МВР

ГД "Национална полиция"

 

Новини

Национално съвещание в ГДНП

Под ръководството на заместник-главния секретар на МВР гл.комисар Георги Арабаджиев днес в Главна дирекция „Национална полиция“ се проведе Национално съвещание. В него участваха директорът на ГДНП- главен комисар Христо Терзийски, заместникът му- старши комисар Благородна Макева, директори на областните дирекции на МВР.  Две бяха основните теми на формата – анализ на противодействието на конвенционалната престъпност  и състоянието на пътнотранспортната обстановка в страната.

Зам.-главният секретар на МВР обобщи данните за състоянието на конвенционалната престъпност и подчерта, че противодействието на този вид престъпност е във фокуса на дейността на полицейските структури. Припомни, че и в момента е в ход специализирана полицейска операция за противодействие на този вид престъпност.  по време на съвещанието бяха набелязани и допълнителни мерки в тази насока.  

Друг основен акцент бе  пътнотранспортната обстановка в страната. В рамките на анализа главен инспектор Димитър Мичев от отдел „Пътна полиция“ в ГДНП посочи, че от началото на тази година до 4 юли 2018 г. загиналите при тежки пътни инциденти са с 41 по-малко, в сравнение със същия период на 2017 година, но в същото време, тежките пътнотранспортни инциденти са с 14 повече. Той отчете и увеличаване на наказателната дейност.

 По време на заседанието бяха обсъдени и възможностите за техническо обезпечаване на полицейските структури по места.

 

 

18 юли 2018

Безопасно лято

Практически препоръки към водачите от "Пътна полиция", ГДНП

Пътна полиция призовава водачите:

 • да подават сигнали за катастрофи, бедствия, аварии и други критични ситуации на телефон 112 и да търсят компетентна специализирана помощ (полиция, спешна помощ, противопожарна служба и други);
 • да се осведомяват предварително за маршрута и извършваните ремонти или въведената временна организация на движението по него;
 • да се движат със скорост, съобразена с:
  • пътните знаци,
  • пътната маркировка,
  • пътните условия,
  • релефа на местността и
  • конкретните метеорологични условия;
 • да са отпочинали преди пътуване;
 • да се отнасят с отговорност към шофирането особено когато превозват пътници в автомобила;
 • да помнят, че не са сами на пътя и
 • че от поведението им зависи не само техният, но и животът на останалите участници в движението по пътищата.

   

  Пътна полиция напомня, че е важно:

 • да се използват обезопасителни колани и системи за деца (седалки; столчета);
 • да не се отвлича вниманието на водача;
 • да се правят почивки при усещане за дискомфорт или умора.

   

  Пътна полиция препоръчва при натоварен маршрут водачът:

  - да бъде концентриран в шофирането;

 • да бъде търпелив, толерантен и да не предприема рискови изпреварвания;
 • да се съобразява и с останалите участници на пътя;
 • да използва алтернативен маршрут при възможност.

   

  Пътна полиция припомня някои истини:

 • Ако спазваш ограниченията, времето за пристигане до крайната цел се удължава, но… с малко.
 • Ако се движиш с по-ниска скорост, си гарантираш намален риск от катастрофа.
 • За някои участъци от твоя маршрут максималната разрешена скорост може да се окаже неподходяща за момента. Често времето е променливо, пътните настилки са мокри, а на места – наводнени. Има опасности от аквапланинг.
 • Ако мислиш позитивно, взимаш правилни решения.

                       

 

ОПОЗНАЙ ОПАСНОСТИТЕ

 

Неправилно избрана скорост (в населени и извън населени места)

Несъобразена скорост при загуба на пътя заради липса на маркировка или лоши метеорологични условия

Неадекватно поведение в/извън населено място заради задръствания („тапи“)

Неспазване на дистанция

Неправилно превключване на светлини в тъмното

Шофиране в състояние на умора

Шофиране без концентрираност (разсейване с пътниците; разговори по телефона; писане на съобщения по телефона; лични/служебни проблеми и др.)

Шофиране без правоспособност

Шофиране в нетрезво състояние

Шофиране след употреба на наркотици

17 юли 2018

МВР и МРРБ със съвместни мерки за намаляване на тежките произшествия на пътя

Министрите Радев и Нанков с апел към водачите: Шофирайте внимателно, спазвайте правилата на движение, опазете своя живот и живота на близките си!

Направихме този брифинг, за да кажем какви са опасностите по пътищата и да предпазим гражданите от тежки пътнотранспортни произшествия. Това каза на пресконференция министърът на вътрешните работи Валентин Радев, на която присъства и колегата му от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. В нея участваха още Красимир Ципов, зам.-министър на МВР, директорът на Главната дирекция „Национална полиция“, главен комисар Христо Теризийски, главен инспектор Димитър Мичев от отдел „Пътна полиция“, ГДНП и инж. Светослав Глосов, председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“. „Притеснявам се днес и идните събота и неделя да не заприличат на миналогодишните. Тогава са загинали 3 души в петък и 6 в събота. През уикендите на юли 2017 година са загинали общо 21 души по пътищата. Това е причината да се изправим пред вас, за да предупредим гражданите да внимават и къде са опасностите, за да няма пътни инциденти“, каза министър Радев.

От 1 юли Пътна полиция е предприела всички необходими мерки, за да се ограничат пътнотранспортните произшествия, каза главен инспектор Димитър Мичев от ГДНП. „Извадени са всички автопартрули по главните пътища и магистралите, прецизирани са план-растановките на служителите, особено в дните петък, събота и неделя, когато по пътищата се се очаква да движат повече хора, а сега трафикът се натоварва и от т. нар. гастербайтери. Всичките ни камери за скорост работят“, обяви той.

Главен инспектор Мичев обобщи, че през първите 6 месеца на годината броят на загиналите с 44 по-малко, спрямо миналата година. От изнесените от него данни стана ясно, че най-много жертви има на територията на ОДМВР-Пловдив, СДВР и ОДМВР-Бургас. Значително увеличение на загиналите има в ОДМВР-Хасково, Пловдив, Варна, СДВР, Враца, Видин, Добрич и Перник. С цел намаляване на инцидентите с деца е създадена организация от 14 юни до 15 септември да има специализирани операции и в момента се провеждат акциите „Лято“ и „Ваканция“. Създадена е и организация за съвместни проверки с Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“. „Призоваваме да планират добре времето си за пътуване и да предвидят и почивки, защото температурите са високи и да пият повече течности“, каза Димитър Мичев.

По отношение на контролната дейност в областите с морски курорти - Добрич, Варна и Бургас, и тази година са командировани 800 служители от Охранителна полиция за целия сезон, каза директорът на ГДНП, гл. комисар Христо Терзийски. Той добави, че от тази година ще има командировани служители на Пътна полиция в община Несебър. В момента там са 6 служители от ОДМВР-Стара Загора и Хасково. Освен това РУ-Несебър вече разполага с нов уред за установяване ползването на наркотични вещества от водачите на пътни превозни средства. Директорът на ГДНП съобщи още, че през последните 5 години, месец юли е сред трите с най-голям брой загинали на пътя, целта ни е сега, когато се очаква засилен трафик към морето, струпване на румънски, руски туристи и гастербайтери, да направим така, че да извадим юли от тази класация.

Зам.-министър Красимир Ципов се спря на новото законодателство, което също цели намаляване на пътнатранспортният травматизъм. Той каза, че предварителните обсъждания на трите нови закона – за движение по пътища, за превозите и моторните-превозни средства, са приключили. Получени са над 300 страници с мнения и препоръки. Те ще бъдат отразени до няколко дни и текстовете ще бъдат представени за същинското обществено обсъждане до 3 седмици. Заедно с министерствата на образованието и науката и на транспорта, информационните технологии и съобщенията се подготвят наредби за взаимодействие, насочени към пътнотранспортни произшествия с участието на деца. 

Ограничаваме максимално ремонтите по автомагистралите през летния сезон, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Изключение е автомагистрала „Хемус“, където заради необходимостта от спешни ремонти са затворени неремонтираните тръби на тунелите Витиня и Ечемишка и едното платно на виадукта „Коренишки дол“.От тази седмица се очаква повишаване на трафика с около 30% във връзка със започналото придвижване на гастарбайтери от Западна Европа към Турция, поради което се очаква интензивен трафик по автомагистрала „Тракия“ не само в почивните дни, обясни министърът и призова всички водачи да шофират с повишено внимание. Затова преустановихме всички ремонтни дейности по АМ „Тракия“, каза още Николай Нанков и напомни, че през тази година бяха ремонтирани няколко съоръжения по нея, както и участъкът между Пловдив и Стара Загора и обхода към Бургас. Отпушихме значително трафика по Южното Черноморие с предсрочното пускане за движение на участъка Поморие – Ахелой и обхода на Ахелой. По пътя между Варна и Бургас в ремонт е само мостовото съоръжение „Звездица“, работата по което трябва да приключи до 20 дни. Приключват ремонтите на отсечките Варна – Добрич и Добрич – Албена, които ще бъдат възобновени през есента. През летния сезон няма да се работи заради тежкия трафик, а в дните, когато той е най-интензивен, движението на тежкотоварни превозни средства се ограничава, каза министър Нанков. Той подчерта, че извършващите се ремонти са добре обозначени. Регионалният министър коментира, че се осъвременяват нормите за проектиране на пътища, които ще следват всички европейски стандарти. Ако преди 7-8 години средно от всеки проект за ново строителство или ремонт и рехабилитация на път се отделяха между 3% и 4%  за мерки, свързани с пътната безопасност, в момента за такива дейности са насочени около 10% от всяка инвестиция в пътна инфраструктура, посочи той и напомни, че се променят и нормативите, свързани с проектиране на пешеходни пътеки. Министърът каза още, че целево в мерки за подобряване на характеристиките, видимостта, осветеността и достъпността на пешеходни пътеки се инвестират 3 млн. лв.

Председателят на УС на АПИ Светослав Глосов уточни, че за пътна безопасност през периода 2015 - 2017 г. са вложени над 18 млн. лв. за хоризонтална маркировка, над 22 млн. лв. за мантинели и близо 6 млн. лв. за монтаж на пътни знаци.

 

06 юли 2018

203 досъдебни производства за жестокост към животни се водят от служители на МВР от началото на годината до края на месец май

Със заповед от 25 юни 2015 г. на министъра на вътрешните работи, директорите на СДВР и ОДМВР определиха разследващи полицаи и служители с оперативни функции, които да работят по досъдебни производства за престъпленията по членовете от Наказателния кодекс, инкриминиращи жестокостта към животни. Към момента в структурите на МВР има 433 служители, които са ангажирани с разследвания на подобен тип престъпления и на които са подсигурени 29 автомобила – по един във всяка областна дирекция и два в СДВР.

В резултат на стартиралата в това направление дейност, от 1 януари до 31 май 2018 г. има образувани 203 досъдебни производства по трите текста от НК. В сравнение със същия период на миналата година, досъдебните производства са били 131.

От месец декември 2017 г. до момента, има 20 присъди по производства, водени от служители на МВР по трите текста в Наказателния кодекс, инкриминиращи престъпленията срещу животни. Най-тежкото наказание, наложено до този момент, е лишаване от свобода при строг режим, на млад мъж, умъртвил кучето на своите родители, за да им отмъсти.

Освен по разследвания на подобен тип престъпления, служителите от тези звена работят и по линия на превенцията. Припомняме една от последните прояви -  служителите се включиха в организирания от Националния дворец на децата в София и Фондация „4 лапи“ формат по повод 1 юни и разказаха по достъпен за децата начин какво представляват престъпленията срещу животни.

06 юли 2018

Министър Радев към служителите на МВР: Благодаря ви за всеотдайността и достойната работа през годината

На 5 юли Министерството на вътрешните работи отбелязва 139-ата годишнина от създаването си

„През годините Министерството на вътрешните работи, заедно с други институции, е в основата на стабилността на държавата ни и гарант за сигурността и спокойствието на българските граждани. Днес България е стабилно и сигурно място за живеене и за това заслуга имат служителите на МВР“. Това заяви министърът на вътрешните работни Валентин Радев на официалната церемония по повод 139-ата годишнина от създаването на вътрешното ведомство. Тя се състоя пред Паметника на Незнайния воин. Професионалния празник уважиха вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, заместник министър-председателят и министър на отбраната Красимир Каракачанов, представители на дипломатическия корпус у нас, народни представители, членове на правителството, полицейски началници от Румъния, Турция, Македония и Сърбия, кметът на София Йорданка Фандъкова, ветерани, служители на МВР и гости.

В словото си министър Радев подчерта множеството отговорности, вярата и високите очаквания на обществото към служителите на МВР: „Хората искат да ги предпазваме, да помагаме при бедствия, да опазваме по най-добрия начин границите на държавата, която от години е и най-чувствителната сухопътна граница на ЕС. Голяма част от работата ви остава невидима, по тази причина не винаги получавате нужната благодарност“. В празничния ден той отправи думи на признание за отличната работа по време на българското председателство на Съвета на ЕС - близо 28 000 полицаи пазиха българските граждани и гостите на организираните у нас над 300 събития и не допуснаха нито един инцидент.

Министърът на вътрешните работи увери колегите си в подкрепата на ръководството на МВР и на правителството за осигуряване на всички необходими условия на труд – достойно заплащане, униформи, защитни средства, автомобили, социални компенсации за извънреден и опасен труд. В този смисъл благодари на ръководителите на синдикалните организации па постигнатия конструктивен диалог.

Валентин Радев пожела на служителите здраве, удовлетворение от службата и винаги да се гордеят, че са част от голямото семейство на МВР. „Старайте се да показваме това, което можем най-добре – да защитаваме родината си, мира, сигурността и спокойствието на гражданите. Благодаря за достойната работа и всеотдайността ви през годината“.

По време на церемонията бе извършен водосвет на знамената на МВР и поднесени венци пред паметника на Незнайния воин. Служителите се поклониха пред паметта на своите колеги на паметника на загиналите полицаи в градинката пред храм „Св. Седмочисленици“.

Празникът продължи с церемония по награждаване на служители от ръководството на МВР.

05 юли 2018

Автобус за пътнически превози е с прекратена регистрация, след сигнал до ГДНП и разпоредена проверка от ОДМВР-Кърджали

Автобус за пътнически превози е с прекратена регистрация, след сигнал до ГДНП и разпоредена проверка от ОДМВР-Кърджали.

На 21 юни на фейсбук-страницата на Главната дирекция „Национална полиция“ е получен сигнал от гражданин. От обясненията става ясно, че пътници от Момчилград били превозвани в нарушение на Закона за движение по пътищата. След самосезиране на Отдел „Пътна полиция“ сигналът бил изпратен за проверка от ОДМВР-Кърджали.

В изпълнение на заповедта, на 22 юни, младши контрольор от Момчилград е извършил проверка на автобус, управляван от 28-годишен мъж. Установено е, че в автобуса били превозвани работнички от цех. Установено е, че водачът е шофирал в шест-месечен срок на отнета със съдебен акт правоспособност, освен това пробата с алкохол дала положителна реакция.

На водача е съставен акт за установено административно нарушение за нарушение на чл. 150а, ал. 1 от ЗДвП и е изготвен протокол за предупреждение. Акт за установено административно нарушение е съставен и на собственика на фирмата-превозвач – 74 –годишен мъж. Той е за нарушение на чл. 102 от ЗДвП, изготвен му е и предупредителен протокол. Издадена е и заповед за прекратяване на регистрацията на автобуса.

За случая е уведомена и Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“.

ГДНП благодари на гражданина, подал сигнала.

03 юли 2018

Двама са привлечени като обвиняеми за пране на пари

Разследването е на ГДНП, с постановление на прокурор от Софийската градска прокуратура виновните за задържани за срок до 72 часа

В хода на продължително разследване на схема за пране на пари, служители на отдел „Разследване на общата престъпност“ предприели оперативни действия за задържането на двамата извършители на престъпната схема. Вчера 48-годишна и нейният 34-годишен помагач са задържани на територията на столицата. По първоначални данни, от март 2017 до юни т.г., дамата и нейният помощник  са извършили финансови операции с цел прикриване на произхода на парични средства, придобити от престъпления, извършвани в Белгия и Франция. Измамата е ставала чрез регистриране на множество търговски дружества в София, по чиито сметки да постъпват парични средства - трансфери от чужбина, без да са налице реално извършени търговски сделки.

С постановление на Софийската градска прокуратура (СГП), те са привлечени като обвиняеми за престъпление по чл. 253, ал.1, пр. 1 и пр. 3, алт.1 във вр. с ал. 2, т. 3, във вр. с чл. 20, ал.2, вр. с ал. 1 и чл. 26, ал. 1 от НК и мярката им за задържане е удължена до 72 часа. Предстои искане до съда за налагане на постоянното им задържане под стража.

Работата по случая продължава под наблюдението на прокуратурата.

03 юли 2018