МВР

ГД "Национална полиция"

 

Новини

Двама с влезли в сила присъди са задържани при операции на служители от ГДНП

Действията са реализирани на териториите на СДВР и ОДМВР-Хасково

41-годишен от Петрич е установен и задържан в рамките на операция, осъществена от служители от сектор „Издирване“, ГДНП. Действията са проведени на 22 юни на територията на София, където е установен и мъжът. Той е с влязла в сила присъда „лишаване от свобода“ за срок от 2 години, постановена му на 22 юли 2020 г. от Окръжния съд в Благоевград за престъпление по чл. 325, ал. 1 вр. ал. 1 от НК - съпротива на орган на властта. Във връзка с това той е обявен и за общодържавно издирване с мярка „задържане“.

При друга операция, проведена днес, но на територията на Свиленград, е установен и задържан 39-годишен, обявен за международно издирване с Европейска заповед за арест и екстрадиция по искане на съда в гр. Солун - Гърция. Спрямо него има влязла в сила присъда „лишаване от свобода“ за срок от 16 години, постановена от съдебните власти в южната ни съседка за трафик на хора и незаконно притежание на оръжие.

И по двата случая са уведомени съответните компетентни прокуратури.

 

 

23 юни 2021

В ход е традиционната акция "Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя"

В ход е традиционната акция на Пътна полиция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“. Тя се провежда в периода 15 юни – 31 август и има за цел опазване живота и здравето на децата през ваканционния летен период. По този повод са планирани различни дейности - и разяснителни, и засилване на контролната дейност най-вече в летните курорти и малките населени места, където обикновено децата прекарват летните месеци. По отношение на разяснителните действия, предвидени са беседи и работа с деца в различни формати, целящи да повишат тяхната информираност по отношение на безопасността на движението по пътищата. А по втората част са планирани специализирани полицейски операции с акцент правилния превоз на деца с моторни превозни средства и правилно поведение на пътя с велосипед.
Статистическа информация за деца, пострадали като участници в пътни инциденти през лятото на 2020 година и първите месеци на 2021 година, може да видите на страницата на отдел
"Пътна полиция", ГДНП.


22 юни 2021

Засилени проверки за недопускане на управление на МПС от водачи, употребили алкохол или наркотични вещества

Операцията е на територията на всички страни, членки на ROADPOL

В ход е операция за недопускане на управление на моторни превозни средства от водачи, употребили алкохол или наркотични вещества, съобщи гл. инспектор Дамян Владинов от отдел „Пътна полиция“, ГДНП. Действията вече са започнали и ще продължат до 22 юни 2021 г. Операцията се провежда по линия на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция – ROADPOL и аналогични действия има на територията на всички страни от Европа. Владинов обърна внимание, че в рамките на действията, за времето от 00:00 ч. до 23:59 ч. на 19 юни 2021 г. ще се проведе „24-часов маратон” – интензивен контрол относно установяване употребата на алкохол, наркотични вещества и/или техните аналози от водачите на МПС. 

Причина за провеждането на операция като тази, е че пътнотранспортните произшествия, причинени от водачи, употребили алкохол или наркотичните вещества, са със сериозен дял, а последствията от тях са много тежки. Това е и мотив в календара на ROADPOL подобни действия да бъдат предвидени два пъти в годината – веднъж в началото на месец юни и веднъж в началото на месец декември.

По време на операцията бъдат извършвани проверки за валидна задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите.

 

17 юни 2021

Петима български граждани, издирвани от италианското правосъдие, са установени от служители на ГДНП

Действията са осъществени в рамките на международна операция, проведена в три страни от Европа

Петима българи, издирвани от властите в Италия за извършени престъпления на Апенинския полуостров, са установени у нас от служители на сектор „Издирване“ в ГДНП и техни колеги от ОДМВР-Русе, Варна и Видин. Акцията у нас е координирана от ГДНП, реализирана е на 16 юни в рамките на международна операция по задържането на български граждани, с влезли в сила присъди в Италия. Освен у нас, действия са проведени и на територията на още две страни в Европа.

В хода на специализираната операция у нас първоначално на територията на София са установени двама мъже на 47 години. За тях има издадени европейски заповеди за арест по искане на Италия. Единият е търсен за изтърпяване на присъда от 4 години лишаване от свобода, а другият - за изтърпяване на наказание от 2 години и половина лишаване от свобода. Осъдени са от италиански съдилища за „престъпно сдружение от мафиотски тип“. Мъжът с по-малката присъда е задържан. Другия, поради установено влошено здравословно състояние, е докладван на прокуратурата за последващи действия спрямо него.

На територията на Русе е задържан 55-годишен местен жител. За него има издадена европейска заповед за арест за извършено престъпление в Италия. Той е осъден на 4 години и 3 месеца лишаване от свобода за документни подправки и вещно укривателство.

В рамките на операцията в гр. Видин е задържан и 40-годишен мъж, адресно регистриран на територията на областта. Той е осъден на 4 години и 6 месеца лишаване от свобода за трафик на хора с цел сексуална експлоатация.

На територията на гр. Варна е установен и задържан 57-годишен мъж от Провадия. Той е обявен за издирване с европейска заповед за арест за извършено престъпление в Италия, за което е  осъден на 3 години и 4 месеца лишаване от свобода за подпомагане на нелегална миграция и вещно укривателство.

Материалите са докладвани на прокуратурата с цел последващи действия по екстрадицията им. На четирима от петимата задържани на наша територия мъже са наложени мерки за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа. В рамките на започналите действия в Германия има задържан още един българин.

Това е втората поред операция по задържането на български граждани с влезли  сила присъди в Италия, припомнят от ГДНП. Първата бе проведена на 13 май, когато на наша територия бяха задържани четирима български граждани.

 

16 юни 2021

Европейски Фокус ден 2021: Да се защитим от домови кражби

От днес, 16 юни 2021 г., започва третото издание на Европейския Фокус ден за превенция от домовите кражби. Той се организира от Европейската мрежа за превенция на престъпността (EUCPN) #StopDomesticBurglaries. Целта на кампанията е да повиши информираността на гражданите за това как могат най-ефективно да защитят домовете си от престъпни посегателства.

Независимо, че в повечето европейски държави, и у нас, се отчита намаляване на броя на тези престъпления, те все още продължават да бъдат сериозен дял в престъпната дейност.

 

Период

Регистрирани домови кражби в България

Процент разкриваемост

01. 01. 2021 г. – 31. 05. 2021 г.

1733

30%

01. 01. 2020 г. – 31. 05. 2020 г.

2258

25,5%

 Тези посегателства не просто лишават хората от притежанията им. Те имат сериозен индивидуален и обществен  негативен ефект. Домовите кражби се отразяват пагубно върху базисното чувство за сигурност на жертвите там, където би трябвало да се чувстват безусловно най-защитени. А обществото търпи сериозни икономически и финансови загуби в резултат на този тип престъпления. Поради тези причини 16 държави-членки на Европейската мрежа за превенция на престъпността, сред които и България, със съдействието на Европол продължават започнатата през 2019 г. ежегодна традиционна кампания за превенция на домовите кражби.

 

За повече информация и съвети как да обезопасим дома си:

www.zashtitidomasi.eu

eucpn.org/focus-day

twitter.com/eucpn

linkedin.com/company/eucpn

facebook.com/eucpn

16 юни 2021

Модерно оборудвана оранжерия за отглеждане на канабис е разкрита в рамките на проведена специализирана операция

Действията са осъществени от служители на ГДНП и техни колеги от ОДМВР Пловдив, Русе и Хасково под наблюдението на прокуратурата; задържани са двама мъже за производство и разпространение на наркотици

Операцията, утвърдена от изпълняващия длъжността главен секретар на МВР гл. комисар Стоян Темелакиев, е проведена на 7 и 8 юни на територията на областите Пловдив, Русе и Хасково. Действията на криминалистите са координирани от ГДНП и са осъществени под надзора на прокуратурата. 

В хода на операцията на територията на гр. Русе е установено помещение за отглеждане на растения от рода на конопа, оборудвано с високотехнологично съоръжение. В момент на полагане на грижи за растенията е задържан 46-годишен мъж от Тополовград. От помещението са иззети  620 растения с височина над 150 см и везни. Процесуално-следствените действия продължили и в жилище в Русе, обитавано от мъжа, където са открити  малко количество амфетамин на прах и марихуана, а на адреса му в Тополовград са установени и иззети половин килограм суха тревиста маса, реагирала на канабис при извършения полеви тест, както и везна.

В рамките на операцията, на територията на Тополовград, е установен и 40-годишен местен жител, съпричастен към случая. От дома му е иззет още половин килограм канабис.

По случая е образувано досъдебно производство. Мъжете са задържани, с прокурорско постановление са им повдигнати  обвинения по чл. 354 а, ал 1, вр. чл. 354 в от НК. Работата по разследването продължава под наблюдението на Окръжна прокуратура - Русе.

08 юни 2021

Засилени проверки по пътищата от I, II и III клас

В ход е специализирана полицейска операция за контрол на движението по първокласните, второкласните и третокласните пътища на страната. Тя ще продължи до 7 юни, включително, съобщи на брифинг главен инспектор Лъчезар Близнаков от ГД „Национална полиция“. Екипите ще следят основно за неправилно изпреварване, отнемане на предимство и за спазване на скоростните режими. По трасетата, по които се движат товарни автомобили, контролът ще е насочен изключително към техните водачи, добави Близнаков. Той уточни, че в рамките на проверките през миналата седмица, са констатирани редица случаи на управление след употреба на алкохол и наркотични вещества.

Според данните до момента от началото на годината до момента по пътищата на страната са загинали 150 души. Анализът сочи, че се наблюдава увеличение на загиналите при пътнотранспортни произшествия през изминалия месец май и то точно на пътищата от I, II и III клас, което е и причината за започването на операцията. Най-висок е броят на загиналите и на  травматизма по пътищата I клас, следвани тези от II и III клас.

03 юни 2021

TikTok предизвикателство със скрито послание показва колко лесно децата могат да пропуснат признаците на онлайн тормоза

Кампанията #CheckBeforeYouChat на AMBER Alert – Европа е по повод Международния ден на безследно изчезналите деца – 25 май; партньор от българска страна е ГД „Национална полиция“

Фондация AMBER Alert - Европа, неправителствени организации в областта на защитата на децата и служителите на правоприлагащите органи от цял свят се обединяват с популярни в социалните мрежи личности в борбата срещу онлайн тормоза. Общата цел е недопускане на насилие на деца, което според анализите сериозно нараства в условията на изолация, заради пандемията от коронавируса.
Кампанията #CheckBeforeYouChat (Провери, преди да започнеш да чатиш“) е по повод Международния ден на безследно изчезналите деца – 25 май. Тя стартира с танцово предизвикателство, отправено от инфлуенсъри в TikTok. Началото на втората й част бе дадено точно преди датата на отбелязване на световния ден, когато участниците публикуваха свои видеоклипове, но вместо да следват стъпките, те стоят неподвижно и разкриват истинското значение на предизвикателството - да обърнат внимание на подрастващите и да им покажат кои са признаците на скритите заплахи в общуването онлайн с непознати, водещи до тормоз в мрежата.
„Когато бе пуснато предизвикателството, въпреки че знаците бяха точно пред очите им, децата не забелязваха какво става. В мрежата това често се случва, докато не стане твърде късно. Искаме да сме сигурни, че децата са наясно с факта, че онлайн не всичко е такова, каквото изглежда, и те трябва да внимават с кого общуват в социалните медии, приложения или игри“, отбеляза Франк Хоен, председател и основател на AMBER Alert - Европа.
Винаги проверявай, преди да започнеш да чатиш - към този призив се присъединява и Главна дирекция „Национална полиция“, партньор на инициативата от българска страна. От там напомнят, че по данни на организаторите на кампанията, ежедневно 750 000 потребители в света упражняват онлайн тормоз над деца.

 

Кампанията #CheckBeforeYouChat е организирана от фондация AMBER Alert – Европа, подпомагаща спасяването на изчезнали деца. Инициативата се провежда в сътрудничество с неправителствения сектор, правоприлагащите органи и известни лица от цял свят. Партньори са Innocean Berlin, Beyond Influence, Dahouse, Isle of Green, Bot Inc. Целта е справяне със случаите на онлайн тормоз и недопускане на насилие над деца, което сериозно нараства в условията на изолация, заради пандемията от коронавируса.
Справянето с пандемията доведе до социална изолация, което създаде условия за тревожно увеличаване на случаите на онлайн тормоз. Това е опасно явление. Всичко започва, когато възрастен се сприятелява с деца онлайн и изгражда у тях фалшиво доверие, с което по-късно започва да злоупотребява и нерядко се стига до сексуално насилие както онлайн, така и лично.
По-рано този месец песента „Love Birds“ („Птици на любовта“), съдържаща в текста си петте етапа на онлайн тормоза, беше официално пусната в платформата TikTok, заедно с танц в 5 стъпки. С помощта на известни интерпретатори танцовото предизвикателство беше възпроизведено от хиляди нищо неподозиращи потребители на платформата по целия свят.

За повече информация за кампанията моля, посетете https://www.checkbeforeyouchat.com/

 


25 май 2021