МВР

ОД Монтана

 

Новини

Важно за гражданите, чиито лични документи изтичат през 2021 г.

      Уважаеми граждани,

  В ОДМВР Монтана е създадена организация за предсрочна подмяна на документите за самоличност, изтичащи през 2021 година.
Не е задължително да се изчаква изтичане валидността на личната карта, паспорта и свидетелството за управление на моторно превозно средство (СУМПС), за да се подава заявление за нов документ.
  Всички лица с постоянен адрес на територията на Област Монтана имат възможност да подадат заявление за издаване на лична карта и паспорт във всяко едно от звената в ОДМВР Монтана:
- Сектор „Български документи за самоличност“ гр. Монтана, бул. „Александър Стамболийски“ № 2
- Районно управление гр. Лом, ул. „Филип Тотю“ № 9
- Районно управление гр. Берковица, пл. „Йордан Радичков“ № 13
- Районно управление гр. Вършец, ул. „Ботуня“ № 2

  Приемът на заявление за издаване на свидетелство за управление на МПС се извършва в сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР Монтана, ул. „Искър“ № 11.
Звената „Български документи за самоличност“ в Районните управления на ОДМВР в гр. Лом, гр. Берковица и гр. Вършец приемат заявление за издаване на СУМПС на български граждани само с обикновена услуга, в случаите на:
- подмяна на СУМПС, поради изтичане срока на валидност;
- при вече изтекъл срок на валидност;
- при промяна на данните на водача, отнасящи се до смяна на фамилия и транслитерация и при издаване на дубликат.

  Мярката е с цел по-равномерно натоварване на звената „Български документи за самоличност“ и сектор „Пътна полиция“, както и за удобство на гражданите.

  Гражданите, които притежават валиден електронен подпис могат да подадат он-лайн заявление за подмяна на лична карта и паспорт на адрес: e_uslugi.mvr.bg.

  Заявление за подмяна на повредено, унищожено, изгубено или откраднато свидетелство за управление на МПС с ново свидетелство със същата валидност може да се подаде и по електронен път чрез: e_uslugi.mvr.bg.

Данни за изтичащи документи, издадени от ОДМВР Монтана:
- Изтичащи лични карти през  2021 г. – 20 928 бр.
- Изтичащи паспорти през 2021 г. – 4 246 бр.
- Изтичащи СУМПС през 2021 г. – 9 950 бр.

 

 

Общ брой приети заявления за издаване на документи за самоличност за периода 05 - 09 април 2021 г.

ОДМВР Монтана

416

РУ Лом

159

РУ Берковица

65

РУ Вършец

19

 12 апр 2021

Започва специализирана полицейска операция за контрол по спазване на правилата за движение от водачи на двуколесни моторни превозни средства

акцията стартира от 19 часа тази вечер и ще продължи до 14 април т.г.

   Специализираната полицейска операция за контрол по спазване на правилата за движение от водачи на двуколесни моторни превозни средства се провежда във връзка с откриването на мотосезон 2021 г. Началото на сезона се характеризира с повишен риск от възникване на произшествия с мотоциклетистите, а факторите за това са много – неблагоприятни пътни условия като ниска температура на настилката, наличие на пясък на много места, усойни участъци в дефилетата, включително и това, че през зимата останалите водачи са отвикнали от присъствието на мотористи на пътя, често не ги забелязват и отнемат предимството им, напомнят от ГД Национална полиция. Произшествията с мотоциклетисти в повечето случаи водят до тежки последствия и наранявания. От началото на годината в страната са загинали двама водачи на двуколесни моторни превозни средства. През 2020 г. възникналите пътнотранспортни произшествия с участие на водачи на мотоциклети и мотопеди са 501. При тях са загинали 31 души, а 390 са ранени.
 От ГДНП подчертават, че основната цел на полицейската акция е намаляване на жертвите на пътя, а единственият начин за това е правилата да се спазват от всички и да се управлява разумно. Пътните полицаи ще извършват масови проверки за наличие на свидетелство за управление на МПС, валидността му за категорията към която спада управлявания мотоциклет, за употреба на наркотични вещества и алкохол, за поставянето на табели на определението за това места, както и за замърсени табели, за техническата изправност на мотоциклетите, за ползването на защитни каски.
 От Пътна полиция напомнят на водачите, че наказанието за водач, който управлява моторно превозно средство, чиито табели с регистрационен номер не са поставени на определените за това места, е лишаване от право на управление на МПС за срок от 1 до 6 месеца и с глоба от 50 до 200 лев.

09 апр 2021

С 33% намаляват криминалните престъпления в областта през месец март

49 са пътно-транспортните произшествия, ранените граждани са 9

  През месец март т.г на територията на ОДМВР Монтана са регистрирани 111 криминални престъпления, спрямо 166 за същия месец на предходната година, което е намаление с около 33 %.
 Регистрираните престъпления против собствеността - бележат намаление с около 45%, в сравнение с март на 2020 г. / 31 при 57 бр. през 2020 г./.
 Престъпления против личността - лек спад около 8 %, в сравнение с март 2020 г. / 11 престъпления, при 12 през март 2020 г./.
 Грабежи – за периода от началото на месец март 2021 г. не са регистрирани грабежи, както и за същия период на 2020 г.
 Кражби – намаление с около 53 % / 23 срещу 49 за март 2020 г./.
 Измами – 1 измама за месец март 2021г., при липса на регистрирана измама за 2020 г.
 Умишлени убийства – няма регистрирано умишлено убийство, при 1 за същия период на 2020 г.
 Посегателства спрямо МПС – не са регистрирани за март 2020 г. от този престъпления, при наличие на 1 за месец март на 2020 г.
 Палежи – 5 за март 2021 г. срещу 6 за месец март 2020 г.
 Наркотици – регистрирани за месец март 2021 г. са 5 престъпления, срещу също 10 за същия период на 2020 г.
  В периода от 01.01.2021 г. до 31.03.2021 г. на територията на областта са регистрирани 388 криминални престъпления срещу 518 за периода на март 2020 г., което е спад на регистрираната престъпност с около 25 %.

През месеца са проведени 26 специализирани полицейски операции за противодействие на конвенционалната престъпност, при които са посетени 35 сигнала. Разкрити са 9 престъпления и са извършени проверки на 1 347 МПС, 1 810 лица и 335 обекта. Констатирани са 132 нарушения, за които са съсавени 92 акта и 32 глоби с фиш. Установени са 5 издирвани лица и едно МПС. Образувани са 8 досъдебни производства.

   През март т.г. в област Монтана са регистрирани 49 пътно-транспортни произшествия, от които 7 са тежки. При инцидентите на пътя няма загинали, ранени са 9 души. В сравнение със същия месец на предходната година, ПТП-тата са били с 20 по-малко, загинали не е имало, а ранените са били с 1 по-малко.
    През месеца са установени 2 069 нарушения на водачите, за които са съставени 430 акта, 652 фиша и 840 електронни фиша за превишена скорост.
    За неспазване на предимство, знаци и сигнали са глобени 151 водачи, за нередовни пътни документи – 143, за неизползване на обезопасителни колани и каски – 130, 75- за неправилно спиране и паркиране и 50 – за управление на техническо неизправно МПС. Заловени са 15 водачи, употребили алкохол и 2-ма, употребили наркотици. Без застраховка „Гражданска отговорност” са заловени 25 водачи. Наложени са 10 принудителни административни мерки за неправоспособност. Глобени са още 19 пешеходци и 9 водачи, ползвали мобилен телефон по време на управление на автомобилите си.
   49 са временно отнетите шофьорски книжки, на 28 ППС е прекратена регистрацията, временно спрени от движение са 9 пътни превозни средства.
През месеца са проведени 22 специализирани полицейски операци по безопасност на движението по пътищата и една по метода на „широкообхватния контрол”.

08 апр 2021

Модерна наркооранжерия в монтанското село Говежда разкриха криминалисти на ОДМВР-Монтана

Операцията е проведена под ръководството на прокуратурата

  Полицейските действия са осъществени след получен оперативен сигнал. В хода на операцията е извършено претърсване в района на землището на с. Говежда, община Георги Дамяново, където криминалисти от ОДМВР и РУ - Монтана открили модерно оборудвана наркооранжерия. В две от помещенията, с площ от около 300 кв.м., ползвани преди време като свинеферма, е открита впечатляващи техника за отглеждане на растения от индийски коноп - цифрова апаратура за измерване и поддържане на температурата и влажността на въздуха, система за капково напояване, 3 вентилатора, 41 осветителни тела, уред, 38 ел.трансформатора. От едното помещение са иззети 600 големи растения от вида на конопа, други 340 растения с размери от 3 см до 140 см от същия вид и 1 300 разсъда. В съседна сграда, пригодена като разсадник за индийския коноп, са открити освен растения, опаковъчна машина и кантар.
 Това е третата мащабна по размери наркооранжерия, разкрита в областта през последните шест месеца. Тези престъпления са латентни и трудно се установяват, особено в обезлюдени балкански села, където всички бивши селскостопански сгради са потънали в растителност, в случая далеч от пътя, в края на населеното място. Постройките бивали посещавани рядко от ползвателите - два пъти в месеца. Важното в случая е, че е пресечена престъпна дейност, наркотикът не е продаден на улицата, не са генерирани финансови средства за подпомагане на престъпната дейност на извършителите, коментира ст. комисар Пламен Томов, директор на ОДМВР-Монтана. Образуваното досъдебно производство се води за извършени престъпления по чл. 354в, ал. 1 от НК и чл. 354а, ал. 1 от НК – отглеждане на растения от рода на конопа и незаконно държане на наркотични вещества с цел разпространение. За това говорят намерените 18 кг суха тревна маса канабис, пликове, машина за вакуумно пакетиране и електронна везна.
 Разследването по случая продължава под ръководството на Окръжна прокуратура – Монтана. Понастоящем се установяват собствениците на въпросните помещения, уточни окръжният прокурор Росен Петков.


07 апр 2021

Паленето на сухи треви създава опасност от възникване на пожари

  С настъпването на пролетта събраните през зимата отпадъци и тези, останали след почистването на домовете и дворовете, се изнасят и най-често се запалват. Много често никой не си задава въпроса дали това е пожаробезопасно. От началото на месец март т.г. до момента в областта от пожари са унищожени около 4 000 дка сухи треви. През 2020 г. броят на възникналите пожари с нематериални загуби / запалвания на сухи треви/ в областта е 684.
  Регионална Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” припомня противопожарните изисквания, които гражданите трябва да спазват:
- Не бива да се палят отпадъци в близост до сгради. Паленето на открито и отдалечено място също крие опасност от възникване на пожари при наличие на тревна растителност около мястото на запалване.
- При наличие на силен вятър паленето е рисковано.
- Липсата на предварително подготвени пожарагасители, съдове с вода, метли-тупалки допълнително увеличава възможността за неприятни последици.
Особено опасни са запалванията на сухи треви в близост до горски площи, които причиняват основно пожарите в горите. Тези пожари стават причина за унищожаването на иглолистни и широколистни горски масиви. Безотговорното палене на суха трева води до възникването на пожари и в зърнени и фуражни култури.
  Съгласно нормативните уредби паленето на сухи треви и стърнища е абсолютно забранено, а извършителите са подложени на строга административно-наказателна отговорност.
  Нормативните документи, регламентиращи дейността са:
Наредба № 8121з-968 от 10.12. 2014 г. за правилата и нормите за пожарна безопасност при извършване на дейности в земеделски земи
Чл. 12. В земеделските земи и извън тях (слогове и крайпътни ивици) не се разрешава:
1. паленето на стърнища и други растителни остатъци;
2. използването на открити огнеизточници
§ 2. Наредбата се издава на основание чл. 125, ал. 4 от Закона за Министерството на вътрешните работи и § 1, ал. 2 от преходните и заключителните разпоредби на Правилника за прилагане на Закона за опазване на земеделските земи.
Закон за Министерство на вътрешните работи
/Обн. ДВ. бр.53 от 27 Юни 2014 г./
Чл. 265.(1) Ръководителите на държавни органи, организации и юридически лица и гражданите, които виновно не са изпълнили задълженията, предвидени в този закон или в подзаконовите нормативни актове по прилагането му, се наказват с глоба от 200 до 2 000 лв.
(2) За маловажни нарушения по ал. 1 органите на МВР налагат глоба в размер от 50 до 100 лв.
Наредба за пожарната безопасност и защита на населението на територията на община Монтана /приета с решение №360/27.11.2012 Г./
Чл.11. Забранява се изгарянето на стърнища, суха трева, растителни и други горими отпадъци и остатъци в земеделски земи, слоговете, крайпътните ивици, площи между жилищни, стопански и промишлени сгради, както и в свободните дворни площи.
За нарушение разпоредбите на тази Наредба на виновните физически лица се налага парична глоба от 50 до 500 лв.
За нарушение разпоредбите на тази Наредба на еднолични търговци и юридически лица се налага парична глоба от 100 до 1 000 лв.
Още съвети за пожарната безопасност на интернет адрес:
https://www.nspbzn.mvr.bg/Pravila_povedenie/Merki/default.htm


06 апр 2021

420 служители на МВР ще обезпечават сигурността, обществения ред и спазването на политичеките права на гражданите по време на предстоящите парламентарни избори

   В ОД МВР Монтана е създаден оперативен щаб за управление на силите и средствата за гарантиране на сигурността, противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите и опазване на обществения ред във връзка предстоящите избори за Народно събрание на 4 април 2021 г. Проведени са срещи с представители на Прокуратурата и ТДНС-Монтана, на които е уточнена координацията на дейността и взаимодействието при разследване на престъпления, съотносими с изборния процес.
На 03 и 04 април 420 служители от структурните звена на ОДМВР Монтана, РДПБЗН Монтана, ЗЖУ Монтана, ГД „Гранична полиция” и базата на ГДНП в Берковица са ангажирани със сигурността на местата за гласуване – 227 СИК, 188 машини за гласуване и 14 подвижни секции, както и с други дейности за обезпечаване на реда и сигурността при провеждането на изборите. Охраната ще се извършва при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.
Външната охрана на местата за гласуване, изборните книжа и техническите устройства за гласуване ще бъде поета от служителите на МВР след запечатването на изборните секции, от 18,00 ч. на 03.04.2021 г. и ще продължи до приключване на гласуването в изборния ден на 04.04.2021 г., като след това е създадена организация за обезпечаване на съответните СИК до предаване на протоколите в РИК и впоследствие до ЦИК.
В изборния ден служителите ще следят в местата за гласуване да не влизат лица, които носят оръжие или предмети, опасни за живота и здравето на хората, както и лица в явно нетрезво състояние. Не се допуска внасянето на обемисти пакети и багаж. Забранено е паркирането на моторни превозни средства в непосредствена близост до секциите, както и оставянето на вещи без надзор.
По решение на СИК, председателят на комисията може да поиска съдействие от органите на МВР за възстановяване на реда в помещението за гласуване, ако има такава необходимост.
Органите на реда ще съблюдават за стриктното спазване на изборното законодателство и опазване на обществения ред в населените места, ще осигуряват безопасността на движението, на пожарната безопасност и защитата на населението, ще оказват съдействие на компетентните органи за спазването на разпоредените противоепидемични мерки във връзка с ограничаване разпространението на коронавируса.

02 апр 2021

Тестват сиренната система на 1 април 2021 г. от 11,00 ч.

  РДПБЗН – Монтана уведомява жителите на град Монтана, че в четвъртък, 1 април, от 11 часа ще бъде задействана сиренната система чрез излъчване на националните сигнали за тревога и край на тревогата. Сигналите ще бъдат съпътствани и от гласова информация. Тренировката се извършва за проверка на техническото състояние на националната система и за обучение на населението.
 Системата се тества два пъти годишно – в първия работен ден на месец април и на месец октомври - в изпълнение на чл. 37 от Наредба за условията и реда за функциониране на националната система за ранно предупреждение и оповестяване на органите на изпълнителната власт и населението при бедствия и за оповестяване при въздушна опасност (Обн. ДВ бр.20/09.03.2012 г., изм. ДВ бр.60/22.07.2014 г., изм. и доп. ДВ бр.61/02.08.2019 г.). Тестът ще се проведе чрез реално задействане на крайните акустични устройства (сирени) със сигнали определени в чл. 18 и чл. 19 от наредбата.

Време/интервал за задействане

Продължи-телност

[мин : сек]

Тип на сигнала

Съдържание на сигнала/

информацията

11.00 ч

00:50

Предварително записано гласово съобщение

“Внимание! Внимание! Внимание!

Извършва се техническа проверка”

30 сек. след края на предходното съобщение

01:00

(повтаря се три пъти)

Гласово съобщение на живо

“Ще чуете националния сигнал за тревога”

30 сек. след края на предходното съобщение

02:00

Акустичен звуков сигнал

Национален сигнал за тревога

1 мин. след края на предходното съобщение

01:00

(повтаря се три пъти)

Гласово съобщение на живо

“Ще чуете националния сигнал за край на тревога”

30 сек. след края на предходното съобщение

02:00

Акустичен звуков сигнал

Национален сигнал за край на тревога

30 сек. след края на предходното съобщение

01:20

Предварително записано гласово съобщение

“Внимание! Внимание! Внимание!

Край на

техническата проверка”


30 мар 2021