МВР

ГД "Национална полиция"

 

01 апр 2021

МВР изпълнява стриктно своите ангажименти за обезпечаването на обществения ред, сигурността и законосъобразността на предстоящите парламентарни избори

Със заповед на главния секретар на МВР е сформиран щаб, който координира действията си с всички ведомства и институции, имащи отношение към изборния процес, обясни заместник-директорът на ГД „Национална полиция ст. комисар Тодор Гребенаров. Той припомни, че от 8 март работи денонощна телефонна линия и е обявен имейл, на който гражданите могат да подават сигнали, съотносими към ангажиментите на МВР в изборния процес. Сигнали се приемат и в районните управления, както и на тел. 112, уточни ст. комисар Гребенаров. Изградено е и междуведомствено звено за противодействие на престъпленията и нарушенията на изборния процес, касаещи купуването и продаването на гласове и защита на политическите права на гражданите. В звеното влизат представители на  прокуратурата, МВР и ДАНС. До момента са подадени 144 сигнала за нарушение на изборните правила. По 163 преписки се извършват проверки под наблюдението и указанията на наблюдаващи прокурори, образувани са 14 досъдебни производства за престъпление по чл. 167, 168 и 169 от НК. 34 лица са задържани, а 1053 са предупредени писмено с протокол“, обобщи заместник- директорът на ГДНП. До момента е извършено пълно обследване на трите печатници, които готвят книжата и тази, която изработва печатите за секциите, логистичната база, където се съхраняват устройствата за гласуване, всичките 31 РИК и местата по общините, където ще се съхраняват материалите до 3 април. Миналата седмица приключиха съпроводът и логистиката на превозните средства до областните центрове с печатите, които ще бъдат използвани в избирателните комисии, а вчера приключи съпроводът и охраната на изборните книжа и бюлетините до областните центрове и съответно до общините. В момента те са под денонощна полицейска охрана, уточни ст. комисар Гребенаров. Утре предстои да бъдат съпроводени и машините за гласуване до областните центрове.

Създадена е необходимата организация за ускорено издаване на лични документи, съобщи заместник-директорът на ДБДС Цветомир Панчев. Направено е всичко, за да могат граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) поради изгубване, открадване, повреждане, унищожение или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас. В тази връзка ДБДС е създала следната организация за работа - в зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й. При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 2 април 2021 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват. Панчев подчерта, че това удостоверение служи единствено и само за упражняване правото на глас, но не и като легитимация пред други органи. Освен това с Решение на ЦИК е прието, че граждани с изтекли по време на извънредното положение документи за самоличност, могат да упражнят правото си на глас, като се легитимират с тях.  По думите му само за месец март 2021 г. са издадени над 125 000 лични карти, в сравнение с предходните избори това е увеличение с около 2 пъти.

От началото на месец март са извършени проверки на 6923 обекта, в които ще бъдат провеждани изборите и ще бъдат обособени секциите, обясни комисар Георги Толин, началник на „Държавен контрол” в ГДПБЗН. Специално внимание е обърнато за наличието на уреди за пожарогасене и възможността за евентуална евакуация на пребиваващите в сградата по време на изборите, в случай на инцидент. В рамките на инспекциите са връчени 378 противопожарни предписания, най-вече за наличните уреди за гасене и за освобождаване на пътищата за евентуална евакуация от горими материали. По места органите за ПБЗН са провели и провеждат инструктажи на членовете на РИК, секретари на общини и председатели на СИК, по спазване на изискванията за пожарна безопасност. Освен това е оказана методическата помощ на МВнР за изпращане на препоръки до ръководителите на задграничните представителства, в които е предвидено да бъдат открити изборни секции, относно мерките за пожарна безопасност, които трябва да се предприемат за гарантиране нормалното протичане на изборния процес.


Засилени проверки на пътното движение в големите градове и пътищата между малките села

Приключи операцията на ROADPOL за обезопасителни колани и каски

От днес до 24 март е в ход специализирана полицейска операция за повишаване на безопасността на движението по пътищата. Фокусът този път е насочен към движението в градовете и пътищата между малките населени места, каза главен инспектор Лъчезар Близнаков от отдел „Пътна полиция“, ГДНП. В градовете екипите ще следят за водачи, които отнемат предимство на другите пътни превозни средства, както и за недопускане на преминаване на забранителен сигнал на светофар. На територията на три областни дирекции от Западна България е предвидено да бъде засилен контролът на пътищата между малките населени места. Там екипите ще следят основно за неправоспособни водачи и недопускане на управление на моторно превозно средство след употреба на алкохол.

Близнаков заяви, че от началото на годината до 16 март се отчита сериозно намаление загиналите пешеходци с около 45% по-малко. Това, според него, се дължи на засиления контрол от органите на реда.

45 166 моторни превозни средства са проверени по време на последната операция с фокус на използването на обезопасителни средства, съобщи още Близнаков. Тя се проведе в периода от 8 до 14 март и бе организирана по линия на ROADPOL, Европейската мрежа на службите на Пътна полиция.

По време на проверките от екипите са установени 3 922 нарушения. От тях, най-много са били случаите на неизползване на обезопасителен колан от водачите – 2 476. Общо

1357 пътника също са били санкционирани за неизползване на обезопасителен колан, от тях 895 са били на предната седалка и 462 на задната. Установени са и 24 случая, в които са били превозвани деца на предна или задна седалка без колан, а случаите на неизползване на обезопасителни столчета при превоз на деца е бил 46.

От екипите са установени 11 случая на неизползване на предпазна каска от мотоциклетисти и 8, в които са били превозвани деца на двуколесни превозни средства без каски.

По време на операцията са били разкрити и 5 случая на превоз на крадени стоки. 

 19 мар 2021

В ход е операция, насочена към пешеходците и правилното пресичане на ЖП-прелези

От днес до 18 март на територията на цялата страна е в ход специализирана полицейска операция за повишаване на безопасността на движението по пътищата. Фокусът този път е насочен към правилното пресичане на железопътни прелези и към пешеходците, съобщи на брифинг главен инспектор Николай Крушарски от отдел „Пътна полиция“, ГДНП.

По отношение на пешеходците, екипите ще следят за недопускане на неправилно движение по пътното платно, неправилно пресичане, неспазване на светлинните сигнали на светофарите и внезапно навлизане на платното за движение. Ще се следи и за водачи, които не дават предимство на пешеходни пътеки.

Според обобщените данни на отдел „Пътна полиция“, ГДНП през изминалата 2020 г. 94 пешеходеца са загинали при пътнотранспортни произшествия (ПТП). За същия период на железопътни прелези са регистрирани 11 тежки ПТП, при които са загинали 6 души и са ранени 12.

 

15 мар 2021

Започна четвъртото издание на Най-добър млад шофьор на България

ГДНП е партньор на организаторите от СБА

Започна четвъртото издание на Най-добър млад шофьор на България. Тази година победителят в кампанията ще получи възможността да кара чисто нов италиански автомобил за 1 година.

През първия етап от кампанията всички желаещи да вземат участие могат да го направят като решат тест от 20 въпроса на mladshofior.bg. Срокът за това е до 16 април. 20-те справили се най-добре с него ще бъдат допуснати до финалното състезание, което ще се проведе на 14 май в град Варна. По време на финала участниците ще трябва да докажат, че са подготвени за всички предизвикателства, които може да срещнат на пътя - шофиране в градски условия, реакция в екстремни ситуации, оказване на първа помощ на пострадал в ПТП, смяна на спукана гума и др. 

Тази година организаторите на кампанията от Съюза на българските автомобилисти - СБА поставят акцент върху отговорността, която всеки носи зад волана, с посланието - “Твой ред е”.

Кампанията традиционно се организира от СБА в партньорство с отдел “Пътна полиция” към ГДНП, ДА “Безопасност на движението по пътищата” и БЧК. Сред партньорите в четвъртото издание са още Община Варна и компании от частния сектор.

 

15 мар 2021

Мъж и жена са установени по време на наркосделка

Операцията е служители на ГДНП, проведена под надзора на СГП

Арестите на 44-годишен пласьор на наркотици и 30-годишна негова клиентка, и двамата от София, са осъществени веднага след сделка за покупко-продажба на наркотични вещества. Операцията е проведена на територията на София от криминалисти на ГДНП под надзора на прокурор от Софийска градска прокуратура. 

Извършени са претърсвания на автомобилите, ползвани от двамата. В колата на жената са намерени 2000 хапчета MDMA (метамфетамин) с общо тегло 364 грама, а при процесуално-следствените действия на адреси, ползвани от мъжа, са намерени и иззети 2 г суха тревиста маса, реагираща на канабис, електронна везна и други вещи, имащи отношение към престъпната му дейност. До момента на операцията 30-годишната е била с чисто криминално досие, а мъжът е известен на органите на реда с регистрации за грабеж, кражба и унищожаване на чуждо имущество.

Двамата са привлечени в качеството на обвиняеми за разпространение на наркотици по чл. 354а, ал.1 от НК. С решение на Софийски градски съд им е наложена постоянна мярка за неотклонение „домашен арест“. Работата по образуваното по случая досъдебно производство продължава под надзора на прокурор от СГП.

 

12 мар 2021