МВР

ОД Шумен

 

Новини

43 водачи са установени да шофират без предпазни колани по време на полицейка операция в Шуменско

Водачите на 898 моторни превозни средства са проверени по време на петдневната полицейска акция за контрол на пътното движение в област Шумен. Операцията се проведе на територията на цялата страна след изготвена анализ за повишена пътна аварийност. С алкохол зад волана е установен един водач с концентрация над 1,2 промила и един с промили под 1,2. Един е установен да шофира след употреба на наркотични вещества. По време на проверките на пътя са засечени петима неправоспособни водачи. 43 са санкционирани за неползване на обезопасителен колан. Без задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ са били осем водачи. За нарушения по Закона за движение по пътищата са съставени 97 акта, наложени са 262 глоби с фиш. Глоби са наложени и на седем пешеходци, които са извършили нарушения.

За пет дни са засечени 758 нарушения на скоростните режими. Връчени са 55 електронни фиша. Не са установени нарушения, свързани с отнемане на предимство на пешеходци, както и за преминаване на забраняващ знак на светофарните уредби.

21 яну 2021

Засилен контрол на пътя започва от днес на територията на ОДМВР- Шумен

Засилен контрол на пътя започва от 19 часа днес на територията на ОДМВР- Шумен. Екипи на пътна, охранителна и териториална полиция ще следят за недопускане на водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол и/ или наркотични вещества и техни аналози. Ще има контрол над шофьорите, които не осигуряват предимство на пешеходците. Стриктно ще се следи дали пешеходците пресичат  на обозначените места, дали не излизат внезапно на пътното платно. Санкции ще има за пешеходци, които пресичат на червен сигнал на светофарната уредба. На местата, на които има възможност да се преминава със скорост над максимално допустимата ще се следи за стриктното спазване на скоростните режими по републиканката пътна мрежа и АМ „Хемус“. Операцията ще продължи до 20 януари.

 Поради влошаване на метеорологичните условия има вероятност да се появят препятствия на пътя- клони, дървета, скална маса или земна маса изнесена от крайпътния сервитут след появата не силно течаща вода.

Молим гражданите, които забележат препятствия на пътя да съобщят своевременно на телефон 112.При получаване на подобни сигнали екипите на пътна полиция ще насочват водачите да преминават внимателно през опасния участък и ще уведомяват собственика на пътя да предприеме незабавни действия по почистване и обезопасяване  на пътното платно.


15 яну 2021

Криминалисти от РУ- Шумен разкриха извършители на грабеж часове след приет за инцидента сигнал

Директорът на областната дирекция и окръжният прокурор на Шумен се срещнаха днес с жертвите на грабежа – жена на 92 години и мъж на 61

За дръзкото посегателство сигнал в дежурната част на областната дирекция е приет в 03:45 часа на 13 януари. Съобщено било, че в частен имот на ул.“ Иван Вазов“  в шуменското село Велино след взлом на дворна и входна врата са влезли трима неизвестни мъже и нанесли побой над мъж и жена. Към адреса незабавно били насочени полицейски екипи и екип на спешна помощ. Изяснено било, в жилището на 92-годишната жена са влезли непознати, като  единият от тях  отправил заплахи с нож към 61-годишен мъж, който живеел на адреса и полагал грижи за нея.  Нанесен  му е побой. Влезли и в друга стая, в която спяла възрастната жена, ударили я няколко пъти в областта на лицето и поискали да им бъдат дадени всичките пари, с които разполагат. В къщата, в която жената живее при тежки битови условия нападателите намерили 20 лева. Взели парите, напуснали имота и поели в неизвестна посока. В областта на лицето на мъжа е нанесена порезна рана. Проведени са незабавни действия за установяване на извършителите. Криминалисти от районното управление в Шумен започнали работа по няколко версии. Проведените активни и целенасочени действия дали резултат. Шест часа по-късно в полицейското управление е задържан 27-годишен криминално проявен мъж от Нови пазар. Час по-късно са задържани още трима мъже- 23-годишният му брат, 44-годишен мъж от Шумен и 20-годишен с постоянен адрес в областния град. Разпитани са.  Случаят е докладван в Окръжна прокуратура- Шумен. С постановление на прокурор са трима от задържаните са с мярка до 72 часа, 44-годишният е с полицейска до 24 часа. Мъжете са криминално проявени. 

Работата по образуваното досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 198 ал. 1 от НК продължава под надзор на компетентната прокуратура.

 


14 яну 2021

18 неправоспособни водачи са установени по време на извършени през месец декември на територията на ОДМВР- Шумен проверки

18 неправоспособни водачи са установени по време на извършени през месец декември на територията на ОДМВР- Шумен проверки. След употреба на алкохол с промили до 1, 2 по пътищата в региона са засечени 21 водачи, други 15 са шофирали с концентрация на алкохол в издишания въздух с над 1,2 промила. Трима са седнали зад волана след употреба на наркотични вещества или техни аналози, а други трима са отказали да бъдат тествани. За неправилно спиране и паркиране в града са санкционирани 300 водачи, 111 са били без поставен колан, а 26 са ползвали телефон по време на управление на моторно превозно средство. При полицейски проверки са установени 325 водачи, които са имали нередовни пътни документи, а 123 са управлявали технически неизправно превозно средство. 73 водачи са били без задължителна застраховка „Гражданска отговорност“.

Временно са отнети шофьорските книжки на 42 водачи, които са били с незаплатени в срок на доброволно плащане наложено наказание „глоба“. 26 водачи са останали временно без свидетелства за управление след като били установени да шофират без застраховка  „Гражданска отговорност“.

През месец декември в областта са възникнали 46 пътнотранспортни произшествия. Тежките от тях са 8. Ранени са 12 и е загинал един участник в движението. Установени са 5031 нарушения на водачите, като от тях са скорост са 2827.

 

11 яну 2021

Близо 900 нарушения на скоростта за 12 дни в Шуменско

895 нарушения на скоростните режими са установени за времето от 23 декември до 3 януари. Нарушенията са засечени от служители на сектор „Пътна полиция“, които са извършвали контрол на скоростта на територията на РУ- Шумен. „Рекордите“ в населено и извън населено място са запечатани от триногата на 28 декември. В 12:01 часа е установен водач на лек автомобил Ауди с шуменска регистрация, който преминал по бул. “Симеон Велики“ с 89 км/ час при разрешени 50. За превишението му е съставен електронен фиш,  глобата е в размер на 400 лева. Същата глоба ще заплати и мъж от Шумен, който преминал по бул. “Симеон Велики“, близо до кръстовището с бул. „Плиска“ с 86 км/ час. В понеделник, на 28 декември е заснето нарушение на водач на лек автомобил „Пежо“ със софийска регистрация, който при ограничение на скоростта на пътен възел „Диамант“ преминал с 140 км/ час, където максимално разрешената е 60км/ час. Глобата му е в размер на 900 лева. За превишение на скоростта на същото място с 71 км/ час над разрешените 60 друг водач ще бъде глобен с 800 лева. Третото нарушение за най-висока скорост извън населено място при ограничение 60км/ час е 129 км/ час. На водачът ще бъде издаден електронен фиш в размер на 750 лева.

 

07 яну 2021

12 преносими камери за осъществяване на патрулно-постова дейност са предоставени на ОДМВР- Шумен

12 преносими камери за осъществяване на патрулно-постова дейност са предоставени на ОДМВР- Шумен. С тях са оборудвани 6 служебни автомобила Шкода „Рапид". 5 преносими камери за Териториално обслужване/ Териториална полиция/ са предоставени вчера.

Всеки наряд разполага с 2 камери. Едната е монтирана в автомобила и е закрепена на предното стъкло. Тя регистрира работата на служителите и какво се случва пред автомобила. Втората се носи от полицейски служител от състава на наряда. Тя се използва при реагиране на сигнал и/или прилагане на полицейски правомощия. Освен това самата бодикамера има паникбутон, с който може да бъде повикано подкрепление. Системата разполага с вграден GPS и във всеки момент екипът може да бъде локализиран.

В случай, че екип с бодикамера извършва проверка, полицейските органи ще уведомяват лично лицата, че действията им се записват. Освен това служебните автомобили са обозначени със залепени стикери с надпис „Зона с постоянно видеонаблюдение и аудио запис",  централно на предния капак отляво над фара. На предния панел на камерата също има стикер със знак за видеонаблюдение, което трябва да служи за информираност на проверяваните.

Важно уточнение е, че Законът за Министерството на вътрешните работи не разрешава използването на подобни камери във вътрешността на жилищни сгради.

Тези камери се ползват от полицейските органи за превенция, намаляване на корупцията, защита правата на гражданите и служителите при прилагане на полицейски правомощия, както и за противодействие на престъпления и други нарушения и опазване на обществения ред.

Сигналът от камерите може да бъдат гледан в реално време от служители от оперативните дежурни центрове на съответната структура на МВР, с цел по-ефективно управление на силите при реагиране в определени ситуации. Но в обикновена ситуация, екипите с бодикамери след завършване на смяната имат ангажимент да свалят записите на сървър, където се съхраняват минимум 30 дни и при необходимост информацията може да бъде използвана, в това число и като доказателствен материал пред съда.

Цели се и намаляване нивото на корупцията сред служителите от Охранителна полиция, както и подобряване на безопасността на движението по пътищата.

600 от камерите са закупени с европейски средства, предоставени по Фонд „Вътрешна сигурност“, а останалите с пари по Гаранционния фонд.

 


07 яну 2021

Ст. комисар Расим: Успяхме да се справим с предизвикателствата през 2020 година

Спад на регистрираните престъпления и по-висок процент на разкриваемост отчете директорът на областната дирекция

Ако трябва да направя кратка равносметка за отминаващата вече 2020 година смятам, че успяхме да се справим с предизвикателствата, които имахме в ежедневната си работа. Имахме трудни моменти - помните денонощните контролно-пропускателни пунктове, помните постоянните проверки за спазване на противоепидемичните мерки, които трябваше да следим. Следихме за наложените карантини, и ако на някой в началото това не му харесваше дойдоха моменти, в които всички разбраха колко е важно да пазим нашето и здравето на близките си. Много хора загубиха свои близки, колеги.  Вярвам, че ще минем и през това изпитание. Това сподели на проведен брифинг онлайн директорът на ОДМВР- Шумен ст. комисар Ялчън Расим.

 

През тази година на територията на областта са регистрирани 1635 престъпления срещу 2000 през изминалата година, т.е. имаме спад с 18%, или регистрираните престъпления са с 365 по-малко. Разкрити са 910 от тях, което е 55, 66 %.  Процентът на разкриваемост миналата година е бил 48,20, тази е с 7,46 процентни пункта повече. Най-много са престъпленията против собствеността- 610. Разкрити са 347 от общият им брой. Кражбите са 454. Разкрити са 279 от регистрираните, което е близо 62%.  През годината са станали 9 грабежа, с два по-малко от предходната година, като разкрити са 5 от тях, а работата по другите три продължава. Престъпленията, свързани с наркотични вещества, които са регистрирани през 2020 година са 81 срещу 94 за миналата. Разкрити са 38 от тях. Тази година на територията на областната дирекция умишлените убийства са 4. Всички са разкрити. Миналата година убийствата бяха две, отново няма неразкрито престъпление от вида.

От началото на годината до момента са регистрирани 650 пътнотранспортни произшествия, от които 115 тежки. Загинали са 10, ранени са 134 участници в движението. През изминалата 2019 г.  са били регистрирани 895 ПТП, от които 148 са били тежки, при които са загинали 17 и са били ранени 175 участници в движението. 

Тази година успяхме да направим две кампании свързани с безопасността на пътя. Вярваме, че нещата, които сме направили през годините започват да дават резултати. Ще продължаваме да работим с всички участници в движението. Ще работим с подрастващите, с младите хора там, където виждаме, че има проблеми и там, където можем да бъдем полезни, каза директорът на полицията, допълни директорът на полицията.

Над 57 500 са установените нарушения от пътните полицаи, като 24 326 са за скорост. 141 са установените водачи, седнали зад волана с алкохол над 1,2 промила. С алкохол до 1,2 промила са установени 114 водачи. 39 са тези, които са установени да управляват след употреба на наркотични вещества или техни аналози., 30 са водачите, които са отказали да бъдат тествани с техническо средство за употреба на алкохол и/ или наркотични вещества. През годината по пътищата в областта  от полицейските служители са засечени да шофират 427 неправоспособни водачи.

„Бих искал да пожелая на всички преди всичко здраве. Пожелавам ви следващата година да бъде успешна, да бъде мирна и много щастлива за жителите на областта. Не забравяйте, че полицейските служители са в готовност да ви помогнат в нужда. Бъдете отговорни и нека посрещнем новата 2021 година спокойно, без инциденти“, каза в заключение ст. комисар Расим.


30 дек 2020