МВР

ОД Пловдив

 

Новини

ПРИЗИВ: Не оставяйте подмяната на лични документи за последния момент !

До края 2020 г. в област Пловдив предстои подмяната на още  70 000 лични карти, 40 000 паспорта и на 64 000 свидетелства за управление на моторни превозни средства. По време на въведеното извънредно положение с 6 месеца бе удължен срока на валидност на изтичащите в периода от 13 март до 31 октомври лични документи. В тази връзка се очаква натоварването в сектор БДС да е през месеците септември- октомври.
Съветваме ви : Не оставяйте подмяната за последния момент!
Така ще се постигне по-равномерно натоварване на служителите, няма да има напрежение при административното обслужване, ще се избегне струпване на много хора пред гишетата и ще се съкрати времето за извършване на административната услуга.
Документите могат да се подменят и преди изтичане срока им на валидност. Към момента няма опашки от чакащи граждани. Жителите на област Пловдив, чиито лични документи подлежат на подмяна през 2020г, могат да подадат заявление за издаване на лична карта, паспорт, СУМПС и дубликат на СУМПС във всички звена БДС при РУ на МВР на територията на областта.
Заявлението може да се направи и чрез електронните административни услуги „Издаване на лични карти на български граждани“ и „Издаване на паспорти на български граждани“.

Благодарим Ви за разбирането!

03 авг 2020

Открит урок "Безопасно лято на колела " проведе пловдивската полиция с малчугани

Освен алтернативен начин на транспорт, велосипедите и тротинетките се превръщат в предпочитано забавление от деца и възрастни през лятото

Инициативата цели създаване на знания и умения у децата от най ранна възраст за това как да се пазят на пътя и как да се държат като водачи на алтернативни превозни средства- велосипеди и тротинетки. Със своите близо 60 км велоалеи, наличието на производство и отлични възможности за активен спорт  и придвижване,  града ни се нарежда на едно от местата с най- малко произшествия с велосипедисти. Все още електрическите превозни средства сред които са дву- и три- колесните скутери и тротинетки се приемат по- скоро като атракция, макар да са активни участници в движението. Често пъти те се управляват от младежи и възрастни,  които освен че не притежават свидетелство за управление на МПС, не познават и правилата за движение. При тези превозни средства липсва възможността да бъде подаден сигнал от водачите им за извършване на маневра и останалите участници в интензивния трафика биха могли да неглижират тяхното присъствие. Изборът на превозно средство за управление е личен, но отговорността като участници в движението изисква особено  внимание и познание.  Нека бъдем отговорни родители и се погрижим за това, децата ни да  бъдат "видими" и в безопасност на пътя!
...
Снимките с децата са направени в присъствието на родителите, които са дали своето съгласие да бъдат публикувани за кампанията на ОДМВР Пловдив.

28 юли 2020

1293 моторни превозни средства и 1588 лица бяха проверени в хода на акция на пловдивската полиция, свързана с подобряване безопасността на движение, проведена под надзора на Окръжна прокуратура

Във времевия диапазон от 15 часа на 1 август до 05.00 часа тази сутрин  са установени 11 криминални престъпления. В 8 от случаите се касае за управление на нерегистрирани двуколесни превозни средства, а един от водачите е бил неправоспособен- в срок на изтърпяване на наказание, наложено му по административен ред.   Две са бързите производства за шофиране след употреба на алкохол. За първи път сред проверените няма дрогирани  задачи. Осъществяването на засилен контрол по пътищата на Пловдив и областта, цели подобряване безопасността на движение  недопускане управление на МПС от неправоспособни водачи или такива, употребили алкохол, наркотични вещества или техните аналози, както и  установяване на други нарушения по ЗДвП, които пряко влияят върху пътнотранспортния травматизъм.  В хода на работа служители на районните управления, специализирани полицейски сили и пътните полицаи са установили 778 нарушения.  Отнети са 12 свидетелства за управление на МПС, а на 8 от автомобилите е прекратена регистрацията. Съставени са 160 акта за установяване на административни нарушения, а наложените глоби по фиш са 237 бр.  В рамките на засиления полицейски контрол са установени 321 нарушения на скоростните режими по пътищата на града и областта.  8 от проверените водачи са шофирали след употреба на алкохол. При двама от тях дрегерът е отчел над 1.2 промила, а алкохолната проба на останалите шестима е била под този показател.  По ЗДвП са установени 135 нарушения. В 70 от случаите по автомобилите са установени различни технически неизправности, а 8 от превозните средства са били без ЗГО.  77 са били неизрядните водачи по отношение на своята сигурност- шофирали са без поставен обезопасителен колан или предпазна каска. 12 са лицата, управлявали превозни средства, без да имат право на това по закон.  В 92 от случаите са наложени глоби за нередовни пътни документи. В хода на проверките са констатирани и 7 нарушения на пешеходци. По ЗдвП  наложените глоби по фиш са 4.  Единадесет са установените криминални престъпления. В Раковски униформени са задържали двама водачи, шофирали след употреба на 1.33 и 1.48 промила.


02 авг 2020

В помощ на гражданите, на които предстои да подменят документите си за самоличност в ОДМВР – Пловдив

Пресцентърът на ОДМВР – Пловдив предоставя информация за натовареността на гишетата в сектор “Български документи за самоличност” на ул. “Волга” № 70 и звената за български документи в тринадесетте районни управления. Целта е да се подпомогнат гражданите в избора им на подразделение, в което да подменят личните си документи.

Припомняме, че всички, които имат постоянен адрес на територията на пловдивска област могат да подават заявления за издаване на български лични документи във всяко едно от звената БДС на дирекцията на МВР. 

Справка за извършените административни услуги на 31 юли 2020

Уважаеми граждани,
Уведомяваме  Ви, че може да подмените личните си карти и
преди изтичане срока на тяхната валидност.

31 юли 2020

При спецоперация срещу битовата престъпност на територията на РУ Труд са задържани петима мъже и една жена ​

В хода на работата, свързана с обезпечаване на обществения ред, сигурност, безопасност на движението и противодействие на престъпността под прокурорско наблюдение са образувани две бързи и едно досъдебно производство, както и шест проверки

От имот в село Царимир, обитаван от 56 годишен мъж, са иззети близо 300 броя боеприпаси, като част от тях са незаконно притежавани. Служители на райноното управление са извършили проверка в дома на друг 55 годишен жител на населеното място, където открили безакцизен тютюн. Тютюн и саморъчно свити цигари са открити и иззети и от жилищата на  жена от село Труд ето и на 51 годишен жител на Строево. При обиск от къща в същото село служители на криминална полиция попаднали на 51 годишен иманяр, в имота на който открили старинни монети от различен тип, накити и иманярска карта. 
Участие в акцията, проведена на територията на селата Царимир, Строево и Труд, са взели служители на районното управление, секторите „Специализирани полицейски сили“ и „Пътна полиция“ към ОД МВР Пловдив. Проверени са  107  лица и 74 моторни превозни средства. Съставени са 18 акта за установяване на административни нарушения и 14 фиша по Закона за движение по пътищата.  3 броя са актовете по Закона за българските лични документи и 6 броя са установените нарушения по Закона за гражданската регистрация.

29 юли 2020

В рамките на 24 часа пловдивската полиция разкри тежко криминално престъпление: за нападение и опит за изнасилване на възрастна жена в с. Строево е задържан 34 годишен местен жител

Малко след 22 часа на 24 юли  в РУ Труд е постъпил сигнал, че  възрастна жена от село Строево е била нападната от непознат мъж в дома си.  Пристигналият на мястото екип заварил 77 годишната Стоила П. в безпомощно състояние с видими следи от насилие.  Възрастната жена била хоспитализирана в болнично заведение за преглед и лечение, където е оставена под лекарско наблюдение  с множествено повърхностни наранявания и три фрактури по лявата и ръка, но без опасност за живота. Незабавно е сформиран екип за изясняване на всички факти и обстоятелства около престъплението. На местопроизшествието са извършени процесуално-следствени действия, образувано е досъдебно производство по чл. 129 Ал 1 от НК. Своевременно са предприети незабавни оперативно-издирватени действия за установяване на извършителя.  В резултат на извършената за кратко време голям обем работа криминалисти на РУ Труд и сектор "Престъпления против личността" към ОДМВР Пловдив са установили съпричастността към деянието на 34 -годишния местен жител Димитър З.,който е задържан в полицейски арест първоначално за срок до 24 часа.  В хода на досъдебното производство, което се води под наблюдение на Районна прокуратура,  предстои привличане на лицето в качеството му на обвиняем за извършеното престъпление  и задържането му  за срок до 72 часа.

26 юли 2020

И в почивните дни: проверените водачи с драстични нарушения на пътя

Само за 12 часа са констатирани 798 нарушения, а за шофиране след употреба на алкохол и опиати са задържани 11 лица

Мащабна акция по пътищата на областта проведе пловдивската полиция. През изминалите 12 часа са проверени  1181 моторни превозни средства и 1390 лица. Засиленият контрол над водачите на МПС цели  подобряване безопасността на движение, ограничаване на пътнотранспортния травматизъм и недопускане управление на превозни средства след употреба на алкохол и опиати.  Установени са 798 нарушения. Съставените актове за административни нарушения са 146 бр, а наложените глоби по фиш- 206. 79 от проверените водачи са управлявали без поставен обезопасителен колан или предпазна каска.  14 от автомобилите са били без сключена застраховка гражданска отговорност.  Установени са 7 неправоспособни водача. 45 от проверените превозни средства са били с различни технически неизправности.  На 4 от водачите са отнети  свидетелствата за управление на МПС , поради неплатени глоби. 78 от проверените лица са санкционирани за нередовни пътни документи. Констатираните нарушения по ЗДвП са 124, като три от тях са извършени от пешеходци. Съставените актове за установяване на административни нарушения, свързани  с неспазване на пътни знаци, светлинни сигнали  и маркировка са 27 броя.  В хода на специализираната операция са задържани 11 водачи, извършили престъпления  по пътищата- двама са шофирали след употреба на опиати, а  9 под въздействие на алкохол.  В 7 от случаите дрегерът е отчел до 1.2 промила, в останалите 2 - водачите са седнали зад волана с над 1.2 промила. Малко след 20 часа на вчерашния ден, служителите  установили 65 годишен мъж от село Стряма, шофирал в нетрезво състояние. Водачът е управлявал лек автомобил Фолксваген поло с 2.58 промила. За шофиране след употреба на алкохол  и наркотични вещества в ареста на РУ Хисар са задържани двама мъже - 26 годишен софиянец и 48 годишен чуждестранен гражданин, пребиваващ на територията на село Ръжево Конаре.Полевият тест на по- младия мъж реагирал положително на кокаин и марихуана. Дегерът отчел ,че  по- възрастният от мъжете шофирал с  алкохолна концентрация от 2.93 промила. На територията на Пловдив, полицейските служители са задържали 35 годишен, криминално проявен мъж,  управлявал превозно средство под въздействие на  марихуана и амфетамин. В хода на проверките са установени 394 нарушения на скоростните режими. Камерите на пътните полицаи са заснели водач на мотоциклет и шофьор на Мерцедес, които са се движили по междуградски път със скорост съответно от 151 км/ч. и 148 км/ч.Засилените проверки за контрол на  пътя продължават.

 

26 юли 2020