МВР

ГД "Национална полиция"

 

Новини

Директорът на ГДНП участва в заседанието на SEPCA

Гл. комисар Христо Терзийски представи ключовия приоритет на България по време на българското председателство на Съвета на ЕС - европейската перспектива на Западните Балкани

Директорът на Главната дирекция „Национална полиция“ участва в заседанието на Генералната асамблея на Асоциацията на полицейските директори от Югоизточна Европа (SEPCA). То се провежда на 19 до 20 април 2018 г. в гр. Охрид, Република Македония. На форума участват директори и заместник-директори на полицейските служби от страните членки на SEPCA, партньори от Федералната криминална служба на Австрия, Великобритания, САЩ, гости, и наблюдатели от международни и регионални правоприлагащи организации, сред които Европол, DCAF, ОССЕ, SELEC и Международната организация по миграция. Целта на срещата е да се обсъди бъдещата дейност на асоциацията, разработване на аналитичен доклад за престъпността в региона, да се разработят рамки на установеното партньорство между SEPCA и Инициативата за комплексно управление на вътрешната сигурност, както и да се направят препоръки за бъдещи стъпки. По време на форума главен комисар Христо Терзийски представи един от ключовите приоритети на България по време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз – европейската перспектива на Западните Балкани. Пред делегатите той акцентира, че страната ни подкрепя принципно всяка идея, която има за цел да осигури „по-добра координирана политика за регионално сътрудничество в борбата срещу тежката и организираната престъпност и корупцията“.

В рамките на формата директорът на ГДНП проведе среща и с Лазо Велковски, директор на Бюрото за обществена сигурност към Министерството на вътрешните работи на Република Македония и ротационен президент на SEPCA.

 

Асоциация на директорите на полицията от Югоизточна Европа – SEPCA е създадена през януари 2002 г. Тя се ръководи на ротационен принцип. През настоящата 2018 г. ръководството е поверено на Република Македония.

20 апр 2018

Резултати от проведената на територията на страната ни полицейска операция„ 24 часа контрол на скоростта“

Общо 7584 нарушения на разрешената скорост за движение са установени в рамките на полицейските действия

Във връзка с членството на Република България в европейската мрежа на службите на Пътна полиция – TISPOL и поетите ангажименти за участие в организираните от TISPOL инициативи, за времето от 06.00 ч на 18.04.2018 до 06.00 ч. на 19.042018 г., на територията на всички държави-членки беше извършен засилен контрол над водачите на МПС за спазване на разрешената скорост за движение „24 часа контрол на скоростта“.

 В рамките на проведената на територията на страната ни полицейската операция, за посочения период са установени общо 7584 нарушения на разрешената скорост за движение. Контрол бе осъществен на 617 места, в него са участвали 313 полицейски служители. Установените нарушения от стационарните камери са 1061, от мобилните камери с които са оборудвани полицейските автомобили – 4594, а от преносимите автоматизирани технически средства - 1929. За периода са установени 109 нарушения на превозни средства превишили с над 50 км/ч разрешената скорост в населено място.

„Пътна полиция“ отбелязва, че е констатирано намаляване на броя на пътните инциденти по време на провеждането на полицейските действия. На територията на страната са регистрирана 128 леки пътнотранспортни произшествия и 11- тежки, при които е загинал велосипедист и са ранени 16 души. Тежката катастрофа със загинал е станала снощи около 21.20 часа на територията на област Сливен. Велосипедист, който се е движел по пътното платно без светлоотразителна жилетка и с тъмни дрехи, бил блъснат от преминаващ автомобил. Според първоначалните данни превишената скорост не е причината за настъпване на произшествието.

В хода на полицейската операция са установени и други 856 нарушения на ЗДвП, по които е взето отношение на място.

19 апр 2018

Междини данни за хода на операцията на „Пътна полиция“ „24 часа скорост“ към 11 часа

За времето от 6:00 часа до 11: 00 часа в страната е имало 202 точки за контрол. В операцията са се включили 175 служители. За това време са установени 1558 нарушения на скоростните режими. 301 от тях са регистрирани с т. нар камери на триноги, 171 със стационарните и 1086 – с мобилните.

По време на операцията са установени 35 случая на движение в населено място с над 50 км/ч. Екипите, ангажирани в операцията са констатирали и 84 други нарушения на Закона за движение по пътищата. 

За времето от 6:00 часа сутринта до 11:00 часа е имало общо 8 леки пътнотранспортни инцидента, при които има 3 ранени. Тежки инциденти и загинали хора няма.

Операцията "24 часа скорост" е в ход от 6:00 часа тази сутрин и ще продължи до 6:00 часа на следващия ден - 19 април. Целта е да се обърне внимание на водачите, че скоростта е една от основните причини за тежки ПТП. Проверки се извършват във всички страни, членки на TISPOL- Европейската мрежа на службите на Пътна полиция.


18 апр 2018

Служители на ГДНП задържаха столичанка, занимавала се със съставяне на неистински документи

Работата по случая продължава под надзора на прокуратурата

Жителка на столицата е задържана след проведена в столицата специализирана полицейска операция на служители от отделите „Икономическа полиция” и „Разследване на общата престъпност” при Главната дирекция „Национална полиция“. По първоначална информация, М. Г. (65 г.) се занимавала със съставяне на неистински официални документи.

При извършените по процесуалния ред неотложни действия по разследването - обиск и претърсване и изземване в жилище, обитавано М. Г., са намерени, описани и иззети множество документи - удостоверения за пенсиониране, удостоверения за трудов стаж, трудови книжки, военни книжки, копия на документи, съдържащи лични данни на различни хора, ксерокопия на лични карти и свидетелства за управление на МПС, флашпамет и принтер. Жената е задържана за срок до 24 часа по ЗМВР.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 308, ал. 1 от Наказателния кодекс. Активните действия по разследването и други процесуални действия  продължават под надзора на прокуратурата.

18 апр 2018

От 684 точки в цялата страна ще се следи за превишена скорост

Започва операция "24 часа скорост" - утре екипи на "Пътна полиция" ще следят по основните булеварди на градовете, както и по третокласните шосета в малките населени места

От 6:00 часа утре, 18 април, до 6:00 часа на 19 април у нас ще се проведе специализирана операция за контрол на скоростта „24 часа скорост“. Тя е организирана по линия на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция (ТISPOL) и аналогични проверки ще има в общо 23 страни от Европа. „Целта на операцията е с масов и ефективен контрол да се постигне по- трайно намаляване на скоростта, с която се движат моторните превозни средства, което пък  оказва влияние върху пътнотранспортната обстановка и води до намаляване  на тежките произшествия, жертвите и ранените при тях“, каза началникът на отдел „Пътна полиция“ в Главната дирекция „Национална полиция“ комисар Бойко Рановски по време на брифинг за старта на операцията.

У нас в операцията ще бъдат ангажирани 314 служители. Ще има 684 точки за контрол с 148 мобилни камери, 28 преносими (т. нар. камери на триноги) и 23 стационарни камери, каза главен инспектор Росен Рапчев, началник на сектор „Контрол на пътното движение и правоприлагане“ в ГДНП. Ще има контролни точки и през нощта. Екипи на „Пътна полиция“ ще бъдат разположени по основните булеварди на градовете, където е възможно да се развиват по-високи скорости, на участъци с концентрация на ПТП по причина несъобразена и превишена скорост, магистралите, но и по третокласните шосета в малките населени места. В София са определени 30 места за контрол, разположени по основните булеварди и входно-изходните артерии на столицата. В операцията ще участват 23  служители, съобщи главен инспектор Калоян Драганов от сектор „Административно обслужване“ към „Пътна полиция“, СДВР.

От данните на ГДНП става ясно, че през 2015 година по време на същата операция, проведена в средата на месец април, е имало 521 точки за контрол. Установените нарушения са били 1126. В рамките на деня, в който е провеждана операцията, е имало 20 тежки пътни инцидента, но без смъртен случай. През 2016 година точките за контрол са били 397, установените нарушения 2235, тежките ПТП 24, при които е имало само един загинал. През изминалата 2017 година точките за контрол са били 415, регистрираните нарушения-  3490, тежките инциденти – 10 с едни загинал. За сравнение, в Естония през 2017 г., където е проведена подобна операция, е имало 264 точки за контрол, но са констатирани 631 нарушения.  В съседна Румъния по същото време е имало 550 точки за контрол и са констатирани 3800 нарушения, а в Сърбия – 736 точки за контрол и са констатирани 3127 нарушения.

От тези данни е видна тенденция за установяване на повече нарушения, което се дължи на факта, че имаме повече технически средства за контрол. Важно е да отбележим, че в държави от Европейския съюз, които са подобни на нас като територия, пътна мрежа и население, но с много повече технически средства, установяват по-малко нарушения. Това налага извода, че у нас продължава тенденцията да се шофира с по-висока скорост. Сегашната операция е повод отново да обърнем внимание на водачите да шофират със съобразена с пътните условия скорост, обобщи Росен Рапчев.

17 апр 2018

От утре започва операция на Пътна полиция „24 „часа скорост“

Представители на медиите са поканени на брифинг днес от 10:30 часа в ГДНП

От 6:00 часа утре, 18 април, до 6:00 часа на 19 април у нас ще се проведе операция на „Пътна полиция“ „24 часа скорост“. Тя е заложена в календара на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция (TISPOL) и аналогични проверки ще има на територията на целия Европейски съюз. Основната цел на операцията е контрол на скоростта, която е една от основните причини за тежки пътнотранспортни произшествия. 

У нас в операцията ще бъдат ангажирани 314 служители. Ще се следи от 684 точки за контрол с 148 мобилни камери, 28 преносими (т. нар. камери на триноги) и 23 стационарни камери.

Поканени са представители на медиите на брифинг, който ще се проведе в Главната дирекция „Национална полиция“ от 10:30 часа днес.

17 апр 2018