МВР

ОД Шумен

 

Новини

Информация за срокове и такси за издаване на български документи за самоличност

Срок за изпълнение на отделните видове поръчки:

*Обикновена поръчка се изпълнява за срок до 30 дни.

*Бърза поръчка до 3 работни дни.

*Експресна поръчка до 8 работни часа.

Стойност на отделните лични документи:

*Стойността на личната карта с валидност 4 години е 13 лева за лица на възраст от 14 до 18 години.

*Лична карта със срок на валидност 10 години за лице на възраст от 18 до 58 години е на стойност 18 лева.

*Безсрочни лични карти се издават на лица, навършили 58-годишна възраст. Тяхната стойност е 11 лева.

*Лица с намалена работоспособност и степен на увреждане 50 и над 50 % заплащат лична карта на стойност 2 лева. Решението на ТЕЛК трябва да бъде в срок или пожизнено /Лицата с трайно намалена работоспособност или вид степен на увреждане 50 на 100, на които намалената работоспособност е установена след навършване на възраст за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст или са я навършили в срок на решението на ТЕЛК./.

*Освобождават се от заплащане на такса при издаване на първа лична карта лицата от 14 до 16 години.

*Освобождават се от заплащане на такса при издаване лична карта на лицата, навършили 70-годишна възраст.

*Стойността за издаване на паспорт на лице до 14-годишна възраст е 10 лева. За следващ паспорт на дете се заплащат 20 лева.

*За паспорти на лица от 14 до 58-годишна възраст се заплащат 40 лева.

*За паспорт на лице от 58 до 70-годишна възраст се заплащат 20 лева.

*Паспортите за лица над 70-годишна възраст са на стойност 10 лева.

*Лица с намалена работоспособност и степен на увреждане 50 и над 50% заплащат паспорт на стойност 3лв

*За бързо издаване на лична карта и паспорт, съответната такса се заплаща с увеличение 2 пъти, когато по искане на лицето, услугата се извършва в срок до 3 работни дни.

*За експресно издаване на лична карта или паспорт, съответната такса се заплаща с увеличение 5 пъти, когато по искане на лицето услугата се извършва в срок до 8 работни часа.

 

11 юни 2021

До края на годината в област Шумен изтича валидността на над 18 000 лични карти, 13 000 паспорта и 8 000 свидетелства за управление на моторни превозни средства

Заявления за подмяна могат да се подават преди изтичане на срока на валидност

До края на годината в област Шумен изтича валидността на 18 666 лични карти, 13 043 задгранични паспорта и 8 313 свидетелства за управление на моторни превозни средства.

 

Напомняме, че заявления за издаване на български лично документи могат да се подават и преди изтичане на срока на валидност на притежаваните документи. За улеснение, гражданите могат да подават заявления за лична карта и/или паспорт във всяко районно управление на територията на ОДМВР- Шумен, звено „Български документи за самоличност" (БДС), на територията на областната дирекция на вътрешните работи по постоянен адрес. В рамките на работното време на съответните звена, гражданите могат да направят избор на по-удобно или предпочитано от тях звено БДС на територията на областта по постоянния им адрес. Съответно, готовите документи се получават в същото звено, където е подадено заявлението.

Създадена е възможност по постъпили искания от институции, ведомства, кметства и други да се осъществява организиран прием на заявления за издаване на български лични документи - по предварително създадената организация и при стриктно спазване на всички разпоредени здравни противоепидемични мерки.

Удължаването на валидността на личните карти и паспорти (съгл. разпоредбата на § 10, ал. 2 от Преходни и заключителни разпоредби (ПЗР) на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. и за преодоляване на последиците), се отнася само за тези от тях, чийто срок на валидност е изтекъл в периода от 13 март 2020 г. до 31 януари 2021 г. За срока на удължаването с 6 месеца, личните карти и паспортите са валидни идентификационни документи за самоличност в Република България, а в чужбина - при условията на реципрочност.

 

 

 

11 юни 2021

Специализирана полицейска операция по безопасност на движението е в ход на територията на РУ- Нови пазар

Екипи проверяват водачи на автомобили по метода на широкообхватния контрол на изхода на град Нови пазар, по главния път. Целта на операцията е да се засили вниманието на водачите да спазват правилата за движение, да не управляват с превишена скорост, която е една причините за настъпване на тежки пътнотранспортни произшествия. Ще се следи дали водачите са правоспособни, дали не  управляват под въздействие на алкохол или наркотични вещества, дали управляват технически изправни автомобили. От началото на годината на територията на ОДМВР – Шумен са възникнали 47 тежки пътнотранспортни произшествия. В катастрофи са загинали четирима и са ранени 58 участници в движението. По време на операцията полицейските служители ще напомнят на водачите да спазват ограниченията на скоростта, да шофират разумно и да пазят своя и живота на останалите участници в движението.

 

РЕЗУЛТАТИ: 21 са установените нарушения в рамките на полицейската операция, която се проведе за времето от 10:30 до 13:00 часа днес на територията на РУ- Нови пазар. Съставени са пет акта за установени административни нарушения, наложени са 26 глоби с фиш. Установен е един неправоспособен водач.  Неизползване на обезопасителен колан и шофиране без светлини са били най-честите нарушения днес.

10 юни 2021

Мобилни полицейски екипи проведоха срещи с кметове и кметски наместници на селата Градище и Белокопитово

Служители на криминална, охранителна и икономическа полиция продължават посещенията по населените места в областта, за да се срещат с  жители и с месните управници. По време на срещите се очаква да  се чуе има ли и кои са нерешените проблеми в малките и отдалечени населени места. Полицейски служители се срещнаха тази сутрин с главния специалист в село Белокопитово Вяра Жечева, която обясни, че нямат сериозни проблеми свързани с обществения ред. Като проблем посочи лошата пътна настилка в селото, която би могла да създаде предпоставки за пътни инциденти. Очаква се решение на проблема и преасфалтиране в селото. Тогава, ако има условия за шофиране с по-висока скорост, може да се помисли за изкуствен ограничител от типа „легнал полицай“, допълни Жечева. В село Градище кметът Идриз Халилов съобщи, че има прекрасна комуникация с полицейските служители, които обслужват населеното място и при проблем реагират веднага. Спокойно ни е селото, единствените ни притеснения са от амбулантните търговци. Може да има недобросъвестни, които да ползват невниманието на старите хора и да извършат кражби. Не знаем кой с какви намерения идва и затова с кварталните полицаи предупреждаваме хората да не ги пускат в домовете си. И в Градище и в Белокопитово се обръща внимание на самотноживеещите хора, заостря им се вниманието и  как да действат ако се опитат да ги атакуват телефонни измамници.

 

10 юни 2021

43 неправоспособни водачи са установени при проверки в област Шумен през месец май , 22 са шофирали след употреба на алкохол

3673 са установените нарушения през месец май, 890 са за скорост. Наложени са 1955 глоби с фиш, издадени са 855 електронни фиша, съставени са 629 акта за установени административни нарушения.

За неспазване на предимство и знаци са санкционирани 325 водачи. Двама са отнели предимство на пешеходци. Наложени са 436 глоби за неправилно спиране и паркиране. 13 са водачите, установени да шофират след употреба на алкохол с концентрация над 1,2 промила, деветима са с промили под 1,2. Шестима са шофирали след употреба на наркотични вещества или техни аналози. През месец май с нередовни пътни документи са били 337 водачи, 163 са били зад волана на технически неизправно превозно средство, 155 не са били с поставен обезопасителен колан или каска по време на извършено проверки. 36 водачи са използвали мобилен телефон без устройство „свободни ръце“, 62 са били без застраховка „Гражданска отговорност“. При проверки в областта са установени 43 неправоспособни водачи. На 50 водачи временно са отнети свидетелствата за управление, в 32 от случаите за управление без застраховка „Гражданска отговорност“. За различни констатирани нарушения на 51 пътни превозни средства е била прекратена регистрация. За неправилно пресичане са санкционирани 11 пешеходци

През месец май на територията на ОДМВР- Шумен са регистрирани 56 пътнотранспортни произшествия, от тях 14 са тежки. Пострадали са 18 участници в движението.

09 юни 2021

Криминалисти от ОДМВР-Шумен разкриха кражби на големи суми пари от частен дом в града

В средата на октомври 2020 година 33-годишен шуменец подал сигнал в местното полицейско управление за кражба на сериозна сума - 90 000 лева от дома му. На място бил извършен оглед, при който не били установени данни за насилствено проникване в имота. В хода на образуваното досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 194 ал. 1 от НК криминалисти от полицейското управление се заели с разследване на случая под надзора на прокурор от Районна прокуратура - Шумен.  Проведени били множество разпити, между които и на лица, посочени от пострадалия. На 27 януари мъжът отново потърсил помощ в полицията – този път той съобщил за липсата на 22 300 лева. По негови данни, парите били в метална каса, по която нямало интервенция. Извършен бил оглед в имота. Под ръководството на наблюдаващ прокурор били  назначени множество експертизи. Пред разследващите мъжът обяснил, че парите били събирани от близки и познати за лечение на дете.

Разследването продължило по няколко версии, а за разплитането на случая помогнала засечена регистрация в сайт за онлайн залагания на съпругата на мъжа – също на 33 години. Разследващите изискали документи от различни банкови институции, от които станало ясно, че тя е  залагала големи парични суми -  в едногодишен период е направила залози в размер на 140 065 лева. При последвали разпити, включително и пред съдия в края на март, тя признала, че е извършила кражбата на двете суми.  Материалите по делото са предадени в компетентната прокуратура.

 

07 юни 2021

Малко над килограм метамфетамин е иззет от 43-годишен мъж от Хасково

Дрогата била открита в резервна гума на лек автомобил, който мъжът, под въздействие на наркотични вещества упарвлявал

43-годишен мъж от Хасково е задържан за притежание на над килограм метамфетамин, дрогата била намерена в резервна гума на лек автомобил, с който пътувал. Малко преди 17:30 часа вчера  в полицейското управление в Шумен е получен сигнал, че край 7-ми километър водач на лек автомобил Фолксваген „Голф“ с хасковска регистрация криволичи по пътя. Екип на пътна полиция забелязал автомобила и спрял водача за проверка по пътя Русе- Варна, до кръговото кръстовище за кв. „Макак“. Зад волана бил 43-годишен мъж от Хасково. Тестван бил с дръг тест, който отчел положителна на канабис, амфетамин, метамфетамин и опиати проба. При последвал личен обиск в него е намерен и иззет полиетиленов плик с около 2 грама суха листна маса, по думите му – „марихуана“. При извършеното от криминалисти от областната дирекция в Шумен претърсване, в багажното отделение на автомобила е намерена срязана автомобилна гума, монтирана на джанта. В прорезите на гумата е забелязан найлонов плик.  В него имало над килограм бяло прахообразно вещество, което при направения полеви наркотест реагирало на метамфетамин. 43-годишният мъж е задържан за срок до 24 часа в полицейското управление в града. Автомобилът бил иззет с протокол. Работата по образуваното досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 354 А ал. 1 от НК продължава под надзор на районната прокуратура в Шумен.


19 май 2021