МВР

ГД "Национална полиция"

 

Новини

Как да постъпи собственик на МПС, при получаване на фиш за нарушение на ЗДвП от друг водач

Практически съвети

Какво да направи собственик на моторно превозно средство когато получи фиш, издаден за нарушение на ЗДвП, но извършено от друг водач? Това най-често се случва на собствениците на фирми и материално отговорните лица в държавни и общински структури. Законът за движение по пътищата дава отговор на този въпрос. Опростено казано, собственикът на фирмата или материално отговорното лице трябва в срок до 14 дни да попълни и изпрати декларация в полицията, в която да посочи името на водача, нарушител и копие на свидетелството за управление на водача-нарушител. Бланка на декларацията може да видите тук в прикачените към статията документи.

Когато има констатирано нарушение с техническо средство, водачът не се спира, а се съставя фиш. По закон той се изпраща на собственика на колата за връчване. Когато става въпрос за голямо юридическо лице (фирма), фишът идва на името на собственика на колата, логично в конкретния случай това е собственикът на фирмата. 

Как да действа собственикът на колата? При положение, че собственик на фирма е получил фиш на автомобил, който е негова собственост, но се управлява от друг водач, в срок до 14 дни трябва да се подаде декларация. Тя трябва да съдържа имената на собственика на фирмата, имената на управлявалия водач и номера на фиша. Задължително към декларацията се прикрепя и копие на свидетелството за управление на водача-нарушител. Декларацията се подава в Областната дирекция на МВР, от която е издаден фишът. При това положение фишът се анулира и се съставя нов на името на водача-нарушител.

При установяване на нарушение, при което водач е управлявал в населено място със скорост 50 км/ч над допустимата, на собственика се изпраща писмо да се яви в структурите на МВР, където той декларира кой е управлявал автомобила по време на нарушението. В последствие се извиква нарушителят, при което му се съставя акт за установено административно нарушение и се издава наказателно постановление. В случай, че собственикът не декларира, актът се съставя на него.
Редът и начинът за плащане на глоби по ЗДвП може да видите
тук.

 

15 яну 2020

Задържан е бащата на 2-годишно дете, заснето с бутилка бира в ръка

Случаят е докладван в отдел „Закрила на детето“ – Правец

Във връзка с публикувано в социалните мрежи видео, показващо малко момче, танцуващо под звуците на музика с бутилка бира в ръка, вчера служители на отдел „Криминална полиция“ към Главна дирекция „Национална полиция“ инициирали незабавни оперативноиздирвателни действия с цел изясняване на фактите и обстоятелствата по случая. В хода им те установили, че видеото е заснето в правешкото село Джурово. Установена е самоличността на 2-годишното момченце и неговите родители. Работата по случая продължили криминалисти и инспектори „Детска педагогическа стая“ към ОДМВР-София.
По случая в РУ-Правец е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 182 от НК. Материалите по случая са докладвани в отдел „Закрила на детето“ за предприемане на действия по компетентност. За срок до 24 часа е задържан бащата на детето, криминално проявен, на 24 години.
Действията по разследването продължават под надзора на Районната прокуратура в Ботевград.

07 яну 2020

Криминалисти предприемат мерки за ограничаване на домовите и джебчийските кражби през празничните дни

За гарантиране на спокойствието на хората и за противодействие на криминалната престъпност, в частност на джебчийските и домовите кражби, и на грабежите, през празничните дни са предвидени специализирани полицейски операции. Най-рисковите районите ще бъдат обезпечени и с цивилни служители. Подробности за набелязаните мерки оповестиха на брифинг инспектор Росен Белишки от отдел „Криминална полиция“ в ГД „Национална полиция“, старши инспектор Милчо Драгомиров и старши инспектор Николай Стоименов от отдел „Криминална полиция“ в СДВР.

Живеещите на първите етажи да обърнат по-голямо внимание на защитата на своите жилища, призоваха от столичната дирекция. Апелът към гражданите е да бъдат бдителни и когато забележат съмнителни лица, своевременно да сигнализират на органите на реда.

Данните сочат, че като цяло домовите и джебчийските кражби бележат спад. От 1 януари до края на месец ноември тази година са регистрирани 5093 случая на домови кражби. За същия период на миналата година броят им е бил 6219. В същото време има и 4% ръст на разкриваемостта. За същия период са регистрирани 915 джебчийските кражби срещу 1366 за миналата година. Според анализа, занимаващите се с този вид престъпна дейност са насочили повече вниманието си към масовия градски транспорт и по-малко към големите търговски обекти.

20 дек 2019

Двама мъже са задържани за крупна кражба на златни и сребърни накити

Разследването е осъществено от криминалисти на ГД “Национална полиция“, СДВР и ОДМВР-Благоевград

За броени часове, в резултат на предприети бързи съвместни оперативно-издирвателни действия, служители на ГДНП, СДВР и ОДМВР-Благоевград установиха и задържаха двама мъже, съпричастни към извършена крупна кражба на златни и сребърни накити. Сигнал за извършеното престъпление от къща в село близо до Благоевград е получен вчера. Инкриминираните вещи, на приблизителна обща стойност около 7 000 лв., са намерени и иззети.

И двамата задържани са от активния криминален контингент с регистрации за кражби. Изяснява се тяхна съпричастност и към други кражби, извършени на територията на София. Работата по случая продължава под надзора на РП-Благоевград.

20 дек 2019

Координирани мерки за недопускане на инциденти през празничните дни предприемат ангажираните институции

Направена е нужната организация за недопускане на пътнотранспортни инциденти в дните около празниците, когато се очаква засилен трафик. Това съобщи зам.-директорът на ГДНП старши комисар Тодор Гребенаров на брифинг, в който участваха Малина Крумова - председател на Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата“, Бойко Рановски - изпълнителен директор на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“, инж. Иван Досев - член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, гл. инспектор Дамян Владинов от отдел „Пътна полиция“ в ГДНП , комисар Любомир Костадинов от „Пътна полиция“ в СДВР, гл. инспектор Владислав Павликянов - началник на Националния координационен център за безопасно движение по пътищата, комисар Румяна Борисова - началник на отдел „Гранични проверки“ към Главна дирекция „Гранична полиция“, инспектор Дарин Димитров от отдел „Охранителна полиция“ в ГДНП и комисар Радослав Стойнев - началник на „Охранителна полиция“ в СДВР.

При рязко влошаване на метеорологичната обстановка или при възникване на обстоятелства, които биха засегнали трафика, има пълна готовност за въвеждане на временна организация на движението от екипите на съответните ОДМВР и ОПУ, уточни гл. инспектор Владислав Павликянов. Той отбеляза, че според наблюденията на Центъра, в последните дни зачестяват инцидентите с пешеходци и отправи апел да пресичат само на определените за целта места.

За осигуряване на безопасността на движението в последните работен и почивен ден на територията на страната е създадена организация за разполагане на необходимия брой полицейски наряди, които при необходимост ще регулират и подпомагат пътното движение, за улеснение и разтоварване на трафика, посочи инспектор Дамян Владинов.  Той съобщи, че от 20 декември 2019 г. до 5 януари 2020 година е разпоредена специализирана полицейска операция на територията на СДВР и областните дирекции в София и Перник, в която ще се включат и сили на Дирекция „Жандармерия“ и други полицейски структури. През празнични и почивни дни, акцент ще бъде поставен върху контрола за спазването на скоростните режими, недопускане на управлението на МПС след употреба на алкохол и/или под въздействие на наркотични вещества, както и шофиране от неправоспособни водачи.

Тази година на територията на СДВР ще има засилено полицейско присъствие по основните направления, като са привлечени и екипи от жандармерията, уточни комисар Любомир Костадинов. Екипите ще се движат по главните пътища и автомагистралите и ще следят за недопускане на нарушения - неспазване на предимство, шофиране в буслентите, агресивни водачи, както и за спазване на скоростните режими. Костадинов предупреди, че контролът ще се осъществява и от небрандирани автомобили.

От ИААА са взети всички необходими мерки,  осигурени са служители, които през всички почивни дни ще бъдат ангажирани и ще има засилено присъствие, заяви председателят на Агенцията Бойко Рановски. Целта е гарантиране на безпрепятствено пътуване. Засилено ще бъде присъствието около гари и автогари, ще се следи и за нерегламентирани превози.

За осигуряване на по-висока безопасност през Коледните и Новогодишни празници  от Агенция „Пътна инфраструктура“ се въвеждат временни ограничения за движението на МПС над 12 тона по автомагистралите и основните пътни направления. Утре забраната ще влезе в сила от 16:00 до 20:00 часа, а на 26 декември  - от 14:00  до  20:00 часа. В събота, 21 декември, същата мярка ще се прилага във времето от 8:00 до 11:00 часа, каза инж. Иван Досев, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Председателят на ДАБДП Малина Крумова обърна внимание, че последният работен и последният почивен ден около празниците са с най-интензивен трафик, а това налага водачите да са изключително внимателни и да избягват рисковете на пътя.

Комисар Румяна Борисова, началник на отдел „Гранични проверки“, отбеляза, че най-голямо натоварване се очаква на българо-гръцката граница. Препоръката към хората е освен ГКПП-Кулата да ползват и по-малките контролно-пропускателни пунктове. Тя допълни, че по пунктовете са осигурени всички технически средства и персонал, но напомни на пътуващите да си предвидят и време. Борисова заяви, че на страницата на ГДГП се подава информация за трафика, която се обновява на всеки два часа. Важно е преди да поемат на път, хората да прегледат валидността на своите лични документи, припомни, че актът за раждане не е документ, който може да послужи при преминаване на границата. Освен това, за децата, които ще пътуват само с един от родителите, трябва да бъде представена нотариално заверена декларация със съгласие от отсъстващия родител. Предварително подготвеното незаверено копие на документа за съгласие се предоставя и остава на граничния пункт.

В периода от 21 декември 2018 г. до 1 януари 2019 г. полицейски екипи са издали 12 400 фиша. Издадените електронни фишове за нарушения на скоростните режими през същия период са били 14 000, съставени са били и 4670 акта за установени административни нарушения. На повече от 270 водачи са били наложени принудителни административни мерки – временно отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство заради управление на МПС след употреба на алкохол или наркотични вещества, а на 134 собственици е била прекратена регистрацията на пътните превозни средства  за това, че са седнали зад волана след употреба на алкохол или наркотични вещества. За периода са били регистрирани 131 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 16 и са ранени 165 участници в движението по пътищата.

19 дек 2019

29 784 водачи са проверени хода на операция по линия на TISPOL

Специализираната операция, която е част от календара на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция – TISPOL, се проведе от 9 до 15 декември.  Акцията бе насочена към недопускане на управление след употреба на алкохол и наркотични вещества на шофьори на моторни превозни средства. В хода й са проверени общо 29 784  водачи, установени са  355 нарушения. 286 от тях са на шофьори, употребили алкохол и 69 - на водачи, управлявали МПС след употреба на наркотични вещества и/или техните аналози.
По време на проверките пътните полицаи са извършвали контрол и за наличието на задължителна застраховка “Гражданска отговорност” на автомобилистите. Установени са  408 нарушения.
Връчени са 4 490 електронни фиша на водачи и 279 фиша на пътници. Отнети са 676 свидетелства за управления на МПС на шофьори, неплатили наложени глоби.
В хода на проверките са установени още 23 случая на притежаване на наркотични вещества и техните аналози, 3-ма нелегални мигранти, установени са 10 издирвани лица.

18 дек 2019

Министър Маринов: Колеги, благодаря за усилията, които полагате, за да гарантирате спокойствието на българските граждани

Той връчи голямото отличие „Полицай на годината 2019“ на младши инспектор Бисер Чаушев в ГПУ- Момчилград към ГДГП, водач на служебното куче Хас; Колективната награда бе присъдена на сектор „Измами“ в ГДНП

„Достойни са ежедневните Ви усилия в името на обществото. Предизвикателствата пред МВР растат, но целият екип доказа, че може да се справи с тях. Благодаря на Вас и на семействата Ви за търпението към работата в полза на всички български граждани“. С тези думи министърът на вътрешните работи Младен Маринов се обърна към колегите си, отличени на тържествената церемония „Полицай на годината 2019“. Днешните награди за полицаите са логичен завършек на динамичната година, изпълнена с множество задачи, които винаги са свързани с високи очаквания към МВР. Отличия получиха най-добрите, но зад техните резултати стоят усилията на много колеги, отбеляза вътрешният министър. Той очерта приоритетните линии на действие, по които работят и наградените полицаи - охрана на държавната граница и външна за ЕС, противодействие на конвенционалната, противодействие на тежката и организираната престъпност, опазване на обществения ред. Министър Маринов благодари и на прокуратурата за постигнатото единодействие, резултатите от което говорят за ефективността на съвместната работа. В знак на признателност вътрешният министър връчи на главния прокурор Сотир Цацаров почетно отличие на МВР „За доблест и заслуги“. Министърът използва възможността да благодари и на фондация „Доверие и закрила“, съучредители на наградата „Полицай на годината“, която е своеобразна обществена оценка за работата на полицейските служители.

26-то издание на тържествената церемония „Полицай на годината 2019“ уважиха народни представители, зам.-главният прокурор Иван Гешев, председателят на ДАНС Димитър Георгиев, бивши министри на вътрешните работи и главни секретари на МВР, полицейски аташета.

Раздадени бяха четири индивидуални и четири колективни награди, както и две поощрителни и две - за граждански принос. Част от отличените получиха и награди от Прокуратурата на Р България. 

По време на церемонията бе организиран търг за детски рисунки, участвали в конкурса „Аз и Детското полицейско управление“. От изложените 100 творби бяха продадени 61, а събраните средства са 4190 лева. Те ще бъдат внесени по сметката на Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР. По инициатива на домакина на тържеството - директора на Главна дирекция „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски, бяха наградени и трима от победителите в конкурса за детска рисунка.

   

Полицай на годината 2019

Индивидуални награди

 

Индивидуален носител на приза „Полицай на годината 2019 г.”

Младши инспектор БИСЕР ЧАУШЕВ - старши полицай/водач на служебно куче в Мобилна гранична полицейска група от ГПУ- Момчилград, ГДГП.

За доказан висок професионализъм, за множество успешни оперативно-издирвателни мероприятия и съществен принос за недопускане на нелегални мигранти да преминат незаконно през държавната граница на Р България.

 

I място - старши инспектор ИВАН ГЕРАКОВ - началник на група „Престъпления против собствеността“ в сектор „Противодействие на криминалната престъпност“, ОДМВР-Благоевград.

За доказан професионализъм, проведени целенасочени и всеобхватни оперативно-издирвателни, оперативно-технически и агентурни мероприятия довели до разкриване и документирани на престъпната дейност на лица занимаващи се с разпространение на наркотични вещества, взломни кражби и касоразбивания, престъпления свързани с продажбата на акцизни стоки - гориво, трафик на хора с цел развратни действия.

 

II място е инспектор ГАЛИНА ВЕЛИКОВА - разузнавач в сектор „Противодействие на икономическата престъпност“, ОДМВР-Силистра.

Проявен висок професионализъм в борбата с престъпността по национално значими случаи, свързани с разбиване на организирана престъпна група, извършваща дейности по уреждане пенсионирането на граждани чрез изготвени за целта и представени в териториалните поделения на НОИ в страната неистински документи удостоверяващи трудов и осигурителен стаж и друга ОПГ която осигурява неправомерно отпускане на пенсии по инвалидност поради общо заболяване от териториалното поделение на НОИ София-град.

 

III място - младши инспектор КОСТАДИН КОЕВ - младши автоконтрольор I степен в група „Организация на движението, пътен контрол и превантивна дейност“ на сектор „Пътна полиция“, ОДМВР-Пазарджик.

За проявен професионализъм при изпълнение на служебни задължения по опазване на обществения ред и осигуряване безопасността на гражданите.

 

 

Колективни награди

 

Колективна награда „Полицай на годината 2019 г.” - сектор „Измами“, ГДНП.

За проведените комплекс от оперативно-издирвателни, оперативно-технически и процесуални мероприятия съвместно със служителите от звената/групите за противодействие на телефонните измами в ОДМВР-Велико Търново, Русе и Плевен по задържане, документиране и доказване престъпната дейност на лица и групи, извършващи телефонни измами на територията на страната.

 

I място - служителите от отдел „Контратероризъм“ при ГДБОП.

За постигнати високи резултати във борбата с организираната престъпност и предотвратяване и неутрализиране дейността на множество организирани престъпни структури занимаващи се с придобиване на бизнеса на фирми, чрез сплашване, палежи, изнудвания и телесни повреди; търгуване, притежание и съхранение на незаконни огнестрелни оръжия и отпускане на заеми срещу залог или висока лихва; събиране или предоставяне на финансови средства, използвани за финансиране на терористични организации и покупко-продажба на незаконно огнестрелно оръжие и боеприпаси.

 

II място - Мобилна гранична полицейска група на Регионална дирекция „Гранична полиция“ - Елхово при Главна дирекция „Гранича полиция“.

За проявен професионализъм при участие в специализирани полицейски операции по издирване и задържане на лица, извършили тежки криминални престъпления на територията на ОДМВР-София и ОДМВР-Сливен.

 

III място - отдел „Криминална полиция“ при ОДМВР-Бургас.

За проявен професионализъм, инициативност, полицейско майсторство, доказан професионализъм при опазване на обществения ред, борбата с престъпността и осигуряване на безопасността на гражданите и успешни реализации с множество задържани лица, извършители на тежки престъпления.

 

 

Поощрителни награди

 

- 01 сектор „Разследване на криминални престъпления“ към отдел „Разследване“ при СДВР.

За постигнати високи резултати в служебната дейност и конкретен съществен принос при изпълнение на служебните им задължения, изразяващи се в проявен висок професионализъм при работа по 480 досъдебни производства (180 новообразувани през 2019 г., 240 от минали години и 51 върнати за събиране на нови доказателства) за тежки престъпления - убийства, грабежи, телесни повреди, разврат, кражби, измами и други.

- 01 сектор „Престъпления против личността“ към отдел „Противодействие на криминалната престъпност“ при СДВР.

За доказан професионализъм и добра организация на работа, довела до постигането на много добри резултати в служебната дейност - разкрити 10 убийства, от извършени 11 през годината.

 

 

Граждански принос

 

1.      ПЕТЪР БОНЕВ от гр. Стара Загора

За проявена гражданска позиция, рискувайки живота си на 24 ноември 2019 г. пресича извършването на тежко престъпление, застрашило живота на момиче, пътуващо във влака от гара Пловдив за гара Варна.

2.  ДАМЯН КОЛЕВ от гр. Димитровград

За проявена гражданска позиция, в качеството си на длъжностно лице - охрана на общежитие, реагира адекватно и професионално, като спомага за евакуирането на 22 живущи в общежитие, обхванато от пламъци. 

17 дек 2019