МВР

ОД Разград

 

Новини

4% ръст при разкриваемостта на криминални престъпления и подобрение в пътно-транспортната обстановка отчита за август ОДМВР-Разград

 

Пътно-транспортната обстановка се е подобрила по всички показатели през август в сравнение със същия период на 2018 година. От 01.08.2019г. до 31.08.2019г. на територията на Област Разград са настъпили общо 40 пътно-транспортни произшествия, от които 15 тежки, без загинали и със 17 ранени лица.

За разлика от предходните месеци основната причина за настъпилите тежки катастрофи през м.август е отнемането на предимство, а не несъобразената скорост от страна на водачите на МПС, уточни началникът на сектор „Пътна полиция“ главен инспектор Теодор Тодоров. Впечатление прави фактът, че 10 от тежките ПТП с 11 ранени лица са настъпили на кръстовища в населени места.

През август на територията на Област Разград са констатирани общо 1464 нарушения на скоростните режими от водачи на МПС. Най-фрапиращите са регистрирани съответно: на 18.08.2019г. в 10.16 ч. на гл.път I-2, в близост до разклон за с.Езерче, от водач на л.а. „АУДИ А8“ с великотърновка регистрация, който се е движил със скорост от 181 км/ч. при ограничение от 90км./ч.; на 13.08.2019г. в 23.00ч., в с.Ушинци водач на л.а. „Форд Мондео“ с варненска регистрация се е движил с 117 км/ч., при ограничение на скоростта за населено място от 50км./ч.; На 19.08.2019г. в 00.00ч., в с.Ушинци водача на л.а. „Рено“ с варненска регистрация се е движил с 106 км/ч., при ограничение на скоростта за населено място от 50км./ч.;

За месец август са проведени 38 специализирани полицейски операции за противодействие на престъпленията, опазване на обществения ред, осигуряване на безопасността на движението и намаляване на предпоставките за настъпване на тежки ПТП, каза пред журналисти заместник директорът на ОДМВР-Разград комисар Константин Костов. От началото на 2019 г. в ОДМВР Разград, са регистрирани общо 750 криминални престъпления спрямо 894 за периода на 2018 г., което е намаление с 16,11%. Коефициентът на престъпност е 668,39 престъпления на 100 хил.души, за 2018 г. е бил 796,37. Разкриваемостта е 64,67% спрямо 59,51% за 2018 г. или ръст с 4%.

През месеца са регистрирани 4 престъпления за притежание и разпространение на наркотични вещества. Общото количество наркотични вещества установено през август е 3,95 грама амфетамин, 3,5 грама марихуана и 13 броя растения марихуана.

Общо през месеца са разкрити 71 престъпления. Установените извършители са 69 лица (вкл. регистрирани през предходни периоди), от които 37,7% имат и предишни криминални прояви, а 44% са безработни.

 

13 сеп 2019

Разградските огнеборци отбелязват професионалния си празник с поредица от инициативи

От 9 до 15 септември се провежда традиционната седмица на пожарната безопасност

 

Победителите в областното ниво на международния конкурс „С очите си видях бедата” бяха наградени днес в залата на Художествена галерия „Проф. Илия Петров”. В 17-тото поред издание се включиха 97 рисунки, участвали в общинските етапи на конкурса от всички учебни заведения в Разградска област. До оценяване бяха допуснати 86 творби на малки художници. По регламент конкурсът се провежда в три категории и три възрастови групи. Наградите връчиха областният управител Гюнай Хюсмен и кметът на Разград Валентин Василев.

След церемонията по награждаването всички присъстващи имаха възможност да разгледат част от машините, които разградските огнеборци използват при гасене на пожари. Със специализирано оборудване пожарникарите направиха демонстрация как се освобождава пострадал при катастрофа, затиснат в автомобил.

Преди това през седмицата пожарникарите поднесоха цветя пред паметната плоча на загиналия при изпълнение на служебния си дълг младши сержант Стефан Димитров в кубратското село Каменово. С кратко слово за професионалното минало и с едноминутно мълчание служителите преклониха глави пред паметта на разградския огнеборец.

В дните от 9 до 15 септември се организира традиционната седмица на пожарната безопасност. Структурите на ГДПБЗН в цялата страна провеждат редица дейности, свързани с подобряване на превенцията от пожари и бедствия, обучение на подрастващите и населението за повишаване културата на безопасност, представяне и популяризиране на професията на пожарникаря и спасителя.

 

13 сеп 2019

Три деца са пострадали в катастрофи през летните месеци в Разградско

Засилено ще е полицейското присъствие при старта на новата учебна година

Засилено полицейско присъствие е осигурено за първия учебен ден около всички училища, детски градини, натоварени и опасни пътни участъци, кръстовища и пешеходни пътеки в област Разград. Освен сектор “Пътна полиция”, в началото на учебната година участие в охранителните и организационни дейности ще вземе целият униформен състав на полицията.

Служители на ОДМВР са провели срещи с представители на Регионалния инспекторат по образованието, с кметове на общини, директори на училища, с цел набелязване на съвместни действия по организиране началото на новата учебна година и недопускане на нарушения на обществения ред.

На места вече са извършени проверки на сградите на училищата и детските градини с цел даване на предписания за подобряване на тяхната физическа защита и недопускане на нерегламентирано проникване в тях. Срещи се провеждат и с охранителните фирми, пазещи училищата и детските градини, като се обръща внимание да следят за лица със съмнително поведение в и около обектите. Уточнени са начините за бърза връзка на училищните ръководства, охранителните фирми и представителите на районните управления.

Предстоят системни проверки в питейни и увеселителни заведения за пребиваване на малолетни и непълнолетни лица в тях, както и за нерегламентирана продажба на алкохол и тютюневи изделия. Създадена е организация за противодействие на разпространение на наркотични вещества в районите на училищата, като се провеждат периодично полицейски операции.

От 1 септември до 31 октомври се провежда традиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“, а за периода 16-ти септември – 31-ви октомври, с цел предотвратяване на пътни произшествия, ще бъде осигурено полицейско присъствие и контрол в районите на училищата по време на отиване и връщане на децата от учебните заведения. При необходимост движението ще се регулира ръчно.

През трите ваканционни месеца на територията на ОДМВР-Разград са настъпили три пътно-транспортни произшествия с деца на възраст от 9 до 12 години. Две от децата са пострадали като пътници в автомобили, а третото – като пешеходец. На 15 юни около 22.20 часа на пътя Разград – Ясеновец – Исперих водач на „Тойота Раф“ се преобръща извън пътното платно. Леко пострадало е 12-годишно момче, което се возело в джипа. На 12 юли около 18.30 часа 10-годишно момиче излиза внезапно на пътното платно в село Китанчево и е ударено от „Опел Астра“, управляван от 34-годишна жена от Исперих с шест годишен стаж като шофьор. На 14 юли около 16 часа по път Е-70 в района на село Осенец румънски „Форд“ се блъсна в насрещно движещ се товарен автомобил. 9-годишно момче пострада тежко и заедно с баща му бяха откарани в МБАЛ-Разград.

„Седмица за превенция на детската пътна безопасност” са дните от 23 до 29 септември, като 28.09. е обявен за „Ден на превенцията”. Тогава в град Плевен ще се проведе 27-мият национален конкурс „Пътен полицай на годината – 2019”.

10 сеп 2019

Близо 400 нарушения за седмица са засечени по пътищата на Разградска област

357 нарушения на Закона за движение по пътищата са установени в периода от 2 до 8 септември 2019 г. През посочената седмица eкипите на „Пътна полиция“ при ОДМВР-Разград са съставили 201 фиша и 74 акта. 7 от актовете са на неправоспособни водачи.

Установени са трима водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол. При единия от тях концентрацията е била над 1,2 промила.

Седем моторни превозни средства са спрени от движение – шест от тях заради неправоспособност на водачите им и едно заради употреба на алкохол от страна на шофьора.

През периода пътните полицаи са извършили 52 проверки за употреба на дрога при шофиране. Не са установени положителни проби.

През изтеклата седмица са регистрирани две пътно-транспортни произшествия, при които са пострадали двама души.

10 сеп 2019

Засилени мерки за сигурност по празничните дни, свързани със Съединението на България

Предприети са всички необходими мерки за нормалното и безпроблемно протичане на честванията по повод 134 години от Съединението на България – 6-ти септември и свързаните с празника почивни дни. В ОДМВР-Разград своевременно ще бъде получавана информация за местата и характера на мероприятията, свързани с празника и с други публични прояви. Съобразно изискванията на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия е завишен контролът при транспортирането, законната употреба и съхранението на взривни вещества, огнестрелно оръжие, боеприпаси и пиротехнически средства с цел недопускане на инциденти.
По време на предвидените публични прояви общественият ред ще се осигурява със силите на Охранителна полиция по места.

Криминалистите обръщат внимание на гражданите, че телефонните измамници се активизират през празнични дни. Остава препоръката към жителите на областта да не влизат в контакт с непознати лица по телефона и да не предават по никакъв повод поискани им пари. Да бъдат бдителни за съмнителни лица на места с присъствие на много хора и да помолят близки да наглеждат жилищата им, ако ще отсъстват през празничните дни.

Пътна полиция при ОДМВР- Разград предприема мерки за осигуряването на безопасното движение по пътищата в областта за периода от 6 септември до 9 септември. Патрулни автомобили и полицейски служители ще подпомагат движението по пътищата в цялата област, ще осъществяват контрол за спазване на скоростните режими в населените и извън населените места, употреба на алкохол и упойващи вещества от водачите, използването на обезопасителни колани и системи. На 5 септември от 12:00 до 20:00 часа и на 6 септември от 8:00 до 12:00 часа е създадена необходимата организация за бързо, безпроблемно и безопасно напускане на града, както и при изходите на Разград – в посока град София, град Русе и град Варна. Същата организация е създадена и за последния почивен ден - 8 септември, за времето от 14:00 до 20:00 часа, когато се очаква обратен трафик. В почивните дни се предвижда и провеждане на специализирана полицейска операция, насочена срещу шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества, ще се проверява и за правоспособността на водачите. Проверките ще се извършват по всички пътища и малките населени места.

От 5 до 8 септември по всички направление в Разградска област ще има засилен контрол на скоростните режими. При осъществяването на контрола на движението по пътищата ще се използват всички налични технически средства в ОДМВР – Разград за контрол на скоростта. Служителите на пътна полиция ще извършват проверки относно влезли в сила незаплатени наказателни постановления и фишове, като при наличие на такива на водачите ще бъдат отнемани свидетелствата за управление до заплащането на дължимите глоби.
От сектор „Пътна полиция“ призовават водачите на моторни превозни средства да спазват скоростните режими и правилата за безопасно движение, както и да бъдат търпеливи, ако на места се получат затруднения в придвижването.

 

05 сеп 2019

За седмица 7 превозни средства са спрени от движение заради неправоспособност на водачите

264 нарушения на Закона за движение по пътищата са установени в периода от 26 август до 1 септември 2019 г. През посочената седмица eкипите на „Пътна полиция“ при ОДМВР-Разград са съставили 575 фиша и 64 акта. 7 от актовете са на неправоспособни водачи.

Установени са четирима водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол. При двама от тях концентрацията е била над 1,2 промила.

9 моторни превозни средства са спрени от движение – седем от тях заради неправоспособност на водачите им и две заради употреба на алкохол от страна на шофьора.

През периода пътните полицаи са извършили 55 проверки за употреба на дрога при шофиране. Не са установени положителни проби.

През изтеклата седмица е регистрирано едно пътно-транспортно произшествие, при които е пострадал един човек.

03 сеп 2019