МВР

ОД Пловдив

 

Новини

Предстои ви подмяна на шофьорска книжка:

ето в кои случаи подмяната се извършва само в сектор „Пътна полиция“

Водачите на моторни превозни средства, които трябва да сменят СУМПС поради изтичащ срок на лични документи,  могат да направят това във всяко едно районно управление на МВР. За целта е необходимо да носят със себе си медицинско свидетелство,  стария  контролен талон и книжка, както и личната си карта. Таксата могат да заплатят по банков път или на ПОС терминал, като цената за обикновена услуга е 25 лева, а нов документ ще бъде получен  за срок до 30 календарни дни. При навършени 70 години подмяната е безплатна, а при навършени 58 години цената е 11 лв. Задължително е да посетите сектор „Пътна полиция“ в случаите когато за първи път трябва да ви бъде издадена шофьорска книжка,  при придобита нова категория  или в случай , че заявявате бърза услуга и искате новата ви книжка да е готова  за 10 работни дни.   

Информация за  подмяна на СУМПС, издадено от Обединено Кралство Великобритания  

След изтичане на преходния период , свидетелствата ще бъдат признавани като издадени от държава, която е договаряща страна по Конвенцията за движение по пътищата от 1968г. Български граждани, които са притежавали българска шофьорска книжка, но е последвала  подмяна във Великобритания , а сега отново имат желание  да я подновят като българска, е необходимо да  заявят това в сектор Пътна полиция. Необходимо е предоставянето на медицинско  свидетелство от личен лекар, като задължително условие е  заявителите да са установили обичайно пребиваване в Република България- през последната една година да са пребивавали поне 185 дни на територията  на страната поради трудови или лични връзки. 

В случай, че заявителят има първа шофьорска книжка издадена от Великобритания е необходимо заявителят да предостави медицинско свидетелство. За придобилите  „С“ или „ D“  категория- копие от удостоверение за психологическа годност  и отново трябва да е изпълнено  да е изпълнено изискването за обичайно пребиване в Република България . задължително е и прилагането на копие от документ за завършено образование. В случай, че образованието е придобито в чужда държава е необходимо да бъде приложено уверение от Регионалното управление на образованието, с което това да се удостовери.  Представя се и старата пластика. При обикновена услуга цената е 25 лв. , а за бързата се заплащат 50 лв.    

През тази година в Пловдвив и областта предстои подмяната на 58 000 шофьорски книжки, поради изтичащ срок на лични документи.

27 яну 2021

Склад с безакцизен тютюн и машина за неговото рязане откриха криминалисти от Шесто РУ

Продължават активните действия на полицията във връзка с пресичането на незаконната търговия и разпространението на акцизни стоки. В обедните часове на 26 януари била предприета проверка на територията на Асеновград. Лек автомобил «Фолксваген» бил спрян на ул. «Иван Асен II“.  Водач на превозното средство с пловдивска регистрация, бил 50- годишен криминално проявен и осъждан жител на кв. Столипиново. В автомобила с него пътували 21- годишен млад мъж и жена на 45 години. Служителите на реда претърсили багажника на колата, където били  открити 10 чувала ситно нарязан тютюн с тегло около 100 кг. В  хода на работа било установено, че мъжът и жената са семейство и са наели помещение в покрайнините на Асеновград, където държат незаконната стока.  Последвало претърсване и в складовото помещение от където са иззети  200 кг тютюневи листа и 50 килограмова тютюнева бала, ситно нарязана листна маса, електронен кантар и машина за рязане. Задържани за 24 часа са и трите лица, съпричастни към извършеното престъпление.    

27 яну 2021

В помощ на гражданите, на които предстои да подменят документите си за самоличност в ОДМВР – Пловдив

Пресцентърът на ОДМВР – Пловдив предоставя информация за натовареността на гишетата в сектор “Български документи за самоличност” на ул. “Волга” № 70 и звената за български документи в тринадесетте районни управления. Целта е да се подпомогнат гражданите в избора им на подразделение, в което да подменят личните си документи.  Припомняме, че всички, които имат постоянен адрес на територията на пловдивска област могат да подават заявления за издаване на български лични документи във всяко едно от звената БДС на дирекцията на МВР. 

Уважаеми жители на Пловдив и областта,
Уведомяваме  Ви, че може да подмените личните си карти и
преди изтичане срока на тяхната валидност.

Справка за извършените административни услуги на 25 януари 2021


26 яну 2021

Полицията с ударни проверки на водачи на МПС в Пловдив и областта

24- ма водачи са с отнети книжки, 14 са задържаните лица, а за да прикрият нарушения, двама млади мъже са предложили подкуп на проверяващи

Засилен бе полицейския контрол по пътищата на Пловдив и областта през изминалите 24 часа. При поредната  акция на пътя,  която цели подобряване на пътно- транспортния травматизъм, служители на ОД на МВР Пловдив са проверили 1097 МПС и 1274 лица. Униформените са установили 1596 нарушения, като 17 от тях са криминални. 14 са задържаните лица.  С оглед избягване на наказателни преследване за извършените нарушения, двама от водачите- мъже на 26 и 28 години, шофирали в Пловдив и в Хисаря,  предложили подкуп на проверяващите.  Лицата са задържани в ареста.  Установени да шофират под въздействие на алкохол  са 4 водачи, като в един от случаите техническото средство е отчело 3.24 промила.  За шофиране  под въздействие на  наркотични вещества - амфетамин и канабис са задържани 8 лица, а по случаите са образувани бързи производства. В резултат на проверките 24 от водачите са с отнети шофьорски книжки, дерегистрирани са 12 МПС, а други  11 превозни средства са спрени от движение.  За различни нарушения по ЗДвП в хода на акцията са съставени 183 акта, а наложените глоби по фиш са 256 бр.  10 от водачите, проверени на пътя, са били неправоспособни. За нередовни пътни документи са санкционирани 97 от проверените, а в 94 от случаите водачи и пътници на МПС са били без поставен обезопасителен колан или защитна каска.  46 от спрените превозни средства за проверка са били с технически неизправности, а 23 без задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Наложените санкции по ЗДвП са 353 броя, като само две от тях са извършени от пешеходци.  Установените нарушения на скоростните режими са 731 броя.

 Служителите на реда са категорични, че ще бъдат безкомпромисни към онези, които с поведението си създават опасност за живота на останалите участници в пътното движение.

24 яну 2021

600 килограма сирене с изтекъл срок на годност са иззети при съвместна проверка от служители на отдел "Икономическа полиция" и Областна дирекция за безопасност на храните в Пловдив

Във връзка със заповед на Директора на ОД на МВР Пловдив служители на отдел „Икономическа полиция“ и други контролни органи започнаха съвместни проверки на търговски обекти за пресичането на престъпления и административни нарушения при производството и търговията с хранителни стоки, плодове и зеленчуци.  По време на  специализирана акция, извършена съвместно със служители на Областна дирекция за безопасност на храните Пловдив на 19 януари са проверени складове за търговия на едро с млечни продукти. В един от обектите, находящ се в град Пловдив е установено наличието на около 600 кг сирене с изтекъл срок на годност. Сиренето е било предназначено за продажба в търговската мрежа. Справка сочи, че това не е първото нарушение за търговеца на едро. През 2019 година  в склада на същата фирма  служители на икономическа полиция са намерили и  друг вид млечни продукти с изтекъл срок на годност. Тогава търговецът отново е бил санкциониран.  Въпросните стоки са възбранени и подлежат на унищожаване, като на управителя на дружеството ще бъде съставен акт за нарушението. Съвместната акция, провеждана на територията, обслужвана от ОД на МВР Пловдив продължава, като  в хода и ще бъдат проверявани и търговци, и производители на хранителни стоки, плодове и зеленчуци.

19 яну 2021