МВР

ОД Търговище

 

Новини

За 11 часа са проверени 273 МПС в област Търговище по време на специализирана полицейска акция по безопасност на движението

В хода й за констатирани от тях нарушения контролните органи са съставили 37 акта по няколко закона, образувани са и 5 бързи производства
Специализирана полицейска операция по безопасност на движението бе проведена за времето от 18 ч на 15.02.2020 г. до 5 ч на 16.02.2020 г.  на територията, обслужвана от ОД МВР-Търговище, по предварително изготвен и утвърден от директора на дирекцията план. Целта й бе ограничаване на предпоставките за тежки ПТП и нарушения на Закона за движение по пътищата, които логично нарастват с влошаване на метеорологичните условия през зимния период

Предварително извършения анализ сочеше като основни причини за възникване на пътни инциденти през периода: движението на МПС с превишена или несъобразена с пътните условия скорост, неправилното изпреварване, управлението на МПС от неправоспособни водачи или от такива, употребили алкохол или наркотични вещества.

В специализираната акция участваха служители на сектор „Пътна полиция“ в областната дирекция и на „Охранителна полиция“ в трите районни управления в състава й, които имат правомощия за работа по Закона за движение по пътищата.

По време на осъществявания активен контрол полицейските служители извършваха проверки за управление на МПС под въздействие на алкохол или на наркотични вещества, за правоспособност на водачите на МПС, за наличие на валидна застраховка "Гражданска отговорност“, за управление на нерегистрирани или на технически неизправни МПС, за използване на обезопасителни колани от водачите и от пътниците в автомобилите, за неплатени глоби и невръчени електрони фишове на водачи и на пътници. Акцията е проведена на ротационен принцип на екипите.        В хода  й контролните органи са проверили 273 МПС. Констатирани са редица нарушения по Закона за движение по пътищата, за които са съставени 31 акта на съответните водачи на МПС. Съставени са и 4 акта по Закона за българските лични документи, и по един – по Кодекса за застраховането и  по Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества  и пиротехническите изделия. Образувани са 5 бързи полицейски производства, от които: 2 – за управление на МПС с концентрация на алкохол в издишания от водача въздух над 1,2 промила, 2 – за управление на МПС под въздействието на наркотични вещества, и едно – за управление на МПС с прекратена регистрация. Установен е и един случай на управление на МПС с концентрация на алкохол между 0,5 и 1,2 промила, за което на водача е наложено административно наказание. Издадена е една заповед за налагане на принудителна административна мярка по Кодекса за застраховането. За други нарушения на Закона за движение по пътищата са наложени 62 глоби с фиш.

17 фев 2020

157 МПС и 263 лица са проверени в хода на специализирана полицейска акция в търговищкото село Лиляк

На база констатациите е образувано бързо полицейско производство по чл. 345, ал. 1 от НК и са съставени актове по няколко различни закона
Специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност и подобряване на пътната безопасност бе проведена днес в с. Лиляк, община Търговище. В масираната акция, която се проведе  под ръководството на Окръжна прокуратура-Търговище, освен служители на ОД МВР и РУ-Търговище участваха и представители на Областната дирекция по безопасност на храните и Комисията за защита на потребителите.

По време на операцията в селото бяха изградени и функционираха 5 контролно-пропускателни пункта. Полицейските служители са проверили 157 моторни превозни средства и 263 лица. Установени са 9 криминално проявени лица, които са доведени в управлението.

Установен е и водач, управлявал лек автомобил, който е бил спрян от движение и е бил с регистрационни табели, издадени за друго МПС.  Констатирано е още, че свидетелството за управление на МПС на водача е временно отнето заради неплатени в срок глоби по Закона за движения по пътищата. За същия водач е установено, че има още няколко регистрирани предишни нарушения по Закона за движение по пътищата. Той е задържан в РУ-Търговище на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР. По случая е образувано бързо полицейско производство по чл. 345, ал. 1 от Наказателния кодекс по описа на РУ-Търговище.

Извършена е проверка на група лица от друга област, живеещи във фургони в с. Лиляк, за  които има получени сигнали за системно  извършване на противоправни деяния в населеното място. В резултат  са установени 2 нарушения по Закона за българските лични документи, и 4 – по Закона за гражданската регистрация, и са предприети съответните административни мерки.

Съставени са 7 акта за установяване на административно нарушение и са наложени 29 глоби по фиш за нарушения по Закона за движение по пътищата. Съставени са и 2 акта по Кодекса за застраховането.

По време на извършените проверки са установени и иззети свидетелство за регистрация на  МПС – първа и втора част, които са били обявени на общодържавно издирване.

Съвместно с представители на други държавни контролни органи са проверени 4 търговски обекта в селото. В два от тях служители на Комисията за защита на потребителите са констатирали нарушения – по Закона за туризма и по Закона за тютюна и тютюневите изделия. Две нарушения са установени и от представители на Областната дирекция по безопасност на храните – по Регламент 1169 от 2011 г. на Европейския парламент - за етикетирането на продуктите/установени са хранителни артикули без документи, удостоверяващи произхода им, и е наложена възбрана за продажбата им/, и по чл. 12 от Закона за храните/за актуализиране на удостоверението за регистрация на търговски обект/. Нарушителите ще бъдат санкционирани по съответния ред.
12 фев 2020

За седмица в областта са констатирани 943 нарушения на скоростните режими, извършени от водачи на МПС

Установени са както в светлата, така и през тъмната част на денонощието, по време на специализирана полицейска акция
От 31 януари до 7 февруари 2020 г. в  област Търговище, както и в цялата страна, бе проведена специализирана полицейска операция за контрол на скоростните режими. През периода екипи от служители на сектор„Пътна полиция“ в областната дирекция и на„Охранителна полиция“ в районните управления в състава й осъществяваха активна контролна дейност както по основните извънградски пътища и по улиците на градовете в областта, така и в малки населени места в нея. Специален акцент  бе поставен на спазването на скоростните режими около училищата и детските градини.

За горепосочения период от време контролните органи са установили чрез използване на различни технически средства общо 575 нарушения на скоростните режими от водачи на МПС в населените места областта ни. Проверките по време на акцията са осъществявани както в светлата, така и в тъмната част на денонощието. 509 от нарушенията са констатирани през деня, а останалите 66 – през нощните часове.

През тъмната част на денонощието в областта ни по време на акцията са установени 368 нарушения на максимално допустимата скорост в различни пътни участъци извън населените места на област Търговище. 200 от тях са регистрирани през светлата част на денонощието.

По време на извършваните от тях проверки контролните органи са отнели временно свидетелствата за управление на МПС за неплатени от тях наложени им глоби по Закона за движение по пътищата. на 7 водачи на МПС. На 48 водачи на МПС и на 8 пътници са връчени електронни фишове за превишаване на разрешената скорост, издадени в предишен период.


11 фев 2020

Стартира операция за контрол на товарните автомобили и автобусите

Проверките, по линия на ROADPOL, ще се извършват от екипи на МВР и ИААА


 

От днес до края на тази седмица в област Търговище, както и в цялата страна. се провежда специализирана полицейска операция за контрол на товарните автомобили и автобусите по линия на Европейската мрежа на службите на“Пътна полиция“ ROADPOL. Аналогични действия има във всички страни-членки в цяла Европа.

У нас, освен служители на МВР, в проверките участват и техни колеги от Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“. Акцент в операцията е поставен върху спазването на скоростните режими, недопускането на управление след употреба на алкохол, наркотични вещества и/или техните аналози, спазването на изискването за ползване на обезопасителните колани, недопускането на неправилен превоз на товар, претоварване и спазване на времето за почивки.

Провеждането на подобни проверки са заложени в календара на ROADPOL няколко пъти в годината. Причината за това, е че при настъпване на пътно-транспортен инцидент с участието на подобни превозни средства, щетите и броят на жертвите е значително по-голям.

10 фев 2020

288 бутилки уиски, облепени с неистински бандерол, са установени в лек автомобил в Търговище
При извършена нa 7.02.2020 г. в гр. Търговище от служители на РУ-Търговище проверка на лек автомобил „Ауди“ в него са открити 288 стъклени бутилки с високоградусен алкохол – уиски, с етикети на три известни марки, облепени с неистински/фалшив/ бандерол. За срок до 24 ч  на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР в управлението са задържани водачът на автомобила – 47-годишен мъж, и пътувала в автомобила 34-годишна жена, и двамата от гр. София. Мъжът е известен на полицията, осъждан.

Алкохолът е иззет от разследващите органи по надлежния ред. Предстои да бъде назначена химическа експертиза за анализ.

По случая е образувано досъдебно производство по описа на РУ-Търговище. На задържаните ще бъдат повдигнати обвинения по чл. 234, ал. 1 от Наказателния кодекс – за държане на акцизни стоки без бандерол, когато такъв се изисква по закон. Действията по разследването се осъществяват под ръководството на наблюдаващ прокурор от Районна прокуратура-Търговище.

07 фев 2020

Антични монети, пръстени, апликации и украшения са иззети от дома на 44-годишен мъж от Търговище в хода на специализирана полицейска операция

В жилището му са открити и незаконно притежавани оръжие и боеприпаси
44-годишен мъж от гр. Търговище е задържан в РУ-Търговище за притежание на различни по вид артефакти, които не са  идентифицирани и регистрирани по надлежния ред, както и за незаконно притежание на оръжие и боеприпаси. В хода на проведена на 6.02.2020 г. на територията на гр. Търговище специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с културно-исторически ценности, след проведени оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия/претърсване и изземване в условията на неотложност/  в дома на същия е установено, че той съхранява 143 антични монети, 5 пръстена и 5 различни елементи от апликации и украшения, представляващи археологически обекти, които не са регистрирани по съответния ред. При проведените действия по разследването е установено още, че същият държи у дома си и самоделен пистолет, 53 броя боеприпаса– 22-ри калибър, и запалка за ръчна граната.

44-годишният мъж е задържан в РУ-Търговище на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР. Горепосочените предмети са иззети по надлежния ред По случая е образувано досъдебно производство по описа на РУ-Търговище по чл. 278, ал. 6 и по чл. 339, ал. 1 от Наказателния кодекс по описа на РУ-Търговище. Действията по разследването се осъществяват под ръководството на Окръжна прокуратура-Търговище.

По време на акцията са проверени 21 лица и 12 МПС.
           


07 фев 2020

Петима извършители на кражба на 700 л дизелово гориво са установени и задържани в хода на специализирана полицейска операция в гр. Омуртаг

Установени са и два случая на притежание на дърва за огрев без документ за произход, и са иззети стоки на защитени търговски марки, предлагани за продажба без съгласието на притежателя на изключителното правоНа 5.02.2020 г. на територията на гр. Омуртаг под надзора на Окръжна прокуратура-Търговище бе проведена специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност и на престъпленията, свързани с незаконен добив, превоз и съхранение на дървесина без съответното разрешение, и за подобряване безопасността по пътищата. Днес на брифинг окръжният прокурор на Търговище Диляна Стоянова, административният ръководител на Районна прокуратура-Търговище Любен Владимиров,и директорът на ОД МВР-Търговище старши комисар Николай Ненков представиха пред медиите резултатите от превантивната акция.

За констатирани в хода й две престъпления по чл. 172б от Наказателния кодекс са образувани две досъдебни производства по описа на РУ-Омуртаг. Става дума за установени и иззети от два търговски обекта стоки/облекла и аксесоари/ на защитени търговски марки, прeдлагани за продажба без знанието и разрешението на правопритежателя. Артикулите са иззети по надлежния ред.

За по-малко от два дни след извършването й в резултат на упорита работа на криминалисти от РУ-Омуртаг е разкрита кражба на 700 литра дизелово гориво от два товарни автомобила“ „ДАФ“, модел „XF”,   които са били паркирани в двора на бивше предприятие в промишлената зона на гр. Омуртаг.  Горивото е било източено чрез взломяване на две защитни капачки на резервоарите им, а нанесената по този начин  щета е на стойност около 2000 лв/виж илюстрациите по-долу/. Извършителите на деянието – петима мъже от с. Градец, община Котел, област Сливен,  на възраст от 17 до 40 години, са задържани за срок до 24 ч в РУ-Омуртаг на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР. По случая е образувано е досъдебно производство по чл. 195 от Наказателния кодекс по описа на управлението.

По време на акцията са издирени двама души, обявени на общодържавно издирване.Установени са и два случая на съхраняване на дърва за огрев с общо количество 2,8 пространствени кубически метра, без собствениците да притежават документ за произхода  им. Образувани са две предварителни проверки по чл. 235 , ал. 2 по описа на РУ-Омуртаг. Единият от съхраняващите дървата – 53-годишен мъж от гр. Омуртаг, е задържан с полицейска мярка за срок до 24 ч в управлението.

В хода на акцията полицейските служители осъществяваха и активна контролна дейност с цел увеличаване на  безопасността по пътищата предвид и влошаващите се метеорологични условия. За констатирани от тях нарушения по Закона за движение по пътищата на нарушителите са съставени 16 акта и са наложени 95 глоби по фиш по споменатия закон. Със специализирани технически средства са установени и 179 нарушения на скоростните режими. Съставени са и два акта по Кодекса за застраховането, 3  акта  -  по Закона за българските лични документи, и един акт – по наредбата на спазване на обществения ред на община Омуртаг.

„И в бъдеще ще ви представяме периодично информация за резултатите от проведени операции срещу битовата престъпност, защото темата е чувствителна за всеки гражданин и ние дължим тази информация на обществото. Борбата с този вид престъпност е основен акцент в действията и на прокуратурата, и на полицията. Работим съвместно в много добър синхрон и ще продължим да го правим и занапред“ – каза пред медиите окръжният прокурор.

По повод въпроси на журналисти за последиците от влошените метеорологични условия, ст. комисар Ненков съобщи, че тия дни полицейски инспектори от районните управления в състава на дирекцията със съдействието на кметовете и кметските наместници отново ще обходят домовете на всички самотноживеещи възрастни хора в областта, и ще разговарят с всеки един от тях. И добави, че тези масирани акции на полицията ще продължат, като основната им насоченост ще се определя от спецификата и динамиката на обстановката в отделните населени места.

06 фев 2020

ГРАФИК за осъществяване на срещи и прием на граждани от мобилен екип от служители от ОДМВР-Търговище през м. февруари 2020 г.Във връзка с утвърден от директора на ОД МВР-Търговище план през м. февруари 2020 г. в област Търговище мобилен екип, съставен от служители на отдел „Охранителна полиция“, на секторите „Противодействие на криминалната престъпност“ и „Противодействие на икономическата престъпност“, и на районните управления в състава на дирекцията, ще посетят следните 9 малки  населени места  в областта и ще проведат там срещи с представители на местната власт и граждани по местни проблеми по сигурността и обществения ред:


На територията, обслужвана от РУ-Търговище  -  на 13 .02.2020 г.:  в селата  Ловец(10 ч), Острец(13 ч) и Осен(15 ч).

- На територията, обслужвана от РУ-Попово – на 20.02.2020 г.: в селата Крепча(10 ч), Горско Абланово(13 ч) и Цар Асен(15 ч).

-  На територията, обслужвана от РУ-Омуртаг – на 27.02.2020 г. – в селата Семерци(10 ч), Моравица(13 ч) и Черни бряг(15 ч).


04 фев 2020