МВР

ОД Монтана

 

Новини

Важно за гражданите, чиито лични документи изтичат през 2020 г.

      Уважаеми граждани,

  В ОДМВР Монтана е създадена организация за предсрочна подмяна на документите за самоличност, изтичащи през 2020 година.
Не е задължително да се изчаква изтичане валидността на личната карта, паспорта и свидетелството за управление на моторно превозно средство (СУМПС), за да се подава заявление за нов документ.
  Всички лица с постоянен адрес на територията на Област Монтана имат възможност да подадат заявление за издаване на лична карта и паспорт във всяко едно от звената в ОДМВР Монтана:
- Сектор „Български документи за самоличност“ гр. Монтана, бул. „Александър Стамболийски“ № 2
- Районно управление гр. Лом, ул. „Филип Тотю“ № 9
- Районно управление гр. Берковица, пл. „Йордан Радичков“ № 13
- Районно управление гр. Вършец, ул. „Ботуня“ № 2

  Приемът на заявление за издаване на свидетелство за управление на МПС се извършва в сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР Монтана, ул. „Искър“ № 11.
Звената „Български документи за самоличност“ в Районните управления на ОДМВР в гр. Лом, гр. Берковица и гр. Вършец приемат заявление за издаване на СУМПС на български граждани само с обикновена услуга, в случаите на:
- подмяна на СУМПС, поради изтичане срока на валидност;
- при вече изтекъл срок на валидност;
- при промяна на данните на водача, отнасящи се до смяна на фамилия и транслитерация и при издаване на дубликат.

  Мярката е с цел по-равномерно натоварване на звената „Български документи за самоличност“ и сектор „Пътна полиция“, както и за удобство на гражданите.

  Гражданите, които притежават валиден електронен подпис могат да подадат он-лайн заявление за подмяна на лична карта и паспорт на адрес: e_uslugi.mvr.bg.

  Заявление за подмяна на повредено, унищожено, изгубено или откраднато свидетелство за управление на МПС с ново свидетелство със същата валидност може да се подаде и по електронен път чрез: e_uslugi.mvr.bg.

Данни за изтичащи документи, издадени от ОДМВР Монтана:
- Изтичащи лични карти през 2020 г. – 13 986 бр., 2021 г. – 20 928 бр.
- Изтичащи паспорти през 2020 г. – 4 034 бр., 2021 г. – 4 246 бр.
- Изтичащи СУМПС през 2020 г. – 9 728 бр., 2021 г. – 9 950 бр.

 

Общ брой приети заявления за издаване на документи за самоличност за периода 11 - 15 януари 2021 г.

ОДМВР Монтана

501

РУ Лом

194

РУ Берковица

84

РУ Вършец

3218 яну 2021

Внушителна по размери наркооранжерия е разкрита в Бойчиновци

Операцията е проведена от криминалисти на ОДМВР-Монтана и колегите им от Участък Бойчиновци, под ръководството на прокуратурата

  След получен сигнал и проведено разследване, в късните часове вчера криминалисти на ОДМВР- Монтана и служители от Участък Бойчиновци предприемат проверка на помещения в бивша производствена сграда в Бойчиновци. В хода на процесуално-следствените действия установяват, че помещенията били приспособени за наркооранжерия. За целта те били оборудвани с модерна техника - релета с таймери, осветителни тела, въздуховоди, климатици, лампи и вентилатори. От едната от залите са иззети саксии с 600 растения от вида на канабиса /близо 52 кг/, а от друга - над 13 кг суха тревна маса. Назначена е експертиза на иззетото количество наркотик. В рамките на операцията тази сутрин е установено и незаконно присъединяване към ел. мрежата на електроразределителната компания.
 По случая са образувани две досъдебни производства – едното за отглеждане и съхранение на наркотични вещества с цел разпространение, а второто – за незаконно присъединяване към ел. мрежата на електроразределителната компания. 
 По случая има заподозрян, оперативно-издирвателните и процесуално-следствените действия продължават под наблюдението на прокуратурата.
 Подробности по разследването оповестиха ст. комисар Пламен Томов, директор на ОДМВР Монтана, окръжният прокурор Росен Петков, наблюдаващият прокурор Лилия Илиева и районният прокурор Емил Овчаров.

20 яну 2021

Намаление на пътно-транспортния травматизъм отчита Пътна полиция през 2020 г.

  133 тежки ПТП с 13 убити и 178 ранени граждани са регистрирани в област Монтана през изминалата 2020 г. В сравнение с 2019 г. тежките ПТП са с 42 по-малко, жертвите на пътя - с 5 по-малко, ранените – с 48 по-малко. Анализите на Пътна полиция показват, че най-много пътни инциденти са регистрирани по пътната мрежа на територията на РУ – Монтана – 79 и РУ Лом – 31. На териториите на РУ Берковица и РУ Вършец са настъпили съответно 18 и 5 тежки ПТП. Регистрираните пътно-транспортни произшествия с материални щети в областта са 475.
  Най-голям брой тежки катастрофи през 2020 г. са станали през летните и зимните месеци, а най-много жертви на ПТП са регистрирани януари, февруари, април и октомври. Най-черните дни от седмицата са уикендите – петък, събота и неделя, в които са настъпили средно по 24 тежки ПТП, както и дните понеделник, вторник и четвъртък - със средно по 15 тежки ПТП. В класацията по-най-голяма аварийност на пътя водят сблъсъците между моторни превозни средства – 48, следвани от блъскане на пешеходци- 20 ПТП и преобръщане на МПС – 19 ПТП. Най-много тежки катастрофи са настъпили вследствие на движение с несъобразена скорост – 58 и отнемане на предимство – 28. Неспазване на дистанция е причината за 8 ПТП. В населените места са настъпили 70 тежки ПТП , с 2 загинали и 81 ранени граждани, а в извън населените места - 63 ПТП с 11 загинали и 97 ранени граждани. 53% от тежките ПТП са регистрирани по републиканската и общинска пътна мрежа, а 47% - в населените места на територията на региона.
 През 2020 г. съставът на Пътна полиция е констатирал 31 342 нарушения, за които са съставени 9 426 акта и са наложени 22 680 глоби с фиш. Издадени са 1 538 заповеди за принудителни административни мерки и са изпратени 184 сигнални писма.
 По отношение употребата на алкохол на територията на региона са установени 333 нарушения. През годината са заловени още 331 неправоспособни водачи. Наложените глоби за неправилен престой и паркиране са 1 012, за неизползване на предпазните колани и каски – 1 959, за нередовни пътни документи –1 422, за неспазване на предимство, пътни знаци и сигнали - 1 653, за липса на застраховка “Гражданска отговорност”- 313, за управление на технически неизправни МПС – 468, за неправилни маневри – 277, за отнемане предимство на пешеходец – 18, за нарушения на пешеходците – 137.
 През изминалата 2020 г. звеното за „Автоматизирани системи за контрол на правилата за движение” е издало 14 956 фиша и електронни фиша за превишена скорост.
 През отчетния период са издадени 10 703 свидетелства за управление на МПС, /+5486 в сравнение с 2019 г./. През изминалата 2020 г. водачите на МПС, които са изгубили всички 39 контролни точки са 5, при 10 водача през 2019 г.
Към 31.12.2020 г. в сектор “Пътна полиция” при ОД на МВР – Монтана се водят на отчет 68 129 ППС /+ 2617 бр. в сравнение с 2019 г./ППС, от които леки автомобили – 51 305 /+1946/бр.; товарни автомобили – 6 468 /+ 366/ бр.; специални автомобили – 736 /+ 54/ бр.; автобуси – 235 / +8/ бр.; влекачи – 434 / +20/ бр.; мотоциклети и мотопеди – 4573 /+ 119/бр.; ремаркета за автомобили – 4149 /+110 бр./. Ново–регистрирани са 4 112 бр. ППС /- 869 бр./, от които: употребявани от чужбина – 3 978 /-854/бр. и фабрично нови – 134 /–15 / бр.

19 яну 2021

Специализирана полицейска операция за безопасност на движението в малките населени места

  От 15 до 20 януари в цялата страна се провежда специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение в малките населени места. Операцията е планирана на база анализ на пътнотранспортния травматизъм от началото на годината в страната, който показва, че повече произшествия настъпват в малките населени места и на пътищата, които ги свързват. Затова усилията на полицейските екипи ще бъдат насочени точно към тях, съобщават от отдел „Пътна полиция“ - ГДНП. Проверяващите ще следят основно за недопускане на управление на моторни превозни средства след употреба на алкохол или наркотични вещества, както и от неправоспособни водачи.
 В големите градове също ще има засилено полицейско присъствие, но акцентът там ще е върху уязвимите участници в движението по пътищата. Статистиката сочи, че от началото на годината в страната са възникнали 54 пътнотранспортни произшествия с участието на пешеходци. Полицейските екипи ще работят и при подпомагане на движението заради влошената метеорологична обстановка.

18 яну 2021

Работни срещи на министър Терзийски със служителите от районни управления и други структури на МВР на територията на област Монтана

  В хода на работното посещение, днес министърът на вътрешните работи Христо Терзийски посети Монтана, Берковица и Вършец. Заедно с него беше директорът на ОДМВР-Монтана старши комисар Пламен Томов.
 По време на срещите със служителите на районни управления в структурата на областната дирекция бяха обсъдени натовареността на състава, включително в контекста на допълнителните отговорности, наложени от пандемичната обстановка, както и кадровата обезпеченост. Изпратихме трудна година, изпълнена с предизвикателства, но вие, колеги, изпълнихте задълженията си и оценката ми е много добра – обобщи министърът.
 Ръководството на министерството следи постоянно нивата на заболеваемост сред състава, а Медицинският институт на МВР е подготвен с техника и специалисти, така че при необходимост да положи отлични професионални грижи за служителите и техните семейства – увери министър Терзийски.
 Той проведе работни срещи още в Зоналното управление на Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и противодействие на тероризма“ и Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Монтана. Техническото, материално и кадрово осигуряване и други организационни въпроси бяха тема на дискусиите.
В базата на сектор „Зоополиция и кинология“ към ГД „Национална полиция“ в Берковица министърът се запозна с условията за обучение на служебни кучета и водачи. Със средства по грантово споразумение „Повишаване капацитета за противодействие на миграционния натиск по българските външни граници“, финансирано по Механизма за спешно подпомагане по Фонд „Вътрешна сигурност“, базата беше реновирана. Бяха закупени и елитни животни, които се отглеждат и обучават за подразделенията на МВР.

15 яну 2021

915 МПС са проверени при специализирана полицейска операция по безопасността на движението в област Монтана

акцията е проведена в дните от 8 до 13 януари

  Специализираната полицейска операция за контрол на движението по пътищата бе проведена на територията на цялата страна в дните от 8 до 13 януари, с различен акцент за всяка област. На територията на област Монтана бе осъществен засилен контрол в рисковите участъци за настъпване на пътно-транспортни произшествия. Завишена бе дейността на контрола по правоспособността на водачите на МПС, управление на пътни превозни средства от водачи с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози.
 В хода на операцията са извършени проверки на 915 МПС и 971 лица, при които са установени 339 нарушения. Съставени са 109 акта и 230 фиша по ЗДвП. Установени са 3-ма водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол, като единият е надвишил 1,2 промила. 51 водачи са глобени за неспазване на пътни знаци и маркировка, 36 – за неизползване на обезопасителни системи, колани и каски, 5-ма – за неправоспособност, 4 –ма – за липса на застраховка „Гражданска отговорност”, 1 – за преминаване на червен светофар. При извършване на контролната дейност са санкционирани и 13 пешеходци. Проверени са още 32 товарни автомобила и са заснети 208 нарушения на скоростните режими. Пътните полицаи са връчили на водачи и пътници в автомобилите 34 електронни фиша за превишена скорост.
  Контролът на пътя бе осъществен при стриктно спазване на разпоредените противоепидемиологични мерки, свързани с ограничаване разпространението на вирусната инфекция COVID-19.

14 яну 2021

РУ Монтана издирва собствениците на два маркови противозаконно отнети велосипеда

 Служители на РУ Монтана разкриха извършител на кражби на велосипеди в областния град – 36-годишен криминално проявен жител на монтанския кв. „Кошарник”. Кражбите са извършени през месец декември на предходната година от различни части на областния град. Велосипед на стойност 200 лв., отнет пред хипермаркет в центъра на гр. Монтана, е върнат на собственика му.
 В РУ Монтана се намират още два маркови велосипеда, чийто собственици не са установени. Единият от велосипедите е бил отнет в района на общинския пазар. Умоляват собстевинците, които ги разпознаят, да се обадят в Районното управление на МВР в гр. Монтана.
 36-годишният е уличен и като извършител на кражба от автосервиз на бул. „Трети март”, откъдето отнел радиатор, интерколер за лек автомобил, тава за събиране на масло и ръчна количка, всичко на обща стойност 900 лв. Материалите по случаите са изпратени на Районна прокуратура в гр. Монтана.

13 яну 2021