МВР

ОД Пловдив

 

Новини

Звената „Български документи за самоличност“ ще работят и в деня на изборите за членове на Европейския парламент

Служителите ще съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас

Служителите на звената „Български документи за самоличност“  в СДВР и ОДМВР в страната ще работят на 26 май 2019 г. от 08.30 до 19.30 часа. В седмицата преди датата, когато ще се проведат изборите за членове на Европейския парламент от Република България Дирекция „Български документи за самоличност“ е създала необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас.

  1. В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност;
  2. При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 23 май 2019 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

За да бъде издадено удостоверение е необходимо:

   1.  Гражданите лично да подадат искане в СДВР, ОДМВР и РУ при СДВР/ОДМВР за дните от 21 май 2019 г. до 25 май 2019 г. от 08.30 ч. до 17.00 ч. и на 26 май 2019 г. от 08.30 ч. до 19.00 ч.;
    2. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за членове на Европейския парламент от Република България, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта;

     3. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ, СДВР и ОДМВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

УДОСТОВЕРЕНИЕТО СЕ ИЗДАВА ЗА ДА ПОСЛУЖИ САМО ПРЕД СЕКЦИОННАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ И Е ВАЛИДНО ЕДИНСТВЕНО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН 26 МАЙ 2019 Г.

 

17 май 2019

МВР открива денонощна линия за сигнали за нарушения, свързани с изборния процес

Подаваната информация трябва да е относима към дейността на МВР по време на изборния процес


От 7 май  до 27 май 2019 г. в Министерството на вътрешните работи ще функционира денонощно открита линия на МВР (телефон 02/982 22 32 и e-mail [email protected] ) за приемане на сигнали, свързани с нарушения на изборния процес при подготовката и произвеждането на изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26.05.2019 г.

Подаваните на откритата линия сигнали трябва  да са относими към дейността на МВР по време на изборния процес.

 

09 май 2019

Извършители на серия противозаконни отнемания на автомобили и кражби са разкрити от служители на ОДМВР – Пловдив

В резултат на бързи и професионални действия, вчера служители от районните управления в Карлово и Хисаря задържали трима карловци - 22-годишен криминално проявен и момчета на 18 и 17 години. До момента са събрани доказателства, че те са автори на опит и три противозаконни отнемания на леки автомобили и три кражби.  В понеделник срещу вторник, след като не успели да задигнат „Пежо“ на улица в подбалканския град, младежите откраднали „Фиат“ от съседен адрес и „Опел“ от село Иван Вазово. В село Песнопой пък отнели портфейл с дребна парична сума и документи от паркиран лек автомобил „Фолксваген“, а от къща - два лаптопа, два мобилни телефона, парична сума и ключове за паркирано отпред „Пежо“, което също откраднали. В хода на работата е установено, че седмица по-рано тримата взели пари, инструменти и други вещи и от други два автомобила в Карлово.  Материалите по образуваните досъдебни производства са докладвани в Районна прокуратура. С постановление на наблюдаващия прокурор извършителите са задържани за срок от 72 часа. Продължава работата по установяване на съпричастността им и към други подобни престъпления на територията на областта.

16 май 2019

Директорът на ОДМВР – Пловдив ще проведе работна среща с представители на областната и общинска администрация и Регионалното управление на образованието

Акцент в разговорите ще бъде поставен върху мерките за законосъобразно протичане на Евроизбори 2019

По разпореждане на ст. комисар Атанас Илков в сградата на областната дирекция на МВР ще се проведе среща за обсъждане на мерките за взаимодействие и повишаване на ефективността от съвместната дейност по опазване на обществения ред и недопускане на закононарушения с представители на местната власт и институциите. Покани за участие на 17 май, от 14 часа, са отправени към областния управител Здравко Димитров, кмета на града инж. Иван Тотев, кметовете на райони и на общините “Куклен” и “Родопи”, началника на РУО Иванка Киркова, директори на училища. Ще присъстват и началниците на шестте районни управления в областния град.

По същото време паралелни срещи ще се организират и проведат от началниците на районните управления в Асеновград, Карлово, Първомай, Раковски, Стамболийски, Труд и Хисаря с кметовете на съответните общини и населени места и директори на училища.

Инициативата е в рамките на традиционното добро партньорство и сътрудничество на полицията с местната власт, държавните институции и обществени организации.

Наред с темите за съвместните дейности по гарантиране на сигурността в региона, основен акцент ще бъде поставен и върху цялостната организация около провеждането на евроизборите на 26.05.2019 г.   

15 май 2019

Започна операция за контрол на товарните автомобили и автобусите

От 13 до 19 май на територията на цялата страна се провежда операция на Пътна полиция за контрол на товарните автомобили и автобусите. Тя е част от календара на TISPOL – Европейската мрежа на службите на Пътна полиция и подобни действия се осъществяват на територията на всички държави-членки.

Операциите за контрол над товарните автомобили и автобусите имат за цел да се обърне внимание на водачите, че последиците и броят на загиналите и ранените при пътнотранспортно произшествие с участието на тежки машини и автобуси са значително по-големи в сравнение с другите тежки ПТП. Основните причини за възникналите инциденти с участието на товарни автомобили и автобуси са неспазване времето за почивка от водачите, превишаването на скоростта, употребата на алкохол и упойващи вещества, превоз на необезопасени товари както и претоварването на автомобилите.

Проверките ще се осъществяват съвместно със служители на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” и с участието на служители на криминална и икономическа полиция.

14 май 2019

Областно състезание „Млад огнеборец“ се провежда в Пловдив

На 15.05.2019 г. (сряда) ще се състои ХX-то областно състезание с младежките противопожарни отряди “Млад огнеборец”. То се провежда по европейски правила в две дисциплини и има за цел повишаване физическата дееспособност на младежите и развиване на практически умения и готовност за правилни действия при пожари, стихийни бедствия и аварии.

Участие ще вземат 11 отбора от районните служби “Пожарна безопасност и защита на населението” в Пловдивска област, спечелили първите места на районните състезания. Всеки отбор се състои от 10 състезатели, на възраст от 12 до 16 години.

Надпреварата ще се проведе на лекоатлетически стадион “Пловдив” от 10.00 часа.

ПРОГРАМА

10.00-10.30 ч. – Построяване на отборите и откриване на състезанието.

10.30-11.30 ч. – Дисциплина “Бойно разгръщане на състезателна пътека”.

12.00-12.45 ч. – Дисциплина “400 м щафетно бягане с препятствия”.

13.00-13.30 ч. – Обявяване на резултатите, награждаване на първенците и закриване на състезанието.

 

14 май 2019

ОДМВР – Пловдив с участие в международната образователна програма “Виждам те. Виждаш ме.” за безопасна интеракция между велосипедистите и камионите на пътя

Областната дирекция на МВР се включва в обучението на деца от Пловдив по международната образователна програма “Виждам те. Виждаш ме.”. Тя е разработена от   “Volvo Trucks” и се провежда в над 20 държави по света. Пилотният проект в България се изпълнява от обучители - професионални шофьори на камиони от  логистичната компания “Транспрес” и се подкрепя от Главна дирекция “Национална полиция”.

В рамките на кампанията, на 17 май, от 15.00 часа, ученици от ОУ “Васил Левски” в Пловдив ще бъдат запознати със спецификите на движението на камионите на пътя, кои са най-честите рискови ситуации и как могат да ги избегнат. С помощта на служители от сектор “Пътна полиция” децата ще си припомнят правилата за велосипедистите до и над 12 години, а след това ще имат възможност да се качат в кабината на камион и лично да проверят къде са “мъртвите точки”, в които шофьорът не може да ги види в огледалата.

По време на събитието ще бъдат представени основните препоръки и практически съвети в програмата “Виждам те. Виждаш ме.”. Подготвена е и актуална статистика за  ПТП с велосипедисти у нас, както и информация за основните рискови ситуации между велосипедисти и камиони на пътя.

Колеги, очакваме ваш екип в петък, 15 ч., ОУ “Васил Левски” на ул. “Ралица” № 2 в Пловдив.

 

14 май 2019