МВР

ОД Ловеч

 

Новини

Деца от две ловешки училища се запознаха с професията на полицаите

Активната превантивна работа на ловешките служителите на реда с подрастващите е сред основните приоритети в дейността им.

Учениците от втори клас на СУ „Тодор Кирков“ и третокласниците от ОУ „Васил Левски“ гостуваха на полицаите от РУ Ловеч и се запознаха  с част от дейността им по противодействие на престъпността и охрана на обществения ред. Инициативата е част от програмата “Работа на полицията в училище”, а домакини на малчуганите бяха инспекторите от Детска педагогическа стая Румяна Еврева и Ивелин Попов.

Вниманието на малките гости бе мигновено приковано от полицейски инспектор Светослав Стоименов, който им показа и разказа за използваните от служителите на реда спецоборудване, помощни средства, оръжие и техника.
Децата  посетиха и дежурна част на районното управление и научиха кога и на кои телефони да търсят помощ когато са в беда, как полицията реагира на подаден сигнал и как помага на хората.
Обиколката на децата в РУ Ловеч им поднесе много приятна изненада – среща с полицейското куче Рино. Любознателните ученици с интерес изслушаха беседата за специфичните задължения на полицейското куче Рино, а мл.инспектор Божидар Костов демонстрира уменията на помощника си. На достъпен език той разказа за ежедневените навици на верния помощни и сподели интересни детайли от обучителната програма на кучетата на служба в полицията. 


 

19 ное 2019

С открит урок по пътна безопасност деца от Ловеч почетоха жертвите на пътнотранспортни произшествия

Ден след 17 ноември-Световния ден за възпоменание на жертвите на пътнотранспортните произшествия, ученици от две ловешки училища се включиха в инициативата.

Малчуганите от Детско полицейско управление при СУ „Тодор Кирков“ в Ловеч обмениха съвети за пътна безопасност с учениците от Начално училище „Св. Седмочисленици“, а вчерашния ден 17 ноември, който е обявен за Световен ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшестия беше повод за срещата.
Малките полицаи придружавани от ръководителката си г-жа Детелина Карапетрова и служителите на РУ Ловеч ст.инспектор Виолета Маринова и инспектор Цветомир Цанков гостуваха в частното училище по покана на Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил, който ги посрещна лично на входа на учебното заведение.
Срещата беше изпълнена с настроение, задушевност и постави основите на нови приятелства.
Възпитаниците на Начално училище „Св. Седмочисленици“ посрещнаха гостите си с открит урок на тема Пътна безопасност и демонстрираха безупречни познания по превенция и опазване живота и здравето на всички участници в пътното движение. В отговор на това гостите от ДПУ „Тодор Кирков“, които по възраст превъзхождат домакините останаха удовлетворени от верните отговори на по-малките си нови приятели и ги поздравиха с кратка музикална програма.
Ръководството на Начално училище „Св. Седмочисленици“ беше подготвило и изненада за всички деца - създаване на най-дългия плакат на тема „Движим се безопасно“.
Всяко дете имаше възможност да използва въображението си и чрез изразните средства на изкуството да пресъздаде върху хартия това, което го вълнува по темата за безопасността на пътя.

18 ное 2019

ОДМВР-Ловеч, Областна администрация, БЧК и други институции и граждани ще се включат в отбелязването на Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия

През 2019 год. този ден е 17 ноември.

  С решение на Асамблеята на ООН от 26.10.2005г. всяка трета неделя от месец ноември се отбелязва Световния ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия. През 2019 год. този ден е 17 ноември.

Със съдействието на Дирекция „Вероизповедания“ към Министерски съвет е взето решение във всички храмове на официалните религии в Република България да се проведат служби за отдаване на почит на жертвите на пътни инциденти и за молитва за запазване живота на хората, които участват в движението като пешеходци, пътници или водачи.

Област Ловеч посреща  този ден с черна статистика след като днес при катастрофа загинаха двама човека . От началото на годината до днес на територията на ловешка област жертвите на пътнотранспортния травматизъм са общо 24. За сравнение за същия период на 2018 год. починалите при пътни инциденти са били 16.
От 01 януари до 14 ноември 2019 год. /вкл./ на територията на областта са регистрирани общо 538 ПТП  /при 566 за 2018 год./ от които тежките са 201  /при 183 за 2018г./  с 24 загинали  /16 за 2018г./ и  298 ранени  /при 245 за 2018 год./.  Осем от загиналите до този момент са на територията на общините Ловеч и Угърчин,  която се обслужва от сектор „Пътна полиция“ при ОД МВР-Ловеч, седем са загинали на територията на община Луковит, по трима на пътищата в Угърчин и Ябланица,  двама в тетевенско и една жертва на територията обслужвана от РУ Троян.

 

На 17 ноември от 10.00ч.  в Ловеч участниците във възпоменанието ще проведат акция, в района на бензиностанция „Лукойл“ след което за кратко ще разпънат черен транспарант, с което ще отдадат  почит към жертвите на пътни инциденти.

С провеждането на този ден се цели да си спомним за загиналите хора и изразим съболезнование към мъката на семействата за понесените загуби, да се отдаде необходимото на всички които участват в "ликвидацията" на последствията от пътнотранспортните произшествия: служителите от бърза медицинска помощ, лекарите, медицинските сестри, служителите от полицията, пожарникарите, консултантите и другите работници, които всеки ден се сблъскват с бедствията, причинени от пътнотранспортните произшествия и изпитват върху себе си тяхното влияние.
Този ден е опит да се привлече вниманието към огромната смъртност и травматизъм от пътнотранспортните произшествия и към потенциалните заплахи на които са подложени всички участници в движението, да се повиши информираността за мащабите на проблема и последствията за семействата и обществото, а също така да се подобри помощта и подкрепата към близките и пострадалите след пътнотранспортните произшествия.
Опитва се да се подчертае възможността от профилактика на пътнотранспортния травматизъм и важността от по-острото реагиране спрямо нарушенията на закона за движението по пътищата, да се създаде възможност всеки да анализира своя принос в предотвратяването на пътнотранспортните произшествия.

 

14 ное 2019

Край с.Баховица се проведе пожаро-тактическо учение по сигнал за опасно високи води на близко разположен язовир

В близост до с.Баховица се проведе пожаро-тактическо учение по утвърден от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ план. Участие взеха служители на РДПБЗН-Ловеч, сектор СОД (Специализирани оперативни дейности) при РДПБЗН – Велико Търново, ОДМВР – Ловеч, ЦСМП - Ловеч и Доброволното формирование към Община Ловеч. Целта на учението е да се подобри и провери взаимодействието на частите от Единната спасителна система в област Ловеч, както и взаимодействието със сектор СОД към РДПБЗН –Велико Търново.

Учението включваше действия за справяне с повишено ниво на водата в язовир „Баховица“ и ликвидиране на опасността от преливане чрез почистване на преливника от дървета, храсти и т.н., сваляне нивото на водата чрез едновременно действащи мотопомпи, както и надграждане на язовирната стена чрез изграждане на дига.
Освен това се демонстрираха и действия при възникване на пътно-транспортно произшествие, в следствие на което един от участниците е попаднал във водоема. За неговото издирване и спасяване във водата беше използван водолазен екип на сектор СОД към РДПБЗН – Велико Търново, а за изваждане на автомобила от водоема – сили и средства на РДПБЗН – Ловеч.

12 ное 2019

Министър Младен Маринов: Ловеч е пример за добро взаимодействие между институциите

 

Това заяви днес министърът на вътрешните работи в Ловеч при откриването на реновираната сграда на най-голямо на територията на областта районно управление.  Партньорството между институциите води само до по-добри резултати и е изцяло в полза на обществото-допълни още министър Маринов. Новата придобивка е както за гражданите чрез представяне на по-добри услуги, така и за служителите, които се грижат за сигурността на хората в община Ловеч.

Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г., като стойността му е в размер на 722 396.51 лева, от които безвъзмездната финансова помощ е 699 596.51лв.

Вътрешният министър подчерта, че осигуряването на модерна работна среда и техника е сред приоритетите на ръководството на вътрешното ведомство. Той пожела на колегите здраве, по-малко инциденти, сила и кураж при носене на службата в полза на обществото.

От своя страна кмета на община Ловеч Корнелия Маринова изтъкна, че сигурността на гражданите е обща грижа и приоритет. Тя отправи благодарности към ръководството на МВР за присъствието им на днешната церемония, с което са засвидетелствали внимание към жителите на общината.

С празничен водосвет за здраве и благоденствие, отслужен от отец Любомир Казашки бе открита сградата на РУ Ловеч. Лентата прерязаха министърът на вътрешните работи Младен Маринов и  кметът на община Ловеч Корнелия Маринова.

На официалната церемония по откриване на реновираната сграда на РУ Ловеч присъстваха също главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов, директорът на ОД МВР-Ловеч старши комисар Милен Маринов, началникът на кабинета на министъра на вътрешните работи Михаил Златанов, областния управител на Ловеч Ваня Събчева, ръководителите на окръжна и районна прокуратура, както и представители на общинската администрация.

 

От момента на създаването си през 60-те години на миналия век сградата на РУ Ловеч не е ремонтирана или реновирана в такъв мащаб. Резултатът от изпълнението е нова обща визия, намалени енергийни разходи, по-добри условия, както за служителите, така и за жителите и гостите на населеното място. Подменени са дограмите, топлоизолирани са външните стени и покривите , подобрена е мобилността на хората с увреждания, подобрена е и пожарната безопасност на сградата и е изградена мълниезащитна инсталация.
В сградата на РУ Ловеч работят ежедневно повече от 120 човека,  които обслужват около 50 хиляди жители от две общини  - Ловеч и Летница, разпределени в два града и 37 села. Освен служители на РУ Ловеч тук    се помещават и структури на Окръжен следствен отдел, ДАТО и сектор БОП Плевен,Ловеч.
 

12 ное 2019

64 служители на ОД МВР-Ловеч са наградени по повод празника на българската полиция ​

 

Днес в навечерието на патронния празник на полицаите се състоя тържествено честване в сградата на ОДМВР – Ловеч.
Директорът на областната дирекция старши комисар Милен Маринов отправи приветствие към всички служители: „В съвремието професията на полицая е белязана с големи изисквания, защото обществото е изключително чувствително към нередностите и то не само когато бъдат засегнати личните права и законни интереси, но и когато престъпните посегателства нараняват чувството за справедливост.“ Той изказа благодарности към служителите на ОД МВР-Ловеч за неуморния труд, за високия професионализъм и себеотрицание в борбата срещу престъпността и за осигуряване сигурността и спокойствието на всички жители на ловешка област.
По време на честването станаха ясни и имената на служителите от подразделенията на ОД МВР-Ловеч, които са наградените за проявена бдителност, инициативност и постигнати високи професионални резултати при изпълнение на поставените им задачи, както и във връзка с предстоящия утре професионален празник на българската полиция.
 С „Писмена похвала“ от името на директорът на ОД МВР-Ловеч са наградени 34 служители, като сред тях са зам-директорът на ОД МВР-Ловеч комисар Цветозар Цанков, началник отдел „Охранителна полиция“ комисар Светослав Шишийски и началниците на шестте райони управления на територията на областта.
Комисар Цанков от свое име с „Писмена похвала“ е наградил 12 служители, а комисар Шишийски – 16 служители на ОД МВР-Ловеч.
С „Писмена похвала“ са отличени и двама разследващи полицаи от отдел „Разследване“ на дирекцията за постигнати високи резултати в професионалната дейност.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Инициативата за учредяване на патронен празник на българската полиция датира от 1924 год. Тя принадлежи на софийския градоначалник о.з. подполковник Георги Кисьов. На 29 август 1924 год. в рапорт до министъра на вътрешните работи и народното здраве той предлага да бъде избран за патрон на полицията един от нашите светци с мотива, че това е  “в интерес на службата, за да се поддържа по-добре религиозното чувство на полицаите и се ръководи още по-правилно тяхното възпитание”.

Министърът на вътрешните работи и народното здраве Иван Русев възприема идеята на градоначалника и под влияние на софийския митрополит Стефан спира вниманието си на празника на Св. Архангел Михаил. При избора на патрон на полицията натежава и аргумента, че Св. Архангел Михаил символизира защитничеството, като проява на мъжество и хуманизъм.

Така на 21 ноември /8 ноември по нов стил/ 1924 год. за първи път е отбелязан патронния празник на цялата полиция в царството – Св. Архангел Михаил.

На тази дата всяка година до 1943г. на площад “Св. Ал.Невски” в гр.София се е извършвал тържествен водосвет , преглед на представителните части от различни служби на полицията, награждавани са били проявилите се полицаи. Следва прекъсване от 55 години, до 8 ноември 1999 год., когато се подновява честването на празника.

 

07 ное 2019