МВР

ОД Ямбол

 

Новини

Деветокласници от ПГ „Васил Левски“ гостуваха в ОДМВР - Ямбол

 

Днес учениците от 9-ти „в“ клас на ПГ „В.Левски“ в областния град, заедно със своя класен ръководител г-жа Мария Самра и експертите от ОДК-Ямбол г-жа Костова и г-н Иванов, се запознаха отблизо с работата на служителите от отдел „Разследване“, сектор „НТЛ“ и „ОДЧ“ при ОДМВР – Ямбол. В рамките на занятието по професионално ориентиране младежите посетиха импровизирано местопроизшествие на взломна кражба от частен дом. Разгледаха оборудването на мобилната криминалистична лаборатория и се запознаха със спецификата на работа при посещение на местопроизшествие. Младежите проследиха действията на полицейските служители при получаване на сигнал за произшествие, извършване на процесуално-следствени действия на място, намирането и снемането на дактилоскопни следи и изземване на веществени доказателства и назначаване на експертизи. Двама от тях участваха в качеството им на поемни лица при огледа на местопроизшествието. Веднага след това деветокласниците проследиха  дейността на експертите по обработване на иззетите материали, извършване на криминалистични изследвания и други специализирани дейности по изготвяне на експертизите - доказателства по досъдебните производства. Като доброволци участваха в демонстрация на криминалистична регистрация със снемане на дактилоскопни отпечатъци. Занятието протече при голям интерес от страна на младежите, които благодариха на полицейските служители със силно ръкопляскане.

До края на тази учебна година ОДМВР – Ямбол да бъде домакин на още няколко занятия по професионално ориентиране на младите хора от областта.  

24 апр 2019

ОДМВР – Ямбол изпълнява поредица от мерки за обезпечаване сигурността на гражданите по време на Великденските празници

 

Във връзка с предстоящите Великденски празници  от ОДМВР – Ямбол са планирани и се изпълняват множество мерки за осигуряване на добър обществен ред и безопасност на движението. Извършени са охранителни проверки на православните храмове на територия на област  Ямбол и са проведени  срещи с отговорниците на обектите.  Уточнен е начина за своевременното обмен на информация при възникване на различни ситуации, при  констатирани нарушения на обществения ред или престъпни деяния на територията на храмовете. Създадена е организация  за охрана на инициативите  и организираните мероприятия за отбелязване на празниците, както и многобройните богослужения. Ще се осъществява засилен контрол, регулиране и насочване на автомобилните потоци и при паркирането в районите на различните мероприятия и масово посещавани църковни храмове.

Преди, по време и след почивните дни традиционно се наблюдава увеличение интензивността на движението по основните и второстепенни пътища в цялата страна. Предвид на това, с цел ограничаване предпоставките за пътни инциденти и улесняване пропускателната способност по пътищата на територията обслужвана от ОДМВР – Ямбол е изготвен план, създадена е организация за осигуряване на активно присъствие за регулиране, подпомагане и контрол на движението от полицейски служители на натоварените и конфликтни участъци.

Очаква се интензивността на движението да бъде най-висока в следобедните часове на 25 април за времето от 14:00ч. до 20:00ч., на 26 април от 10:00ч. до 18:00ч. и на 29 април за времето от 14:00ч. до 20:00ч.
За периода са планирани и ще се ще се проведат специализирани операции по различни направления на дейност.

В хода на полицейските операции по безопасност на движението служителите, приоритетно ще подпомагат и регулират на движението и ще се акцентира върху контрола на водачите с рисково поведение /неправилно изпреварване, неправилни маневри, отнемане на предимство/, както и на водачите с опасно и демонстративно управление без необходимата дистанция, които извършват рискови маневри, изпреварване или преминаване от една лента в друга, създавайки непосредствена опасност за останалите участници в движението. Засилен ще е контролът и по отношение спазването на скоростните режими, управлението на МПС след употреба на алкохол и  от неправоспособни водачи. Спрямо нарушителите ще се прилагат съответните законови административно-наказателни мерки.

Желаем на всички граждани спокойни празнични дни. Ако все пак нещо помрачи Вашето настроение, знайте, че на тел.112 и в районните управления на МВР и РС “ПБЗН” денонощно дежурят служители, готови да Ви помогнат.

Уважаеми съграждани и гости на областта,

Внимавайте за измамници!

     През празничните дни измамниците са особено активни, разчитайки на приповдигнатото настроение и намалената бдителност у хората. За извършването на престъпните си намерения те използват различни начини - по телефона, директно на улицата или в домовете на гражданите. Боравят с богат репертоар от техники за заблуди и се представят за различни хора - близки роднини, лекари, полицаи, социални служители и други, но във всички случаи искат пари, а целта им е една - да вземат колкото се може повече пари от своите жертви.

Помнете: В никакъв случай не изпълнявайте указания, в които Ви искат пари по телефона, независимо кой и по какъв повод отправя искането! Не предоставяйте лични и данни на свои близки по телефона! Не предприемайте даване на пари на непознати, представящи се за посредници или доверени лица, защото това е сигурен знак за измама!

При подобни случаи, опитайте веднага да се свържете с близките си, сигнализирайте на тел. 112 или в най-близкото Районно управление на МВР.

 

Пазете се от джебчии
    Добре известно е, че джебчиите използват струпването на хора в търговските обекти, на спирките за обществен транспорт, около пазарите и православните храмове в дните на големите християнски празници. Те се сливат с тълпата и възползвайки се от нашата празнична приповдигнатост, пребъркват джобове и чанти. Джебчиите посягат главно на портмонета и телефони от чанти и външни джобове на дрехи със свободна кройка. Можете да им се противопоставите с предпазливост, грижливо отношение към парите и дискретност.
• Ако носите в себе си голяма сума пари, по добре я разделете на няколко части и ги сложете на различни места в чантата или във вътрешни джобове на дрехите си. Имайте предвид, че чантите с магнитно закопчаване са по-уязвими. Ако дамската ви чанта е от този вид, погрижете се поне парите да са в преграда с цип.
• Попаднете сред много хора на открито или в храм, задължително притиснете чантата до себе си.
• В никакъв случай не слагайте портфейла и/ или телефона си в найлонова торбичка. Така губите директен контрол и е лесно да ви бъдат отнети или издърпани.
• Ако усетите допир до тялото си или опъване на чантата, обърнете се и огледайте добре нападателя - ако все пак сте станали жертва на кражба, доброто описание на джебчията ще улесни работата на полицията при разкриване на престъплението.

Внимавайте при продажба на животни!
    В дните около Великден и Гергьовден започна усилена търговия със селскостопански животни – основно агнета и ярета. В този период се регистрират и сигналите за измами, извършвани при прокупко-продажба на животни и кражби на селскостопански животни.
    Препоръчваме на стопаните да бъдат внимателни и предпазливи при установяване на контакти с търговци, които посещават дворовете им под предлог, че изкупуват животни. Припомняме, че в редица случаи крадците, представяйки се за купувачи, предварително оглеждат и събират информация за имоти и стопанства, които впоследствие атакуват и обират. За да не станете жертва на кражба или измама от мними купувачи:
- При осъществяване на контакт с купувач запишете името му, марката и номера на автомобила, с който се придвижва (особено в случай, че сделката се провали или отложи);
- Не оставяйте непознати лица сами в имота си по никакъв повод. Бъдете особено бдителни, ако търговците и придружаващите ги лица задават въпроси и искат дребни услуги. Имайте предвид, че молбата да ги придружите до тоалетна, да им донесете чаша вода, да им развалите пари, да им покажете животните в стопанството си, са най-често използваните способи, които крадците прилагат, за да отклонят вниманието ви и да получат информация и достъп до помещението или мястото, което държите парите си.
- Не споделяйте никаква информация за себе си, семейството и близките си.
- Не дръжте големи суми пари в дома си, особено в гардероб, под дюшека или в стопански помещения. Не разваляйте едри пари в услуга на непознати под никакъв предлог, това е сигурен знак за измама или кражба.
- При осъществена сделка проверете парите, които получавате. Не приемайте да ви плащат във валута, която не познавате и може да бъдете подведени.

Ако ще отсъствате от дома
     Ако възнамерявате да отсъствате от дома си по време на празниците, вземете мерки да предпазите жилището и ценните си вещи от престъпни посегателства.
• Не съобщавайте на много хора, че ще отсъствате от дома си по време на празниците. Предупредете и децата си да не правят това.
• Ако ще отсъствате няколко дни, не забравяйте да проверите дали всички врати и прозорци са затворени и помолете съседи да наглеждат дома Ви.
• В никакъв случай не оставяйте в дома си големи суми пари. Семейните ценности и скъпи вещи можете да оставите на съхранение при близки или надеждни познати.
• Преди да потеглите на път оставете на доверен човек телефон, на който може да установи връзка с вас при нужда.

24 апр 2019

Седмокласници от Обединено училище „Д-р Петър Берон” гр. Ямбол посетиха сектор „Български документи за самоличност“ при ОДМВР - Ямбол

 

Днес, учениците, членуващи в клуб „Аз, гражданинът на Р.България“, с ръководител Ваня Танчева проведаха открито занятие на тема „Моят първи документ за самоличност“ в сградата на ОДМВР – Ямбол. Началник сектор „БДС“ Нели Василева  запозна младежите с условията за издаване на първи документ за самоличност. Тя  им разясни сроковете, реда и необходимите документи за заявяване на услугата, както и че е задължително присъствието на родителите при подаване на заявление за първи документ на малолетен или непълнолетен. Седмокласниците разгледаха образец на заявлението за издаване на български личен документ. Научиха какви документи за самоличност се издават от МВР, за какво служат документите и как да бъдат съхранявани. Запознати бяха и с реда, по който да съобщят в полицията в случай, че документът им бъде изгубен, унищожен или откраднат. С голям интерес учениците наблюдаваха демонстративното зеснемане на лицето на заявитела и полагането на неговия подпис. В края на занятието младежите с вълнение уточниха, че им предстои до края на годината да получат своите първи лични карти. Те благадариха на г-жа Василева за проведеното занятие и полезната информация.

19 апр 2019

Детско полицейско управление при СУ„Св.Кл.Охридски” Ямбол гостува в Питомника за обучение на служебни кучета при ОДМВР - Ямбол

 

Още с пристигането си младите доброволци привлякоха вниманието на четириногите обитатели на питомника. Младши експерт Живко Василев - командир на отделение „Водачи на служебни кучета“ посрещна петокласниците и заедно с полицаите Даниел Кирилов и Спасимир Спасов им представиха различни пособия, ползвани за обучението, поддържане на формата и при работата на служебните кучета. Учениците се запознаха с работата на полицейските кучета, начините за дресирането им, процеса за придобиване на умения,  както и че се обучават за различни специфични дейности, което ги определя по вид - постови, следови, за откриване на наркотици, за откриване на взривове и други. С голям интерес петокласниците наблюдаваха демонстративните изпълнения на служебните кучета  Демо и Найк, които водени от мл. експерт Василев показаха послушание, преминаване на полуса с препятствия, елементи от обща дресировка - изпълнение на гласови и жестови команди, откриване на огнестрелно оръжие, задържане на нарушител. Със силно ръкопляскане младите доброволци награждаваха служебните кучета след всяка изпълненена задача. Без притеснение те опитаха да станат  приятели с полицейските кучета и успяха да спечелят вниманието и радостта на служебно куче Нома. Приятното занятие беше запечатано в много снимки.

17 апр 2019

ОДМВР - Ямбол награди 47-годишна жена, намерила чанта с пари и документи

Днес, 47-годишната жителка на областта  бе наградена с почетна грамота за проявена висока гражданска отговорност и честност за доблестната си постъпка.

На 7 април, на територията на търговски обект, находящ се до път I-7, тя намерила чанта с голяма сума пари и много документи и веднага подала сигнал в полицията. Отзовалите се на място служители от РУ- Тунджа извършили необходимите полицейски дейности и издирили собствениците, на които малко по-късно е върната чантата с парите и документите.

Наградата бе връчена от комисар Евгени Христов, зам.-директор на ОДМВР- Ямбол, който  изказа искрено задоволство  от доблестната постъпка на жената. Той посочи, че това е израз на истинска гражданска позиция и пример за подръжание от малки и големи. Такива постъпки  са индикатор за морала и ценностите на обществото, каза още комисар Христов.

11 апр 2019

График на планираните срещи на мобилните екипи от ОДМВР – Ямбол в малките населени места през месец април 2019 г.

През месец април 2019 г. по утвърден график от директора на ОДМВР- Ямбол мобилни екипи, включващи служители от отдел „Охранителна полиция“ и секторите „Противодействие на криминалната престъпност“ и „Противодействие на икономическата престъпност“, ще посетят малки населени места и проведат срещи с представители на местната власт и жители по въпросите на сигурността и реда, както следва:

На 09.04.2019 г.

от 09:30 часа в село Раздел, общ. Елхово;
от 11:30 часа в село Лалково, общ. Елхово;
от 14:00 часа в село Иглика, общ. Болярово. 

На 16.04.2019 г. 

от 09:30 часа в село Саранско, общ. Стралджа;
от 11:30 часа в село Робово, общ. Тунджа;
от 14:00 часа в село Леярово, общ. Стралджа.

На 23.04.2019 г.

от 09:00 часа в село Симеоново, общ. Тунджа;
от 10:30 часа в село Челник, общ. Тунджа;
от 13:00 часа в село Тамарино, общ. Стралджа;
от 14:30 часа в село Войника, общ.Стралджа.

Целта на изнесените приемни е да се постигне по-добър резултат в противодействието на конвенционалната престъпност и опазването на обществения ред в малките населени места. Те се организират независимо от служителите, които обслужват съответния район. При тези срещи  гражданите и представителите на местната власт имат възможност да подават сигнали за  закононарушения, за нарушения на обществения ред, за подготвяни и за извършени престъпления, както и за сигнали, налагащи предприемане на действия от други компетентни институции.

10 апр 2019

График за осъществяване на изнесен прием на граждани в малките и отдалечени населени места на територията на РУ – Тунджа и РУ - Елхово през месец април 2019 г.

През месец април 2019 г. по утвърдени графици от директора на ОДМВР – Ямбол, началниците на РУ - Тунджа и РУ -  Елхово ще  осъществят прием на граждани в малките и отдалечени населени места по общини както следва:

Община Тунджа:  на 04.04.2019 г. от 13:00 ч. в с. Златари;

                                на 04.04.2019 г. от 14:30 ч. в с. Гълъбинци;

                                на 04.04.2019 г. от 16:00 ч. в с. Бояджик;

                                на 11.04.2019 г. от 13:30 ч. в с. Безмер;

                                на 11.04.2019 г. от 15:00 ч. в с. Болярско;

                                на 18.04.2019 г. от 13:30 ч. в с. Крумово;

                                на 18.04.2019 г. от 15:00 ч. в с. Роза.

        

Община Елхово: на 04.04.2019 г. от 10:00 ч. в с. Добрич;

                              на 11.04.2019 г. от 10:00 ч. в с Лалково;

                              на 18.04.2019 г. от 10:00 ч. в с. Камен връх;

                              на 25.04.2019 г. от 10:00 ч. в с. Оман.

 

08 апр 2019