МВР

ОД Ловеч

 

Новини

На вниманието на гражданите с изтичащи лични документи през 2020 година

Удължени са сроковете на валидност на личните карти, паспорти и шофьорски книжки.

От сектор „Български документи за самоличност“ при ОДМВР – Ловеч и звената БДС към Районните управления на МВР информират , че във връзка с епидемичната ситуация от остър респираторен синдром свързан с появата на коронавирус, в Държавен вестник бр. 28 от 24.03.2020 г. е обнародван Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, променен  в ДВ бр.98 от 17.11. 2020 г., в който са удължени сроковете на валидност на личните карти, паспорти и шофьорски книжки.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 98 от 2020 г., в сила от 31.10.2020 г.) Срокът на валидност на личните карти и паспорти, който изтича в периода от 13 март 2020 г. до 31 януари 2021 г., се удължава с 6 месеца. За срока на удължаването личните карти и паспортите са валидни идентификационни документи за самоличност в Република България, а в чужбина - при условията на реципрочност. По искане на лицето нова лична карта или паспорт може да се издават и преди изтичането на удължения срок.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 98 от 2020 г., в сила от 31.10.2020 г.) Срокът на валидност на свидетелствата за управление на моторно превозно средство, който изтича в периода от 13 март 2020 г. до 31 декември 2020 г., се удължава със 7 месеца, считано от датата на изтичане на срока, посочен в съответното свидетелство.

Напомняме, че действа мярка за облекчаване на режима за издаване на лични документи, според която българските граждани с постоянен адрес на територията на област Ловеч могат да подават заявления за издаване на лична карта и/или паспорт с обикновена услуга (до 30 дни) в СБДС при ОДМВР – Ловеч и   във всяко Районно управление , РУ - Троян, РУ – Тетевен и РУ – Луковит. Получаването на готовите документи ще се извършва в звената, където са подадени заявленията. 

Притежателите на валидно удостоверение за квалифициран електронен подпис, издаден в Република България и съдържащ данни за ЕГН на лицето, могат да се възползват от „Портал за електронни административни услуги на Министерството на вътрешните работи“, достъпен на интернет адрес: https://e-uslugi.mvr.bg, за издаване на лична карта и/или паспорт с обикновена услуга. 

Справка показва, че през 2020 год. изтича валидността на 18 608 лични карти, 13 052 СУМПС и 5 520 паспорти издадени от ОД МВР-Ловеч.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Работното време на сектор БДС в ОД МВР-Ловеч, в РУ Троян и РУ Тетевен е от понеделник до петък от 08.30ч. до 17.30., а в РУ Луковит от понеделник до петък от 08.30ч. до 12.00ч. и от 13.00ч. до 17.30ч.
            
Телефони за контакти: 068/ 668 355 и 068/668 405 за сектор БДС и  068/668-364 за сектор Пътна полиция. 
e-mail адрес : 
[email protected]

 

Информация за натовареността на сектор БДС при ОДМВР - Ловеч, както следва:

 
27.01.2021 Г.  
Област Ловеч Общ брой приети заявления за лична карта и/или паспорт  Приети заявления за издаване на
Свидетелство за управление на МПС
УМПС/
ОДМВР Ловеч 30 29
РУ - Луковит 9 5
РУ - Тетевен 7 3
РУ - Троян 17 13

 

 

14 сеп 2020

Пътна полиция: Предстои влошаване на времето, водачите да тръгват на път подготвени

Водачите да предприемат пътуване само ако е необходимо, да потеглят подготвени и да съобразяват поведението си с пътната обстановка, призоват от   отдел „Пътна полиция“, ГДНП. Поводът за апела е очакваното рязко влошаване на времето. 

Според прогнозите, от утре до сряда се очакват валежи от сняг почти в цялата страна. На места ще са обилни като в някои планински проходи пътната покривка ще достига 25 см. В комбинация с очакваните силни ветрове, ще се създадат условия за образуване на преспи и снегонавявания по пътищата. Възможно е падане на дървета и клони, а в проходите и дефилетата има опасност от падащи камъни. В четвъртък температурите ще падат и на места са възможни заледявания.

От ГДНП информират, че от началото на годината по пътищата в страната са загинали 23 души.

25 яну 2021

За 5 дни служители на ОД МВР-Ловеч са установили над 500 нарушения по пътищата в областта

Нарушенията са констатирани в рамките на специализирана полицейска операция за безопасност на движението, в малките населени места и градовете, която стартира в цялата страна от 19.00ч. на 15 януари и продължи до вечерта на 20 януари.

На територията на ОДМВР – Ловеч основното, за което са следили екипите, е неправилно изпреварване, отнемане на предимство на останалите превозни средства и на пешеходците, използване на обезопасителни средства от водачите и пътниците, недопускане на управление от неправоспособни водачи, както и недопускане на управление от водачи, употребили алкохол, наркотични вещества и/или техните аналози.

В хода на предприетите действия служителите на ОД МВР-Ловеч са проверили 875 МПС и 1072 лица, като за установени нарушения са съставили 427 фиша и 85 акта /от тях: неизползване на обезопасителни системи, колани и каски - 31, неправоспособни водачи -3, отнемане на предимство на пешеходец – 0, нарушения извършени от пешеходци – 6,  неспазване на пътни знаци и маркировка – 66, управление на МПС след употреба на наркотици и техните аналози – 0, шофиране след употреба на алкохол над 1.2 промила – 2, преминаване на забраняващ сигнал на светофарна уредба – 0, без задължителна застраховка ГО – 6 и др.
С помощта на автоматизирани технически средства и системи, за периода са установени 143 нарушения на скоростните режими и са връчени 106 ел.фиша.

 

 

22 яну 2021

Министър Христо Терзийски проведе работни срещи с полицаите от районни управления на МВР в област Ловеч

 

Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски посети Ябланица и Луковит. Той проведе работни срещи със служителите на двете районни управления, които са в структурата на ОДМВР-Ловеч. Заедно с него беше директорът на областната дирекция старши комисар Милен Маринов.

Идвам тук, за да разговарям с вас лично и да благодаря за усилията, които полагате ежедневно, заяви министърът. През 2020 г. бяхме изправени пред много предизвикателства. Изпълнявахме задачи при необичайни условия в динамична обстановка. Пандемията от COVID-19 прибави допълнителни отговорности, с които се справяме. Следим eжедневно, с особено внимание, данните за заболеваемостта на състава. Медицинският институт на МВР е отлично подготвен с техника, медикаменти и специалисти, така че Вие и Вашите близки може да разчитате на професионална помощ при необходимост – увери министър Терзийски.

По време на работните срещи бяха дискутирани въпроси, свързани с текущите задачи по различните направления на дейност, спецификата на криминогенната обстановка в района, материално-техническото обезпечаване, полагането и заплащането на извънредния труд и натовареността на състава.

20 яну 2021

Стартира специализирана полицейска операция за безопасност на движението, в малките населени места и градовете

Засилен контрол на пътя в цялата страна започва от 19.00 часа днес и ще продължи до вечерта на 20 януари.
Операцията е планирана на база анализ на пътнотранспортния травматизъм от началото на годината в страната, който показва, че повече произшествия настъпват в малките населени места и на пътищата, които ги свързват. В големите градове също ще има засилено полицейско присъствие, но акцентът там ще е върху уязвимите участници в движението по пътищата. 

Контролната дейност на служителите на ОД МВР-Ловеч ще бъде насочена основно към установяване на нарушения извършени както от водачи на МПС, така и от пешеходци: внезапно навлизане и неправилно пресичане на пътното платно от пешеходци, неосигуряване на предимство на пешеходец от страна на водач на МПС, преминаване на пешеходец или водач на МПС на забраняващ сигнал на светофарната уредба и др. Ще се следи за недопускане на водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол или наркотични вещества, както и такива които управляват превозно средство без нужната правоспособност. Контрол ще има и за стриктното спазване на скоростните режими по републиканката пътна мрежа и АМ „Хемус“, чрез използване на всички налични технически средства.

Поради очаквано влошаване на метеорологичните условия и понижение на температурите, от Пътна полиция при ОД МВР-Ловеч призовават всички участници в движението за повишено внимание, да са подготвени за шофиране в зимни условия, да спазват скоростните режими и да не предприемат рискови маневри. 

 

15 яну 2021

46-годишен мъж е задържан за прострелването на 42-годишната ловчалийка, в новогодишната нощ

Отличната оперативна работа на полицейските служители е довела до разкриването на престъплението, заявиха от прокуратурата в Ловеч.

На брифинг в Окръжна прокуратура, с участието на старши комисар Милен Маринов директор на ОД МВР-Ловеч и Валентин Вълков  административен ръководител на Окръжна прокуратура бяха изнесени подробности за хода на разследването, започнало в първите часове на 2021 год.
Установен и задържан е извършителят на прострелването, той е привлечен като обвиняем за извършването на 2 престъпления, заяви Валентин Вълков. От прокуратурата подчертаха, че до разкриване на това престъпление се е стигнало след отличната оперативна работа на служителите от РУ Ловеч, ОД МВР-Ловеч и ГД „Национална полиция“.

Обвиненията на този етап са работни и са за причиняване на телесна повреда и хулиганство. Стана ясно, че процесуално-следствените действия продължават и е в ход изготвянето на съдебно-медицински и други експертизи.
Оръжието на престъплението е незаконно притежавано – въздушна пушка преправена на малокалибрена, а 46-годишния ловчалия е обитател на апартамент в  жилищен блок , съседен на бл.327. Простреляната жена се възстановява в болница и няма опасност за живота й.

Мъжът е задържан с постановление на наблюдаващия прокурор за срок от 72 часа, като в следващите дни ще бъде внесено искане за постоянно задържане под стража, съобщи още Валентин Вълков.

08 яну 2021