МВР

ОД Русе

 

Новини

СТАНАХА ЯСНИ ОКОНЧАТЕЛНИТЕ РЕЗУЛТАТИ ОТ 51-ВО РЕПУБЛИКАНСКО ПЪРВЕНСТВО ПО СПОРТНО, ПРИЛОЖНО ОРИЕНТИРАНЕ И 12-ТО РЕПУБЛИКАНСКО ПЪРВЕНСТВО ПО КРОС ЗА СЛУЖИТЕЛИ НА МВР. РУСЕНСКИТЕ СЛУЖИТЕЛИ ЗАВОЮВАХА РЕДИЦА ПРИЗОВИ МЕСТА

 

От 22-ри до 25-ти септември в Св. св. Свети Константин и Елена се проведоха 51-вото Републиканско първенство по спортно и приложно ориентиране за служители на МВР и 12-то Републиканско първенство по крос за служители на МВР.

Спортното събитие се организира и реализира в изпълнение на утвърдения календар за 2020 г. на „Спортна асоциация – МВР“. В него са взели участие служители на вътрешното ведомство от всички подразделения в цялата страна, пенсионирани и бивши служители, както и участници от клубове, членове на Спортна асоциация – МВР.

Отборът на ОДМВР – Русе, ръководен от д-р Венцислав Цветков, бе сформиран от служители на ОДМВР Русе, РДПБЗН - Русе, ЗЖУ – Горна Оряховица, Първо и Второ районни управления и състезатели при КСТ „Спартак“ - Русе: Лидия Иванова, Росица Александрова, Мария Събева, Невена Йорданова, Венцислав Цветков, Николай Халачев, Анатоли Николов, Бисер Цирков, Йордан Генджов, Валери Петков, Красимир Кирилов, Валери Петков, Радослав Пенев, Владимир Генев, Кирил Събев.
Стартът на класическата дистанция е бил даден сутринта на 23-ти септември в местността „Аладжа манастир“ по карта „Катакомбите“. В тази дисциплина русенската състезателка Мария Събева се е преборила за бронзовия медал при жените, а Йордан Генджов, след ожесточена надпревара (само на 3 мин., след финиширалия първи) е грабнал бронза при мъжете.
На 24-ти се е състоял „Крос“, както и „Приложно ориентиране“. В дисциплината „приложно ориентиране“, което се провело на нов терен, както и на самата пясъчна плажна ивица, което допълнително е затруднило състезателите, в категорията за мъже до 45 г., където надпреварата е била изключително оспорвана сред лидерите – отборите на ГДПБЗН, ГД Миграция и изключително младият състав на отбора на АМВР. Но въпреки това опитът и добрата подготовка на русенеца Николай Халачев са му помогнали  да грабне бронзовия медал.
1 мин. и 17 сек. не са достигнали на утвърдилата се в качването на почетната стълбица при жените над 45 г. – Мария Събева да извоюва приза и тя се е класирала на втора позиция спечелвайки среброто. Също така само 2 минути не са достигнали и Йордан Генджов, при мъжете над 45 г. и той също се е качил на второто място в стълбицата, като е спечелил среброто.
В дисциплината „КРОС“, Мария Събева и Росица Александрова, са заели 4-то и 5-то място в категорията жени над 45 г., а при мъжете в категория над 45 г. - Йордан Генджов се е класирал на 4-тото място, само на няколко секунди от предходния в групата.
На 25-ти са се провели щафетите на карта „Св. св. Константин и Елена“.
ОДМВР – Русе е участвала с няколко щафети, като тази в състав Лидия Иванова, Анатоли Николов и Николай Халачев са завоювали заслужено второто място.

При участието си отборът на ОДМВР Русе в 51-во Републиканско първенство по спортно, приложно ориентиране и крос, завоюва:

  • ІІ място - Отборно приложно ориентиране и класическа дистанция.
  • ІІ място - Дисциплина щафета.
  • Няколко сребърни, бронзови медали и грамоти.

За да се случи това изключително добро представяне за поредна година, своя принос имат абсолютно всички състезатели на Отбора на ОДМВР - Русе.

 

12 окт 2020

ПРИ ПОЛИЦЕЙСКИ ОПЕРАЦИИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА РАЙОННИТЕ УПРАВЛЕНИЯ ВЕТОВО И БЯЛА, НАСОЧЕНИ СРЕЩИ НЕЗАКОННИ ДЕЙНОСТИ С ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ, СА ИЗЗЕТИ 20 КУБИКА ДЪРВЕСИНА, КАКТО И СРЕДСТВА ЗА ПРЕВОЗВАНЕТО

 

В хода на продължаващата активна дейност на служителите на ОДМВР – Русе по противодействие на битовата престъпност, опазване на обществения ред и осъществяване на превантивна дейност са проведени две специализирани операции на територията на районните управления Ветово и Бяла, насочени срещи незаконни дейности с дървен материал.

При  действията в град Ветово са били установени няколко случая на превоз на дървен материал от държавния горски фонд, предимно дървесина за огрев от вида ясен. При извършваните проверки е установено, че лицата са извършвали тази дейност без необходимите редовни писмени позволителни за сеч и без превозни билети. Пространствената дървесина била превозвана в каруци и МПС. В рамките на действията в района на гр. Ветово, служителите на реда са установили 3 лица на възраст 25 – 46 г., превозващи дърва. Полицаите са иззели 3 каруци и един бус, както и над 5 кубика материал. Щетите от незаконната дейност са в процес на уточняване. Случаите са документирани по описа на РУ – Ветово, образувани са проверки с оглед престъпление по чл. 235, ал.1 от НК.

Вчера в хода на проведена подобна полицейска операция по линия „битова престъпност“ , служители на РУ – Бяла, съвместно с представители на РДГ – Русе, също са установили няколко случая на незаконно придобиване и съхранение на дървен материал. При проверките, в имот на адрес в село Долна Студена, собственост на жена, екипите са установили три кубика дърва за огрев немаркирани с контролна горска марка. В друг имот в селото, обитаван от 41-годишен мъж, са открити два кубика, също немаркирани с контролна марка. На трети адрес, където живее 34-годишна жена, са се натъкнали на 8 кубика незаконна дървесина за огрев, а в четвърти имот, стопанисван от 30-годишна, са открити  други 2 кубика немаркирани с контролна горска марка.
Констатираното от служителите е документирано, по случаите са започнати преписки по описа на РУ – Бяла, във връзка с изясняване на престъпление по чл. 235 от НК.

 

 

 

 

//Снимките са от операцията на територията на гр. Ветово.

09 окт 2020

СЕКТОР „ПЪТНА ПОЛИЦИЯ“ ПРИ ОДМВР – РУСЕ С ЕЛЕКТРОННА ПОЩЕНСКА КУТИЯ ​

Имейлът е [email protected]

 

 

Вече функционира електронна пощенска кутия на сектор "Пътна полиция" към ОД на МВР - Русе, която ще служи за осъществяване на кореспонденция с различни институции, държавни и местни организации, други юридически лица и граждани.

Имейлът е [email protected].

 

На електронната поща могат да се изпращат  също сигнали за нарушения на ЗДВП в писмен вид, както и под формата на снимков материал, запитвания, предложения и т.н., които ежедневно ще бъдат обработвани и разпределяни за работа и вземане на отношение по компетентност. 

 

 

06 окт 2020

Масирана полицейска операция срещу незаконното производство, съхранение и разпространение на наркотици проведоха служители на ОДМВР - Русе

При спецдействията са задържани 9 лица, иззети са различни видове наркотици, канабисови растения, комуникатори и близо 80 хил. лв

Полицейската спецоперация е осъществена под надзора на Окръжна прокуратура град Русе, от служители на Сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР Русе, като действията по противодействие разпространението на наркотици, са реализирани миналата седмица на територията на област Русе, Варна и Велико Търново.

В хода на извършените полицейски и процесуално-следствени действия са направени огледи, претърсвания и изземвания в 13 имота и 9 моторни превозни средства, а 9 души са задържани. Документирано е, че лицата са се занимавали с транспорт на наркотични вещества от Варна към Русе, както и към други градове в страната. В рамките на операцията са били намерени и иззети 950 грама марихуана, 550 грама метамфетамин, 15 големи растения канабис

с височина около 150 см, 33 броя малки растения канабис, множество мобилни телефони и компютри, използвани за комуникацията между лицата, както и близо 80 000 лева.

Три от лицата са привлечени в качеството им на обвиняеми и са задържани с определение на съда - с мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Работата по документирането на цялостната престъпна дейност продължава, под прякото наблюдение и ръководство от страна на прокуратурата, продължава изясняването и на съпричастността на други лица към въпросните незаконни деяния, свързани с наркотици.

01 окт 2020

НА 14 СЕПТЕМВРИ ОГНЕБОРЦИТЕ В ЦЯЛАТА СТРАНА ЧЕСТВАТ СВОЯ ОФИЦИАЛЕН ПРОФЕСИОНАЛЕН ПРАЗНИКДатата 14 септември е обявена за професионален празник на служителите в Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” с Решение № 385 от 1995г. на Министерския съвет на Република България, с което е възстановена традицията по решение на "Първия пожарникарски събор", проведен на тази дата през 1905 г. По утвърдена традиция с честването на празника се провежда „Седмица на пожарната безопасност ”, като тази година е предвидено да се проведе от 14 до 18 септември.

„Седмицата на пожарната безопасност“ има за цел повишаване културата и информираността на населението в областта на пожарната безопасност и защитата на населението при инциденти, издигане престижа на професията и доверието на хората, както и популяризиране на всички дейности, осъществявани от ГДПБЗН – МВР.
Тази година, заради въведените в страната противоепидемични мерки, свързани с разпространението на COVID 19, част от традиционните чествания и събития на русенската пожарна, свързани с масово събиране на хора, няма да се състоят, а други ще протекат само в присъствието на служителите от звената на регионалната дирекция.

В рамките на седмицата е предвидено обявяване на приемни с открити телефони за граждани за запитвания и предложения,  както следва:

РДПБЗН–Русе:  (082) 882 292, 882 226

Първа РСПБЗН-Русе:  (082) 882 368

Втора РСПБЗН-Русе:  (082) 882 393

РСПБЗН-Бяла:  0817 72775

РСПБЗН-Ветово:  08161 2875

РСПБЗН-Сливо поле:  08131 2897

РСПБЗН-Две могили:  08141 2038

Сектор СОД: (082)  882 465

 

 

Допълнително информация в областта на пожарната безопасност и защитата на населението, както и за работата на структурите на ГДПБЗН-МВР, може да бъде намерена в страницата на ГДПБЗН-МВР: http://www.nspbzn.mvr.bg; информационния сайт: http://pojarna.com; фен-страницата на ГДПБЗН-МВР във facebook “Пожарна безопасност и защита на населението”.


ИНФОРМАЦИЯ ЗА ДЕЙНОСТТА НА РДПБЗН - РУСЕ

ПОЖАРОГАСИТЕЛНА И СПАСИТЕЛНА ДЕЙНОСТ

От началото на годината екипите от РДПБЗН-Русе са реагирали общо на 1200 броя сигнали за възникнали произшествия, срещу 1054 бр. за същия период на 2019 година. Пожарите с нанесени преки материални загуби са общо 195 броя, като през същия период на 2019 г. са били също 183 броя. Разпределението по отрасли е както следва:

- Жилищно стопанство, дейности на домакинства - 56%;
- Транспорт, складиране и пощи  –  23%;
- Водопровод, канализация и сметосъбиране – 6.8%;
- Горско стопанство  –  8 %;
Търговия и ремонт –  3.2%;
- Хотелиерство и ресторантьорство; образование;  култура и спорт –  общо 3 бр., 2.4 %;
- Селско и рибно стопанство – 2%;
- Енергетика и др. дейности -  под 1%.

Увеличен е броят на пожарите възникнали в резултат на късо съединение, неправилно ползване на отоплителни уреди и небрежност при боравене с открит огън.

Вследствие на високите температури и силения вятър през летния период възникнаха 18 пожара в горски територии. Статистиката отчита най-тежката година от десетилетие. Въпреки създадената организация за извършване на наблюдения от служители на държавни и общински горски предприятия от пожари бяха засегнати 922 дка – 7 пъти повече от същия период на 2019 г. По голямата част от възникналите пожари е вследствие на неизвършена дейност по почистване на сервитутите около пътища и железопътни линии. Въпреки многократните предупреждения от пожарната и средствата за масово осведомяване, не малка част от пожарите възникнаха в следствие на човешка небрежност при използването на открит огън за почистване на личните дворове. За първи път тази година за разузнаване на горските пожари се използваха дронове.

Пожарната изказва благодарност на всички участвали при гасенето на пожарите. Изключително полезна беше помощта им при овладяване на пожарите в кв. Средна кула, с. Батин, с. Бъзън, с. Червена вода, с. Ново село, с. Просена, с. Щръклево и гр. Сливо поле.

Аварийно-спасителна дейност (АСД) е извършвана в 65 случая. Оказвана е помощ при спасяване на хора, животни, за отстраняване на паднали дървета, опасни предмети и др. Девет пъти е оказвана логистична помощ на Регионална „Здравна инспекция“ – Русе във връзка с изпълнение на въведените противоепидемични мерки за COVID-19.

При 156 случаи, екипите на РДПБЗН-Русе са оказали техническа помощ в това число при 32 пътнотранспортни произшествия. Запазва се броя (35) на подадените лъжливи сигнали и повиквания. В 85% от случаите, сигналите са добронамерени и най-често са подавани от заблудили се лица.

При пожари са загинали четири човека, вследствие на битови инциденти. При два от случаите причината за пожара е неправилно ползване на газови уреди (пропан-бутан). В третия случай се касае за битов инцидент, при който е проявена небрежност при боравене с открит огън (палене на свещ). В четвъртия случай пожарът е възникнал в резултата на късо съединение. Пострадалите са 14 човека при 12 произшествия.

И през настоящата година се запазва тенденцията, че възникналите пожари, при които са загинали или пострадали граждани са пряко свързани с човешкия фактор – невзети мерки  за осигуряване на пожарната безопасност преди отоплителния сезон, небрежност и/или подценяване на опасността. Загиналите хора са в пенсионна възраст над 70 години, хора трудно или бавно подвижни.

ПО-ХАРАКТЕРНИТЕ ПРОИЗШЕСТВИЯ:
- На 10.06.2020 година екипите на Втора РСПБЗН-Русе са реагирали на сигнал за паднал работник в цистерна за газ „Пропан-бутан“, който, до пристигане на екипите ни е починал;
- На 06.07.2020 г. в 15:27 часа в група „Оперативен център“ на РДПБЗН – Русе, чрез тел. 112,  е получено съобщение за пожар в Държавна опера Русе, намираща се на адрес пл. „Света Троица“ 7. Към мястото на инцидента незабавно са изпратени пет екипа с  противопожарни автомобили и автомеханична стълба, а впоследствие са привлечени и допълнителни сили и техника. При пристигане екипите са установили, че произшествието е възникнал на покрива на сградата, където са били извършвани ремонтни дейности. Персоналът в сградата и работниците са се били евакуирали, като на покрива е останал един от работниците, който минути по-късно е спасен от пожарникарите от горящия покрив невредим, с помощта на стълбата.


ПРЕВАНТИВНА ДЕЙНОСТ

За формиране на необходимото поведение и действия при пожари, бедствия и извънредни ситуации бяха сформирани съвместни мобилни екипи между ОДМВР-Русе и РДПБЗН-Русе за посещения в населените места. Бяха проведени срещи в 17 населени места на територията на област Русе, на които бяха обсъдени въпроси за мерките за пожарна безопасност по време на отоплителния сезон.

Регионалната дирекция много добре взаимодейства със структурите на „Социално подпомагане“ по места, както с обществени и общински организации, при които се извършиха съвместни дейности по време на кампании (беседи, експертно участие в инструктажи, разпространение на брошура и др.)

Чрез регионалния говорител на МВР на Дирекция „Пресцентъра и връзки с обществеността” се изготвят и публикуват материали на страницата http://publicmvr.mvr.bg/.

През първите три месеца на годината приоритетно беше обърнато внимание на обучението по защита при бедствия и пожарна безопасност на деца и ученици, преподаватели в системата на предучилищното и училищното образование.


КОНТРОЛ ПО ЗАКОНА ЗА ЗАЩИТА ОТ БЕДСТВИЯ

Въпреки обявеното на 13.03.2020 г.  извънредно положение на територията на Р България във връзка с пандемията от COVID-19 дейността по направления  Държавен противопожарен контрол и контрол по ЗЗБ в РДПБЗН-Русе се извършва без прекъсване през целия период до настоящия момент. Всички планирани проверки са извършени в срок без отлагане.

Извършени са планираните дейности свързани с обследване на аварийната готовност и изясняване техническото състояние на рисковите съоръжения и инсталации в обектите.

 

ДЪРЖАВЕН ПРОТИВОПОЖАРЕН КОНТРОЛ

От началото на годината служителите, осъществяващи Държавен противопожарен контрол, са извършени общо 1180 проверки (в т.ч. комплексни, контролни, тематични, по изпълнение на предписаните мероприятия, съвместно с други ведомства и служби, по сигнали и предложения и по искания на заинтересовани лица).

При извършените проверки са констатирани общо 738 нарушения на правилата и нормите за пожарна безопасност в обекти и строежи, като са предписани мероприятия за изпълнение. Общо за годината са предприети 38 административно-наказателни мерки.

 

 

11 сеп 2020

ЗА 4-ТА ПОРЕДНА ГОДИНА РУСЕНЦИ СТАНАХА АБСОЛЮТНИ ШАМПИОНИ НА БЪЛГАРИЯ В СЪСТЕЗАНИЯТА ПО ПОЛИЦЕЙСКА ЛИЧНА ЗАЩИТА И КАРАТЕ ЗА СЛУЖИТЕЛИ НА МВР

Отборът на ОДМВР – Русе отново завоюва първото място в комплексното класиране, като грабна серия шампионски места в отборните и в индивидуалните дисциплини ​


 

В съответствие с Общия регламент за организиране и провеждане на Републикански преглед по полицейска лична защита, утвърден от Главния секретар на МВР, от 09 до 11 септември 2020 г., в град Кранево се проведе трети етап – финално състезание по полицейска лична защита и Републиканско първенство по карате за служители на МВР, организирани от „Спортна асоциация – МВР“.
В рамките на спортното събитие се състояха състезания по:
* Полицейска лична защита – дисциплина „Полицейска практика”, съгласно Общия регламент за организиране и провеждане на републиканския преглед по полицейска лична защита за 2020 г.
* Карате – дисциплини „ката“ и „кумите”, съгласно съдийския правилник на Световната карате федерация (WKF).

ОДМВР – Русе взе участие с два отбора: „ОДМВР – Русе 1“ в състав Станислав Георгиев и Теодор Иванов, „ОДМВР – Русе 2“ с членове Светослав Бодуров и Сашо Петров. Русенските състезатели премериха сили в отборната надпревара по полицейска лична защита, като в оспорваната надпревара с колегите си от цялата страна, на финала се наложи двата русенски тима да се изправят един срещу друг в битката за купата. В крайна сметка Отборът „Русе -2” в състав Бодуров и Петров  зае първото място и стана републикански шампион на България в полицейската лична защита, следван на втора позиция от другите русенци Георгиев и Иванов.

При индивидуалните срещи в карате, в дисциплината „ката“ – русенецът Светослав Бодуров заслужено отново стана първи при мъжете.

В дисциплината „кумите“, в категория до 75 кг, русенският състезател Станислав Георгиев се класира на първо място, а друг русенец – Сашо Петров на трето място. В категорията до 85 кг в същата дисциплина, Светослав Бодуров стана шампион, оглавявайки класирането. А в отборните състезания по карате „кумите” за мъже отборът на ОДМВР – Русе е заел трета позиция.

В крайното комплексно класиране на Републиканските състезания по полицейска лична защита и карате за служители на МВР заслужено служителите на ОДМВР - Русе станаха шампиони на България за четвърти пореден път, като заеха първото място, оставяйки зад себе тима на Академията на МВР.  *** Спортът „Полицейска лична защита” е създаден за практикуване от служителите с полицейски правомощия и се явява съществена част от целия процес на обучение в системата на МВР. Дисциплините са с подчертано специализиран характер и симулират ситуации близки до реалните. Независимо, че придобитите умения се изграждат в един процес, подчинен на спортни правила, необходими са решителни, безкомпромисни и творчески действия. Постигнатите спортни резултати са показател за равнище на професионална подготовка.

Целта при упражняването на спорта „Полицейска лична защита” е изграждане и запазване на постоянно високо ниво на тренираност на полицейските служители през целия трудов път.

 

11 сеп 2020

ТЪРСИ СЕ СЪДЕЙСТВИЕ ЗА УСТАНОВЯВАНЕ САМОЛИЧНОСТТА НА ЖЕНА


Възрастна жена е била установена в русенския квартал „Възраждане“, след като граждани са сигнализирали в общината, че е била забелязана да води скитнически начин на живот в различни райони на квартала. Тя е открита зад блок „Клокотница“, след което отведена и настанена в специализирано заведение.

Жената няма документи за самоличност и не отговаря адекватно на въпроси, свързани с името й, къде живее и за евентуални нейни близки, които биха могли да се погрижат за нея.

За случая са информирани служители на Второ РУ, които са започнали работа по установяване на самоличността й.
От полицията търсят съдействие и от граждани, с оглед получаването на повече информация.


Гражданите, които разпознаят жената и/или имат допълнителна информация, която може да помогне за установяване на самоличността й, могат да сигнализират във Второ РУ на тел. (082) 882 443, както и на тел 112. 
11 сеп 2020