МВР

ОД Силистра

 

Новини

Мащабно пожаро-тактическо учение се проведе днес в Силистра

Готовността за действие при кризисна ситуация на силите от Единната спасителна система бе тествана чрез мащабно пожаро-тактическо учение днес в Силистра. То се проведе в присъствието на заместник-областния управител Илиян Великов с участието на  Регионалната дирекция и Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, Областната дирекция на МВР, ЦСМП, БЧК, сектор „Специализирани оперативни дейности“ при РДПБЗН-Русе, Доброволното формирование на Алфатар и специалисти по защита на населението от община Силистра.

Според сценария проливен валеж довежда до скъсване на язовирна стена и заливане на единствения път за достъп до обществена сграда, където остават блокирани хора. Обстановката се усложнява, след като се оказва, че човек от групата изпада в прединфарктно състояние.

След сигнал на спешния телефон 112 е свикан оперативният щаб за действие при кризисни ситуации на община Силистра и със заповед на кмета е обявено бедствено положение.

Незабавно към мястото се насочват сили на РД и РС „Пожарна безопасност и защита на населението“ и линейка на ЦСМП, а полицейски екипи отклоняват автомобилния трафик по други маршрути. Със спасителна лодка огнеборците успяват да достигнат до бедстващите хора и да ги пренесат на брега за оказване на медицинска помощ. Екип на Българския червен кръст също участва в учението, тествайки готовността си за оказване на психологическа подкрепа на пострадалите.

Овладяването на кризисната ситуация налага укрепване на язовирната стена с чували пясък, в което се включват огнеборци със специализирана техника, както и Доброволното формирование на Алфатар.

Ликвидирането на последиците от преливането на язовира, довело до наводняване на околните терени, налага участие и на служители от сектор „Специализирани оперативни дейности“ при РДПБЗН-Русе, в чийто обхват на действие попада и Силистра.

Пожаро-тактическото учение се провежда по план на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Силистра и цели да се тества готовността и взаимодействието на институциите за реакция при кризисна ситуация.

След доклад на отговорниците по различните направления на дейност предстои анализ и оценка за постигнатите задачи и цели.

10 окт 2019

В ОДМВР-Силистра обсъдиха мерки за безпроблемното протичане на ловния сезон

Работна среща по въпроси на превенцията и контрола във връзка с започналия ловен сезон за местен дребен и едър дивеч се проведе днес в ОДМВР-Силистра. Във формата, иницииран от областния директор старши комисар Юлиян Караславов, участие взеха директорът на Регионална дирекция по горите – Русе инж. Огнян Савянов, директорът на Държавно горско стопанство – Силистра инж. Петър Георгиев, председателят на Ловно-рибарско дружество „Сокол-1“ инж. Орлин Николов, началникът на отдел „Охранителна полиция“ комисар Димо Василев и инспекторът по „Контрол на общоопасните средства“ Деян Атанасов.

В хода на обсъждането бе отчетено, че към момента не са установени проблеми в рамките на полицейските проверки при откриването на ловния сезон. Според данни, представени от инспектор Деян Атанасов, 140 ловци от 13 ловни дружинки са били проверени в дните 5 и 6 октомври. Контролът се извършват регулярно, съгласно месечен график за ловните излети, предоставен от РДГ-Русе, с оглед мерките за безопасност при носене и боравене с огнестрелно оръжие. Остава в сила изискването ловците да бъдат тествани за употреба на алкохол с техническо средство преди началото на всеки ловен излет.

Полицията ще следи пренасянето на ловното оръжие да става в затворен транспортен куфар или калъф със заключващо устройство на спусъка и без патрон в патронника, подчерта началникът на отдел „Охранителна полиция“ и уточни, че в проверките ще се включат максимален брой служители, включително полицейските и младши полицейски инспектори по места.  Комисар Василев припомни, че участниците в лова трябва да са екипирани с ленти, шапки или облекло с ярък сигнален цвят и призова за строго спазване на изискванията за безопасност.  

Стриктно се изпълняват мерките за биосигурност и дезинфекция във връзка с Африканската чума по свинете, стана ясно на срещата. Според инж. Огнян Савянов представители на всяка ловна дружинка, както и инспектори от РДГ, са специално обучени за работа по отношение на проблема. Инструктажи във връзка с  Африканската чума са проведени и с председателите на ловните дружинки, предоставени са им необходимите дезинфекционни материали и GPS координати на местата за загробване на остатъците от отстреляните диви свине, допълни председателят на ЛРД „Сокол-1“ инж. Орлин Николов.

Според директора на ДГС - Силистра инж. Петър Георгиев мерки за безопасност са предприети и по отношение на работниците от дърводобивните фирми. Осъществява се стриктен контрол и постоянна връзка с ръководителите на фирмите, за да не се допуснат инциденти.

Полицията е в постоянна готовност да съдейства при необходимост, увери областният директор старши комисар Караславов. Той призова представителите на институциите към взаимодействие и сътрудничество, за да премине ловният сезон без нарушения и инциденти.

09 окт 2019

ОДМВР-Силистра предприема засилени контролни мерки във връзка с откриването на ловния сезон

В ОДМВР-Силистра е създадена организация и са предприети засилени контролни мерки във връзка с откриването на ловния сезон 2019/2020 г. Целта е да не се допуснат инциденти с огнестрелно оръжие, както и стриктно да се спазват мерките за биосигурност с оглед ограничаването на болестта Африканска чума по свинете.

На началниците на районни управления в Силистра, Дулово и Тутракан е възложено да организират съвместни проверки с представители на Регионалните дирекции по горите, Държавните горски и ловни стопанства и ловните сдружения.

Планирани са инструктажи при провеждане на ловните излети относно стриктното спазване на мерките за безопасност и противопожарните изисквания.

Контролни полицейски проверки ще има по отношение на пренасянето на ловното оръжие, което съгласно законовите изисквания трябва да става в затворен транспортен куфар или калъф със заключващо устройство на спусъка. Същевременно ще се следи и няма да се допуска боравене с огнестрелно оръжие от лица, употребили алкохол.

Планирани са специализирани полицейски операции както в началото, така и през целия ловен сезон.

03 окт 2019

Повдигнаха обвинения на двамата мъже, задържани за подкуп при операция на служители на РУ-Тутракан

Окръжната прокуратура в Силистра повдигна обвинения на двамата мъже, които бяха задържани за подкуп при операция на служители на РУ-Тутракан по линия на борба с корупцията. Това съобщи днес административният ръководител на ведомството на брифинг, в който участва и заместник-директорът на ОДМВР-Силистра комисар Мартин Недялков.

Вчера в служебния си кабинет бе задържан директорът на дирекция „Местни данъци и такси“ в община Тутракан, след като получил подкуп, за да занижи данъчната оценка на скъп лек автомобил. Гражданинът, предложил и дал подкупа, също бе задържан.

Днес Окръжната прокуратура е повдигнала обвинение на ръководния служител по чл. 301, ал.1 от Наказателния кодекс, а на лицето, предоставило подкупа – по чл. 304, ал.1, обяви прокурор Желев и уточни, че и за двете престъпления законодателят е предвидил наказание лишаване от свобода до 6 години, както и глоба в размер до 5000 лв.

Според окръжния прокурор към този момент са извършени всички необходими първоначални процесуално-следствени действия, така че разследването в тази насока ще продължи до приключването му в законовите срокове.

Спрямо двамата обвиняеми е постановено задържане за срок до 72 часа, като предстои в рамките на утрешния ден да бъде внесено искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „Задържате под стража“.

Прокурор Желев подчерта, че арестът на двамата мъже е плод на дългомесечна оперативна работа на служителите ОДМВР-Силистра и в частност на РУ-Тутракан.

01 окт 2019

Служители на РУ-Тутракан задържаха двама за поискан, даден и приет подкуп

Служители на РУ-Тутракан задържаха двама мъже за поискан, даден и приет подкуп. До арестите се е стигнало след предварителна оперативна работа, продължила близо шест месеца, под ръководството на Окръжната прокуратура в Силистра.

Вчера в служебния си кабинет ръководен служител на община Тутракан е бил задържан, след като поискал и приел дар в размер на 255 лева, които не му се следват – престъпление по чл.301, ал.1 от НК. В качеството си на длъжностно лице общинарят приел подкупа от гражданин, за да извърши манипулация в изчисляването на имуществения компонент при определяне на годишния данък върху превозните средства, а именно да занижи данъчната оценка на скъп лек автомобил.

За предлагане и даване на подкуп – престъпление по чл.304, ал.1 от НК, в ареста е задържан и гражданинът - 40-годишен жител на града.

Към момента двамата мъже са задържани за срок до 24 часа. Очаква се днес Окръжната прокуратура да им повдигне обвинения и да продължи срокът на задържането им до 72 часа.

Продължават активните действия по разследването.

01 окт 2019

В МВР е открита денонощна линия за сигнали за нарушения, свързани с изборния процес

На телефон 02/982 22 32 и имейл [email protected] ще се приемат сигнали, съотносими към дейността на МВР

От 27 септември до 4 ноември 2019 г. в Министерството на вътрешните работи ще функционира денонощно открита линия - телефон 02/982 22 32 и имейл [email protected]vr.bg – за сигнали, свързани с нарушения на изборния процес при подготовката и произвеждането на изборите за общински съветници и кметове. Подаваните сигнали на откритата линия трябва да са относими към дейността на МВР.

30 сеп 2019

График за посещение на населени места без постоянно полицейско присъствие от мобилни екипи на ОДМВР-Силистра за месец октомври 2019 г.

Съгласно график, утвърден от директора на ОДМВР-Силистра, през месец октомври 2019 г. мобилен екип, включващ служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“, сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ и сектор „Пътна полиция“, ще проведе срещи по въпроси на сигурността и реда с представители на местната власт и жители на следните населени места:

 

Община Ситово

Село Поляна – 10.10.2019 г., 09:30 часа

Село Попина – 10.10.2019 г., 10:00 часа

Село Гарван – 10.10.2019 г.,10:30 часа

Село Нова Попина  – 10.10.2019 г., 11:00 часа

Село Искра – 10.10.2019 г., 13:00 часаОбщина Кайнарджа

Село Стрелково –  17.10.2019 г., 09:30 часа

Село Давидово – 17.10.2019 г., 10:00 часа

Село Посев – 17.10.2019 г., 10:30 часа

Село Попрусаново – 17.10.2019 г., 11:00 часа

Село Господиново –  17.10.2019 г,. 13:00 часа

 

Целта на изнесените приемни е да се постигне по-добър резултат в противодействието на конвенционалната престъпност и опазването на обществения ред в малките населени места. Те се организират независимо от служителите, обслужващи съответния район. Гражданите и представителите на местната власт имат възможност да подават сигнали във връзка с пътната безопасност, опазването на обществения ред, за извършени престъпления, както и сигнали, налагащи предприемане на действия от други компетентни институции.

 

30 сеп 2019