МВР

ГД "Национална полиция"

 

Криминалисти от ГДНП, София и Плевен разкриха за кратко време телефонна измама за 70 000 лева

Операцията е под надзора на Софийската районна прокуратура

За кратко време криминалисти от ГД „Национална полиция“, СДВР и ОДМВР-Плевен разкриха и заловиха извършителите на голяма телефонна измама на стойност 70 000 лева и златни накити, взети от майка и син от София.

Специализираната полицейска операция е проведена на 21 ноември. Тя е реализирана на територията на София и Плевен под ръководството на ГДНП и надзора на Софийската районна прокуратура. В резултат на това са задържани двама мъже. Това са И. И. /31 г./ от гр. Левски, криминално проявен и осъждан за измами, и Я. М., /50 г./ от гр. София, криминално проявен и осъждан за кражби. Двамата са задържани във връзка с досъдебно производство, образувано в 4 РУ, София за телефонна измама на стойност 70 000 лева и златни накити, извършена на 25 октомври 2017 г. Потърпевши от нея са били майка и син. Те са заявили в полицията за измамата на 14 ноември.

При последвали процесуално-следствени дейности на два адреса в София и Левски са открити и иззети вещи, сочещи съпричастност към измамата. Както и множество СИМ-карти, мобилни телефони, пластики за мобилни карти и др. имащи отношение към осъществяваната от лицата престъпна дейност.

 

21 ное 2017

Световен ден за възпоминание на жертвите на пътнотранспортни произшествия

По традиция, през третата неделя на ноември почитаме паметта на загиналите при пътнотранспортни произшествия. В храм-паметника „Св. Александър Невски“ главният секретар на Светия синод архимандрит Герасим днес отслужени специална панихида за упокоение на душите на загиналите. На нея присъстваха директорът на Главната дирекция „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски, началникът на отдел „Пътна полиция“ в ГДНП комисар Бойко Рановски, Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на пострадалите от катастрофи, и д-р Надежда Тодоровска, зам.-генерален директор на БЧК.

„Не само санкциите решават проблема с тежките инциденти на пътя. Отговорността за безопасността на пътя е на всички – и на водачите, и на транспортните фирми, на полицията и на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ – каза преди панихидата главен комисар Терзийски. Той припомни, че преди дни, край Ловеч при тежък инцидент загинаха две деца, от пътували сами през нощта в кола четирима тийнейджъри. В този смисъл той подчерта и ролята на родителите в целия процес.

Мерките, които е предприела „Пътна полиция“, работят, но случаите от последните дни показват, че има още какво да се направи - отчете началникът на отдел „Пътна полиция“ към ГДНП комисар Бойко Рановски. Той напомни, че от началото на годината санкциите, които налагат пътните полицаи, са променени и са завишени. Но само те не могат да повлияят на поведението на водачите на пътя. „За да се подобри ситуацията на пътя, е нужно и отговорно поведени, и комплекс от мерки. В този смисъл, санкциите са само един от елементите“, допълни комисар Рановски.

Земният живот на човека се дава от Бога като благословение и подготовка за вечния живот и затова не може да бъде безразсъдно прекъсван от никого. С тези думи се обърна от олтара на храма архимандрит Герасим. Пред миряните той прочете обръщение на Светия синод и призова всички да са внимателни на пътя и да се отнасят отговорно „към безценния дар на живота“. Във всички храмове в страната днес се отслужват панихиди в памет на жертвите на пътнотранспортни произшествия.

19 ное 2017

Продължават процесуално-следствените действия край с. Микре

Продължават процесуално-следствени действия, които трябва да изяснят причината за тежката катастрофа край Микре. Това каза на брифинг до мястото на инцидента директорът на Главната дирекция „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски. Освен него на място са и окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Той информира, че окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков ръководи действията на разследващите полицаи. По данни към момента, в инцидента са участвали общо 28 души – 26 са пътували в автобуса и двама в товарния автомобил, деветима от тях са загинали. Екипи на ГДПБЗН, на "Пътна полиция" и на ИА „Автомобилна администрация“ работят за обезопасяване на пътния участък, за да бъде възстановено пропускането на превозни средства в района.

Участвалият в катастрофата пътнически автобус е собственост на пернишка фирма, която има редовно издаден лиценз от ИААА. Превозваната група са хора от Перник и района, те са се връщали от екскурзия до Дряново и Елена. Водачът, 48-годишен, е сред жертвите.

Главен комисар Терзийски отново призова водачите да бъдат толерантни на пътя и да не нарушават правилата за движение. Той подчерта, че пътна полиция Ловеч много сериозно е завишила санкционната дейност, служителите имат оборудвани автомобили. „Факт е полицейското присъствие, но не можем да поставим полицейски патрули на всеки километър. Истината, е че трябва да сме по-внимателни и толерантни на пътя“, обобщи ст. комисар Терзийски.

Окръжният прокурор Валентин Вълков посочи, че към момента на място текат неотложните процесуално-следствени действия. Според първоначалните данни, автобусът е навлязъл в насрещното платно за движение, но изяснява се причината за това.

 По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов от ВМА и болница „Лозенец“ са изпратени четири реанимобила, мобилизирани са екипите на спешната помощ от Ловеч и Плевен – съобщи на брифинга от мястото на тежката катастрофа министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Той уточни, че в ловешката болница е създадена пълна организация, за да бъдат прегледани и обслужени пострадалите. Ще бъде осигурено всичко необходимо, включително допълнителни консумативи, за първа помощ и последващо лечение. Министър Ананиев ще посети пострадалите в болничното заведение, за да се запознае на място със състоянието им. Осигурена е възможността хората, претърпели сериозни фрактури, да бъдат транспортирани със специализирана техника за продължаване на лечението в София.

17 ное 2017