МВР

ОД Пловдив

 

25 апр 2019

Пловдивски криминалисти издириха родителите на изоставеното бебе

С полицейска заповед са задържани 26-годишната майка и 25-годишният баща на 5-месечното момченце

Подробности около проведеното разследване по образуваното досъдебно производство оповестиха на брифинг днес директорът на ОДМВР – Пловдив ст. комисар Атанас Илков и административният ръководител на Районна прокуратура – Пловдив Чавдар Грошев.

Оперативно-издирвателните действия на служители от Второ РУ и колегите им от отдел “Криминална полиция” започнаха, след като в понеделник на тел. 112 бе получен сигнал за изоставено дете на паркинг на ул. “Д-р Никола Ковачев” в Пловдив. Изпратените на място екипи на полицията и спешна помощ предприеха стъпки за настаняване на 5-месечното момченце в болнично заведение и издирване на родителите му. На място бе извършен оглед, образувано бе досъдебно производство. След съгласуване с наблюдаващ районен прокурор, чрез средствата за масово осведомяване бе разпространена и снимка на детето, благодарение на което то бе разпознато от жител на областния град. Свързвайки се с полицията, мъжът подал информация за родителите и тяхното местонахождение – град Кричим, където живеели на квартира. При проверка вчера на посочения адрес е открит и задържан 25-годишният баща. Пред разследващите той разказал, че на 22 април, докато бил на работа, майката излязла от дома им с детето и повече не се прибрала. От обясненията му станало ясно, че жената е от старозагорското село Оброчище, а в района на Централна гара в Пловдив обикновено се занимавала с просия.

След оказано съдействие от служители на ОДМВР – Стара Загора, снощи на адрес в споменатото село 26-годишната жена била установена. С полицейска заповед тя е задържана за срок до 24 часа в полицията в Пловдив. Пред разследващите тя направила самопризнания, че изоставила бебето по свое решение, а поводът бил финансова невъзможност да се грижи за него.

По време на брифинга районният прокурор Чавдар Грошев съобщи, че с оглед на събраните по досъдебното производство материали предстои да бъде взето решение за последващите действия по случая. Той допълни, че за подобно престъпление Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода за срок до 3 години и обществено порицание.

График за посещение на населени места от мобилни екипи на ОДМВР – Пловдив през май 2019 г.

Мобилни екипи от служители на отдел "Охранителна полиция" и секторите "Икономическа полиция" и "Криминална полиция" ще осъществяват срещи и прием на жители в населените места в Пловдивска област, както следва:

На 07.05.2019 г. на територията на 01 РУ – Пловдив - с. Марково, с. Първенец, с. Храбрино, с. Брани поле, с. Белащица, с. Брестник.

На 09.05.2019 г. на територията на РУ – Асеновград - с. Бачково, с. Нареченски бани, с. Косово, с. Лясково, с. Яврово, с. Добралък.


На 14.05.2019 г. на територията на РУ – Карлово - с. Анево, с. Иганово, с. Пролом, гр. Калофер, с. Куртово, с. Горни Домлян.

На 16.05.2019 г. на територията на  РУ – Стамболийски - с. Златитрап, с. Скобелево, с. Чурен, с. Оризари, с. Кадиево, с. Йоаким Груево.

На 21.05.2019 г. на територията на РУ – Хисар - с. Мало Крушево, с. Старо Железаре, с. Черничево, с. Иван Вазово, с. Горна махала, с. Житница.

На 23.05.2019 г. на територията на РУ – Първомай - с. Дълбок извор, с. Поройна, с. Бяла река, с. Езерово, с. Брягово, с. Искра.

На 28.05.2019 г. на територията на  РУ – Раковски - с. Белозем, с. Чалъкови, с. Стряма,с. Чехларе, с. Зеленикова, с. Дрангово.

На 30.05.2019 г. на територията на РУ – Труд - с. Калековец, с. Динк, с. Крислово, с. Церетелево, с. Царимир, с. Неделево.

25 апр 2019

Пловдивската дирекция на МВР с мерки за опазване на обществения ред и сигурността по време на предстоящите Великденски празници

ОДМВР - Пловдив е предприела необходимите мерки за осигуряването на обществения ред и безопасността на движението във връзка с предстоящото честване на Великден. Подробности около създадената организация бяха оповестени на брифинг днес от директора старши комисар Атанас Илков.

По отношение на охраната на храмовете и местата, на които се очаква голямо струпване на хора, от отдел „Охранителна полиция“ са обсъдени мерките за сигурност с отговорниците на обектите, представителите на местното самоуправление и администрация и на Българската православна църква. Преди и по време на служенията  в храмовете и манастирите служителите на реда ще извършват проверки на лица със съмнително поведение. Екипите ще следят и да няма паркиране на автомобили в близост до местата на обредите, както и за изоставени или забравени багажи. Освен в зоните на църковните храмове, засилено е полицейското присъствие и в големите търговски центрове, хипермаркети и обществени места с масова посещаемост. Създадена е организация за охрана на реда във връзка с провежданите тържества, концерти и други обществени прояви на територията на град Пловдив и в другите населени места на обслужваната територия.

Дадени са указания на ръководствата на охранителните фирми и звената за самоохрана, с дейност в места с празнични мероприятия, да проявяват повече  бдителност при пропускателния режим в обектите.

До масовите събития няма да се допускат хора, употребили алкохол или наркотици, носещи забранени предмети, обемисти пакети или оръжие. Недопустимо е и носенето на пиротехника. 

По отношение на опазване на собствеността и имуществото на хората са предприети всички необходими мерки за недопускане, предотвратяване и пресичане на извършване на посегателства. В тази връзка експерти от отдел „Криминална полиция“ предупреждават, че домовите кражби зачестяват по време на празниците и напомнят на гражданите, които ще отсъстват от домовете си за почивните дни, да не обявяват намерението си в социалните мрежи или пред много хора. При тръгване да се уверят, че всички врати и прозорци са добре затворени и заключени. Вкъщи не трябва да се оставят големи суми пари и ценности. Желателно е съсед или близък да бъде помолен да наглежда жилището и при съмнение за нередност да сигнализира в полицията.

Извън домовете си е необходимо хората да бъдат по-бдителни и отговорни към личните си вещи. Да внимават за съмнителни лица в търговските центрове, масовия градски транспорт и храмовете, които биха се възползвали от разсеяността им или умишлено създават ситуации, с които да отвлекат вниманието им. Обикновено извършителите на джебчийски кражби използват оживлението и посягат главно на портмонета от преметнати през рамо дамски чанти, външни джобове на връхни дрехи и портфейли, носени в задния джоб на панталоните.

ОДМВР – Пловдив призовава гражданите да сигнализират своевременно при забелязване на нарушения и извършвани престъпления.

Във връзка с очакваната интензивност на движение на МПС през празничните почивни дни и с цел осигуряване на безопасността на движението е създадена организация за засилен и ефективен пътен контрол. Сили на “Пътна полиция” ще патрулират в районите около църковни храмове, хипермаркети и търговски зони с цел недопускане на неправилно паркирани и затрудняване на движението. Ще се предприема и ръчно регулиране на участъци, където е необходимо осигуряване на бързо придвижване на моторните превозни средства. С допълнителни полицейски сили за подпомагане на движението ще бъдат наситени и входно – изходните артерии на град Пловдив.

Ще се провеждат и специализирани проверки на шофьорите на МПС,  като Пътна полиция има готовност за въвеждане на временна организация на безопасността на движението при очакван интензивен трафик.  

Това е повод полицията отново да напомни на водачите на МПС преди тръгване да проверят състоянието на автомобилите и да не предприемат пътуване с износени автомобилни гуми, неизправни светлини и други повреди, застрашаващи безопасността на тях самите и на другите участници в движението.

24 апр 2019

Полицията изяснява обстоятелствата около изоставено бебе в Пловдив

Момченцето е на видима възраст 5-6 месеца

Сигнал за оставено без надзор бебе на паркинг на ул. “Д-р Никола Ковачев” в Пловдив е получен  на телефон  112  в 13.50 часа вчера. Според информацията, детето било намерено между два автомобила, а до него имало шише с мляко. На място веднага са изпратени полицейски патрул от Второ РУ и екип на Спешна помощ. Лекарите установили добро общо състояние на момченцето, което е на видима възраст 5-6 месеца. То е настанено в Клиника по педиатрия  при УМБАЛ “Св. Георги”. Уведомени са представители на отдела “Закрила на детето”. Полицейските служители са извършили оглед на мястото, разпитани са свидетели. Под ръководството на Районна прокуратура – Пловдив продължават действията за установяване на самоличността на бебето и издирване на неговите родители или близки. Образувано е досъдебно производство.

Момченцето е с ръст 68 см, тъмна коса и кафяви очи. Облечено е в син гащеризон от полар.

На тел. 032/932-002 в дежурната част на Второ РУ – Пловдив се приемат сигнали от хората, които могат да съдействат на полицията по случая.

 

 

23 апр 2019

ЗА ОД НА МВР

Полезна информация