МВР

ОД София

 

Новини

Полиция и местна власт с празник за децата на Костинброд

Кампанията „Живей чисто“ към Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, бе реализирана със съдействието на Общинска администрация-Костинброд, Дневен център за работа с деца на улицата, Център за обществена подкрепа, както и Детска педагогическа стая към РУ-Костинброд, РСПБЗН-Костинброд и Общинския инспекторат.

Празникът под надслов „Училище, здравей!“, предложи на малчуганите забавни и образователни игри на открито: конкурс за рисунка на тема "Костинброд в Европа- Европа в Костинброд"; рисуване с тебешири на улица "Охрид"; състезание между училищата; въпроси, посветени на седмицата на Европейски дни на наследството, както и такива, свързани с институциите в града.

Тестът в третото ниво, бе подготвен и воден от инспекторите Вера Христова и Калин Кирилов от РУ - Костинброд.

 

 

21 сеп 2020

Петима души са задържани при полицейски акции срещу наркоразпространението в Софийска област

Специализираните операции са в изпълнение на разпореждане на прокуратурата на Р България

Непълнолетна девойка и двама мъже, на 22 и 29 години, са задържани на 17 септември в ареста на РУ- Костинброд. При извършено претърсване и изземване на адреса на последния криминалистите открили и иззели 21 пакетчета и два буркана със суха тревиста маса, реагираща на канабис, 12 пакетчета с бяло прахообразно вещество, реагиращо на амфетамин и две електронни везни.

При полицейска операция, проведена на следващия ден от криминалисти от РУ- Самоков, в гаражна клетка на частен адрес в града, са открити и иззети 30 окачени за сушене растения от вида на конопа с височина между 1 и 2 метра, реагиращи при извършения полеви наркотест на канабис. 40-годишният криминално проявен и осъждан обитател на адреса е задържан за срок до 24 часа.

Различни по вид наркотични вещества са открити и иззети и от свогенските полицаи на 19 септември. Около 22.10 часа, при вида на  полицейските служители, мъж изхвърлил на тротоара до себе си синьо найлоново топче. При огледа на място се установило, че веществото в топчето е с тегло около 3 грама и реагира на канабис. При последвалото претърсване на жилището на 26-годишния криминално проявен свогенец, са открити и иззети около 20 грама суха зелена растителна маса /канабис/, плик с около 20 грама бяло вещество и още две бучки жълто вещество /амфетамин/ и електронна везна. Мъжът е задържан за срок до 24 часа.

По случаите са образувани досъдебни производства, разследването по които продължава под наблюдението на съответните районни прокуратури.

21 сеп 2020

Допълнителни екипи на „Пътна полиция“ при ОДМВР-София подпомагат и контролират трафика в последния работен ден

Във връзка с очаквания интензивен трафик в края седмицата преди поредицата почивни дни е създадена организация за осигуряване безопасността на движението по основните пътни артерии на територията на ОДМВР- София, извършване на контрол над водачите на МПС, неспазващи ЗДвП и неизпълняващи разпорежданията на контролните органи, както и недопускане на движение на МПС в лентата за аварийно спиране на автомагистралите.

По автомагистралите „Хемус“ и „Тракия“ и главните пътища на обслужваната територия ще бъдат разположени допълнителни полицейски екипи. Те ще подпомагат движението и ще следят за недопускане на автомобилни колони в участъците с въведена временна организация на движението.

В пътните участъци със стеснения поради ремонтни дейности също ще има полицейски екипи, които ще обезпечават пропускателната възможност.

Служителите, работещи по контрол на пътното движение, ще бъдат ангажирани приоритетно към подпомагане и регулиране на движението, контрол на водачите с рисково поведение /неправилно изпреварване, неправилни маневри, отнемане на предимство/, както и на водачите с опасно и демонстративно управление без необходимата дистанция, които извършват рискови маневри, изпреварване или преминаване от една лента в друга, създавайки непосредствена опасност за останалите участници в движението. Засилен ще е контролът и по отношение спазването на скоростните режими, управлението на МПС след употреба на алкохол и от неправоспособни водачи.

С превантивна цел ще се извършват и обходи на трасетата в района на прилежащите търговски обекти и бензиностанции.

С цел недопускане образуването на автомобилни колони  и създаването на тапи, при необходимост ще се въвежда временна организация на движението чрез въвеждането на реверсивно движение. Предприемането на тази мярка ще е съобразно интензивността на трафика и в двете посоки.

Обръщаме внимание на водачите, че санкцията за движение в аварийната лента при първо нарушение е в размер на 1000 лева и 3 месеца лишаване от правоуправление спрямо водача.

ОДМВР- София информира, че ще бъде прилагана нулева толерантност към всички нарушители. Водачите, които с рисковото си поведение на пътя застрашават своята безопасност и тази на останалите участници в движението, ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона!

 

 

18 сеп 2020

Съпрузи са задържани във връзка с извършено тежко криминално деяние в Етрополе

Около 20.15 часа на 16 септември в РУ- Етрополе постъпил сигнал за прострелян мъж при скандал, възникнал пред частен адрес на ул. „Батак“. На адреса веднага били изпратени полицейски служители. Междувременно пострадалият потеглил с автомобила си, но предвид нараняването си успял да се придвижи само до бензиностанция в града.  32- годишният мъж от София е транспортиран в болнично заведение с прострелна рана в корема, с опасност за живота. В хода на незабавно предприетите оперативно- издирвателни действия на криминалисти и разследващи полицаи от ОДМВР-София и районното управление в Етрополе е установен физическият извършител на престъплението- на 57 години от същия град. Заедно с него за срок до 24 часа  е задържана и 43-годишната му съпруга, и двамата без криминалистически регистрации до момента. По първоначални данни мотивът за извършеното деяние е от личен характер. При извършения оглед на местопроизшествието е иззето оръжието на престъплението - законно притежаван револвер 22-ри калибър и боеприпаси за него. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 115, вр. чл. 18 от НК. Действията по разследването продължават под надзора на Софийка окръжна прокуратура.

 

17 сеп 2020

В Ихтиман: Полицаи и ученици заедно в Седмицата за превенция на детската пътна безопасност

Точно в 12 часа на обяд, служители на РУ- Ихтиман оповестиха символично Деня без жертви на пътя, като в рамките на минута полицейските автомобили и мотоциклети бяха с включени звукови и светлинни сигнали.

Заедно с униформените бяха и третокласниците от СУ „Христо Ботев“. На старта на учебната година те получиха практически съвети и препоръки за безопасно придвижване от дома до училище и обратно. В рамките на импровизираната беседа, освен ценни указания, малчуганите имаха удоволствието и да опознаят отблизо полицейските автомобили и мотоциклети. С нескрит респект те се качиха в тях, а полицаите отговориха изчерпателно на любопитните им въпроси.

В края на мероприятието децата се сбогуваха с обещанието да спазват стриктно правилата за безопасност на пътя и да бъдат непримирими към евентуални нарушения от страна на техните връстници, близки и познати.

16 сеп 2020

16 септември - Ден без загинали на пътя

Под мотото „Остани жив! Пази живота!“ България се включва в Дните на безопасността на пътя 16 - 22 септември 2020 г.

За пета поредна година Европейската мрежа на службите на пътна полиция – ROADPOL, организира кампания, целяща да намали до нула поне за един ден броя на загиналите при пътнотранспортни произшествия, който за европейския континент е 70 човешки живота дневно. От 2016 г. до 2019 г. проектът се реализираше под наименованието EDWARD - European Day Without A Road Death – Европейски ден без загинали на пътя. За този период при реализацията на операция EDWARD от TISPOL, по настоящем ROADPOL, се отчита голям успех.

През 2020 г. ROADPOL предвижда кампанията да се проведе като Дни на безопасността на пътя в периода 16 – 22 септември, когато по традиция е и Европейската седмица на мобилността. Мотото е „Stay alive and save lives“, като за България е  „Остани жив! Пази живота!“.

              c-fakepath-denbezzaginali-napatia

На официалната интернет страница на ROADPOL (вж. 
тук) е публикувана информация и са стартирани активности с възможност за присъединяване към проекта на партньори не само от Европа, а и от целия свят. Всеки може да се включи, организирайки свой собствен Ден на безопасността на пътя през тази седмица, кампании, събития и дейности, споделяйки резултатите с организаторите.

Под патронажа на министъра на вътрешните работи Христо Терзийски Република България ще се включи активно в проекта в съответствие с приетите мерки за ограничаване разпространението на COVID-19, имайки предвид, че страната ни е пълноправен член на  ROADPOL чрез Министерството на вътрешните работи.

В тази връзка за България в Дните на безопасността на пътя с мото „Остани жив! Пази живота!“ 16 септември 2020 г. е обявен за Ден без загинали на пътя.

За успешното реализиране на кампанията полицейските служители ще засилят контролната дейност по пътищата. Акцент на проверките ще бъде спазването на забраните за използване на мобилен телефон при управление на индивидуално електрическо превозно средство или на МПС без устройство „Свободни ръце“, тъй като разсейването по време на шофиране се превръща в една от основните причини за възникване на пътнотранспортни произшествия. Ще се следи за използването на предпазни колани от водачите и пътниците в моторните превозни средства, използването на защитни каски от водачите и пътниците на мотоциклети и мотопеди, както и на обезопасителни системи при превозване на деца.

Призоваваме гражданите да се присъединят към инициативата, като в качеството си на участници в движението проявяват повече внимание, толерантност и дисциплина на пътя, за да бъде постигната общата цел - да няма жертви на пътя.

16 сеп 2020

ОДМВР-София напомня: Срокът на валидност на личните карти и СУМПС е удължен с 6 месеца

През този период документите важат единствено на територията на страната

Срокът на валидност на личните карти и свидетелствата за управление на МПС, изтичащ между 13 март и 31 октомври 2020 г., автоматично се удължава за още 6 месеца. Мярката е с цел облекчаване на гражданите в условията на въведеното извънредно положение в страната. По желание нови документи могат да се издават и преди изтичането на този 6-месечен срок.

Документите са валидни единствено на територията на страната. При пътуване в чужбина е необходимо издаването на нов документ.

ОДМВР-София отново напомня, че не e необходима подмяна на лични карти, които са със срок на валидност „безсрочен“.

ВАЖНО:

Заявление за обикновена услуга за издаване на български лични документи може да се подаде във всяко РУ на територията на ОДМВР-София, както и в ОДМВР-София /ул. „Гео Милев“ №71/. Получаването на готовите документи е в поделението, където са подадени заявленията.

Напомняме, че заявленията за бърза и експресна услуга се подават в сектор „Български документи за самоличност“ в ОДМВР- София.

16 сеп 2020

Срещи на началниците на районни управления на МВР с жителите на малките населени места

График за периода 14 –18.09.2020 г.

 1.Началник на РУ Ботевград:

- на 17.09.2020 г. от 10:00 ч. – с. Радотина, кметство;

- на 17.09.2020 г. от 12:00 ч. – с. Рашково, кметство.

 

2. Началник на РУ Годеч: през месец септември няма да се извършва прием на граждани поради въведените мерки от министъра на здравеопазването във връзка с КОВИД 19.

 

3. Началник на РУ Елин Пелин: във връзка с усложнената епидемична обстановка, свързана с разпространението на КОВИД 19, са преустановени срещите с кметовете.

 

4. Началник на РУ Етрополе:

- на 17.09.2020 г. от 11:30 ч. до 12:00 ч. – с. М. Искър, кметство.

 

5. Началник на РУ Ихтиман: във връзка с въведената извънредна обстановка до 30.09.2020 г. няма да се провеждат срещи по малките населени места.

 

6. Началник на РУ Костенец:

- на 18.09.2020 г. от 11:00 ч. до 12:00 ч. – с. Горна Василица, кметство.

 

7. Началник на РУ Костинброд:

- на 17.09.2020 г. от 13:00 ч. до 14:00 ч. – с. Опицвет, кметство.

 

8. Началник на РУ Пирдоп: прием на граждани не се провежда поради въведената в страната извънредна епидемична обстановка и при спазване на издадените в тази връзка разпоредителни документи. След отмяната й приемът ще продължи.

 

9. Началник на РУ Правец:

- на 18.09.2020 г. от 09:30 ч. – с. Правешка Лакавица, кметство;

- на 18.09.2020 г. от 10:30 ч. – с. Калугерово, кметство;

- на 18.09.2020 г. от 11:00 ч. – с. Своде, кметство.

 

10. Началник на РУ Самоков:

- на 18.09.2020 г. от 11:00 ч. до 12:00 ч. – с. Ярлово, кметство.

 

11. Началник на РУ Своге: 

- на 17.09.2020 г. от 11:00 ч. до 12:00 ч. – с. Лесков Дол, кметство;

- на 17.09.2020 г. от 13:00 ч. до 14:00 ч. – с. Желен, кметство.

 

12. Началник на РУ Сливница:

- на 17.09.2020 г. от 14:00 ч. – с. Мало Малово, кметство.

 

16 сеп 2020