МВР

ОД Монтана

 

Новини

График на срещите на началниците на Районни управления на МВР с жителите на малките и отдалечени населени места през ноември 2019 г.

Провеждане на срещи с гражданите по населени места на територията на РУ ВЪРШЕЦ
07.11.2019 г. от 09.45 ч. до 10.45 ч. - в приемното помещение в кметството на село Долно Озирово
07.11.2019 г. от 11,00 ч. до 11,50 ч. - в приемното помещение в кметството на село Горно Озирово
14.11.2019 г. от 09.45 ч. до 10.45 ч. - в приемното помещение в кметството на село Долна Бяла Речка
14.11.2019 г. от 11.00 ч. до 11.50 ч. - в приемното помещение в кметството на село Горна Бяла Речка
21.11.2019 г. от 09.45 ч. до 10.45 ч. – в приемното помещение в кметството на село Черкаски
21.11.2019 г. от 11.00 ч. до 11.50 ч. - в приемното помещение в кметството на село Драганица
28.11.2019 г. от 09.45 ч. до 10.45 ч. - в приемното помещение в кметството на село Спанчевци
28.11.2019 г. от 11.00 ч. до 11.50 ч. - в приемното помещение в кметството на село Стояново

Провеждане на срещи с гражданите по населени места на територията на РУ ЛОМ от НАЧАЛНИКА НА РУ ЛОМ

Община Брусарци

14.11.2019 г. 10,00 ч. с. Буковец

14.11.2019 г. 11,00 ч. с. Дъбова махала

Провеждане на срещи с гражданите по населени места от НАЧАЛНИКА НА РУ БЕРКОВИЦА

21.11.2019 г. с. Мездрея

Провеждане на срещи с гражданите по населени места от НАЧАЛНИКА НА РУ МОНТАНА

община Монтана

13.11.2019 г.       с. Безденица
20.11.2019 г.       с. Войници

община Георги Дамяново

28.11.2019 г.         с. Помеждин

07 ное 2019

Ученици от Професионална гимназия по техника и електротехника „Христо Ботев” в гр. Монтана посетиха Областната дирекция на МВР и Регионалната дирекция на "ПБЗН"

Посещението е по повод инициативата „Мениджър за един ден” на образователната организация Джуниър Ачийвмънт

  25 единадесетокласници от Професионална гимназия по техника и електротехника „Христо Ботев” в областния град се запознаха с дейността на полицейските служби и структурната организация на полицейската дирекция в областния град, както и с работата на местната структура на противопожарната безопасност.
 Посещението бе организирано по повод 18-тото издание на инициативата „Мениджър за един ден”, която се провежда ежегодно в около 100 държави по света.
 Служители на ръководни длъжности в ОДМВР Монтана запознаха младежите с условията за кандидатстване в Академия на МВР и описаха с примери от ежедневието дейността на полицейските служители. По време на гостуването си учениците задаваха въпроси за работата на пътните полицаи, на униформените служители, осигуряващи обществения ред и противодействието на масовите безредици, на криминалистите и разследващите полицаи. Младежите се впечатлиха от работата на оперативните работници в училищата, залавящи дилъри на наркотични вещества. Домакините посъветваха учениците да положат сериозни усилия и да инвестират в своето образование, за да имат повече възможности за престижна работа и успешна професионална реализация.
 В рамките на инициативата "Мениджър за един ден" единадесетокласниците се запознаха и с работата на пожарникарите и структурата на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. По време на посещението си в РД ПБЗН Монтана те научиха за обучението на пожарникарите в Академията на МВР и в центровете за професионална квалификация. Местните огнеборци демонстрираха за гостите си пожарната и спасителна техника, както и начините за спасяване на хора от сгради с помощта на стълби.

07 ное 2019

84 полицейски служители са наградени по случай професионалния празник на българската полиция - 8-ми ноември, Архангеловден

  ОДМВР Монтана отбеляза с много награди професионалния празник на българската полиция – 8-ми ноември, Архангеловден. Гости на тържественото събрание по повод връчването им бяха директорът на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Монтана комисар Венцислав Райков и началникът на Зонално Жандармерийско управление-Монтана гл. инспектор Илиян Кънчев. Директорът на ОДМВР ст. комисар Пламен Томов поздрави сърдечно служителите, като им пожела здраве, вяра и кураж, увеличение на трудовите възнаграждения и служебните привилегии, по-малко произшествия и трудни моменти. От името на РДПБЗН комисар Райков отправи пожелания за удовлетвореност от работата, обществено призвание и отдаденост на професията, която вдъхновява и други да поемат по същия професионален път.
  За постигнати високи професионални резултати и по случай професионалния празник ст. комисар Пламен Томов връчи „писмени похвали” на 39 служители. Сред наградените са 8 служители на отдел „Охранителна полиция”, след които началникът на отдела комисар Денис Хилмиев и 7 младши автоконтрольори от сектор „Пътна полиция”. Награди получиха началникът на отдел „Разследване” комисар Мирослав Миронов и разследващ полицай. От отдел „Криминална полиция” бе отличена работата на 7 криминалисти от секторите „Противодействие на криминалната престъпност” и „Противодействие на икономическата престъпност”. С грамоти бе отличена работата на ръководни служители, криминалисти и полицейски инспектори от РУ Монтана и РУ Лом, сред които началниците на Участък Огоста гл. инспектор Захари Захариев, на Участък Бойчиновци гл. инспектор Николай Начев и на РУ Лом гл. инспектор Георги Петков.
  В знак на признателност за дългогодишната и всеотдайна работа в ОДМВР Монтана, както и по повод напускането му от системата на МВР, ст. комисар Пламен Томов връчи плакет и грамота на началника на група „Оперативен анализ и полицейска статистика” ст. инспектор Петър Петров.
 По повод празника началникът на РУ Монтана е наградил работата на 8 от своите служители, началникът на РУ Берковица – на 14, а началникът на РУ Лом – на 23-ма полицаи.

Честването на 8 ноември като професионален празник е въведено през 1924 г. по инициатива на Софийския градоначалник – О.З. подполковник Георги Кисьов. За определяне на светеца-патрон на полицията е потърсена консултация от Светия синод. През 1924 г. за патрон е избран Денят на Св. Архангел Михаил, като при избора натежава аргументът, че светецът символизира властта, изпълняваща закона.
С телеграма от 24-ти септември 1924 година, министър Русев нарежда на столичния градоначалник и окръжните управители за патронен празник на цялата полиция да се определя Св. Архангел Михаил – 21-ви ноември / 8-ми ноември – нов стил/“. Така 8-ми ноември е честван тържествено като патронен празник на полицията от 1924 до 1943 г. След 55-годишно прекъсване, с решение на Министерския съвет, традицията е възстановена през 1998 г.

07 ное 2019

Гл. инспектор Мариян Божинов е новият началник на Районното управление в гр. Вършец

 Със заповед на министъра на вътрешните работи от 28.10.2019 г., гл. инспектор Мариян Божинов е временно преназначен на длъжността началник на Районното управление в гр. Вършец.
 Гл. инспектор Божинов е завършил висше образование във Висшия финансово-стопански институт „Димитър Ценов” в гр. Свищов. В системата на МВР постъпва през 1996 г. През годините е преминал през длъжностите разузнавач в икономическа и криминална полиция на ОДМВР Монтана. От 2002 г. до 2010 г. е началник група в криминална полиция на РУ Монтана. От 2013 г. до момента бе началник сектор „Противодействие на икономическата престъпност” в ОДМВР Монтана. По време на служебната си дейност е награждаван с три награди „обявяване на благодарност” и три награди „писмена похвала” от ръководството на ОДМВР Монтана.

06 ное 2019

В спокойна обстановка започна вторият тур на изборите в област Монтана

 Вторият тур на изборите за кметове в област Монтана започна в 07.00 ч. на 03.11.2019 г. Преди началото му в областта не са регистрирани нарушения на обществения ред. Снощи охраната на всичките 90 избирателни секции в областта бе поета от служители на ОД МВР Монтана. Около 160 служители от структурните звена на МВР в областта осигуряват охраната на изборните секции и отговарят за реда и спокойствието в областта.
 Създадена е организация звената на Дирекция „Български документи за самоличност“ да работят днес от 08,30 до 19,30 ч. Те ще издават удостоверения (за изгубени/откраднати/повредени/унищожени лични карти и документ с изтекъл срок ) с оглед на упражняване на избирателните права на гражданите. В седмицата преди вота група „БДС” при ОДМВР Монтана е издала 13 удостоверения за гласуване на граждани.
 Предприети са всички необходими мерки за охраната на обществения ред, пожарната безопасност и осигуряване на спокойното протичане на изборния ден. В областта има засилено полицейско присъствие.

03 ное 2019

В началото на отоплителния сезон се увеличава опасността от пожари, напомнят от РДПБЗН Монтана

  В началото на отоплителния сезон, се увеличава опасността от възникване на пожари от непочистени комини и димоотводни тръби, както и от неизправни отоплителни уреди. В тази връзка РДПБЗН Монтана напомня основни правила при експлоатацията на отоплителните уреди:
- Отоплителните уреди и съоръжения трябва да се проверят, като всички неизправности се отстраняват незабавно, а ако това е невъзможно, уредите се спират от експлоатация.
- Комините и димоотводните тръби трябва да се почистят от сажди и отлагания преди експлоатацията ѝм, както и периодично при необходимост през отоплителния сезон. ПОЧИСТВАНЕТО НА КОМИНИТЕ СЕ РАЗРЕШАВА САМО МЕХАНИЧНО. ЗАБРАНЕНО Е УМИШЛЕНОТО ИМ ЗАПАЛВАНЕ!
- Локалните отоплителни уреди (печки) и димоотводните им тръби се поставят на разстояние, минимум 0.5 м от горими материали, конструктивни елементи и мебели.
- Отоплителните уреди се експлоатират върху негорима основа, а пред печките за твърдо гориво се поставя негорима подложка за ограничаване падането на въглени върху горимия под или настилки.
- Газовите бутилки с пропан-бутан, трябва да преминат технически преглед в лицензиран сервиз. Необходима е проверка за изправността на редуцир-вентилите, уплътненията и на газопроводите. При неизправност, същите трябва да се подменят.
- Електрическите инсталации в сградите се поддържат в изправно състояние. Недопустимо е подсилването на електрическите предпазители.
- ВКЛЮЧВАНЕТО НА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ЕЛЕКТРОУРЕДИ МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ ДО ПРЕТОВАРВАНЕ И ВЪЗНИКВАНЕ НА ПОЖАР.
ВНИМАНИЕ:
- Не се оставят без наблюдение включени отоплителни и електронагревателни уреди!
- Не оставяйте сами в къщи и без наблюдение малки деца, а също така и възрастни хора! На децата ограничете достъпа им до кибрити, запалки и други огнеизточници, а на възрастните припомняйте постоянно мерките за безопасност.
- При възникване на пожар, или изтичане на газ, незабавно напуснете помещението и се обадете на тел. 112!

01 ное 2019

Утре започва традиционната акция "Зима"

Традиционната акция "Зима" се провежда в периода 1-30 ноември. И тази година в рамките й ще се проведат три кампании:
„С безопасно пътно превозно средство през зимата“ –кампанията е насочена към водачите на пътни превозни средства – велосипеди, превозни средства с животинска тяга и др. Тя ще обхване времето от 1 до 10 ноември 2019 г. В този период ще се следи за регистрацията на пътно превозни средства, изправност на светлините, светлоотразителна сигнализация. Ще се контролира още спазването на въведените ограничения за движение на велосипеди, ППС с животинска тяга и селскостопанска техника по определени пътища или участъци от републиканската пътна мрежа. Ще се следи и за оборудване на водачите на такива превозни средства.
„Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“ – кампанията обхваща времето от 11 до 20 ноември 2019 г. и е насочена към пешеходците и поведението на водачите, спрямо пешеходците.В периода ще се извършва активен контрол за спазване от пешеходците на правилата за безопасно пресичане, както и за даване на предимство на пешеходците от страна на водачите на автомобили. При нарушения ще бъдат налагани ефективни санкции. Специално внимание ще се обръща на пешеходците, движещи се в тъмната част на денонощието, особено извън населени места.
17 ноември е определен за Световен ден на възпоменание на жертвите от пътно транспортни произшествия. Той ще се отбележи и в храмовете на всички официални религии в страната.
„Безопасно шофиране през зимата“ – кампанията е насочена към водачите на моторни превозни средства, техническата изправност на автомобилите и осветителните системи, и поведението на водачите, спрямо пешеходците. Тя ще обхване периода от 21 до 30 ноември 2019 г. В рамките на акцията са предвидени множество специализирани полицейски операции и засилено полицейско присъствие, както в населените, така и извън тях. Независимо от обявените теми на кампаниите при установяване на нарушения на Закона за движение по пътищата и на други нормативни актове, спрямо нарушителите ще се взима отношение на място.
В този период е предвидено да се извърши оглед на състоянието на пътните настилки и пътната маркировка и осветеността на участъците от уличната мрежа с повишена опасност, а при необходимост ще се изготвят предписания на стопаните им. 
В първите дни от акцията ще бъдат раздавани листовки с препоръки към водачите на автомобили. Служителите на „Автомобилна администрация“ ще акцентират върху контрола за спазване на времето за управление и времето за почивка, техническото състояние на возилата – гуми, светлини. От СБА организират безплатни техническо прегледи на светлини, гуми и акумулаторна батерия.

ПРЕПОРЪКИ - ТОП 10 (ЗИМА - 2019) Погрижи се за гумите – от 15 ноември до 1 март трябва да са за зимни условия или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм. Гумите с шипове са забранени.
 Смени водата с антифриз.
 Провери изправността на чистачките и подмени перата. Предстоят мъгли, слани, дъжд и сняг.
 Провери работи ли парното.
 На път потегляй само с изправни спирачки.
 Зареди достатъчно гориво. Снабди се с вериги за сняг и с въже за теглене.
 Поддържай чисти, видими, регулирани и в изправност фаровете, стоповете, габаритите и мигачите.
 Провери оборудването на 3- и 4-колесното МПС – имаш ли обезопасителен триъгълник, заредена според изискванията аптечка, преминал периодична проверка пожарогасител и светлоотразителна жилетка.
 Не подценявай локвите и рисковете от аквапланинг.
 При попадане в пътнотранспортно произшествие или в друга рискова ситуация сигнализирай на телефон 112!

31 окт 2019