МВР

ОД Пловдив

 

Новини

При акция на РУ Асеновград: Двама мъже са задържани за отглеждане на марихуана

Криминалисти са иззели над 2 и половина килограма наркотично вещество от стопанска постройка в с. Болярци и 83 стръка растения от имота на 38 годишен мъж в село Кочево

Марихуаната е иззета в хода на спецакция по линия «Наркоразпространение» , проведена на територията на селата Болярци и  Кочево. В постройка на територията на бивш стопански двор в село Болярци, ползвана от 34 годишен криминално проявен мъж, са открити изсушени растения с външни признаци, наподобяващи марихуана. Експертна справка е установила, че иззетото количество е с тегло 2кг 640 гр.  Извършителят на престъплението е с повдигнато обвинение, като в хода на акцията при проверка на лицето е установено, че същото управлява и лек автомобил "Опел вектра" под въздействие на наркотични вещества. При друга проверка на къща в село Кочево криминалистите открили 13 саксии със засадени растения в тях. Отглежданата марихуана била обирана и складирана в бидон с течност. При претърсването на имота са иззети още 70 стръка растения, потопени в бидони. Престъплението е извършено от 38 годишен пловдивчанин, който при стопанисването на наследствения имот използвал и електрическата енергия чрез незаконно присъединяване към електропреносната мрежа. Разследващите от РУ Асеновград работят по дадени указания от РП.    

23 окт 2020

Икономическа полиция откри в село Калековец манипулирани колонки за гориво

Търговецът укривал продажби и доходи от горива

Днес служители на РУ Труд,  отдел "Икономическа полиция" , дирекция " Фискален контрол" на НАП и Български институт по метрология са извършили съвместна проверка в търговски обект за продажба на горива на територията на  село Калековец.  В хода на проверката е установено, че две от колонките за зареждане на газ и бензин, разположени в обекта имат допълнително монтиран  електронен блок,  който блокира подаването на информация. Колонките не били пломбирани и съответно не били свързани към системата на НАП. По този начин търговецът не е отчитал количеството на реалните  продажби, както и преминалото през колонките количество гориво. С действията си 35- годишният собственик е укривал своите обороти и е избегнал облагането с данъци. Проверката продължава с оглед установяване на количествата гориво находящи се в резервоарите на обекта.  На място е извикан и мобилен екип на пловдивската  митница, който ще провери документите за произхода и качеството на предлаганото в обекта гориво.

21 окт 2020

Срокът на личните документи и шофьорски книжки, които изтичат до края на октомври няма да бъде удължаван отново

Напомняме, че всички граждани с постоянен адрес на територията, обслужвана от ОД на МВР Пловдив  имат възможност да подават заявления за издаване на български лични документи с платена такса за обикновена или бърза услуга във всяко едно от звената „Български документи за самоличност“ на територията на областта. Работно време на звената на сектора в 13- те районни управления е от 08.30 до 17.30 часа /без обедна почивка/. Срокът на валидност на личните карти и СУМПС, които изтичат в периода 13.03.2020 - 31.10.2020 (включително) бе продължен със 6 месеца съгласно Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. Няма удължаване на срока на валидност на лични карти и СУМПС, изтичащи след 1.11.2020 г. и те подлежат на подмяна в едномесечен срок. След изтичане на този срок, съгласно разпоредбите на Закона за българските лични документи е предвидена санкция – глоба, по глава Седма от закона. Напомняме на всички жители с постоянен адрес на територията, обслужвана от ОД на МВР Пловдив, че имат възможност да подават заявления за издаване на български лични документи с платена такса за обикновена или бърза услуга в предпочитано от тях звено  „Български документи за самоличност“, различно от техния постоянен адрес.  Лицата, които притежават квалифициран електронен подпис могат да подават заявлениета си и чрез портала за електронни административни услуги на МВР на адрес : e-uslugi.mvr.bg.  
От началото на годината към момента 65 000 жители от областта са подновили личните си карти, които изтичат през декември 2020г. На територията на областта шофьорските си книжки са подновили 40 000 души, а подновените паспорти са 45 000 броя.     

21 окт 2020

Пловдивски криминалисти откриха близо килограм и половина амфетамин и марихуана

В хода на операция срещу наркоразпространението служители на отдел «Криминална полиция», "Специализирани полицейски сили" и «Пътна полиция» при ОД на МВР Пловдив задържаха трима мъже на възраст 24-, 35- и 49 години, последните двама- от с. Цалапица. По- младия мъж е задържан  в момент на придобиване на амфетамин. Мястото за доставка за наркотика било предварително уговорено- на изхода на селото- посока Стамболийски. Придвижвайки се до него с лек автомобил БМВ, 24- годишният мъж бил задържан от криминалистите в момента на прибиране на близо половин килограм амфетамин. В последствие е извършено претърсване на адрес в Цалапица, където са задържани останалите две лица- друг дилър с клиент. В дома на задържания дилър от село Цалапица е открит още близо килограм амфетамин и малко количество марихуана. От адреса са иззети и две електронни везни със следи от наркотично вещество по повърхността им и пластмасова табла с нож и пластика, служещи за разпределяне на наркотика на дози. Ден по- късно на територията на столицата е задържан и доставчика на амфетамина- 27- годишен мъж от Стамболийски. Четиримата мъже са задържани за срок до 24 часа по ЗМВР, а в последствие тримата от тях и за 72 часа с прокурорско постановление «Задържане под стража».  

20 окт 2020

За 18 часа в Пловдив и областта: Полицейски служители провериха 1654 моторни превозни средства и 1997 лица и констатираха повече от 1215 нарушения.

Единадесет са задържаните водачи, шофирали след употреба на алкохол и наркотици, а мъж и спътничката му са в ареста за подкуп на длъжностни лица

Продължава засиления полицейски контрол на водачи на МПС и пътници на територията на цялата пловдивска област. Масираните проверки целят намаляване на пътно- транспортния травматизъм и създаването на дисциплина у водачи, пътници  и пешеходци, както и недопускане на управление на превозни средства сред употреба в алкохол и наркотици.  Във времевия диапазон от 11.00 часа на 17 октомври  до 05.00 часа  са установени 12 криминални престъпления.  Седем са бързите производства за шофиране след употреба на алкохол, а четирима са задържаните дрогирани  задачи. В хода на работа служители на районните управления, специализирани полицейски сили и пътните полицаи са установили1215  нарушения.  Отнети са 15 свидетелства за управление на МПС, 8 от автомобилите са с прекратена регистрация, а 6 са превозните средства спрени от движение. Съставени са 254 акта за установяване на административни нарушения, а наложените глоби по фиш са 335 бр. 7 от проверените водачи са шофирали след употреба на алкохол. При четирима от тях дрегерът е отчел над 1.2 промила, а алкохолната проба на останалите трима е била под този показател. В хода на акцията са задържани четирима дрогирани водачи. Водачите на проверените автомобили са били под въздействието на амфетамин и кокаин. Установени са и откази за вземане на проби : за употреба на алкохол -2 бр, за употреба на наркотични вещества- три броя.  По ЗДВП са установени 260 нарушени, а двама от водачите са отказали да изпълнят разпореждане за проверка на контролните органи. Голям е броя на неизрядните водачи по отношение на своята сигурност- установени да шофират без поставен обезопасителен колан и защитна каска са били 150 проверени лица.  В 77  от случаите по автомобилите са установени различни технически неизправности, а 82 от проверените лица са били с неизрядни пътни документи. 18 от превозните средства са били без ЗГО.  5 са водачите управлявали превозни средства, без да имат право на това по закон. Санкционирани за неправилно спиране и паркиране са 13 водачи и 12 за това, че по време на движение са говорили по мобилните си телефони. В хода на проверките са констатирани и 6 нарушения на пешеходци.  В рамките на засиления полицейски контрол са задържани 12 лица, а установените криминални престъпления са 11.  Водач и спътник, които разменили местата си, за да прикрият престъпление свързано с шофиране в нетрезво състояние,  са задържани в село Долни Воден. Водачка на "Нисан джук" не се подчинила на разпореждане за извършване на полицейска проверка и последвала гонка из улиците на населеното място. След кратко преследване автомобила бил спрян, а зад волана бил мъж- собственик на превозното средство. Жената, която управлявала колата малко преди това вече била на предната седалка. Оказало се, че водачката е неправоспособна, а алкохолната проба на мъжа отчела 1.83 промила.  За да прикрият престъплението си, проверяваните лица предложили подкуп на проверяващите, подхвърляйки в автомобила на униформените  сумата от 520 лв.

18 окт 2020

Петима задържани за производство и търговия с наркотици от служители на РУ Асеновград

Нива с марихуана и сушилно помещение за последващата и  обработка са открили в хода на спецакция по линия «Наркоразпространение» служители на РУ Асеновград и "Специализирани полицейски сили". В землището на ловно стопанство «Кормисош» в близост до местност «Вировете» била открита нива със 78 бр добре гледани растения марихуана с различна височина. В постройка до нивата  проверяващите открили сушилно помещение, в което били подготвене за сушене близо 3 кг марихуана, метална мелница и туба бензин. При последвали процесяуално – следствени действия ил претърсен и адрес на територията на асеновградското село Горнослав. В имота са открити чували и чанти с нарязан тютюн, 11 стръка марихуана и същото количество току-що обрани съцветия, подготвени за сушене. Във връзка със случая петима души са с повдигнати обвинения от Окръжна прокуратура Пловдив заради отглеждане и притежаване на марихуана с цел разпространение.

16 окт 2020

Икономическа полиция разкри измама с виртуалната валута „биткойн“

Служители на „Икономическа полиция“ са разкрили престъпна схема при която италиански гражданин е бил измамен да прехвърли  криптовалута срещу която е получил фалшиви евро банкноти в кеш.  36 годишен мъж, постоянно пребиваващ на територията на Пловдив  инвестирал в модерното платежно средство от няколко години. Чрез „вайбър“ с мъжа се свързали неизвестни лица, които му предложили да изкупят валутата му на атрактивна цена. Мъжът се съгласил и последвала среща с кандидат- купувач. Сделката се състояла в късните часове на нощта на тиха уличка в кв. Кършияка. След като продавачът прехвърлил своята криптовалута получил сумата от 7 200 евро в плик. На следващия ден обаче, мъжът се усъмнил в истинността на банкнотите, които получил и сигнализирал органите на реда.  След като експертиза установила, че паричните знаци са фалшиви със случая се заели служители на Икономическа полиция в Пловдив. Съдействие в разследването им оказали и служители на отдел „Киберпрестъпления“ от ГД БОП. При извършен комплекс от издирвателни мероприятия и други действия по разследването са установени двама мъже, съпричастни към извършената дейност. Двамата обвиняеми са установени и задържани от служители на пловдивската полиция за срок от 24 часа. Впоследствие с постановление на наблюдаващия прокур от Окръжна прокуратура Пловдив задържането е продължено за  срок от 72 часа. Днес делото срещу двамата измамници е внесено за разглеждане в Окръжен съд – Пловдив. 

16 окт 2020