МВР

ГД "Национална полиция"

 

19 юни 2019

Европейски Фокус ден: Как да се защитим от домова кражба

Започва инициативата #StopDomesticBurglaries

Европейската мрежа за превенция на престъпността (EUCPN) и европейските държави организират на 19 юни 2019 г. първия общоевропейски Фокус ден за превенция от домовите кражби. Тази инициатива има за цел да подкрепи борбата срещу това престъпление като се повиши информираността на гражданите за това как могат да се защитят срещу подобни посегателства.

Домовите кражби са широкоразпространено престъпление в целия континент, независимо от прилаганите от европейските държави редица методи за  противодействие. Тези кражби засягат не само собствеността на гражданите. Те са посегателство срещу чувството за сигурност у дома – място, което всички ние имаме нуждата да възприемаме като най-сигурно. Това води до сериозни негативни ефекти върху психиката и поведението на потърпевшите и техните близки.

Ето защо европейските страни, членуващи в Eвропейската мрежа за превенция на престъпността и Европол, обединиха усилия, за да стартират тази инициатива, финансирана от фонд „Вътрешна сигурност“ на ЕС.

Европейският Фокус ден ще се превърне в ежегодно събитие. Неговата цел е, чрез разпространение на информация и превантивни инициативи на национално и местно ниво, да продължи да насърчава гражданите да защитават домовете си.

За повече информация за кампанията: www.eucpn.org,

Информация, съвети и препоръки за защита на дома от взломни кражби, както и материали и брошури на български език в помощ на организациите, ангажирани в превенцията на този вид престъпление:

www.zashtitidomasi.eu

 

 

Служители на ГДНП и ОДМВР-София задържаха група от Костинброд в момент на разкомплектоване на противозаконно отнето МПС

Четирима от престъпната група са обвинени; работата продължава под надзора на прокуратурата

Криминалисти от Главната дирекция „Национална полиция“ и ОДМВР-София проведоха специализирана полицейска операция срещу противозаконното отнемане на моторни превозни средства. Действията са реализирани на територията на Костинброд на 15 срещу 16 юни. В селскостопански двор в града са установени  шестима мъже – на 27 г., 37 г., 52 г., 30 г., 42 г. и 39 г., в момент на разглобяване на товарен, специализиран автомобил МАН. Установено е, че превозното средство е било откраднато на 14 юни от столицата и е на стойност 50 хиляди лева. Шестимата са местни жители, с множество криминалистически регистрации, свързани с противозаконни отнемания на МПС.

На четирима от тях прокуратурата е повдигнала обвинения по чл. 346, ал. 2, т. 3 за противозаконно отнемане на МПС, като на двама от тях мерките им за задържане са удължени до 72 часа. Предстои внасянето на искане за постоянното им задържане от Районния съд в Костинброд. На други двама  е наложена мярка „парична гаранция“.

Работата по случая продължава под надзора на Районната прокуратура - Костинброд.

17 юни 2019

Служители от МВР участват в обучение за ефективни стратегии за наказателно правосъдие и практики за противодействие на основаното на полов признак домашно насилие

От 10 до 14 юни 2019 г. в гр. Пловдив се провежда национално обучение за полицейски служители, прокурори и съдии. То е част от дейностите по проекта „Ефективни стратегии за наказателно правосъдие и практики за противодействие на основаното на полов признак домашно насилие в Източна Европа“. От МВР са включени служители от 17 областни дирекции и Главната дирекция „Национална полиция“. На церемонията по откриването на семинара участва зам.-директорът на ГДНП старши комисар Благородна Макева. Във встъпителните си думи, с които се обърна към участниците, заместник-директорът на ГДНП акцентира върху важността на работата на всички правоприлагащи институции по такива случаи, защото изходът може да бъде летален, като подчерта, че в условията на нови престъпни състави, инкриминиращи деяния, свързани с домашно насилие, които са в сила от началото на тази години, полицейските органи и прокуратурата трябва прецизно да координират действията си, за да се гарантира качествено събиране на доказателства и разкриване на обективната истина за всеки отделен случай. Старши комисар Макева информира участниците за непрестанните усилия, полагани от ГДНП за обезпечаване на дейността и повишаване квалификацията на отговорните служители, както и че по бъдещ проект на ГДНП предстои да бъде разработена специализирана автоматизирана информационна система за случаите на домашно насилие и насилие, основано на пола.

В заключение, тя пожела на участниците да успеят максимално да използват възможността за придобиване на нови знания и умения за по-ефективна работа по случаи на домашно насилие и основано на пола насилие.

Проектът е на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Иницииран е от Департамента по транснационални заплахи на ОССЕ и се реализира съвместно с Отдела по стратегически полицейски въпроси. Партньори в проекта са България, Румъния и Унгария, като Главната дирекция „Национална полиция“ е един от партньорите от българска страна.

Освен ГДНП, от страна на България, в проекта са включени и други държавни институции, като Министерството на външните работи,  Министерството на правосъдието, Прокуратурата на Република България, Националния институт по правосъдието, представители на академичните среди и неправителствени организации.

Проектът е първи по рода си в практиката на OSCE и е един от първите, за които е сключено грантово споразумение между OSCE и ЕК. Една от основните цели на проекта е повишаване на готовността на жертвите да докладват актове на насилие посредством засилване ефективността на правоприлагащите и съдебните органи, на разследващите институции, медицинските лица и социалните работници.

13 юни 2019

Инспекторите Мария Ботева и Атанас Терзиев изнесоха открит урок по безопасност на движението по пътищата пред деца от 16 Детска градина „Приказен свят“ в столицата

Инспекторите Мария Ботева и Атанас Терзиев от отдел „Пътна полиция“, Главна дирекция „Национална полиция“, изнесоха открит урок по безопасност на движението по пътищата за малчуганите от столичната 16 Детска градина „Приказен свят“. Инспектор Ботева разясни на децата какво трябва да бъде тяхното безопасно поведение на пътя през летните месеци, които предполагат повече пътуване с родители им и игри на открито. Освен беседата, малчуганите имаха възможност да влязат с инспектор Терзиев в патрулен автомобил и да пускат заедно сирените. Със служителите от 7 Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – София, децата се качиха на противопожарния автомобил, а някои „гасиха“ пожар с новите си приятели от пожарната команда.  

13 юни 2019