МВР

ОД Ловеч

 

21 ное 2019

От днес е в ход кампанията: „Безопасно шофиране през зимата"​

От 21 до 30 ноември тече заключителната, трета кампания на акция "ЗИМА"

Пътна полиция напомня на водачите, че заключителната, трета кампания „Безопасно шофиране през зимата"  е насочена към водачите на моторни превозни средства, техническата изправност на автомобилите и поведението на водачите спрямо пешеходците и ще продължи от 21 до 30 ноември.
 По време на трета кампания дейността на пътните полицаи ще е насочена към контрол над техническата изправност на автомобилите и на осветителните им системи, над поведението на пътниците, както и на водачите на ППС, в т.ч. и спрямо пешеходците.
Това е поводът Пътна полиция отново да обърне внимание водачите да шофират изключително внимателно, да поемат на път добре подготвени, да не предприемат рискови изпреварвания, да се движат със съобразена с пътните условия скорост и стриктно да спазват ограниченията.
Припомнят изискването на чл. 139, ал. 4 от Закона за движение по пътищата -  движещите се по пътя пътни превозни средства трябва да бъдат с гуми, предназначени за зимни условия, или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 mm през периода от 15 ноември до 1 март. Неспазилите това изискване се санкционират по реда на чл. 183, ал. 4, т. 5, който предвижда глоба от 50 лева.

Ще се провеждат специализирани полицейски операции на подходящи места край пътя, като по възможност ще се извършват проверки с уредите за проверка на фаровете.
Пътните полицаи ще насочат вниманието си към водачите, които се движат с включени допълнителни светлини за мъгла, без да е налице намалена видимост, снеговалеж, дъжд или други подобни условия.

Деца от две ловешки училища се запознаха с професията на полицаите

Активната превантивна работа на ловешките служителите на реда с подрастващите е сред основните приоритети в дейността им.

Учениците от втори клас на СУ „Тодор Кирков“ и третокласниците от ОУ „Васил Левски“ гостуваха на полицаите от РУ Ловеч и се запознаха  с част от дейността им по противодействие на престъпността и охрана на обществения ред. Инициативата е част от програмата “Работа на полицията в училище”, а домакини на малчуганите бяха инспекторите от Детска педагогическа стая Румяна Еврева и Ивелин Попов.

Вниманието на малките гости бе мигновено приковано от полицейски инспектор Светослав Стоименов, който им показа и разказа за използваните от служителите на реда спецоборудване, помощни средства, оръжие и техника.
Децата  посетиха и дежурна част на районното управление и научиха кога и на кои телефони да търсят помощ когато са в беда, как полицията реагира на подаден сигнал и как помага на хората.
Обиколката на децата в РУ Ловеч им поднесе много приятна изненада – среща с полицейското куче Рино. Любознателните ученици с интерес изслушаха беседата за специфичните задължения на полицейското куче Рино, а мл.инспектор Божидар Костов демонстрира уменията на помощника си. На достъпен език той разказа за ежедневените навици на верния помощни и сподели интересни детайли от обучителната програма на кучетата на служба в полицията. 


 

19 ное 2019

С открит урок по пътна безопасност деца от Ловеч почетоха жертвите на пътнотранспортни произшествия

Ден след 17 ноември-Световния ден за възпоменание на жертвите на пътнотранспортните произшествия, ученици от две ловешки училища се включиха в инициативата.

Малчуганите от Детско полицейско управление при СУ „Тодор Кирков“ в Ловеч обмениха съвети за пътна безопасност с учениците от Начално училище „Св. Седмочисленици“, а вчерашния ден 17 ноември, който е обявен за Световен ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшестия беше повод за срещата.
Малките полицаи придружавани от ръководителката си г-жа Детелина Карапетрова и служителите на РУ Ловеч ст.инспектор Виолета Маринова и инспектор Цветомир Цанков гостуваха в частното училище по покана на Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил, който ги посрещна лично на входа на учебното заведение.
Срещата беше изпълнена с настроение, задушевност и постави основите на нови приятелства.
Възпитаниците на Начално училище „Св. Седмочисленици“ посрещнаха гостите си с открит урок на тема Пътна безопасност и демонстрираха безупречни познания по превенция и опазване живота и здравето на всички участници в пътното движение. В отговор на това гостите от ДПУ „Тодор Кирков“, които по възраст превъзхождат домакините останаха удовлетворени от верните отговори на по-малките си нови приятели и ги поздравиха с кратка музикална програма.
Ръководството на Начално училище „Св. Седмочисленици“ беше подготвило и изненада за всички деца - създаване на най-дългия плакат на тема „Движим се безопасно“.
Всяко дете имаше възможност да използва въображението си и чрез изразните средства на изкуството да пресъздаде върху хартия това, което го вълнува по темата за безопасността на пътя.

18 ное 2019

ОДМВР-Ловеч, Областна администрация, БЧК и други институции и граждани ще се включат в отбелязването на Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия

През 2019 год. този ден е 17 ноември.

  С решение на Асамблеята на ООН от 26.10.2005г. всяка трета неделя от месец ноември се отбелязва Световния ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия. През 2019 год. този ден е 17 ноември.

Със съдействието на Дирекция „Вероизповедания“ към Министерски съвет е взето решение във всички храмове на официалните религии в Република България да се проведат служби за отдаване на почит на жертвите на пътни инциденти и за молитва за запазване живота на хората, които участват в движението като пешеходци, пътници или водачи.

Област Ловеч посреща  този ден с черна статистика след като днес при катастрофа загинаха двама човека . От началото на годината до днес на територията на ловешка област жертвите на пътнотранспортния травматизъм са общо 24. За сравнение за същия период на 2018 год. починалите при пътни инциденти са били 16.
От 01 януари до 14 ноември 2019 год. /вкл./ на територията на областта са регистрирани общо 538 ПТП  /при 566 за 2018 год./ от които тежките са 201  /при 183 за 2018г./  с 24 загинали  /16 за 2018г./ и  298 ранени  /при 245 за 2018 год./.  Осем от загиналите до този момент са на територията на общините Ловеч и Угърчин,  която се обслужва от сектор „Пътна полиция“ при ОД МВР-Ловеч, седем са загинали на територията на община Луковит, по трима на пътищата в Угърчин и Ябланица,  двама в тетевенско и една жертва на територията обслужвана от РУ Троян.

 

На 17 ноември от 10.00ч.  в Ловеч участниците във възпоменанието ще проведат акция, в района на бензиностанция „Лукойл“ след което за кратко ще разпънат черен транспарант, с което ще отдадат  почит към жертвите на пътни инциденти.

С провеждането на този ден се цели да си спомним за загиналите хора и изразим съболезнование към мъката на семействата за понесените загуби, да се отдаде необходимото на всички които участват в "ликвидацията" на последствията от пътнотранспортните произшествия: служителите от бърза медицинска помощ, лекарите, медицинските сестри, служителите от полицията, пожарникарите, консултантите и другите работници, които всеки ден се сблъскват с бедствията, причинени от пътнотранспортните произшествия и изпитват върху себе си тяхното влияние.
Този ден е опит да се привлече вниманието към огромната смъртност и травматизъм от пътнотранспортните произшествия и към потенциалните заплахи на които са подложени всички участници в движението, да се повиши информираността за мащабите на проблема и последствията за семействата и обществото, а също така да се подобри помощта и подкрепата към близките и пострадалите след пътнотранспортните произшествия.
Опитва се да се подчертае възможността от профилактика на пътнотранспортния травматизъм и важността от по-острото реагиране спрямо нарушенията на закона за движението по пътищата, да се създаде възможност всеки да анализира своя принос в предотвратяването на пътнотранспортните произшествия.

 

14 ное 2019

ЗА ОД НА МВР ЛОВЕЧ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО

Достъп до обществена информация

Профил на купувача