МВР

ОД Разград

 

Новини

Над 400 първолачета от общините Разград и Цар Калоян ще получат подаръци от полицията

За 20-та поредна година полицията в Разград провежда своите срещи с първокласници. Инициативата този път стартира от СУ “Христо Ботев” в Разград, където за първи път прага на класните стаи са прекрачили 22 деца. По традиция служителите на реда раздават специални подаръци, които да са полезни за децата и техните родители. Малчуганите се запознават с инспекторите от Детска педагогическа стая, научават специфични детайли за отличителните знаци, видовете полицейски служители, направленията в тяхната дейност и отговорностите на различните служби. Първоначалните беседи са свързани с теми по безопасност на движението, рискове при общуване с непознати и действия при евентуални кризисни ситуации.

За първи път тази година първокласниците ще получат тефтерчета, които да послужат при комуникацията между родител и класен ръководител. Вече са посетени ОУ „Отец Пасий”, ОУ „Никола Икономов” и ОУ„Н.Й.Вапцаров”. Срещите продължават по съгласуван с РУО на МОН график. Инспекторите Детска педагогическа стая ще посетят всяко училище в община Разград и община Цар Калоян до 19 ноември.

Националната програма на МВР „Работата на полицията в училищата” стартира през 2000 г. Целта й е да повиши доверието в полицейските структури и нивото на сигурност сред подрастващите. По време на обучението инспекторите от Детска педагогическа стая представят в учебните часове теми, свързани със структурата на полицията, пътната безопасност, опасните непознати, последствия от престъпленията, видовете и въздействията на наркотиците, правата и задълженията на гражданите, безопасно поведение в интернет и др. Програмата обхваща обучението на ученици от 8 до 18-годишна възраст.

 

11 ное 2020

Двама души изгубиха живота си при катастрофи през изминалата седмица

204 са общо нарушенията на Закона за движение по пътищата, установени в периода от 2 до 8 ноември 2020 г. През посочената седмица eкипите на „Пътна полиция“ при ОДМВР-Разград са съставили 238 фиша и 29 акта. Три от актовете са издадени на неправоспособни шофьори.

Установени са двама водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол. И при двамата концентрацията е била под 1,2 промила. Прекратена е регистрацията на четири моторни превозни средства – в два от случаите причината е неправоспособност на водачите, в един – употреба на алкохол от страна на шофьора, а в останалите два – употреба на наркотични вещества от страна на водачите.

През изтеклата седмица са регистрирани три пътно-транспортни произшествия с двама загинали и трима ранени, сочи още статистиката на „Пътна полиция“.

10 ное 2020

На 15 ноември отбелязваме Световния ден в памет на жертвите при ПТП

С решение от 26 октомври 2005 г. на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации всяка трета неделя на месец ноември е определена за Световен ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. През 2020 г. Световният ден е на 15 ноември. Ежегодно Министерството на вътрешните работи подкрепя събитията в памет на загиналите при движение по пътищата на страната и извън нея, а от името на ведомството се отправя призив към българската общественост, институциите и организациите да са съпричастни с отбелязването на Световния ден.

Чрез дирекция „Вероизповедания" към Министерски съвет и Националния съвет на религиозните общности в България се организира почитането на паметта на жертвите при пътнотранспортни произшествия чрез служителите на официално представените в страната религии. Тази година отбелязването на Световния ден ще е в седмицата от 9 до 15 ноември, като за православното християнство почитането на пострадалите ще е в неделя (15.11.2020 г.).

От началото на годината до момента на територията на ОДМВР-Разград са настъпили 333 пътно-транспортни произшествия, от които 92 тежки. При катастрофи са загинали 11 души и са били ранени 112.

Обръщение на Министъра на вътрешните работи

06 ное 2020

Един човек е загинал при пътно-транспортните произшествия, регистрирани през изтеклата седмица

264 са общо нарушенията на Закона за движение по пътищата, установени в периода от 26 октомври до 2 ноември 2020 г. През посочената седмица eкипите на „Пътна полиция“ при ОДМВР-Разград са съставили 281 фиша и 53 акта. Три от актовете са издадени на неправоспособни шофьори.

Установени са двама водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол. И при двамата концентрацията е била над 1,2 промила. Прекратена е регистрацията на пет моторни превозни средства – в три от случаите причината е неправоспособност на водачите, в останалите два – употреба на алкохол от страна на шофьорите.

През изтеклата седмица са регистрирани три пътно-транспортни произшествия с един загинал и двама ранени, сочи още статистиката на „Пътна полиция“.

03 ное 2020

Работното време на сектор "БДС" се удължава до 19 часа

Сектор „Български документи за самоличност“ при ОДМВР-Разград уведомява, че работното време на служителите ще бъде променено от 08.30ч. до 19.00ч. без прекъсване от понеделник до петък, считано от 02.11.2020 г. Служителите на сектора в РУ-Исперих, РУ-Кубрат и РУ-Лозница ще бъдат с работно време от 08.30ч. до 17.30ч.

ОДМВР-Разград призовава гражданите да спазват противоепидемичните мерки – носенето на маски, спазването на дистанция, дезинфекция на ръцете при влизане в помещенията на сектора.

 Информация за м.октомври 2020 г. за приети заявления за издаване на български лични документи:

01.10.2020г.

до

31.10.2020г.

Лични

карти

общо

Паспорти

общо

СУМПС

БДС-ОДМВР

1922

1221

-

БДС-РУ-Исперих

394

184

99

БДС-РУ-Кубрат

338

131

87

БДС-РУ-Лозница

109

30

10

Сектор Пътна полиция

-

-

609

Общо за ОДМВР

2763

1566

805

 

До края на настоящата година изтичат 8086 лични карти, 7008 паспорта и 3433 свидетелства за управление на МПС. По данни на МВР за 2021г. предстои подмяната на 19645 лични карти, 12287 паспорта и 7158 СУМПС.

Притежателите на електронен подпис може да се възползват от предоставените услуги за прием на заявления чрез портала за електронни услуги на МВР.

Напомняме, че всички граждани с постоянен адрес на територията, обслужвана от ОДМВР-Разград, имат възможност да подават заявления за издаване на български лични документи с платена такса за обикновена услуга във всяко едно от звената „Български документи за самоличност“ на територията на Област Разград.

 

02 ное 2020

От 1 ноември започва акция "Зима"

По време на миналогодишната акция в Разградско са проверени близо 500 превозни средства

От 1 до 30 ноември на територията на страната се провежда традиционната акция „Зима“. Тя е инициирана от Съюза на българските автомобилисти и се осъществява в партньорство с отдел „Пътна полиция“ – ГДНП и с подкрепата на Българския Червен кръст, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, Агенция „Пътна инфраструктура“, Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ и други партньори.

През миналогодишната акция „Зима“ на територията на ОДМВР-Разград са установени 21 превозни средства с неизправности по осветителните системи. Статистиката сочи, че през есенно-зимния период /от 01.11.19 год. до 31.03.20 год./ са възникнали общо 184 ПТП, от които 39 тежки с 2 загинали и 50 ранени. В сравнение със същия период на 2018 година общият брой на произшествията се е увеличил с 29.

През ноември 2019 г. по време на провеждане на акция „Зима“ на територията на областта са настъпили 4 тежки ПТП със 7 ранени. В сравнение със същия период на 2018 год. тежките ПТП са били 9 с 1 загинал и 18 ранени.

От 01.11.2019 г. до 31.03.2020 г. за извършени нарушения по ЗДвП и КЗ са съставени общо 4 981 глоби по фиш и 1 684 акта. Издадени са 607 заповеди за принудителни административни мерки и 6 409 електронни фиша.

През трите кампании на акция „Зима“ - 2019 са проведени общо 15 специализирани полицейски операции, при които са проверени 276 леки автомобила, 92 товарни автомобила, 26 мотоциклета, 14 мотопеда, 36 селскостопанска техника и 13 ППС с животинска тяга. Установени са 21 ППС с неизправности по осветителните системи и сигнализацията, 6 ППС с разкъсани или износени гуми, 6 ППС с неизправности при устройствата за измиване на предното стъкло и 14 превозни средства с други технически неизправности. Съставени са 15 акта, наложени са 42 глоби с фиш и 8 ППС са спрени от движение.

От 2014 г. акция „Зима“ се провежда в три кампании, които и тази година са със следните акценти:

От 1 до 10 ноември – кампания „С безопасно пътно превозно средство през зимата“, насочена към водачите на ППС /пътни превозни средства/ - велосипеди, превозни средства с животинска тяга и др. Контролът в тази десетдневка ще бъде насочен към:

- спазването на въведените ограничения за движение на велосипеди, индивидуални електрически превозни средства, ППС с животинска тяга и селскостопанска техника по определени пътища или участъци от републиканската пътна мрежа;

- недопускане движение по пътищата и улиците на технически неизправни ППС без необходимото оборудване;

- недопускане движението извън населените места, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост на велосипедисти без светлоотразителна жилетка;

- недопускане движението на водачи на индивидуални електрически превозни средства в тъмните часове на денонощието и/или при намалена видимост без светлоотразителни елементи върху видимата част на облеклото, позволяващи да бъдат лесно забелязани, или без каска, ако водачите са на възраст до 18 години;

- недопускане движението през тъмната част на денонощието на водачи на ППС с животинска тяга без светлоотразителни жилетки;

- недопускане управлението на велосипеди по магистралните пътища.

Втората кампания стартира от 11 и продължава до 20 ноември и е с наименование „Пешеходци, пътници и водачи за толерантност на пътя“.

Контролната дейност на пътна полиция в тази десетдневка ще бъде насочена към превенция над поведението на пешеходците и пътниците, както и над водачите, неосигуряващи предимство на пешеходците.

В третата десетдневка на месец ноември (21 – 30 ноември) е планирана кампанията „Безопасно шофиране през зимата“. Тя е насочена към водачите на моторни превозни средства, техническата изправност на ППС и поведението на водачите спрямо пешеходците. Пътните полицаи ще насочат контрола над техническата изправност на автомобилите и над поведението на водачите.

От Пътна полиция обръщат специално внимание на водачите на моторни превозни средства, които трябва:

- да сменят гумите с подходящи за зимни условия или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм;

- да проверят изправността на всички светлинни източници на превозното средство;

- да се движат с изправна стъклопочистваща система.

По време на акция „Зима“ е планирано и извършването на оглед за състоянието на пътните настилки, сигнализацията с пътни знаци и пътна маркировка и осветеността на участъците от уличната мрежа с повишена опасност за пътнотранспортни произшествия. При необходимост ще бъдат изготвяни предписания до собствениците на пътя.

Основните препоръки за безопасно шофиране при зимни условия:

- използване на гуми, предназначени за зимни условия, или на гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм през периода от 15 ноември до 1 март

- оборудване на 3- и 4-колесните МПС със задължителните аптечка, обезопасителен триъгълник, пожарогасител и светлооотразителна жилетка

- оборудване на превозните средства и с други средства за безопасно пътуване през зимата като: вериги за сняг, одеяло, лопатка, зарядно за акумулатор, въже за теглене

- зареждане с антифриз

- замяна на течността за измиване на стъклата с незамръзващ препарат

- проверка на изправността на отоплителната система

- преглед на светлинните източници и светлоотразителната сигнализация на превозното средство

- добавяне на светлоотразителни елементи към облеклото на пешеходците

- използване на пешеходните подлези, надлези и пешеходни пътеки за безопасно пресичане

- използване на светлоотразителни жилетки от водачите на велосипеди задължително при движение извън населените места, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост

30 окт 2020