МВР

ОД Разград

 

Новини

Служители на ОДМВР-Разград разкриха участник в телефонни измами

 

Криминалисти от ОДМВР-Разград разкриха извършена на 1 август телефонна измама. Тогава 83-годишна жена от Разград получава обаждане на стационарен телефон от „полицейски служител“. Мнимият полицай обяснил на възрастната жена, че трябва да предаде наличните си пари във връзка с акция по залавяне на телефонни измамници. Потърпевшата хвърлила през терасата на дома си 3960 лв, 245 щатски долара, 25 канадски долара, 15 леи и златни накити. В хода на образуваното досъдебно производство и предприетите съвместни издирвателни действия със служители от ГДНП и СДВР е установен извършителят на престъплението – мъж на 56 години, роден в град Исперих, с адрес в град София, криминално проявен и осъждан за измами и документни престъпления. След като извършва измамата в Разград, мъжът действа на територията на ОДМВР-Габрово, а след това и на територията на СДВР. Задържан е при поредното прибиране на пари от жертва на измама в София. Предстои да бъдe изяснена съпричастността му към регистрираните престъпления и да бъде привлечен като обвиняем. Продължава работата по разследването и документирането на извършените криминални деяния под ръководството на Районна прокуратура – Разград.

 

19 авг 2019

Мрежа за проституция разбиха криминалисти от ОДМВР-Разград

Двама мъже са задържани за сводничество и пране на пари при специализирана полицейска операция на служители от ОДМВР-Разград под ръководството на Окръжна и Районна прокуратура – Разград. Предприетите на 14 август процесуално-следствени действия са във връзка с досъдебно производство за склоняване към проституция и следствено дело за пране на пари. На територията на Разград, Хасково и Силистра са извършени претърсвания на 6 адреса, при които са намерени и иззети над 600 грама златни накити, парични средства в евро и лева, придобити по незаконен път и други веществени доказателства, имащи отношения към извършваната престъпна дейност.

В хода на предприетите действия са задържани двама мъже – на 43 и на 21 години от село Бабук, обл. Силистра. С прокурорско разпореждане мярката им за задържане е удължена на 72 часа. Предстои да бъде внесено искане в съда за вземане на постоянна мярка „задържане под стража“.

В хода на разследването са събрани данни, че лицата са извършвали престъпната си дейност на територията на страната и в три държави – членки на ЕС.

 

16 авг 2019

Над 60 деца се включиха в третата Детска академия по безопасност

Децата от ЦУТНТ, участници в третата смяна на „Еколято 2019”, и малчуганите от център „Резонанс” в Разград преминаха през последната за това лято Детска академия по безопасност. Демонстрация за всички присъстващи направи водач на полицейско куче. Децата видяха как кучето Вини намери наркотици, скрити в дървени сандъчета, а след това имаха възможност да поиграят с животното. Участниците в третата Академия показаха и знания за своята безопасност във викторина с награди.

Разделени на групи те разгледаха служебните автомобили и научиха спецификите на работа в различните полицейски звена.

Младши експерт от Научно-техническата лаборатория при ОДМВР-Разград разказа на децата как се извършват огледи на местопрестъпления, как се изземат следи от слюнка, кръв, мирис, за да се превърнат в доказателства за извършено криминално деяние. Участниците оставиха свои пръстови отпечатъци, а експертът им показа нагледно как се снемат дактилоскопски следи.

От началника на сектор „Пътна полиция” научиха правилата за безопасно управление на велосипеди и поставяне на предпазни колани в автомобилите. Интересуваха се кога имат право да управляват мотопед, скутер или АТВ.

В секцията на БЧК се запознаха с принципите за оказване на първа помощ в различни ситуации, като сами участваха в демонстрациите.

Полицейската академия е финалът на всяка смяна от лятната работа на децата. За едно лято през нея минават около 200 подрастващи. Целта е да трупат знания и умения как да реагират при критични ситуации и природни бедствия, да се запознаят с действащото законодателство, да придобият чувство за отговорност и работа в екип, както и да осмислят свободното си време през ваканцията.

 

09 авг 2019

Влошаване на пътно-транспортната обстановка отчита за месец юли ОДМВР-Разград

Пътно-транспортната обстановка се е влошила по всички показатели през юли в сравнение със същия период на 2018 година. Значително е нарстнал броят на пътно-транспортните произшествия, както и броят на загиналите и ранените. От 01.07.2019г. до 31.07.2019 г. на територията на Област Разград са настъпили общо 54 катастрофи, от които 17 тежки, с 4-ма загинали и 18 ранени. Основната причина за настъпилите тежки ПТП с убити лица е „навлизане в лентата за насрещно движение“ и „внезапната промяна в посоката на движение на МПС“, уточни началникът на сектор „Пътна полиция“ главен инспектор Теодор Тодоров. Въпреки засиления контрол и допълнителните екипи, разположени по републиканската пътна мрежа в периода на летния сезон, засиленият поток на автомобили с туристи, с чужда, предимно румънска регистрация, пътуващи по направление към Черноморието, усложнява обстановката.

За юли на територията на Област Разград са констатирани общо 1294 нарушения на скоростните режими от водачи на МПС. Най-фрапантното такова нарушение е засечено на 25.07.2019г. на км.74+200 по гл.път I-2 /в близост до разсадника/, от водача на л.а. „АУДИ А3“ с разградска регистрация, който се е движил със скорост от 148 км/ч. при ограничение от 90 км./ч. На същото място и на същата дата, водачът на л.а. „Тойота Рав 4“ с варненска регистрация се е движил с 144 км/ч. Друго подобно нарушение е извършено от водач на л.а. „Фолкваген Т-Рок“ с русенска регистрация, който по гл.път I-2 при км.79+384 /отбивка “Момин рид“/, при ограничение от 90 км/ч се е движил със скорост от 145 км/ч.

За месец юли са проведени 21 специализирани полицейски операции за противодействие на престъпленията, опазване на обществения ред, осигуряване на безопасността на движението и намаляване на предпоставките за настъпване на тежки ПТП, каза пред журналисти заместник директорът на ОДМВР-Разград комисар Константин Костов. От началото на 2019 г. са регистрирани общо 641 криминални престъпления спрямо 767 за периода на 2018 г., което е намаление с 16.43%.

Увеличение по линия „Измами“ с 33% се отчита от началото на 2019 г. Регистрирани са 24 измами срещу 18 за същия период на 2018 г. Разкрити са 9, или 37,5% разкриваемост. „Телефонните измами“ са 11, като 6 от тях са разкрити.

Увеличение с 10,34% се наблюдава и по линия „Наркотици“. Регистрираните престъпления за притежание и разпространение на наркотични вещества от началото на годината са 32, за същия период на 2018 г. са били 29.

Установените извършители на регистрирани през периода престъпления са 30. Общо през месеца са разкрити 73 престъпления, а установените извършители са 72 (вкл. регистрирани през предходни периоди).

 

08 авг 2019

Пари, злато и вещи за над 1 млн лв иззеха служители на ТЗ "БОП" и ОДМВР-Разград при съвместна полицейска операция

Задържани са четирима души за пране на пари

Четирима души са задържани за пране на пари и укриване на данъци при съвместна специализирана полицейска операция на ТЗ „БОП“ – Русе и ОДМВР-Разград. Процесуално-следствените действия се проведоха рано тази сутрин в хода на образуваните две досъдебни производства. Извършени са претърсвания на четири имота – един в Разград и три в село Ясеновец. В тайник зад картина в единия от имотите, собственост на 41-годишен мъж, са открити над 400 000 евро. Иззети са повече от 3 кг златни накити, 150 хил лв, черна техника и три автомобила от висок клас. Криминално проявеният за данъчни престъпления 41-годишен мъж е привлечен като обвиняем, съобщи на извънредна пресконференция днес окръжният прокурор на Разград Тихомир Тодоров. Останалите трима задържани са 22-годишният му син, 62-годишният му баща и 38-годишна жена, с която мъжът живее на семейни начала. Образуването на делото започнало преди два месеца след анонимен сигнал, подаден лично до окръжния прокурор. В хода на разследването е установено, че типичната алоджийска схема е усъвършенствана – мъжът действал с подставени лица, като теглел парите от държави извън еврозоната, за да не могат да бъдат проследени.

Продължава работата по документиране и разследване на престъпната дейност. Мярката за задържане ще бъде удължена на 72 часа, уточниха от прокуратурата.

06 авг 2019

Мобилни екипи от полицейски служители се срещат с представители на местната власт и граждани в малките населени места

График на срещите през месец август

 

От ноември 2017 г. мобилни екипи от полицейски служители от охранителна, криминална и икономическа полиция на ОДМВР-Разград провеждат ежемесечни срещи с представителите на местната власт и гражданите в малките населени места.
Изнесените приемни се организират независимо от служителите, определени за обслужване на съответния район. Целта е да се постигне по-добър резултат в противодействието на конвенционалната престъпност и опазването на обществения ред. Гражданите и представителите на местната власт могат да подават сигнали за нарушения на Закона за движение по пътищата, нарушения на обществения ред и престъпления, както и сигнали, които налагат предприемането на действия от други компетентни институции. Със заповед на областния директор и по разпореждане на главния секретар на МВР инициативата продължава да се осъществява.

През август графикът на мобилните екипи е:

 

Дата

Населено място

Време на провеждане

1

01.08.2019г.

с.Стражец /кметство/

09.00ч.-09.30ч.

2

01.08.2019г.

с. Раковски /кметство/

09.30ч.-10.00ч.

3

01.08.2019г.

с.Липник /кметство/

10.00ч.-10.30ч.

4

01.08.2019г.

с.Киченица /кметство/

10.30ч.-11.00ч.

5

08.08.2019г.

с.Просторно /кметство/

09.00ч.-09.30ч.

6

08.08.2019г.

с.Топчии /кметство/

09.30ч.-10.00ч.

7

08.08.2019г.

с.Побит камък /кметство/

10.30ч.-11.00ч..

8

08.08.2019г

с. Дянково /кметство/

11.10ч.-11.40ч.

9

15.08.2019г

с.Радинград /кметство/

09.00ч.-09.30ч.

10

15.08.2019г

с.Недоклан /кметство/

10.00ч.-10.30ч.

11

15.08.2019г

с.Ясеновец /кметство/

10.40ч.-11.10ч.

12

15.08.2019г

с.Черковна /кметство/

11.20ч.-12.00ч.

13

22.08.2019г.

с.Дряновец /кметство/

09.00ч.-09.30ч.

14

22.08.2019г.

с.Осенец /кметство/

09.30ч.-10.00ч.

15

22.08.2019г.

с.Балкански /кметство/

10.00ч.-10.30ч.

16

22.08.2019г.

с.Благоево /кметство/

10.30ч.-11.00ч.

17

29.08.2019г.

с.Костанденец /кметство/

09.00ч.-09.30ч.

18

29.08.2019г.

с.Езерче /кметство/

10.00ч.-10.30ч.

19

29.08.2019г.

с.Гецово /кметство/

11.00ч.-11.30ч.


05 авг 2019