МВР

ГД "Национална полиция"

 

14 сеп 2017

"Спаси животи!" е мотото на тазгодишната кампания на Пътна полиция за Европейския ден без жертви на пътя

На 21 септември в България и във всички страни, членки на TISPOL, ще се проведе операция EDWARD (European Day Without A Road Death

Спаси животи! Това е мотото на тазгодишната кампания на Пътна полиция в България по повод 21 септември, Европейския ден без жертви на пътя. Инициативата е на TISPOL – Европейската мрежа на службите на пътна полиция. Тя се провежда за втора поредна година, като целта е да се обърне внимание на водачите да са по-внимателни на пътя. На 21 септември в България и във всички страни, членки на TISPOL, ще се проведе операция EDWARD (European Day Without A Road Death). Целта е в този ден по пътищата на Европа да няма загинали хора. Според статистиката, около 70 души загиват по шосетата на Стария континент. Цифрата е стряскаща, но статистиката може да бъде променена, ако водачите са по-разумни на пътя. Ето защо от 11 до 21 септември, всяка  сутрин в 10 часа, ще се публикува по една препоръка за безопасно шофиране, онагледена с графика.

 

Известни българи подкрепиха инициативата на TISPOL за ден без жертви на пътя

На 21 септември във всички страни-членки на TISPOL ще се проведе операция EDWARD (European Day Without A Road Death).

Спаси животи! е мотото на тазгодишната кампания за България. Тя се провежда за втора поредна година. Целта е да се обърне внимание на водачите да са по-внимателни на пътя.

20 сеп 2017

В рамките на няколко часа са задържани извършители на въоръжен грабеж в столицата

Оперативните действия стартираха вчера следобед, след получен сигнал, че в района на стоков  базар „Илиянци“ е извършен въоръжен грабеж на чуждестранен гражданин. Той е бил с колата си, престъпниците са препречили пътя му и след  заплаха въоръжените и  маскирани са му отнети около 80 хиляди лева и ценности, обясни директорът на СДВР ст.комисар Ивайло Иванов. В резултат на предприетите незабавни оперативно-издирвателни дейности, само след няколко часа, извършителите на престъплението - четирима мъже, добре познати на органите на МВР и прокуратурата, са установени и задържани.  По думите на директора на ГДНП гл. комисар Христо Терзийски,  отнетата сума е открита в автомобила, с който те се предвижвали. При претърсването в колата са намерени шапките и маските, използвани за извършеното престъпление, оръжия, сред които боен пистолет, автомат „Калашников“ със заличени номера, множество боеприпаси и електрошок. Говорителят на Софийската градска прокуратура прокурор  Емилия Русинова, добави че един от задържаните вчера е хващан три пъти за последните 8 месеца, включително и за обири в Гърция. Предстои на задържаните да бъде повдигнато обвинение и да им  бъдат взети мерки за неотклонение. Работата по случая продължава, като мъжете ще бъдат  проверявани и за съпричастност и към други престъпления.

19 сеп 2017

Зрелостници получиха безплатен урок по безопасно шофиране

В инициативата участваха представители на ГДНП и инструктори от Академията за безопасно майсторско шофиране

Зрелостници от 140 Средно училище „Иван Богоров“ в София заедно с представители на „Пътна полиция“, ГДНП участваха в Академията за безопасно майсторско шофиране на Павел Жеков. Инициативата е в подкрепа на Европейския ден без загинали на пътя - 21 септември (EDWARD).

Зрелостниците имаха възможността да получат безплатен урок на полигон от опитни инструктори като Павел Жеков и Васил Жеков как да овладеят своя автомобил дори и в най-неблагоприятната ситуация. „Този учебен час за зрелостниците е много полезен, защото в рамките на един обикновен шофьорски курс, обучаващите нямат време да работят със своите възпитаници се как се шофира на хлъзгава настилка, ако вали дъжд или сняг. Днес младежите имаха възможността да опитат с опитен инструктор различни варианти на поведение и ако са водачи, как да реагират, за да може да запазят собствения си живот и на спътниците им в колата“, каза инспектор Мария Ботева от „Пътна полиция“ в ГД „Национална полиция“.

19 сеп 2017

Покана към медиите за инициативите, свързани с Европейския ден без жертви на пътя

Уважаеми колеги, и утре продължават инициативите, свързани с 21 септември, Европейския ден без загинали на пътя.

В Столичния автотранспорт, поделение „Малашевци“ ще има ден на отворените врати. От 11 часа водачи на автобуси и представители на Пътна полиция от ГД „Национална полиция“ ще изнесат беседа по пътна безопасност пред ученици от столични училища.

В 13, 30, в Основното училище „Марин Дринов“ в гр. Панагюрище представители на Пътна полиция и мотоциклетисти ще изнесат урок по безопасност при движение на две колела.

От 10, 30 часа на площада в гр. Ботевград ще има детски спектакъл на театралната формация "Малчуганче" "В страната на знаците", посветен на пътната безопасност.

19 сеп 2017