МВР

ГД "Национална полиция"

 

Новини

Участник в телефонни измами е задържан при спецоперация на ГДНП, ОДМВР-Сливен и Плевен

Работата по образуваните досъдебни производства продължава под надзора на РП-Сливен и РП-Никопол

В хода на проведена на 18 октомври т.г. операция на място е задържан 50-годишен жител на с. Боров дол, обл. Сливен, участник в схема за телефонна измама. Действията са осъществени от служители от ГД „Национална полиция“, ОДМВР-Сливен и ОДМВР-Плевен. В резултат на професионалните полицейски действия  той е заловен в гр. Сливен в момент на вземане на парите от извършена същия ден измама  за сумата от около 7700 лева спрямо възрастна жена от с. Гавраилово, обл. Сливен. Според събраните първоначални данни мъжът е изпълнявал ролята на куриер/муле в престъпната схема. По случая е образувано досъдебно производство по описа на ОДМВР-Сливен. При проведените действия по разследването са намерени и иззети мобилни телефони и СИМ-карти, както и други вещи, свързани с престъпната дейност на мъжа. 

Установена е съпричастност на задържания към още три измами, извършени в периода 23 септември - 14 октомври т.г. на територията на Плевенска и Благоевградска области на обща стойност над 50 000 лева.

50-годишният е привлечен като обвиняем по досъдебното производство на РУ-Сливен и е задържан за срок до 72 часа, като днес предстои да бъде поискано от съда да му бъде наложена постоянна мярка за „Задържане под стража“.

Работата по случая продължава под надзора на РП-Сливен и РП-Никопол.

 

21 окт 2019

Работна среща между ръководствата на Пътна полиция на България и Турция се проведе в ГДНП

В Главната дирекция „Национална полиция“ се състоя работна среща между ръководствата на пътна полиция на България и Турция. Директорът на ГД“Национална полиция гл.комисар Христо Терзийски и  Мехмет Явуз, ръководител на Служба „Пътна полиция“ към Националната полиция на Турция,  отчетоха установеното добро сътрудничество между полицейските служби и обсъдиха бъдещото взаимодействие в контекста на увеличения брой пътувания между двете държави. На срещата присъстваха зам.-директорът на ГДНП старши комисар Тодор Гребенаров, началникът на отдел „Пътна полиция“ комисар Звезделин Колев и началниците на сектори в отдела. От турска страна в делегацията участва и  полк. Йозгюр Ташджъ, директор на Пътна служба на Турската жандармерия и майор Гюрай Арък.

 

17 окт 2019

В ход е операция за контрол на товарните автомобили и автобусите

От днес до 20 октомври у нас се провежда специализирана полицейска операция за контрол на товарните автомобили и автобусите. Аналогични действия има на територията на всички страни, членки на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция - TISPOL. В проверките у нас участват и служители на Криминална и на Икономическа полиция, както и на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“.

Операциите за контрол на товарните автомобили и автобусите са заложени в календара на TISPOL, поради факта, че при възникване на тежки пътнотранспортни инциденти с такива превозни средства, последиците са значително по-големи. Сред основните изведени причини са: неспазване на времето за почивка; движение с превишена скорост; употреба на алкохол, наркотични вещества и/или техни аналози; превоз на необезопасени товари; претоварване на машините.  

 

14 окт 2019

Гл. комисар Терзийски: В рамките на една година е разбита трета група за телефонни измами

За първите 9 месеца на годината има 40% намаление на телефонните измами в сравнение със същия период на 2018 г.

Само в рамките на тази година е разбита трета престъпна група за телефонни измами, обобщи директорът на Главната дирекция „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски по време на брифинг, в който участваха говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева и началникът на сектор „Измами“ в ГДНП инспектор Златка Падинкова. 

При операцията, проведена на 9 октомври на територията на Нова Загора, Ветово и Нови Хан, са задържани 10 лица. Разследването започна  още в началото на годината. С цел разкриване на истината и престъпната дейност по наблюдаваното досъдебно производство, бяха обединени 6 досъдебни производства от различни точки в страната, обясни Сийка Милева. По време на операцията са извършени огледи и изземвания от 13 адреса в три области на страната и 12 автомобила. Иззети са 50 телефона, над 30 СИМ-карти - включително и румънски, газови пистолети, таблети, разписки, флашки, голяма парична сума и ценности. При претърсване на един от адресите, в кутия от боя, е намерена и тротилова пресовка и настърган тротил. По досъдебното производство са иззети 8 автомобила. Членовете на групата са 8, като всеки един от тях е изпълнявал определена роля - въртачи - хората, които звънели и въвеждали в заблуждение жертвите, мулета, както и лицата, които са ги контролирали. С парите от измамите членовете на групата са купували луксозни автомобили, скъпи имоти и мебели, час от тях са харчени в казина, нощни заведения и ресторанти. С постановление на наблюдаващия прокурор е възложена данъчна ревизия, указано е също на Дирекция „Национален строителен контрол“ да извърши проверка относно законността на притежаваните от тях къщи и строителните книжа, с които са построени. Събрани са доказателства за съпричастност на лицата към 6 измами – 3 в София и 3 в Стара Загора, престъпленията са извършени от декември миналата година до август 2019 г. Общата сума, която са прибрали от измамите е над 300 000 лева.По това досъдебно производство към наказателна отговорност са привлечени 8 лица за участие в организирана престъпна група, а на някои от тях са повдигнати и вторични обвинения за измами. По отношение на всички тях Специализираната прокуратура днес е направила искане до Специализирания наказателен съд за вземане на мерки за неотклониение „задържане под стража“, допълни прокурор Милева.

В резултат на предприетите действия от полицията и прокуратурата и реализираните операции, за деветмесечието се отчита 40% намаление на телефонните измами, заяви инспектор Златка Падинкова, началник на сектор „Измами“ в ГДНП. Само за месец септември тази година, намалението е фрапиращо – 80% в сравнение със същия месец на миналата година, добави тя. Регистрираните измами през месеца са 19, спрямо 116 през същия месец на миналата година.

11 окт 2019

Пътен полицай запозна ученици с правилата за движение на велосипедисти

Инициативата е в рамките на международната програма за безопасност „Виждам те. Виждаш ме.“, в която партньор е ГД „Национална полиция“

Над 70 ученици от столичното 18. СОУ „Уилям Гладстон“ участваха в теоретично обучение и демонстрация по международната програма за безопасност между велосипедистите и камионите на пътя „Виждам те. Виждаш ме.“.

Инспектор Валентин Костов от отдел „Пътна полиция“ при СДВР запозна петокласниците с най-важните правила и изисквания за безопасно каране на велосипед. След това нагледно им показа кои са основните рискови ситуации на пътя и как могат да ги избегнат. Децата научиха спецификите на движение на тежкотоварните автомобили, а качвайки се в кабината на камион, сами видяха къде са “мъртвите точки”, в които шофьорът не може да ги види в огледалата.

Специален гост на събитието бе автомобилният състезател Григор Григоров - шампион на България за 2015 година. Той предаде своя опит на децата, разказвайки за интересни моменти и рискови ситуации, в които е попадал, за да бъдат по-предпазливи на пътя, където безопасността е най-важна.

Според данните на Главна дирекция „Национална полиция“, от началото на годината до 30 септември на територията на страната при пътнотранспортни произшествия са загинали 16 и са ранени 293 велосипедисти. Само за няколко месеца с кампанията „Виждам те. Виждаш ме.“ са обучени над 500 деца в цяла България. Безопасното движение е споделена отговорност на всички нас – родители, институции, бизнес, отбеляза Веселин Стоянов, управител на Транспрес, чиито служители се включиха като доброволци-обучители в кампанията, насочена към създаването на отговорност при движението по пътя.

 

Международната образователна кампания е разработена от шведската компания Volvo Trucks и се провежда в над 20 държави по света. В България програмата се изпълнява с участието на обучители - професионални шофьори на камиони от логистичната компания Транспрес. Партньор в кампанията е Главна дирекция “Национална полиция”. Обучението и демонстрацията в столичното 18. СОУ „Уилям Гладстон“ е и част от първата за България седмица, посветена на шведската култура и бизнес.

11 окт 2019

Специализирана операция по противодействие на телефонните измами

Акцията се провежда под наблюдението на Специализираната прокуратура

Има данни за 6 случая на извършени телефонни измами от разбитата група във Ветово, съобщиха  зам. главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов. Досъдебното производство е образувано в началото на годината. Периодът, който се разследва е от декември 2018  до август т г. В хода на процесуално-следствените действия в рамките на проведената акция са намерени 400 грама тротил, оръжие, СИМ карти и телефони. Задържани са общо 10 лица. „Става въпрос за два емблематични случая на телефонни измами. Единият е за измама на възрастен мъж от София на стойност 130 000 лв. Вторият случай е от началото на годината, когато  11-годишно дете от Стара Загора предостави на муле на групата около 44 000 лв.“, уточни зам. главният прокурор.

09 окт 2019