МВР

ОД Ловеч

 

14 сеп 2020

На вниманието на гражданите с изтичащи лични документи през 2020 година

   Гражданите, чиито документи подлежат на подмяна през 2020 г., могат да посетят звената „Български документи за самоличност“ сега, през месеците януари, февруари и март, когато изтича валидността на по-малък брой документи. Очаква се второто полугодие на 2020 година да бъде значително по-натоварено. 
Със създадената организация в сектор БДС се цели  улесняване на административното обслужване, избягване на натрупване на хора и загуба на време при обработката на подадените заявления, призоваваме гражданите да не изчакват изтичането на крайния срок на валидност на документите им и да се възползват от възможността за предсрочната им подмяна. Справка показва, че през 2020 год. изтича валидността на 18 608 лични карти, 13 052 СУМПС и 5 520 паспорти издадени от ОД МВР-Ловеч.
           

Работното време на сектор БДС в ОД МВР-Ловеч, в РУ Троян и РУ Тетевен е от понеделник до петък от 08.30ч. до 17.30., а в РУ Луковит от понеделник до петък от 08.30ч. до 12.00ч. и от 13.00ч. до 17.30ч.
            
Телефони за контакти: 068/ 668 355 и 068/668 405 за сектор БДС и  068/668-364 за сектор Пътна полиция. 
e-mail адрес : 
[email protected]

Важно
Заявление за нов документ може да се подава във всяко РУ на територията на областта по постоянен адрес.Готовите лични документи се получават в звеното БДС, където е подадено заявлението.

В тази връзка Ви предоставяме информация за натовареността на сектор БДС при ОДМВР - Ловеч, както следва:

 
17.09.2020 Г.  
Област Ловеч Общ брой приети заявления за лична карта и/или паспорт  Приети заявления за издаване на
Свидетелство за управление на МПС
УМПС/
ОДМВР Ловеч 76 39
РУ - Луковит 11 9
РУ - Тетевен 20 7
РУ - Троян 40 19

 

 

РУ Луковит и звеното „Български документи за самоличност“ ще съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас, в деня на избора за кмет на с. Карлуково на 27.09.2020 година.

В седмицата преди 27 септември 2020 г., когато ще се проведат изборите за кмет на с.Карлуково, в РУ Луковит е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас. Дирекция „Български документи за самоличност“ е създала следната организация за работа:

  1. В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност;
  2. При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 25 септември 2020 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

За да бъде издадено удостоверение е необходимо:

  1. Гражданите лично да подадат искане в РУ- Луковит  при ОДМВР  - Ловеч за дните от 21, 23,24,25, и 27  септември  2020 г. от 08.30 ч. до 17.00 часа.
  2.  Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за кмет, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.

Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

 

УДОСТОВЕРЕНИЕТО СЕ ИЗДАВА ЗА ДА ПОСЛУЖИ САМО ПРЕД СЕКЦИОННАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ И Е ВАЛИДНО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН 27 СЕПТЕМВРИ 2020 Г.

 

18 сеп 2020

22 огнеборци от РД ПБЗН - Ловеч мериха сили в "Изпитание за пожарникари"

Състезанието се провежда за трета поредна година и е част от инициативите посветени на Седмицата на пожарната безопасност от 14 до 18 септември.

 

Надреварата, в която участие взеха служители от районните служби за пожарна безопасност и защита на населението от Ловеч, Троян, Тетевен, Луковит и Ябланица ,има за цел да провери нивото на специалната практическа и физическа подготовка на участниците, чрез изпълнение на комплекс от упражнения с приложна насоченост.

Днешното Състезанието се проведе в двора на РС ПБЗН-Ловеч, а за да е по-реалистично и оспорвано служителите изпълняваха комплекс от 11 симулативни задачи, които трябва да се реализират на бетонова или асфалтова повърхност правилно, възможно най-бързо (засича се време), последователно и без прекъсване. Симулативните задачи включваха: проверка и поставяне на въздушен дихателен апарат, носене на шланг с една ръка, изправяне на ръчна пожарна стълба, изкачване по пожарна стълба, повторно изкачване по пожарна стълба, построяване на шлангова линия, дърпане на шлангови линии, принудително влизане и изтегляне на жертва спускане на ръчна пожарна стълба и сваляне на дихателния апарат.

22-та участници мериха сили и способности пред погледите на гл.инспектор Найден Христов, гл.инспектор Петър Петров и началниците на РСПБЗН Ловеч, Троян и Луковит- гл.инспектор Явор Абаджиев, гл.инспектор Петър Петров и гл.инспектор Владимир Пандурски.

В отборното класиране призовите места поделиха:

I-во място – РСПБЗН-Ловеч

II-ро място – РСПБЗН-Троян

III - то място – РСПБЗН-Луковит

В индивидуалното класиране наградите бяха разделени между:

I-во място – Тихомир Руменов Станчев –РСПБЗН-Ловеч

II-ро място – Иван Веселинов Иванов – РСПБЗН-Троян

III -то място – Мариян Иванов Йотов – РСПБЗН-Тетевен

 

16 сеп 2020

В ход е „Седмица за превенция на детската пътна безопасност“

Пътните полицаи от ОД МВР-Ловеч отчитат по-малко пътни инциденти, жертви и ранени от началото на годината

От 16 до 22 септември у нас се провежда „Седмица за превенция на детската пътна безопасност“. Тя ще е под наслов „Остани жив! Пази живота!“ – съобщи на брифинг днес гл.инспектор Николай Недялков-началник сектор „Пътна полиция“ при ОД МВР-Ловеч. Тези мероприятия са в рамките на провеждащата се от началото на месец септември до 31 октомври традиционна акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“

Гл. инспектор Николай Недялков информира за  проведени срещи с Регионалното управление на образованието и училищните ръководства, и че са в ход проверки на пътните знаци и пътната маркировка около училищата, като при необходимост ще се правят предписания към компетентните институции.  
В рамките на акцията на Пътна полиция „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“, на територията на област Ловеч ще се провеждат периодично специализирани полицейски операции насочени срещу шофиране след употреба на алкохол и/или наркотични вещества, водачи без правоспособност, водачи и пътници без обезопасителни колани, предпазни системи, наличие на задължителна застраховка ГО и др.
Гл.инспектор Недялков запозна присъстващите на брифинга, че днес - 16 септември  се отбелязва и Денят без загинали на пътя. Инициативата е част от Дните на безопасността на пътя (ROADPOL SAFETY DAYS) на Европейската мрежа на службите на пътна полиция (ROADPOL). Тази година акцентът  е поставен върху разсейването, което за редица страни в Европа вече е сред водещите причини за възникване на тежки пътнотранспортни инциденти. Гл.инспектор Недялков уточни, че този проблем,  като причина за произшествия, не се отнася само до водачите, а и до пешеходците, и пътниците, които с поведението си може да провокират рискова ситуация.


Статистиката на пътно-транспортните произшествия за периода от 01.01.2020 г. до 13.09.2020г.  показва, че на територията на областта са регистрирани 337 ПТП, от които 95 тежки с 8 убити и 141 ранени. За сравнение за същия период на 2019г. произшествията на пътя са били 403, от които 146 тежки с 16 убити и 222 ранени. Разлика: общо 66 ПТП по-малко, тежки ПТП (- 51), убити (- 8) и ранени ( -81) .

16 сеп 2020

„Бъдете здрави, успешни и отговорни“, пожела зам.-министър Стефан Балабанов на учениците от СУ „Тодор Кирков“ в Ловеч

Зам.-министър Балабанов взе участие в тържеството по откриване на новата учебна година в ловешкото училище.

От тази учебна година в СУ „Тодор Кирков“ е разкрита  професионална паралелка „Охранител“, специалност „Физическа охрана на обекти“ от професионално направление „Сигурност“. Паралелката, включваща 26 осмокласници ще функционира с подкрепата  на ОД МВР-Ловеч. Паралелно с предметите от общообразователната подготовка, децата от паралелката ще изучават предмети от отрасловата и специфична професионална подготовка като: правна регламентация на частната охранителна дейност, защита на класифицираната информация, професионална етика и комуникативни способности, защита на личните данни и други дисциплини, свързани със специфичната и разширената професионална насоченост. „Надеждата на всички ни е, че в края на обучителния процес учениците от тази паралелка ще имат готовност и ще са придобили необходимите умения и знания, за да се влеят в редиците на МВР“ заяви в изказването си пред ученици, родители и учители, зам.министър Балабанов.

За да пожелаят успех на осмокласниците от новата паралелка „Сигурност“  празника уважиха с присъствието си още Ваня Събчева-областен управител на област Ловеч, старши комисар Милен Маринов-директор на ОД МВР-Ловеч, гл. инспектор Златин Михайлов –началник РУ Ловеч, Венцислав Христов-зам.кмет на община Ловеч, г-жа Валя Славчева-ГДНП, Негово Високо Преосвещенство Ловчански митрополит Гавриил и др.

Училището  от години работи изключително успешно с МВР и в частност с ОД МВР-Ловеч по различни проекти, с цел превенция на учениците. От 2016 год. то е и първото училище в област Ловеч участник в Националната програмата „Детско полицейско управление“,  инициирана от  Министерството на вътрешните работи и реализирана от междуведомствена експертна работна група. Обучението се провежда в продължение на две години с началните и прогимназиалните класове и има няколко цели:  ранна превенция сред подрастващите, утвърждаване на ценностно отношение към законите в страната, създаване на навици за безопасно поведение, изграждане на гражданска позиция и повишаване на доверието в полицията. Два випуска от СУ „Тодор Кирков“ успешно завършиха обучението по програмата. А повече от тези деца са предпочели да продължат гимназиалното си обучение  в новата паралелка „Сигурност“.

Зам.-министър Балабанов лисна менче с вода за здраве и успехи преди учениците да престъпят за първи път в училищната сграда след половингодишна пауза, а мотото „Нека посрещнем предизвикателствата на новата учебна година смело и решително!“ обедини всички гости, родители и учители.

15 сеп 2020

ЗА ОД НА МВР ЛОВЕЧ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО

Достъп до обществена информация