МВР

ГД "Национална полиция"

 

18 сеп 2018

До 23 септември е в ход операция за нерегламентирано ползване на мобилни телефони по време на управление на МПС

От 17 до 23 септември на територията на страната се провежда специализирана полицейска операция за установяване на водачи, които управляват моторни превозни средства и успоредно с това използват мобилни телефони без устройство, което позволява провеждането на разговор без участието на ръцете. Тя се прави по линия на Европейската мрежа на службите на пътна полиция TISPOL и подобни проверки има на територията на всички страни от Европа. „Говоренето по телефон без т. нар. хендсфри не е от най-често срещаните нарушения, но има водачи, които по време на движение водят разговори без такова устройство. От началото на годината до 30 август са установени 1040 случая“, обясни пред журналисти главен инспектор Петър Соколов от отдел „Пътна полиция“, ГДНП. Той припомни, че законът предвижда за говорене по телефон без устройство, което позволява водене на разговор без участието на ръцете на водача, санкция от 50 лева. Освен това в Наредбата за определянето на  максималния размер на контролните точки е предвидено отнемането на 6 контролни точки.

Главен инспектор Соколов припомни пред журналистите, че утре е Европейският ден без загинали на пътя. Той призова водачите да влязат в страницата на проекта EDWARD и да се запознаят със съдържанието му, където има редица препоръки за безопасно шофиране. Там също водачите могат да попълнят формуляр и да направят обещание, чиято крайна цел е подобряване на пътно-транспортната обстановка.

 

В ход е операция за контрол на използването на мобилни телефони от водачите на МПС

От днес до 23 септември е в ход специализирана полицейска операция за недопускане използването на мобилни телефони от водачите на моторни превозни средства. Тя се провежда по линия на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция TISPOL и подобни проверки ще има на територията на всички страни от Европа.

Целта на операцията е водачите да осъзнаят последствията от пренебрегването на законовите изисквания. Съгласно чл. 104а от Закона за движение по пътищата на водача на моторно превозно средство е забранено да използва мобилен телефон по време на управление на превозното средство, освен чрез устройство, позволяващо използването на телефона без участието на ръцете. Санкцията, предвидена по закон за нарушителите, е глоба от 50 лева.

17 сеп 2018

С час по пътна безопасност започна учебната година за първокласниците от столичното 140 СОУ

Първокласниците прекрачиха за първи път училищния праг заедно с полицейски служители от Главната дирекция „Национална полиция“. Инспекторите Мария Ботева, Атанас Терзиев и младши автоконтрольорът Даниела Колева от отдел „Пътна полиция“ и инспектор Ваня Славчева от сектор „Детска престъпност“ придружиха децата в класните стаи. В непринуден разговор с тях им посочиха колко опасни са част от улиците около училището и им обърнаха внимание как да пресичат, за да не пострадат. Първокласниците получиха по един светлоотразител с форма на жилетка, който родителите им да закачат на раниците, за да са по-лесно забележими през тъмните часове. Децата се зарадваха и на книжките за оцветяване, изработени като част от кампанията, посветена на Европейския ден без загинали на пътя и носеща послания по пътна безопасност за най-малките.  Светлоотразителни жилетки получиха и учителите на малките деца, които  ще са им нужни, когато заедно с децата предприемат разходка в града.

17 сеп 2018