МВР

ОД Шумен

 

Новини

1401 са установените нарушения на скоростните режими по време на проведената едноседмична акция за контрол на скоростта в област Шумен

1401 са установените нарушения на скоростните режими по време на проведената едноседмична акция за контрол на скоростта в област Шумен. Най-много са засечените нарушители на територията на РУ- Шумен – 985. Служители на сектор „Пътна полиция“ за заснели 921 клипа с преносимата камера, други 64 нарушения били „запечатани“ от стационарната камера. В населено място са засечени 558 нарушители, а извън населено място нарушенията са 427. На територията на РУ- Нови пазар са установени 238 нарушения на скоростта, като 147 от тях са в населено място, а 91 извън рамките на населените места.  Полицейски служители от РУ- Велики Преслав са установили 116 нарушения, като 110 от тях са били извън населено място. На територията на РУ- Каолиново са засечени 62 нарушители- всички в населено място.  По време на извършените проверки за неплатени глоби са отнети 19 свидетелства за управление на моторни превозни средства, връчени на водачи са 94 електронни фиша и шест на пътници в превозните средства.

Най-високата засечена скорост по време на операцията извън населено място е 129 км/ час при ограничение от 60 км/ час. Нарушението е установено в посока към гр. Търговище, където е въведена временна организация. Водач на лек автомобил Мерцедес със софийска регистрация е превишил двойно максимално разрешената скорост, за което му е издаден електронен фиш, глобата по който е 700 лева.

В населено място „рекордът“ за най-висока скорост е поставил водач на лек автомобил Мерцедес със софийска регистрация. На 19 май е преминал през село Радко Димитриево със 108 км/ час при разрешена максимална скорост за населено място 50 км/ час. Освен парична глоба в размер на 700 лева свидетелството му за управление ще бъде отнето за срок от 6 месеца. В село Радко Димитриево бил засечен водач на лек автомобил Опел със софийска регистрация, който се движил с 107 км/ час при ограничение на скоростта от 50 км/ час. Водачът ще бъде лишен от правото да управлява за срок от 6 месеца и ще му бъде наложена глоба в размер на 700 лева. Без шофьорска книжка за шест месеца ще остане и водач на лек автомобил  БМВ  със шуменска регистрация, който бил засечен на ул.“Софийско шосе“ в Шумен да управлява със 104 км/ час при разрешени 50.

По данни на сектор „Пътна полиция“ към ОДМВР- Шумен най- много са водачите, които са нарушили максимално позволената скорост  с между 11 и 20 км/ час.

По време на операцията пътните полицаи написали акт на 91-годишен водач, който бил установен да шофира насрещно в  скоростната лента на АМ “Хемус“ . Случаят е от 18 май. Малко след 14 часа в дежурната част на областната дирекция са получени няколко сигнала от водачи на автомобили, които съобщили, че водач на лек автомобил Фолксваген „Голф“  с добричка регистрация се движи срещу движението и създава предпоставки за пътен инцидент. Водачът бил призован в сектор  „Пътна полиция“  на 20 май. Съставен му е акт за  установено нарушение на чл. 58 т. 4 от Закона за движение по пътищата .


21 май 2020

Мобилни екипи се срещнаха с кметове на отдалечени населени места

Мобилни екипи от ОДМВР- Шумен проведоха срещи с кметовете селата Загориче, Браничево, Средковец, Тодор Икономово и Дойранци. Целта на посещенията им в отдалечените населени места е да се установи има  ли нерешени проблеми от компетентността на полицията, които са били поставени на вниманието на мобилните екипи. Прес полицейските служители от охранителна, икономическа и криминална полиция кметът на село Загориче Бейхан Сали изрази задоволство от поставените ограничители на скоростта на входа и изхода на селото. „През месец юни миналата година, когато посетихте Загориче ви казах, че искам „легнали  полицаи“ да не развиват висока скорост преминаващите автомобили. През месец септември бяха изградени“, обобщи Сали. Според него сега проблем в селото създават водачи на тирове, които спират за почивка на площада, да нощуват, но оставят много боклуци след като потеглят. От скоро са поставени и знаци, които не позволяват спиране престой на тежкотоварни автомобили, но не всички се съобразявали с тях. Кметът на село Браничево Сали Юсуф обясни, че нямат важни проблеми за решаване. Техническият сътрудник в село Тодор Икономово Перихан  Ибрям сподели, че в селото е спокойно и към момента няма сигнали за нарушаване на обществения ред. В среща с полицейските служители техническият сътрудник на село Средковец Джошкун Махмуд сподели, че след направения ремонт на пътя е добре да се помисли за ограничители на скоростта, въпреки, че към момента не се забелязват в селото драстични нарушения. Кметът на село Дойранци Енвер Хасан обясни, че в селото е спокойно, че са в постоянна връзка с полицейските служители. Кметовете и техническите сътрудници в селата обобщиха, че в селата има жители, които са се завърнали от страни с усложнена епидемиологична обстановка и са поставени под карантина. По думите им нарушения на карантината няма, тъй като живущите в населените места са чувствителни и са склонни да подават сигнали както на полицията, така и на кметовете на населените места.

 

 

 

 

15 май 2020

Контрол на скоростните режими започва от днес в област Шумен

Специализирана полицейска операция по безопасност на движението започва от днес на територията на ОДМВР-  Шумен. Тя ще продължи до 20 май.  Ще се следи дали водачите спазват скоростните режими. Проверки ще се извършват както на  участъците с предпоставки за пътни инциденти, така и по АМ „Хемус“ ,второкласни и третокласни пътища. Контрол ще има и извън населените места, там където има условия за управление на моторни превозни средства  с висока скорост.

В Нови пазар от началото на месец май са заснети 42 клипа за превишения на скоростта. Повечето от нарушенията са установени в населено място. Трима са водачите, които ще бъдат лишени от правото да управляват, след като за засечени да шофират с двойно по-висока от максимално позволената скорост. На 11 май в Каспичан е установен водач на лек автомобил Опел с шуменска регистрация, който преминал с 135 км/ час при разрешени максимално 50 км/ час. На 8 май са засечени още двама водачи – на Ауди с шуменска регистрация, който превишил скоростта в населено място със 71 км/ час и на Фолксваген със софийска, който при максимално допустима скорост от 50км/ час бил установен да шофира с 124 км/ час.

13 май 2020

108 нарушния на скоростните режими за ден в Шуменско

Шофирайте внимателно и спазвайте ограниченията на скоростта

108 нарушения на скоростните режими са установени само за ден в Шуменско. „Очите“  на пътна полиция засекли в следобедните часове вчера водач на лек автомобил Сааб с шуменска регистрация да се движи със 179 км/ час при максимално позволени 90 км/час. Скоростта била засечена  на изхода на Шумен в посока към 5-ти километър.  За „рекорда“ по трасето на водача е издаден електронен фиш в размер на 950 лева. На същия “скоростен етап“ бил засечен и водач на лек автомобил Тойота с шуменска регистрация. При разрешение 90км/ час той бил засечен да се движи с 150 км/ час, за което му е издаден ел. фиш като размера на глобата е 650 лева. Със превишена скорост бил заснет и водач на лек автомобил Ягуар с шуменска регистрация , който преминал със 136 км/ час, за превишението на скоростта му е издаден електронен фиш, а глобата му е в размер на 400 лева.  От началото на месец май до момента с преносимата мобилна камера в Шуменско са заснети 463 клипа с нарушения на скоростните режими. Призоваваме водачите да спазват ограниченията на скоростта, да шофират разумно и да пазят своя и живота на всички участници в движението.

 

12 май 2020

Благодарствено писмо

Благодарствено писмо зa организиран и осъществен изнесен прием за издаване на български документи за самоличност е получено от изпълнителния директор на акционерно дружество „Херти“.  В писмото се изразява благодарност за добрата организация по подаване , изработване и получаване на готовите вече документи  в цех на фирмата на територията на РУ- Нови пазар. По този начин спестеното време несъмнено е довело до непрекъсване на работния процес. Посочено е още, че на изградените контролно-пропускателни пунктове през които работниците на фирмата ежедневно са преминавали към и от работното си място са срещнали професионализъм и коректно отношение от полицейските служители. „Изказвам удовлетворение и благодарност за отношението и професионализмът, с който служителите на ОДМВР- Шумен се справят с предизвикателствата на сложното време, в което живеем днес. Благодарен съм за разбирането и желанието от страна на органите на реда да се търсят възможности икономиката и бизнеса да се справят с предизвикателствата на сложната ситуация, в която се намираме. Съвместните усилия на бизнеса и държавните органи са предпоставка за устойчиво развитие на обществените отношения, отношения в полза на всички заинтересовани страни“, завършва писмото.

08 май 2020

Обобщена информация за осъществения контрол по спазване навъведените противоепидемични мерки

От 21 март след въведени ограничения на входовете и изходите на Шумен  и  изградените контролно-пропускателни пунктове, до премахването им на 6 май при извършени проверки на всички КПП  полицейските служители са съставили 486 акта по Закона за движение по пътищата, наложени са 472 глоби с фиш. Връчени са  276 електронни фиша за нарушаване на скоростните режими. Върнати са 2042 моторни превозни средства, водачите на които не са представили основателна причина за влизането или напускане в и на областния център.

За периода са образувани 38 досъдебни производства за нарушена карантина и 4 преписки. По Закона за здравето са съставени 238 акта, 209 от тях са за неносене на предпазна маска. Полицейски служители са извършили 1087 проверки на поставени под карантина лица, други 28 са извършени съвместно с РЗИ.  

Благодаря на всички, които отговорно спазваха и продължават да спазват въведените противоепидемични мерки. Хората, които преминаваха през контролно-пропускателните пунктове показаха отговорно отношение, бяха подготвени с необходимите документи и така не се стигна до дълги опашки и напрежение. Не е имало ситуации на конфликти и агресия по пунктовете. Тук е моментът да изкажа благодарност към всички полицейски служители, които работиха на контролно-пропускателните пунктове и на всички останали, които се грижиха за опазване на обществения ред, за недопускане на престъпления и се грижиха за безопасността по пътищата. Продължаваме да се грижим за сигурността на гражданите , отново отправям апел да бъдем отговорни към своето и здравето на близките ни, обобщи директорът на ОДМВР- Шумен ст. комисар Ялчън Расим.

 

Напомняме, че все още не е отпаднала забраната за посещение на детски площадки, спортни съоръжения на открито и спортни площадки и се счита за нарушение по Закона за здравето, за което се предвижда глоба в размер от 300 до 1000 лева.

Въпреки премахването на КПП призоваваме хората да пътуват безопасно, отговорно и при необходимост.

 

07 май 2020

Четирима са задържани за държане на наркотични вещества

Част ор иззетата дрога била скрита до капачка на резервоар в лек автомобил

Криминалисти от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“  към областната дирекция в Шумен задържаха четирима за държане на наркотични вещества.  Около 16 часа на 30 май  полицейски служители извършвали обход в града  и проверявали дали има струпване на хора на местата за отдих. Забелязали водач на лек автомобил Ауди А 5 с шуменска регистрация, който имал съмнително поведение. На пл.“Войн“ го спрели за проверка. В автомобила, освен 21-годишния мъж, който го управлявал,  пътували 18-годишен, 21-годишна и 16-годишно момиче, всички от Шумен. Били видимо притеснени. Извършено било претърсване в автомобила. В жабката е намерена кутия от цигари с около 3 гр. суха листна тревна маса, в джоб на дясната врата било открито около един грам бяло прахообразно вещество. Други три полиетиленови топчета с бяло прахообразно вещество, поставени в плик били намерени до капачката на резервоара. По данни на водача иззетите вещества са „амфетамини“ и „марихуана“.  Четиримата са задържани за срок до 24 часа в полицейското управление в Шумен. Случаят е докладван в РП- Шумен.  Работата по образуваното досъдебно производство за държане на наркотични вещества без надлежно разрешително продължава.

03 май 2020