МВР

ОД Русе

 

Новини

38-ГОДИШЕН МЪЖ Е ЗАДЪРЖАН С НАРКОТИЦИ ПРИ ПОЛИЦЕЙСКА ОПЕРАЦИЯ

Случаят се разследва под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура - Русе

 

 

На 6 и 7 януари т.г. на територията на гр. Русе, под надзора на Окръжна прокуратура Русе, от служители на Първо РУ - Русе е проведена специализирана полицейска операция във връзка с противодействие на употребата и разпространението на наркотични вещества.
В хода на реализираната акция е спрян за проверка лек автомобил „Форд Фокус“ с русенска регистрация, управляван от 38- годишен мъж. При проверката е установено, че автомобилът е без сключена застраховка "Гражданска отговорност", а при тестване на водача за наркотици, уредът е дал положителна проба за амфетамин и метамфетамин. Мъжът е бил отведен в сградата на Първо РУ, където му е извършен личен обиск и е открито пакетче с кристалообразно вещество, реагиращо на метамфетамин. При последващи процесуално-следствени действия - обиски, претърсване и изземване на адрес в Русе, обитаван от 38-годишния, както и в колата му, са открити и иззети множество телефони, наркотични вещества, вещества служещи за синтез на метамфетамин и средства за приготвянето му. Иззетите количества наркотици са в процес на уточняване и обект на предстоящи експертизи.
Действията по разследването на случая продължават, в хода на образувано досъдебно производство по описа на Първо РУ, за престъпление по чл. 354а, ал. 1 от НК, под ръководството и надзора на прокуратурата. Мъжът е с постановена постоянна мярка „задържане под стража“.11 яну 2021

ПЪРВИТЕ СРЕДСТВА, СЪБРАНИ ОТ КАМАНИЯТА„ЗАЕДНО ЗА СИГУРНОСТ И СПОКОЙСТВИЕ“, ИНИЦИИРАНА ОТ СЛУЖИТЕЛИТЕ НА ОДМВР - РУСЕ, БЯХА ПРЕДАДЕНИ ДНЕС НА РЪКОВОДСТВАТА НА ДВЕ МЕДИЦИНСКИ ЗАВЕДЕНИЯ В РУСЕ

 

Първите събрани средства от кампанията „Заедно за сигурност и спокойствие“, инициирана от служителите на ОДМВР – Русе, бяха предадени днес на Специализираната болница за активно лечение за пневмо – фтизиатрични заболявания Д-р "Димитър Граматиков" и УМБАЛ „Медика“ в Русе.

Идеята за все още реализиращата се инициатива на служителите от ОДМВР в Русе се роди спонтанно в края на миналата година. Целта бе да се проведе  благотворителна кампания, която да подпомогне работата на техните колеги - медиците, с които са на първа линия в условията на ситуацията, породена от COVID-19, както и на пациентите, сред които попадат често хора от медицинския персонал и органите на реда. В допълнение към инициативата, възникна и идеята за изработването на календар за 2021 година, който да бъде даван в дар на дарителите, като жест на благодарност за отзивчивостта и съпричастността.

В луксозния печатен материал са събрани 12 кадъра, които представят служителите на реда не само в професионален, но и в човешки план – като хора, които са посветили живота си в полза на обществото. Само в рамките на няколко седмици проектът намери съмишленици и последователи и календарът стана факт.

В кампанията освен служители на МВР се включиха народни представители, областният управител на Русе и неговите заместници, кметове на общини, журналисти, служители на други институции, граждани. 

Кампанията за набиране на средства все още продължава в ОДМВР – Русе.

Даренията днес бяха приети от ръководствата на двете лечебни заведения с благодарност за съпричастността и вниманието от страна на служителите на реда.

 

 

Успоредно с кампанията „Заедно за сигурност и спокойствие“ служителите на МВР проведоха още една дарителска инициатива и днес събраните средства предоставени на майката на Боби, който пострада в тежката катастрофа, в която загина баща му - нашият уважаван колега гл.инспектор Станислав Станчев, началник на РУ-Ветово.

Детето вече се възстановява в домашни условия и всички стискаме палци много скоро процедурите да се увенчаят с успех.

 


07 яну 2021

НАГРАДИХА ПОЖАРНИКАРИ И ПОЛИЦАИ, УЧАСТВАЛИ В ЛИКВИДИРАНЕ НА ПРОИЗШЕСТВИЕ НА ЖП ГАРАТА В БОРОВО


 
Петима пожарникари и 15 полицаи, участвали в ликвидирането на инцидента с теч на газ от кран на цистерна от влакова композиция в района на жп гарата в град Борово на 16 декември т.г., бяха наградени днес в Бяла.
Главен инспектор Свилен Рачев - началник на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ -  Бяла, бе удостоен с най-високото отличие на МВР - "Почетен знак - III степен". Останалите пожарникари и полицаи получиха колективни парични награди.
Главен комисар Николай Николов - директор на главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" връчи почетното отличие на гл. инспектор Рачев. Наградата е за проявен героизъм, смелост и себеотрицание, за конкретен съществен принос и висок професионализъм, изтъкна гл.комисар Николов. Той поздрави всички пожарникари и полицаи, както и кмета на община Борово и неговия екип, за професионализма и перфектно свършената работа при реализирането на спасителната операция.
"Радвам се, че нашите граждани в България започнаха да изпълняват подобни указания за евакуация. Допреди три-четири години това не беше така. Горд съм с работата на моите момчета, защото обучението и усилията, които вложиха в своята подготовка, дават резултат", каза Николов.
Главен инспектор Свилен Рачев заяви, че това признание е за всички негови колеги. „Не се чувствам по никакъв начин герой. Това, че знакът е даден на мен, означава, че МВР си свърши работата", каза Рачев.
Старши комисар Теодор Атанасов, директор на областната дирекция на МВР в Русе заяви, че тази критична ситуация е била демонстрация на отличната координация между пожарна, полиция и местна власт. Координация, която е била осъществена в условия на висок риск.
Кметът на Борово Валентин Панайотов отбеляза, че с действията си главен инспектор Свилен Рачев е предотвратил сериозни щети в Борово, тъй като е успял да спре теча на газ от цистерната. Панайотов съобщи, че е направено предложение към Общинския съвет Рачев да бъде удостоен със званието "Почетен гражданин на град Борово".
Кметът на Бяла Димитър Славов от своя страна връчи на Свилен Рачев почетен знак на общината и грамота за особен принос, за проявен професионализъм и жертвоготовност в защита на населението.30 дек 2020

СЛУЖИТЕЛИТЕ НА ОДМВР – РУСЕ ЩЕ СЕ ГРИЖАТ ЗА РЕДА И СИГУРНОСТТА В ОБЛАСТТА ПО ВРЕМЕ НА КОЛЕДНИТЕ И НОВОГОДИШНИ ПРАЗНИЦИ

Пътна полиция с важни съвети за безопасно пътуване

 

На територията на ОДМВР – Русе е създадена организация за обезпечаването на обществения ред и сигурност, както и за осъществяване на контрол по спазване на въведените противоепидемични мерки по време на предстоящите коледни и новогодишни празници. Предприемат се и всички необходими мерки, свързани с безопасността на движението.

Проведени са срещи с органите на местната власт с оглед планиране на общи мерки за безпроблемно протичане на празниците, добър обществен ред и безопасно движение по уличната мрежа в населените места.

Проведени са разговори с ръководителите на частни охранителни фирми и звената за охрана, отговарящи са сигурността в различни обществени обекти, с оглед подобряване на бдителността и пропускателните режими, своевременен обмен на информация и спазване на  изискванията за ограничаване разпространението на COVID-19.

Създадена е организация за засилено полицейско присъствие на обществените места, районите на автогарите и жп гарите и големите търговски обекти.

Преди и по време на празниците е предвидено да се проведат специализирани полицейски операции за превенция и противодействие на правонарушенията, опазване на обществения ред и спазване на противоепидемичните мерки.

Предприемат се и всички необходими мерки през предстоящите празнични и почивни дни, свързани с безопасността на движението.
В дните преди и по време на празничните и почивни дни ще е засилено полицейското присъствие по пътищата. Създадена е организация полицейски служители да подпомагат трафика на входовете и изходите на населените места и по основните пътни артерии за недопускане на образуването на колони, а при необходимост ще поемат и регулирането на движението.
Полицейските служители ще подпомагат и регулират движението, но и ще следят за водачи с рисково поведение, неправилно изпреварване, неправилни маневри и отнемане на предимство. Ще се контролират скоростните режими, управлението от неправоспособни и употребили алкохол или упойващи вещества.

Планирано е провеждането на специализирани полицейски операции, включително и в малките населени места.

 

Практически препоръки за пътна безопасност по Коледа и Нова година
23 дек 2020

ТЕХНИЧЕСКА ПРОВЕРКА НА СИРЕНИ В РУСЕ НА 22 ДЕКЕМВРИ

Съоръжението ще се тества от 11:30 до 12:00 ч.

 

 

Уведомяваме Ви, че утре (22.12.2020 г) ще се проведат функционални изпитания за интеграцията на локални системи за оповестяване на населението към Националната система за ранно предупреждение и оповестяване на населението, на обект в град  Русе, собственост на юридическо лице, намиращ се в района на квартал „Здравец Изток“. Проверката ще се осъществи за времето от 11:30 до 12:00 ч.

В тази връзка ПРЕДУПРЕЖДАВАМЕ ГРАЖДАНИТЕ, че в посочения период ЩЕ СЕ ЧУЕ СИГНАЛ ОТ СИРЕНИ, СВЪРЗАН САМО С ТЕХНИЧЕСКАТА ИМ ПРОВЕРКА. Възможно е сигналите да се чуят и в съседните квартали и райони.

 

 

Съгласно чл. 24, ал.1 от Наредбата за условията и реда за функциониране на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване на органите на изпълнителната власт и населението при бедствия и за оповестяване при въздушна опасност (Приета с ПМС № 48 от 1 март 2012 г., обн. ДВ. Бр.20 от март 2012 г. изм. и доп. ДВ. бр.61 от Август 2019 г), юридическите лица и еднолични търговци, собственици и ползватели, осъществяващи дейност в обекти, по чл. 35 от Закона за защита при бедствия, която представлява опасност за възникване на бедствие, изграждат и поддържат локални системи за оповестяване на населението в застрашените населени места съгласувано с МВР и имат задължението да ги интегрират с НСРПО.

 

 

 


21 дек 2020

Няма пострадали при инцидент с цистерна в Борово

 

Малко след 19 часа снощи бил получен сигнал за изтичане на газ пропан-бутан от цистерна на товарна влакова композиция с 28 вагона, от които 12 цистерни с пропан-бутан, спряна на жп гара в гр. Борово. Композицията се е придвижвала по направлението от Румъния за Костинброд.
Веднага към мястото са изпратени екипи на полиция и пожарна.
Огнеборците са обезопасили мястото, композицията била изтеглена на безопасен коловоз. Прекъснато е захранването на електропреносната мрежа в района на гарата, районът е отцепен и е извършена евакуация на живущите в близките къщи от служители на РУ-Бяла. Блокирани са и кръстовищата, които водят в посока към гарата и е спряно придвижването на МПС и граждани.
При изясняване на обстановката било установено изпускане на газ от една от цистерните. Направена е оценка и анализ на ситуацията, и в резултат на бързите и адекватни действия, течът е преустановен.
В 21 часа е задействана процедура по възстановяване на захранването, потегляне на влаковата композиция, след което - и прекратяване на евакуацията.
При инцидента няма пострадали граждани, няма нанесени материални щети.
По случая е образувана проверка по описа на РУ – Бяла, която ще бъде изпратена по компетентност в Районна прокуратура – Русе.
17 дек 2020

СПЕЦИАЛИЗИРАНА ПОЛИЦЕЙСКА ОПЕРАЦИЯ ПО БЕЗОПАСНОСТ НА ДВИЖЕНИЕТО СТАРТИРА НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОДМВР-РУСЕ

Полицията в Русе предприема засилени мерки във връзка с усложнената пътнотранспортната обстановка и зачестилите произшествия със загинали и пострадали граждани от началото на този месец

 

На територията на ОДМВР-Русе от утре стартира специализирана полицейска операция с цел прилагане на мерки за подобряване на безопасността на движението и установяване на нарушения на ЗДвП, създаващи предпоставки за възникване на тежки ПТП с пострадали и загинали граждани.
През настоящия месец в региона на ОДМВР – Русе се забелязва влошаване в пътнотранспортната обстановка и повишаване броя на пътни инциденти със загинали и тежко пострадали граждани. От началото на месец декември са възникнали 4 ПТП с 4 загинали участника, от които 3 пешеходци.
Зачестяват и произшествията, причинени от водачи употребили алкохол. Не са редки и случаите, при които водачи управляват без съответното свидетелство за управление на МПС, на нерегистрирани МПС или след употреба на упойващи и/или наркотични вещества.

С цел намаляване на пътнотранспортния травматизъм - недопускане на тежки катастрофи с ранени и загинали, както и ограничаване на предпоставките за възникването им, с решение на ръководството на ОДМВР – Русе се предприемат мерки за засилване на контрола по спазването на разпоредбите на ЗДвП от водачите на превозни средства, пътниците в тях, пешеходците и всички останали участници в движението. По време на стартиращата от утре специализирана полицейска операция се предвижда пътните полицаи да проверяват за правоспособност на шофьорите, употреба на алкохол или наркотични вещества, спазване на скоростните режими, управление на неизправни или нерегистрирани превозни средства, наличие на задължителна застраховка „Гражданска отговорност“, спазването на пътните знаци и маркировка, отнемане предимство на пешеходците от страна на водачите и нарушения от страна на пешеходците, както и на другите участници в движението.
Проверките ще се извършват в различни периоди от денонощието, като ще е най-засилено полицейското присъствие в часовете пик, в по-натоварените участъци на територията на цялата област, а продължителността им ще се определя според обстановката.

 

     

ПЪТНОТРАНСПОРТНА ОБСТАНОВКА

Данни за настъпили ПТП на територията на ОДМВР- Русе за периода от 01.01. до 30.11. на 2019 и 2020 г.:

(+/-)

2019г.

2020г.

Пътнотранспортни произшествия, загинали и ранени

Пътнотранспортни произшествия (общо брой):

8

903

911

- тежки ПТП

-37

301

264

Загинали (в т. ч. допълнително починали през периода)

-8

17

9

Ранени

-30

377

347

      

Според изложените данни до края на месец ноември 2020 г. се наблюдава намаляване на пътнотранспортния травматизъм на територията на ОДМВР-Русе, като убитите в резултат на ПТП до края на месец ноември 2020 г. са с 47.05 % по-малко от убитите за същия период на миналата година, като е налице намаляване и на броя на тежките ПТП и на ранените участници в ПТП. През месец декември, въпреки предприеманите през цялата 2020 г. мерки от страна на ОДМВР-Русе по отношение безопасността на движението в региона, са налице 4 загинали участник в ПТП. 

Статистическите данни показват, че за периода от 01.12.2020 г. до 14.12.2020 г. на територията на ОДМВР-Русе са настъпили 10 тежки ПТП, с 8 ранени и 4 загинали участника. За същият период на 2019 г. са настъпили 21 тежки ПТП с 32 ранени. Видно е, че броят на тежките ПТП са намалели с повече от 50 % спрямо същия период на 2019 г., но са настъпили 4 ПТП с 4 загинали участника, от които 3 пешеходци.

За периода от 01.01.2020 г. до 14.12.2020 г. на територията на ОДМВР Русе са загинали 13 участника в ПТП, 4 от които са водачи, 5 са пътници, 1 е работник на пътя, а 3 са пешеходци, като и тримата пешеходци са загинали в резултат на ПТП, настъпили в периода от 01.12.2020 г. до 14.12.2020 г.


15 дек 2020