МВР

ОД Шумен

 

14 ное 2019

333 нарушения на скоростните режими са засечени и установени от мобилна камера на РУ- Нови пазар за ден

333 нарушения на скоростните режими са засечени и установени от мобилна камера на РУ- Нови пазар за времето от 09:00 до 13:30 часа днес. Контролът на скоростта е бил в гр. Каспичан, където ограничението на скоростта е 50 км/ час.  Седем от водачите са преминали през периметъра на мобилната камера с повече от 50 км/ час над максимално разрешената скорост и ще бъдат лишени от правото да управляват, както предвижда Закона за движение по пътищата.

 

През месец октомври на територията на ОДМВР- Шумен са установени 4295 нарушения водачите, като от тях за скорост са били 1257.  Регистрирани са 104 пътнотранспортни произшествия, 11 от тях са тежки с 12 ранени участници в движението. За неправилно паркиране и спиране са санкционирани 558 водачи. Установени са 15, които са седнали зад волана след употреба на алкохол с концентрация над 1,2 промила, двама с промили от 0,5 до 0, 8 и други двама, които са шофирали след употреба на алкохол над 0,8 до 1,2 промила. Установени са 35 неправоспособни водачи. Временно са отнети свидетелствата за управление на моторно превозно средство на 112 водачи през месец октомври.

Ученици от Каолиново “шофираха” с 1,7 промила алкохол

Демонстрацията беше част от обучение по пътна безопасност

Винаги има алтернатива на шофирането в нетрезво състояние и винаги трябва да си поставяте колан, дори и при кратки пътувания – с тези думи започна обучението на ученици от училищата в Каолиново, Никола Козлево и село Браничево. То е част от образователната програма на РС- Нови пазар. В залата на НЧ ”Просвета” в Каолиново бяха презентирани клипове на реални ситуации от пътя. Кадри от видео регистратори,  запечатали тежки пътни инциденти бяха ключови за осъзнаване на необходимостта от ползване на обезопасителни колани. Пред учениците полицейски служители от ОДМВР- Шумен  напомниха за пореден път, че никой не е застрахован от подобни ситуации на пътя. Искаме да ви предпазим, затова сме тук. Напомняме, че задължително зад волана на автомобила трябва да сядате само ако сте правоспособни. Никога не сядайте, ако сте употребили алкохол, апелираха полицаите. От Българската асоциация на пострадали при катастрофи обясниха на участниците в обучението, че поставянето на колан трае само  7 секунди и че по този начин пътниците и водачите инвестират в живота си.

Най- атрактивната част от обучението на учениците и бъдещите водачи на моторни превозно средства беше демонстрацията с “алко очила”. Тестваха ги ученици, които трябваше да преминат през три конуса след “употреба на алкохол с 1,7 промила”. Повечето от “водачите” се спъваха, блъскаха и излизаха от очертанията на пътя. След този тест бяха категорични, че няма да шофират ако са пили алкохол.

Най-малките участници в обучението бяха четвъртокласници от СУ” Цанко Бакалов Церковски”, участници в Детско полицейско управление. Показаха добри знания по пътна безопасност  и отговориха безпогрешно на въпросите на комисар Йордан Дундаков,  свързани с правилата за движение.

13 ное 2019

Спортни мероприятия и демонстрации за празника на полицията в Шумен

Директорът на ОДМВР- Шумен откри спортните мероприятия във връзка с празника. С залата на СУ“ Йоан Екзарх Български“ полицаи мериха сили във футболен турнир и борба. Техники за задържане и отвеждане на престъпници демонстрираха спецполицаи от областната дирекция. Тимът на РУ- Каолиново спечели футболният турнир, втори се класираха полицейските служители на РУ- Велики Преслав, а третото място зае отборът на РУ- Шумен. В надпреварата по борба първо място зае Красимир Кавунски, втори се класира Минчо Ненов, третото място остана за Милен Петков, тримата от РУ- Шумен. Събитието беше уважено от проф. Соня Тончева, гл.ас. Радостина Жечева и доц. Теодора Евтимова от МУ “Проф. д-р П.Стоянов“ Варна, филиал Шумен. Студенти от четвърти курс, специалност „Медицинска сестра“ премериха кръвното налягана на участниците в спортните мероприятия, на полицейски служители и на журналисти.

В навечерието на професионалния празник на българската полиция – 8-ми ноември директорът на ОДМВР- Шумен ст. комисар Ялчън Расим отправи поздрав към служителите в дирекцията. Да си полицай не е професия, а дълг.  Професията ни е трудна, изисква всеотдайност, дисциплина и хуманизъм.  Пожелавам на всички да отстояват принципите на професията ни, с чест да следвате професионалния си път, каза в приветствието си директорът на областната дирекция.  Той отчете спад на престъпленията с близо 9% тази година в сравнение със същия период на миналата година - с 13 на сто са намалели кражбите, а с 33% грабежите. Увеличение с 5% има при престъпленията против личността и с около 7 на сто при наркотиците.

07 ное 2019

Осмокласник от ПГ по икономика в Шумен Иван Иванов намери и върна портмоне с лични документи, кредитна и дебитна карти и парична сума

Осмокласник от ПГ по икономика в Шумен Иван Иванов намери и върна портмоне с лични документи, кредитна и дебитна карти и с парична сума от над 300 лева на 49-годишна жена. Малко след 14 часа днес момчето се движило с велосипеда си в кв. Тракия, отивал да  направи малък ремонт на колелото. До търговски обект забелязал червено портмоне с пари и документи. Отишъл до дома си и казал на близките си, че отива в полицията да го предаде. В районното управление дошъл с колелото. Униформени служители се свързали веднага по телефона със собственичката на портмонето и тя дойде, за да си го получи лично от Иван.  С прегръдка и треперещ от вълнение глас жената благодари за огромния жест на осмокласника. Разбрах, че съм си загубила портмонето почти веднага. Върнах се на мястото, но не го намерих. Много се надявах да го намери дете. Защото са честни и възпитани в добро, сподели развълнувана жената.  Иван й разказа, че е бързал да го донесе в полицията, за да може собственичката да си го получи бързо и да не се притеснява че е загубила пари и документи. Благодаря и на родителите ти, моето момче. Доброто се възнаграждава, повярвай ми, каза с благодарност 49-годишната шуменка.

 

Портмоне с лична и дебитна карта и с малка парична сума е предадено  в полицията от служител на Окръжен съд – Шумен. То било намерено в централната част на града. Собственичката му, 16-годишно момиче от село Гусла, така и не разбрала, че го е загубила. Благодари на дамата, която предала портмонето в полицейското управление чрез полицейските служители, които се свързали с нея по телефона.

06 ное 2019

Мобилните екипи продължават да работят по противодействие на престъпността и опазване на обществения ред в малките и отдалечени населени места

Целта на мобилните групи, които обхождат отдалечените и малки населени места на територията на ОДМВР- Шумен е да предотвратяват,  пресичат и да разкриват престъпления. Друга тяхна задача е контрол по Закона за движение по пътищата. Много често жителите на селата подават сигнали на екипите както за нарушители на пътя, за нарушения на обществения ред и сигнали от битов характер.  При обходите се обръща специално внимание на самотните  и възрастни хора. При разговори с тях им се заостря вниманието да не допускат непознати хора, които се представят за амбулантни търговци в имотите им, обяснява им се и как да действат ако ги атакуват телефонните  измамници. Освен мобилните групи по график малките населени места се посещават и от мобилни екипи на ОДМВР- Шумен, в които са включени инспектори от Криминална и Икономическа полиция и служители  от Охранителна полиция. Тяхната задача е да установят има ли нерешени проблеми, поставени на вниманието на мобилните групи. Графикът за предстоящите срещи през този месец е следният:

РУ Каолиново

06.11.2019

11:00 часа

Село Загориче

Кметство

06.11.2019

13:00 часа

Село Браничево

Кметство

06.11.2019

14:00 часа

Село Средковеец

Кметство

06.11.2019

15:00 часа

Село Тодор Икономово

Кметство

06.11.2019

16:00 часа

Село Дойранци

Кметство

 

РУ Велики Преслав

14.11.2019

11:00 часа

Село Крайгорци

Кметство

14.11.2019

13:00 часа

Село Чернооково

Кметство

14.11.2019

14:00 часа

Село Божурово

Кметство

14.11.2019

15:00 часа

Село Станянци

Кметство

14.11.2019

16:00 часа

Село Маломир

Кметство

 

 

РУ Шумен

21.11.2019

11:00 часа

Село Струйно

Кметство

21.11.2019

13:00 часа

Село Панайот Волово

Кметство

21.11.2019

14:00 часа

Село Коньовец

Кметство

21.11.2019

15:00 часа

Село Царев брод

Кметство

21.11.2019

16:00 часа

Село Велино

Кметство

 

 

РУ Нови пазар

28.11.2019

11:00 часа

Село Преселка

Кметство

28.11.2019

13:00 часа

Село Беджене

Кметство

28.11.2019

14:00 часа

Село Мировци

Кметство

28.11.2019

15:00 часа

Село Върбяне

Кметство

28.11.2019

16:00 часа

Село Златна нива

Кметство

 

 

05 ное 2019

ЗА ОД НА МВР ШУМЕН

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО