МВР

ГД "Национална полиция"

 

Новини

МВР изпълнява стриктно своите ангажименти за обезпечаването на обществения ред, сигурността и законосъобразността на предстоящите парламентарни избори

Със заповед на главния секретар на МВР е сформиран щаб, който координира действията си с всички ведомства и институции, имащи отношение към изборния процес, обясни заместник-директорът на ГД „Национална полиция ст. комисар Тодор Гребенаров. Той припомни, че от 8 март работи денонощна телефонна линия и е обявен имейл, на който гражданите могат да подават сигнали, съотносими към ангажиментите на МВР в изборния процес. Сигнали се приемат и в районните управления, както и на тел. 112, уточни ст. комисар Гребенаров. Изградено е и междуведомствено звено за противодействие на престъпленията и нарушенията на изборния процес, касаещи купуването и продаването на гласове и защита на политическите права на гражданите. В звеното влизат представители на  прокуратурата, МВР и ДАНС. До момента са подадени 144 сигнала за нарушение на изборните правила. По 163 преписки се извършват проверки под наблюдението и указанията на наблюдаващи прокурори, образувани са 14 досъдебни производства за престъпление по чл. 167, 168 и 169 от НК. 34 лица са задържани, а 1053 са предупредени писмено с протокол“, обобщи заместник- директорът на ГДНП. До момента е извършено пълно обследване на трите печатници, които готвят книжата и тази, която изработва печатите за секциите, логистичната база, където се съхраняват устройствата за гласуване, всичките 31 РИК и местата по общините, където ще се съхраняват материалите до 3 април. Миналата седмица приключиха съпроводът и логистиката на превозните средства до областните центрове с печатите, които ще бъдат използвани в избирателните комисии, а вчера приключи съпроводът и охраната на изборните книжа и бюлетините до областните центрове и съответно до общините. В момента те са под денонощна полицейска охрана, уточни ст. комисар Гребенаров. Утре предстои да бъдат съпроводени и машините за гласуване до областните центрове.

Създадена е необходимата организация за ускорено издаване на лични документи, съобщи заместник-директорът на ДБДС Цветомир Панчев. Направено е всичко, за да могат граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) поради изгубване, открадване, повреждане, унищожение или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас. В тази връзка ДБДС е създала следната организация за работа - в зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й. При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 2 април 2021 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват. Панчев подчерта, че това удостоверение служи единствено и само за упражняване правото на глас, но не и като легитимация пред други органи. Освен това с Решение на ЦИК е прието, че граждани с изтекли по време на извънредното положение документи за самоличност, могат да упражнят правото си на глас, като се легитимират с тях.  По думите му само за месец март 2021 г. са издадени над 125 000 лични карти, в сравнение с предходните избори това е увеличение с около 2 пъти.

От началото на месец март са извършени проверки на 6923 обекта, в които ще бъдат провеждани изборите и ще бъдат обособени секциите, обясни комисар Георги Толин, началник на „Държавен контрол” в ГДПБЗН. Специално внимание е обърнато за наличието на уреди за пожарогасене и възможността за евентуална евакуация на пребиваващите в сградата по време на изборите, в случай на инцидент. В рамките на инспекциите са връчени 378 противопожарни предписания, най-вече за наличните уреди за гасене и за освобождаване на пътищата за евентуална евакуация от горими материали. По места органите за ПБЗН са провели и провеждат инструктажи на членовете на РИК, секретари на общини и председатели на СИК, по спазване на изискванията за пожарна безопасност. Освен това е оказана методическата помощ на МВнР за изпращане на препоръки до ръководителите на задграничните представителства, в които е предвидено да бъдат открити изборни секции, относно мерките за пожарна безопасност, които трябва да се предприемат за гарантиране нормалното протичане на изборния процес.


01 апр 2021

Засилени проверки на пътното движение в големите градове и пътищата между малките села

Приключи операцията на ROADPOL за обезопасителни колани и каски

От днес до 24 март е в ход специализирана полицейска операция за повишаване на безопасността на движението по пътищата. Фокусът този път е насочен към движението в градовете и пътищата между малките населени места, каза главен инспектор Лъчезар Близнаков от отдел „Пътна полиция“, ГДНП. В градовете екипите ще следят за водачи, които отнемат предимство на другите пътни превозни средства, както и за недопускане на преминаване на забранителен сигнал на светофар. На територията на три областни дирекции от Западна България е предвидено да бъде засилен контролът на пътищата между малките населени места. Там екипите ще следят основно за неправоспособни водачи и недопускане на управление на моторно превозно средство след употреба на алкохол.

Близнаков заяви, че от началото на годината до 16 март се отчита сериозно намаление загиналите пешеходци с около 45% по-малко. Това, според него, се дължи на засиления контрол от органите на реда.

45 166 моторни превозни средства са проверени по време на последната операция с фокус на използването на обезопасителни средства, съобщи още Близнаков. Тя се проведе в периода от 8 до 14 март и бе организирана по линия на ROADPOL, Европейската мрежа на службите на Пътна полиция.

По време на проверките от екипите са установени 3 922 нарушения. От тях, най-много са били случаите на неизползване на обезопасителен колан от водачите – 2 476. Общо

1357 пътника също са били санкционирани за неизползване на обезопасителен колан, от тях 895 са били на предната седалка и 462 на задната. Установени са и 24 случая, в които са били превозвани деца на предна или задна седалка без колан, а случаите на неизползване на обезопасителни столчета при превоз на деца е бил 46.

От екипите са установени 11 случая на неизползване на предпазна каска от мотоциклетисти и 8, в които са били превозвани деца на двуколесни превозни средства без каски.

По време на операцията са били разкрити и 5 случая на превоз на крадени стоки. 

 19 мар 2021

В ход е операция, насочена към пешеходците и правилното пресичане на ЖП-прелези

От днес до 18 март на територията на цялата страна е в ход специализирана полицейска операция за повишаване на безопасността на движението по пътищата. Фокусът този път е насочен към правилното пресичане на железопътни прелези и към пешеходците, съобщи на брифинг главен инспектор Николай Крушарски от отдел „Пътна полиция“, ГДНП.

По отношение на пешеходците, екипите ще следят за недопускане на неправилно движение по пътното платно, неправилно пресичане, неспазване на светлинните сигнали на светофарите и внезапно навлизане на платното за движение. Ще се следи и за водачи, които не дават предимство на пешеходни пътеки.

Според обобщените данни на отдел „Пътна полиция“, ГДНП през изминалата 2020 г. 94 пешеходеца са загинали при пътнотранспортни произшествия (ПТП). За същия период на железопътни прелези са регистрирани 11 тежки ПТП, при които са загинали 6 души и са ранени 12.

 

15 мар 2021

Започна четвъртото издание на Най-добър млад шофьор на България

ГДНП е партньор на организаторите от СБА

Започна четвъртото издание на Най-добър млад шофьор на България. Тази година победителят в кампанията ще получи възможността да кара чисто нов италиански автомобил за 1 година.

През първия етап от кампанията всички желаещи да вземат участие могат да го направят като решат тест от 20 въпроса на mladshofior.bg. Срокът за това е до 16 април. 20-те справили се най-добре с него ще бъдат допуснати до финалното състезание, което ще се проведе на 14 май в град Варна. По време на финала участниците ще трябва да докажат, че са подготвени за всички предизвикателства, които може да срещнат на пътя - шофиране в градски условия, реакция в екстремни ситуации, оказване на първа помощ на пострадал в ПТП, смяна на спукана гума и др. 

Тази година организаторите на кампанията от Съюза на българските автомобилисти - СБА поставят акцент върху отговорността, която всеки носи зад волана, с посланието - “Твой ред е”.

Кампанията традиционно се организира от СБА в партньорство с отдел “Пътна полиция” към ГДНП, ДА “Безопасност на движението по пътищата” и БЧК. Сред партньорите в четвъртото издание са още Община Варна и компании от частния сектор.

 

15 мар 2021

Мъж и жена са установени по време на наркосделка

Операцията е служители на ГДНП, проведена под надзора на СГП

Арестите на 44-годишен пласьор на наркотици и 30-годишна негова клиентка, и двамата от София, са осъществени веднага след сделка за покупко-продажба на наркотични вещества. Операцията е проведена на територията на София от криминалисти на ГДНП под надзора на прокурор от Софийска градска прокуратура. 

Извършени са претърсвания на автомобилите, ползвани от двамата. В колата на жената са намерени 2000 хапчета MDMA (метамфетамин) с общо тегло 364 грама, а при процесуално-следствените действия на адреси, ползвани от мъжа, са намерени и иззети 2 г суха тревиста маса, реагираща на канабис, електронна везна и други вещи, имащи отношение към престъпната му дейност. До момента на операцията 30-годишната е била с чисто криминално досие, а мъжът е известен на органите на реда с регистрации за грабеж, кражба и унищожаване на чуждо имущество.

Двамата са привлечени в качеството на обвиняеми за разпространение на наркотици по чл. 354а, ал.1 от НК. С решение на Софийски градски съд им е наложена постоянна мярка за неотклонение „домашен арест“. Работата по образуваното по случая досъдебно производство продължава под надзора на прокурор от СГП.

 

12 мар 2021

Служители на ГДНП задържаха двама криминално проявени мъже за наркотици

Операцията е проведена под надзора на Софийска градска прокуратура

Специализираната операция на служители от Главната дирекция „Национална полиция“ е проведена на 8 март т.г. на територията на столичния квартал „Орландовци“ под надзора на Софийската градска прокуратура.  Арестът на двамата мъже - 53-годишен от Радомир и 40-годишен от Бухово, е извършен след попупко-продажбата на 1 кг амфетамин. Двамата са с криминалистически регистрации и осъждани за различни престъпления - 53-годишният - за разпространение на акцизни стоки без бандерол, а 40-годишният - за хулиганство.

В хода на разследването било установено, че радомирецът е получил амфетамина от 40-годишният мъж от Бухово. При обиска от „клиента“ са  иззети 1 килограм от дрогата – пресовки. На адрес в столицата, ползван от 40-годишния, и в две негови моторни превозни средства криминалистите са намерили и иззели амфетамин с тегло 1, 764 кг,  химически вещества и технически средства за производство на наркотични вещества. На адрес в Радомир, обитаван от 53-годишния мъж, са открити 657 грама суха тревиста маса (канабис), 19 грама амфетамин и малко количество MDMA, електронна везна и сумата от 18031 лева.

След санкция на прокурор при Софийската градска прокуратура двамата мъже са задържани за 72 часа и са привлечени в качеството на обвиняеми за престъпление по чл.354а, ал.1 от НК. По случая е образувано досъдебно. Предстои да бъде внесено искане за определяне на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ от Софийски градски съд.

Работата по документиране престъпната дейност на двамата мъже продължава.

09 мар 2021

Засилени проверки за ползване на обезопасителни системи от днес до края на седмицата

Операцията, инициирана от ROADPOL, се провежда в цяла Европа

От днес до края на седмицата у нас и във всички страни, членки на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция, ROADPOL, се провежда операция, в чийто фокус е ползването на обезопасителните системите в моторните преводни средства – колани, детски столчета, каски. Главен инспектор Николай Крушарски от отдел „Пътна полиция“, ГДНП информира, че тази година организаторите на операцията отделят специално внимание на ползването на обезопасителни системи при превоза на деца, както и на колани от пътниците в превозните средства.

Според обобщени данни на ГДНП през изминалата година от екипите на пътя у нас са установени 93 737 случая на този вид нарушения. По думите му глобата за това е 50 лева, но по-важното е, че всеки един от нарушителите е пренебрегнал собствената си безопасност, както и тази на превозваните деца. Той припомни, че ползването на колан е задължително и за водача, и за пътниците, независимо дали са на предната или задната седалка. „Екипите ще са безкомпромисни към онези родители, които превозват деца без задължителните обезопасителни столчета. Освен, че ги поставят в риск, възрастните изграждат в децата и неправилно поведение като участници в движението по пътищата. Крушарски отбеляза, че през изминалата 2020 г. у нас са констатирани 1490 случая на подобен вид нарушения.

08 мар 2021

Удължава се срокът на валидност на свидетелствата за управление на моторни превозни средства

Продължават проверките на Пътна полиция за алкохол и наркотични вещества

Във връзка с прилагането на Регламент (ЕС) № 267 от 16.02.2021 г. на Европейския парламент и на Съвета за определяне на специални и временни мерки с оглед продължаващата криза във връзка с COVID-19 , срокът  на валидност на свидетелствата за управление на МПС (СУМПС),  който е изтекъл или ще изтече между 01. 09. 2020 г. и 30. 06. 2021 г. се удължава с 10 месеца,  считано от дата на изтичане на срока на валидност. Това съобщи на брифинг главен инспектор Дамян Владинов от отез „Пътна полиция“, ГДНП. Като пример той посочи, че ако на даден документ е разписан срок на валидност до 30.06.2021 г., то неговата валидност  се удължава с 10 месеца до 30.04.2022 г.

Важно допълнение, всички СУМПС, чийто срок на валидност вече е бил удължен миналата година, съгласно предишен Регламент (ЕС) 2020/698 от 25.05.2020 г. и Решение (ЕС) 2020/1240 от 21.08.2020 г. и е изтекъл или ще изтече в периода 01. 09. 2020 г. до 30. 06. 2021 г. се удължава с 6 месеца или до 01. 07. 2021 г. – която от двете дати е по-късната.

Регламент № 267/16.02.2021 г. е достъпен на български език на страницата на официалния вестник на Европейския съюз на адрес: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=CELEX%3A32021R0267&qid=1614256359985  

 

Продължава операцията за недопускане на управление на МПС след употреба на алкохол и наркотични вещества, обяви на брифинга гл. инспектор Николай Крушарски. Тя започна в петък и ще продължи до 3 март. Той обобщи, че през почивните дни екипи на Пътна полиция са установили водач, чиято проба на пътя е показала 2,58 промила. „В Пловдив и в София имаме рекордни проби, установени с полеви тест. В Пловдив колегите са установили водач, който е управлявал МПС с 2,58 промила в издишания въздух, изключително голяма стойност. В София рекордната проба е 1,83 промила“, заяви Крушарски.

 

 

01 мар 2021