МВР

ОД София

 

Новини

Водач, предложил подкуп на полицаи и друг, катастрофирал с краден автомобил, попаднаха в ареста на РУ- Годеч

Около 9.19 часа вчера, на второкласен път 81 в посока София, автопатрул на РУ- Годеч спрял за проверка товарен автомобил „Рено Трафик“, чийто водач управлявал без поставен предпазен колан. С цел да избегне полагащата му се за това нарушения санкция, водачът слязъл,  приближил се до полицейския автомобил и подхвърлил вътре банкнота от 20 лева. На местопроизшествието веднага е извършен оглед. 45- годишният берковчанин е задържан и му е съставен акт по Закона за движение по пътищата. По случая е образувано досъдебно производство.

Същия ден още един жител на Берковица бе задържан от годечките полицаи. Около 7.30 часа автопатрул на районното управление посетил сигнал за пътнотранспортно произшествие близо до разклона за с. Бракьовци.  На място униформените установили, че лек автомобил „Опел Калибра“ се е ударил в бордюра, след което се е преобърнал по таван. От извършените справки се установило, че автомобилът е противозаконно отнет, във връзка с което в РУ- Берковица е образувано досъдебно производство. Водачът е транспортиран за преглед и освободен с охлузни рани. 58- годишният мъж е задържан с полицейска заповед за срок до 24 часа.

23 апр 2019

Екипите на „Пътна полиция“ към ОДМВР- София са в готовност за подпомагане, регулиране и контрол на трафика във връзка с предстоящите Великденски празници

Във връзка с очаквания интензивен трафик преди и след поредицата почивни дни е изготвен план и създадена организация за осигуряване безопасността на движението по основните пътни артерии на територията на ОДМВР- София, извършване на строг контрол над водачите на МПС, неспазващи ЗДвП и неизпълняващи разпорежданията на контролните органи, както и недопускане на движение на МПС в лентата за аварийно спиране на автомагистралите.  

По информация на Агенция „Пътна инфраструктура“ състоянието на автомагистралите „Тракия“ и „Хемус“, считано към 22.04.2019г. е, както следва:

АМ „Тракия“:  

 • До 31.07.2019 г. движението от км 11+530 до км 16+560 се осъществява двупосочно в платното посока София поради ремонтно – възстановителни дейности на виадукти при км 13+140 и км 15+940. През празничните и почивни дни се въвежда реверсивно движение както следва:

  - В деня преди празничния или почивен ден се обособяват две ленти в посока Бургас и една в посока София.

  - За последния почивен или празничен ден се обособяват две ленти в посока София и една в посока Бургас.

   

 • До 30.06.2019 г. движението от км 18+530 до км 23+330 се осъществява двупосочно в платното посока София поради ремонтно – възстановителни дейности на виадукт при км 20+840. През празничните и почивни дни се въвежда реверсивно движение както следва:

  - В деня преди празничния или почивен ден се обособяват две ленти в посока Бургас и една в посока София.

  - За последния почивен или празничен ден се обособяват две ленти в посока София и една в посока Бургас.

  ОДМВР- София препоръчва на водачите през пиковите часове, при възможност, да използват обходен маршрут: п.в  "Нови хан"- главен път 1-8- п.в. "Вакарел" и обратно.

 • До 31.05.2019 г. движението при Мухово от км 45+200 до км 46+266 в посока Бургас се осъществява с повишено внимание поради обезопасяване на пътния участък.

   

 • До 31.05.2019 г. движението от 45+900 до км 53+000 и в двете посоки се осъществява с повишено внимание поради констатирани неравности по пътната настилка. Скоростта на движение се ограничава до 90 км/ч.

 

АМ „Хемус“:

 • Движението при Потоп от км 18+230 до км 20+620 се осъществява двупосочно в платното посока София поради ремонтно-възстановителни дейности на виадукт при км 19+270. През празничните и почивни дни се въвежда реверсивно движение както следва:

  - В деня преди празничния или почивен ден се обособяват две ленти в посока Варна и една в посока София;

  - За последния почивен или празничен ден се обособяват две ленти в посока София и една в посока Варна.

   

 • При благоприятни атмосферни условия ограничението се въвежда в участъка от км 14+210 до км 22+620 поради извършване на ремонтни дейности до 15.12.2019 г.

   

 • До 31.05.2019 г. движението на МПС над 12 тона е ограничено в участъка от км 30+260 до км 35+450 /от п.в. „Витинска река“ до служебна пътна връзка/ само в посока София поради ремонтно-възстановителни дейности по виадукт при км 33+600 и тунел „Витиня“. Движението се осъществява по обходен маршрут през път I-1 Ботевград – София. Автомобилите до 12 тона в двете посоки и трафикът на товарните превозни средства над 12 тона в посока Варна от км 31+996 до км 33+780 се осъществява двупосочно в платнотов посока Варна, като са обособени по една лента в посока София и в посока Варна поради ремонтно-възстановителни дейности на виaдукт при км 33+600 и тунел „Витиня“ /лявата тръба в посока София/ до 28.05.2019 г.;

   

 • Движението от км 33+960 до км 40+310 се осъществява двупосочно в платното посока София поради ремонтно-възстановителни дейности на виадукти при км 36+450 /Коренишки дол/ и при км 37+920 до 28.05.2019 г.;

   

 • До 31.05.2019 г. движението от км 48+800 до км 53+690 се осъществява двупосочно в платното за София поради ремонтни дейности по виадукт при км 51+360.

   

 • На 22.04.2019 г. от 9 до 19 часа движението в тунел „Топли дол“ се осъществява двупосочно в тръбата посока Варна поради ремонт по осветителната система, измиване на стените, настилката и бализите. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост.

В тази връзка, на територията, обслужвана от областната дирекция, ще бъдат разположени максимален брой полицейски екипи, които да подпомагат движението и да следят за недопускане на автомобилни колони в участъците с въведена временна организация на движението.

 • Обръщаме внимание на водачите, че санкцията за движение в аварийната лента при първо нарушение е в размер на 1000 лева и 3 месеца лишаване от правоуправление спрямо водача.

   

 • Санкцията за нарушаване на забраната за движение на МПС над 12 тона е в размер на 300 лева и 1 месец лишаване от правоуправление спрямо водача и спиране на МПС от движение за 1 месец спрямо собственика.

Служителите, работещи по контрол на пътното движение, ще бъдат ангажирани приоритетно към подпомагане и регулиране на движението, контрол на водачите с рисково поведение /неправилно изпреварване, неправилни маневри, отнемане на предимство/, както и на водачите с опасно и демонстративно управление без необходимата дистанция, които извършват рискови маневри, изпреварване или преминаване от една лента в друга, създавайки непосредствена опасност за останалите участници в движението. Засилен ще е контролът и по отношение спазването на скоростните режими, управлението на МПС след употреба на алкохол и  от неправоспособни водачи.  

ОДМВР- София информира, че ще бъде прилагана нулева толерантност към всички нарушители. Водачите, които с рисковото си поведение на пътя застрашават своята безопасност и тази на останалите участници в движението, ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона!

 

 

22 апр 2019

Задържани са осем нарушители на пътя

За извършените престъпления срещу тях са започнати бързи производства

РУ- Своге: Около 10.20 часа на 19 април, в с. Луково, автопатрул спрял и проверил АТВ, управлявано от 22- годишен от същото село. Водачът е задържан за срок до 24 часа, след като при тестването му за употреба на наркотични и упойващи вещества в пробата му било отчетено наличие на амфетамин и канабис. Срещу нарушителя е започнато бързо производство за извършено престъпление по чл. 343Б, ал.3 от НК.

РУ- Елин Пелин: Около 0.10 часа на 20 април, в центъра на с. Белопопци, автопатрул спрял за проверка лек автомобил „Опел Астра“. 30- годишният водач от същото село е задържан за срок до 24 часа, след като при тестването му за употреба на наркотични и упойващи вещества в пробата му било отчетено наличие на амфетамин. Срещу нарушителя е започнато бързо производство за извършено престъпление по чл. 343Б, ал.3 от НК.

РУ- Етрополе: Около 3.30 часа на 20 април, на ул. „Максим Горки“, автопатрул извършил проверка на лек автомобил „Фолксваген Пасат“. 34- годишният водач от същия град е задържан за срок до 24 часа, след като дрегерът отчел, че шофира с 1.48 промила алкохол. Срещу нарушителя е започнато бързо производство за извършено престъпление по чл. 343Б, ал.1 от НК.

РУ- Ботевград: Около 11 часа на 20 април, на главен път 1-1, автопатрул спрял и проверил лек автомобил „Опел Корса“, управляван от 62- годишен ботевградчанин. След като дрегерът отчел 2.15 промила алкохол в издишания въздух, водачът е задържан за срок до 24 часа. Срещу нарушителя е започнато бързо производство за извършено престъпление по чл. 343Б, ал.1 от НК.

РУ- Сливница: Около 0.15 часа на 21 април, в Драгоман, автопатрул предприел проверка на лек автомобил „Ауди 80“, управляван от столичанин. 57- годишният водач бил тестван за употреба на алкохол и задържан за срок до 24 часа, след като дрегерът отчел 1.51 промила в пробата му. Срещу нарушителя е започнато бързо производство за извършено престъпление по чл. 343Б, ал.1 от НК.

РУ- Правец: Около 18.30 часа на 21 април, в с. Разлив, полицейски екип спрял и проверил лек автомобил „БМВ“, управляван от столичанин. 19- годишният водач бил тестван за употреба на наркотични и упойващи вещества, при което в пробата му било отчетено наличие на амфетамин. Допълнително е установено,че е и неправоспособен водач. Срещу нарушителя е започнато бързо производство за извършено престъпление по чл. 343Б, ал.3 от НК.

РУ- Самоков: Около 15.50 часа на 21 април, на третокласен път,  автопатрул спрял за проверка лек автомобил „БМВ“. 32- годишният столичанин зад волана бил тестван за употреба на наркотични и упойващи вещества, при което в пробата му било отчетено наличие на бензодиазепин. Нарушителят е задържан за срок до 24 часа и срещу него е образувано бързо производство за извършено престъпление по чл. 343Б, ал.3 от НК.
Около 2.25 часа на 22 април, на ул. „Бачо Киро“, автопатрул спрял за проверка лек автомобил „Опел Астра“, управляван от 39- годишен самоковец. След като дрегерът отчел 1.88 промила алкохол в издишания от него въздух, нарушителят е задържан за срок до 24 часа и срещу него е започнато бързо производство за извършено престъпление по чл. 343Б, ал.1 от НК.

 

 

 

 

 

 

 

 

22 апр 2019

Специализирана полицейска операция бе проведена на територията на Ботевград

За времето от 20 часа на 20-ти до 5 часа на 21 април, на територията, обслужвана от РУ- Ботевград, бе проведена специализирана полицейска операция за противодействие на престъпността, опазване на обществения ред и безопасността на движението с участието на служители от районното управление в града, ОДМВР- София, НАП и РЗИ.

Около 21.30 часа в събота, на пътя между жк. „Саранск“ и път 2-17, полицейски служители спрели за проверка лек автомобил „Опел Корса“. При вида на униформените 31- годишният водач от същия град изхвърлил от колата найлонов плик, в който впоследствие били установени общо 1000 къса цигари от различни марки без акцизен бандерол. Водачът е задържан, а по случая е регистрирана преписка.

Два часа след полунощ в полицейския арест попаднал и друг 31- годишен ботевградчанин. При извършената му проверка, пред местна дискотека, у него бил открит полиетиленов плик с около 0.35 грама бяло прахообразно вещество, реагиращо на амфетамин. Междувременно на мъжа бил съставен и акт по реда на Указа за борба с дребното хулиганство заради отправяните от него обиди и ругатни към полицейските служители при изпълнение на служебните им задължения. След доклад на материалите в районния съд извършителят е признат за виновен и му е наложена глоба в размер на 300 лева.

По време на полицейските действия са проверени общо 94 души и 62 моторни превозни средства. За срок до 24 часа са задържани петима. Съставени са общо 38 акта и 9 фиша. 8 от актовете са съставени от данъчните инспектори, други 2 от служителите на РЗИ във връзка с констатирани нарушения от тяхната компетентност.

22 апр 2019

В ход са превантивни действия за обезпечаване на обществения ред и сигурността на гражданите по време на Великденските празници

С цел обезпечаване сигурността на гражданите и осигуряване на спокойното протичане на  предстоящите Великденски празници ОДМВР- София традиционно предприема допълнителни организационни и превантивни мерки.

Провеждат се работни срещи между началниците на районни управления, органите на местната власт и представители на Българската православна църква с цел координиране на съвместните действия, засилване на бдителността и бърз обмен на информация с полицейските структури. Акцент в разговорите с ръководствата на частните охранителни фирми са пропускателният режим и недопускането на лица с огнестрелно и хладно оръжие, както и такива в нетрезво състояние в охраняваните от тях обекти.

От служители на охранителна полиция се извършват засилени проверки на банките, търговските вериги и други места с очакван завишен стокооборот. До управителите им са подготвени разпореждания за предприемане на мерки за предотвратяване и недопускане извършването на престъпни посегателства, а така също и по отношение инкасирането на парични средства и начините за взаимодействие с органите на полицията.

Ще бъде осигурено полицейско присъствие около обектите и местата, където ще се провеждат увеселителни, религиозни и други тържествени мероприятия, като същите са включени в маршрутите на нарядите.

Извършва се разяснителна дейност спрямо собствениците и ползвателите на увеселителни заведения по отношение задълженията им, свързани с охраната и пропускателния режим, действията при струпване на много хора, недопускане превишаване капацитета на заведенията и поддържане на аварийните изходи в изправност.

Сред предприетите мерки е и провеждането на полицейски операции с превантивна цел за недопускане извършването на кражби на домашни животни и засилен контрол на местата и тържищата за продажбата им.

Съвместно с представители на контролните органи ще бъдат извършвани ежедневни проверки на търговски обекти, увеселителни заведения, складови бази, борси, тържища и пазари с цел противодействие на съхранението и предлагането на алкохолни напитки и тютюневи изделия без български акцизен бандерол и с неясен произход.

За осигуряване безопасността на движението в дните с най- интензивен трафик на автомагистралите „Хемус“ и „Тракия“ и на главен път 1-8 ще бъдат разположени допълнителни  патрули. Предвид струпването на голям брой хора и произтичащите от това предпоставки за възникване на инциденти, допълнителни полицейски екипи ще регулират движението и паркирането в подходите и районите на църковните храмове и манастири. Униформени служители ще следят и за спокойното протичане на празничните черковни служби.

В периода 25 – 29 април ще се проведат специализирани полицейски операции, като ще се осъществява засилен контрол на водачи на МПС, употребили алкохол,  неправоспособни такива, както и водачи на технически неизправни МПС. При извършването на проверките ще се прилага принципът на нулева толерантност спрямо установените нарушители.

С наближаването на Великденските празници се активизира и търговията с домашни животни, най- вече агнета и ярета. По този повод ОДМВР- София обръща внимание на стопаните да бъдат особено предпазливи при установяване на контакт с непознати, посещаващи домовете им под предлог, че изкупуват животни.

 • Възможно е това да са мними търговци, които се възползват от гостоприемството Ви, проучват детайлно обстановката на имота с цел планиране на престъпно посегателство.
 • При забелязване на съмнителни непознати хора и автомобили в района, където живеете, или при възникнало съмнение за подготвяно престъпление незабавно сигнализирайте на тел.112, съобщете на кмета на населеното място или на Вашия полицейски инспектор!
 • Празничната еуфория около пазаруването и подготовката на празничните дни често приспива бдителността на гражданите и улеснява хората с престъпни намерения.
 • Не афиширайте в социалните мрежи предстоящото си пътуване през празниците! След завръщането си спокойно можете да се похвалите, без да рискувате сигурността на дома си.
 • Погрижете се да предпазите жилището  и ценните си вещи, като проверите вратите и прозорците и ангажирате съседите да наглеждат дома Ви по време на Вашето отсъствие!
 • Джебчийските кражби също не са за подценяване! Ако носите по- големи суми пари, най- разумно е да ги разделите на части и да ги поставите на различни места. При попадане в навалица- придържайте чантата си плътно към тялото отпред!
 • Пазаруването в търговските обекти, както и използването на банкови карти също изискват Вашето повишено внимание. Препоръчително е да използвате банкомати в сгради с ограничен достъп и денонощно видеонаблюдение.

ОДМВР- София Ви пожелава светли и благословени празнични дни!

 

 

19 апр 2019

Незаконни боеве с кучета бяха пресечени при съвместна операция на служители от ОДМВР- София, РУ- Самоков и СДВР

Задържани са 58 души; 9 кучета от породата „питбул“ са предадени на компетентните органи

Във връзка с придобита информация за организирани и провеждащи се боеве с кучета от породата „питбул“, на 14 април сутринта, служители на ОДМВР- София, РУ- Самоков и СДВР пристъпили към проверка в гориста местност над язовир „Искър“, в землището на Панчарево. На място, в изоставена панелна постройка, част от бивш пионерски лагер, били установени две дървени арени за провеждане на незаконните боеве, а около тях множество паркирани автомобили с регистрационни табели от различни области на страната. В резултат на проведените незабавни полицейски действия, около и на мястото, са установени и задържани общо 58 души, жители на различни населени места. Всички те били конвоирани в РУ- Самоков за провеждане на необходимите процесуално- следствени действия по случая. В част от автомобилите на задържаните са установени 9 кучета от породата „питбул“, които са иззети и предадени на служители от Столичното общинско предприятие „Екоравновесие“. На местопроизшествието са извършени огледи. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 325А, ал.1 от НК. Действията по разследването продължават под надзора на Районна прокуратура- Самоков. Междувременно, един от задържаните- жител на Самоков, изхвърлил пред полицейските служители кутия с около 4 грама суха зелена тревиста маса, реагираща на марихуана. По този случай също е образувано досъдебно производство.

 

16 апр 2019

Срещи на началниците на районни управления на МВР с жителите на малките населени места

График за периода 15 – 19.04.2019 г.

1. Началник на РУ Ботевград:

- на 18.04.2019 г. от 14:00 ч. – с. Трудовец, в кметството;

- на 18.04.2019 г. от 16:00 ч. – с. Литаково, в кметството.


2. Началник на РУ Годеч:

- на 18.04.2019 г. от 14:00 ч. – с. Туден, в кметството.3. Началник на РУ Елин Пелин:

- на 19.04.2019 г. от 11:00 ч. до 12:00 ч. – гр. Елин Пелин, в кметството.


4. Началник на РУ Етрополе:

- на 19.04.2019 г. от 10:30 ч. до 11:00 ч. – с. Лъга, в кметството.5. Началник на РУ Ихтиман:

- на 17.04.2019 г. от 10:00 ч. до 11:00 ч. – с. Бузяковци, в кметството.

 

6. Началник на РУ Костенец:

- на 19.04.2019 г. от 11:00 ч. до 12:00 ч. – с. Подгорие, в кметството.


7. Началник на РУ Костинброд:

- на 17.04.2019 г. от 13:00 ч. до 14:00 ч. – с. Чибаовци, в кметството.


8. Началник на РУ Пирдоп:

- на 17.04.2019 г. от 10:00 ч. до 11:00 ч. – с. Каменица, в кметството;

- на 17.04.2019 г. от 11:00 ч. до 12:00 ч. – с. Петрич, в кметството.

 

9. Началник на РУ Правец:

- на 17.04.2019 г. от 09:30 ч. – с. Разлив, в кметството.

           

10. Началник на РУ Самоков:

- на 19.04.2019 г. от 11:00 ч. до 12:00 ч. – с. Долни Окол, в кметството.


11. Началник на РУ Своге: 

- на 18.04.2019 г. от 11:00 ч. до 12:00 ч. – с. Зимевица, в кметството;

- на 18.04.2019 г. от 13:00 ч. до 14:00 ч. – с. Заноге, в кметството.


12. Началник на РУ Сливница:

- на 18.04.2019 г. от 14:00 ч. – с. Раяновци, в кметството.

16 апр 2019