МВР

ГД "Национална полиция"

 

21 юли 2017

Криминалисти от ГДНП, Пловдив, Варна и В. Търново задържаха извършителите на грабеж на голямо количество злато и пари

Операцията е проведена на 19 юли

Специализирана полицейска операция под ръководството на служители от сектор „Грабежи“ в ГД „Национална полиция и с участието на група „Противодействие на грабежи“ и разследващи полицаи при ОДМВР - Пловдив, както и криминалисти от ОДМВР - Велико Търново и Варна е проведена на 19 юли. Съвместните действията са осъществени след проведени упорити оперативно-издирвателни действия по образувано досъдебно производство. В резултат на реализацията на териториите на Велико Търново и Варна са задържани трима мъже - Й. С. /58 г./, М. П. /46 г./ и А. К. /35 г./, криминално проявени и осъждани, съпричастни към извършен грабеж на злато и пари. Престъплението бе извършено в нощните часове на 28 май в къща, в с. Йоаким Груево. Тогава неизвестни нахлуха в частен дом, нападнаха и преведоха в безпомощно състояние собственичката и племенника й, насила отнеха наличните им пари и златни накити, и изчезнаха. На място бе извършен оглед, започна и разследването по случая под наблюдението на прокуратурата.

В рамките на операцията са извършени процесуално - следствени действия на девет адреса, ползвани от задържаните. Там са открити и иззети множество златни накити, маски, дрехи, СИМ-карти и други вещи съотносими към престъпната дейност на тримата.

Мъжете са привлечени в качеството на обвиняеми за извършено престъпление по чл. 199, ал. 1 от НК и с прокурорско постановление са задържани за 72 часа.

Експерти от ГДНП обмениха опит с немски колеги по проблемите на младежката престъпност

Експерти от Главната дирекция „Национална полиция“, занимаващи се с проблемите на младежката престъпност, обмениха опит със свои колеги от провинция Райнланд-Пфалц, ФР Германия. Визитата се състоя м дните между 3 и 6 юли и бе част от Програмата за сътрудничество за 2017 г. между МВР на България и Министерството на вътрешните работи и спорта на провинция Райнланд-Пфалц. От българска страна в срещите участваха представители на сектор „Детска престъпност”, отдел „Методическо ръководство на дейността по разследване” и сектор „Международно сътрудничество и международни проекти” в ГДНП.

Българската делегация беше приета в гр. Майнц от полицейския президент, Райнер Хам (Herr Polizeipräsident Reiner Hamm). В града експертите на ГДНП посетиха Дома за младежко правосъдие. Това е специфична институция. В нея работят полицейски служители от охранителна и криминална полиция, педагози, психолози, социални работници и прокурори. На практика в една сграда се помещават експерти от различни области, ангажирани с превенцията, разкриването и разследването на противоправни деяния и престъпления от непълнолетни лица, както и младежи - пострадали и свидетели  по наказателни дела от общ характер. Това позволява гъвкава, интензивна и динамична работа с тази категория лица. Домът е място, на което да бъдат превъзпитани младежите и да бъде „прекратена кариерата им на извършители на престъпления”, като усилията се фокусират върху промяна на приоритети им с подчертан интерес към образованието, спорта и изкуствата.

Българската делегация посети и мястото за задържане на младежи в гр. Вормз. Там непълнолетни лица се настаняват за определен период от време, но това не е място за изтърпяване на наказание. Там се настаняват провинили се младежи, за да добият представа какво би се случило, ако продължат да извършват противоправни деяния. Специфичното на това място е, че макар да са лишени от свободно придвижване, непълнолетните изпълняват строго определена програма от съда - полагане на труд и участие в беседи.

Българските експерти имаха възможност да посетят и едно от местата за изтърпяване на наказание ”лишаване от свобода” на младежи. То се намира в гр. Шиферщат. Там  могат да се задържат лица до навършване на 24 години. На това място се полагат всички усилия, задържаните да получат образование – основно, средно или професионално, да добият трудови навици и да се открият и стимулират онези положителни индивидуални качества у всеки един от тях, които да променят нагласите и приоритетите им от момента на задържането им до тяхното освобождаване.

Последният ден българските експерти разговаряха с различни неправителствени организации, които споделиха опита си с осъдените непълнолетни извършители, както и работата с младежите в риск.

 

21 юли 2017

Б. Рановски: Целта на промените в ЗДвП е да се въздейства на агресивните водачи

За първите 6 месеца на годината „Пътна полиция“ е издала 180 000 електронни фиша за превишена скорост

  За първите 6 месеца на годината „Пътна полиция“ е издала 180 000 електронни фиша за превишена скорост. Това каза в сутрешния блок на БНТ началникът на отдел „Пътна полиция“ при Главна дирекция „Национална полиция“ комисар Бойко Рановски. Той коментира, че  целта на промените в ЗДвП е да се въздейства на агресивните водачи. Така например, с промените, които влязоха в сила от началото на годината, до този момент има 4 291 автомобила с прекратена регистрация. От тях 1 787 са на собственици, за които е установено, че са шофирали без да са правоспособни, 2 054 са за употреба на алкохол и 450 за употреба на наркотици. От началото на месец юли текстът в закона е променен и подобна санкция се прилага не само спрямо собствениците на автомобили, а и спрямо всички водачи, които карат без да са правоспособни, след употреба на алкохол или наркотици. Доколко една такава мярка би проработила е все още рано да се каже, но комисар Рановски цитира следната статистика:  от 3 до 9 юли - седмицата преди да влязат последните промени, има 115 дерегистрации, а за времето от 10 до 16 юли - първата седмица, в която действат новите промени, вече са налице 296 дерегистрации. „Броят на общоустановените нарушения от началото на годината е със 75 000 повече, в сравнение с шестте месеца на миналата година, така, че усилията, които полагаме с наличните сили и технически средства, ще дадат нужния резултат, но е нужно наказанията за установените нарушения да стигнат до нарушителите“, каза началникът на „Пътна полиция“. Той допълни, че месеците юни, юли и август са едни от най-тежките, с най-натоварено движение и най-голям брой произшествия, загинали и ранени. През този период в последните 3 години загиват по над 200 души. Рановски поясни, че основната причина за възникване на произшествия на пътя е нарушения от страна на водачите – несъобразяване на водачите с разпоредбите на МВР и спазване на съответните ограничения. 

Цялото интервю можете да видите тук.

19 юли 2017

Зам.-директорът на ГДНП Благородна Макева откри семинар, посветен на правата на детето

Форумът е в рамките на проект, подкрепен от УНИЦЕФ

„Въведение в правата на детето“ - това е темата на открития на 17 юли от зам.-директора на Главна дирекция „Национална полиция“ старши комисар д-р Благородна Макева тридневен семинар във Велико Търново. Форумът има за цел обучение на полицаи, следователи и прокурори по темата, организира се от Фондация „Право на детство“ и е в рамките на проекта „Повишаване на капацитета на професионалистите, работещи с деца, да защитават правата на децата”, подкрепен от УНИЦЕФ-България.

Лектори на обучението са Кремена Чобанова от УНИЦЕФ-България, Йоана Терзиева, д-р Антоанета Матеева, адв. Диляна Гитева, и Александър Конаков.

Във встъпителните си думи към участниците, г-жа Макева подчерта, че с по този начин ще могат да бъдат надградени професионалната подготовка и умения на полицейските служители за правата на детето и ще се гарантира адекватна правна защита на деца, участници в наказателния процес.

Познанията в тази област са особено важни, когато се отнасят за деца, които участват в правни процедури. В тези случаи ролята на полицаите, които обикновено са първите, които установяват контакт с детето, прокурорите и адвокатите, които следва да защитят правата и интересите на детето в съответното производство е изключително важна.

Стандартите, които гарантират прилагането и спазването на правата на детето, изискват всички професионалисти, които работят с и за деца, да са получили подходящо обучение за правата на детето и за работа с деца.

Настоящият семинар е първият от поредица такива, които ще се проведат в рамките на проекта, който е с продължителност 9 месеца.

В рамките на проекта е разработен обучителен модул „Въведение в правата на детето за полицейски служители“, обучителна програма и ръководство за адвокати. В процеса на обучението ще бъдат разгледани случаи на деца, участващи в правни процедури, от гледна точка на това в каква степен съдебната система и системата за закрила на детето, отговарят на специфичните нужди на децата, доколко професионалистите са подготвени да работят с подрастващи, гарантирани ли са правата им на практика и доколко те получават навременна и адекватна правна помощ.

По време на посещението си във Велико Търново, старши комисар Благородна Макева проведе и работна среща с ръководството на Областната дирекция на МВР във В. Търново. По време на срещата си с директора старши комисар Димитър Машов тя са запозна с оперативната обстановка в региона, презентирани ѝ бяха и подобрените условия на труд в сградата. Тази година за първи път от 36 години бе направен ремонт на сградата на Областната дирекция. Целта, на който беше  да се подобрят условията на труд и да се повиши енергийната ефективност. Пред нея бяха представени възможностите и защитената среда, която предоставя местната дирекция при работата с малолетни непълнолетни и как се прилагат международните стандарти за щадящ разпит на  деца, жертви и свидетели на престъпления и деца в конфликт със закона.

 

18 юли 2017

След разследване на ГДНП и ОДМВР-Ямбол е образувано досъдебно производство за предложени за продажба културни ценности

Иззети са общо 19 сребърни и медни старинни монети, един сребърен пръстен и металдетектор

 

В РУ-Тунджа е образувано досъдебно производство по случай на предложени за продажба културни ценности, които не са идентифицирани и регистрирани. Разследването  започнало на 17 юли, в резултат на отлично координирани мероприятия на служители от Главна дирекция „Национална полиция“ и Областна дирекция на МВР-Ямбол. При проверка в дома на 46-годишен жител на община Тунджа са намерени старинни предмети и монети. Иззети са общо 19 сребърни и медни старинни монети, един сребърен пръстен и металдетектор. За случая е уведомен дежурен прокурор при Окръжната прокуратура – Ямбол. Работата продължава в рамките на образуваното досъдебно производство.

18 юли 2017