МВР

ОД Силистра

 

Новини

Областната дирекция на МВР и Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Силистра с допълнителни мерки за сигурност по време на абитуриентските балове

Практически препоръки за абитуриенти - балът е забавление, шофирането отговорност!

Ръководствата на Областна дирекция на МВР и на Областна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в Силистра разпоредиха допълнителни мерки за сигурност във връзка с предстоящите абитуриентски тържества и масови прояви, свързани с 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

В районните управления са изготвени планове за опазване на обществения ред и противодействие на престъпността във връзка с празничните мероприятия. Проведени са срещи с училищните ръководства и органите на местно самоуправление и са набелязани конкретни действия за обезпечаване на сигурността, пътната и пожарната безопасност. Под наблюдение ще бъдат местата, където ще се събират абитуриентите, маршрутите на тяхното придвижване и обектите, в които ще се провеждат баловете.

Извършени са проверки относно пропускателния режим, пожарната и аварийната безопасност на увеселителните заведения, където ще се организират абитуриентски тържества.

В празничните дни ще има засилен пътен контрол, за да не се допускат автопроизшествия. Като превантивна мярка е предвидено полицейски автомобили да съпровождат автоколоните на абитуриентите до местата на баловете. В тази връзка ще бъдат въвеждани временни ограничения на движението, за да се избегнат рискове от пътнотранспортни произшествия.

От Пътна полиция призовават водачите да шофират със съобразена скорост и да не допускат рисково поведение на пътници като показване през прозорците на колите, което може да има тежки последствия.


Препоръки на Пътна полиция за безопасно поведение по време на абитуриентските тържества

21 май 2019

Положителни резултати от полицейската дейност през месец април отчете ръководството на ОДМВР-Силистра

Положителни резултати от полицейската дейност през месец април 2019 г. отчете ръководството на ОДМВР-Силистра на редовния месечен брифинг, проведен днес с представители на национални и регионални медии. С 13.48% е намалял броят на регистрираните престъпления, а криминогенната обстановка в областта остава относително стабилна и устойчива. Коефициентът на престъпност през изтеклия месец е 60.93 престъпления на 100 000 души, което е с близо 10 престъпления по-малко от същия период на миналата година.

Като основни непосредствени задачи в предстоящата дейност на дирекцията областният директор старши комисар Юлиян Караславов открои осигуряването на добър обществен ред и безопасност по време на абитуриентските балове и изборите за членове на Европейския парламент. Той увери, че са взети всички необходими мерки, създадената е оптимална организация и е ангажиран целият охранителен и оперативен състав на дирекцията, за да се гарантира безпроблемното им протичане.

Според данните от полицейската статистика, представени от заместник-директора комисар Мартин Недялков, през месец април т.г. са регистрирани 77 престъпления, а за същия период на м.г. 89, т.е. налице е спад с 13,48%. През периода няма регистрирани умишлени убийства и грабежи, кражбите са 13, срещу 12 през април 2018 г., измамите 3, срещу 2 през април м.г., престъпленията, свързани с наркотици 10, срещу 9 през предходния период.

През изтеклия месец са проведени 51 специализирани полицейски операции, издирени са 26 лица, извършени са 19 проверки на пунктове за изкупуване на черни и цветни метали, 18 – на заложни къщи и 18 на автоморги и депа за разглобяване на автомобили. Полицейски служители са провели 151 срещи с органите на местното самоуправление за идентифициране и търсене на решение на конкретни проблеми, а ръководни служители са осъществили прием на граждани в 10 населени места.

От 01 до 30 април т.г. в Силистренска област са регистрирани 14 пътнотранспортни произшествия, 3 от които тежки, с 1 загинал и 3 ранени граждани, съобщи началникът на отдел „Охранителна полиция“ комисар Димо Василев. За същия период на м.г. автопроизшествията са били 14, 3 от които тежки, без загинали и с 4 ранени. През изтеклия месец са съставени 141 акта и 2472 фиша, 1312 от които електронни. Наложени са 73 принудителни административни мерки.

Служителите на „Охранителна полиция“ са реагирали на 848 сигнала, 86 от които за нарушения на обществения ред. Полицейски и младши полицейски инспектори от „Териториална полиция“ са приели 1159 граждани, отработили са 1379 преписки и са изготвили 202 сигнални писма.

21 май 2019

В ОДМВР-Силистра е създадена организация за обезпечаване на реда и сигурността на предстоящите избори за членове на Европейския парламент

Сигнали за нарушения, свързани с изборния процес и съотносими към дейността на МВР, се приемат на откритата денонощна линия в МВР на тел. 982 2232 и e-mail: [email protected]

В ОДМВР-Силистра е създадена организация за гарантиране на сигурността, противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите и опазване на обществения ред в периода на подготовката и произвеждането на изборите за членове на Европейския парламент.

Утвърден е план с разписани конкретни организационни, охранителни и превантивни задачи и срокове за тяхното изпълнение. Със заповед на директора на ОДМВР-Силистра старши комисар Юлиян Караславов е сформиран оперативен щаб, който ще ръководи силите и средствата на областната дирекция и ще координира взаимодействието с всички институции, имащи отношение към изборния процес.

Във всички изборни помещения се извършват охранителни проверки и се контролира пожарната обезопасеност, за да се избегнат излишни рискове.

Осигурена е охраната на изборните помещения, изборните материали и дейността на избирателните комисии, за които са ангажирани близо 260 служители на ОДМВР-Силистра, РД „Пожарна безопасност и защита на населението” и РД „Гранична полиция”. Същевременно са предприети мерки за ефективен контрол на пътната безопасност и въвеждане на необходимата организация на движение.

В група „Български документи за самоличност“ е създадена е организация за своевременно издаване на лични карти в дните до изборите и на удостоверения за гласуване в деня на вота, за да могат гражданите, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас. Мерки за своевременно обслужване на гражданите на Европейския съюз и издаване на удостоверения за пребиваване на територията на Република България във връзка с изборите за членове на Европейския парламент са предприети и в звено „Миграция“.

За да се гарантира свободното упражняване на избирателните права гражданите, полицейски екипи ще бъдат в готовност да реагират на всеки сигнал за престъпление или правонарушение. Сигнали за нарушения, свързани с изборния процес и съотносими към дейността на МВР, се приемат на откритата денонощна линия в МВР на тел. 982 2232, e-mail: [email protected]

21 май 2019

Сектор "Български документи за самоличност" ще работи и в деня на изборите за членове на Европейския парламент

Служителите ще съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас

Сектор „Български документи за самоличност“ при ОДМВР – Силистра ще съдейства на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите за членове на Европейския парламент от Република България – 26.05.2019 г.

Служителите ще работят на:

  • 24 и 25 май 2019 г. от 08.30 ч. до 17.30 ч.
  • 26 май 2019 г. от 08.30 ч. до 19.30 ч.

В седмицата преди 26 май 2019 г. в сектор „Български документи за самоличност“ е създадена следната организация за работа с българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт), защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас:

  1. В зависимост от конкретните нормативни изисквания на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването ù или ще бъде издадено удостоверение.
  2. При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 23 май 2019 г., по искане на гражданите, ще бъде издадено необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

За да бъде издадено удостоверение е необходимо:

  1. Гражданите лично да подадат искане в ОДМВР – Силистра, РУ – Дулово или РУ- Тутракан за дните от 21 май 2019 г. до 25 май 2019 г. от 08.30 ч. до 17.30 ч. и на 26 май 2019 г. от 08.30 ч. до 19.00 ч.
  2. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на право на глас на изборите за членове на Европейския парламент от Република България, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.
  3. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ, СДВР и ОДМВР, независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

Удостоверенията за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинска администрация.

УДОСТОВЕРЕНИЕТО СЕ ИЗДАВА, ЗА ДА ПОСЛУЖИ САМО ПРЕД СЕКЦИОННАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ И Е ВАЛИДНО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН 26 МАЙ 2019 Г.

 

17 май 2019

Отборът на СУ „Васил Левски“- Главиница е областен победител в състезанието „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации”

Отборът на СУ „Васил Левски“ – Главиница спечели първото място в областното ученическо състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации”, което се проведе днес в Силистра. Организатор на проявата е Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”- Силистра в партньорство с ОС на БЧК и Регионалното управление на образованието.

Наред с победителите, в надпреварата участваха представителни отбори на ОУ „Христо Смирненски“ – Дулово, ОУ „Черноризец Храбър“ – село Кайнарджа, ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ – Силистра и ОУ „Христо Ботев“ - Алфатар, показали най-добри резултати на общинско ниво.

Отборите, състоящи се от по 4-ма ученици от VІ-VІІІ клас, първоначално трябваше да покажат нивото на теоретичната си подготовка, решавайки тест, а след това да демонстрират знанията си на практика. За целта те преминаха последователно през 5 учебни центъра с конкретни задачи за действия при земетресение, наводнение, радиоактивно замърсяване, пожар и първа долекарска помощ.

С най-голям брой точки на първо място се класира отборът на СУ „Васил Левски“ – Главиница, следван от представителите на ОУ „Христо Ботев“ - Алфатар и  „Св.св. Кирил и Методий“ – Силистра.

Като областни победители състезателите от Главиница ще продължат участие на републиканско ниво през юни в Стара Загора.

17 май 2019

Отборът на СУ „Йордан Йовков“ – Тутракан е победител в областното състезание „Млад огнеборец”

Отборът на СУ „Йордан Йовков“ – Тутракан спечели надпреварата в областното състезание „Млад огнеборец”, което се проведе днес на стадион „Луи Айер“ в Силистра. Възпитаниците на инспектор Ивайло Владев победиха в дисциплината „Бойно разгръщане на 100-метрова състезателна пътека” и останаха втори на „400 метра щафетно бягане с препятствия”, но с най–голям сбор от точки постигнаха първото място и си осигуриха участие на републиканско ниво.

Втори останаха младите огнеборци от СУ „Васил Левски“ – Дулово с ръководител инспектор Тихомир Великов, а на трето място се класираха представителите на ПГМТ „Владимир Комаров“ – Силистра с треньор инспектор Велимир Николов.

Купи и грамоти, осигурени от клуба по пожаро-приложен спорт, връчи и на трите отбора главен инспектор Евлоги Стамов от РД „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Близо 100 деца са обхванати в общо 9 младежки противопожарни отряди “Млад огнеборец”, които функционират в Силистренска област през учебната 2018/2019 г. Състезанията са заключителен етап на подготовката им, провеждана от служители на районните служби “Пожарна безопасност и защита на населението” през учебната година.

15 май 2019