МВР

ОД Русе

 

Новини

График на мобилните екипи от ОДМВР-Русе за месец октомври 2019 година ​ ​


През месец октомври 2019 година 
мобилните екипи от ОДМВР-Русе ще осъществяват срещи и прием на граждани в населените места в областта по следния график:
   

населено място

дата

час*

с. Червена вода
с. Семерджиево
с. Бъзън
с. Писанец


17.10.2019 г.


10:00 - 15:00 ч.

с. Кривня
гр. Сеново
гр. Глоджево
с. Смирненски


24.10.2019 г.


10:00 - 15:00 ч.

с. Пиргово
с. Красен
с. Божичен
с. Иваново


31.10.2019 г.


10:00 - 15:00 ч.

 * Гражданите ще се уведомяват, чрез кметовете или представителите на съответната местна администрация за местата на срещите и по-конкретни часове.

Ръководството на ОДМВР – Русе въведе и реализира организация, целяща по-активно присъствие на полицейски служители в малките населени места в областта. По разпореждане на главния секретар на МВР, от месец ноември 2017 година, мобилни екипи от служители в отделите “Криминална полиция” и “Охранителна полиция” ежемесечно посещават малките и по-отдалечени села и градове в Русенска област.

Служителите, ангажирани с тази превантивна дейност, осъществяват срещи с жителите и представителите на местната власт два пъти седмично в четири населени места на територията на две районни управления, извън областния град. Целта е хората да имат възможност пряко да информират униформените за нарушения на обществения ред и Закона за движение по пътищата, извършени или подготвяни престъпления, както и за случаи, за които е необходима намесата на други компетентни  институции. След приключване на срещите, приетите в писмен вид сигнали се завеждат в деловодството на районното управление, на чиято територия е населеното място или според района по местоизвършване на деянието/нарушението и се предприемат действия за проверка. Сигналите, касаещи други институции, служителите препращат по компетентност към звената на съответните държавни или местни администрации.

 

 

16 окт 2019

Три купи, четири медала и четири дипломи завоюваха състезателите на ОДМВР-Русе по спортно, приложно ориентиране и крос в 50– тото Републиканско първенство на МВР.

От 01-ви до 04-ти октомври в комплекс „Островче“ – Разград се проведе 50-то Републиканско първенство по спортно, приложно ориентиране и крос за служители на МВР.

Спортното събитие  се състоя в изпълнение на утвърдения календар за 2019 г на „Спортна асоциация – МВР“. В него взеха участие служители от всички подразделения в цялата страна, пенсионирани и бивши служители.

Първенството включваше следните дисциплини:

- класическа дистанция – индивидуален старт за жени и мъже, до 45 год. и над 45 год.;

- лекоатлетически крос;

- приложно ориентиране със стрелба/ малокалибрен пистолет/;

- щафетно бягане.

Отборът на ОДМВР-Русе при КСТ „Спартак“ - Русе се представи с 12 състезателя, под вещото ръководство на д-р Венцислав Цветков.

В комплексното отборно класиране, отборът зае второ място.

В дисциплината щафетно бягане – щафета в състав: Лидия Иванова, Йордан Генджов и Николай  Халачев се класира на второ място.

В  лекоатлетическия крос, отборът  зае  трето място, комплексно.

Индивидуалното класиране жени:

Мария Събева – 1 златен и 2 сребърни медала / 1-во място в класическа дистанция, 2 – ро място крос и 2-ро място приложно ориентиране със стрелба/

Росица Александрова – 1 бронзов медал / 3 – то място крос/ и 2 дипломи  за трети места в класическа дистанция и приложно ориентиране.

Отлично представяне за Наталия Кабакчиева и в трите индивидуални дисциплини.

Индивидуалното класиране мъже:

Валери Петков -  2 дипломи за трети места в класическа дистанция и приложно ориентиране.

За достойното  представяне на отбора на КСТ „Спартак“ при ОДВР-Русе допринесоха и останалите членове на отбора: Бисер Цирков, Анатоли Николов, Митко Кушев и Кирил Събев.

 

08 окт 2019

ЛОВЕН СЕЗОН 2019/2020

МЕРКИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ

Във връзка с откриването на ловния сезон на местен дребен и едър дивеч, и груповият лов на дива свиня по линия на организирания ловен туризъм на 01 октомври (вторник), и откриването на ловен сезон 2019/2020 г. на местен дребен и едър дивеч, и груповия лов на дива свиня на 05 октомври (събота), ще бъде създадена организация за засилени мерки и недопускане на инциденти с огнестрелно оръжие. Ще бъдат организирани съвместни проверки с представители на Регионална дирекция по горите, държавните предприятия по чл. 163 от Закона за горите и техните поделения, както и с участие на ловните сдружения по чл. 30 от Закона за лова и опазване на дивеча.

Ръководството на ОДМВР – Русе апелира:

Ловът на територията на област Русе да се провежда при стриктно изпълнение на мерки за безопасност и дезинфекция, с цел превенция и ограничаване разпространението на болестта „Африканска чума по свинете“!

Ръководителите на лова да инструктират ловците от ловните си дружинки, при провеждане на ловни излети да проявяват повишена бдителност за установяване на умрели диви свине или такива, които проявяват нетипично поведение!

При провеждане на ловните излети да се спазват стриктно противопожарните изисквания и правилата за безопасност!

Участниците в групов лов на дива свиня задължително да са екипирани по време на ловуването с ленти, шапки или с облекло в ярък сигнален цвят!

Пренасянето на огнестрелното ловно оръжие да се осъществява задължително в затворен транспортен куфар или в калъф със заключващо устройство на спусъка!

Напомняме Ви, че най-честите причини за допускане на инциденти по време на лов са:

- Стрелба по шум, неясно видима цел или по такава, с възможност за злополука;

- Използване на сачми с диаметър над 6 мм по време на групов лов на дива свиня;

- Неправилно боравене, или боравене с технически неизправно огнестрелно оръжие;

- Самоволно напускане на позиция, определена от ръководителя на лова;

- Употреба на алкохол и/или на упойващи вещества непосредствено преди или по време на ловен излет.

Наслука!

02 окт 2019

Денонощна линия за сигнали за нарушения, свързани с изборния процес

На телефон 02/982 22 32 и имейл [email protected] ще се приемат сигнали, съотносими към дейността на МВР

От 27 септември до 4 ноември 2019 г. в Министерството на вътрешните работи ще функционира денонощно открита линия - телефон 02/982 22 32 и имейл [email protected] – за сигнали, свързани с нарушения на изборния процес при подготовката и произвеждането на изборите за общински съветници и кметове. Подаваните сигнали на откритата линия трябва да са относими към дейността на МВР.

02 окт 2019

Всички хора, намирали се в района на инцидента в русенския завод, са евакуирани

Сформираните екипи продължават да наблюдават мястото, не се очаква усложнение на обстановката

 


Най-важното за нас при настъпилия инцидент в завода „Дунарит“ беше да не допуснем жертви, обясни областният управител на Русе Галин Григоров. Той обясни, че всички хора са евакуирани, мобилната станция на регионалната инспекция за околната среда и водите е поставена за замерване на евентуални замърсители, отцепени са околните райони, намиращите се в близост фирми са предупредени за евентуална опасност, включително и са евакуирани и децата от училището в Николово. Към момента пушекът намалява и пламъците затихват, осигурено е  постоянно наблюдение на района, включително и с дронове, уточни още Григоров.

Знаете, че в такива ситуации е необходимо да се действа изключително прецизно и по протокол, за да не се изпусне нещо, затова и областният управител оглави сформирания щаб, допълни директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов, който е на мястото на инцидента. Той поясни, че отговорността на пожарната е действията да са изключително адекватни, такива каквито заедно с ръководството на завода са разработени предварително. При нас съществува така нареченото автоматично повикване. При получено съобщение за пожар и двете районни служби в Русе изпратиха пет екипа, които са на място, заедно с бърза помощ и полиция. Задачата на полицията е изключително  важна – да предупреди хората, да помогне в евакуация, а ние след това пристъпваме към гасителни действия, които на този етап не са предприети. За радост не е имало експлозия, не е имало взрив, а запалване , което само по себе си продължава да крие риск, затова са предприети и съответните  действия. Вътре няма хора, както и наши служители, съобщи още главен комисар Николов.

Изпълнителният директор на завода Петър Петров уточни, че в момента тлеят дървени опаковки, друго горене вече няма. Той уточни принципа, че когато взривни вещества се запалят, не се гасят за да не се предизвика експлозия. По думите му стремежът е да не се допусне пожарът да се прехвърли в съседно помещение. Според данните от работещия дрон с термокамера , температурата в цеха е спаднала. Правилата са да се изчака 24 часа преди влизане в засегнатия район.

 

 


 

27 сеп 2019

26 СЕПТЕМВРИ - ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН БЕЗ ЗАГИНАЛИ НА ПЪТЯЗа четвърта поредна година по инициатива на Европейската мрежа на службите на пътна полиция – ТИСПОЛ, в рамките на Европейската седмица на мобилността, сред страните-членки на мрежата и нейните партньори се осъществява проектът „Project EDWARD“ (European Day Without A Road Death) с наименование за Република България „Операция „Европейски ден без загинали на пътя – EDWARD“. Проектът е подкрепен от Европейската комисия, като през 2019 г. е планирано операцията да се проведе на 26 септември, а целта е в този ден да няма загинали при пътни инциденти.

В България тази година операцията ще протече под мотото „Обичам семейството си! Да го пазим на пътя!“. Идеята е всички участници в движението да помислят за рисковете, с които се сблъскват или на които може да изложат останалите, за това как самите те могат да допринесат за намаляването на опасностите на пътя.

За главен координатор по изпълнението на операцията за страната ни е определена Главна дирекция „Национална полиция. От МВР е създадена организация и за партньори на операцията са поканени министерства, държавни и изпълнителни агенции, областните управители, общините чрез Националното сдружение на общините в Република България, омбудсманът на Република България, регионални управления на образованието, агенции, представители на различни професионални и браншови организации, неправителствени организации, фондации, спортни клубове, детски градини, училища, университети, медии – телевизионни, радио, печатни, електронни, популярни личности и други традиционни партньори на операцията, заявявали официално ангажираността си към EDWARD.

Главна дирекция „Национална полиция” популяризира акцията, чрез интернет страницата си на адрес: https://www.mvr.bg/opp/edward. На страницата на EDWARD в интернет - #ProjectEDWARD https://projectedward.eu/bg/ е активен т.нар. „брояч” на деня, отчитащ оставащото време до 26 септември.

 

На територията на ОДМВР - Русе, както и в цялата страна, в Европейския ден без загинали ще се проведе 24-часов контрол на движението по пътищата, за недопускане на тежки ПТП с ранени и убити. В операцията ще се включат максимален брой полицейски служители, а спрямо нарушителите ще се прилага принципът на нулева толерантност. Ще бъдат използвани и всички технически средства за контрол на скоростта.НА 26 СЕПТЕМВРИ НЕКА ВСИЧКИ ОБЕДИНИМ УСИЛИЯ И С ОТГОВОРНО ПОВЕДЕНИЕ ДА ПОСТИГНЕМ ОБЩАТА ЦЕЛ – ДА НЯМА ЗАГИНАЛИ ПРИ ПЪТНОТРАНСПОРТНИ ПРОИЗШЕСТВИЯ.

 

 

25 сеп 2019