МВР

ГД "Национална полиция"

 

Новини

SELEK класира операция на ГДНП за най-добрата през първото полугодие на тази година

На втора и трета позиция са номинирани операции, осъществени с активното участие на ГДБОП

Изпълнителният директор на SELEC Снежана Малеева лично връчи грамотите на служителите, участвали в трите операции. На срещите присъстваха директорът на ГДНП гл.комисар Христо Терзийски, директорът на ГДБОП гл.комисар Ивайло Спиридонов, Светлин Данаилов, български офицер за връзка в SELEC .Класацията  е извършена от комисия, чиито членове се избират на ротационен принцип. За първото полугодие на настоящата година са разгледани 14 операции, предложени за награди, 5 от които - с участие на България.
Операцията на ГДНП срещу телефонните измами, проведена на 18 април, в която се включи и Дирекция „Криминални разследвания“ на румънската полиция, бе оценена и обявена като най-добра операция за периода от Центъра за правоприлагане в Югоизточна Европа – SELEC. Припомняме, че операцията  бе осъществена на територията на България и Румъния и в нея участваха служители на ГДНП, ОДМВР-Велико Търново, на Бюрото за защита към главния прокурор, румънската полиция, румънската прокуратура. Съдействие в проведеното разследване оказаха Евроджъст и SELEC. В хода на действията бяха задържани петима българи, изпълнявали ролята на „мулета“, в Румъния – още  6 човека от най-високото йерархично ниво на групата, включително и ръководителят, както и над 23-ма „въртачи“, които постоянно набирали различни телефонни номера на територията на България. Разследването стартира през 2017 година и започна от Велико Търново. След като мащабите излязоха от територията на ОДМВР,  случаят бе поет от ГДНП. В действията се включиха и Специализираната прокуратура и румънските колеги. Според данните измамите, извършени от тази група са за над  2 милиона лева.
Второ и трето място в класацията заеха две операции,  осъществени с активното участие на ГДБОП.  Едната бе проведена на 04.06.2019г., в рамките на която беше разкрита нелегална фабрика за производство на цигари в Tamines, Белгия. Това стана възможно благодарение на предоставена от ГДБОП информация за участие на български работници в нелегалното производство на цигари. В хода на действията бяха  задържани седем души, а от помещенията  - иззети над 26 млн.къса цигари, над 10 тона обработен тютюн, машини за производството на цигари, генератори и оборудване. Втората номинирана операция е по противодействие на наркоразпространението, проведена на 16 януари т.г. заедно с турските служби, при която в ТИР на ГКПП-Капъкуле, на изход от Турция към България, бяха задържани 67 кг хероин, укрити в специално изграден тайник в пода на ремаркето. Служителите на ГДБОП  провеждат активно разследване, след получена оперативна информация и установяват самоличността на българския гражданин, както и камиона, с който той се придвижва.
SELEC е правоприемник на Регионалния център за борба с трансграничната престъпност на Инициативата за сътрудничество в Югоизточна Европа (SECI Център), работещ в Букурещ от 2000 г. В него членуват 12 страни - Албания, Босна и Херцеговина, България, Северна Македония, Гърция, Унгария, Молдова, Черна гора, Румъния, Сърбия и Турция. Всяка от тях има офицери за връзка от министерствата на вътрешните работи и от митническите органи, които координират взаимодействието на националните компетентни органи на отделните държави.

13 ное 2019

Министър Маринов: Полицията винаги е следвала основната си мисия – спазването на закона

Днес българската полиция отбелязва своя професионален празник

Независимо от превратностите на времето, полицията винаги е следвала своята основна мисия – спазването на закона, заяви в поздравителното си слово министър Младен Маринов. И през тази нелека година се изправихме пред сериозни предизвикателства и въпреки всички трудности, вие се справихте успешно. Благодаря ви за усилието и професионализма, с които работихте, с тези думи вътрешният министър поздрави колегите си с професионалния празник на българската полиция – 8 ноември. На церемонията в Главна дирекция „Национална полиция“ присъстваха главният секретар на МВР Ивайло Иванов, директори на главни и областни дирекции на МВР, депутати, дипломати и аташета, акредитирани у нас.

Празникът на полицията е и ден за равносметка, заяви в словото си символичният домакин на церемонията директорът на ГДНП главен комисар Христо Терзийски. Полицията е защитната стена между престъпността и почтените граждани, нейното призвание е било и винаги ще бъде спазването на закона и защитата на хората от престъпните посегателства, допълни главният комисар.

Директорът на ГДНП поздрави колегите си с празника и благодари на всички тези, които и в днешния ден са на своя пост и изпълняват своите служебни задължения.

Министър Маринов, заедно с политическото и професионално ръководство на МВР, поднесе венци пред паметника на загиналите в изпълнение на служебния дълг полицаи и отдаде почит пред паметта им.

08 ное 2019

Награди за служители на ГД „Национална полиция“ в навечерието на празника им

В навечерието на Деня на българската полиция – 8 ноември, служители на Главната дирекция „Национална полиция“ бяха наградени за постигнати успехи през годината. На церемония в главната дирекция бяха отличени служители на различни отдели и сектори. Със  заповед на министъра на вътрешните работи Младен Маринов с почетен знак на МВР- III степен бе награден инспектор Камен Николов от сектор „Зоополиция“ за утвърждаването на звеното и работата на колегите му през изминалите години. Специални награди бяха връчени от името на  министъра на служители от отдел „Криминална полиция“. Със заповеди на ръководството на ГДНП бяха отличени служители на Дирекция „Жандармерия“ , отделите „Икономическа“, „Криминална“  и „Пътна полиция“, както и отдел „Разследване“.

Измина една тежка година, изпълнена с предизвикателства и задачи , с които вие се справихте, заяви на церемонията директорът на Главната дирекция „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски. На награждаването присъстваха и заместник-директорите на ГДНП  старши комисарите Тодор Гребенаров и Николай Хаджиев.

07 ное 2019

МВР предприема всички необходими мерки за осигуряване на добър обществен ред и гарантиране сигурността на гражданите през втория тур на изборите

Зам.-директорът на ГДНП старши комисар Тодор Гребенаров, директорът на Дирекция „Български документи за самоличност“ Светла Ценева, гл. инспектор Красимира Стоядинова от „Охранителна полиция“ СДВР и гл. инспектор Йото Василев от ГДПБЗН информираха за предприетите от МВР мерки с оглед осигуряване на добър обществен ред и гарантиране сигурността на гражданите по време на изборите.

Не са допуснати нарушения на обществения ред по време на първия тур в изборите за кметове и общински съветници, няма и допуснати нарушения при съпровождането и охраната на изборните материали, посочи зам.-директорът на ГДНП. Ст.комисар Гребенаров уточни, че е направена нова организация с оглед осъществяването на охраната на изборните места и недопускане на нарушения на обществения ред при провеждането на втория тур на вота. Тази неделя в страната ще има по-малко секции - общо 7012 и 162 подвижни, които ще се охраняват. За това ще са ангажирани 9000 полицаи. От сряда е в ход извозването на изборните бюлетини и книжа,  по план то трябва да приключи утре до обед, заради което е обезпечено с нужната охрана за съпровождането на изборните материали до съответните областни центрове.

Главен комисар Гребенаров припомни, че в МВР е отворена денонощна линия  - телефон 02/982 22 32 и имейл [email protected], на които гражданите могат да подават сигнали за нарушения, съотносими към действията на МВР.  Той  уточни, че по време на тазгодишния вот сигналите са по-малко, в сравнение с местните избори през 2015 г. Тогава са били получени общо 2475 сигнала, а при настоящия вот до момента са постъпили 1148.

От Дирекция „Български документи за самоличност“ е създадена организация с цел всеки гражданин да може да упражни правото си на глас, заяви директорът на дирекцията Светла Ценева. В населените места, където се провеждат избори, съответните звена „Български документи за самоличност“ ще работят. На 2 ноември работното им време ще е от 8,30 до 17, 30 часа, а в деня ва вота - 3 ноември - от 8,30 до 19,30 часа. Така  всеки гражданин, който желае да упражни правото си на глас ще може да получи издадената си лична карта, ако е подал заявление преди изборния ден, или в случай на изгубена такава, да подаде заявление и да получи удостоверение, което важи единствено и само за гласуването. Ценева подчерта, че издадените удостоверения за гласуване за 27 октомври не важат за втория тур.

В столицата ще има 1609 секции, от които 13 подвижни, всички те са разположени на  283 изборни места, допълни ст. инспектор Красимира Стоядинова от „Охранителна полиция“ в СДВР. На територията на София ще има една общинска избирателна комисия, която в изборния ден ще работи в зала „Арена-Армеец“. Освен това , в обслужваната от СДВР територия е разположена и ЦИК, която е на пл. „Александър Първи“. Направени са разчети на нужните сили и средства, като цяло в София няма да има промяна в броя на секциите и в тази връзка е предвиден същият брой сили и средства, както на първия тур – общо 1659 ще са ангажирани в охраната на местата за гласуване и за ОИК. Изборните материали ще се съпровождат от 169 автомобила.

По линия на пожарната безопасност бе създадена добра организация и по време на първия тур нямаше инциденти с възникнали пожари, обобщи главен инспектор Йото Василев. Преди втория тур на изборите са извършени  проверки на над 6500 избирателните секции, не са установени  нарушения в нито една от тях. Проведени са инструктажи и обучения на председателите и членовете на комисиите за спазване на правилата за пожарна безопасност, подчерта Василев.

01 ное 2019