МВР

ОД София

 

Новини

Стартира акция на полицията: “Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!

С наближаването на новата учебна година и децата, завърнали се в града, отново стават активни участници в движението - пътуват с обществен транспорт, пресичат улици и кръстовища... Често невнимателни, забързани за първия учебен час или увлечени в разговор с приятели ще попадат в рискови ситуации на улицата. За предотвратяване на нещастията, за гарантиране на тяхната безопасност сме отговорни всички - родители, учители, водачи - ние ВЪЗРАСТНИТЕ.

С приближаването на всяка учебна година служителите от пътна и териториална полиция традиционно извършват проверки в районите на учебните заведения, включващи преглед на пътната маркировка и знаковото стопанство, осветлението и средствата за принудително намаляване на скоростта в училищните райони, на обезопасеността на входовете на учебните заведения и прилежащите им дворове. За констатираните недостатъци са предприети мерки за отстраняване на рисковете за сигурността на децата.

Още през първия учебен ден полицейското присъствие в районите около училищата ще бъде засилено. Изготвени са графици за осигурено дежурство на полицейски сили в пиковите часове, когато децата отиват или се връщат от училище. Полицаите ще подпомагат безопасното движение и пресичане на децата и техните придружители. 

В навечерието на всяка учебна година районните управления в състава на ОДМВР-София набелязват и изпълняват комплекс от организационни и превантивни мерки за осигуряване безопасността на децата.

С цел ограничаване  на предпоставките за пътни злополуки  с учащи се, до 31 октомври 2019 г, ще се проведе традиционната “Акция на полицията: “Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!”. 

За периода на провеждането й ще се осъществява засилен полицейски контрол в районите на най-рисковите  училища, приоритетно в началото и края на учебния ден, за спазване ограниченията на скоростта и предимството от водачите. Ще се извършва регулиране на движението на моторни превозни средства и пешеходци с цел осигуряване безопасно пресичане от децата и техните придружители.

В рамките на акцията, дните от 23 до 29 септември, са обявени за Седмица за превенция на детската пътна безопасност.

На 28 септември в Плевен ще се проведе Националният конкурс за пътен полицай 2019, съчетан с  Ден на превенцията. Ден на превенцията ще бъде реализиран и във всички останали областни центрове, на който ще бъдат разпространени материали за превенция на пътната безопасност.

Решаваща роля за безопасността на децата все пак имат родителите, които да им припомнят основните правила за безопасно движение на пешеходците.

• Ако нямат  възможност да водят и вземат малкия ученик от училище, нека определят кой е най-краткият и безопасен маршрут, по който детето може да се прибира само и да го проходят заедно няколко пъти.  

• Ясният регламент също е от полза – уговореният и спазван час на прибиране спестява много излишни обаждания до роднини, полиция, бърза помощ и др.

• Основните неща, които детето трябва да знае, за да е в безопасност, са:

- къде да пресича (уговорете с него на кое кръстовище да пресича)

- как да пресича, как да се огледа и на какво разстояние трябва да бъде отдалечен автомобилът, за да предприеме пресичане

- кога не бива да пресича – напр.  пред спрял на спирка автобус и зад паркиран на улицата автомобил

- къде да играе безопасно, след като си подготви уроците за следващия ден.

• Детето се нуждае преди всичко от практически тренинг как да оцелява на улицата, само теорията не му е достатъчна.  Детето трябва да се научи да мисли, действа и да взема решения като участник в движението. 

И най-важното: ДЕТЕТО МОЖЕ ДА ЗНАЕ ПРАВИЛАТА, НО ПРАВИ ТОВА, КОЕТО ВИЖДА. ПРИМЕРЪТ НА РОДИТЕЛЯ Е МНОГО ВАЖЕН!

10 сеп 2019

Срещи на началниците на районни управления на МВР с жителите на малките населени места

График за периода 09 – 13.09.2019 г.

1. Началник на РУ Ботевград:

- на 11.09.2019 г. от 10:00 ч. – с. Литаково, в кметството.

 

2. Началник на РУ Годеч:

- на 12.09.2019 г. от 14:00 ч. – с. Туден, в кметството.

3. Началник на РУ Елин Пелин:

- на 13.09.2019 г. от 11:00 ч. до 12:00 ч. – с. Петково, в кметството.

4. Началник на РУ Етрополе: платен годишен отпуск (09-16.09.2019 г.)

 

5. Началник на РУ Ихтиман:

- на 11.09.2019 г. от 10:00 ч. до 11:00 ч. – с. Венковец, в кметството.

 

6. Началник на РУ Костенец:

- на 13.09.2019 г. от 11:00 ч. до 12:00 ч. – с. Горна Василица, в кметството.

 

7. Началник на РУ Костинброд:

- на 11.09.2019 г. от 13:00 ч. до 14:00 ч. – с. Дръмша, с. Дреново и с. Понор - в кметството на с. Дръмша.

           

8. Началник на РУ Пирдоп:

- на 11.09.2019 г. от 10:00 ч. до 11:00 ч. – с. Църквище, в кметството;

- на 11.09.2019 г. от 11:00 ч. до 12:00 ч. – с. Карлиево, в кметството.

 

9. Началник на РУ Правец:

- на 12.09.2019 г. от 09:30 ч. – с. Равнище, в кметството;

- на 12.09.2019 г. от 10:30 ч. – с. Манаселска Река, в кметството;

- на 12.09.2019 г. от 11:30 ч. – с. Видраре, в кметството.

           

10. Началник на РУ Самоков:

- на 13.09.2019 г. от 11:00 ч. до 12:00 ч. – с. Бели Искър, в кметството.

 

11. Началник на РУ Своге: 

- на 12.09.2019 г. от 11:00 ч. до 12:00 ч. – с. Дружево, в кметството;

- на 12.09.2019 г. от 13:00 ч. до 14:00 ч. – с. Миланово, в кметството.

12. Началник на РУ Сливница:

- на 12.09.2019 г. от 14:00 ч. – с. Владиславци, в кметството.

10 сеп 2019

Трима рецидивисти са задържани за причинена телесна повреда след незабавни действия на криминалисти от РУ- Годеч и ОДМВР- София

Около 22 часа на 7 септември в РУ- Годеч постъпил сигнал за сбиване между няколко души пред жилищен блок на ул. „Г. С. Раковски“. На място незабавно били изпратени полицейски служители, които установили 19- годишен местен младеж с прободни рани в областта на гърба и врата. Пострадалият бил транспортиран до болнично заведение. След оглед на местопроизшествието криминалистите от районното управление съвместно с колегите им от областната дирекция предприели активни оперативно- издирвателни действия, в хода на които установили и задържали извършителите на деянието- трима криминално проявени и осъждани мъже от Угърчин. Установено е и средството за извършване на престъплението- нож. След доклад на събраните доказателства в районната прокуратура в Костинброд 40- годишен е привлечен в качеството на обвиняем и му е наложена 72- часова мярка за неотклонение „задържане под стража“.

 

10 сеп 2019

Продължава разследването на пожара в складови помещения в Ботевград

Около 16 часа на 19 август на тел. 112 е подаден сигнал за възникнал пожар във фирмено хале в Ботевград. След активни действия на няколко пожарни екипа огънят е потушен. При извършения оглед на местопроизшествието е установено, че вследствие на пожара в работното хале са изгорели неопределено количество пластмасови отпадъци и автомобилни части. В резултат на разрастването на огъня са били обхванати и съседно складово помещение, където са изгорели неопределено количество моторно масло и авточасти, както и паркинг, където са изгорели осем автомобила. В хода на първоначалните процесуално- следствени действия е установена съпричастността на работник в халето към възникването на пожара. Действията по разследването продължават в рамките на образуваното по случая досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 330, ал.2 от НК.

 

21 авг 2019

След светкавични действия на етрополските полицаи е задържан 18- годишен, отвлякъл бившата си приятелка

Около 16.10 часа вчера жителка на Етрополе сигнализирала в полицията, че е станала свидетелка на насилствено качване на момиче в автомобил, на който не успяла да запомни марката и регистрационния номер. Незабавно след получаването на сигнала служители на районното управление предприели бързи оперативно- издирвателни действия, в хода на които установили и спрели въпросния автомобил „Тойота“ на изхода на града. По първоначални данни е изяснено, че двамата са имали връзка, прекратена по желание на 21- годишната девойка. При оказаната от нея съпротива да се качи в автомобила, е получила леко убождане от нож, държан от младежа по време на деянието. Извършителят е задържан за срок до 24 часа. Ножът е иззет, а по случая е образувано досъдебно производство под наблюдението на окръжната прокуратура.

 

19 авг 2019

Незаконно притежавани боеприпаси, оръжия и ловни трофеи са иззети при полицейска операция на територията на РУ- Пирдоп

Полицейските действия са извършени от служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в ОДМВР- София и колегите им от РУ- Пирдоп. Извършени са претърсвания на три частни адреса- два в Златица и един в Пирдоп. На единия, обитаван от криминално проявен и осъждан мъж, са открити 11 патрона различен калибър, три мобилни радиостанции, въздушна пушка, както и четири лови трофея от сърна, всичките без надлежно разрешително за притежаването им. От служители на Изпълнителната агенция по горите е съставен констативен протокол, а трофеите са описани и иззети по надлежния ред. В къщата на друг криминално проявен и осъждан мъж от Златица, криминалистите открили и иззели комбинирана пушка с две различни цеви. 68- годишен пирдопчанин е задържан за срок до 24 часа, след като от дома му били иззети самоделно направен боен пистолет, късоцевна пушка и 22 патрона. По случаите са образувани досъдебни производства за извършено престъпление по чл. 339, ал.1 от НК.

16 авг 2019