МВР

ГД ПБЗН

 

Новини

Международен конкурс за детска рисунка „С очите си видях бедата“ 2021

В поредното издание на международния конкурс за детска рисунка „С очите си видях бедата“ бяха получени стотици детски рисунки от България, Индия и Индонезия. Журито в състав Валери Василев от Националната художествена академия, Добрил Андреев от Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров“, Милена Владкова от Национален дворец на децата и служители от сектор ПO в ГДПБЗН определи 32-та победители от над 400 участници. В галерията са публикувани наградените рисунки и протоколът, с който са определени победителите по възраст и категории.

Благодарим на всички деца, решили да споделят с нас творчеството си. Благодарим на техните преподаватели и педагози, които с работата си подкрепиха отново провеждането на тази инициатива. Благодарим и на членовете на уважаемото жури, които отделиха от времето си, за да помогнат при избора на най-добрите рисунки.

05 дек 2021

Учение Modex Turkey 2021

Днес отпътува Българският модул за издирване и спасяване в градска среда при средно тежки условия (MUSAR), който ще участва в международно полево учение от цикъла Modex, което ще се проведе в град Текирдаг, Турция от 11-14 ноември 2021 г. 
Учението се реализирана като част от тренировъчната програма на Механизма за гражданска защита на Европейския съюз, за периода 2020-2022, от консорциум с водещ партньор Johanniter-Unfall-Hilfe – Германия. В консорциума участва като партньор и България, чрез ГДПБЗН-МВР. Българският модул за издирване и спасяване в градска среда при средно тежки условия (MUSAR) участва в състав от общо 52 човека и 14 единици техника. В учението ще участват още модули за издирване и спасяване в градска среда от Франция, Австрия, Румъния, Гърция и Испания, леки медицински модули с полеви болници (ЕМТ 1) от Испания и Румъния, модул за наблюдение и картографиране и екип за техническо съдействие (TAST)  от Испания.
Сценарият е специално разработена с цел симулиране на последици след големи природни бедствия, а именно земетресение с магнитуд 7,4 по скалата на Рихтер. Земетресението ще има тежки последици за инфраструктурата, която не само ще позволи на модулите за издирване и спасяване в градска среда (USAR) и медицинските модули (ЕМТ 1), да тренират своите умения, но също така ще даде възможност на международния екип за координация (EUCPT) и екип за техническо съдействие и подпомагане да се обучават и да подобрят сътрудничеството си при извършването на оценка на засегнатите обекти и координация при оказването на международна помощ.

11 ное 2021

Българо-Японски семинар за партньорите от Западните Балкани на тема „Предизвикателства, породени от риска от земетресения“

В периода 8-11 ноември 2021 г. Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“-МВР е домакин на семинар на тема „Предизвикателства, породени от риска от земетресения (Seismic Risk Challenges)“. Съорганизатори на събитието, което се реализира с финансиране по линия на българска официална помощ за развитие, са Министерство на външните работи и правителството на Япония.
България и Япония тясно си сътрудничат за развитието на Западните Балкани и за интеграцията им към Европа и този семинар е част от общите им усилия с цел да допринесе за укрепване на капацитета за реагиране при бедствия и устойчивостта на региона.
С приветствени слова в рамките на откриването на семинара се включиха зам.-министърът на вътрешните работи, г-н Венцислав Катинов, зам.-министърът на външните работи, г-жа Зарица Динкова, посланикът на Япония в България, Н. Пр. Нарахира Хироши, зам.-кметът на Община Велико Търново, г-жа Снежана Данева-Иванова и представител на кабинета на министър-председателя на Япония, г-н Мураками Такео.
В семинара участват експерти от различни ведомства от България, Япония и Западните Балкани, Групата на Световна банка и Хърватия.
Целта на събитието е споделяне на опит и знания от страна на български, японски и чуждестранни експерти с партньорите от Западните Балкани в областта на управлението на риска от бедствия и по-конкретно върху предизвикателствата свързани с риска от земетресения, включително в контекста на пандемията от COVID-19. Акцент ще бъде поставен и на прилагането на модерните технологии, като за целта са поканени представители на няколко частни компании от Япония, Европейската космическа агенция, Агенцията на ЕС за космическата програма, както и представители на научната общност от България и Япония.

09 ное 2021

Отличия за проявена смелост, граждански и професионален дълг

На 28 октомври главен комисар Николай Николов награди осем пожарникари от сектор СОД при РДПБЗН Варна и директора на РДПБЗН - Добрич за проявената доблест при спасяване на екипажа на кораба Vera Su. Благодарности от Министъра на вътрешните работи и парични награди бяха връчени пред сградата на РДПБЗН - Варна в присъствието на много журналисти и колеги. Директорът на РДПБЗН - Варна, комисар Тотев, също поздрави колегите си и отбеляза инициативността, съобразителността при изграждане на съоръжение и евакуиране на екипажа на моторния кораб, заседнал в местността „Яйлата“. Отличени бяха: Комисар Дарин Димитров - директор на РДПБЗН - Добрич и служители на РДПБЗН - Варна: мл. експерт Илия Маринов - командир на екип; мл. експерт Енис Мустафов - началник на дежурна смяна; мл. инспектор Димитър Димитров - старши спасител; мл. инспектор Радослав Славов - старши спасител /водолаз/; мл. инспектор Данаил Иванов - старши спасител /водач на самоходна техника/; мл. инспектор Иво Петров - старши спасител/водач на самоходна техника/; мл. инспектор Георги Георгиев - старши спасител /водолаз/; мл. инспектор Веселин Иванов - спасител /водач на подемно-транспортна машина/. Припомняме ви хронолигията на спасителната операция на екипажа на кораба Vera Su

На 30-ти септември тази година, след авария на кораба „Vera Su”, е задействан общинският план на община Каварна за защита при бедствия. Незабавно е сформиран оперативен щаб, в работата на който участват комисар Тихомир Тотев - директор на РДПБЗН - Варна и гл. инспектор Стойчо Атанасов. На мястото на инцидента е извършен оглед и е взето решение спасителни екипи на варненската пожарна да подготвят установка за спасяване на екипажа на кораба.

В 19 часа на същия ден спасителите пристигат на мястото на инцидента и започват изграждане на алпийски тролей за евентуално спасяване на екипажа от бедстващия кораб. Съоръжението е изградено от брега до най-близката скала, издигната е и анкерирана алпийска тринога на брега. Успоредно с това към кораба е спусната спасителна мрежа, подсигурено е допълнително слизане от скалата със специална стълба, анкерирана и прикрепена към скалата, а за по-голяма безопасност е изграден и парапет.

Изграждането на цялата установка е продължило до 02.00ч. на първи октомври.

На брега екипите на сектор СОД изграждат полеви лагер, в който се дава непрекъснато дежурство. В 15,30 часа на 6-ти октомври, след влошаване на метеорологичната обстановка, постъпва съобщение от екипажа на кораба, че желаят да се евакуират от плавателния съд.

Дежурните екипи започват незабавна спасителна акция. Мл. експерт Илия Маринов слиза на борда на кораба и подготвя членовете на екипажа за извеждане от плаветелния съд, чрез осигурително въже. Те започват да се изкачват по спасителната мрежа, която е привързана за кораба и анкерирана за скалата, като през цялото време са осигурявани от служителите на сектор СОД, чрез въжета. След изкачването върху скалата евакуираните се прехвърлят на брега по специалната стълба. От кораба са евакуирани девет души, като им е оказана долекарска помощ. Спасителната операция е осъществена за около два часа и приключва успешно в 17,10 часа на 6-ти октомври.

На 22-ри е получено искане от ръководителя на спасителната операция за предоставяне на четири моторни помпи и изграждане на въжена линия, от брега до кораба, за осигуряване на безопасността на хората, участващи в операцията по освобождаване на плавателния съд. Мотопомпите са доставени незабавно, а изградената от спасителите въжена линия се използва за пренос на материали и оборудване и осигуряват безопасността на работещите на кораба.

Екипите на РДПБЗН осигуряват работата на отговорните институции и дежурят на място до изтеглянето на кораба в 00.30ч. на 26.10.2021г.

29 окт 2021

Министър Терзийски: Пожарникарите и спасителите се справиха с предизвикателствата, пред които ни изправи изминалата трудна година

За 26-и пореден път бяха наградени победителите в конкурса „Пожарникар на годината”

Най-добрите огнеборци, спасители и доброволци за 2020 година получиха своите награди на кратка церемония в двора на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“.

„Годината, която измина, бе сложна, но пожарникарите и спасителите съумяха да се справят с предизвикателствата, включително с дейностите, свързани със здравната криза. Лично се убедих в работата на екипа на комисар Николай Вълчев, при големите пожари от последното лято на територията на област Хасково. Щастлив съм, че именно той е носител на тази престижна награда“, каза министърът на вътрешните работи Христо Терзийски в поздрава си към отличените в конкурса „Пожарникар на годината 2020 г.“.

На награждаването присъстваха също заместник-главният секретар на МВР главен комисар Стоян Темелакиев, директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов, заместник-кметът на Столична община Ангел Джоргов и председателят на Националната асоциация на доброволците в Република България д-р Ясен Цветков.

Традиционният конкурс „Пожарникар на годината” има за цел да покаже съвременното лице и утвърди постиженията на професията в осигуряването на пожарната безопасност, спасяването и защитата при бедствия.

Комплексен победител и носител на титлата пожарникар на годината стана комисар Николай Вълчев – директор на РДПБЗН-Хасково. През изминалата година той лично ръководи дейностите по погасяване на мащабните полски и горски пожари на територията на общините Свиленград, Любимец и Ивайловград. Комисар Вълчев бе награден с почетното отличие на вътрешното министерство „За доблест и заслуги“ I степен.

Колективна награда бе присъдена на мл. инспектор Надеждю Агов и мл. инспектор Красимир Добранов – водолази в сектор СОД към РДПБЗН-Пловдив. На 2 май двамата успяват да освободят повреден изпускателен кран на язовир Бяла чешма и по този начин да спасят от наводнение град Павел баня.

В раздел „Пожарогасителна дейност“ наградата бе присъдена на инспектор Мартин Иванов от Седма РСПБЗН при СДПБЗН. През 2020 той е ръководил оперативните действия при гасенето на 45 пожара и е участвал в отработването на 17 аварийно-спасителни дейности. През месец декември се включва като доброволец в Клиниката по инфекциозни болести на Военномедицинска академия и дава дежурства с обща продължителност от 108 часа.

Младши инспектор Орлин Колов от РСПБЗН-Плевен спечели наградата в раздел „Спасителна дейност“. Нееднократно през изминалата година той е участвал в отстраняването на опасни предмети, използвайки специализирана алпийска техника и прилагайки своите умения.

В раздел „Контролна дейност“ наградата е присъдена на инспектор Явор Генов от РСПБЗН-Плевен. През изминалата година той упражнява ефективен контрол на новостроящи и реконструиращи се обекти. На 8 май се отзовава на съобщение за пожар, като предприема действия по евакуирането на хора от горящата сграда и лично извежда част от тях. Инспектор Йордан Дрингов от Първа РСПБЗН-Бургас е подгласник в този раздел. Той работи усърдно и целенасочено за повишаване на пожарната култура и умения на хората в поверения му участък. Участвал е в извършването на множество комплексни, контролни и тематични проверки.

Доброволното формирование към община Сатовча получи специален приз в категорията „Партньори“ за 2020 година.

В рамките на церемонията Националната асоциация на доброволците връчи три награди – на Тихомира Методиева за „Личност на 2020 г.“, на ДФ Пловдив 112, спечелило „Наградата на публиката“, и на ДФ на Столична община, обявено за „Доброволно формирование на годината“.

19 фев 2021

Логистично-координационен център. Информация за реда за подаване на заявки за потребности, съгласно заповед № Р-48/17.03.2020 г. на министър-председателя на Република България и разпределени артикули

I. УКАЗАНИЯ ЗА ПОДАВАНЕ НА ЗАЯВКИ

  1. В рамките на един работен ден институциите по т. 3 и т. 4 от заповед № Р-48/17.03.2020 г. на министър-председателя на Р България (Заповедта) могат да изпращат най-много една Заявка – Приложение 1.
  2. Заявката представлява обобщена информация за потребностите и наличностите на оборудване, материали и лични предпазни средства (Артикулите), относими към съответната институция по т. 3 и т. 4 от Заповедта.
  3. Заявката се изпраща в Word формат, като приложение към съпроводително писмо, подписано от съответния ръководител на институция по т. 3 и т. 4 от Заповедта.
  4. В Заявката задължително се посочват подател, адрес, лице и телефон за контакт, както и информацията по колони от 3 до 6 в табличната форма.
  5. Всяка нова направена Заявка следва да съдържа актуална информация за потребностите и наличностите към момента на заявяване и отменя всички предходни Заявки.
  6. Нова Заявка от институции по т. 3 и т. 4 от Заповедта се изпраща само при настъпила необходимост. Създадената организация за обработване на Заявките не изисква ежедневно изпращане / генериране / дублиране на Заявки от институции по т. 3 и т. 4 от Заповедта.
  7. Постъпилите до 15:00 ч. Заявки се обобщават в рамките на същия работен ден. Данните от Заявките, получени след този час, се обобщават през следващия работен ден.
  8. Количеството на изброените в Заявката артикули да се посочва в мерна единица „брой“ (брой ръкавици, брой предпазни маски и т.н.).

 

Забележки: 1. Предвид големия обем на информацията, с приоритет се обработват Заявките, получени от институции по т. 3 и т. 4 от Заповедта.

2. Предвид големия обем на информацията, с приоритет се обработват Заявките, получени на e-mail: [email protected]

При необходимост от допълнителна информация - тел. 02/9821124

Заповед № Р-48/17.03.2020 г. на министър-председателя на Република България

Заповед № Р-58/27.03.2020 г. за допълнение на Заповед № Р-48/17.03.2020 г. на министър-председателя на Република България

Заповед № Р-7/12.01.2021 г. за изменение и допълнение на Заповед № Р-48/17.03.2020 г. на министър-председателя на Република България, допълнена със заповед № Р-58/27.03.2020 г.

Заявка по т. 3 и т. 4 от Заповед № Р-48/17.03.2020 г.

Информация по т. 6 от Заповед № Р-48/17.03.2020 г.

II.ИНФОРМАЦИЯ ЗА РАЗПРЕДЕЛЕНО
ОБОРУДВАНЕ, МАТЕРИАЛИ И ЛИЧНИ ПРЕДПАЗНИ СРЕДСТВА

Разпределение на 16.03.2020 г.
Разпределение на 18.03.2020 г.
Разпределение на 20.03.2020 г. и писмо до Регионалните здравни инспекции
Разпределение на 21.03.2020 г.
Разпределение на 23.03.2020 г. и писмо рег. № 198300-2894/24.03.2020 г. до Регионалните здравни инспекции
Разпределение на 25.03.2020 г. и писмо до Регионалните здравни инспекции, писмо до председателите на УС на Национално сдружение на общопрактикуващите лекари в България, УС на Българския зъболекарски съюз, УС на Национална асоциация на хосписите в България
Разпределение на 27.03.2020 г.
Разпределение на 30.03.2020 г. и писмо до Регионалните здравни инспекции
Разпределение на 31.03.2020 г.
Писмо до Регионалните здрави инспекции и приложение-заявка
Разпределение на 07.04.2020 г. и Писмо рег. № 198300-3290/10.04.2020 г. до Регионалните здравни инспекции
Разпределение на 09.04.2020 г. и Писмо рег. № 198300-3298/10.04.2020 г. до Регионалните здравни инспекции
Разпределение на 24.04.2020 г. и Писмо рег. № 198300-3535/27.04.2020 г. до Регионалните здравни инспекции
Разпределение на 28.04.2020 г.  и Писмо рег. № 198300-3589/29.04.2020 г. до Регионалните здравни инспекции
Разпределение на 08.05.2020 г. и Писмо рег. № 198300-3832/12.05.2020 г. до Регионалните здравни инспекции
Разпределение на 19.05.2020 г.  и Писмо рег. № 198300-4431/22.05.2020 г. до Регионалните здравни инспекции
Разпределение на 26.05.2020 г.
Разпределение на 03.06.2020 г. и Писмо рег. № 198300-4738/04.06.2020 г. до Регионалните здравни инспекции
Разпределение на 15.06.2020 г. и Писмо рег. № 198300-5044/17.06.2020 г. до Регионалните здравни инспекции
Разпределение на 06.07.2020 г. и Писмо рег. № 198300-5914/13-07-2020 г. до Регионална здравна инспекция-Шумен
Разпределение на 09.07.2020 г. и Писмо рег. № 198300-5964/14-07-2020 г. до Регионалните здравни инспекции 
Разпределение на 22.07.2020 г. и Писмо рег. № 198300-6196/24.07.2020 г. до Регионалните здравни инспекции
Разпределение на 23.07.2020 г.
Разпределение на 30.07.2020 г. на специализирани облекла и Писмо рег. № 198300-6715/06.08.2020 г. до Регионалните здравни инспекции
Разпределение на 30.07.2020 г. на предпазни средства и Писмо рег. № 198300-6716/06.08.2020 г. до Регионалните здравни инспекции
Разпределение на 10.08.2020 г. и Писмо рег. № 198300-6894/14.08.2020 г. до Регионалните здравни инспекции
Разпределение на 12.08.2020 г. и Писмо рег. № 198300-6891/14.08.2020 г. до Регионалните здравни инспекции
Разпределение на 14.08.2020 г. и Писмо рег.№ 198300-7049/20.08.2020 г. до Регионалните здравни инспекции
Разпределение на 17.08.2020 г.
Разпределение на 09.10.2020 г. и Писмо рег.№ 198300-8370/14.10.2020 г. до РЗИ-Търговище и РЗИ-Шумен
Разпределение на 27.10.2020 г. и Писмо рег.№ 198300-8866/28.10.2020 г. до РЗИ-Велико Търново, Габрово, Перник, Силистра, Търговище, Шумен и Ямбол
Разпределение на 16.11.2020 и Писмо рег. № 198300-9324/17.11.2020 г. до Регионалните здравни инспекции
Разпределение на 30.11.2020 и Писмо рег.№ 198300-9561/30.11.2020 г. до РЗИ- Стара Загора и Шумен
Разпределение на 07.12.2020 и Писмо рег.№ 198300-9715/08.12.2020 г. до Регионалните здравни инспекции
Разпределение на 10.12.2020 и Писмо рег.№ 198300-9715/08.12.2020 г. до Регионалните здравни инспекции
Разпределение на 22.12.2020 и Писмо рег.№ 198300-10123/30.12.2020 г. до РЗИ- Бургас
Разпределение на 05.01.2021 и Писмо рег.№ 198300-122/07.01.2021 г. до Регионалните здравни инспекции
Разпределение на 26.01.2021 и Писмо рег.№ 198300-828/29.01.2021 г. до РЗИ- Благоевград, Враца, Габрово, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Плевен, Разград, Сливен, София, Търговище и Шумен
Разпределение на 08.03.2021 и Писмо рег. № 198300-1712/11.03.2021 г. до Регионалните здравни инспекции
Разпределение на 14.04.2021 и Писмо рег. № 198300-2772/19.04.2021 г. до Регионалните здравни инспекции
Разпределение на 22.04.2021 и Писмо рег. № 198300-2968/26.04.2021 г. до Регионалните здравни инспекции
Разпределение на 29.04.2021 и Писмо рег. № 198300-3182/11.05.2021 г. до Регионалните здравни инспекции
III. ИНФОРМАЦИЯ ЗА КОНТАКТИ* НА ПРОИЗВОДИТЕЛИ/ДОСТАВЧИЦИ НА ОБОРУДВАНЕ, МАТЕРИАЛИ И ЛИЧНИ ПРЕДПАЗНИ СРЕДСТВА
*Забележка: Публикуваната информация е предоставена от и със съгласието на съответните субекти и ГДПБЗН - МВР не носи отговорност за нейната точност, изчерпателност и качество.

Информация за контакти* на производители/доставчици на оборудване, материали и лични предпазни средства 
Текстилни фирми с готовност да изработват предпазни средства
Допълнителна информация, публикувана на интернет сайтовете на Министерство на здравеопазването , за производители на предпазни средства и Министерство на труда и социалната политика

01 фев 2021