МВР

ОД Пазарджик

 

Новини

Двама мъже извършвали незаконни иманярски набези са задържани от криминалисти

Реализацията е осъществена след сигнал на граждани

Двама мъже извършвали незаконни иманярски разкопки са установени и задържани от служители на сектор „Криминална полиция“ при РУ-Пазарджик. Разследването е проведено след получен сигнал от граждани извършващи туристически преход в гората.  В местността „Градището“ край пазарджишкото село Црънча те забелязали, че двама мъже извършват незаконна дейност, като правят незаконни разкопки. Виждайки туристите иманярите веднага избягали и са укрили. Гражданите незабавно подали сигнал в полицейското управление в Пазарджик. С изясняването на случая се заели служителите от сектор „Криминална полиция“ подпомогнати от полицейски и младши-полицейски инспектори обслужващи района . В резултат на проведените дейности са установени и задържани К.К.- 30г. от село Дебръщица и Г.П.- 33г. от септемврийското село Бошуля. При извършените огледи в района на местността органите на реда открили множество инструменти – лопати, кирки, брадви, лостове, части от керамични и каменни съдове, старинни монети. В къщата на К.К. била открита и незаконно притежавана самоделна пушка със сгъваем приклад и два металдетектора. Намерените веществени доказателства са иззети, а „дуото“ е задържано в ареста на РУ-Пазарджик за срок от 24 часа. По случая се води полицейско производство под наблюдението на прокуратурата.

12 май 2020

Резултати от проведена специализирана полицейска операция за контрол на движението по пътищата

Данните обхващат територията обслужвана от ОДМВР-Пазарджик

В периода от 8 май до 11 май в цялата страна се проведе полицейска операция за контрол на пътното движение. Акцията беше реализирана и на територията обслужвана от ОДМВР-Пазарджик. В нея взеха участие автопатрулни екипи от сектор „Пътна полиция” и районните управления в Пазарджик, Септември, Пещера, Панагюрище и Велинград.

По време на нейното провеждане са установени общо 1434 нарушения, като от тях 1188 са нарушенията за превишаване на скоростните режими. Само през вчерашния почивен ден в областта са установени 671 нарушения на водачи управляващи с превишена скорост, засечени са 9 неправоспособни шофьори, съставени са 246 фиша и 213 акта. 31-годишен водач от село Боримечково е задържан от екип на „Териториална полиция” при РУ-Пазарджик. Мъжът подхвърлил банкнота от 10 лева в служебното возило на униформените, за да избегне съставянето на фиш. Той е задържан, а срещу него се води бързо производство.   

11 май 2020

Криминалисти от РУ Пазарджик разкриха добре оборудвана и прикрита наркооранжерия

За срок до 24 часа е задържан 47-годишен мъж; Иззети са 152 растения в саксии, 1250 г суха листна маса и около 70 мл масло от марихуана

Успешната реализация е на служители на сектор „Криминална полиция” при РУ – Пазарджик. В хода на предприетите действия, екипите извършили проверка на къща в пазарджишкото село Главиница, обитавана от 47-годишен руски гражданин, пребиваващ постоянно на територията на страната ни. В жилището служителите установили изградена и оборудвана оранжерия за марихуана, както и уреди и приспособления за нейната последваща обработка. Помещението за отглеждане на растенията било обособено в една от нишите на къщата и оборудвано със системи за контрол на температурата, влажността на въздуха, вентилатори, различни торове и добавки към почвата за стимулиране растежа и подобряване качеството на марихуаната.

Открити са 152 растения в саксии с височина между 10 и 70 сантиметра, в начален етап на развитие. Намерени са още 1250 грама суха нарязана листна маса, стъклен буркан с около 70 мл масло от марихуана извлечено с помощта на преса. В хода на извършеното претърсване са открити също три старинни монети и керамичен съд, които са незаконно притежавани от стопанина на имота.

Цялата намерена дрога, растения и оборудване са иззети. Мъжът е задържан в ареста на РУ - Пазарджик първоначално за срок от 24 часа. По случая е образувано бързо производство под наблюдението на прокуратурата в областния град.          

09 май 2020

Академията на МВР с полезна информация за кандидатстуденската кампания 2020

Документи за кандитастване ще се приемат в ОДМВР-Пазарджик всеки работен ден от 16.00 до 17.30ч.

За пореден път Академията на МВР отваря врати за прием на курсанти, студенти и докторанти. Пълна информация за кандидатстудентската кампания 2020 можете да откриете в интернет страницата на висшенто учебно заведение – www.mvr.bg/academy в меню „Прием на курсанти, студенти и докторанти“.  Академията на МВР предоставя и телефони за връзка -  02982 9236 или 02982 9212, в случаи на възникнали  допълнителни въпроси.
Документи на кандидатите ще бъдат приемани в ОДМВР-Пазарджик всеки работен ден от 16.00ч. до 17.30ч.

05 май 2020

Екип от полицаи, лесничеи, ловци и доброволци откриха загубил се в планината мъж

Той е открит в изключително труднодостъпна местност в близост до язовир "Кричим"

За по-малко от денонощие полицаи, лесничеи, ловци и доброволци-планинари откриха мъж, загубил се в труднодостъпна планинска местност. Всичко започнало вчера, когато в късния следобед полицаи от участъка в Брацигово и РУ-Пещера получили сигнал от 64-годишен жител на Брацигово. Мъжът съобщил, че заедно със свой познат – мъж на 53г. от Габрово, тръгнали да търсят изгубен в гората кон. След като бродили известно време двамата се разделили в гората, намираща се в землището на село Жребичко. Няколко часа по-късно мъжът от Брацигово се прибрал, но от неговия познат нямало и следа. Тогава той решил да сигнализира за случилото се в районното управление в Пещера. Полицаите претърсили района, но с наближаването на нощта шансовете да го намерят станали минимални, за това решили да продължат сутринта. Днес екип от 15 човека – полицаи от Брацигово и Пещера, горски работници, ловци и доброволци сформирали екип и предприели по-мащабно издирване. Обхваната била територия характеризираща се с труднодостъпни скални урви, стръмни и много опасни склонове на близкия язовир „Кричим“ , гъста растителност, както и наличието на хищни диви животни. За голяма радост усилията им се увенчали с успех. В следобедните часове, в местността „Раздол“ мъжете открилия загубилия се мъж в добро общо състояние. Той е транспортиран в Пещера, където е прегледан от лекар.

22 апр 2020

Мерки на полицията и пожарната по време на Великден !

Съвети към водачите при преминаване на КПП и гражданите за пожарната безопасност

Уважаеми жители и гости на Област-Пазарджик,

В навечерието сме на изключително почитани и важни за нас християнски празници, а именно Възкресение Христово ! Паралелно с това сме поставени и пред изпитание, които изисква да проявим своята висока гражданска позиция, доблест и почтеност, като спазваме въведените мерки и ограничения. Те целят да създадат условия, при които да опазим себе си и нашите най-скъпи хора –възрастните родители и близки, от разразилата се вирусна инфекция.

Предвид на всичко това от Областната дирекция на МВР и Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в Пазарджик предприемат и са планирали комплекс от мерки.

На пълна пара продължават работата си обособените осем КПП на входно-изходните точки от и към гр.Пазарджик. Полицейските служители позиционирани там ще имат за задача да следят стриктно за спазване на основанията за пътуване извън и към областния център. Неизрядните граждани или тези, чиито основания за пътуване не отговарят на изискванията ще бъдат връщани обратно. Полицейски служители от структурите на ОДМВР, от Районните управления в Пазарджик, Пещера, Велинград, Панагюрище и Септември ще дежурят в близост до всички християнски храмове, в които ще се отслужват литургии. Надяваме се повечето хора да останат по домовете си, да не излизат и да не отиват в храмовете. А там където ще има присъствие на граждани ще се следи за наличие на необходимата дистанция един спрямо друг и за еднопосочно движение при влизане и излизане от храма. Засилени дежурства са планирани и от екипите на пожарната, като през миналата седмица са извършени проверки за пожарната безопасност във всички църкви и манастири в областта.

Припомняме да хората да излизат само ако това е наложително и при задължително използване на предпазни маски или шалове на лицето. Празнувайте в жилището, на терасата, на двора, общувайте чрез технологиите, но не ходете на разходки по паркове, детски площадки и други места, където можа да има хора.

Благодарим на всички за разбирането, за търпението при спазване на ограниченията, които търпим заедно. Това е начинът да се опазим здрави, а на по-късен етап да възстановим социалния си живот и да продължим напред заедно. Служителите на МВР нямат задача и не горят от желание да налагат санкции на всяка цена, но ще следят стриктно за изпълнение на наложените мерки.       

16 апр 2020

Напомняме - Удължени са сроковете на валидност на българските документи за самоличност

Срокът на валидност на личните карти и свидетелства за управление на моторно превозно средство, който изтича в периода от 13 март 2020 г. до 31 октомври 2020 г. се удължава с 6 месеца и още:

В Държавен вестник бр.28 от 24.03.2020 г. е обнародван Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. Съгласно предвиденото в закона, срокът на валидност на личните карти и свидетелства за управление на моторно превозно средство, който изтича в периода от 13 март 2020 г. до 31 октомври 2020 г.  се удължава с 6 месеца. 

 За срока на удължаването личната карта е валиден идентификационен документ за самоличност, а СУМПС – валиден индивидуален удостоверителен документ за правоспособност за управление на моторно превозно средство само на територията на Република България.

Тъй като предоставянето на административни услуги по издаване на български лични документи няма да преустановява своя режим на работа, по желание на тези граждани ще могат да им се издават нови лична карта  или СУМПС  и преди изтичането на удължения 6-месечен срок.

 

 

07 апр 2020

Допълнителни разяснения за гражданите при преминаване през контролно-пропускателен пункт

Бъдете здрави, отговорни, пазете себе си и останалите !

За улеснение на гражданите и за по-голямо пояснение относно пътуването и начините за преминаване през изградените контролно-пропускателни пунктове към и от областните центрове от ОДМВР-Пазарджик информираме:

 

През контролно-пропускателните пунктове се пропуска преминаването на лица само в случаите на неотложност на пътуването. То трябва да бъде свързано с :

 

1.       Полагане на труд в областния център – за целта е нужно да бъде издадена служебна бележка от работодателя, която се носи постоянно или служебен документ /карта/. Необходимо е да се представи предварително попълнена по образец декларация, която можете да изтеглите от тук.   Тя се предава на полицейските служители. Декларация не се попълва и не се предава в случаите, в които пътуването е към постоянния адрес, отразен в документа за самоличност.  Когато от работодателят е организирал групов транспорт към и от съответното предприятие се изисква водачът на превозното средство да представи документ за самоличност, служебна бележка от работодателя и издаден документ, в който е вписано, че превозното средство превозва само негови служители от постоянните/ настоящите им адреси до местоработата и обратно. Пътниците в организирания транспорт трябва да носят документ за самоличност и служебна бележка от работодателя или служебна карта.

За организиран транспорт декларации не се попълват.

2.       Здравословни причини на пътуващия или на негови близки-  за целта е нужен медицински документ, документ за самоличност на всички пътуващи и предварително попълнена по образец декларация. Декларацията се оставя на контролно-пропускателния пункт.

3.       За връщане на настоящ или постоянен адрес- изисква се документ за самоличност, когато лицето пътува към постоянния адрес. Когато пътува към настоящия адрес трябва да представи и предварително попълнена декларация.

4.       Необходимост от полагане на грижи за техни роднини или близки. В тези случаи се изисква документ за самоличност и предварително попълнена декларация при пътуване към близките.

5.       Необходимост от снабдяване със стоки от първа необходимост на себе си или лица, за които полагат грижи, ако в населеното място няма хранителен магазин или аптека, от които да се снабдят. В този случай се изисква документ за самоличност и предварително попълнена по образец декларация.

 

Служители на държавни органи, органи за местно самоуправление и администрация ще се пропускат след представяне само на  служебна карта в случаите, в които пътуването е свързано с полагане на труд.

 

С приоритет през КПП ще се пропускат: превозни средства със специален режим на движение, автомобилите на спешна медицинска помощ и лица, които се нуждаят от спешна медицинска помощ, служители на хранителни вериги и аптеки, доставчици на хранителни стоки и медикаменти, на ВиК, на електроразпределителните и електроснабдителните дружества и тези, които извършват неотложни ремонти и /или аварийни дейности.

                  

 На всички земеделски стопани и животновъди в област Пазарджик е осигурен достъп до нивите, овощните градини, лозя, оранжерии и други земеделски земи, животновъдни обекти, пчелини и водни обекти за аквакултури, за да осъществят необходимите сезонни дейности, свързани със сеитба, пръскане, обработка на почвата, грижи за животните, рибата и др. За целта при преминаването през КПП, съгласно заповедта на здравния министър за разпоредените противоепидемични мерки, те трябва да представят един от посочените три документа:

  • удостоверение за регистрация като земеделски стопани /т.нар. зелено картонче/, като при липса на регистрация за 2020 г., ще важи регистрацията за 2019 г.;
  • служебна бележка, издадена от земеделски производител, която удостоверява, че преминаващото лице е негов служител;
  • удостоверение за регистрация на животновъден обект /ферма, рибовъден обект или пчелин/.

Удостоверенията и служебните бележки могат да бъдат поставени на предно стъкло или друго видно място в автомобила, като при нужда водачите осигурят възможност за съпоставка на данните с документите им за самоличност.

Разрешено е превозването на семена, посадъчен материал, торове, препарати, поливна техника и фуражи, които са необходими за извършването на селскостопанските дейности.

Няма наложени ограничения за посещенията на земеделците и животновъдите в ОД „Земеделие“, Държавен фонд „Земеделие“, общинските служби по земеделие, ОДБХ, агроаптеки, магазини за резервни части, техника и оборудване, както и до други ведомства и обекти, свързани с осъществяването на земеделската им дейност.

Областният кризисен щаб напомня, че всички селскостопански мероприятия следва да се извършват, като работниците и служителите спазват стриктно разпоредените санитарно-хигиенни мерки.

 

Бъдете здрави, пазете себе си и останалите !

26 мар 2020