МВР

ОД Пловдив

 

Новини

600 килограма сирене с изтекъл срок на годност са иззети при съвместна проверка от служители на отдел "Икономическа полиция" и Областна дирекция за безопасност на храните в Пловдив

Във връзка със заповед на Директора на ОД на МВР Пловдив служители на отдел „Икономическа полиция“ и други контролни органи започнаха съвместни проверки на търговски обекти за пресичането на престъпления и административни нарушения при производството и търговията с хранителни стоки, плодове и зеленчуци.  По време на  специализирана акция, извършена съвместно със служители на Областна дирекция за безопасност на храните Пловдив на 19 януари са проверени складове за търговия на едро с млечни продукти. В един от обектите, находящ се в град Пловдив е установено наличието на около 600 кг сирене с изтекъл срок на годност. Сиренето е било предназначено за продажба в търговската мрежа. Справка сочи, че това не е първото нарушение за търговеца на едро. През 2019 година  в склада на същата фирма  служители на икономическа полиция са намерили и  друг вид млечни продукти с изтекъл срок на годност. Тогава търговецът отново е бил санкциониран.  Въпросните стоки са възбранени и подлежат на унищожаване, като на управителя на дружеството ще бъде съставен акт за нарушението. Съвместната акция, провеждана на територията, обслужвана от ОД на МВР Пловдив продължава, като  в хода и ще бъдат проверявани и търговци, и производители на хранителни стоки, плодове и зеленчуци.

19 яну 2021

Пловдивската полиция със засилено присъствие в малките населени места в областта

Със засилено полицейско присъствие  в областта, пловдивската полиция ще гарантира сигурността на живеещите в малките населени места, отдалечени от големия град. Изпълнението на тази задача изисква целенасочена и активна работа, полицейско присъствие и непрекъснат контакт с местните хора, с кметове и кметските  наместници. Ефективно присъствие, наблюдение, както и контрол върху криминалния контингент цели да осигури спокойствие и бърза реакция в момент на необходимост. Липсата на възможности за трудова ангажираност и социалната изолация на цели обществени групи и слоеве от  населението са най- честите причини за влошаване на криминогенната обстановка в по- отдалечени  населени места. Застаряването на населението и обезлюдяването допълнително улеснява извършването на посегателства срещу личността и имуществото на тази категория  хора.  През изминалата година ОД на МВР Пловдив предприе широко мащабна акция със специализирани  полицейски операции в малките и отдалечени населени места, които вече дават своя положителен резултат върху нивото на битовата престъпност. Значително е намалението на престъпленията против собствеността- при регистрирани 2 867 престъпления през 2019г, през изминалата година този род престъпни деяния са били 2 651. Положителен момент в работата по линията е намаляването на броя грабежите и повишаването на тяхната разкриваемост. Справка сочи, че през 2019г са образувани 106 заявителски материала по линията, а през 2020 година заявените престъпления от тази група са 98. Намалял е и броя на регистрираните кражби- през 2020г са регистрирани 1782 деяния от вида, само година по- рано те са били 2018. Върху интензитета на работа през изтеклата година съществено влияние оказаха въведената противоепидемична обстановка и засиления полицейски контрол. Предвид посочените резултати, основен приоритет в работата на служителите на реда в Пловдивска област, ще бъде гарантирането на спокойствие и сигурност на жителите в малките и отдалечени населени места, чрез засилено полицейско присъствие.

Повече полиция в малките селища

19 яну 2021

В помощ на гражданите, на които предстои да подменят документите си за самоличност в ОДМВР – Пловдив

Пресцентърът на ОДМВР – Пловдив предоставя информация за натовареността на гишетата в сектор “Български документи за самоличност” на ул. “Волга” № 70 и звената за български документи в тринадесетте районни управления. Целта е да се подпомогнат гражданите в избора им на подразделение, в което да подменят личните си документи.  Припомняме, че всички, които имат постоянен адрес на територията на пловдивска област могат да подават заявления за издаване на български лични документи във всяко едно от звената БДС на дирекцията на МВР. 

Уважаеми жители на Пловдив и областта,
Уведомяваме  Ви, че може да подмените личните си карти и
преди изтичане срока на тяхната валидност.

Справка за извършените административни услуги на 18 януари 2021


19 яну 2021

Петима мъже, сред които и полицейски служител в Дирекция „Миграция“ са задържани във  връзка с разкрита схема за изготвяне на неистински официални документи на чужди граждани

Районна прокуратура – Пловдив ги привлече към наказателна отговорност

Във времето между 15 и 18  януари 2021г. в градовете Пловдив, Ихтиман, Карлово и Самоков служители на Дирекция „Вътрешна сигурност“ към МВР, отдел "Икономическа полиция" на ОД МВР Пловдив и Окръжен  следствен отдел са провели множество действия по разследване свързано с документни престъпления.  Извършени са 15 претърсвания и изземвания в жилища, леки автомобили и служебни помещения, при които са били намерени множество неистински официални документи – карти за продължително пребиваване на чужди граждани в Република България. По време на полицейската операция са иззети и вещи, необходими за изготвяне на откритите неистински документи- снимки на различни лица, копия от документи за самоличност на албански граждани, заготовки  и преса за изработката им. До момента е установено, че изготвяните документи  са били предназначени за  албански, турски и тунизийски граждани с цел свободното им придвижване в границите на Европейския съюз.  Според събраните доказателства, обвиняемите  влизали в контакт с граждани, които желаели да се снабдят, не по установения ред, с документи за постоянно пребиваване в Република България, като срещу различни парични суми, достигащи над 10 000 евро ги снабдявали с тях.  Сред задържаните е и полицейски служител – инспектор в дирекция „Миграция“ към МВР, снабдявал другите обвиняеми  с данни от информационните архиви -  серийни номера на лични документи.  До момента има установени двама чужди граждани, които са направили опит да напуснат пределите на България в посока държави от ЕС, с предоставените и изготвени от обвиняемите неистински документи. Те са били задържани на съответните гранични пунктове у нас. Иззети са пет броя неистински документа за продължително пребиваване в България на чужденци, които са с изключително високо качество на изработка. При претърсванията и изземванията на два от адресите са намерени и огнестрелни оръжия – два броя пистолети  и боеприпаси. Наред с това обвиняемите са се занимавали и с изготвяне на фалшиви  дипломи за завършена степен на образование, които ги продавали по 2 000 лева.  

На 19 януари 2021 г., Районна прокуратура – Пловдив ще внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо петимата обвиняеми. 

Подробности по случая бяха изнесени на съвместен брифинг на Районна прокуратура – Пловдив и МВР, в който участваха Чавдар Грошев, районен прокурор на гр. Пловдив, ст.комисар Йордан Рогачев, директор на ОД на МВР – Пловдив, Стефан Банков, директор на Дирекция „Вътрешна сигурност“ към МВР, Светослава Пенчева и Стоян Павлов, наблюдаващи прокурори от Районна прокуратура – Пловдив.

 

18 яну 2021

Безакцизни цигари и алкохол иззеха криминалисти в Пловдив и Хисар

При проверка на сигнал за съхранение, разпространение и контрабанда на акцизни стоки служители на Шесто РУ извършили проверка на павилион. В търговския обект, който се намира на улица «Възход», работела 65 - годишна жителка на кв. Столипиново. Жената държала кутити без изискуем по закон бандерол  под тезгяха и ги продавала на «проверени» клиенти. В условия на неотложност било извършено и претъсване на къщата и, където също били открити безакцизни цигари. От павилиона и имота са иззети  близо 700 кутии цигари с различни марки- "КАРЕЛИЯ", "КАРЕЛИЯ СЛИМС" И "ДАВИДОФ СЛИМС". Жената е  задържана в ареста. 

При проверка по линия безакцизни стоки, служители на РУ Хисар посетили дома на 78- годишен жител на село Сухозем, община Калояново.  От избено помещение в имота униформени иззели пластмасови туби, бидони и бутилки с различна вместимост, съдържащи  повече от половин тон ракия. Това не е първото престъпление на възрастния мъж. Преди година служителите на реда са докуменитрали и друго престъпление с безакзизни стоки, извършно от него – продажба на безакцизни цигари и тютюн, а мъжът е бил наказан по административен ред от Агенция Митници. Работата по случаите продължава по указания задени от компетентната прокуратура.

18 яну 2021

Шестима са в ареста след  специализирана операция за противодействие на престъпления, свързани с наркотични вещества

В хода  на акцията, проведена от служители на Трето РУ са задържани наркодилър, двама мъже- в момент на притежание на различни видове и количества наркотик и двама дрогирани водачи. Под надзора на компетентната  прокуратура  са образувани четири бързи и едно досъдебно  производство.  Мъжете задържани за престъпления по пътищата са на възраст 26 и 30 години и са извършили криминалните  деяния на територията на областния град. Униформени спрели за проверка  лек автомобил, управляван от 26- годишен млад мъж от гр. Сопот и в хода на работа установили по надлежния ред, че  мъжът шофира под въздействие на коктейл от амфетамин, метамфетамин и марихуана. При последвал обиск от лицето и  превозното средство били иззети повече от 4 гр. марихуана и амфетамин. Справка в масивите на МВР сочи, че това не е първата подобна проява на задържания.  Бонзай е иззет от друг 30- годишен пловдивчанин, който също управлявал автомобила си дрогиран. Автопатрул спрял водач на МПС за проверка, а  полевият му тест реагирал положително на употребата на амфетамин и  канабис. За държане с цел разпространение на наркотични вещества в ареста е 20- годишен младеж от  пловдивското село Кадиево. При личен обиск от проверения били иззети амфетамин, марихуана и електронна везна. Различните видове високорискови вещества са с общо тегло над 12 грама. Наркотикът бил прикрит старателно в опаковка от ядки.  За притежание на марихуана и амфетамин е задържан и 38 годишен пловдивчанин.  От лицето са иззети 30 гр марихуана и около 4 гр амфетамин. Работата по документиране на случаите продължава.

17 яну 2021

Контрол над водачи на моторни превозни средства  с акцент „таксита“

Полицейска акция с акцент засилен контрол над водачите на таксиметрови автомобили се проведе в рамките на вчерашния ден.  641 проверки на водачи на МПС са извършени само за 5 часа, а констатираните нарушения са 743. Съставени са 71 акта и 182 броя глоби по фиш. Заснетите нарушения на скоростните режими са 492 броя.   

254 са проверените водачи на таксиметрови автомобили, установените нарушения са 103. Съставени са 27 акта и 76 фиша.  Установен е водач,  шофирал след употреба на алкохол. Техническо средство е отчело концентрация от алкохол  от 0.58 промила. Друг от проверените не е изпълнил разпореждане на контролен орган, като при последвалата проверка е установено, че водачът е извършвал таксиметрова дейност без необходимите за целта документи.  Трима са санкционираните водачи на таксита , които са използвали мобилни телефони  по време на движение. В 16 от случаите при проверка е установено, че водачите не използват  обезопасителен колан, за което е взето отношение по ЗДвП от контролните органи. Три от проверените таксита са били технически неизправни, за което  са също са съставени актове. Установени са и двама  водачи, извършвани превоз срещу заплащане, които шофират с нередовни пътни документи. 2 са актовете по чл. 190 от ЗДвП, за което е наложена принудителна административна мярка – временно отнемане на свидетелствата за управление до заплащане на дължимите глоби.  16 от съставените фишове на водачи на  таксиметрови автомобили  са за неспазване на пътни знаци и извършване на неправилни маневри. 25 са санкционираните за неправилно паркиране и престой на необозначени за това места, а 7 за установени технически неизправности. 10 са фишовете за нередовни пътни документи, а извършените други нарушения на ЗДвП са 18. 

При извършените 387 броя проверки на водачи на МПС извън посочената категория са констатирани 640 броя нарушения по ЗДвП и е образувано 1 бързо производство  за управление на МПС под въздействието на наркотични вещества.  Съставени са 44 акта и 106 фиша  от които  1 акт за управление на водач без необходимата правоспособност,  13 акта за използване на мобилен телефон по време на движение и 19 акта за неизползване на обезопасителен колан. В два от случаите са констатирани технически неизправности по превозните средства. 5  са водачите, на които са съставени актове за нередовни пътни документи, а  спрямо трима за неплатени глоби за стари нарушения е приложена принудителна административна мярка – временно отнемане на СУМПС до заплащане на дължимите глоби.  На водачите на МПС са съставени 47 глоби с фиш за неспазване на пътни знаци и извършване на неправилни маневри. 31 са съставените фишове за неправилно спиране и престой, а 15 – за нередовни пътни документи.  

В хода на акцията с експлоатираните автоматизирани технически средства и системи са фиксирани 492 нарушения на скоростните режими. 13  са случаите на водачи, управлявали превозни средства без задължителната застраховка гражданска отговорност.  За времето на проверката  камерите на пътна полиция са заснели 6 водачи да се движат със скорост над 100 км /ч при максимално допустима 50.  На улица „Пазарджишко шосе “ е заснет водач на МПС да се движи със скорост от 128 км/ч при  максимално разрешена скорост за движение в населено място от 50 км/ч. За установеното нарушение на водача ще бъде наложена санкция в размер на 900 лв.,  лишаване от право да управлява  МПС  за срок от  3 месеца  и отнемане на  12 контролни точки.  По време на акцията са връчени 117 броя електронни фиша на водачи и пътници в проверените автомобили.

15 яну 2021