МВР

ОД София

 

Новини

Важна информация за собствениците на автомобили с газова уредба

В бр. 48 на Държавен вестник от 26.05 2020 г. е публикувано, че в преходните и заключителни разпоредби на Наредба за допълнение на Наредба № I-45 от 2000 г. за регистриране, отчет, спиране от движение и пускане в движение, временно отнемане, прекратяване и възстановяване на регистрацията на моторни превозни средства и ремаркета, теглени от тях, и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства

се създава § 7а:

Срокът по чл. 3, ал. 5, изречение второ, в който собственикът на превозното средство е длъжен да заяви промяната на данните за вида на горивото, настъпила след монтирането на уредба в ПС, позволяваща работата на двигателя с втечнен нефтен газ или сгъстен природен газ, който изтича или е изтекъл до 29 май 2020 г., се удължава до 30 ноември 2020 г.

29 май 2020

Специализирана полицейска операция бе проведена на територията на община Ботевград

За времето от 6 до 16 часа на 4 май, на територията, обслужвана от РУ- Ботевград, бе проведена специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност с участието на служители от районното управление в града, колегите им от криминална и охранителна полиция в ОДМВР- София и служители на дирекция „Жандармерия“, реализирана под ръководството на Окръжна прокуратура- София и Районна прокуратура- Ботевград.

За да проследят хода на акцията и да се срещнат с жителите на с. Литаково, на място пристигнаха главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов и главният прокурор Иван Гешев. Полицейските действия бяха проведени под прякото наблюдение и контрол на директора на ОДМВР- София ст. комисар Николай Спасов и окръжния прокурор на София Наталия Николова.

В хода на акцията са проверени общо 340 лица и 228 моторни превозни средства. Задържани са 10 души. Съставени са 50 акта и 22 фиша.

72- часова мярка за неотклонение „задържане под стража“ бе наложена на извършителите на побой спрямо млад мъж от с. Литаково, извършен на 25 април. След активни действия по разследването и доклад на събраните доказателства в районната прокуратура, мъжете- на 20 и 22 години от същото село, са привлечени в качеството на обвиняеми за извършеното от тях престъпление.

Разкрита бе кражба на 160 литра дизелово гориво, извършена на 3 май от товарен автомобил „ДАФ“, паркиран на паркинг на главен път 1-1. 31- годишният криминално проявен и осъждан извършител от с. Новачене е привлечен в качеството на обвиняем за престъпление по чл. 195, ал.1 от НК и делото е изпратено в районната прокуратура с мнение за съд.

 

05 май 2020

Нерегламентирана продажба на млечни продукти от автомобил бе преустановена от служители на РУ- Сливница

Около 9.30 часа вчера, при извършване на проверки за спазване на въведените противоепидемични мерки, полицейски служители засекли струпване на възрастни хора на ул. „Паисий Хилендарски“ в Сливница. На място служителите на реда установили, че 63- годишна столичанка продава от автомобила си „Шевролет“ мляко и млечни продукти, без да притежава нужните документи за подобна търговска дейност. Иззети са 109 литра прясно мляко, пет буркана кисело мляко и шест пити кашкавал с общо тегло около 10 кг. Незабавно е уведомена Българската агенция по безопасност на храните и по случая е регистрирана преписка.

Междувременно в РУ- Сливница са образувани и две преписки във връзка с установена продажба на противоепидемични маски без документи за произход и сертификат. Проверките са извършени на 27 март, като от книжарница в града са иззети общо 16 маски- 11 за пълнолетни на цена по 5 лева и пет за деца по 4 лева. Още 19 маски без необходимите документи, 10 от които предлагани за продажба на цена от 10 лева и 9 на цена от 5 лева, са иззети от търговски обект в Божурище. Материалите са докладвани по компетентност в Районна прокуратура- Сливница.

30 мар 2020

С 6 месеца се удължава срокът на валидност на лични карти и СУМПС, изтичащ в периода от 13 март 2020 г. до 31 октомври 2020 г

За срока на удължаването документите ще важат само на територията на страната

ЗАКОН ЗА МЕРКИТЕ И ДЕЙСТВИЯТА ПО ВРЕМЕ НА ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ, ОБЯВЕНО С РЕШЕНИЕ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ОТ 13 МАРТ 2020 Г.

 

В сила от 13.03.2020 г. до отмяна на извънредното положение

 

Обн. ДВ. бр.28 от 24 Март 2020г.

 

§ 10. (1) Срокът на валидност на документите за пребиваване на чужденци, издавани съгласно чл. 59, ал. 2, т. 1а, 2, 2а, 3, 4, 5 и 6 от Закона за българските лични документи, както и на документите по чл. 59, ал. 3 от същия закон, издавани на членовете на семейства на граждани на Европейския съюз, на членовете на семейства на гражданите на държави - страни по Споразумението за Европейското икономическо пространство, на гражданите на Конфедерация Швейцария, които не са граждани на Европейския съюз, Европейското икономическо пространство и Конфедерация Швейцария, които по силата на сключени международни договори с Европейския съюз имат право на свободно придвижване, и на документите, издавани съгласно чл. 59, ал. 4 от същия закон на гражданите на Европейския съюз, на гражданите на държави - страни по Споразумението за Европейското икономическо пространство, на гражданите на Конфедерация Швейцария, които по силата на сключени международни договори с Европейския съюз имат право на свободно придвижване, който изтича в периода от 13 март 2020 г. до 31 октомври 2020 г., се удължава с 6 месеца. За срока на удължаване документите се смятат за валидни документи за пребиваване само на територията на Република България и удостоверяват само правото на пребиваване. По искане на лицето нов документ за пребиваване може да бъде издаден и преди изтичането на удължения 6-месечен срок.

(2) Срокът на валидност на личните карти, който изтича в периода от 13 март 2020 г. до 31 октомври 2020 г., се удължава с 6 месеца. За срока на удължаването личната карта е валиден идентификационен документ за самоличност само на територията на Република България. По искане на лицето нова лична карта може да се издаде и преди изтичането на удължения 6-месечен срок.

(3) Срокът на валидност на свидетелствата за управление на моторно превозно средство, който изтича в периода от 13 март 2020 г. до 31 октомври 2020 г., се удължава с 6 месеца. За срока на удължаването свидетелството за управление на моторно превозно средство е валиден индивидуален удостоверителен документ за правоспособност за управление на моторно превозно средство само на територията на Република България. По искане на лицето ново свидетелство за управление на моторно превозно средство може да се издаде и преди изтичането на удължения 6-месечен срок.

26 мар 2020