МВР

ОД Шумен

 

02 юни 2020

Осем неправопсособни водачи са установени за три дни по пътищата в Шуменско

216 са установените нарушения по време на проведената в рамките на три дни специализирана полицейска операция за контрол на движението по пътищата в малките населени места. Съставени са 93 акта за установени административни нарушения, наложени са 123 глоби с фиш. Проверени са 455 моторни превозни средства. Установени са двама водачи, които управлявали след употреба на алкохол с над 1,2 промила. Засечени по пътищата са осем неправоспособни водачи- четирима на територията на РУ-Шумен, двама на територията на РУ- Каолиново и по един в Нови пазар и Велики Преслав. 120 са нарушенията на скоростните режими, като 72 са установени от служители на сектор „Пътна полиция“ в Шуменско, 32 са превишили скоростта на движение по пътищата около Велики Преслав, а 16 на територията на РУ- Нови пазар. При проверките са установени 40 нарушения, свързани с неползване на обезопасителни системи, колани и каски. Връчени са 31 електронни фиша.

Полицейска операция за контрол над движението в малките населени места ще се проведе в област Шумен

От 17 часа днес на територията на област Шумен започва специализирана полицейска операция за контрол на движението по пътищата в малките населени места. Тя ще се проведе по разпореждане на ГД „Национална полиция“.  На обслужваната от ОДМВР- Шумен територия пътната полиция ще засили контрола над водачите на моторни превозни средства, като акцент ще бъдат малките населени места. По време на проверките ще се следи за недопускане на водачи, които управляват без да притежават свидетелство за управление на моторно превозно средство, ще бъдат тествани дали не шофират под въздействие на алкохол или упойващи вещества. Пътните полицаи ще следят  дали се спазват ограниченията на скоростните режими. Операцията ще приключи в 22:00 часа на 31 май.

 

 

 

 

29 май 2020

1401 са установените нарушения на скоростните режими по време на проведената едноседмична акция за контрол на скоростта в област Шумен

1401 са установените нарушения на скоростните режими по време на проведената едноседмична акция за контрол на скоростта в област Шумен. Най-много са засечените нарушители на територията на РУ- Шумен – 985. Служители на сектор „Пътна полиция“ за заснели 921 клипа с преносимата камера, други 64 нарушения били „запечатани“ от стационарната камера. В населено място са засечени 558 нарушители, а извън населено място нарушенията са 427. На територията на РУ- Нови пазар са установени 238 нарушения на скоростта, като 147 от тях са в населено място, а 91 извън рамките на населените места.  Полицейски служители от РУ- Велики Преслав са установили 116 нарушения, като 110 от тях са били извън населено място. На територията на РУ- Каолиново са засечени 62 нарушители- всички в населено място.  По време на извършените проверки за неплатени глоби са отнети 19 свидетелства за управление на моторни превозни средства, връчени на водачи са 94 електронни фиша и шест на пътници в превозните средства.

Най-високата засечена скорост по време на операцията извън населено място е 129 км/ час при ограничение от 60 км/ час. Нарушението е установено в посока към гр. Търговище, където е въведена временна организация. Водач на лек автомобил Мерцедес със софийска регистрация е превишил двойно максимално разрешената скорост, за което му е издаден електронен фиш, глобата по който е 700 лева.

В населено място „рекордът“ за най-висока скорост е поставил водач на лек автомобил Мерцедес със софийска регистрация. На 19 май е преминал през село Радко Димитриево със 108 км/ час при разрешена максимална скорост за населено място 50 км/ час. Освен парична глоба в размер на 700 лева свидетелството му за управление ще бъде отнето за срок от 6 месеца. В село Радко Димитриево бил засечен водач на лек автомобил Опел със софийска регистрация, който се движил с 107 км/ час при ограничение на скоростта от 50 км/ час. Водачът ще бъде лишен от правото да управлява за срок от 6 месеца и ще му бъде наложена глоба в размер на 700 лева. Без шофьорска книжка за шест месеца ще остане и водач на лек автомобил  БМВ  със шуменска регистрация, който бил засечен на ул.“Софийско шосе“ в Шумен да управлява със 104 км/ час при разрешени 50.

По данни на сектор „Пътна полиция“ към ОДМВР- Шумен най- много са водачите, които са нарушили максимално позволената скорост  с между 11 и 20 км/ час.

По време на операцията пътните полицаи написали акт на 91-годишен водач, който бил установен да шофира насрещно в  скоростната лента на АМ “Хемус“ . Случаят е от 18 май. Малко след 14 часа в дежурната част на областната дирекция са получени няколко сигнала от водачи на автомобили, които съобщили, че водач на лек автомобил Фолксваген „Голф“  с добричка регистрация се движи срещу движението и създава предпоставки за пътен инцидент. Водачът бил призован в сектор  „Пътна полиция“  на 20 май. Съставен му е акт за  установено нарушение на чл. 58 т. 4 от Закона за движение по пътищата .


21 май 2020

Мобилни екипи се срещнаха с кметове на отдалечени населени места

Мобилни екипи от ОДМВР- Шумен проведоха срещи с кметовете селата Загориче, Браничево, Средковец, Тодор Икономово и Дойранци. Целта на посещенията им в отдалечените населени места е да се установи има  ли нерешени проблеми от компетентността на полицията, които са били поставени на вниманието на мобилните екипи. Прес полицейските служители от охранителна, икономическа и криминална полиция кметът на село Загориче Бейхан Сали изрази задоволство от поставените ограничители на скоростта на входа и изхода на селото. „През месец юни миналата година, когато посетихте Загориче ви казах, че искам „легнали  полицаи“ да не развиват висока скорост преминаващите автомобили. През месец септември бяха изградени“, обобщи Сали. Според него сега проблем в селото създават водачи на тирове, които спират за почивка на площада, да нощуват, но оставят много боклуци след като потеглят. От скоро са поставени и знаци, които не позволяват спиране престой на тежкотоварни автомобили, но не всички се съобразявали с тях. Кметът на село Браничево Сали Юсуф обясни, че нямат важни проблеми за решаване. Техническият сътрудник в село Тодор Икономово Перихан  Ибрям сподели, че в селото е спокойно и към момента няма сигнали за нарушаване на обществения ред. В среща с полицейските служители техническият сътрудник на село Средковец Джошкун Махмуд сподели, че след направения ремонт на пътя е добре да се помисли за ограничители на скоростта, въпреки, че към момента не се забелязват в селото драстични нарушения. Кметът на село Дойранци Енвер Хасан обясни, че в селото е спокойно, че са в постоянна връзка с полицейските служители. Кметовете и техническите сътрудници в селата обобщиха, че в селата има жители, които са се завърнали от страни с усложнена епидемиологична обстановка и са поставени под карантина. По думите им нарушения на карантината няма, тъй като живущите в населените места са чувствителни и са склонни да подават сигнали както на полицията, така и на кметовете на населените места.

 

 

 

 

15 май 2020

ЗА ОД НА МВР ШУМЕН

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО