МВР

ОД Разград

 

Новини

30 деца от втората смяна на „Еколято” завършиха днес Полицейската академия по безопасност

 

Инициативата, превърнала се в традиция през годините, събра под дърветата в Градския парк децата от втора смяна на „Еколято”. Разделени в две групи, заради спазването на необходимата дистанция и разпоредените противоепидемични мерки, малчуганите усвояваха знания как да реагират при критични ситуации и природни бедствия, на кого да се обадят при нужда, какви са правата и задълженията им, произтичащи от действащото в момента законодателство в страната. Инспекторите „Детска педагогическа стая” от РУ-Разград и психологът на ОДМВР бяха подготвили различни ролеви и забавни игри. Преди това обаче участниците отговаряха на въпроси от викторина.

В секцията на БЧК млади доброволци обясняваха правилата за оказване на първа помощ в различни ситуации, като децата сами участваха в демонстрациите.

Полицейската академия е финалът на всяка смяна от лятната работа на децата. След откриването на инициативата на 17 юли, днес втората смяна деца преминаха през Академията. Работата с третата смяна подрастващи е насрочена за 14 август, а четвъртата – за 28 август. Партньори на ОДМВР-Разград в осъществяването й са Български червен кръст и Центърът за ученическо, техническо и научно творчество.

Детската полицейска академия се провежда вече 20 години. Подаръците за участниците в нея /тефтерчета със съвети за безопасност и химикали/ са факт благодарение на спонсорите "Амилум България" и "Балканфарма-Разград".

 

31 юли 2020

Наркооранжерия е открита в село Островче

Двама мъже, занимаващи се с отглеждане на марихуана, са задържани при специализирана полицейска операция под ръководството на Окръжна прокуратура – Разград, която се проведе днес на територията на село Островче. В хода на предприетите процесуално-следствени действия са извършени претърсвания в дома на 50-годишния от мъжете. В двора на къщата е открита наркооранжерия с 20 зрели растения от рода на конопа. Вътре криминалистите се натъкнали на помещение, оборудвано с вентилационна, напоителна и осветителна система, където се отглеждали още 45 растения в саксии. Намерени и иззети са над 40 броя шишета с химични вещества и прекурсори за производство на дрога. В отглеждането на канабиса 50-годишният мъж си имал помагач – 49-годишен от Попово, който живеел в къщата в Островче. Двамата са криминално проявени и осъждани: по-възрастният за престъпления, свързани с наркотици, а по-младият – за иманярство.

Продължава работата по разследване и документиране на престъпната им дейност.

 

29 юли 2020

Близо 1300 нарушения на пътя са засечени за седмица в Разградско

1294 нарушения на Закона за движение по пътищата са установени в периода от 20 до 26 юли 2020 г. През посочената седмица eкипите на „Пътна полиция“ при ОДМВР-Разград са съставили 659 фиша и 79 акта. Пет от актовете са издадени на неправоспособни шофьори. Акт е съставен и на водач, установен да управлява МПС без заплатена винетна такса.

Установени са трима водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол. При двама от тях концентрацията е била над 1,2 промила. Регистрациите на четири моторни превозни средства са прекратени – причината е неправоспособност на водачите.

През изтеклата седмица са регистрирани четири пътно-транспортни произшествия с четирима пострадали, сочи още справката на „Пътна полиция“.

Само в трите дни, когато се провеждаше специализирана полицейска операция по безопасност на движението, са установени 938 нарушения на скоростните режими. От 24 до 26 юли на територията на ОДМВР-Разград са проверени 441 превозни средства, а обхванатите лица са 557. Съставени са 29 акта и 127 фиша. В хода на проверките пътните полицаи са установили 9 случая, в които не се използват обезопасителните колани, двама водачи, които неправилно изпреварват друго превозно средство и трима, които не спазват пътните знаци и маркировката. 10 са засечените нарушения за неспазване на предимство и неправоспособност.

Връчените електронни фишове по време на операцията са 63.

28 юли 2020

Криминално проявен и осъждан за наркотици е задържан с близо 80 грама дрога

36-годишен мъж от село Стражец е задържан за притежание и разпространение на наркотици. На 22 юли при проведена полицейска операция по образувано досъдебно производство са извършени претърсвания на автомобили, имоти и личен обиск на лицето. В лек автомобил „Тойота“, ползван от него, са намерени и иззети 22 броя пакети с общо тегло 11,20 грама, които при тестване реагират на канабис. При личен обиск у мъжа са открити още 73 броя пакети с тегло 30,05 грама, реагиращи на амфетамин. В дома му в Стражец са намерени 40 пакетчета канабис с общо тегло 20 грама и 30 броя пакети амфетамин с тегло 15 грама. Иззети са електронна везна, сумата от 500 лв и семена марихуана, както и автомобилът. На криминално проявеният и осъждан мъж е повдигнато обвинение за търговия с дрога. Предстои прокуратурата да поиска по-строга мярка „задържане под стража“.

23 юли 2020

Проверяват най-уязвимите участници в движението

731 нарушения на Закона за движение по пътищата са установени в периода от 13 до 19 юли 2020 г. През посочената седмица eкипите на „Пътна полиция“ при ОДМВР-Разград са съставили 533 фиша и 68 акта. Два от актовете са издадени на неправоспособни шофьори. Санкциониран е мотоциклетист за нарушение на правилата за движение.

Установени са петима водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол. При четирима от тях концентрацията е била над 1,2 промила. Регистрациите на пет моторни превозни средства са прекратени – при един от случаите причината е неправоспособност на водачите, а в четири - заради употреба на алкохол.

През изтеклата седмица са регистрирани четири пътно-транспортни произшествия с осем пострадали, сочи още справката на „Пътна полиция“.

До 22.00 часа на 23 юли продължава специализираната полицейска операция за контрол спрямо водачите на дву-, три- и четири-колесни /АТВ/ превозни средства. Като едни от най-уязвимите участници в движението, те се проверяват за нужната правоспособност и за поставянето на защитни каски при управлението на тези видове МПС.

22 юли 2020