МВР

ОД Русе

 

Новини

Три купи, четири медала и четири дипломи завоюваха състезателите на ОДМВР-Русе по спортно, приложно ориентиране и крос в 50– тото Републиканско първенство на МВР.

От 01-ви до 04-ти октомври в комплекс „Островче“ – Разград се проведе 50-то Републиканско първенство по спортно, приложно ориентиране и крос за служители на МВР.

Спортното събитие  се състоя в изпълнение на утвърдения календар за 2019 г на „Спортна асоциация – МВР“. В него взеха участие служители от всички подразделения в цялата страна, пенсионирани и бивши служители.

Първенството включваше следните дисциплини:

- класическа дистанция – индивидуален старт за жени и мъже, до 45 год. и над 45 год.;

- лекоатлетически крос;

- приложно ориентиране със стрелба/ малокалибрен пистолет/;

- щафетно бягане.

Отборът на ОДМВР-Русе при КСТ „Спартак“ - Русе се представи с 12 състезателя, под вещото ръководство на д-р Венцислав Цветков.

В комплексното отборно класиране, отборът зае второ място.

В дисциплината щафетно бягане – щафета в състав: Лидия Иванова, Йордан Генджов и Николай  Халачев се класира на второ място.

В  лекоатлетическия крос, отборът  зае  трето място, комплексно.

Индивидуалното класиране жени:

Мария Събева – 1 златен и 2 сребърни медала / 1-во място в класическа дистанция, 2 – ро място крос и 2-ро място приложно ориентиране със стрелба/

Росица Александрова – 1 бронзов медал / 3 – то място крос/ и 2 дипломи  за трети места в класическа дистанция и приложно ориентиране.

Отлично представяне за Наталия Кабакчиева и в трите индивидуални дисциплини.

Индивидуалното класиране мъже:

Валери Петков -  2 дипломи за трети места в класическа дистанция и приложно ориентиране.

За достойното  представяне на отбора на КСТ „Спартак“ при ОДВР-Русе допринесоха и останалите членове на отбора: Бисер Цирков, Анатоли Николов, Митко Кушев и Кирил Събев.

 

08 окт 2019

ЛОВЕН СЕЗОН 2019/2020

МЕРКИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ

Във връзка с откриването на ловния сезон на местен дребен и едър дивеч, и груповият лов на дива свиня по линия на организирания ловен туризъм на 01 октомври (вторник), и откриването на ловен сезон 2019/2020 г. на местен дребен и едър дивеч, и груповия лов на дива свиня на 05 октомври (събота), ще бъде създадена организация за засилени мерки и недопускане на инциденти с огнестрелно оръжие. Ще бъдат организирани съвместни проверки с представители на Регионална дирекция по горите, държавните предприятия по чл. 163 от Закона за горите и техните поделения, както и с участие на ловните сдружения по чл. 30 от Закона за лова и опазване на дивеча.

Ръководството на ОДМВР – Русе апелира:

Ловът на територията на област Русе да се провежда при стриктно изпълнение на мерки за безопасност и дезинфекция, с цел превенция и ограничаване разпространението на болестта „Африканска чума по свинете“!

Ръководителите на лова да инструктират ловците от ловните си дружинки, при провеждане на ловни излети да проявяват повишена бдителност за установяване на умрели диви свине или такива, които проявяват нетипично поведение!

При провеждане на ловните излети да се спазват стриктно противопожарните изисквания и правилата за безопасност!

Участниците в групов лов на дива свиня задължително да са екипирани по време на ловуването с ленти, шапки или с облекло в ярък сигнален цвят!

Пренасянето на огнестрелното ловно оръжие да се осъществява задължително в затворен транспортен куфар или в калъф със заключващо устройство на спусъка!

Напомняме Ви, че най-честите причини за допускане на инциденти по време на лов са:

- Стрелба по шум, неясно видима цел или по такава, с възможност за злополука;

- Използване на сачми с диаметър над 6 мм по време на групов лов на дива свиня;

- Неправилно боравене, или боравене с технически неизправно огнестрелно оръжие;

- Самоволно напускане на позиция, определена от ръководителя на лова;

- Употреба на алкохол и/или на упойващи вещества непосредствено преди или по време на ловен излет.

Наслука!

02 окт 2019

Денонощна линия за сигнали за нарушения, свързани с изборния процес

На телефон 02/982 22 32 и имейл [email protected] ще се приемат сигнали, съотносими към дейността на МВР

От 27 септември до 4 ноември 2019 г. в Министерството на вътрешните работи ще функционира денонощно открита линия - телефон 02/982 22 32 и имейл [email protected] – за сигнали, свързани с нарушения на изборния процес при подготовката и произвеждането на изборите за общински съветници и кметове. Подаваните сигнали на откритата линия трябва да са относими към дейността на МВР.

02 окт 2019

Всички хора, намирали се в района на инцидента в русенския завод, са евакуирани

Сформираните екипи продължават да наблюдават мястото, не се очаква усложнение на обстановката

 


Най-важното за нас при настъпилия инцидент в завода „Дунарит“ беше да не допуснем жертви, обясни областният управител на Русе Галин Григоров. Той обясни, че всички хора са евакуирани, мобилната станция на регионалната инспекция за околната среда и водите е поставена за замерване на евентуални замърсители, отцепени са околните райони, намиращите се в близост фирми са предупредени за евентуална опасност, включително и са евакуирани и децата от училището в Николово. Към момента пушекът намалява и пламъците затихват, осигурено е  постоянно наблюдение на района, включително и с дронове, уточни още Григоров.

Знаете, че в такива ситуации е необходимо да се действа изключително прецизно и по протокол, за да не се изпусне нещо, затова и областният управител оглави сформирания щаб, допълни директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов, който е на мястото на инцидента. Той поясни, че отговорността на пожарната е действията да са изключително адекватни, такива каквито заедно с ръководството на завода са разработени предварително. При нас съществува така нареченото автоматично повикване. При получено съобщение за пожар и двете районни служби в Русе изпратиха пет екипа, които са на място, заедно с бърза помощ и полиция. Задачата на полицията е изключително  важна – да предупреди хората, да помогне в евакуация, а ние след това пристъпваме към гасителни действия, които на този етап не са предприети. За радост не е имало експлозия, не е имало взрив, а запалване , което само по себе си продължава да крие риск, затова са предприети и съответните  действия. Вътре няма хора, както и наши служители, съобщи още главен комисар Николов.

Изпълнителният директор на завода Петър Петров уточни, че в момента тлеят дървени опаковки, друго горене вече няма. Той уточни принципа, че когато взривни вещества се запалят, не се гасят за да не се предизвика експлозия. По думите му стремежът е да не се допусне пожарът да се прехвърли в съседно помещение. Според данните от работещия дрон с термокамера , температурата в цеха е спаднала. Правилата са да се изчака 24 часа преди влизане в засегнатия район.

 

 


 

27 сеп 2019

26 СЕПТЕМВРИ - ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН БЕЗ ЗАГИНАЛИ НА ПЪТЯЗа четвърта поредна година по инициатива на Европейската мрежа на службите на пътна полиция – ТИСПОЛ, в рамките на Европейската седмица на мобилността, сред страните-членки на мрежата и нейните партньори се осъществява проектът „Project EDWARD“ (European Day Without A Road Death) с наименование за Република България „Операция „Европейски ден без загинали на пътя – EDWARD“. Проектът е подкрепен от Европейската комисия, като през 2019 г. е планирано операцията да се проведе на 26 септември, а целта е в този ден да няма загинали при пътни инциденти.

В България тази година операцията ще протече под мотото „Обичам семейството си! Да го пазим на пътя!“. Идеята е всички участници в движението да помислят за рисковете, с които се сблъскват или на които може да изложат останалите, за това как самите те могат да допринесат за намаляването на опасностите на пътя.

За главен координатор по изпълнението на операцията за страната ни е определена Главна дирекция „Национална полиция. От МВР е създадена организация и за партньори на операцията са поканени министерства, държавни и изпълнителни агенции, областните управители, общините чрез Националното сдружение на общините в Република България, омбудсманът на Република България, регионални управления на образованието, агенции, представители на различни професионални и браншови организации, неправителствени организации, фондации, спортни клубове, детски градини, училища, университети, медии – телевизионни, радио, печатни, електронни, популярни личности и други традиционни партньори на операцията, заявявали официално ангажираността си към EDWARD.

Главна дирекция „Национална полиция” популяризира акцията, чрез интернет страницата си на адрес: https://www.mvr.bg/opp/edward. На страницата на EDWARD в интернет - #ProjectEDWARD https://projectedward.eu/bg/ е активен т.нар. „брояч” на деня, отчитащ оставащото време до 26 септември.

 

На територията на ОДМВР - Русе, както и в цялата страна, в Европейския ден без загинали ще се проведе 24-часов контрол на движението по пътищата, за недопускане на тежки ПТП с ранени и убити. В операцията ще се включат максимален брой полицейски служители, а спрямо нарушителите ще се прилага принципът на нулева толерантност. Ще бъдат използвани и всички технически средства за контрол на скоростта.НА 26 СЕПТЕМВРИ НЕКА ВСИЧКИ ОБЕДИНИМ УСИЛИЯ И С ОТГОВОРНО ПОВЕДЕНИЕ ДА ПОСТИГНЕМ ОБЩАТА ЦЕЛ – ДА НЯМА ЗАГИНАЛИ ПРИ ПЪТНОТРАНСПОРТНИ ПРОИЗШЕСТВИЯ.

 

 

25 сеп 2019

СЕДМИЦА ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА ДЕТСКАТА ПЪТНА БЕЗОПАСНОСТ, 23 - 29 септември 2019 г.

 

 

С цел ограничаване предпоставките за пътни злополуки  с учащи се, до 31 октомври 2019 г, се провежда традиционната национална  “Акция на полицията: “ДЕЦАТА ТРЪГВАТ НА УЧИЛИЩЕ! ДА ГИ ПАЗИМ НА ПЪТЯ!”.

В рамките на акцията дните 23-29 септември са обявени за СЕДМИЦА ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА ДЕТСКАТА ПЪТНА БЕЗОПАСНОСТ.

На 28-ми септември ще се проведе Ден на превенцията в национален мащаб, както и традиционния ХХVІI Национален конкурс „Пътен полицай на годината – 2019“ в гр. Плевен.

 

По време на акцията се осъществява засилен полицейски контрол в районите на най-рисковите училища, особено в началото и края на учебния ден, за спазване ограниченията на скоростта и предимството от водачите. Извършва се регулиране на движението на МПС и пешеходци с цел осигуряване безопасно пресичане от децата и техните придружители.

Същевременно служителите от ОДМВР ще участват активно в образователния процес по безопасност на движението (в рамките на цялата учебна година), чрез различни инициативи - беседи с учениците - от най-малките до най-големите, в които ще им припомнят основните правила; с програмата на МВР „Детско полицейско управление”; срещи на униформените с ученици от 11 и 12 клас, на които предстои да придобият правоспособност или са млади водачи, и онагледяването на опасни ситуации и ПТП; дискусии по темата безопасно поведение на пътя; както и работата с най-малките (детски градини, 1-4 клас), които се оказват и най-добрите помощници на пътните полицаи, явяващи се в ролята на проверяващи и контролиращи поведението на своите родители.

 

 

По данни от статистиката, на територията обслужвана от ОДМВР – Русе, през периода 01.06.2019 г. – 31.08.2019 г. ( лятната ваканция) в ПТП са участвали 16 деца, при  които са  ранени 15: 11 леко ранени, 4 тежко ранени, а 1 се е разминало без травми. 6 от децата са пострадали като водачи на превозно средство, 5 като пътници, а други 5 като пешеходци.

Анализите сочат, че ПТП с деца настъпват най-често при ясно време, през дневните часове, когато те използват свободното си време за игри и управление на превозни средства. Освен това децата не познават и или не се съобразяват с пътните знаци и маркировка, както и с местата за безопасно пресичане. При осъществяване на контрола на движението на пътните полицаи прави впечатление и лошия пример, който възрастните и родителите дават на своите деца за безопасно поведение на улицата и в автомобила. Данните показват още, че не са установени места с концентрация на ПТП с пострадали деца на територията на населените места в Русенска област, както и по републиканската и общинска пътна мрежа в региона.

Според причините за ПТП, инцидентите с деца се разпределят по следния начин: Поради нарушения извършени от водачи са ранени 8 деца. Поради нарушение на дете-пешеходец е ранено 1 дете. Най-често извършваното нарушение е „управление с несъобразена скорост с пътните и други условия,  и при наличие на деца в близост до пътното платно“. По тази причина са ранени 3 деца. Поради „отнемане на предимство“ са ранени 5 деца. „Неспазване на дистанция“ е причина за 2 пострадали деца, а при движение на заден ход от страна на водачите са ранени 2 деца.
По показателя „състояние на времето“ - продължава тенденцията  при ясно време да настъпват  най-голям брой тежки ПТП с участие на деца, като при такова време са ранени 12 деца. При облачно време са ранени 2 деца, а при дъжд едно.
По показателя „час на денонощието“ - през светлата част н денонощието са ранени 12 деца, а през тъмната част на денонощието са ранени 3 деца.
По  „място на тежки ПТП“ - статистиката показва, че 9 деца са ранени на улични и пътни отсечки., а на кръстовища са ранени 6 деца.
За периода 01.06.2019 г. – 31.08.2019 г. не са настъпвали тежки ПТП със загинали деца.

 

Решаващата роля за безопасността на детето, все пак имат родителите. От Пътна полиция отново припомнят своите препоръки към тях:

 • Да припомнят на децата правилата за безопасно движение на пешеходците;
 • Ако нямат  възможност да водят и вземат малкия ученик от училище, нека определят кой е най-краткият и безопасен маршрут, по който детето може да се прибира само и да го проходят заедно, няколко пъти.  
 • Ясния регламент също е от полза – уговореният и спазван час на прибиране, спестява много излишни обаждания до роднини, полиция, бърза помощ;
 • Основните неща, които детето трябва да знае, за да е в безопасност са:

  - къде да пресича (уговорете с него на кое кръстовище да пресича);

  - как да пресича -  как да се огледа и на какво разстояние трябва да бъде отдалечен автомобила, за да предприеме пресичане; 

  - кога не бива да пресича – например пред спрял на спирка автобус и зад паркиран на улицата автомобил;

  - къде да играе безопасно, след като си подготви уроците за следващия ден.

 • Детето се нуждае преди всичко от практически тренинг как да оцелява на улицата, само теорията не му е достатъчна. Детето трябва да се научи да мисли, действа и да взема решения като участник в движението.  

 

И най-важното: ДЕТЕТО МОЖЕ ДА ЗНАЕ ПРАВИЛАТА, НО ПРАВИ ТОВА, КОЕТО ВИЖДА. ПРИМЕРЪТ НА РОДИТЕЛЯ Е МНОГО ВАЖЕН !

 

 

19 сеп 2019

ОДМВР – Русе предприема поредица мерки за обезпечаване на сигурността, организацията на движението и пътната безопасност в региона, в периода 20 - 23 септември


 

ОДМВР – Русе предприема поредица от допълнителни организационни и превантивни мерки за обезпечаване на сигурността, обществения ред, организацията на движението и пътната безопасност в региона, в периода 20 - 23 септември, във връзка с честването на националния празник на 22 септември – Деня на независимостта на България и свързаните с него почивни дни. Това обявиха на брифинг днес старши комисар Теодор Атанасов, директор на ОДМВР – Русе и ст. инспектор Стилиян Станев, началник група в сектор „Пътна полиция“ – Русе.

Ст. Комисар Атанасов заяви, че създадената от ОДМВР – Русе организация е в три основни направления: охрана на обществения ред във връзка с празничните събития; противодействие на престъпленията, най-вече свързани със собствеността на гражданите, тъй като се очаква от една страна голямо струпване на хора на обществени места, които могат да станат обект на джебчийски и други кражби, а от друга отсъствието от домовете на гражданите, които ще използват почивните дни за да пребивават в други населени или курортни места, е предпоставка жилищата им да станат обект на посегателства; третото направление е с цел намаляване на нарушенията на ЗДвП и ограничаване на пътнотранспортния травматизъм. По отношение на охраната на обществения ред началниците на районни управления са осъществили контакти с местната власт и са уточнили местата, където ще има обществени мероприятия и са предприети действия по тяхната охрана. За противодействие на престъпленията е създадена организация за получаване на сигнали за евентуални подготвяни закононарушения и тяхното предотвратяване от една страна, а от друга е засилено наблюдението над рисковите групи, извършващи такива деяния.

Във връзка с третото направление от предприетите от ОДМВР – Русе мерки, ст. инспектор Станев обясни, че по време на националния празник и свързаните с него почивни дни се очаква значително увеличение в интензивността на движението по основните и второстепенни пътища на територията на областната дирекция, образуване на колони във върховите часове на отпътуване и прибиране на гражданите към населените места, и нарастване на риска от тежки пътно-транспортни произшествия. Затова в дните от 20 до 23 септември ще се предприемат превантивни мерки за ограничаване предпоставките за пътни злополуки - респектиране на грубите нарушители, изваждане от движението на неправоспособни, употребили алкохол или наркотици водачи, както и мерки за по-добра пропускателна способност и недопускане на задръствания.
Той допълни, че при изготвянето на разстановката на  състава ще се акцентира върху активно присъствие и контрол на движението по време на най-високата му интензивност: на  20.09.2019 г. /от 14.00 до 20.00 ч/; 21.09.2019г.  /от 10.00 до  18.00 ч/; 22.09.2019г.  / от 10,00 до 18,00ч. и 23.09.2019г.  /от  14.00 до  20.00 ч/, като основно контролът ще се осъществява по път І-5 / Русе – Бяла, I-2 / Русе-Разград, както и по второкласните пътища в областта. Присъствието на пътя на контролния състав ще е демонстративно, като ще бъдат обхванати най-натоварените и конфликтни участъци.
Създадена е и организация за взаимодействие с териториалните структури на АПИ за съгласуване и въвеждане на временна организация на движението и стриктен контрол по ограничение на движението по участъците от републиканската пътна мрежа на МПС, предназначени за превоз на товари с технически допустима максимална маса над 12 тона, включително състав с ремаркета и полуремаркета, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника в първия предпразничен /20.09.2019г./ и последния празничен ден /23.09.2019г./ съгласно заповед № РД-11-1212/29.11.2018 г. на АПИ.

Екипи от служители с правомощия за работа по Закона за движението по пътищата ще издават фишове за налагане на глоби, ще съставят актове за установяване на административни наказания, ще издават наказателни постановления, ще установяват употребата на алкохол с доказателствен анализатор, както и на наркотични средства и/или техни аналози, ще осъществяват контролна дейност по ЗДвП и ще осъществяват организация и контрол на трафика.
Част от действията им ще се извършват съвместно с длъжностни лица, определени от собствениците или администрацията, управляваща участъците от републиканската пътна мрежа и/или с представители на фирмите, които ги поддържат. Ще се прегледа състоянието на участъците в ремонт и с въведена временна организация на движението, по отношение обозначаването им със съответните средства за организация, регулиране, сигнализация и маркировка. При необходимост на основание чл. 165, ал. 1, т. 3 от ЗДвП ще се издадат писмени предупреждения, сигнални писма или разпореждания до собствениците или до администрацията, управляваща пътя и до фирмата, поддържаща пътния участък, за отстраняване на установени неизправности по тях.

За времето от 22:00 ч. на 21 септември до 02:00 ч. на 22 септември 2019 г. и за времето от 22:00 ч. на 22 септември до 02:00 ч. на 23 септември 2019 г. ще се проведе специализирана полицейска операция „Алкохол, наркотици и неправоспособност“ с акцент върху недопускане управлението на МПС от неправоспособни водачи и/или от водачи, употребили алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози.
При осъществяването на контрол на движението по пътищата ще се използват наличните технически средства, в т.ч. и тези за контрол на скоростните режими. Ще се следи и за случаи на влезли в сила наказателни постановления, фишове и електронни фишове, които са със статус „неплатен“, както и такива, които не са били връчени на гражданите.

От пътна полиция препоръчват на водачите внимателно да планират пътуването си, задължително да се информират за актуалното състояние на пътнотранспортната обстановка и евентуални настъпили тежки ПТП, които могат да затрудняват движението по определени маршрути и участъци, да се движат със съобразена скорост, да спазват необходимата дистанция, да не управляват след употреба на алкохол /наркотици, да спазват правилата.

 

 

**Препоръки за бeзопасност на Пътна полиция

 

 

 

19 сеп 2019