МВР

ОД Ловеч

 

Новини

На вниманието на гражданите с изтичащи лични документи през 2020 година

   Гражданите, чиито документи подлежат на подмяна през 2020 г., могат да посетят звената „Български документи за самоличност“ сега, през месеците януари, февруари и март, когато изтича валидността на по-малък брой документи. Очаква се второто полугодие на 2020 година да бъде значително по-натоварено. 
Със създадената организация в сектор БДС се цели  улесняване на административното обслужване, избягване на натрупване на хора и загуба на време при обработката на подадените заявления, призоваваме гражданите да не изчакват изтичането на крайния срок на валидност на документите им и да се възползват от възможността за предсрочната им подмяна. Справка показва, че през 2020 год. изтича валидността на 18 608 лични карти, 13 052 СУМПС и 5 520 паспорти издадени от ОД МВР-Ловеч.
           

Работното време на сектор БДС в ОД МВР-Ловеч, в РУ Троян и РУ Тетевен е от понеделник до петък от 08.30ч. до 17.30., а в РУ Луковит от понеделник до петък от 08.30ч. до 12.00ч. и от 13.00ч. до 17.30ч.
            
Телефони за контакти: 068/ 668 355 и 068/668 405 за сектор БДС и  068/668-364 за сектор Пътна полиция. 
e-mail адрес : 
[email protected]

Важно
Заявление за нов документ може да се подава във всяко РУ на територията на областта по постоянен адрес.Готовите лични документи се получават в звеното БДС, където е подадено заявлението.

В тази връзка Ви предоставяме информация за натовареността на сектор БДС при ОДМВР - Ловеч, както следва:

 
24.09.2020 Г.  
Област Ловеч Общ брой приети заявления за лична карта и/или паспорт  Приети заявления за издаване на
Свидетелство за управление на МПС
УМПС/
ОДМВР Ловеч 78 42
РУ - Луковит 12 9
РУ - Тетевен 19 8
РУ - Троян 27 26

 

 

14 сеп 2020

Полицаи от РУ Ловеч гостуваха на малчуганите от ДГ „Снежанка“

 

Децата посрещнаха с неподправен възторг присъствието на гл.инспектор Златин Михайлов началник на РУ Ловеч и служители на „Охранителна полиция“, в двора на детската градина. След кратко запознанство между децата и представителите на реда, вниманието на възпитаниците на ДГ „Снежанка“ бе приковано от двете полицейски кучета на служба в РУ Ловеч. Аякс и Макс под ръководството на полицаите, които полагат ежедневни грижи за тях, демонстрираха изпълнението на различни команди, а по-голямото полицейско куче Макс се справи отлично със залавянето на престъпник в разиграна сценка. Полицейските служители на достъпен език разказаха на децата за ежедневните навици на своите верни помощници и споделиха интересни детайли от обучителната програма на кучетата на служба в полицията.
Децата имаха възможност да разгледат отблизо и патрулен автомобил, с какъвто служителите на РУ Ловеч ежедневно изпълняват служебните си задължения.
Срещата в ДГ „Снежанка“ приключи като между приятели, с обещание съвсем скоро полицаите отново да гостуват.

Провеждането на открити беседи от този вид, с деца от детските градини е част от мероприятията на ОДМВР – Ловеч за превенция сред децата и младежите. Практиката показва, че в игри и беседи заедно с униформените служители малчуганите лесно усвояват правилата за безопасно поведение в различни ситуации.

 

25 сеп 2020

Специализирана полицейска операция срещу битовата престъпност е проведена на 24 септември на територията на община Луковит

Полицейските действия са осъществени под ръководството на Окръжна прокуратура-Ловеч и Районна прокуратура –Луковит

 

Специализираната полицейска операция е реализирана с участието на служители от РУ-Луковит и Зонално жандармерийско управление-Плевен. В хода на предприетите действия са проверени 110 лица и 78 МПС, като за  установени административни нарушения са съставени 7 глоби с фиш и 10 акта по ЗБЛД и ЗДВП.  Полицейските служители са извършили проверки в общо 8 учебни заведения и детски градини на територията на общината, като във всяко от тях е изнесена и тематична беседа на децата. Извършени са проверки и в 3 места за подслон, 2 пункта за изкупуване на черни и цветни метали, проверени са 24 лица с мярка „подписка“ и са проведени профилактични беседи с 5 деца, които са водят на отчет от инспекторите от Детска педагогическа стая.
По време на специализираната операция са образувани 3 досъдебни производства по чл. 354а, ал. 3 от НК, 1 досъдебно производство по чл. 316 от НК и са задържани 4 лица.
При извършено претърсване  на частен дом в  луковитско село, обитаван от 66-годишна жена, полицаите са открили в различни помещения на къщата и стопанска сграда общо седем опаковки съдържащи суха, зелена тревиста маса, с общо тегло с опаковките - 3104 грама. При направения полеви тест с "narko sprei", тревистата маса е реагирала на канабис. Обитателката на имота е задържана за срок от 24 часа.
В къща в с.Торос полицаите са се натъкнали на хартиена опаковка, с бяло кристалообразно вещество, с общо тегло около 1 грам. При полеви наркотест веществото е дало положителен резултат за метамфетамин. Задържан е 27-годишен, криминално проявен мъж, който е обитавал имота.
В хода на операцията, в с.Тодоричене за проверка е спрян лек автомобил управляван от 53-годишен мъж, като при извършената му проверка е установено , че в джоб на дрехите си държи 4 опаковки със зелена тревиста маса и общо бруто тегло 2 грама. При полеви тест веществото е реагирало на канабис. Мъжът е задържан.

25 сеп 2020

Осмокласници от новата паралелка „Сигурност“ в СУ „Тодор Кирков“ отправиха апел към шофьорите за повишена бдителност на пътя

Акцията е съвместна инициатива на инспекторите от Детска педагогическа стая при РУ-Ловеч и Комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към община Ловеч.


Инициативата е станала вече традиция и е поредно доказателство за отличното сътрудничество между полиция и  местна власт в община Ловеч,  с цел популяризиране на правилата за безопасно придвижване в градска среда на всички участници в пътното движение.
Мероприятието се проведе в рамките на стартиралата в началото на месец септември и продължаваща до 31 октомври  акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“. 
 РУ Ловеч и местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни инициираха специализираната полицейска операция, при която възпитаниците на новосъздадената професионална паралелка „Охранител“, специалност „Физическа охрана на обекти“ от професионално направление „Сигурност“ към ловешкото училище "Тодор Кирков", съвместно с полицейски служители контролираха пътното движение и призоваха водачите чрез флаери и лично послание  за повишено внимание на пътя. 
Целта на инициативата е изцяло превантивна и е насочена към повишена бдителност и привличане вниманието на всички участници в пътното движение, спазване на Закона за движение по пътищата, толерантност и уважение към другите участници в движението. Всеки водач на превозно средство трябва да осъзнае, че качвайки се в автомобила си поема отговорност за децата, които са на тротоарите или пресичат  пътното платно.
В рамките на кампанията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“ във всички районни управления към ОДМВР – Ловеч са предвидени беседи с ученици на тема пътна безопасност. Планирани са и поредица от специализирани полицейски операции за осигуряване на активно полицейско присъствие на пътя и подобряване на пътно-транспортната обстановка на територията на областта. 


Статистика на ОД МВР-Ловеч за пътни инциденти с деца до 17 години:
В периода от  01.01 до 23.09.2020г. 28 деца са станали участници в общо 20 пътни инциденти, като от тях 6 са тежко ранени, 18 са леко пострадали, а 4 са без последствия след инцидента. Като вид участник в пътното движение статистиката сочи, че 18 деца са  пострадали като пътник в превозни средства, в качеството им на пешеходец пострадалите деца са 3, а 7 деца са пострадали при пътни инциденти в качеството си на водачи на превозни средства.
За сравнение в периода от  01.01 до 23.09.2019г. 51 деца са станали участници в общо 39 пътни инциденти, като от тях 9 са тежко ранени, 34 са леко ранени, а 8 са децата които на са пострадали при катастрофите. Като вид участник в пътното движение статистиката сочи, че 31 деца са  пострадали като пътник в превозни средства, в качеството им на пешеходец пострадалите деца са 8, а 12  деца  са пострадали при пътни инциденти в качеството си на водач на превозни средства.

 
 

24 сеп 2020

РУ Луковит и звеното „Български документи за самоличност“ ще съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас, в деня на избора за кмет на с. Карлуково на 27.09.2020 година.

В седмицата преди 27 септември 2020 г., когато ще се проведат изборите за кмет на с.Карлуково, в РУ Луковит е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас. Дирекция „Български документи за самоличност“ е създала следната организация за работа:

  1. В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност;
  2. При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 25 септември 2020 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

За да бъде издадено удостоверение е необходимо:

  1. Гражданите лично да подадат искане в РУ- Луковит  при ОДМВР  - Ловеч за дните от 21, 23,24,25, и 27  септември  2020 г. от 08.30 ч. до 17.00 часа.
  2.  Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за кмет, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.

Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

 

УДОСТОВЕРЕНИЕТО СЕ ИЗДАВА ЗА ДА ПОСЛУЖИ САМО ПРЕД СЕКЦИОННАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ И Е ВАЛИДНО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН 27 СЕПТЕМВРИ 2020 Г.

 

18 сеп 2020

22 огнеборци от РД ПБЗН - Ловеч мериха сили в "Изпитание за пожарникари"

Състезанието се провежда за трета поредна година и е част от инициативите посветени на Седмицата на пожарната безопасност от 14 до 18 септември.

 

Надреварата, в която участие взеха служители от районните служби за пожарна безопасност и защита на населението от Ловеч, Троян, Тетевен, Луковит и Ябланица ,има за цел да провери нивото на специалната практическа и физическа подготовка на участниците, чрез изпълнение на комплекс от упражнения с приложна насоченост.

Днешното Състезанието се проведе в двора на РС ПБЗН-Ловеч, а за да е по-реалистично и оспорвано служителите изпълняваха комплекс от 11 симулативни задачи, които трябва да се реализират на бетонова или асфалтова повърхност правилно, възможно най-бързо (засича се време), последователно и без прекъсване. Симулативните задачи включваха: проверка и поставяне на въздушен дихателен апарат, носене на шланг с една ръка, изправяне на ръчна пожарна стълба, изкачване по пожарна стълба, повторно изкачване по пожарна стълба, построяване на шлангова линия, дърпане на шлангови линии, принудително влизане и изтегляне на жертва спускане на ръчна пожарна стълба и сваляне на дихателния апарат.

22-та участници мериха сили и способности пред погледите на гл.инспектор Найден Христов, гл.инспектор Петър Петров и началниците на РСПБЗН Ловеч, Троян и Луковит- гл.инспектор Явор Абаджиев, гл.инспектор Петър Петров и гл.инспектор Владимир Пандурски.

В отборното класиране призовите места поделиха:

I-во място – РСПБЗН-Ловеч

II-ро място – РСПБЗН-Троян

III - то място – РСПБЗН-Луковит

В индивидуалното класиране наградите бяха разделени между:

I-во място – Тихомир Руменов Станчев –РСПБЗН-Ловеч

II-ро място – Иван Веселинов Иванов – РСПБЗН-Троян

III -то място – Мариян Иванов Йотов – РСПБЗН-Тетевен

 

16 сеп 2020

В ход е „Седмица за превенция на детската пътна безопасност“

Пътните полицаи от ОД МВР-Ловеч отчитат по-малко пътни инциденти, жертви и ранени от началото на годината

От 16 до 22 септември у нас се провежда „Седмица за превенция на детската пътна безопасност“. Тя ще е под наслов „Остани жив! Пази живота!“ – съобщи на брифинг днес гл.инспектор Николай Недялков-началник сектор „Пътна полиция“ при ОД МВР-Ловеч. Тези мероприятия са в рамките на провеждащата се от началото на месец септември до 31 октомври традиционна акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“

Гл. инспектор Николай Недялков информира за  проведени срещи с Регионалното управление на образованието и училищните ръководства, и че са в ход проверки на пътните знаци и пътната маркировка около училищата, като при необходимост ще се правят предписания към компетентните институции.  
В рамките на акцията на Пътна полиция „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“, на територията на област Ловеч ще се провеждат периодично специализирани полицейски операции насочени срещу шофиране след употреба на алкохол и/или наркотични вещества, водачи без правоспособност, водачи и пътници без обезопасителни колани, предпазни системи, наличие на задължителна застраховка ГО и др.
Гл.инспектор Недялков запозна присъстващите на брифинга, че днес - 16 септември  се отбелязва и Денят без загинали на пътя. Инициативата е част от Дните на безопасността на пътя (ROADPOL SAFETY DAYS) на Европейската мрежа на службите на пътна полиция (ROADPOL). Тази година акцентът  е поставен върху разсейването, което за редица страни в Европа вече е сред водещите причини за възникване на тежки пътнотранспортни инциденти. Гл.инспектор Недялков уточни, че този проблем,  като причина за произшествия, не се отнася само до водачите, а и до пешеходците, и пътниците, които с поведението си може да провокират рискова ситуация.


Статистиката на пътно-транспортните произшествия за периода от 01.01.2020 г. до 13.09.2020г.  показва, че на територията на областта са регистрирани 337 ПТП, от които 95 тежки с 8 убити и 141 ранени. За сравнение за същия период на 2019г. произшествията на пътя са били 403, от които 146 тежки с 16 убити и 222 ранени. Разлика: общо 66 ПТП по-малко, тежки ПТП (- 51), убити (- 8) и ранени ( -81) .

16 сеп 2020