МВР

ОД Монтана

 

Новини

Важно за гражданите, чиито лични документи изтичат през 2021 г.

      Уважаеми граждани,

  В ОДМВР Монтана е създадена организация за предсрочна подмяна на документите за самоличност, изтичащи през 2021 година.
Не е задължително да се изчаква изтичане валидността на личната карта, паспорта и свидетелството за управление на моторно превозно средство (СУМПС), за да се подава заявление за нов документ.
  Всички лица с постоянен адрес на територията на Област Монтана имат възможност да подадат заявление за издаване на лична карта и паспорт във всяко едно от звената в ОДМВР Монтана:
- Сектор „Български документи за самоличност“ гр. Монтана, бул. „Александър Стамболийски“ № 2
- Районно управление гр. Лом, ул. „Филип Тотю“ № 9
- Районно управление гр. Берковица, пл. „Йордан Радичков“ № 13
- Районно управление гр. Вършец, ул. „Ботуня“ № 2

  Приемът на заявление за издаване на свидетелство за управление на МПС се извършва в сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР Монтана, ул. „Искър“ № 11.
Звената „Български документи за самоличност“ в Районните управления на ОДМВР в гр. Лом, гр. Берковица и гр. Вършец приемат заявление за издаване на СУМПС на български граждани само с обикновена услуга, в случаите на:
- подмяна на СУМПС, поради изтичане срока на валидност;
- при вече изтекъл срок на валидност;
- при промяна на данните на водача, отнасящи се до смяна на фамилия и транслитерация и при издаване на дубликат.

  Мярката е с цел по-равномерно натоварване на звената „Български документи за самоличност“ и сектор „Пътна полиция“, както и за удобство на гражданите.

  Гражданите, които притежават валиден електронен подпис могат да подадат он-лайн заявление за подмяна на лична карта и паспорт на адрес: e_uslugi.mvr.bg.

  Заявление за подмяна на повредено, унищожено, изгубено или откраднато свидетелство за управление на МПС с ново свидетелство със същата валидност може да се подаде и по електронен път чрез: e_uslugi.mvr.bg.

Данни за изтичащи документи, издадени от ОДМВР Монтана:
- Изтичащи лични карти през  2021 г. – 20 928 бр.
- Изтичащи паспорти през 2021 г. – 4 246 бр.
- Изтичащи СУМПС през 2021 г. – 9 950 бр.

 

 

Общ брой приети заявления за издаване на документи за самоличност за периода 05 - 09 април 2021 г.

ОДМВР Монтана

416

РУ Лом

159

РУ Берковица

65

РУ Вършец

19

 12 апр 2021

Защитно поведение на пътя през пролетния сезон

 Метеорологичните и пътните условия за движение през този преходен период често се променят. Възможни са и нееднократни и обилни валежи от сняг. През нощта много участъци се заледяват. Замръзват части от платното, по които през деня се стича вода от топящия се сняг. Следете прогнозата за времето и при очаквани отрицателни температури управлявайте с повишено внимание и очакване за попадане върху заледена настилка. Не забравяйте, че първо се заледява настилката на мостовете. При общо сухи пътища в планинските райони, лед се задържа на сенчестите участъци по северните склонове.

През зимата по всички пътища се появяват неравности и дупки. При попадане в тях, освен повреди по ходовата част на автомобила /изкривяване на джанти, срязване на външни гуми и др./, е голяма вероятността да загубите управлението и да катастрофирате. Движете се със скорост, която да ви позволи да забележите навреме неравност или дупка и да реагирате успешно с маневра или спиране.

Щом на платното се появят неголеми неравности, това е признак за лошо състояние на пътя и опасни препятствия. Бъдете особено предпазливи при шофиране на фарове и наводнено платно - тогава неравностите са пълни с вода и са трудно забележими. При заслепяващ ефект от насрещни фарове, намалете до минимум скоростта.

Не се опитвайте да криволичите по платното за избягване на неравности заради голямата опасност да загубите управлението и да попаднете в челен удар с насрещен автомобил, преобръщане или блъскане в крайпътно препятствие.

По много пътища липсва хоризонтална маркировка, заличена през зимата. Това влошава значително ориентацията при шофиране на фарове, най-вече при мокра настилка. За да не напуснете платното и предотвратите блъскане на неправилно движещ се пешеходец в тъмни дрехи или удар в препятствие на платното, в такива условия се движете предпазливо, със скорост, която да Ви позволи спиране в зоната на видимостта.

В нощните часове и рано сутрин се спускат мъгли. В съчетание с ниски температури пътните настилки се заледяват. Управлявайте с повишено внимание, със значително намалена скорост, особено преди навлизане в завои и на мостове. Почти не използвайте спирачките, а намалявайте скоростта с помощта на двигателя, без да изключвате от скорост. Рязкото спиране, форсиране или отнемане на газта върху хлъзгава настилка може да доведе до блокиране на колелата и загуба на управлението.

По обилно наводнени пътни платна се движете със значително намалена скорост. Ако гумите са поизносени, има заплаха от т. нар. “аквапланинг” - автомобилът да стане неуправляем върху водния клин между гумите и настилката.

Много пътища след зимата са с изровени от валежите банкети, по-ниски от нивото на настилката. Шофирайте на завоите с такава скорост, която да изключва слизане с десните колела на ниския банкет.

При движение по хлъзгави настилки увеличете двойно дистанцията от автомобила пред вас, за да избегнете сблъсък, в случай че водачът му рязко задейства спирачките.

От обилните валежи и от течаща вода от топящия се сняг по пътните платна се изнасят камъчета, пясък, тиня, които рязко намаляват сцеплението на гумите с настилката. Товарни автомобили, трактори, селскостопански машини в селата и край тях, както и близо до близо до строежи, изнасят кал при излизане от странични пътища. Управлявайте предпазливо и със значително намалена скорост при вероятност от навлизане в такива участъци.

При движение по пътища, край които има стръмни скалисти скатове, очаквайте на платното паднали камъни, скална и земна маса. Движете се скорост, която да ви позволи спиране или безопасна маневра за избягване на такива препятствия.

При облачно време и валежи е препоръчително да се движите и през деня с включени фарове на къси светлини. По-безопасно е когато автомобилът се възприема отдалече от другите участници в движението.

Видимостта е изключително важна за сигурността на движението. Когато стъклата на фаровете са замърсени, светят слабо и увеличават опасността от блъскане на пешеходци и удари в трудно забележими и несигнализирани препятствия на платното. При пътуване по настилки, покрити с кална вода, спирайте периодично на подходящи места край пътя и почиствайте стъклата на автомобила, на фаровете, стоповете, мигачите и габаритите, за да имате добра видимост. За целта си носете съдове с вода.

Често през този период по протежението на пътя се редуват сухи, влажни, мокри и заледени участъци. Навлизането от сух на мокър, /заснежен, заледен/ участък е опасно, затова намалявайте скоростта предварително като задействате спирачките, още докато автомобилът е върху суха настилка, преди навлизането му в хлъзгавия участък.

През първите дни с топло време навън на игра излизат много деца. Нещастните случаи възникват най-често при внезапно слизане на децата на платното при опит за пресичане тичешком, без оглеждане. При наличие на дете или група деца на и край платното, веднага намалете скоростта с готовност за спиране.

Още през първите пролетни дни и вашите деца ще поискат да подкарат велосипеди. Заедно с тях проверете изправността на велосипеда и ги придружете при първите излизания за каране навън. Определете безопасно място за това - улици, затворени за движение, квартални градинки, площадки, паркове. Обяснете добре на децата кои са опасностите и защо не трябва да карат велосипед по улици с оживено автомобилно движение. Отделете време да ги контролирате.

През зимата настъпва т.нар. ”пролетна умора”. Тя се проявява в отслабване на вниманието и концентрацията на водача по време на управление, сънливост и пасивност. Умората настъпва по-бързо. Компенсирайте като отделяте достатъчно време за сън и почивка преди шофиране. При признаци на умора и грешки при управлението, незабавно спирайте за отдих.

Непременно проверете в автосервиз техническата изправност на предния мост на автомобила, който е подложен на натоварване от множеството неравности по пътищата; изправността на спирачките и годността на спирачната течност.

Специално внимание отделете за проверка на външните гуми и джантите /възможно е да се открият сериозни повреди от попадането в неравности и дупки, които могат да доведат до произшествие/.

Не бързайте да сменяте зимните гуми с летни още през първите дни с по-топло време. Препоръката на специалистите е това да се направи при трайно подобряване на времето, не по-рано от втората половина на април.


16 апр 2021

30 двуколесни МПС са проверени при 6-дневна специализирана полицейска операция за контрол по спазване на правилата за движение от водачи на двуколесни моторни превозни средства

практически препоръки към водачите на мотопеди и мотоциклети

  Специализираната полицейска операция за контрол по спазване на правилата за движение от водачи на двуколесни моторни превозни средства бе проведена във връзка с откриването на мотосезон 2021 г., в дните от 9 до 14 април в цялата страна. На територията на област Монтана са проверени 30 двуколесни МПС. При контролната дейност са съставени 3 акта за установени административни нарушения на ЗДвП и акт за липса на застраховка „Гражданска отговорност”. Основната цел на полицейската акция е намаляване на жертвите на пътя, а единственият начин за това е правилата да се спазват от всички и да се управлява разумно, напомнят от Пътна полиция и отправят следните препоръки към водачите на мотопеди и мотоциклети:

Водачите на двуколесни пътни превозни средства (ППС) са една от групите уязвими участници в движението. Именно затова Законът за движението по пътищата (ЗДвП) изрично указва, че управляващите ППС са длъжни да бъдат внимателни и предпазливи към тях.
Мотопедистите и мотоциклетистите са особено застрашени от попадане в опасна ситуация през първите пролетни дни, които бележат началото на мотосезона.
За пътната настилка
В началото на пролетта, със затоплянето на времето, у водачите на мотопеди и мотоциклети се създава лъжеусещане, че условията са благоприятни за примамливото скоростно придвижване на две колела.
Пътна полиция съветва:
- Бъдете внимателни на завои и при движение в близост до края на платното! В началото на сезона пътната настилка все още не е добре почистена от препаратите, с които е опесъчавана при снеговалежите и заледяванията. Остатъците от пясък, кал и малки камъчета особено в краищата на платното и на завои крият опасност от подхлъзване и падане. За това спомагат и различните течности, отделяни от превозните средства и попадащи всесезонно върху пътната настилка.
- Бъдете подготвени за среща с непредвидени опасности! След обработката с препарати на пътя през зимните месеци или вследствие на ремонтни дейности често се оказва, че в началото на пролетта целостта на пътната настилка е нарушена, образували са се дупки или са се появили други неравности. Доскоро равният от снежната покривка терен се превръща в рискова зона особено при движение на две колела с по-висока скорост.
- Не забравяйте за изкуствените неравности и повдигнатите пешеходни пътеки, изградени в населените места! Все по-често в районите на детски, учебни, лечебни и други заведения, посещавани от много хора, се изграждат изпъкнали изкуствени неравности или повдигнати кръстовища и пешеходни пътеки. Преминаването през тях изисква да намалите скоростта и да повишите вниманието си, тъй като е възможно да пресича пешеходец.
За техническата изправност
След дългата почивка през зимните месеци желанието отново да сте на мотопеда или мотоциклета, задължително трябва да е предшествано от проверка за техническата му изправност.
Пътна полиция съветва:
- Не правете компромиси с техническата изправност! Задължително проверете спирачките, светлините, състоянието на гумите, амортисьорите, веригата и другите системи, които гарантират вашата сигурност от гледна точка на техническата изправност.
- Планирайте консултация с компетентни специалисти! При невъзможност сами да отстраните повредата, непременно се обърнете към експерти в специализирани сервизи и автоработилници. За мотопедиста и мотоциклетиста е изключително важно превозното средство да е технически изправно, за да се повиши стабилността му.
За екипировката
Да си на две колела, те прави по-уязвим от онези участници, които са в превозни средства на 3, 4 и повече колела. При възникнал удар водачът на двуколесно превозно средство е изправен пред в пъти по-голям риск от тежко нараняване или фатален край.
Пътна полиция съветва:
- Не подценявайте използването на каска! Най-често при произшествие ударът се понася от главата на мотопедиста/мотоциклетиста. Не случайно Законът за движението по пътищата задължава и водачът, и неговият спътник да се обезопасят с каски. Погрижете се да имате каска и за онзи, когото искате да возите, и не приемайте отказ да я използват.
- Снабдете се с подходящо облекло и други защитни елементи (протектори)! При всички случаи при падане по време на обучение за управление на мотопед или мотоциклет или при пътнотранспортно произшествие (ПТП) водачът, а и спътниците му са в пряко съприкосновение с пътната настилка, бордюра, стълба, дървото, стената или друго превозно средство. Освен главата, наранени са и други части на тялото. Често травмите се оказват вътрешни (на дроб, далак, бъбреци и други органи). Изборът на подходящо облекло и използването на протектори в областта на кръста, коленете и лактите може да ви предпази от получаването на по-тежки травми.
За правоспособността
Желанието за управление на мотопед или мотоциклет е свързано с навършването на определена възраст и придобиването на правоспособност за съответната категория чрез полагане на изпити. Немалка част от ПТП с двуколесни моторни превозни средства (МПС) са допуснати от неправоспособни водачи.
Пътна полиция съветва:
- Информирайте се за изискванията според Закона за движението по пътищата! Ако не сте навършили необходимата възраст за започване на курс и придобиване на правоспособност, не пренебрегвайте разпоредбите на закона. Възрастовите граници за придобиване на правоспособност за различните категории МПС са обусловени от степента на физическото развитие, стабилност и устойчивост и на психологическата зрялост на юношите и младежите. До навършване на необходимата възраст може да започнете да изучавате Закона за движението по пътищата и правилника за неговото прилагане.
- Управлявайте мотопед или мотоциклет само ако сте правоспособен водач! По време на курса за придобиване на правоспособност инструкторите разкриват тънкостите на изкуството за безопасно движение на две колела. Притежаването на свидетелство за управление на мотопед или мотоциклет ще ви направи по-уверени, когато започнете да трупате опит на пътя. Не се изкушавайте да карате МПС, ако нямате свидетелство за управление за съответната категория. Това е административно нарушение, което се наказва по Закона за движението по пътищата, а ако повторите нарушението – ще ви бъде потърсена наказателна отговорност.
За скоростта и сигурността
Да си водач или пътник на мотопед или мотоциклет, е свързано с по-голяма вероятност от попадане в рискова ситуация. Двуколесните МПС са по-нестабилни, по-незащитени и по-незабележими в сравнение с останалите ППС. Причините за това са необходимостта от балансиране на мотопеда/мотоциклета, ограничеността на предпазните средства, по-малкият габарит на тези МПС и изкушението за движение с по-висока скорост.
Пътна полиция съветва:
- Изберете уравновесен и неагресивен стил на управление! Резките ускорения и спирания, слаломите между превозните средства, акробатичните демонстрации и емоциално предизвиканите надпревари с други МПС може да доведат до непредвидено произшествие и да застрашат и останалите участници в движението. Изберете подходяща за условията скорост и спазвайте по-голяма дистанция. Така ще си осигурите повече време за реакция и място за спасителна маневра и в населено, и в извъннаселено място.
- Научете се да се пазите САМИ! При всички случаи е необходимо от ранна възраст да изградите у себе си навик да се пазите сами на пътя. Не разчитайте другите участници в движението да правят това. На мотопеда/мотоциклета вие сте в ситуация да сте по-трудно забелязан от водачите на леки или товарни автомобили особено ако попаднете в така наречената „мъртва точка“ на огледалата за обратно виждане. Поради по-малкия габарит на мотопеда/мотоциклета, по-голямата му маневреност и по-високата скорост, с която се движите, вие сте „невидим“ за останалите. Затова се научете да се пазите САМИ!
- Научете се да пазите другите уязвими участници в движението – пешеходците, и своите спътници! В населените места най-често възникват пътни злополуки с уязвимите групи участници в движението каквито са пешеходците и водачите на двуколесни ППС. Бъдете изключително внимателни при преминаване покрай спирки на градския транспорт, детски площадки и градини, училища, лечебни заведения, паркове, а така също и при пресичане на кръстовища. Намалете скоростта, изчакайте зеления сигнал на светофара, а дори при разрешителен режим при завой на кръстовище изчакайте преминаването по пешеходната пътека на бавно движещите се възрастни хора, хора с увреждания, майки с детски колички или деца. Очайквайте внезапно изникване на групи малки момчета и момичета особено ако преди това се е търкулила топка или друга детска играчка. Не забравяйте, че другите участници в движението не могат правилно да преценяват вашата реална скорост и времето, за което ще ги достигнете. Непрекъснато следете движението около себе си с огледалата за обратно виждане.
- Стигнете до избраната крайна точка невредими! Планирайте времето си за пътуване на далечни разстояния така, че то да включва периодични почивки. Високата скорост, вибрациите на мотоциклета, шумът и въздушните течения, концетрацията за балансиране особено при маневриране в скоростен режим и непрекъснатото взиране особено в тъмната част на денонощието водят до вътрешно напрежение и натрупване на умора на крайниците и други вътрешни органи. Кратката почивка и приемът на освежителни напитки ще възстанови силите ви, за да продължите към избраната от вас крайна точка на пътуването. Не забравяйте при пътуване в сумрак или през нощта да облечете светлоотразителна жилетка.
За предимството, маневрите, дистанцията и изпреварването
Стабилността на две колела е по-голяма, когато културата на движение и изборът на поведение на пътя са осъзнати действия като проява на толерантност, взимане на правилно решение за маневра или изпреварване и спазване на достатъчно голяма и безопасна дистанция.


15 апр 2021

Благодарствено писмо получи монтански жител, оказал съдействие на полицията за задържането на извършители на кражба на пари и документи от лек автомобил

  Директорът на ОДМВР Монтана ст. комисар Пламен Томов връчи благодарствено писмо на съименника си Пламен Александров, автоинструктор от областния град. В него се изказва благодарност за проявената смелост и бърза реакция, благодарение на които били заловени криминално проявени извършители на кражба на пари и документи от лек автомобил.
 Случката станала преди седмица в близост до кръстовище в областния град. В обедната си почивка полицейски служител сменял спуканата гума на лекия си автомобил и не забелязал как мъж се промъква от другата страна на колата, отваря вратата и взема мъжката му чантичка с пари и документи.
 За късмет, в същия момент на кръстовището автоинстуктор изчаквал зелената светлина на светофара и станал свидетел на кражбата. Той видял как крадецът предава чантичката на свой съучастник. Без да се двоуми, инструкторът слязъл от учебната кола, извикал, за да предупреди полицая и хукнал да гони съучастника с чантичката. След минути на място пристигнал полицейския автопатрул и откарал в ареста задържания от полицая извършител на кражбата, криминално проявен и осъждан софиянец. По-късно двамата му съучастници, също криминално проявени, били заловени от криминалисти от РУ Монтана.

14 апр 2021

Започва специализирана полицейска операция за контрол по спазване на правилата за движение от водачи на двуколесни моторни превозни средства

акцията стартира от 19 часа тази вечер и ще продължи до 14 април т.г.

   Специализираната полицейска операция за контрол по спазване на правилата за движение от водачи на двуколесни моторни превозни средства се провежда във връзка с откриването на мотосезон 2021 г. Началото на сезона се характеризира с повишен риск от възникване на произшествия с мотоциклетистите, а факторите за това са много – неблагоприятни пътни условия като ниска температура на настилката, наличие на пясък на много места, усойни участъци в дефилетата, включително и това, че през зимата останалите водачи са отвикнали от присъствието на мотористи на пътя, често не ги забелязват и отнемат предимството им, напомнят от ГД Национална полиция. Произшествията с мотоциклетисти в повечето случаи водят до тежки последствия и наранявания. От началото на годината в страната са загинали двама водачи на двуколесни моторни превозни средства. През 2020 г. възникналите пътнотранспортни произшествия с участие на водачи на мотоциклети и мотопеди са 501. При тях са загинали 31 души, а 390 са ранени.
 От ГДНП подчертават, че основната цел на полицейската акция е намаляване на жертвите на пътя, а единственият начин за това е правилата да се спазват от всички и да се управлява разумно. Пътните полицаи ще извършват масови проверки за наличие на свидетелство за управление на МПС, валидността му за категорията към която спада управлявания мотоциклет, за употреба на наркотични вещества и алкохол, за поставянето на табели на определението за това места, както и за замърсени табели, за техническата изправност на мотоциклетите, за ползването на защитни каски.
 От Пътна полиция напомнят на водачите, че наказанието за водач, който управлява моторно превозно средство, чиито табели с регистрационен номер не са поставени на определените за това места, е лишаване от право на управление на МПС за срок от 1 до 6 месеца и с глоба от 50 до 200 лев.

09 апр 2021

С 33% намаляват криминалните престъпления в областта през месец март

49 са пътно-транспортните произшествия, ранените граждани са 9

  През месец март т.г на територията на ОДМВР Монтана са регистрирани 111 криминални престъпления, спрямо 166 за същия месец на предходната година, което е намаление с около 33 %.
 Регистрираните престъпления против собствеността - бележат намаление с около 45%, в сравнение с март на 2020 г. / 31 при 57 бр. през 2020 г./.
 Престъпления против личността - лек спад около 8 %, в сравнение с март 2020 г. / 11 престъпления, при 12 през март 2020 г./.
 Грабежи – за периода от началото на месец март 2021 г. не са регистрирани грабежи, както и за същия период на 2020 г.
 Кражби – намаление с около 53 % / 23 срещу 49 за март 2020 г./.
 Измами – 1 измама за месец март 2021г., при липса на регистрирана измама за 2020 г.
 Умишлени убийства – няма регистрирано умишлено убийство, при 1 за същия период на 2020 г.
 Посегателства спрямо МПС – не са регистрирани за март 2020 г. от този престъпления, при наличие на 1 за месец март на 2020 г.
 Палежи – 5 за март 2021 г. срещу 6 за месец март 2020 г.
 Наркотици – регистрирани за месец март 2021 г. са 5 престъпления, срещу също 10 за същия период на 2020 г.
  В периода от 01.01.2021 г. до 31.03.2021 г. на територията на областта са регистрирани 388 криминални престъпления срещу 518 за периода на март 2020 г., което е спад на регистрираната престъпност с около 25 %.

През месеца са проведени 26 специализирани полицейски операции за противодействие на конвенционалната престъпност, при които са посетени 35 сигнала. Разкрити са 9 престъпления и са извършени проверки на 1 347 МПС, 1 810 лица и 335 обекта. Констатирани са 132 нарушения, за които са съсавени 92 акта и 32 глоби с фиш. Установени са 5 издирвани лица и едно МПС. Образувани са 8 досъдебни производства.

   През март т.г. в област Монтана са регистрирани 49 пътно-транспортни произшествия, от които 7 са тежки. При инцидентите на пътя няма загинали, ранени са 9 души. В сравнение със същия месец на предходната година, ПТП-тата са били с 20 по-малко, загинали не е имало, а ранените са били с 1 по-малко.
    През месеца са установени 2 069 нарушения на водачите, за които са съставени 430 акта, 652 фиша и 840 електронни фиша за превишена скорост.
    За неспазване на предимство, знаци и сигнали са глобени 151 водачи, за нередовни пътни документи – 143, за неизползване на обезопасителни колани и каски – 130, 75- за неправилно спиране и паркиране и 50 – за управление на техническо неизправно МПС. Заловени са 15 водачи, употребили алкохол и 2-ма, употребили наркотици. Без застраховка „Гражданска отговорност” са заловени 25 водачи. Наложени са 10 принудителни административни мерки за неправоспособност. Глобени са още 19 пешеходци и 9 водачи, ползвали мобилен телефон по време на управление на автомобилите си.
   49 са временно отнетите шофьорски книжки, на 28 ППС е прекратена регистрацията, временно спрени от движение са 9 пътни превозни средства.
През месеца са проведени 22 специализирани полицейски операци по безопасност на движението по пътищата и една по метода на „широкообхватния контрол”.

08 апр 2021