МВР

ОД София

 

Новини

Извършители на кражби в областта са задържани след бързи действия на полицейските служители

Всички отнети вещи са намерени и възстановени на потърпевшите

Около 14 часа на 19 февруари жител на с. Джурово сигнализирал в полицията, че от имота му са откраднати перфоратор и пет брадви. След незабавни оперативно-издирвателни действия на криминалистите от РУ-Правец извършителят на кражбата бил разкрит и задържан още същия ден. Вещите, отнети от 18-годишния криминално проявен младеж от същото село, също са намерени и възстановени на собственика.

За броени часове бе установен и задържан и извършител на кражба в Ихтиман. Работата по случая започнала към 10.30 часа на 19 февруари след сигнал от управителя на фирма, че от база на дружеството са отнети различни по вид и форма метални изделия. В резултат на бързите действия на криминалистите инкриминираните вещи скоро били намерени, а авторът на престъпното посегателство задържан. След доклад на събраните доказателства в прокуратурата, още същия ден 22-годишният криминално проявен и осъждан ихтиманец е привлечен като обвиняем и арестът му е удължен за срок до 72 часа.

Сигнал за кражба на хранителни продукти от супермаркет в Костенец бил подаден в районното управление в събота. След бързи оперативно-издирвателни действия служителите на реда влезли в дирите на извършителя. Задържаната 58-годишна жителка на с. Костенец направила пълни самопризнания пред разследващите и предала доброволно отнетите от нея вещи. Материалите по случая са докладвани в прокуратурата.

 


22 фев 2021

Водач бе задържан на автомагистрала „Тракия“ в момент на превоз на нелегално пребиваващи чужденци

Повдигнато е обвинение на криминално проявения и осъждан извършител

Около 21.30 часа на 8 февруари, в района на тунел „Траянови врата“, автопатрул на ОДМВР-София предприел проверка на лек автомобил „Шевролет“. В хода на извършената проверка униформените установили, че освен водачът в колата пътуват и трима чужди граждани без документи за самоличност. Случаят веднага бил докладван в дежурната част на РУ-Костенец и местопроизшествието запазено за извършването на оглед. По случая е образувано досъдебно производство. Криминално проявеният и осъждан водач от Пловдив е задържан за срок до 24 часа, а чужденците, представящи се за сирийски граждани, отведени в районното управление за предприемане на действия по установяването им от служители на група „Миграция“. След приключване на действията по разследването и доклад на събраните доказателства в Районна прокуратура-Ихтиман, вчера  54-годишният водач е привлечен в качеството на обвиняем за това, че е подпомогнал тримата чужденци незаконно да пребивават или преминават в страната- престъпление по чл. 281, ал.2, т.1 и т.5, вр. ал.1 от НК. Наложена му е мярка за неотклонение „парична гаранция“.

 

 

 


10 фев 2021

Министър Терзийски се срещна и разговаря със служителите на районни управления в Софийска област

На работните срещи със състава на районните управления на МВР в Елин Пелин, Ихтиман и Костенец той бе придружен от директора на ОДМВР-София ст. комисар Николай Спасов

Благодаря за неимоверните усилия на всички служители, както за противодействие на престъпността, което е и една от основните ни задачи, но и за условията, при които работите в настоящата здравна криза. Моята оценка е, че въпреки трудностите, успяхме да се справим повече от добре с допълнителните си задачи. И тази година няма да е лека, но вече натрупахме опит и рутина за работа в извънредна ситуация. Увеличеният бюджет на министерството за тази година също е сериозна оценка за нашата работа, знак, че се справяме със задачите си, обърна се вътрешният министър към служителите.

В резултат на създадената организация от ръководството на Медицинския институт на МВР и допълнително осигуреното в края на м.г. финансиране, лечебното заведение разполага вече с оборудване, медикаменти, капацитет и специалисти на високо ниво за осигуряване на бързо и адекватно лечение на всички служители и техните семейства при необходимост, увери той и посочи, че съвсем скоро ще започне и процесът по ваксинация на заявилите желание по специално изготвени графици.

Държа съставът да е здрав, мотивиран и в кондиция за изпълнение на служебните си задължения, подчерта министър Терзийски и пожела на служителите здрава и успешна година, както в личен, така и в професионален план.

Сред останалите дискутирани теми бяха материално-техническата и кадрова обезпеченост, криминогенната обстановка в района, натовареността на състава, полагането на извънредния труд, контролът върху неговото отчитане и коректното му заплащане, пътнотранспортният травматизъм и взаимодействието с другите институции.

04 фев 2021