МВР

ОД Пловдив

 

15 яну 2021

Контрол над водачи на моторни превозни средства  с акцент „таксита“

Полицейска акция с акцент засилен контрол над водачите на таксиметрови автомобили се проведе в рамките на вчерашния ден.  641 проверки на водачи на МПС са извършени само за 5 часа, а констатираните нарушения са 743. Съставени са 71 акта и 182 броя глоби по фиш. Заснетите нарушения на скоростните режими са 492 броя.   

254 са проверените водачи на таксиметрови автомобили, установените нарушения са 103. Съставени са 27 акта и 76 фиша.  Установен е водач,  шофирал след употреба на алкохол. Техническо средство е отчело концентрация от алкохол  от 0.58 промила. Друг от проверените не е изпълнил разпореждане на контролен орган, като при последвалата проверка е установено, че водачът е извършвал таксиметрова дейност без необходимите за целта документи.  Трима са санкционираните водачи на таксита , които са използвали мобилни телефони  по време на движение. В 16 от случаите при проверка е установено, че водачите не използват  обезопасителен колан, за което е взето отношение по ЗДвП от контролните органи. Три от проверените таксита са били технически неизправни, за което  са също са съставени актове. Установени са и двама  водачи, извършвани превоз срещу заплащане, които шофират с нередовни пътни документи. 2 са актовете по чл. 190 от ЗДвП, за което е наложена принудителна административна мярка – временно отнемане на свидетелствата за управление до заплащане на дължимите глоби.  16 от съставените фишове на водачи на  таксиметрови автомобили  са за неспазване на пътни знаци и извършване на неправилни маневри. 25 са санкционираните за неправилно паркиране и престой на необозначени за това места, а 7 за установени технически неизправности. 10 са фишовете за нередовни пътни документи, а извършените други нарушения на ЗДвП са 18. 

При извършените 387 броя проверки на водачи на МПС извън посочената категория са констатирани 640 броя нарушения по ЗДвП и е образувано 1 бързо производство  за управление на МПС под въздействието на наркотични вещества.  Съставени са 44 акта и 106 фиша  от които  1 акт за управление на водач без необходимата правоспособност,  13 акта за използване на мобилен телефон по време на движение и 19 акта за неизползване на обезопасителен колан. В два от случаите са констатирани технически неизправности по превозните средства. 5  са водачите, на които са съставени актове за нередовни пътни документи, а  спрямо трима за неплатени глоби за стари нарушения е приложена принудителна административна мярка – временно отнемане на СУМПС до заплащане на дължимите глоби.  На водачите на МПС са съставени 47 глоби с фиш за неспазване на пътни знаци и извършване на неправилни маневри. 31 са съставените фишове за неправилно спиране и престой, а 15 – за нередовни пътни документи.  

В хода на акцията с експлоатираните автоматизирани технически средства и системи са фиксирани 492 нарушения на скоростните режими. 13  са случаите на водачи, управлявали превозни средства без задължителната застраховка гражданска отговорност.  За времето на проверката  камерите на пътна полиция са заснели 6 водачи да се движат със скорост над 100 км /ч при максимално допустима 50.  На улица „Пазарджишко шосе “ е заснет водач на МПС да се движи със скорост от 128 км/ч при  максимално разрешена скорост за движение в населено място от 50 км/ч. За установеното нарушение на водача ще бъде наложена санкция в размер на 900 лв.,  лишаване от право да управлява  МПС  за срок от  3 месеца  и отнемане на  12 контролни точки.  По време на акцията са връчени 117 броя електронни фиша на водачи и пътници в проверените автомобили.

Засиленото полицейско присъствие по пътищата в Пловдив и областта дава своите резултати

През изминалата година служители на ОДМВР с правомощия за осъществяване на контрол по ЗДвП са съставили  9174 акта, което е ръст от 41 % спрямо година по- рано.  При фишовете увеличението на годишна база е 82 %. За различни нарушения на водачи са съставени  83 019 фиша. Ръст от 72 %  бележат и съставените протоколи за предупреждение по чл. 65 от ЗМВР-  те са с 19 753 бр. повече през 2020-а в сравнение с предходната година.  Нарушенията за скорост, засечени с технически средства са 102 751 броя повече, като ръстът е от 185%. Строгите санкции и контрол повлияха върху пътния травматизъм. Статистиката за 2020 г. сочи, че настъпилите тежки ПТП в Пловдивска област са със 150 по-малко. Загубилите живота си на пътя са с 23 -ма по- малко, а ранените по- малко с 225. По- малко са и произшествията с материални щети. В сравнение с 2019 година при тях понижението е с 553.  ОД на МВР Пловдив ще продължи с активната си дейност и прилагане на строг контрол върху водачи на МПС и останалите участници в пътното движение и ще насочи максимални усилия към превенцията. На пътя животът е с предимство.  

Скок на пътните нарушения в Пловдив

15 яну 2021

В помощ на гражданите, на които предстои да подменят документите си за самоличност в ОДМВР – Пловдив

15 яну 2021

ЗА ОД НА МВР

Пожарна безопастност и защита на населението