МВР

ОД Шумен

 

Новини

Близо 650 нарушения на скоростта само за седмица в Шуменско

648 нарушения на скоростта са установени по време на специализираната полицейска операция , която се проведе в област Шумен от 9 до 15 октомври. 255 от нарушенията са в населено място, а 393 водачи са засечени да управляват със скорост над максимално разрешената извън населени места. Наложени са 647 глоби с фиш и един акт за установено административно нарушение. Местата за контрол в населено място са били 9 , пет точки е имало по първокласните пътища в региона, 2 на участъци по второкласни пътища.

„Рекордите“ в и извън населено място са установени в понеделник. Най-високата установена скорост по време на операцията в населено място е на водач на лек автомобил Порше. Засечен бил да шофира в село Радко Димитриево на 12 октомври със 127 км/ час при разрешени 50 в населено място. Законът предвижда лишаване от правото да управлява за срок от 3 месеца и глоба в размер на 900 лв.

Електронен фиш и глоба в размер на 750 лева ще получи водач на лек автомобил Фолксваген „Голф“ , който бил засечен да шофира със 160 км/ час при максимално разрешени 90 край село Ивански на 12 октомври. На същата дата, два часа по-късно, малко след 14:30 часа мобилната камера „запечатала“ водач на лек автомобил Ауди, който преминал със 154 при разрешени 90 км/ час. Издаден му е електронен фиш с глоба в размер на 650лева.

От началото на годината до края на месец септември са установени 19 253 нарушения на скоростните режими. С концентрация на алкохол до 1,2 промила са установени 94 водачи, а с над 1,2 промила – 105. След употреба на наркотични вещества зад волана на превозни средства в региона са засечени 31 водачи. През първите 9 месеца на годината при проверки са били установени 340 неправоспособни.

16 окт 2020

Открит урок по пътна безопасност се проведе днес в детска градина „Китка“ в Нови пазар

Деца от подготвителната трета група разиграха различни ситуации по безопасно пресичане и придвижване. Практическото занятие беше проведено от пътни полицаи от РУ- Нови пазар. Целта беше да се затвърдят знанията на подрастващите за безопасно поведение на пътя.  На площадка с маркировка, пътни знаци и светофарна уредба в почти реална ситуация децата трябваше да справят с регулиране на пътното движение сами. Сложната ситуация да стигнат до различни точки „ из града“, като преминават през кръстовища с различни знаци също  не ги затрудни. Малки пътни полицаи установиха нарушител, който отне предимство на пешеходец. С полицейски автомобил на сирени отидоха при нарушителя и  и му „съставиха акт“. Посъветваха го да не нарушава закона и да пази децата на пътя. Пътният полицай Тихомир Миленов припомни на възпитаниците на детската градина защо трябва да ползват обезопасителни колани и да се возят в автомобилите задължително на детски столчета. С нагледен пример той им обясни какво може да се случи на едно дете, ако не ползва обезопасителен колан и какви могат да бъдат последствията при инцидент на пътя.

Началникът на РУ- Нови пазар гл. инсп. Веселин Райнов връчи на група „Пчелица“ грамота за отлично представяне в ситуация по безопасност на движението и светлоотразителни висулки на всяко от децата.  Гости на практическото занимание бяха  кметът на община Нови пазар и началникът на отдел „Охранителна полиция“ към областната дирекция  комисар Йордан Дундаков .15 окт 2020

Победа за младите шуменски огнеборци

Възпитаниците на IX ОУ „Панайот Волов“ спечелиха турнир в Ловеч

Младите шуменски огнеборци спечелиха есенния турнир посветен на саможертвата на Юлиян Манзаров в Ловеч. Независимо от лошото време децата показаха мъжество и спортно майсторство. В турнира сили мериха огнеборци от областите Бургас, Велико Търново, Ловеч, Стара Загора, Плевен, Хасково и Шумен. Най-подготвени се оказаха децата от IX ОУ „Панайот Волов“, гр. Шумен. В комплексното класиране те постигнаха резултат от 1044,02 точки. С 1030,52 точки младежите от СУ „Никола Й. Вапцаров“, гр. Айтос, спечелиха заслужено своите сребърни медали. Бронзът стана притежание на учениците от СУ „Васил Левски“, гр. Троян. Постигнатия от тях резултат е 1012,58 точки.

„Въпреки тежките условия и проливния дъжд спечелихме. Стартирахме първи на бойно разгръщане. Валеше, но продължихме в дисциплината 400 м. щафета с препятствия. В отбора има три нови попълнения, но показаха състезателен и отборен дух и се вписаха в отбора много добре. Благодаря за безрезервната помощ на всички от РДПБЗН- Шумен, които ни помагат при подготовката“, коментира треньорът им Слави Димов. Подготовката на младите  огнеборци продължава за следващия турнир.

 

14 окт 2020

ОДМВР - Шумен започна операция за контрол на товарните автомобили и автобусите

Проверки се извършват на територията на всички страни членки на ROADPOL

От 12 до 18 октомври на територията на всички държави членки европейската мрежа на службите на Пътна полиция – ROADPOL, се извършват засилени проверки на товарните автомобили и автобусите. В хода на операцията екипите ще контролират за спазване на разрешената максимална скорост за движение, употребата на алкохол и наркотични вещества и/или техните аналози от водачите, използване на обезопасителни колани. Ще се следи също за спазване на часовете за почивка от водачите, недопускане на претоварване на автомобилите, превозване на по-голям брой пътници от предвиденото, превоз на неукрепени товари, техническа изправност на автомобилите, управление на товарни автомобили от неправоспособни водачи и водачи, на които временно е отнето свидетелството за управление. Проверките у нас се извършват съвместно от пътни полицаи и служители на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация".

12 окт 2020

4815 нарушения са установени по пътищата в Шуменско през септември

Пътните полицаи са лишили от книжки 96 водачи

96 водачи в област Шумен са с временно отнети през септември шофьорски книжки. При извършени проверки от служители на сектор „Пътна полиция“ са установени 43 шофьори, които са имало наложени глоби и не са били платени в срок. 26 от водачите са останали временно без книжки заради това, че са управлявали автомобили без задължителна застраховка „Гражданска отговорност“, а 21 – заради управление на моторни превозни средства след употреба на алкохол с над 0,5 промила на хиляда. Четирима са лишени след като били установени зад волана на автомобил след употреба на наркотични вещества или техни аналози, а двама заради отказ да бъдат тествани за управление след употреба на алкохол или наркотични вещества.

През месец септември са установени 4815 нарушения, от които за скорост 1686.  За неправилно паркиране са санкционирани 412 водачи, 220 са били без поставени колани или каски, 53 са ползвали мобилен телефон при управление без да ползват устройство „свободни ръце“.  По време на проверките 397 водачи са били с нередовни пътни документи, а 142 са управлявали технически неизправно превозно средство. Установени са 46 неправоспособни шофьори.

Пътните полицаи са установили 29 водачи, които са управлявали след употреба на алкохол с до 1, 2 промила и 15 с над 1,2 промила. Регистрирани са 70 пътнотранспортни произшествия,  седем от тях тежки. Ранени в катастрофи са 10 участници в движението. 

08 окт 2020

Mинистър Терзийски : Операцията в Хитрино беше тест за действията на МВР

11 дни и нощи пожарникари, спасители, полицаи, жандармеристи, експерти бяха на терен. Вашата оценка е доказателство, че сме изпълнили задълженията си; вътрешният министър откри новопостроен полицейски участък в Хитрино

На много малко места в страната могат да се видят такива условия за работа, заяви министър Христо Терзийски на официална церемония по откриване на новопостроения полицейски участък в село Хитрино. Полицейските служители имат достъп до информационните системи на МВР. Условията за работа ще бъдат много по-добри от това, което е било, коментира още министър Терзийски.

Сградата на полицейския участък към областната дирекция в Шумен, бе срутена  от взрива на 10 декември 2016 г. Тогава  загинаха 7 души, а 29 бяха ранени. До момента полицаите изпълняваха служебните си задължения в пригодени помещения в Младежкия дом в селото.

Надявам се в тази новопостроена сграда служителите на реда да бъдат по амбицирани, по – всеотдайни, по-спокойни и в един такъв уют ще работят за спокойствието и реда на тези хора в Хитрино и цялата ни община, заяви по време на откриването на участъка кметът на общината Нуридин Исмаил.

Директорът на ОДМВР- Шумен ст. комисар Ялчън Расим благодари на общинската администрация в Хитрино и заяви, че полицейските служители ще продължат да се грижат за опазване на обществения ред и сигурност в региона. Няма как да забравя неуморния и денонощен труд на полицаи и пожарникари за овладяване на ситуацията, но няма как да забравя радостта в очите на хората, когато видяха домовете си без липси докато бяха евакуира, допълни ст. комисар Расим.

На церемонията по откриването присъстваха заместник- министър Михаил Златанов, заместник- главният секретар на МВР Стоян Темелакиев, областният управител на Шумен, заместник- председателят на Окръжен съд- Шумен, председателят на Административен съд- Шумен, административният ръководител и окръжен прокурор на Шумен, ръководителят и районен прокурор на Шумен, представители на местната власт.

Министър Терзисйки връчи почетни плакети на МВР на кмета на Хитрино и на директора на областната дирекция.

06 окт 2020