МВР

ГД "Национална полиция"

 

Новини

Пътна полиция с апел към водачите да се движат със съобразена скорост и повишено внимание

Пътна полиция отправя апел към водачите да се движат със съобразена с пътните условия скорост и да са внимателни на пътя. Само за времето от 8 до 12 март са настъпили няколко тежки пътнотранспортни произшествия, при които има 10 загинали. Особено тревожно е това, че зачестяват случаите на самокатастрофирали водачи. При подобни обстоятелства има 5 загинали – 2 в следствие на удар в дърво, 1 при удар в стълб, а други 2, в следствие на удар в друго неподвижно препятствие (павилион). В останалите случаи, при които има загинали, пътнотранспортните произшествия са станали в следствие на неправилно изпреварване (3 загинали), удряне на пешеходец (1 загинал) и удряне на велосипедист (1 загинал).

Пътна полиция апелира към родителите, преди да поверят управлението на мощен автомобил на своите деца, да им обръщат внимание, че той е по-трудно овладяем и за да се избегнат инциденти е препоръчително да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. Обръщаме внимание, че в един от цитираните по-горе случаи, младеж загина, а двама от спътниците му, също млади хора, са ранени в следствие на удар в дърво.

15 мар 2019

Петима са установени и задържани за наркотици в Стара Загора

Операцията е проведена от служители на ГД “Национална полиция“ под надзора на Окръжната прокуратура в Стара Загора

Специализирана операция срещу разпространението на наркотици е проведена вчера в Стара Загора. Полицейските действия са предприети от служители на сектор „Наркотици“, ГДНП. Установени и задържани са общо петима мъже в момент на покупко-продажба на наркотични вещества. При проведените от служители на ГДНП и Първо РУ-Стара Загора допълнителни действия по разследването – личен обиск и претърсвания на два адреса, ползвани от двама от задържаните, са намерени и иззети различни по вид наркотични вещества и пари.

На двама от задържаните – мъж на 40 години, от Стара Загора, известен на полицията и съдебните власти за трафик на жени, държане на непълнолетна против волята й и средна телесна повреда и на 17-годишен младеж са повдигнати обвинения. 40-годишният ще отговаря по чл. чл. 354а, ал. 1 от Наказателния кодекс (за разпространение на наркотици), а на 17-годишния обвинението е по чл. 354а, ал. 3 (за държане на наркотични вещества).

По случая е образувано досъдебно производство в Първо РУ - Стара Загора. С постановление на окръжен прокурор 40-годишният е задържан за 72 часа.

Работата по случая продължава под надзора на Окръжната прокуратура в Стара Загора.

14 мар 2019

Шестима души са привлечени към наказателна отговорност за извършено длъжностно присвояване

Ст. комисар Благородна Макева: Разследването е в резултат на прецизната съвместна работа на служителите от ГДБОП, ГДНП и ОДМВР- Силистра под надзора на Специализираната прокуратура

На 8 март, при проведена специализирана полицейска операция, е установена организирана престъпна група, извършвала длъжностно присвояване. Операцията е реализирана след изключително интензивна и професионална работа на разследващите екипи от ГДБОП, ГДНП, ОДМВР- Силистра и Специализираната прокуратура.

Групата е действала на територията на София и Силистра, от 2017 г. до настоящия момент, като е извършвала т. нар. „уреждане“ на пенсии на граждани, чрез представяне пред НОИ- Силистра на документи, удостоверяващи неистински трудов и осигурителен стаж.

Според събраните до момента данни, в нея са участвали две длъжностни лица на високи ръководни постове в НОИ- Силистра, бивш служител на НОИ- София, както и тричленно семейство. Вследствие на дейността им, на множество граждани е била дадена възможност да получат неследващи се бюджетни средства. Услугата е била заплащана от самата стойност на отпуснатите пенсии, като членовете на групата са разполагали с дебитните карти на лицата, а чрез издадени им пълномощни лично са посещавали пощенските клонове, откъдето са теглели самите пенсии.

През вчерашния ден са извършени претърсвания на 14 адреса, два от които служебни, от леки автомобили, както и обиски на лица. Иззети са множество мобилни телефони, пенсионни документи, банкови карти и извлечения от банкови документи. В хода на разследването е установена ролята на директора на НОИ- Силистра, който е диктувал по телефона на началничката на отдела за отпускане на пенсии лични данни на хора, желаещи да получат пенсия, без да им се следва. Чрез специална бележка тя е отбелязвала за останалите служители, че това са хора, близки до директора. По този начин пенсионните досиета са били изготвяни по- бързо и без извършване на нужните проверки. По отношение на семейството е установено, че тримата са изготвяли голяма част от неистинските удостоверителни документи, съхранявали са ги в дома си, а синът е извършвал на негов адрес адресни регистрации на желаещи да им бъдат отпуснати такива пенсии, обобщи говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева.

Към настоящия момент към наказателна отговорност за извършено престъпление по чл. 321 от НК са привлечени шестима души, посочи наблюдаващият прокурор. Възнаграждението за издаването на неистинските удостоверителни документи е било в зависимост от отпуснатата пенсия. До момента са установени около 20 случая на неправомерно отпуснати пенсии и то във високи размери. Установено е, че получателите им никога не са работили в предприятията, отбелязани в трудовите им книжки, нито са отговаряли на условията за пенсиониране, някои от тях не са имали почти никакъв трудов стаж.

Като много добра и прецизна окачестви работата на служителите от ОДМВР-Силистра заместник- директорът на ГДНП ст. комисар Благородна Макева, която коментира координационните действия по случая. Вчерашната операция на територията на двата града е благодарение на активните съвместни действия на служителите от трите структури на МВР. Извършено бе качествено проследяване и анализиране на голям обем документи и събрани доказателства за извършвана в голям период от време престъпна дейност, довели до вчерашната успешна реализация.

11 мар 2019

Призове за най-добрите стрелкини в силовите ведомства

Победителките във втория турнир по стрелба „8 март“ за жени, служители на силовите ведомства, са вече известни. В отборното класиране най-добре се представиха отборът на 68-ма бригада Специални сили на МО - Отбор 2 на Министерството на отбраната, следван от първия отбор на същата структура на ведомството и тима на НСО. В индивидуалното класиране като най-точна се доказа Спаска Павлова от МО, след нея се наредиха колегата й Здравка Бонева и Нина Иванова от НСО.

Първа в класирането за Бонус упражнение е Анна Проданова от МО, втора е Марина Кючукова от ГДБОП, а трета - Ивона Стоилова от Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ -МВР.

Вие доказвате, че женската ръка може да стреля точно. Избрали сте да служите на сигурността и смятам, че се справяте наравно с мъжете.  Жените дават живот, но вие, които служите на сигурността, имате още едно качество - да браните живота, поздрави наградените и участничките председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, която връчи грамотите и купите на победителките. На церемонията по награждаването тази вечер в Централния военен клуб присъстваха и заместник –министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов, заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов, директорът на ГД „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски,  началникът на НСО генерал-майор Данчо Дяков.

Организатори на проявата са МВР, МО и НСО. Във второто издание на турнира се състезаваха 26 отбора и 6 индивидуални участнички от структурите на МО, МВР, НСО, ДАНС, Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ и Бюрото по защита към главния прокурор.

08 мар 2019

Високотехнологична, подземна наркооранжерия разкриха служители на ГДНП и жандармерията при спецоперация в София

Работата продължава под надзора на прокуратурата

Специализираната полицейска операция на сектор „Наркотици“ в ГДНП и Специализирани полицейски сили на Дирекция „Жандармерия“ е проведена на 6 март в София. В хода на действията е разкрита високотехнологична, подземна оранжерия за отглеждане на марихуана. Установени са двама мъже, на 35 и на 38 години, и 63-годишна жена - собственици на имота, под който е било изградено съоръжението. До подземната оранжерия се достига през 40-метров тунел, с размери 45 на 45 см, прокаран под имота на тримата. Там е била направена и връзка с обществените водопроводна и електропреносна система, ползвани за отглеждане на растенията.

В оранжерията са открити: над 324 растения в саксии; сушилня с няколко рафта на които са били оставени за сушене глави канабис; множество чували с тор; везни. Помещението било оборудвано с осветление и други високотехнологични приспособления за отглеждане на марихуана.

По случая е образувано досъдебно производство в Трето РУ – СДВР, работата продължава под надзора на Софийската районна прокуратура.

На двамата мъже са наложени мерки „парична гаранция“, като на 35-годишния е повдигнато обвинение по чл. 354 а.

07 мар 2019

Задържан е 35-годишен участник в серия телефонни измами

Операцията е осъществена от служители на ОД МВР-Добрич, Плевен и Русе, под ръководството на ГДНП

35-годишен, криминално проявен  мъж от русенското с. Ново село, е установен и задържан след проведени оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия за противодействие на телефонните измами. Операцията е осъществена от служители на ОД МВР-Добрич, Плевен и Русе, под ръководството на ГДНП.

В хода на работата е установено, че задържаният, в качеството на куриер, е съпричастен към четири измами, извършени на територията на ОДМВР-Добрич, както и към още две, за около 18 000 лева – в Северна България.

Измамите в ОДМВР-Добрич са осъществени по схемата за „оказване на помощ на полицията“ с цел залавяне на извършители на телефонни измами. При първия случай, на 22 февруари 77-годишен мъж от Добрич получил такова обаждане на домашния си телефон и е предал сумата от 6 800 лева. Същия ден, 78-годишна жена от областния град, съобщила, че по споменатия сценарий е предала 3 165 лева. По-късно, към 20 часа вечерта, 86-годишна нейна съгражданка предоставила на измамници 2 000 лева, 1 000 евро, 500 щатски долара и около 5 грама златни накити. На 27 февруари и 78-годишна добричлийка сигнализира, че е била обект на телефонна измама и се е разделила със 17 500 лева.

По случаите своевременно са образувани досъдебни производства. След анализ и координирани усилия на криминалистите, още на 27 февруари е предприета полицейска операция и на територията на ОДМВР-Русе е установен 35-годишният мъж. Той е задържан, повдигнато му е обвинение и под надзора на прокуратурата продължава работата за установяване и документиране на цялостната му престъпна дейност.

06 мар 2019