МВР

ОД Разград

 

Новини

26 септември - Ден без смърт на пътя

Стартира операция EDWARD

„Присъединете се към нас, за да направим европейските пътища по-безопасни”. Този надпис и брояч на оставащото време до Деня без загинали на пътя посрещат посетителите на интернет страницата projectedward.eu.

Проектът EDWARD /European day without a road death/ се осъществява за четвърта поредна година по инициатива на Европейската мрежа на службите на пътна полиция ТИСПОЛ. Тази година е планирано да се проведе на 26 септември, а целта е в този ден да няма загинали при пътни инциденти.

В България операция EDWARD ще се проведе под мотото „Обичам семейството си! Да го пазим на пътя!”.

Всеки, който желае, може да се регистрира като партньор на посочената интернет страница, да даде обещание, че ще се движи безопасно, да организира свое събитие – част от Дните за безопасност на движението и да го публикува на интерактивната карта на сайта, както и да разпространява „Нулата” – изобразен с ръце символ за нула загинали при катастрофи на пътя.

Идеята е чрез наличните ресурси на държавни, местни органи, неправителствени организации и граждани да се постигне общата цел да няма загинали при пътно-транспортни произшествия.

За успешното провеждане на операция EDWARD да няма смъртни случаи на 26 септември се планира 24-часов контрол на пътя и максимално респектиращо полицейско присъствие. Наличните технически средства за контрол на скоростта ще се ползват при пълна натовареност и ще се спазва принципът за нулева толерантност към нарушителите на ЗДвП.

Информация за травматизма по време на операция EDWARD – данни за България:

Дата

Година

ПТП

Загинали

Ранени

19 септември

2018

14

0

17

21 септември

2017

19

1

25

21 септември

2016

11

0

14

Общо

44

1

56


24 сеп 2019

ОДМВР-Разград бе домакин и съорганизатор на работна среща по проблемите на домашното насилие

ОДМВР-Разград за първи път бе домакин на работна среща по проблемите на домашното насилие. Дискусията под надслов „Какви са първичните сигнали на домашното насилие – как да го спрем, преди да е започнало?” е в изпълнение на Годишния план на Областния съвет за превенция на домашното насилие в област Разград за 2019 г.

Работната среща е ясен знак за повишеното внимание и ангажираност на полицейските органи по темата. До август 2019 година са регистрирани 73 сигнала за домашно насилие на територията на Областната дирекция. Най-много са случаите в РУ-Кубрат – 37, следвани от РУ-Разград – 30. В РУ-Исперих полицаите са работили по 5 сигнала, в РУ-Лозница – 1. Проведените беседи с извършители на домашно насилие са 85, колкото е броят и на съставените предупредителни протоколи. За последващ контрол са постъпили 39 заповеди по ЗЗДН /РУ-Разград – 20, РУ-Кубрат – 5, РУ-Исперих – 9 и РУ-Лозница – 5/.

В работния форум днес взеха участие заместник областният управител Евгени Драганов, председателят на Общински съвет – Разград Надежда Радославова, районният прокурор Любомир Георгиев, директорът на МБАЛ-Разград д-р Гечо Жеков, съдии, прокурори, адвокати, социални работници, както и полицейски инспектори и инспектори Детска педагогическа стая. Присъстващите имаха възможност да споделят своя опит при прилагане на Закона за защита от домашното насилие, създадените практики и нагласи в регион с интересна демографска, икономическа и социална характеристики.

Екипът на Консултативния център по проблемите на домашното насилие в Разград представи етапът, в който се намираме в момента – създаване на защитена среда. До края на месец октомври трябва да е готов изграждащият се Кризисен център, с какъвто досега регионът не разполагаше.

По време на работната среща се обсъждаха нормативните промени през последната една година, добрите практики на взаимодействие между ангажираните институции, случаи с особена трудност за разрешаване и опит от практиката.

Изведени бяха основните трудности, които пречат на институциите да прилагат своите правомощия: закона, ниската информираност на жертвите, нежеланието им да признаят проблема и т.н.

Областният съвет за превенция на домашното насилие е единственият съществуващ в страната. ОДМВР-Разград работи по проблема с домашното насилие от 2009 година съвместно с неправителствения сектор, прокуратурата и съда.

 

20 сеп 2019

Засилен контрол по пътищата и активно полицейско присъствие за Деня на независимостта

ОДМВР-Разград предприема всички необходими мерки за обезпечаване на сигурността и обществения ред по време на предстоящите празници за Деня на независимостта. В Дирекцията своевременно ще бъде получавана информация за местата и характера на мероприятията, свързани с празника и с други публични прояви. Съобразно изискванията на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия е завишен контролът при транспортирането, употреба и съхранението на взривни вещества, огнестрелно оръжие, боеприпаси и пиротехнически средства с цел недопускане на инциденти.

Остава препоръката към жителите на областта да не влизат в контакт с непознати лица по телефона и да не предават по никакъв повод поискани им пари. Да бъдат бдителни за съмнителни лица на места с присъствие на много хора и да помолят близки да наглеждат жилищата им, ако ще отсъстват през празничните дни. В почивните дни ще бъде засилено полицейското присъствие с допълнителни полицейски екипи.

Създадена е организация за засилен контрол по пътищата и направленията към Варна, Русе и София. Предвидени са екипи, които да подпомагат движението. За времето от 22.00ч. на 21.09.2019г. до 02.00ч. на 22.09.2019г. е планирано да се проведе специализирана полицейска операция „Алкохол, наркотици и неправоспособност“. Особено внимание ще се обръща на третокласните и общински пътища, подходите и районите на посещавани питейни заведения и дискотеки. При проверките ще се акцентира върху управлението на МПС под въздействието на алкохол и/или наркотични вещества, неправоспособни водачи и такива, управляващи технически неизправни МПС, без поставени обезопасителни колани и без задължителна застраховка „Гражданска отговорност”.

По всички направления в Разградска област ще има засилен контрол на скоростните режими. Служителите на пътна полиция ще извършват проверки относно влезли в сила незаплатени наказателни постановления и фишове, като при наличие на такива на водачите ще бъдат отнемани свидетелствата за управление до заплащането на дължимите глоби.

19 сеп 2019

206 административно-наказателни документа са съставили пътните полицаи на шофьори - нарушители

364 нарушения на Закона за движение по пътищата са установени в периода от 9 до 15 септември 2019 г. През посочената седмица eкипите на „Пътна полиция“ при ОДМВР-Разград са съставили 157 фиша и 49 акта. 3 от актовете са на неправоспособни водачи.

Установени са четирима водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол. При единия от тях концентрацията е била над 1,2 промила.

Четири моторни превозни средства са спрени от движение – две от тях заради неправоспособност на водачите им и две заради употреба на алкохол от страна на шофьора.

През периода пътните полицаи са извършили 54 проверки за употреба на дрога при шофиране. Не са установени положителни проби.

През изтеклата седмица са регистрирани две пътно-транспортни произшествия, при които един човек е загинал, а друг - ранен.

17 сеп 2019

4% ръст при разкриваемостта на криминални престъпления и подобрение в пътно-транспортната обстановка отчита за август ОДМВР-Разград

 

Пътно-транспортната обстановка се е подобрила по всички показатели през август в сравнение със същия период на 2018 година. От 01.08.2019г. до 31.08.2019г. на територията на Област Разград са настъпили общо 40 пътно-транспортни произшествия, от които 15 тежки, без загинали и със 17 ранени лица.

За разлика от предходните месеци основната причина за настъпилите тежки катастрофи през м.август е отнемането на предимство, а не несъобразената скорост от страна на водачите на МПС, уточни началникът на сектор „Пътна полиция“ главен инспектор Теодор Тодоров. Впечатление прави фактът, че 10 от тежките ПТП с 11 ранени лица са настъпили на кръстовища в населени места.

През август на територията на Област Разград са констатирани общо 1464 нарушения на скоростните режими от водачи на МПС. Най-фрапиращите са регистрирани съответно: на 18.08.2019г. в 10.16 ч. на гл.път I-2, в близост до разклон за с.Езерче, от водач на л.а. „АУДИ А8“ с великотърновка регистрация, който се е движил със скорост от 181 км/ч. при ограничение от 90км./ч.; на 13.08.2019г. в 23.00ч., в с.Ушинци водач на л.а. „Форд Мондео“ с варненска регистрация се е движил с 117 км/ч., при ограничение на скоростта за населено място от 50км./ч.; На 19.08.2019г. в 00.00ч., в с.Ушинци водача на л.а. „Рено“ с варненска регистрация се е движил с 106 км/ч., при ограничение на скоростта за населено място от 50км./ч.;

За месец август са проведени 38 специализирани полицейски операции за противодействие на престъпленията, опазване на обществения ред, осигуряване на безопасността на движението и намаляване на предпоставките за настъпване на тежки ПТП, каза пред журналисти заместник директорът на ОДМВР-Разград комисар Константин Костов. От началото на 2019 г. в ОДМВР Разград, са регистрирани общо 750 криминални престъпления спрямо 894 за периода на 2018 г., което е намаление с 16,11%. Коефициентът на престъпност е 668,39 престъпления на 100 хил.души, за 2018 г. е бил 796,37. Разкриваемостта е 64,67% спрямо 59,51% за 2018 г. или ръст с 4%.

През месеца са регистрирани 4 престъпления за притежание и разпространение на наркотични вещества. Общото количество наркотични вещества установено през август е 3,95 грама амфетамин, 3,5 грама марихуана и 13 броя растения марихуана.

Общо през месеца са разкрити 71 престъпления. Установените извършители са 69 лица (вкл. регистрирани през предходни периоди), от които 37,7% имат и предишни криминални прояви, а 44% са безработни.

 

13 сеп 2019

Разградските огнеборци отбелязват професионалния си празник с поредица от инициативи

От 9 до 15 септември се провежда традиционната седмица на пожарната безопасност

 

Победителите в областното ниво на международния конкурс „С очите си видях бедата” бяха наградени днес в залата на Художествена галерия „Проф. Илия Петров”. В 17-тото поред издание се включиха 97 рисунки, участвали в общинските етапи на конкурса от всички учебни заведения в Разградска област. До оценяване бяха допуснати 86 творби на малки художници. По регламент конкурсът се провежда в три категории и три възрастови групи. Наградите връчиха областният управител Гюнай Хюсмен и кметът на Разград Валентин Василев.

След церемонията по награждаването всички присъстващи имаха възможност да разгледат част от машините, които разградските огнеборци използват при гасене на пожари. Със специализирано оборудване пожарникарите направиха демонстрация как се освобождава пострадал при катастрофа, затиснат в автомобил.

Преди това през седмицата пожарникарите поднесоха цветя пред паметната плоча на загиналия при изпълнение на служебния си дълг младши сержант Стефан Димитров в кубратското село Каменово. С кратко слово за професионалното минало и с едноминутно мълчание служителите преклониха глави пред паметта на разградския огнеборец.

В дните от 9 до 15 септември се организира традиционната седмица на пожарната безопасност. Структурите на ГДПБЗН в цялата страна провеждат редица дейности, свързани с подобряване на превенцията от пожари и бедствия, обучение на подрастващите и населението за повишаване културата на безопасност, представяне и популяризиране на професията на пожарникаря и спасителя.

 

13 сеп 2019