МВР

ОД Монтана

 

Новини

Денонощни телефони в ОДМВР Монтана, Районните управления на полицията в областта и в МВР, на които се приемат сигнали за нарушения или престъпления против политическите права на гражданите

  Областна дирекция на МВР Монтана уведомява гражданите, че могат да подават денонощно сигнали за нарушения или престъпления, съотносими към отговорностите на МВР във връзка с предстоящите предсрочни парламентарни избори на 11 юли
Създадена е организация за непрекъснат режим на обслужване на линиите:

Районно управление - гр. Монтана – тел. 096 / 396 323 и 396 500
Районно управление – гр. Лом – тел. 0971/ 66223, 66225 и 096/ 396557
Районно управление – гр. Берковица - 0953/ 88710, 88720 и 096/396 558
Районно управление – гр. Вършец – 09527/20 90 и 096/ 396 559 / всеки ден от 08,30 ч .-17,30 ч., без събота и неделя/

До 12.07.2021 г. в МВР ще работи денонощна телефонна линия 02/90 112 98. На нея, както и на e-mail [email protected], гражданите ще могат да съобщават за забелязани от тях нарушения или престъпления във връзка с изборите.

Откриването на телефонните линии и интернет пощата е част от предприетите във вътрешното ведомство мерки за обезпечаването на сигурността и обществения ред при провеждането на парламентарните избори.


14 юни 2021

Важно за гражданите, чиито лични документи изтичат през 2021 г.

      Уважаеми граждани,

  В ОДМВР Монтана е създадена организация за предсрочна подмяна на документите за самоличност, изтичащи през 2021 година.
Не е задължително да се изчаква изтичане валидността на личната карта, паспорта и свидетелството за управление на моторно превозно средство (СУМПС), за да се подава заявление за нов документ.
  Всички лица с постоянен адрес на територията на Област Монтана имат възможност да подадат заявление за издаване на лична карта и паспорт във всяко едно от звената в ОДМВР Монтана:
- Сектор „Български документи за самоличност“ гр. Монтана, бул. „Александър Стамболийски“ № 2
- Районно управление гр. Лом, ул. „Филип Тотю“ № 9
- Районно управление гр. Берковица, пл. „Йордан Радичков“ № 13
- Районно управление гр. Вършец, ул. „Ботуня“ № 2

  Приемът на заявление за издаване на свидетелство за управление на МПС се извършва в сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР Монтана, ул. „Искър“ № 11.
Звената „Български документи за самоличност“ в Районните управления на ОДМВР в гр. Лом, гр. Берковица и гр. Вършец приемат заявление за издаване на СУМПС на български граждани само с обикновена услуга, в случаите на:
- подмяна на СУМПС, поради изтичане срока на валидност;
- при вече изтекъл срок на валидност;
- при промяна на данните на водача, отнасящи се до смяна на фамилия и транслитерация и при издаване на дубликат.

  Мярката е с цел по-равномерно натоварване на звената „Български документи за самоличност“ и сектор „Пътна полиция“, както и за удобство на гражданите.

  Гражданите, които притежават валиден електронен подпис могат да подадат он-лайн заявление за подмяна на лична карта и паспорт на адрес: e_uslugi.mvr.bg.

  Заявление за подмяна на повредено, унищожено, изгубено или откраднато свидетелство за управление на МПС с ново свидетелство със същата валидност може да се подаде и по електронен път чрез: e_uslugi.mvr.bg.

Данни за изтичащи документи, издадени от ОДМВР Монтана:
- Изтичащи лични карти през  2021 г. – 20 928 бр.
- Изтичащи паспорти през 2021 г. – 4 246 бр.
- Изтичащи СУМПС през 2021 г. – 9 950 бр.

Общ брой приети заявления за издаване на документи за самоличност за периода 7 - 11 юни 2021 г.
ОДМВР Монтана - 602
РУ Лом - 199
РУ Берковица - 80
РУ Вършец - 21


14 юни 2021

Пътна полиция започва традиционната си акция „Ваканция! Да пазим децата на пътя!”

През 2021 г. в областта няма пострадали деца при пътно-транспортни произшествия; през 2020 г. са настъпили 2 тежки ПТП, с две пострадали деца.

  Традиционната полицейска акция „Ваканция! Да пазим децата на пътя!” се провежда ежегодно в периода 15 юни – 31 август, с цел опазване живота и здравето на децата. През ваканционните месеци са предвидени множество инициативи – обучителни форми с деца; полицейски екипи ще се грижат за сигурността на децата в началото и в края на учебния ден в районите на детските градини и училищата, като ще следят за спазване на разпоредбите на ЗДвП – правилното пресичане на пешеходците и превоза на децатата в автомобилите. Ще бъдат провеждани и специализирани полицейски операции, с насоченост към неправилно движение на пешеходци, велосипедисти, водачи на индивидуални електрически превозни средства и водачи на други двуколесни превозни средства, в т.ч. и деца-водачи, управление на МПС от неправоспособни водачи особено лица до 18 г., както и контрол над използването на детски обезопасителни системи, обезопасителни колани и предпазни каски. Създадена е организация за взаимодействие с органите на ОО „Автомобилна администрация“ – Монтана, РУО – Монтана и училищните ръководства за планиране на съвместни действия за осигуряване безопасността на децата, които ще участват в организирани екскурзии до края на учебната година и през летните месеци. Чрез полицейските и младши полицейските инспектори в малките населени места ще се проверяват собствениците на мотопеди и ще се съставят полицейски разпореждания по чл. 64 от ЗМВР за недопускане предоставянето на МПС на неправоспособни, в т.ч. на малолетни или непълнолетни лица.
  От началото на 2021 г. до 17 юни т.г. в областта са регистрирани 64 тежки пътно-транспортни произшествия, със 7 загинали граждани и 79 ранени. През същия период на 2020 г. тежките катастрофи по пътищата в областта са 36, загиналите отново са 7, ранените – 35.
В населените места в региона са настъпили 35 тежки ПТП, с 1 загинали и 41 ранени, а в извън населените места - 29 тежки ПТП, с 6 загинали и 38 ранени граждани. По първокласен Републикански път І – 1 / Е – 79/ са регистрирани 5 тежки ПТП, с 4-ма убити и 8 ранени граждани. По останалите пътища - от втори клас тежките катастрофи са 11, с 1 убит и 10 ранени граждани, по пътищата от трети клас - 8 тежки ПТП, с 1 убит и 12 ранени граждани, по общинските пътища - 5 тежки ПТП, без убити, с 8 ранени граждани;


Препоръки за безопасност
за ползване от деца и възрастни през летния ваканционен период

ПЕШЕХОДЕЦЪТ
Трябва:
1. Да използва ТРОТОАРИТЕ, ПОДЛЕЗИТЕ И НАДЛЕЗИТЕ
2. Да се оглежда В ДВЕТЕ ПОСОКИ, ПРЕДИ ДА ПРЕСЕЧЕ платното за движение, дори да е на пешеходна пътека.
3. Да се движи СРЕЩУ ДВИЖЕНИЕТО и ПО БАНКЕТА, ако няма тротоар.
4. Да премине, когато се убеди, че шофьорът го е видял и е разбрал, че ще пресича.
5. Да пресича улицата по НАЙ-БЪРЗИЯ и БЕЗОПАСЕН начин.
6. Да ПРЕСИЧА само на ЗЕЛЕНО.
7. Да се ОГЛЕДА за приближаващи превозни средства ДОРИ светофарът ДА СВЕТИ ЗЕЛЕНО.
8. Да НЕ ГЛЕДА В ТЕЛЕФОНА ИЛИ ТАБЛЕТА, когато пресича.
9. ДА НАМАЛИ ЗВУКА, ако е със слушалки в/на ушите, за да възприема страничните шумове.
10. Да БУТА ВЕЛОСИПЕДА СИ, ако е навършил 12 години и иска да се движи по тротоара или да премине през пешеходната пътека.
БОНУС: ПЕШЕХОДЕЦЪТ трябва да постави светлоотразителни елементи по дрехите или тялото си, когато върви пеша в тъмното.
ВЕЛОСИПЕДИСТЪТ
Трябва:
1. Да УПРАВЛЯВА велосипеда ПО ТРОТОАРА, ако не е навършил 12 години.
2. За ИИЗПОЛЗВА велоалеята, ако има такава.
3. Да УПРАВЛЯВА велосипеда НАЙ-ВДЯСНО НА ПЪТЯ, ПО ПОСОКА НА ДВИЖЕНИЕТО, ако е навършил 12 години.
4. ДА ИЗПОЛЗВА РЪЦЕТЕ СИ, за да укаже каква МАНЕВРА ЩЕ ПРЕДПРИЕМЕ (потегляне, завиване, заобикаляне или спиране).
5. Да ИЗПОЛЗВА огледалата за обратно виждане, ако колелото има такива.
6. Да СЕ ОГЛЕЖДА често, за да знае кой още е на пътя.
7. Да управлява велосипед, който е с РАБОТЕЩИ спирачки, светлини и звънец и който е оборудван със СВЕТЛООТРАЗИТЕЛИ.
8. Да използва СВЕТЛООТРАЗИТЕЛНА ЖИЛЕТКА, която е задължителна, когато е тъмно, когато няма добра видимост и ако велосипедистът се движи извън населеното място.
9. Да ДЪРЖИ С РЪЦЕТЕ си кормилото, а КРАКАТА да са на педалите на велосипеда.
10. Да управлява велосипеда ПРЕД ИЛИ ЗАД ПРИЯТЕЛЯ СИ, а НЕ ДО НЕГО и да НЕ СЕ ХВАЩА/ДЪРЖИ за друго превозно средство. Ако е спряло, то може да потегли внезапно, а ако се движи, може внезапно да ускори.
БОНУС: За ВОДАЧИТЕ НА ховърбордове, скейтбордове, тротинетки И ЗА ПРИДВИЖВАЩИТЕ СЕ С ролери, кънки и други подобни средства ВАЖАТ ПРАВИЛАТА ЗА ДВИЖЕНИЕ С ВЕЛОСИПЕД.
ВОДАЧЪТ НА МОТОРНО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО
Трябва:
1. Да е ПРАВОСПОСОБЕН водач за категорията управлявано превозно средство: автомобил, мотопед или мотоциклет (да притежава свидетелство за управление на тази категория МПС).
2. Да ШОФИРА ТРЕЗВЕН и да НЕ СЕ ДРОГИРА.
3. Да НОСИ СВИДЕТЕЛСТВОТО си за управление на МПС и документите на ПРЕВОЗНОТО СРЕДСТВО, което управлява.
4. Да управлява МПС, което е:
- РЕГИСТРИРАНО,
- ИЗПРАВНО и преминало ГОДИШЕН ТЕХНИЧЕСКИ ПРЕГЛЕД,
- за което е СКЛЮЧЕНА ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ЗАСТРАХОВКА „Гражданска отговорност” на автомобилистите;
- за което има ПЛАТЕНА ПЪТНА ТАКСА (при управление извън населените места).
5. Да ИЗПОЛЗВА обезопасителен КОЛАН/ защитна КАСКА и да контролира използването на обезопасителен колан/ защитна каска от ПЪТНИЦИТЕ.
6. Да СПАЗВА ЗАКОНА за движението по пътищата, да НЕ ПРЕВИШАВА скоростта, да ОСИГУРЯВА ПРЕДИМСТВО на пешеходците и да бъде ТОЛЕРАНТЕН към останалите.
7. Да НЕ СЕ РАЗСЕЙВА, докато шофира (чатене, говорене по телефона, настройване на комуникации и др.).
8. Съобразява поведението си с ПЪТНИТЕ и с АТМОСФЕРНИТЕ условия.
9. Да НЕ ПРЕДОСТАВЯ МПС на неправоспособни водачи.
10. Ако все още няма свидетелство за управление на МПС, но има навършени години за дадена категория МПС, да се запише на ШОФЬОРСКИ КУРС, ДА СЕ ЯВИ НА ИЗПИТ и да ПРИДОБИЕ ПРАВОСПОСОБНОСТ.
БОНУС: Не забравяй, че ДЕЦАТА НЕ СА ВЪЗРАСТНИ! Бъди внимателен, когато преминаваш покрай деца, детски площадки, игрища, училища и през жилищни зони.
ПЪТНИКЪТ
Трябва:
1. Да ПЪТУВА в автомобил или на мотопед/мотоциклет, управляван от ПРАВОСПОСОБЕН ВОДАЧ (който има свидетелство за управление на МПС).
2. Да ПЪТУВА в/на превозно средство, управлявано от ТРЕЗВЕН И НЕДРОГИРАН ВОДАЧ.
3. Да пътува в превозно средство с ПОСТАВЕН обезопасителен КОЛАН/ защитна КАСКА и да бъде ВЗИСКАТЕЛЕН към ВОДАЧА, ако не си е ПОСТАВИЛ КОЛАН/КАСКА.
4. Да се КАЧВА и СЛИЗА ОТДЯСНО на превозното средство, от СТРАНАТА НА ТРОТОАРА.
5. Да СЕДИ на ЗАДНАТА СЕДАЛКА, ако не е навършил 12 години.
6. Да ЗАЕМА в превозното средство МЯСТО, което НЕ ПРЕЧИ НА ВОДАЧА да контролира ППС.
7. Да НЕ ПРЕЧИ на ВОДАЧА, да НЕ го РАЗСЕЙВА с поведението си (да не говори високо, да не пуска силно музиката).
8. Да НЕ ПОДАВА ГЛАВАТА, РЪЦЕТЕ или КРАКАТА си през ПРОЗОРЕЦА/люка.
9. Да ИЗИСКВА от ВОДАЧА да СПАЗВА СКОРОСТТА и ДА НЕ НАРУШАВА други правила.
10. Да не пътува в ТЕГЛЕНО превозното средство.
БОНУС: Да ПАЗИ ОКОЛНАТА СРЕДА и да НЕ ИЗХВЪРЛЯ нищо през прозореца.

2021 г.
Главна дирекция „Национална полиция“
Отдел „Пътна полиция“

18 юни 2021

Полицейски операция за проверка на водачи на МПС, употребили алкохол или наркотични вещества

Тя се првежда на територията на всички страни, членки на ROADPOL

 В ход е полицейска операция за недопускане на управление на моторни превозни средства от водачи, употребили алкохол или наркотични вещества, съобщават от отдел „Пътна полиция“ - ГДНП. Полицейските действия ще продължат до 22 юни 2021 г. Операцията се провежда по линия на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция – ROADPOL и аналогични действия има на територията на всички страни от Европа. В рамките на полицейските действията, за времето от 00:00 ч. до 23:59 ч. на 19 юни ще се проведе „24-часов маратон” – интензивен контрол относно установяване употребата на алкохол, наркотични вещества и/или техните аналози от водачите на МПС.
 Причина за провеждането на операцията е, че пътнотранспортните произшествия, настъпили по вина на водачи, употребили алкохол или наркотичните вещества, са със сериозен дял, а последствията от тях са много тежки. Това е и мотив в календара на ROADPOL подобни действия да бъдат предвидени два пъти в годината – веднъж в началото на месец юни и веднъж в началото на месец декември.
По време на операцията бъдат извършвани проверки за валидна задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите.

17 юни 2021

Информация за гражданите с изтичащи лични документи

   Във връзка с провеждането на изборите за Народно събрание на 11 юли 2021 г., с цел недопускане на напрежение при административното обслужване на граждани при издаването на български лични документи, предвид все още големия брой лични карти, чийто срок на валидност изтича през 2021 г., сектор „Български документи за самоличност“ (БДС) при ОДМВР Монтана информира:
  Заявления за издаване на български лични документи може да се подават и преди изтичане срока на валидност на притежаваните документи. За улеснение, гражданите могат да подават заявления за лична карта и/или паспорт в сектор БДС при ОДМВР Монтана в гр. Монтана, гр. Лом, гр. Берковица и гр. Вършец според техния избор и предпочитание в рамките на работното време (от 08,30 ч. до 17,30 ч.). Съответно, готовите документи се получават в същото звено, където е подадено заявлението. Информация за натовареността на звената БДС при ОДМВР-Монтана се публикува ежеседмично на сайта на дирекцията.
   Създадена е възможност по постъпили искания от институции, ведомства, кметства и други да се осъществява организиран прием за заявления за издаване на лични документи – по предварително създадена организация и при строго спазване на всички разпоредени противоепидемични мерки.
   Удължаването на валидността на личните карти и паспорти, съгласно разпоредбите на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, се отнася само за тези от тях, чийто срок на валидност е изтекъл в периода от 13 март 2020 г. до 31 януари 2021 г. За срока на удължаването с 6 месеца личните карти и паспортите са валидни идентификационни документи за самоличност в Република България, а в чужбина – при условията на реципрочност.
    Гражданите, които притежават валиден електронен подпис, могат да ползват и услугата „Издаване на лична карта и/или паспорт“ чрез електронните административни услуги и да ги подават онлайн на адрес:
https://e-uslugi.mvr.bg , където могат да се информират подробно за условията за подаване на заявление за издаване на български документи за самоличност по електронен път.
Крайният срок за подаване на заявление за подновяване на лична карта е 30 (тридесет) дни след датата на изтичане на валидността на личната карта. При неспазване на срока за издаване на лична карта или подмяна на вече издадена, но с изтекъл срок на валидност, се налага глоба в размер от 20.00 (двадесет) до 150 (сто и петдесет) лева.
   Работното време на гишета на Паспортна служба е в делничните дни от 08,30 ч. до 17,30 ч. за гр. Монтана / без прекъсване на обяд/ ; гр.Лом, гр. Берковица и гр. Вършец / с обедна почивка от 12 - 13 ч./.

17 юни 2021

Дирекция „Български документи за самоличност“ ще съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на извънредните избори за Народно събрание

  В седмицата преди 11 юли 2021 год., когато ще се проведат извънредните избори за Народно събрание, е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт), защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас. Дирекция „Български документи за самоличност“ е създала следната организация за работа:

1. В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност;
2. При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 09 юли 2021 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

За да бъде издадено удостоверение е необходимо:

1. Гражданите лично да подадат искане в СДВР, ОДМВР и РУ при СДВР/ОДМВР за дните от 06 юли 2021 г. до 10 юли 2021 г. от 08.30 ч. до 17.00 ч. и на 11 юли 2021 г. от 08.30 ч. до 19.00 ч. В случай че работното време на съответното звено БДС е различно, удостоверенията ще се издават в рамките на работното време на звеното, като задължително ще се спазва периодът на 10.07.2021 г. (събота) и на 11.07.2021 г. (неделя). Информация за работното време на всяко звено БДС е поставена на входа на помещенията, в които се осъществява административно обслужване на граждани по линия на документи за самоличност и на интернет страницата на СДВР и ОДМВР.
2. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за Народно събрание, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.
3. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ, СДВР и ОДМВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

УДОСТОВЕРЕНИЕТО СЕ ИЗДАВА, ЗА ДА ПОСЛУЖИ САМО ПРЕД СЕКЦИОННАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ И Е ВАЛИДНО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН 11 ЮЛИ 2021 Г.

16 юни 2021

Европейски Фокус ден 2021: Да се защитим от домови кражби

Днес, 16 юни 2021 г., се провежда третото издание на Европейския Фокус ден за превенция на домовите кражби, организиран от Европейската мрежа за превенция на престъпността (EUCPN) #StopDomesticBurglaries. Целта на кампанията е да повиши информираността на гражданите за това как могат най-ефективно да защитят домовете си от престъпни посегателства.
 Предвид факта, че в повечето европейски държави се отчита намаляване на броя на тези престъпления (особено в условията на световна пандемия), изглежда странно фокусирането върху този проблем, но домовите кражби според статистическите данни продължават да заемат сериозен дял в престъпната дейност.
 Тези посегателства не просто лишават хората от притежанията им. Домовите кражби се отразяват пагубно върху базисното чувство за сигурност на жертвите там, където би трябвало да се чувстват безусловно най-защитени, а обществото търпи сериозни икономически и финансови загуби. Именно това е причината 16 държави членки на Европейската мрежа за превенция на престъпността, сред които и България, със съдействието на Европол, да продължат започнатата през 2019 г. ежегодна традиционна кампания за превенция на домовите кражби.

За повече информация и съвети как да обезопасим дома си:
www.zashtitidomasi.eu
https://eucpn.org/focus-day
https://twitter.com/eucpn 
linkedin.com/company/eucpn 
https://www.facebook.com/eucpn 

16 юни 2021

154 нарушения на скоростта, 121 фиша и 63 акта по ЗДвП са резултатите от първата акция на превантивната кампания на Пътна полиция „Безопасно лято”

Специализираната полицейска операция по контрол на пътното движение е проведена в област Монтана / и в цялата страна/ в дните петък, събота и неделя

 Проверките на пътя се извършват в петък от 14 ч. до 21 ч., в събота – от 8 ч. до 14 ч. и в неделя – от 14 ч. до 21 ч., съгласно стартиралата на 11 юни кампания „Безопасно лято”, която продължава до 29 септември. Причината за пътния контрол е интензивният трафик през почивните дни.
  В трите най-натоварени дни от седмицата в областта са проверени 384 МПС и 480 лица. Съставени са 63 акта и 121 фиша по ЗДвП. С технически средства за контрол на скоростта са установени 154 нарушения на скоростните режими. Връчени са 41 фиша за превишена скорост.
  37 водачи са глобени за неспазване на пътни знаци и маркировка, 28 – за неизползване на обезопасителни системи, колани и каски, 9 – за неправилно изпреварване, 2 – за отнемане на предимство. Заловени са един неправоспособен водач и един, седнал зад волана след употреба на алкохол. Установени са още 106 други нарушения на ЗДвП.


14 юни 2021