МВР

ОД Смолян

 

Новини

ПРЕЗ 2020 Г. ИЗТИЧА СРОКЪТ НА ВАЛИДНОСТ НА 41214 БРОЯ БЪЛГАРСКИ ЛИЧНИ ДОКУМЕНТИ НА ГРАЖДАНИ ОТ СМОЛЯНСКА ОБЛАСТ!

УВАЖАЕМИ ГРАЖДАНИ,

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗТИЧАЩИЯ СРОК НА ВАЛИДНОСТ НА ГОЛЯМ БРОЙ ДОКУМЕНТИ ЗА САМОЛИЧНОСТ ПРЕЗ 2020 Г. И ОЧАКВАНИЯ УВЕЛИЧЕН ПРИЕМ НА ЗАЯВЛЕНИЯ ЗА ИЗДАВАНЕ И ПОДМЯНА НА БЪЛГАРСКИ ЛИЧНИ ДОКУМЕНТИ ВИ УВЕДОМЯВАМЕ:

• В СЛУЧАЙ, ЧЕ ПОСТОЯННИЯТ ВИ АДРЕС Е НА ТЕРИТОРИЯТА НА СМОЛЯНСКА ОБЛАСТ, ЗАЯВЛЕНИЕ ЗА ИЗДАВАНЕ НА БЪЛГАРСКИ ЛИЧНИ ДОКУМЕНТИ МОЖЕ ДА ПОДАДЕТЕ ВЪВ ВСЯКО ОТ ЗВЕНАТА „БЪЛГАРСКИ ДОКУМЕНТИ ЗА САМОЛИЧНОСТ“:

 • В ОДМВР-СМОЛЯН В ГР. СМОЛЯН, БУЛ. „БЪЛГАРИЯ“ № 67;
 • В РУ-ДЕВИН, РУ-МАДАН, РУ-ЗЛАТОГРАД И РУ-ЧЕПЕЛАРЕ.

• ЗАЯВЛЕНИЕ ЗА ИЗДАВАНЕ НА БЪЛГАРСКИ ЛИЧНИ ДОКУМЕНТИ МОЖЕ ДА СЕ ПОДАДЕ И ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ЧРЕЗ АВТОМАТИЗИРАНАТА ИНФОРМАЦИОННА СИСТЕМА ЗА ЕЛЕКТРОННИ УСЛУГИ НА МВР НА ИНТЕРНЕТ АДРЕС: e-uslugi.mvr.bg, КОГАТО ЛИЦЕТО ПРИТЕЖАВА ВАЛИДНО КВАЛИФИЦИРАНО УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА ЕЛЕКТРОНЕН ПОДПИС, ПРИ УСЛОВИЯ И РЕД РЕГЛАМЕНТИРАН В ЧЛ. 18а ОТ ЗАКОНА ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ЛИЧНИ ДОКУМЕНТИ;

• МОЖЕ ДА ПОДМЕНИТЕ СВОЯ ДОКУМЕНТ ЗА САМОЛИЧНОСТ ПРЕДИ ИЗТИЧАНЕ НА НЕГОВИЯ СРОК НА ВАЛИДНОСТ;

ПРИ НЕОБХОДИМОСТ, НА САЙТА НА ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ НА МВР-СМОЛЯН (http://www.mvr.bg/smolyan) ЩЕ БЪДЕ ПУБЛИКУВАНА ЕЖЕДНЕВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА БРОЯ НА ПРИЕТИТЕ ЗАЯВЛЕНИЯ ЗА ИЗДАВАНЕ НА БЪЛГАРСКИ ЛИЧНИ ДОКУМЕНТИ ЗА ВСЯКО ОТ ЗВЕНАТА „БЪЛГАРСКИ ДОКУМЕНТИ ЗА САМОЛИЧНОСТ“ КЪМ ОДМВР-СМОЛЯН.

ПРИ НЕОБХОДИМОСТ, НА САЙТА НА ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ НА МВР-СМОЛЯН (http://www.mvr.bg/smolyan) ЩЕ БЪДЕ ПУБЛИКУВАНА ЕЖЕДНЕВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА БРОЯ НА ПРИЕТИТЕ ЗАЯВЛЕНИЯ ЗА ИЗДАВАНЕ НА БЪЛГАРСКИ ЛИЧНИ ДОКУМЕНТИ ЗА ВСЯКО ОТ ЗВЕНАТА „БЪЛГАРСКИ ДОКУМЕНТИ ЗА САМОЛИЧНОСТ“ КЪМ ОДМВР-СМОЛЯН.

27 ное 2019

РЕЗУЛТАТИ ОТ ДЕЙНОСТТА НА СЛУЖИТЕЛИТЕ ОТ СЕКТОР „ПЪТНА ПОЛИЦИЯ“ ПРИ ОДМВР-СМОЛЯН ЗА ПЕРИОДА 01.01.2019г. – 31.12.2019г.

 

Намаление на катастрофите със 73, на загиналите - с един, и на ранените с 8 отчита ОДМВР-Смолян за 2019г. Четирима са загинали при катастрофи през годината, а през 2018г. те са били петима.За дванадесетте месеца на годината са установени 263 водачи, управлявали МПС под въздействието на алкохол или наркотични вещества, като 29-ма водачи, които са били видимо под влиянието на алкохол или наркотични вещества, са отказали да бъдат тествани с техническо средство. 146-ма са установените неправоспособни водачи.

През 2019г. на територията на ОДМВР-Смолян са регистрирани 326 пътно-транспортни произшествия, при 75 от тях са загинали четирима участници в движението и 106 са ранени. За същия период на миналата година произшествията са били 399, като при 87 от тях са убити петима участници движението и 114 са ранени. Забелязва се намаление на броя на произшествията, намаление на тежките ПТП и на тези с убити и ранени участници в движението. 

За констатираните през годината 32927 нарушения на Закона за движение по пътищата  са съставени 3222 акта за установяване на административно нарушение, 14919 фиша и 14139 електронни фиша. От установените нарушения 32455 са извършени от водачите. Най-честото нарушение на правилата за движение е управлението на автомобил с несъобразена скорост - 14093 случая. 45 – водачи са превишили разрешената скорост с повече от 50км/ч. Уточняваме, че водач, който превиши разрешената максимална скорост в населено място с над 50км/ч. се  наказва с глоба 700лв. и три месеца лишаване от право да управлява моторно превозно средство, като за  всеки следващи 5км/ч глобата се увеличава с 50лв. За същото нарушение, извършено извън населено място наказанието е  глоба 600лв., като за всеки следващи 5км/ч. глобата се увеличава с 50лв. Водачът на моторно превозно средство за обществен превоз на пътници и опасни товари, който превиши скоростта с над 50км/ч получава наказание 1000лв. глоба и три месеца лишаване от право да управлява МПС, като за всеки 5км/ч над 50 км/ч глобата се увеличава с 50лв.  От 21 януари към посочените наказания за превишаване на скоростта с повече от 20км/ч се прибавя отнемане на контролни точки, чийто брой зависи от превишаването на максимално разрешената скорост. 1731 са случаите на неспазване на предимство, знаци и сигнали. 3302 случая на неправилно паркиране, 930 – на неправилни маневри, 845 случая на управление на технически неизправно МПС. В 2766 от случаите водачите са били с нередовни документи. Констатирани са 956 случая на неизползване на обезопасителни колани, 264 случая на ползване на мобилен телефон при управление на МПС. 

Най-честите причини на катастрофи на територията на Смолянска област са както следва: 64 от пътно-транспортните произшествия поради неправилно движение по пътното платно, 57 произшествия са възникнали поради извършване на неправилни маневри от водачите, 28– поради неспазване на предимство, знаци и сигнали.

За дванадесетте месеца на 2019г. са констатирани 196 случая на управление на автомобил след употреба на алкохол, като в 82 от случаите концентрацията е била до 1,2 промила. В 94 случая концентрацията на алкохол в кръвта на водача е била над 1,2 промила и за тях  са образувани бързи производства за престъпление по чл.343б, ал.1 от НК. За такова престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от една до три години и глоба от двеста до хиляда лева. 20 водачи са отказали да бъдат тествани за употреба на алкохол. 58 водачи са управлявали автомобил под въздействието на наркотични вещества, като срещу тях също са образувани бързи производства за престъпление по чл.343б, ал.3 от НК, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от една до три години и глоба от петстотин до хиляда и петстотин лева. Деветима водачи са отказали да бъдат тествани за употреба на наркотични вещества.

Органите на „Пътна полиция“ при ОДМВР-Смолян са констатирали  233 нарушения на правилата за движение, извършени от пешеходци, за които са съставени 13 акта за установяване на административно нарушение и 220 фиша. Две пътно-транспортни произшествия са настъпили в резултат на нарушения, извършени от пешеходци.

 

17 яну 2020

ПРОТИВОПОЖАРНИ ПРАВИЛА ПРЕЗ ЗИМНИЯ СЕЗОН

 

 • ПРЕДИ И ПО ВРЕМЕ НА ОТОПЛИТЕЛНИЯ СЕЗОН, НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ДА ОТДЕЛИТЕ СПЕЦИАЛНО ВНИМАНИЕ НА КОМИНА И КЮНЦИТЕ НА ПЕЧКАТА. КОМИНЪТ ТРЯБВА ДА Е ПОЧИСТЕН ОТ САЖДИ, А КЮНЦИТЕ - ЗДРАВО ЗАКРЕПЕНИ;

   

 • ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Е ДА МОНТИРАТЕ ПЕЧКАТА СИ ВЪРХУ НЕГОРИМА ПОДЛОЖКА, КОЯТО ДА Е ПО-ГОЛЯМА ОТ РАЗМЕРА НА ОТОПЛИТЕЛНИЯ УРЕД;

   

 • НЕ БИВА ДА ДОПУСКАТЕ СУШЕНЕТО НА ДРЕХИ В ОПАСНА БЛИЗОСТ ДО ОТОПЛИТЕЛНИЯ УРЕД, РИСКУВАТЕ ДА ПРЕДИЗВИКАТЕ ПОЖАР;

   

 • ВАЖНО Е ДА ЗНАЕТЕ, ЧЕ РАЗПАЛВАНЕТО НА ПЕЧКИТЕ С ГОРИМИ ТЕЧНОСТИ – СПИРТ, БЕНЗИН, НАФТА И ГАЗ И СЪХРАНЯВАНЕТО ИМ В БЛИЗОСТ ДО ОТОПЛИТЕЛНИЯ УРЕД, ВОДИ ДО ЕКСПЛОЗИЯ И ПОЖАР;

   

 • НЕ ИЗХВЪРЛЯЙТЕ ПЕПЕЛТА ОТ ПЕЧКИТЕ В КОФИТЕ ЗА СМЕТ, А НА ОБЕЗОПАСЕНИ ЗА ЦЕЛТА МЕСТА-НЕГОРИМИ СЪДОВЕ;

   

 • ВАЖНО Е ПОМЕЩЕНИЕТО В КОЕТО ЩЕ СЕ МОНТИРА ГАЗОВИЯ ОТОПЛИТЕЛЕН УРЕД, ДА Е ДОБРЕ ПРОВЕТРЕНО, А БУТИЛКАТА, РЕДУЦИР ВЕНТИЛА И МАРКУЧА ДА НЕ СА ПОВРЕДЕНИ, КАКТО И СЪЩИТЕ ДА СЕ ПОДМЕНЯТ ВЕДНЪЖ НА ТРИ ГОДИНИ;

   

 • НЕ ОСТАВЯТЕ ВКЛЮЧЕНИ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ УРЕДИ БЕЗ НАБЛЮДЕНИЕ. ЕЛЕКТРИЧЕСКАТА ИНСТАЛАЦИЯ ИМА ОПРЕДЕЛЕН КАПАЦИТЕТ И АКО ТЯ БЪДЕ ПРЕТОВАРЕНА ОТ МНОГО УРЕДИ, РИСКУВАТЕ ДА ПРЕДИЗВИКАТЕ ПОЖАР;

   

 • ИЗПОЛЗВАЙТЕ САМО ТЕХНИЧЕСКИ ИЗПРАВНИ ОТОПЛИТЕЛНИ УРЕДИ.

12 дек 2019

Победител в конкурса за детска рисунка на тема „Аз и детското полицейско управление“

На 10.12.2019г. в Националния дворец на децата в град София се състоя награждаването на децата – победители в конкурса за детска рисунка на тема „Аз и детското полицейско управление“. Инициативата е във връзка с планираните дейности по Националната програма „Детско полицейско управление“, организирано от Главна дирекция национална полиция. В конкурса второ място спечели петокласникът Енгин Сунай Мевлюдов от ОУ „Гео Милев“ село Грохотно. Наградата му бе връчена от Главния секретар на МВР, главен комисар Ивайло Иванов. В конкурса участваха 87 творби от 25 Областни дирекции на МВР в страната, като всички рисунки ще бъдат продадени на благотворителен търг, а набраните средства ще бъдат дарени на деца, на загинали служители в системата на МВР.

 

12 дек 2019

ОТКРИВАНЕ НА ДЕТСКА ПОЛИЦЕЙСКА АКАДЕМИЯ

                 За поредна година, от 15.30 часа, на 12.11.2019 година, в сградата на ОДМВР – Смолян се откри „Детска полицейска академия“.

                За първи път през учебната 2019/2020 г. тя ще се проведе с петдесет деца от две училища, на територията на град Смолян. Това са СУ „Отец Паисий“ и ПГИ „Карл Маркс“.  

                 Основните задачи, при провеждането й ще бъдат утвърждаване на ценностно отношение на децата към закона и законосъобразното поведение, да се запознаят с функциите на основните звена в МВР, както и да развият умения да работят в екип. Да формират негативно отношение към правонарушенията и правонарушителите сред обществеността и особено в училище. Да придобият умения и навици при вземане на решения, касаещи собствената (лична) безопасност.

12 ное 2019

ПРЕПОРЪКИ ЗА ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ ПРЕЗ ЗИМНИЯ СЕЗОН

Във връзка с настъпване на зимния отоплителен сезон и зачестилите пожари в жилищни сгради, Областна дирекция ПБЗН  гр.Смолян, препоръчва да се спазват следните правила:

 

 • Съхранение на дървата за огрев по външните фасади на сградите да бъде на плътни стени с негорими покрития и на разстояние 2м от електрически табла и инсталации!

   

 • Не съхранявайте горими материали, включително и дърва за огрев, въглища и пелети, по стълбищните клетки и коридорите на жилищните сгради!

   

 • При складирането на дърва в избените помещения е необходимо да се осигурят разстояния до комините и техните чистачи, осветителни тела, разклонителни кутии, кабели и контакти.

   

 • Изхвърлянето на жарава и пепел от печките с твърдо гориво, да се извършва в специално определените метални съдове и на обезопасени за места. Не загасена пепел и жар да не се изхвърлят в контейнерите за смет!

   

 • Да се спазва забраната за поставяне на материали и съоръжения, в това число дърва за огрев, на 5м. от пожарни хидранти по тротоарите!

 

04 ное 2019

ПРЕПОРЪКИ ЗА ПЪТНА БЕЗОПАСНОСТ ПРЕЗ ЗИМНИЯ СЕЗОН 2019/2020г.

 

 УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

 От 01.11.2019г. до 30.11.2019г. на територията на ОДМВР-Смолян стартира традиционната акция „Зима“. Тя ще се проведе съвместно с партньорите от Съюза на българските автомобилисти и Български Червен кръст и ще протече на три етапа. От 01.11.2019г. до 10.11.2019г. ще се проведе кампания „С безопасно пътно превозно средство през зимата“ и ще бъде насочена към водачите на ППС – велосипедисти, превозни средства с животинка тяга и други. Дейността на службите за контрол и на служителите с правомощия за работа по Закона за движение по пътищата ще бъде насочена основно към пренеция на поведението на водачите на ППС.  Вторият етап „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“ ще се проведе от 11.11.2019г. до 20.11.2019г.  Той ще бъде насочен към пешеходците и поведението на водачите спрямо пешеходците. От 21.11. до 30.11.2019г. ще се проведе трети етап „Безопасно шофиране през зимата“ и ще бъде насочен към водачите на МПС, техническата изправност на автомобилите и поведението на водачите спрямо пешеходците.

При регистрация и пререгистрация на пътни превозни средства ще се извършва проверка на светлините за тяхната изправност и съответните нормативни изисквания.

 

Данни за травматизма при ПТП ПРЕЗ зимния период на 2018/2019 г.

 

През миналия зимен период (01.11.2018г. – 31.03.2019г.), на територията на страната са настъпили 2318 тежки ПТП (за периода 01.11.2017 г. – 31.03.2018 г. – 2528 – с 210 по-малко), при които са загинали 221 (за периода 01.11.2017г. – 31.03.2018г. – 246 – с 25 по-малко) и са ранени 2909 (за периода 01.11.2017г. – 31.03.2018 г. – 3177 – с 268 по-малко) участници в движението по пътищата. През двата зимни месеца на 2018 г. – ноември и декември са регистрирани 1016 тежки ПТП, при които 111 участници в движението са загинали и 1265 са ранени на територията на страната.  ПТП са с 286 по-малко, загинали са с 1 повече, а ранените са с 379 по-малко в сравнение с трите зимни месеца на 2019 г. – януари, февруари и март (1302 тежки ПТП, 110 загинали и 1644 ранени).

През месец ноември 2018 г. по време на акция „Зима“ са настъпили 548 тежки ПТП с 66 загинали и 683 ранени или по-малко ПТП с 27, загинали със 7, а ранени – с 38 (за ноември 2017 г. – 575/73/721).

Разпределението по вид на участник в движението по пътищата на загиналите и ранените в периода 01.11.2018 г. – 31.03.2019 г. е следното: общо са загинали 221 участници в движението, а други 2909 са ранени. 108 от загиналите и 1171 от ранените за били водачи на МПС. 52-ма загинали и 750 ранени са били пешеходци. 61 загинали и 1015 ранени са били пътници в ППС. Ранени са 4-ма работници на пътя.

През зимния сезон 2018г./2019г. са съставени общо 247 020 фиша, 263 331 електронни фиша и 91 403 акта за установяване на административно нарушение. Издадени са 102 773 наказателни постановения.

Средно на месец за 5-месечния период са издадени 49 404 фиша, 52 666 електронни фиша, 415 електронни фиша серия „Г“,  18 281 АУАН и 20 555 НП.

Спрямо средния брой издадени фишове за месец в 5-месечния зимен период, издадените през месеца на акцията (ноември 2018 г.) фишове са по-малко с 4027, а електронните фишове са по-малко с 4557. С 4009 броя над средното за месец са издадените АУАН през месеца на акцията (ноември 2018 г.).

 

По време на акция „Зима – 2018 г.” през трите кампании на територията на страната са реализирани следните резултати:

Общият брой на проверените ППС е 53 659 при 45 233 за периода на акцията през 2017 г. (разлика +8426), от които:

 • леки автомобили – 41 248 (34 226 за 2017 г.);
 • товарни автомобили – 9584 (8110за 2017 г.);
 • ППС с животинска тяга – 962(853 за 2017 г.);
 • велосипеди – 559(575 за 2017 г.);
 • селскостопанска техника – 590 (497 за 2017 г.);
 • мотоциклети – 280 (374 за 2017 г.);
 • мотопеди – 189 (289 за 2017 г.);
 • други – 156 (160 за 2017 г.).

  Общият брой на констатираните неизправности на ППС е 3747 (3613 за 2017 г.), някои от които са:

 • неизправност по осветителните системи и сигнализацията–1538 (1913 за 2017 г.);
 • управление на ППС с разкъсани или износени гуми – 388 (394 за 2017 г.);
 • неизправности на велосипеди – 92 (119 за 2017 г.);
 • неизправност при устройствата за измиване на предното стъкло – 121 (90 за 2017 г.), и други 1608 (1097 за 2017 г.).

  Взети са общо 15 079 мерки (19 341 за 2017 г.), от които:

 • акт за установяване на административно нарушение – 5621 (6549 за 2017 г.);
 • глоби с фиш – 8731 (11 341 за 2017 г.);
 • спиране от движение на ППС – 558 (1137 за 2017 г.);
 • други мерки – 169 (314 за 2017 г.).

Спрямо велосипедисти са взети 156  мерки (169 за 2017 г.), от които 51 акта за установяване на административно нарушение (60 – 2017 г.), 105 глоби с фиш (106 – 2017 г.).

Спрямо водачи на ППС с животинска тяга са взети 393 мерки (335 за 2017 г.), от които 174 акта за установяване на административно нарушение(212 – 2017 г.), 211 глоби с фиш (120 – 2017 г.).

Спрямо пешеходци са взети 667 мерки (154 акта за установяване на административно нарушение и 513 глоби с фиш). За 2017г. спрямо пешеходци са взети 806 мерки (102 акта за установяване на административно нарушение и 700 глоби с фиш).

Изготвени са 256 предписания до Агенция „Пътна инфраструктура“ за отстраняване на недостатъците на пътните настилки и сигнализацията с пътни знаци и пътна маркировка. През 2017г. предписанията са били 165.

Изготвени са 525 предписания до местни органи за подобряване на уличното осветление и отстраняване на недостатъците на пътните настилки и сигнализацията с пътни знаци и пътна маркировка. За 2017г. предписанията са били 299.

По етапи разпределението е следното:

І етап на кампанията за 2018 година – „С безопасно пътно превозно средство през зимата“, насочена към водачите на ППС – велосипеди, ППС с животинска тяга и др. са проведени са 208 специализирани полицейски операции. През 2017 г. те са били  187. Настъпили са общо 173 тежки ПТП, при които са загинали 29 (11 водачи, 7 пешеходци, 11 пътници) и са ранени 202 участници в движението по пътищата.

ІІ етап на кампанията за 2018г. - „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“, насочена към пешеходците и поведението на водачите спрямо пешеходците са проведени 205 специализирани полицейски операции СПО. През 2017г., по време на кампанията специализираните полицейски операции са били 161. Настъпили са общо 201 тежки ПТП, при които са загинали 21 (10 водачи, 4 пешеходци, 7 пътници) и са ранени 265 участници в движението по пътищата. 

ІІІ етап за 2018г. – „Безопасно шофиране през зимата“, насочена към водачите на МПС, техническата изправност на автомобилите и поведението на водачите спрямо пешеходците. Проведени са 226 специализирани полицейски операции, като за 2017г. те са били 200. През този период са настъпили общо 174, при които са загинали 16 (8 водачи, 7 пешеходци, 1 пътник) и са ранени 216 участници в движението по пътищата.

 

ПРЕПОРЪКИ ЗА ПЪТНА БЕЗОПАСНОСТ ПРЕЗ ЗИМНИЯ СЕЗОН 2019/2020г.

 

ИЗНЕНАДАЙ ЗИМАТА – ПОДГОТВИ СЕ ЗА НЕЯ!

 

ИЗПРАВНОСТ НА ПРЕВОЗНОТО СРЕДСТВО

 

 • Спирачната система трябва да е изправна (чл. 139, ал. 1, т. 1 от ЗДвП)
 • Фаровете, стоповете, габаритите, мигачите трябва да чисти, видими, регулирани и в изправност (чл. 100, ал. 4, т. 2 от ЗДвП)
 • 3- или 4-колесното МПС трябва да е оборудвано с обезопасителен триъгълник, аптечка, пожарогасител, светлоотразителна жилетка (чл. 139, ал. 2, т. 1 – 4 от ЗДвП)

  ПОСЛЕДИЦИ:

  Принудителни административни мерки:

  Когато пътното превозно средство е технически неизправно, то временно се спира от движение до отстраняване на неизправността (чл. 171, т. 2, б. „а“ от ЗДвП)

   

  Санкции:

  При управление на технически неизправно ППС глобата е:

  50 лв. – при констатирани незначителни неизправности

  200 лв. – при констатирани значителни неизправности

  500 лв. – при констатирани опасни неизправности (Чл. 179, ал. 6 от ЗДвП, нова, ДВ, бр. 2 от 2018 г., в сила от 20.05.2018 г.)

   

  СЪСТОЯНИЕ НА ГУМИТЕ

 • Гумите трябва да са зимни или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм (в периода 15 ноември – 1 март) (чл. 139, ал. 1, т. 4 от ЗДвП)
 • Не се движи с пътно превозно средство, чиито гуми имат разкъсвания

             

  ПОСЛЕДИЦИ:

  Глобата е 50 лв. (чл. 183, ал. 4, т. 5 от ЗДвП)

   

 • Гумите с шипове са забранени (чл. 9, ал. 1 от ЗДвП)
 • Вериги за сняг се използват само когато пътните условия изискват това (чл. 9, ал. 1 от ЗДвП)

   

  ПОСЛЕДИЦИ:

  Глобата е 20 лв. (чл. 185 от ЗДвП)

   

  ПОДДРЪЖКА НА ПРЕВОЗНОТО СРЕДСТВО

 • Поддържай стъклата и огледалата чисти (чл. 100, ал. 4, т. 3 от ЗДвП)

   

  ПОСЛЕДИЦИ:

  Глобата е 20 лв. (чл. 185 от ЗДвП)

   

 • Провери изправността на чистачките и подмени перата. Предстоят мъгли, слани, дъжд и сняг
 • Провери работи ли парното

   

  ПОСЛЕДИЦИ:

  Глобата за техническа неизправност е:

  1. петдесет лева за незначителни неизправности

  2. двеста лева за значителни неизправности

  3. петстотин лева за опасни неизправности (чл. 179, ал. 6 от ЗДвП)

   

 • Напълни резервоарчето с незамръзваща течност за чистачки
 • Смени водата с антифриз.

   

  ПОМИСЛИ ЗА СИГУРНОСТТА

 • Поставяй обезопасителния колан/каска
 • Не потегляй, докато пътниците не са поставили коланите/каската си (чл. 137а, ал. 1 от ЗДвП)
 • Постави в багажника вериги за сняг, въже за теглене, лопатка
 • Не подценявай образувалите се локви – под тях се крие дупка или аквапланинг
 • При попадане в аквапланинг не натискай спирачката, отнеми газта и задръж здраво волана, не променяй посоката на движение
 • Оборудвай автомобила с подръчни инструменти

   

  БЪДИ СЪОБРАЗИТЕЛЕН

 • Осведоми са за прогнозата за времето
 • Провери има ли ремонти по маршрута ти на движение
 • Излез десетина минути по-рано, за да подготвиш автомобила си за път

   

  За дълъг път:

 • Напълни достатъчно гориво
 • Зареди си телефона
 • Подсигури се с храна и вода
 • Вземи топли дрехи и одеяло

  ПРИ ПОПАДАНЕ В РИСКОВА СИТУАЦИЯ

 • Не изпадай в паника
 • Първо подай сигнал на телефон 112
 • Изпълни дадените указания
 • Обади се на близките си
 • Ако имаш знания и умения, помогни на нуждаещите се

 

Съвети от „Пътна полиция“

Главна дирекция „Национална полиция“

2019 г.

 

31 окт 2019

Мерки за безопасност през ловния сезон

Във връзка с откриването на ловния сезон на местен дребен и едър дивеч и груповия лов на дива свиня и откриването на ловния сезон 2019/2020г., напомняме, че следва стриктно да се спазват правилата за безопасност и противопожарните  изисквания при провеждане на ловните излети. Участниците в групов лов на дива свиня задължително да са екипирани по време на ловуването с ленти, шапки или облекло с ярък сигнален цвят. Винаги пренасянето на оръжието да се извършва в затворен транспортен куфар или в калъв със заключващо устройство на спусъка.

С цел недопускане на инциденти и злополуки, следва стриктно да се спазва следното:

-Да не се допуска стрелба по шум, неясно видима цел или по такава с възможност за злополука.

-Да не се използват сачми с диаметър над 6мм по време на групов лов на дива свиня.

-Да не се допуска неправилно боравене с огнестрелно оръжие.  Напомняме, че оръжието не трябва да е заредено до неговата употреба, винаги да бъде насочено в безопасна посока и да е технически изправно.

-Да не се напуска самоволно позицията, определена от ръководителя на лова.

-Забранена е употребата на алкохол и упойващи вещества преди и по време на провеждане на лова.

По време на самите проверки да се обърне особено внимание на следва да се носи  разрешението за лов, билета за лов, удостоверението за подборно ловуване, срока на валидност на разрешението за носене и употреба и вписаното в него оръжие. Пренасянето на ловното оръжие до мястото на лова да се извършва съобразно изискванията за безопасност. Забранено е носене на огнестрелно оръжие при и след употреба на алкохол. Забранено е преотстъпване и предоставяне на огнестрелни оръжия и боеприпаси на други лица. 

 

03 окт 2019