МВР

ГД "Национална полиция"

 

Новини

Съвети на Пътна полиция към водачите, които ще управляват колите си през зимата

Пътна полиция излиза с няколко препоръки и разяснения към водачите, които ще управляват автомобили през зимата.

На всеки е ясно, че този сезон има своята специфика. Подготвеността на всеки един от участниците в движението е от значение.

Обобщени данни за хода на Акция Зима, може да прочетете в прикачения документ.

За изправността

 • Провери изправността на спирачната система (чл. 139, ал. 1, т. 1 от ЗДвП)
 • Провери и поддържай чисти, видими, регулирани и в изправност фаровете, стоповете, габаритите, мигачите (чл. 100, ал. 4, т. 2 от ЗДвП)
 • Провери оборудването на 3- или 4-колесното МПС за обезопасителен триъгълник, аптечка, пожарогасител, светлоотразителна жилетка (чл. 139, ал. 2, т. 1 – 4 от ЗДвП)

  Принудителни административни мерки:

  Когато пътното превозно средство е технически неизправно, то временно се спира от движение до отстраняване на неизправността (чл. 171, т. 2, б. „а“ от ЗДвП)

  При управление на технически неизправно ППС глобата е:

  50 лв. – при констатирани незначителни неизправности

  200 лв. – при констатирани значителни неизправности

  500 лв. – при констатирани опасни неизправности (Чл. 179, ал. 6 от ЗДвП, нова, ДВ, бр. 2 от 2018 г., в сила от 20.05.2018 г.)

За сигурността

 • Постави в багажника вериги за сняг, въже за теглене
 • Не подценявай образувалите се локви – под тях се крие дупка или аквапланинг
 • При попадане в аквапланинг не използвай спирачка, а отнеми от газта и задръж здраво волана, не променяй посоката на движение
 • За съобразителността

 • Винаги се осведомявай за прогнозата за времето и за ремонти по маршрута си на движение
 • Излез от вкъщи десетина минути по-рано, за да подготвиш автомобила си за път
 • За планиран дълъг път зареди гориво, телефона, храна и вода, вземи топли дрехи и одеяло
 • За гумите

  • Смени гумите със зимни или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм (отнася се за периода 15 ноември – 1 март) (чл. 139, ал. 1, т. 4 от ЗДвП)
  • Не се движи с пътно превозно средство, чиито гуми имат разкъсвания

        Глобата е 50 лв. (чл. 183, ал. 4, т. 5 от ЗДвП)

    

  • Гумите с шипове са забранени (чл. 9, ал. 1 от ЗДвП)
  • Вериги за сняг се използват само когато пътните условия изискват това (чл. 9, ал. 1 от ЗДвП)

   Глобата е 20 лв. (чл. 185 от ЗДвП)

  За поддръжката

  • Напълни резервоарчето с незамръзваща течност за чистачки

  • Провери изправността на чистачките и подмени перата. Предстоят мъгли, слани, дъжд и сняг
  • Смени водата с антифриз
  • Провери работи ли парното

  16 ное 2018

  Двама извършители на домови кражби са задържани при специализирана операция на служители от ГДНП, ОДМВР-Ямбол и ОДМВР-Стара Загора

  На 14 ноември служители от ГДНП и ОДМВР – Ямбол предприемат незабавни оперативно-издирвателни мероприятия след сигнал за извършена кражба от апартамент в ямболския комплекс „Диана“. В жилището е проникнато в обедните часове, чрез използване на специално техническо средство и са отнети пари. В хода проведените  полицейските действия,  координирани  от ГДНП, сектор „Престъпления против собствеността“,  около 3 часа по-късно в град София са установени и задържани  двама, за които има данни, че са съпричастни към деянието – на 49 и 44 години. В рамките на операцията са извършени претърсване и изземване в лекия автомобил, ползван от задържаните, както и на обитаваните от тях имоти. Установени са инкриминираните предмети, обект на кражбата от жилището в Ямбол.

  Днес в хода на разследването, водено в РУ-Ямбол, двамата са привлечени в качеството им на обвиняеми за извършено престъпление. 49-годишният е привлечен в качеството му на обвиняем по чл. 195, ал1, т. 4, 5 и 7, във вр. със чл. 194, ал. 1, вр. с чл. 28, ал 1 от НК, а 44-годишният ще отговаря по чл.195, ал.1, т. 4 и 5, вр. чл. 194, ал.1 от НК. С прокурорско постановление двамата са задържани за срок от 72 часа. Работата по случая продължава под надзора на Районната прокуратура – Ямбол. Извършва се проверка за съпричастността на задържаните и към други престъпления, извършени по идентичен начин на територията на областта и в страната.

  15 ное 2018

  Започна заключителната конференция по проекта за изграждане на всеобхватно наказателно правосъдие в отговор на престъпленията от омраза

  Във форума участва зам.-директорът на ГДНП, старши комисар Благородна Макева

  Започна работата на заключителната конференция по проекта "Изграждане на всеобхватно наказателно правосъдие в отговор на престъпленията от омраза". Работата по него започна през месец февруари 2017 г. и ще продължи до февруари 2019 г. Проектът обединява международните усилия на четири държави, между които и нашата страна, Службата за демократични институции и права към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и се реализира с финансовата подкрепа на Европейската комисия и САЩ. От българска страна във форума, който се провежда във Виена, участват зам.-директорът на ГДНП, старши комисар Благородна Макева, Петя Караянева, съветник по защитата на представителя на ВКБООН, България, Златина Дукова, член на Комисията за защита от дискриминация и Сава Петров и Емил Иванов от Върховната касационна прокуратура.

  В България проектът се изпълнява от Върховната касационна прокуратура, Националният институт на правосъдието и Главната дирекция "Национална полиция".

   

  В рамките на проекта бяха проведени съвместни обучения за полицейски служители и прокурори, а също така бе издадено Ръководство за обучение на полицейски служители и прокурори по въпросите за работа по случаи на престъпления от омраза.

   

  14 ное 2018

  96.75% от тежките пътни инциденти през 2018 г. са по вина на водача

   

  96.75% от общо всичките 5669 тежки пътнотранспортни произшествия, станали у нас до края на месец октомври 2018 г., са по вина на водача. Това каза инспектор Мария Ботева от отдел "Пътна полиция", ГДНП по време на пресконференцията за началото на кампанията за безопасно шофиране "Овладей пътя". Тя е организирана от "Мирафиори" и се провежда във Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков" в столицата. Идеята на организаторите е 2 000 млади водачи да преминат през теоретично обучение и около 300 от тях да седнат зад волана на специално предназначени за целта автомобили.
  Инспектор Ботева изброи и най-честите причини за тежки инциденти - внезапната промяна на посоката на движение (373 ТПТП), неспазването на дистанция (292 ТПТП), навлизането в насрещното движение (266 ТПТП), неправилното движение на заден ход, неправилното завиване, неправилното преминаване в съседната пътна лента, неправилното изпреварване, неправилното спиране за паркиране и неправилно спиране за престой. Тя обобщи още, че за първите 10 месеца на годината има съставени453 249 фиша, 459 024 електронни фиша и 230 054 акта за установени административни нарушения. "За част от нарушенията, които се извършват, и особено от младите хора, това води до прилагане на принудителни административни мерки към неправоспособните водачи и към техните близки, които им предоставят автомобилите си. Тук е мястото да се обърна всеки родител да не предоставя ключовете на детето си да се учи само, а да го изпрати в школа, където наистина да научи какво трябва да прави и как да го прави", обобщи Мария Ботева.

  14 ное 2018

  Призив към водачите да са по-отговорни към децата на пътя

  30 деца са станали жертви на пътнотранспортни инциденти през изминалите 10 месеца на годината. 17 са загинали като пътници - в колите на родителите си или на свои по-големи приятели. Други 8 са загубили живота си като пешеходци, а 5 - като водачи, в това число и на автомобили.
  Нека всеки отчита факта, че сега рано се стъмва и късно се развиделява, а сутрин и привечер е пълно с деца, отиващи или връщащи се от училище. Това налага водачите на моторни превозни средства да са изключително внимателни, особено в часовете, когато децата отиват или се прибират от училище.
  Изключително внимание трябва да проявяват и родителите, които ги карат с автомобилите си до училище.
  Освен това водачите трябва да се пренастроят, заради времето, което рязко се промени и температурите сутрин са минусови, което е предпоставка за наличие на заледени участъци по пътищата. 
  Пътна полиция апелира - карайте внимателно и пазете децата на пътя!
  През следващите 7 дни на страницата на ГДНП ще бъдат публикувани клипове с послания към водачите да са по-отговорни към самите деца. За основа е използвана рисунка на дете, участник в конкурса за рисунка "Аз и моето детско полицейско управление", проведен през 2016 г.

  12 ное 2018