дирекция на полицията в Шумен. Инспектори от криминална, охранителна и икономическа полиция посетиха селата Дренци,  Капитан Петко, Боян, Денница и Черна, за да установят дали има нерешени проблеми, поставени на вниманието на полицейските служители.  Кметът на село Дренци Бирол Шабан съобщи, на улица „Черешите“  в населеното място има прав пътен участък, по който водачите на автомобилите се движат с несъобразена скорост и е желателно да се постави ограничител на скоростта тип „легнал полицай“. В село Капитан Петко кметът Мехмед Мустафа съобщи, че след ремонт и полагане на нова пътна настилка по главната улица се наблюдава увеличение случаите, в които водачи на моторни превозни средства се движат с по-висока скорост, и е желателно да се поставят ограничители на скоростта тип „габъри“ за да се предпазят жителите в населеното място. В село Боян кметът Иса Сали съобщи, че в селото нямат нарушения на обществения ред и сигнали за извършени престъпления. Заяви, че в селото има поставени под карантина хора, след завръщането им от страна с усложнена епидемиологична обстановка, но всички я спазват. В село Денница кметът Джемал Хюсеин заяви, че нарушения в населеното място на обществения ред няма. В постоянен контакт е с обслужващите  в селото полицейски служители. По време на срещата разказа още, че в селото има самотно живущи възрастни хора, с които провежда редовно беседи с оглед предпазването им от приходящи непознати лица в Денница, които биха могли да извършват различни измами. За спокойна обстановка в село Черна съобщи  Анифе Ебазерова, жител на населеното място.  Кметовете информираха, че кварталните полицаи посещават селата по утвърден график, имат постоянна телефона връзка с тях, и при необходимост реагират веднага.

 

 

31 юли 2020

Криминалисти от РУ- Шумен задържаха шестима по време на сделка с наркотични вещества

Иззети са около 500 г метамфетамин, синтетичен наркотик и таблетки.

Малко след 15:30 часа вчера при целенасочени оперативни действия  в хода на специализирана полицейска операция пред автокъща на бул. “Ришки проход“ в града е извършена проверка на водач на лек автомобил Фолксваген „Голф“ с разградска регистрация. В автомобила, освен 23-годишният водач от Разград, били 20-годишен мъж от Кубрат и 38-годишен с постоянен адрес в гр. София. Водачът бил проверен малко след като закупил наркотични вещества от търговски обект в непосредствена близост. При извършения личен обиск в него бил намерен плик с около 30 грама дизайнерска дрога – „чай за пушене“. При претърсване в търговския обект, стопанисван от 28-годишен мъж от Шумен, са намерени електронна везна, около 4 грама „чай за пушене“, бледожълта бучка с неправилна форма,  бяла на цвят бучка, осем таблетки, шест от които с лого на канабис. В жилище на ул. “Вичо Папазов“ в града, обитавано от шуменеца са намерени два плика с около 500 г бяло прахообразно вещество, което при направения полеви наркотест реагирало на метамфетамин, открити са две електронни везни, плик със суха тревна маса. Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по чл.354 А от НК. Разследването продължава под надзор на прокурор от Окръжна прокуратура – Шумен.

29 юли 2020

ЗА ОД НА МВР ШУМЕН

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО