МВР

ГД "Национална полиция"

 

17 окт 2019

Работна среща между ръководствата на Пътна полиция на България и Турция се проведе в ГДНП

В Главната дирекция „Национална полиция“ се състоя работна среща между ръководствата на пътна полиция на България и Турция. Директорът на ГД“Национална полиция гл.комисар Христо Терзийски и  Мехмет Явуз, ръководител на Служба „Пътна полиция“ към Националната полиция на Турция,  отчетоха установеното добро сътрудничество между полицейските служби и обсъдиха бъдещото взаимодействие в контекста на увеличения брой пътувания между двете държави. На срещата присъстваха зам.-директорът на ГДНП старши комисар Тодор Гребенаров, началникът на отдел „Пътна полиция“ комисар Звезделин Колев и началниците на сектори в отдела. От турска страна в делегацията участва и  полк. Йозгюр Ташджъ, директор на Пътна служба на Турската жандармерия и майор Гюрай Арък.

 

В ход е операция за контрол на товарните автомобили и автобусите

От днес до 20 октомври у нас се провежда специализирана полицейска операция за контрол на товарните автомобили и автобусите. Аналогични действия има на територията на всички страни, членки на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция - TISPOL. В проверките у нас участват и служители на Криминална и на Икономическа полиция, както и на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“.

Операциите за контрол на товарните автомобили и автобусите са заложени в календара на TISPOL, поради факта, че при възникване на тежки пътнотранспортни инциденти с такива превозни средства, последиците са значително по-големи. Сред основните изведени причини са: неспазване на времето за почивка; движение с превишена скорост; употреба на алкохол, наркотични вещества и/или техни аналози; превоз на необезопасени товари; претоварване на машините.  

 

14 окт 2019

Гл. комисар Терзийски: В рамките на една година е разбита трета група за телефонни измами

За първите 9 месеца на годината има 40% намаление на телефонните измами в сравнение със същия период на 2018 г.

Само в рамките на тази година е разбита трета престъпна група за телефонни измами, обобщи директорът на Главната дирекция „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски по време на брифинг, в който участваха говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева и началникът на сектор „Измами“ в ГДНП инспектор Златка Падинкова. 

При операцията, проведена на 9 октомври на територията на Нова Загора, Ветово и Нови Хан, са задържани 10 лица. Разследването започна  още в началото на годината. С цел разкриване на истината и престъпната дейност по наблюдаваното досъдебно производство, бяха обединени 6 досъдебни производства от различни точки в страната, обясни Сийка Милева. По време на операцията са извършени огледи и изземвания от 13 адреса в три области на страната и 12 автомобила. Иззети са 50 телефона, над 30 СИМ-карти - включително и румънски, газови пистолети, таблети, разписки, флашки, голяма парична сума и ценности. При претърсване на един от адресите, в кутия от боя, е намерена и тротилова пресовка и настърган тротил. По досъдебното производство са иззети 8 автомобила. Членовете на групата са 8, като всеки един от тях е изпълнявал определена роля - въртачи - хората, които звънели и въвеждали в заблуждение жертвите, мулета, както и лицата, които са ги контролирали. С парите от измамите членовете на групата са купували луксозни автомобили, скъпи имоти и мебели, час от тях са харчени в казина, нощни заведения и ресторанти. С постановление на наблюдаващия прокурор е възложена данъчна ревизия, указано е също на Дирекция „Национален строителен контрол“ да извърши проверка относно законността на притежаваните от тях къщи и строителните книжа, с които са построени. Събрани са доказателства за съпричастност на лицата към 6 измами – 3 в София и 3 в Стара Загора, престъпленията са извършени от декември миналата година до август 2019 г. Общата сума, която са прибрали от измамите е над 300 000 лева.По това досъдебно производство към наказателна отговорност са привлечени 8 лица за участие в организирана престъпна група, а на някои от тях са повдигнати и вторични обвинения за измами. По отношение на всички тях Специализираната прокуратура днес е направила искане до Специализирания наказателен съд за вземане на мерки за неотклониение „задържане под стража“, допълни прокурор Милева.

В резултат на предприетите действия от полицията и прокуратурата и реализираните операции, за деветмесечието се отчита 40% намаление на телефонните измами, заяви инспектор Златка Падинкова, началник на сектор „Измами“ в ГДНП. Само за месец септември тази година, намалението е фрапиращо – 80% в сравнение със същия месец на миналата година, добави тя. Регистрираните измами през месеца са 19, спрямо 116 през същия месец на миналата година.

11 окт 2019

Пътен полицай запозна ученици с правилата за движение на велосипедисти

Инициативата е в рамките на международната програма за безопасност „Виждам те. Виждаш ме.“, в която партньор е ГД „Национална полиция“

Над 70 ученици от столичното 18. СОУ „Уилям Гладстон“ участваха в теоретично обучение и демонстрация по международната програма за безопасност между велосипедистите и камионите на пътя „Виждам те. Виждаш ме.“.

Инспектор Валентин Костов от отдел „Пътна полиция“ при СДВР запозна петокласниците с най-важните правила и изисквания за безопасно каране на велосипед. След това нагледно им показа кои са основните рискови ситуации на пътя и как могат да ги избегнат. Децата научиха спецификите на движение на тежкотоварните автомобили, а качвайки се в кабината на камион, сами видяха къде са “мъртвите точки”, в които шофьорът не може да ги види в огледалата.

Специален гост на събитието бе автомобилният състезател Григор Григоров - шампион на България за 2015 година. Той предаде своя опит на децата, разказвайки за интересни моменти и рискови ситуации, в които е попадал, за да бъдат по-предпазливи на пътя, където безопасността е най-важна.

Според данните на Главна дирекция „Национална полиция“, от началото на годината до 30 септември на територията на страната при пътнотранспортни произшествия са загинали 16 и са ранени 293 велосипедисти. Само за няколко месеца с кампанията „Виждам те. Виждаш ме.“ са обучени над 500 деца в цяла България. Безопасното движение е споделена отговорност на всички нас – родители, институции, бизнес, отбеляза Веселин Стоянов, управител на Транспрес, чиито служители се включиха като доброволци-обучители в кампанията, насочена към създаването на отговорност при движението по пътя.

 

Международната образователна кампания е разработена от шведската компания Volvo Trucks и се провежда в над 20 държави по света. В България програмата се изпълнява с участието на обучители - професионални шофьори на камиони от логистичната компания Транспрес. Партньор в кампанията е Главна дирекция “Национална полиция”. Обучението и демонстрацията в столичното 18. СОУ „Уилям Гладстон“ е и част от първата за България седмица, посветена на шведската култура и бизнес.

11 окт 2019