МВР

ОД Ловеч

 

Новини

На вниманието на гражданите с изтичащи лични документи през 2020 година

Удължени са сроковете на валидност на личните карти, паспорти и шофьорски книжки.

От сектор „Български документи за самоличност“ при ОДМВР – Ловеч и звената БДС към Районните управления на МВР информират , че във връзка с епидемичната ситуация от остър респираторен синдром свързан с появата на коронавирус, в Държавен вестник бр. 28 от 24.03.2020 г. е обнародван Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, променен  в ДВ бр.98 от 17.11. 2020 г., в който са удължени сроковете на валидност на личните карти, паспорти и шофьорски книжки.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 98 от 2020 г., в сила от 31.10.2020 г.) Срокът на валидност на личните карти и паспорти, който изтича в периода от 13 март 2020 г. до 31 януари 2021 г., се удължава с 6 месеца. За срока на удължаването личните карти и паспортите са валидни идентификационни документи за самоличност в Република България, а в чужбина - при условията на реципрочност. По искане на лицето нова лична карта или паспорт може да се издават и преди изтичането на удължения срок.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 98 от 2020 г., в сила от 31.10.2020 г.) Срокът на валидност на свидетелствата за управление на моторно превозно средство, който изтича в периода от 13 март 2020 г. до 31 декември 2020 г., се удължава със 7 месеца, считано от датата на изтичане на срока, посочен в съответното свидетелство.

Напомняме, че действа мярка за облекчаване на режима за издаване на лични документи, според която българските граждани с постоянен адрес на територията на област Ловеч могат да подават заявления за издаване на лична карта и/или паспорт с обикновена услуга (до 30 дни) в СБДС при ОДМВР – Ловеч и   във всяко Районно управление , РУ - Троян, РУ – Тетевен и РУ – Луковит. Получаването на готовите документи ще се извършва в звената, където са подадени заявленията. 

Притежателите на валидно удостоверение за квалифициран електронен подпис, издаден в Република България и съдържащ данни за ЕГН на лицето, могат да се възползват от „Портал за електронни административни услуги на Министерството на вътрешните работи“, достъпен на интернет адрес: https://e-uslugi.mvr.bg, за издаване на лична карта и/или паспорт с обикновена услуга. 

Справка показва, че през 2020 год. изтича валидността на 18 608 лични карти, 13 052 СУМПС и 5 520 паспорти издадени от ОД МВР-Ловеч.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Работното време на сектор БДС в ОД МВР-Ловеч, в РУ Троян и РУ Тетевен е от понеделник до петък от 08.30ч. до 17.30., а в РУ Луковит от понеделник до петък от 08.30ч. до 12.00ч. и от 13.00ч. до 17.30ч.
            
Телефони за контакти: 068/ 668 355 и 068/668 405 за сектор БДС и  068/668-364 за сектор Пътна полиция. 
e-mail адрес : 
[email protected]

 

Информация за натовареността на сектор БДС при ОДМВР - Ловеч, както следва:

 
24.02.2021 Г.  
Област Ловеч Общ брой приети заявления за лична карта и/или паспорт  Приети заявления за издаване на
Свидетелство за управление на МПС
УМПС/
ОДМВР Ловеч 46 31
РУ - Луковит 9 3
РУ - Тетевен 20 8
РУ - Троян 37 22

 

 

14 сеп 2020

Борбата с наркоразпространението е сред основните приоритети в работата на МВР, подчерта зам. директорът на ГДНП старши комисар Ленков

 

Лабораторията е разкрита при специализирана полицейска операция, осъществена от криминалисти на  Главна дирекция "Национална полиция", със съдействието на колегите им от ОДМВР-Ловеч, проведена под ръководството на прокуратурата. В рамките на действията  е претърсен луксозен имот на територията на село Румянцeво, в близост до местното училище, където е открито помещението, оборудвано с високо технологични съоръжения за производство, с цел разпространение на марихуана. В една от постройките са намерени около 1000 растения в процес на производство, както и  голямо количество сухо вещество, съхранявано във фризер с вместимост 300 литра, готово за разпространение. Установени са и съседни постройки, подготвяни за разширяване на това производство , съобщи  окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков. Заместник-директорът на ГД "Национална полиция" старши комисар Калин Ленков уточни, че сигналът за модерната нарколаборатория е постъпил преди два месеца. На 25 февруари, късно вечерта, е проведена специализираната полицейска операция,  в резултат на която са установени и задържани на място трима мъже. Стойността на откритата продукция  е над 500 хиляди лева.

По думите на Валентин Вълков  съоръженията в нарколабораторията се оценяват по първоначална преценка между 500 хиляди и един милион лева, а голяма част от продукцията най-вероятно се изнася в чужбина. Той посочи, че  предстои искане за налагане на постоянна мярка „задържане под стража на тримата мъже.  По случая е образувано досъдебно производство  по чл.354А от НК.

Старши комисар Ленков благодари за осъществената отлична координация с Окръжна прокуратура Ловеч и ОДМВР-Ловеч, благодарение на която е постигната и реализацията. 

 

 

26 фев 2021

Старши комисар Цветозар Цанков е назначен с министерска заповед за директор на ОД МВР-Ловеч

Със заповед на министърът на вътрешните работи от 23 февруари  2021 година  Цветозар Цанков е временно преназначен на длъжност Директор II степен на ОД МВР-Ловеч  , със специфично наименование «старши комисар».

Комисар Цветозар Цанков е роден през 1971 год. в гр.Ловеч. Средното си образование завършва през 1989 година в полицейското училище в гр.Пазарджик, а през 2000 година придобива образователно-квалификационна степен «Магистър» в СА «Д.А. Ценов» гр.Свищов.
Работа в системата на МВР започва на 01 май 1991 год. в СДВР, а от м. декември същата година постъпва на работа като полицай в РПУ-Ловеч.
Октомври 2000 год. е преназначен на длъжност Районен инспектор в РУ Ловеч, през 2003 год. заема длъжност в сектор «Криминална полиция» в РУ-Ловеч, а от 2005 год в сектор «Борба с организираната престъпност». През 2007г. и 2010г. последователно заема длъжности в сектор СОД и в «Охранителна полиция» в РУ Ловеч , а от 2011 год. е инспектор в сектор «Криминална полиция» при ОД МВР-Ловеч.
От 2015 год. до юни  2017 год. Цветозар Цанков е началник група в сектор «Криминална полиция» в ОД МВР-Ловеч, а от 07 юни 2017 година до този момента е на длъжност началник на отдел «Криминална полиция» в ОД МВР-Ловеч.

23 фев 2021

Звеното „Български документи за самоличност“ при РУ - Троян ще съдейства на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас, в деня на частичните избори за кмет на с.Калейца

В седмицата преди 28 февруари 2021 г., когато ще се проведат частичните избори за кмет е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени ,  да имат възможност да упражнят правото си на глас. Дирекция „Български документи за самоличност“ е създала следната организация за работа:

  1. В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) .
  2. При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 26 февруари 2021 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

За да бъде издадено удостоверение е необходимо:

  1. Гражданите лично да подадат искане в РУ- Троян при ОДМВР - Ловеч за дните от 23,24,25, 26 и 28 февруари 2021 г. от 08.30 ч. до 17.00 часа.
  2. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за кмет, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.

 

Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

 

Удостоверението се издава за да послужи само пред секционната избирателна комисия и е валидно за изборния ден 28 февруари 2021 г.

 

 

19 фев 2021

13-годишно дете и служител на РУ Ловеч са пострадали при пътен инцидент в града

Днес, около 13.30ч. в гр.Ловеч, на кръстовището образувано от ул."Хан Крум" и ул. "Княз Имеретински", 89-годишен мъж при управление на лек автомобил Рено 19 по ул. "Хан Крум" е  отнел предимството на  движещия се по ул."Княз Имеретински" в посока Болницата, патрулен автомобил на ОД МВР-Ловеч, като го е  ударил в предната лява част. При сблъсъка служебния автомобил се е качил на тротоара и от своя страна е блъснал 13-годишна пешеходка.
Всички участници в пътния инцидент са откарани за преглед в ловешката болница, след което са освободени за домашно лечение, а под лекарско наблюдение е оставен само полицаят управлявал служебния автомобил. На двамата водачи са издадени талони за медицинско изследване за употреба на алкохол, а на 89-годишния мъж е съставен акт за нарушение на ЗДВП.

По случая е образувано следствено дело и се изясняват причините довели до произшествието.

 

18 фев 2021

В края на изминалата седмица, в рамките на 2 дни, служители на ОД МВР-Ловеч са установили 186 нарушения на скоростните режими

Нарушенията са констатирани в рамките на специализирана полицейска операция за безопасност на движението, която стартира в цялата страна от 19.00ч. на 05 февруари  и продължи до вечерта на 07 февруари.
На територията на ОДМВР – Ловеч основното, за което са следили екипите, е неправилно изпреварване, отнемане на предимство на останалите превозни средства и на пешеходците, използване на обезопасителни средства от водачите и пътниците, недопускане на управление от неправоспособни водачи, както и недопускане на управление от водачи, употребили алкохол, наркотични вещества и/или техните аналози.
В хода на предприетите действия служителите на ОД МВР-Ловеч са проверили 551 МПС и 701 лица, като за установени нарушения са съставили 196 фиша и 63 акта /от тях: неизползване на обезопасителни системи, колани и каски - 12, неправоспособни водачи-4, отнемане на предимство на пешеходец – 1, нарушения извършени от пешеходци – 9,  неспазване на пътни знаци и маркировка – 58, управление на МПС след употреба на наркотици и техните аналози – 2, шофиране след употреба на алкохол до 1.2 промила – 1, провеждане на разговор по мобилен телефон по време на управление на МПС – 1, без задължителна застраховка ГО – 9 и др.
С помощта на автоматизирани технически средства и системи, за периода са установени 186 нарушения на скоростните режими, от които 60 в рамките на населено място и 126 извън населените места.

 

10 фев 2021

Пътна полиция започва нова специализирана операция

От 19.00 часа днес до  неделя,  в цялата страна е в ход специализирана полицейска операция по линия на безопасността на движението по пътищата. В населените места ще се следи за отнемане на предимство – в това число преминаване на червен сигнал на светофарните уредби и неосигуряване предимство на пешеходци. От Пътна полиция напомнят, че наказанието за тези две нарушения, ако се извърши два пъти в рамките на една година, виновният търпи санкция от 200 лева и лишаване от право да се управлява МПС за срок един месец. Продължава и контролът по нарушение на правилата за движение от страна на пешеходците.
В извън населените места екипите ще следят за неправилно изпреварване, рисково и агресивно шофиране, използване на обезопасителни колани и системи. Системите за контрол на скоростта ще бъдат разполагани и на малки пътища – третокласни и общински.

Анализ на данните за настъпилите пътнотранспортни произшествия за месец януари в цялата страна показва, че има  понижение при загиналите с 30% спрямо месец януари 2020 г. В населени места са възникнали 62% от тежките ПТП. Продължава да е висок дяла на пътнотранспортните произшествия с участие на пешеходци, който представлява 43% от тежките ПТП, настъпили в населени места, което е и причина в специализираните операции да обръща специално внимание на този тип участници в движението по пътищата.

05 фев 2021