МВР

ОД Шумен

 

Новини

Внимание! Опасност от пожари при сухо и горещо време!

От началото на годината до момента на територията на Област Шумен са възникнали  749 произшествия, като пожарите с материални загуби са 88, 368 са пожарите в сухи треви и отпадъци. Извършени са 252 аварийно-спасителни дейности, оказана е помощ  при 21 ПТП, извършени са 6 дежурства с противопожарна техника, 8 пъти е оказана помощ с личен състав и техника на съседни РСПБЗН. Получени са 6 лъжливи сигнала за произшествия.

От 01.06.2020 до момента са възникнали 94 произшествия, като пожарите с материални загуби за 13, а тези в сухи треви и отпадъци 23.

В селското стопанство са възникнали 12 пожара, като в 4 от тях за изгорели 46 дка жито и ечемик. Спасени са 900 дка зърнени култури и 30 дка слънчоглед.

Имайки  предвид прогнозата за горещо и сухо време, рискът от възникване и бързо разпространение на пожар рязко се повишава. Паленето на огън в полските и горски масиви е недопустимо. Недопустимо е изхвърлянето на незагасени цигари от превозни средства и от преминаващи или извършващи дейност в полските и горски масиви хора.

От РДПБЗН- Шумен напомнят, че земеделската техника, участваща в жътвената кампания трябва да е изправна и съоръжена с необходимите противопожарни уреди за първоначално гасене на пожар. Стриктно трябва да се спазват мерките за пожарна безопасност при извършване на дейности в земеделските земи!

Наличието на вятър способства бързото развитие на пожара и може да доведе до рязка смяна на посоката на разпространение.

При забелязване на дим в полски или горски територии, веднага трябва да се подава сигнал на тел.112, като максимално точно се посочи мястото, както и характерни за терена обекти.

В сезона за приготвяне на зимнина с открит огън, трябва да се подбира много добре времето и мястото за палене на огън. В близост до огнището не трябва  да има горими материали. Огнището трябва да е на разстояние от постройки и трябва да е обезопасено от изхвърляне на искри. Да има подръчни материали за гасене (кофа с вода). След използване, огънят да бъде надлежно изгасен.

01 юли 2020

Инициативи по пътна безопасност в Нови пазар и Каспичан

Инициативите по пътна безопасност в ОДМВР- Шумен продължават. Полицейски служители от РУ- Нови пазар проведоха специализирана полицейска операция по безопасност на движението в региона. Полицейските служители проведоха кратки беседи на водачите и ги призоваха за повече толерантност на пътя. Униформените призоваха за спазване на ограниченията на скоростта, призоваха да се ползва обезопасителен колан както на предните така и на задните седалки. Водачите получиха карти на област Шумен, в които са отбелязани опасните участъци с концентрация на пътни инциденти в региона. На картата, издаден с любезното съдействие на фирма от Шумен  са отбелязани и участъците от уличната мрежа с повишена опасност от възникване на тежки пътнотранспортни произшествия. От началото на годината на територията, обслужвана от РУ- Нови пазар са регистрирани 30 пътнотранспортни произшествия, осем от които са тежки. Ранени са шест участници в движението, загинали са трима. Установени са 1158 нарушения на скоростните режими.  21 от водачите са установени да шофират със скорост над 50 км/ час над максимално позволената в населено място. Освен картите водачите получават и тематични флаери, предоставени от Държавна агенция по безопасност на движението. Отново призоваваме водачите да пазят себе си и останалите участници в движението. Шофирайте разумно! Животът е с предимство!

29 юни 2020

ОДМВР- Шумен с инициативи в Националния ден на безопасността на движението по пътищата

ОДМВР- Шумен отбелязва  Националния ден на безопасността на движението по пътищата с различни инициативи. Всички са под мотото „На пътя животът е с предимство“. Акцент тази година са четири теми, свързани с безопасността на движението по пътищата- опасностите от използване на мобилен телефон при шофиране, скоростта, важността от поставяне на обезопасителен колан, безопасността в градски условия, най-вече на пешеходците.

Тематични беседи свързани с безопасността на децата се проведоха в детска градина „Слънце“ и ДГ „Дружба“ в Шумен.

В  ДГ “Слънце“  пътните полицаи Йордан Жеков и Синан Хюсеин  припомниха на децата основните правила при управление на велосипеди и тротинетки. Въпреки че децата показаха много добри знания, полицаите не пропуснаха да им дадат ценни съвети за безопасността им. Напомниха им да се возят винаги на задната седалка на автомобилите на столче и задължително с предпазен колан.

Открит урок по правилно и безопасно пресичане  се проведе в ДГ “Дружба“. Инсп. Мирослав Миронов и инсп. Румен Стоянов от сектор „Пътна полиция“ изнесоха беседа, в която се включиха децата от четирите групи на градината. Малчуганите не изпитаха затруднение при  решаване на поставени задачи при пресичане на регулирани и нерегулирани кръстовища.

Пътни полицаи от областната дирекция ще раздават флаери, предоставени от Областна администрация – Шумен. Специализирани полицейски операции по пътна безопасност ще се проведат днес на територията на РУ- Нови пазар.

От днес инсп. Ирина Панова от Детска педагогическа стая към РУ- Шумен започва обучение с възпитаници на клуб „Млад полицай“  към Детска работилница по изкуство към РБ „Стилиян Чилингиров“. Заниманията ще продължат до края на седмицата.

29 юни 2020

Полицейска операция по пътна безопасност е в ход от днес в Шуменско

От днес в област Шумен започва специализирана полицейска операция по контрол на пътното движение. Тя е по инициатива на ГД „Национална полиция“ и целта й е да се подобри безопасността и организацията на движението по пътищата. Полицейските служители ще проверяват дали водачите са правоспособни, дали не са седнали зад волана след употреба на алкохол или наркотични вещества. Контрол ще има и по видимостта на табелата на регистрационните номера на мотоциклетите, както по ползването на защитни каски.  Ще бъдат временно отнемани свидетелствата на  водачите, които управляват превозни средства с наложено наказание „глоба“ , която не е заплатена в срока на доброволно плащане. Ако по време на извършените проверки се установи , че водачите имат невръчени електронни фишове ще им бъдат връчени.

Напомняме, че от вчера гражданите могат да правят справка чрез Портала за административни услуги на МВР за невръчени им наказателни постановления (НП) и електронни фишове. До настоящия момент те имаха възможност да правят проверка само за дължими глоби по Закона за движение по пътищата (ЗДвП) по влезли в сила фишове, електронни фишове и НП.

Чрез услугата „Проверка на задължения по ФИШ/АУАН/НП с възможност за плащане“ (https://e-uslugi.mvr.bg/ESP.Web.Portal/KATActs/ActService/Index), при въвеждане на номер на свидетелство за управление на МПС (СУМПС) и ЕГН/ЛНЧ, те ще могат да проверяват по интернет както за неплатени задължения, така и за наличие на издадени, но невръчени наказателни постановления  и/или електронни фишове.

Полицейската операция ще продължи до 1 юли.

25 юни 2020

Срещи на началниците на полицейските управления с жители на отдалечените населени места

Началниците на полицейските управления към областната дирекция в Шумен ще проведат срещи с жители на малките и отдалечени места през юли. На 3 юли в 10:00 часа началникът на РУ- Нови пазар гл. инsп. Веселин Райнов ще се срещне с жителите на село Могила в кметството. Началникът на РУ – Велики Преслав гл. инсп. Румен Симеонов ще се срещне с жителите на село Янково на 8 юли в 11 часа в сградата на кметството. През месец юли жителите на село Живково могат да поставят въпроси  за нерешени проблеми от компетентността на полицията на началника на полицейското управление в Шумен. Гл. инсп. Илиян Николов ще проведе среща с тях на 22 юли в 11:00 часа в сградата на кметството в селото. Началникът на РУ- Каолиново гл. инспектор Кирил Кирилов ще се срещне на 15 юли с жителите на село Загориче. Началният час на срещата, която ще се проведе в кметството е 10:00 часа.

25 юни 2020

Акцизни стоки и самоделни оръжия са иззети от селата Риш и Веселиново

Акцизни стоки и самоделни оръжия са иззети от частни домове в селата Риш и Веселиново по време на проведената на 23 юни под ръководството на окръжната прокуратура специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност. На ситуираните контролно-пропускателни пунктове на входовете и изходите на населените места са проверени 125 моторни превозни средства. По време на операцията са извършени проверки на 173 лица,  4 от които криминално проявени. 42 са установените нарушения на скоростните режими. За констатирани нарушения на пътя са съставени три акта, наложени са 40 глоби с фиш.  Две самоделни огнестрелни оръжия са намерени и иззети от частен дом в село Веселиново. За извършено престъпление по чл. 339 ал. 1 от НК е образувано бързо производство.

От имот в село Риш са иззети 1, 5 кг тютюн без акцизен бандерол и 148 къса ръчно направени цигари. За извършено престъпление по чл. 234 ал. 1 от НК е образувано бързо производство.

24 юни 2020

Резултати от проведена полицейска операция по противодействие на конвенционалната престъпност

Специализирана полицейска операция по противодействие на конвенционалната престъпност под наблюдението на прокуратурата се проведе на територията на град Каспичан, кв. „Калугерица“ и село Каспичан в сряда.

По време операцията бил установен 21-годишен водач, който управлявал товарен автомобил „Ивеко“ след употреба на канабис. При извършени проверки на два адреса в село Каспичан били намерени и иззети над 3 кубика дърва за огрев без поставени контролни марки. Полицейски екипи бяха ситуирани на входовете и изходите на населените места. Екипи на „Пътна полиция“ и „Охранителна полиция“ са  съставили 10 акта по Закона за движение по пътищата и два по Кодекса за застраховането. За различни констатирани нарушения са наложени 36 глоби с фиш. Установени са 176 нарушения на скоростните режими. Трима от водачите ще бъдат лишени от правото да управляват, след като са превишили скоростта си на движение в населено място с над 50 км/ час от максимално разрешената скорост.

Полицейските служители са проверили 180 лица и 111 моторни превозни средства.

18 юни 2020

52 неправоспособни водачи са засечени да управляват превозни средства по пътищата в Шуменско през месец май

52 неправоспособни водачи са засечени да управляват превозни средства по пътищата в Шуменско през месец май. 167 са управлявали технически неизправно моторно превозно средство, а 345 водачи са били с нередовни пътни документи. За неизползване на обезопасителен колан или каска са санкционирани 199 водачи и  пътници.

91 свидетелства за управление на моторни превозни средства са временно отнети от водачите  през месец май от контролните органи, а временно спрени от движение са 61 пътни превозни средства.

През месец май в област Шумен са регистрирани 42 пътно-транспортни произшествия, седем от тях са тежки с 12 пострадали участници в движението.

Служителите на реда са установили 4434 нарушения, като от тях  1687 саза скорост. 1474 са за превишаване на максимално допустимата скорост с до 30 км/ час. Водачите, които са засечени да шофират с над 50 км/ час от максимално позволената са 17. За неправилно спиране и паркиране са санкционирани 275 водачи, а за неспазване на предимство, знаци и сигнали – 402.  Деветима са установени да шофират с алкохол над 1,2 промила в издишания въздух , други 16 са засечени да управляват моторни превозни средства след употреба на алкохол до 1,2 промила а двама са отказали да бъдат тествани с техническо средство, след което са лишени от правото да управляват за срок от 2 години и им е наложена парична глоба в размер на 2000 лева. През месец май са установени трима, които са шофирали след употреба на наркотични вещества или техни аналози, два са отказали пред служители на реда да бъдат тествани.

През последната седмица от 8 до 14 юни  са установени 1198 нарушения на скоростните режими.  По данни на „Пътна полиция“ най- много са превишенията на скоростта между 11 и 20 км/ час над максимално позволената. Един водач ще бъде лишен от правото да управлява, след като е бил засечен да управлява Форд Транзит с варненска регистрация с 107 км/ час  при максимално разрешена в населено място от 50 км/ час. Нарушението е засечено в село Радко Димитриево от мобилната преносима камера.

 

16 юни 2020