МВР

ГД "Национална полиция"

 

Новини

Криминалисти от ГДНП, София и Плевен разкриха за кратко време телефонна измама за 70 000 лева

Операцията е под надзора на Софийската районна прокуратура

За кратко време криминалисти от ГД „Национална полиция“, СДВР и ОДМВР-Плевен разкриха и заловиха извършителите на голяма телефонна измама на стойност 70 000 лева и златни накити, взети от майка и син от София.

Специализираната полицейска операция е проведена на 21 ноември. Тя е реализирана на територията на София и Плевен под ръководството на ГДНП и надзора на Софийската районна прокуратура. В резултат на това са задържани двама мъже. Това са И. И. /31 г./ от гр. Левски, криминално проявен и осъждан за измами, и Я. М., /50 г./ от гр. София, криминално проявен и осъждан за кражби. Двамата са задържани във връзка с досъдебно производство, образувано в 4 РУ, София за телефонна измама на стойност 70 000 лева и златни накити, извършена на 25 октомври 2017 г. Потърпевши от нея са били майка и син. Те са заявили в полицията за измамата на 14 ноември.

При последвали процесуално-следствени дейности на два адреса в София и Левски са открити и иззети вещи, сочещи съпричастност към измамата. Както и множество СИМ-карти, мобилни телефони, пластики за мобилни карти и др. имащи отношение към осъществяваната от лицата престъпна дейност.

 

21 ное 2017

Световен ден за възпоминание на жертвите на пътнотранспортни произшествия

По традиция, през третата неделя на ноември почитаме паметта на загиналите при пътнотранспортни произшествия. В храм-паметника „Св. Александър Невски“ главният секретар на Светия синод архимандрит Герасим днес отслужени специална панихида за упокоение на душите на загиналите. На нея присъстваха директорът на Главната дирекция „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски, началникът на отдел „Пътна полиция“ в ГДНП комисар Бойко Рановски, Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на пострадалите от катастрофи, и д-р Надежда Тодоровска, зам.-генерален директор на БЧК.

„Не само санкциите решават проблема с тежките инциденти на пътя. Отговорността за безопасността на пътя е на всички – и на водачите, и на транспортните фирми, на полицията и на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ – каза преди панихидата главен комисар Терзийски. Той припомни, че преди дни, край Ловеч при тежък инцидент загинаха две деца, от пътували сами през нощта в кола четирима тийнейджъри. В този смисъл той подчерта и ролята на родителите в целия процес.

Мерките, които е предприела „Пътна полиция“, работят, но случаите от последните дни показват, че има още какво да се направи - отчете началникът на отдел „Пътна полиция“ към ГДНП комисар Бойко Рановски. Той напомни, че от началото на годината санкциите, които налагат пътните полицаи, са променени и са завишени. Но само те не могат да повлияят на поведението на водачите на пътя. „За да се подобри ситуацията на пътя, е нужно и отговорно поведени, и комплекс от мерки. В този смисъл, санкциите са само един от елементите“, допълни комисар Рановски.

Земният живот на човека се дава от Бога като благословение и подготовка за вечния живот и затова не може да бъде безразсъдно прекъсван от никого. С тези думи се обърна от олтара на храма архимандрит Герасим. Пред миряните той прочете обръщение на Светия синод и призова всички да са внимателни на пътя и да се отнасят отговорно „към безценния дар на живота“. Във всички храмове в страната днес се отслужват панихиди в памет на жертвите на пътнотранспортни произшествия.

19 ное 2017

Продължават процесуално-следствените действия край с. Микре

Продължават процесуално-следствени действия, които трябва да изяснят причината за тежката катастрофа край Микре. Това каза на брифинг до мястото на инцидента директорът на Главната дирекция „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски. Освен него на място са и окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Той информира, че окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков ръководи действията на разследващите полицаи. По данни към момента, в инцидента са участвали общо 28 души – 26 са пътували в автобуса и двама в товарния автомобил, деветима от тях са загинали. Екипи на ГДПБЗН, на "Пътна полиция" и на ИА „Автомобилна администрация“ работят за обезопасяване на пътния участък, за да бъде възстановено пропускането на превозни средства в района.

Участвалият в катастрофата пътнически автобус е собственост на пернишка фирма, която има редовно издаден лиценз от ИААА. Превозваната група са хора от Перник и района, те са се връщали от екскурзия до Дряново и Елена. Водачът, 48-годишен, е сред жертвите.

Главен комисар Терзийски отново призова водачите да бъдат толерантни на пътя и да не нарушават правилата за движение. Той подчерта, че пътна полиция Ловеч много сериозно е завишила санкционната дейност, служителите имат оборудвани автомобили. „Факт е полицейското присъствие, но не можем да поставим полицейски патрули на всеки километър. Истината, е че трябва да сме по-внимателни и толерантни на пътя“, обобщи ст. комисар Терзийски.

Окръжният прокурор Валентин Вълков посочи, че към момента на място текат неотложните процесуално-следствени действия. Според първоначалните данни, автобусът е навлязъл в насрещното платно за движение, но изяснява се причината за това.

 По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов от ВМА и болница „Лозенец“ са изпратени четири реанимобила, мобилизирани са екипите на спешната помощ от Ловеч и Плевен – съобщи на брифинга от мястото на тежката катастрофа министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Той уточни, че в ловешката болница е създадена пълна организация, за да бъдат прегледани и обслужени пострадалите. Ще бъде осигурено всичко необходимо, включително допълнителни консумативи, за първа помощ и последващо лечение. Министър Ананиев ще посети пострадалите в болничното заведение, за да се запознае на място със състоянието им. Осигурена е възможността хората, претърпели сериозни фрактури, да бъдат транспортирани със специализирана техника за продължаване на лечението в София.

17 ное 2017

Ученици от пазарджишки училища се съревноваваха под мотото „Спортът е по-добрия начин децата да пораснат“

Инициативата е на ГД „Национална полиция“, в партньорство със Съюза на пивоварите в Република България и ОДМВР – Пазарджик

Състезанието е част от реализацията на приоритетите на Националния съвет по превенция на престъпността за периода 2016-2018 г. Една от основните заложени цели е развитие и популяризиране на спортните дейности сред подрастващите.

В надпреварата взеха участие представителни отбори от ОУ „Христо Ботев“, ОУ „Проф. Иван Батаклиев“ и Спортно училище в Пазарджик.

Състезанието протече в три етапа, като във всеки отбор участваха по 10 момичета и 10 момчета. В крайното класиране поведе тимът на Спортно училище, на второ място се класираха децата от ОУ „Проф. Иван Батаклиев“, а на трето - връстниците им от ОУ „Христо Ботев“. Всички деца получиха много подаръци, а треньорите им - купи за отличното представяне.

За доброто настроение на присъстващите се погрижиха мажоретките от  Мажоретен състав „Мистерия“ при Общински детски комплекс - Пазарджик. Специални гости бяха и децата от Детското полицейско управление при ОУ „Никола Фурнаджиев“ в областния град, които поздравиха присъстващите с изпълнение на своя химн.     

На събитието присъстваха областният управител Стефан Мирев, директорът на ОДМВР - Пазарджик старши комисар Йордан Рогачев, административните ръководители на административния и районния съд - Марияна Шотева и Веселка Златева, изпълнителният директор на Съюза на пивоварите Ивана Радомирова, главен инспектор Георги Крумов и инспектор Зорница Шуманова от ГД „Национална полиция“, представители от РУО - Пазарджик, ръководни служители от ОДМВР-Пазарджик.

 

17 ное 2017

19 ноември - Световен ден за възпоминание на жертвите при пътнотранспортни произшествия

 

По традиция в третата неделя на месец ноември се отбелязва Световният ден за възпоминание на жертвите при пътнотранспортни произшествия.

От началото на тази седмица религиозните общности в Република България се присъединиха към превантивното мероприятие, като изпълняват в своите храмове нарочни служби за възпоминание на загиналите при пътни инциденти и отправят молба към хората за повече толерантност и култура на поведението при движение по пътищата.

На 19 ноември в храм-паметника „Александър Невски“ в София и в стотици други храмове в страната в 11:00 часа ще бъде изнесена служба в памет на загиналите при ПТП и апел за съхраняване на човешкия живот на пешеходеца, пътника, водача.

Освен това и за да намалеят жертвите и травматизмът на пътя, „Пътна полиция“ при Главна дирекция „Национална полиция“ и Националния съвет на религиозните общности в България, излизат с декларация, в която се изразява съпричастност към проблема с безопасността на движението по пътищата и включване заедно с хора от целия свят в отбелязването на Световния ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия.

Свое обръщение подготви и министърът на МВР Валентин Радев.
Вижте и двата документа в прикачените файлове. 

17 ное 2017

Престъпна група за кражби на автомобили е неутрализирана при международна операция

В разследването активно участие са взели служители на ГДНП

Международна престъпна групировка, занимаваща се с кражба на автомобили и препродажбата им в редица европейски страни и Близкия Изток, е разбита при специализирана полицейска операция. Тя е ръководена от Европол и в нея са участвали служители на  Гражданската гвардия на Испания, на Главната дирекция „Национална полиция“ от България и полицейски сили от Португалия.

Разследването е започнато от властите в Испания през 2016 година. След това е последвал обмен на информация между полицейските служби на България и Португалия. В резултат на работата на полицейските сили са задържани общо 19 души, за които се смята, че са част от мрежата.

В хода на разследването, извършено от ГДНП, била установена самоличността на българина В. П. /59 г./, известен на полицията у нас, съден по-рано за автомобилна кражба, подправяне на документи и препродажба на крадени транспортни средства.

От страна на българските власти веднага е оказано съдействие към испанските им колеги с цел доказване престъпната дейност на В. П. и кръга лица около него.
В рамките на операцията у нас са открити и задържани част от луксозните автомобили, предмет на престъпленията в Кралство Испания. Освен тях са установени и други инкриминирани автомобили.

16 ное 2017