МВР

ОД Видин

 

13 ное 2019

17 ноември 2019 г. - Световен ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия

„Животът не е резервна част“ - мото на европейското послание при тазгодишното възпоменание

Ежегодно, третата неделя на месец ноември се отбелязва като Световен ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. Решението за това,  от 26 октомври 2005 г., е на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации.

Календарният ден за възпоменание тази година е 17 ноември.

От началото на текущата година при тежки пътнотранспортни произшествия в област Видин са загинали петима души – мъже на възраст от 26 до 63 години. Областната дирекция на МВР-Видин е изпратила списъка с имената им във Видинската света митрополия, за да бъдат споменати, съгласно църковните канони, при службите в храмовете на 17 ноември.

Обръщение на министъра на вътрешните работи Младен Маринов


Европейско послание, с което Световният ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия през 2019 г. се провежда под мотото Животът не е резервна част/Life is not a car part.

Уважаеми жители на област Видин, 
Нека всички заедно, в неделя, почетем паметта на загиналите при катастрофи.
Нека всички бъдем дисциплинирани участници в движението, внимателни и толерантни един към друг. 
Да бъдем разумни и отговорни, обединени в името на живота, призовават служителите на ОДМВР-Видин.

Чували с контрабанден тютюн иззели вчера служители на РУ-Видин

В хода на проведена специализирана операция по линия „Акцизи“, на изхода на областния град (преди ТЕЦ-Видин), униформени спрели за проверка лек автомобил „Фиат Пунто“ с пернишка регистрация. Колата шофирал 24-годишен мъж от Перник.
В багажника на превозното средство полицаите установили осем чувала, пълни с нарязан тютюн без бандерол. Общото тегло на иззетата нередовна акцизна стока възлиза на около 53 кг. Дежурна оперативна група извършила оглед на местопроизшествието.
Работата на разследващите по случая продължава, в районното управление е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.234, ал.1 от Наказателния кодекс.

От началото на годината, при извършени проверки и специализирани операции в област Видин, полицейските служители са иззели 170 539 къса цигари и 638 кг нарязан тютюн без бандерол. 

12 ное 2019

На Архангеловден българските полицаи отбелязват своя професионален празник

Старши комисар Петър Коцин: 8-ми ноември е ден на признание за обществената значимост на нашата професия. Бъдете сърцати, енергични и последователни, множете успехите си и се гордейте с тях

22-ма полицейски служители са отличени от директора на ОДМВР-Видин за постигнати високи резултати, за конкретен съществен принос при изпълнение на служебните си задължения и във връзка с празника на българската полиция.

С „Писмена похвала“ старши комисар Петър Коцин е наградил инспектори от отдел "Разследване"  при ОДМВР-Видин:

  1. инспектор Светлана Веселинова – старши разследващ полицай;
  2. инспектор Мирослава Найденова -  старши разследващ полицай;
  3. инспектор Георги Георгиев -  старши разследващ полицай;
  4. инспектор Станислав Стефанов - старши разследващ полицай.

С "Писмена похвала" директорът е наградил и 13 полицаи от РУ-Видин:

1. инспектор Сергей Йончев; 
2. инспектор Благомир Кънчев;
3. инспектор Петя  Борисова;                 
4. инспектор Бисер Кръстев;
5. младши експерт Иво Якимов ;
6. младши експерт Христо Калинов ;
7. младши експерт Николай Цветков ;
8. младши експерт Любомир  Ставрев;
9. младши експерт Милослав  Марчин ;
10. младши инспектор Емил  Александров;
11. младши инспектор Александър Илиев;
12. младши експерт Георги  Стойков;  
13. младши инспектор Красимир Цекин.


С „Обявяване на благодарност“ старши комисар Петър Коцин е наградил петима полицейски служители от Районно управление - Кула:

  1. главен инспектор Венцислав Витков;
  2. инспектор Момчил Мишов;
  3. инспектор Герасим Тошов;
  4. инспектор Лъчезар Лазаров;
  5. младши експерт Пламен Петков. 

Поздравление от директора на ОД МВР-Видин по случай професионалния празник на българската полиция

Уважаеми колеги,

В навечерието на Архангеловден поднасям на всички Вас пожелания за здраве, спокойни делници, спорен и резултатен труд.
Празникът на българските полицаи е повод да изразя уважение и поднеса благодарност към всички служители за денонощните усилия, за куража, постоянството и професионализма. Този ден е признание за обществената значимост на нашата професия и повод да се поздравим.
Бъдете сърцати, енергични и последователни в делата.
Продължавайте да работите всеотдайно за спокойствието и сигурността на жителите от всеки квартал, село и град в България.  Добрата дума на хората за българския полицай е мерилото за нашия  успех.
Множете успехите си и се гордейте с тях.

Честит празник, колеги!


***

Професионалния празник на българската полиция  се отбелязва на 8 ноември – Архангеловден.  Той е честван за първи път през 1924 г., а инициативата е на  софийския градоначалник о.з. подполк. Георги Кисьов. Тогавашният министър на вътрешните работи и народното здраве Иван Русев приема идеята и след консултации със Софийския митрополит спира вниманието си на празника на Св. Архангел Михаил (21.11. по стар стил).  Писменото мнение на митрополит Стефан изяснява, че „Този празник, който олицетворява и на небето реда на власт и дисциплина и царуването на истината, правдата и любовта, много подхожда за патронен празник на полицията, която има за цел като представител на дадената от бога власт, да се грижи за реда, спокойствието, сигурността и спазването на законите в страната, чрез които се гарантира животът, имотът и свободата на гражданите“.
При избора на патрон на полицията натежава аргументът, че Св. Архангел Михаил символизира властта, изпълняваща закона. С телеграма № 7932/24.09.1924 г. министър Русев нарежда на столичния градоначалник и на всички окръжни управители: „За патронен празник на цялата полиция в Царството се определя денят на Св. Архангел Михаил – 21.11. (8.11. - нов стил)“. 
След  55-годишно прекъсване Празникът е възстановен по предложение на Националния полицейски синдикат. С решение на Министерски съвет традицията 8 ноември да се чества като професионален празник на българската полиция е възстановена през 1999 г.

07 ное 2019

Активна превенция и контрол, осъществяват видинските пътни полицаи

В хода на проверките днес, извършвани в рамките на провежданата през текущия месец  акция „Зима“, униформените насочваха вниманието на шофьорите към  готовността на моторните превозни средства за движение в зимни условия.
В контролната дейност на Пътна полиция, с превантивни съвети и информационни материали, се включиха представители на СБА-клон Видин и структурата на БЧК в областния град.

До 8 ноември всички автомобилисти могат да проверят напълно безплатно готовността на своя автомобил за зимата в пунктовете на СБА във Видин и Белоградчик. По системата „отворени врати,” в рамките на обявеното работно време, се извършва безплатна проверка на фаровете, чистачките, състоянието на гумите на автомобила и др., уточниха от СБА - клон Видин.      

Акция „Зима“ продължава до 30 ноември, а засилен контрол по пътищата в региона ще има през целия зимен сезон. Бъдете дисциплинирани и шофирайте внимателно. Погрижете се за подготовката на автомобилите за движение в зимни условия, отново напомнят от сектор „Пътна полиция“ – Видин. 

05 ное 2019

ЗА ОД НА МВР ВИДИН

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО