МВР

ОД Шумен

 

26 окт 2021

Започва специализирана полицейска операция за контрол на водачи, които управляват моторни превозни средства след употреба на алкохол, наркотични вещества или техни аналози

От днес на територията на ОДМВР- Шумен започва специализирана полицейска операция за контрол на водачи, които управляват моторни превозни средства след употреба на алкохол, наркотични вещества или техни аналози. Екипи ще извършват проверки както в градовете , така и в малките населени места. Акцията има за цел да обезпечи участниците в движението и предпоставките за настъпване на тежки пътни инциденти. През септември месец контролните органи са установили 29 водачи, които са седнали зад волана след употреба на алкохол или наркотични вещества. Най-много са шофьорите, които са управлявали с концентрация на алкохол с над 1,2 промила- 15. Трима са били зад волана с алкохол от 0,5 до 0, 8 промила, шестима са шофирали с алкохол между 0,8 -1,2 промила. Петима са установени да управляват след употреба на наркотични вещества или техни аналози. Двама са отказали да бъдат тествани. Акцията ще продължи до 2 ноември. В началото на месец ноември пък започва традиционната акция на полицията „Зима“, в която ще бъдат предвидени три кампании по безопасност на движението. Призоваваме водачите да спазват правилата за движение.  


58 нарушения на пешеходци са установени за 10 дни в Шуменско

58 са установените нарушения, извършени от пешеходци по време на проведената на територията на областната дирекция специализирана полицейска операция за контрол по движение на пътищата с  насоченост към осигуряване на безопасността на пешеходците. По време на акцията, която се проведе от 15 до 24 октомври контролните органи  следиха  да не се излиза внезапно на пътното платно, и пешеходците да не пресичат неправилно платното за движение. За внезапно навлизане и неправилно пресичане са наложено глоби на петима пешеходци, за преминаване на забраняващ сигнал на светофарните уредби са санкционирани двама пешеходци. 51 са установени да пресичат на нерегламентирани места. Най-много нарушители- 30  са установени в Шумен, двама са били на територията на РУ- Каолиново, деветима на РУ- Велики Преслав и 14 са нарушенията на пешеходци при проверки от служители на РУ- Нови пазар. 12 водачи са били санкционирани за неосигуряване на предимство на пешеходци. В периода са издадени 14 писмени предупреждения, сигнали писма до собствениците и администрацията, която управлява пътя. Проверени са общо 1977 моторни превозни средства и 2392 лица. За различни нарушения са съставени 206 акта, наложени са 758 глоби с фиш.

 


26 окт 2021

Полицейска операция за контрол на пътното движение започва от днес в Шуменско

Специализирана полицейска операция за контрол по движение на пътищата с  насоченост към осигуряване на безопасността на пешеходците започва от тази вече на територията на област Шумен. Ще се следи да не се излиза внезапно на пътното платно, и пешеходците да не пресичат неправилно платното за движение. Контрол ще се осъществява за това дали пешеходците не преминават на забраняващ сигнал на светофарните уредби и дали пресичат на регламентирани места. Ще се следи дали водачите на пътни превозни средства осигуряват предимство на пешеходците. Освен това полицейските служители ще извършат оглед на пътната мрежа. При липса или деформирани пътни знаци, липсваща или неясна пътна маркировка ще се писмени предупреждения, сигнални писма до собствениците или администрацията, която управлява пътя. Особено внимание ще се обръща на инфраструктурата, касаеща пешеходното движение в райони на обозначени пешеходни пътеки- наличие на знаци, дали маркировката е ясно различима, има ли достатъчна осветеност чрез подходящо улично осветление. Операцията ще продължи до 24 октомври.


15 окт 2021

39 пешеходци са санкционирани за седмица в Шуменско за пресичане на неразрешени места

996 водачи на моторни превозни средства и 63 пешеходци са проверени по време на специализираната полицейска операция за контрол на неправилно пресичане и отнемане на предимство на пешеходци, която се проведе на територията на ОДМВР -Шумен миналата седмица. От проверените 63 пешеходци за неправилно пресичане са санкционирани 39. От тях 28 са били глобени от екипи на пътна полиция в Шумен, девет са нарушенията в Нови пазар, две във Велики Преслав. Четирима водачи са с наложени глоби за отнемане на предимство на пешеходец. При проверките няма констатирани нарушения за внезапно излизане от пешеходци на пътното платно, или пресичане при червен знак на светофара. По време на проверките на водачите са връчени 103 електронни фиша. За различни констатирани нарушения са съставени 89 акта, наложени са 417 глоби с фиш.

Контролът за пресичане на пешеходците на непозволени места ще продължи. За пореден път отправяме апел да се пресича само на разрешените и обозначени места. Не излизайте внезапно на пътното платно, оглеждайте се и бъдете внимателни. Бъдете видими за водачите. Молим водачите да шофират с повишено внимание в районите на учебни и детски заведения, намалете скоростта преди да преминете покрай пешеходни пътеки. Нека пазим нашия и живота на всички участници в движението.


12 окт 2021

41 неправоспособни водачи са установени по пътищата в Шуменско през септември

61 пътнотранспортни произшествия са възникнали на територията на ОДМВР- Шумен през месец септември. От тях тежки са 12, с 15 ранени участници в движението.  Установени са 4512 нарушения през месеца, от тях за скорост са 1800.  За неспазване на предимство, знаци и сигнали са санкционирани 302 водачи, за отнето предимство на пешеходец са санкционирани двама. На шестима пешеходци са наложени глоби за  пресичане на необозначено или неразрешено място. 404 са наложените глоби за неправилно паркиране и спиране. 24 са установените водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол. От тях 15 са управлявали с концентрация над 1,2 промила. Петима са установени да управляват моторни превозни средства след употреба на наркотични вещества или техни аналози. За неизползване на колан или предпазна каска са санкционирани 161 водачи, 24 са с санкции за ползване на мобилен телефон по време на управление на превозно средство. 41 неправоспособни водачи са засечени да шофират по пътищата в региона. По време на проверките на контролните органи са установени 357 водачи с нередовни пътни документи, а технически неизправни автомобили са управлявали 157 водачи. Без задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ са установени 80. Временно са отнети свидетелствата на 54 водачи, двама от тях са отказали да бъдат тествани за шофиране след употреба на алкохол или наркотични вещества. От движение временно са спрени 36 пътни превозни средства.

 

 


11 окт 2021

ЗА ОД НА МВР ШУМЕН

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО