МВР

Пресцентър

 

27 окт 2020

Някои от най-опасните сексуални престъпници в Европа във фокуса на вниманието на правоохранителните органи в ЕС

 

В Европейския съюз, в полицията на всеки две минути постъпва сигнал за сексуално престъпление, било то изнасилване, сексуално насилие или нападение. Никой не е застрахован, но жените и децата най-често стават жертви на тези посегателства.

За да насочи вниманието към извършителите на подобни престъпления, Европол стартира кампания в 19 страни в Европа, за да потърси съдействие за откриването на някои от най-опасните сексуални престъпници в Европа.

Органите на реда от Белгия, България, Хърватия, Кипър, Дания, Финландия, Франция, Германия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Полша, Румъния, Испания, Швеция и Обединеното кралство се присъединиха към този онлайн призив.

Във фокуса на вниманието попадат 19 бегълци, заподозрени или осъдени за сексуални престъпления. Техните снимки са публикувани на уебсайта за най-издирвани бегълци в Европа eumostwanted.eu. В продължение на четири седмици правоприлагащите органи ще разпространяват изображенията онлайн и в социалните мрежи. Кампанията ще бъде популяризирана и в множество медийни канали, за да привлече колкото се може повече посетители на уебсайта eumostwanted.eu.

 

Няма време за губене, помогнете ни да задържим тези бегълци!

 

Докато приключите с четенето на този текст, най-вероятно поне едно насилствено сексуално престъпление вече е било докладвано някъде в ЕС. Нека не губим повече време!

Ако разпознаете един от най-търсените сексуални престъпници, включени в кампанията, бихте могли да помогнете да направите Европа по-безопасна. Всяка информация може да изпратите анонимно чрез уебсайта eumostwanted.eu и тя ще бъде споделена директно с разследващите на национално ниво, издирващи беглеца.

 

 

Подобни съвети вече се оказаха безценни: от стартирането на проекта през 2016 г. бяха арестувани 91 престъпници, представени на уебсайта eumostwanted.eu. В поне 33 случая това се дължи на информация, получена от хора, посетили уебсайта.

„Най-търсените в Европа“ е инициатива на Европейската мрежа за активно търсене на бегълци (ENFAST) с активната подкрепа на Европол. Всички членове на ENFAST са специализирани в намирането на избягали престъпници, които са заподозрени или са осъдени за тежки престъпления и са обект на европейски заповеди за арест.

 

Трима чужденци, извършили серия кражби от аптеки, са установени и задържани

Разследването е проведено от криминалисти на ГДНП, ОДМВР-Пазарджик и РУ-Пазарджик, под наблюдението на Районната прокуратура в областния град

Оперативните действия започнали преди около три седмици, когато двама непознати  влезли в аптека, намираща се в централната част на Пазарджик.  Докато единият от мъжете отвличал вниманието на дежурната фармацевтка с въпроси и интерес към определени продукти от щандовете на аптеката,  другият проникнал в сервизно помещение и от незаключена каса успял да отмъкне сумата от 1500 лева. След като разбрали за случилото се работещите в обекта подали сигнал в полицейското управление. На място бил извършен щателен оглед от дежурна група при РУ-Пазарджик, иззети били и видеозаписи от охранителните камери на аптеката.
С разплитането на случая се заели служители от сектор „Криминална полиция“ при РУ-Пазарджик, които на по-късен етап били подпомогнати от колегите им от сектор „Противодействие на криминалната престъпност “при областната дирекция. С подборна информация за случая били запознати и служители от Главна дирекция „Национална полиция“. Те обобщили получените от страната данни и установили, че подобни случаи са регистрирани на територията на столицата и на гр.Варна. В резултат на проведените съвместни оперативно-издирвателни действия не след дълго криминалистите идентифицирали самоличността на извършителите -  трима грузински граждани, на възраст между 29 и 30 години. Установено е, че всеки от тях имал строго определена роля в осъществените посегателства - един осигурявал оттеглянето с автомобил, друг отвличал вниманието на фармацевтите, а трети набелязвал мястото от където да бъде извършено посегателството. При извършените процесуални действия под наблюдението на прокурор от Районната прокуратура в Пазарджик са иззети веществени доказателства, имащи отношение към извършената от тях престъпна дейност. Тримата са задържани в обитавана от тях квартира на територията на
София и са приведени в ареста на РУ-Пазарджик. С постановление на наблюдаващия прокурор срокът за задържане на двама от тях е удължен до 72 часа. Внесено е и искане в Районния съд в Пазарджик за налагане на най-тежката мярка за неотклонение – задържане под стража. Работата по документиране на престъпните посегателства на задържаните продължава.     

 

26 окт 2020

Съоръжение за отглеждане на канабисови растения откриха служители на ОДМВР – Враца

Операцията е проведена под надзора на окръжната прокуратура

 

Специализираната операция за противодействие на разпространението на наркотични вещества е проведена от служители от сектор “Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР - Враца. В хода на предприетите действия, в двора на частен имот в село Лиляче, е открито парниково съоръжение за отглеждане на растение от рода на конопа. Иззети са насаждения с приблизителна височина 150 см и растителна маса около 900 грама, които при полевия наркотест реагирали на канабис. В различни помещения в къща в имота са намерени: около 10 г канабис, разпределени в пликове и сгъвка; буркан с близо 40 г съцветия; 4 г бяло прахообразно вещество, реагиращо на амфетамин; електронна везна; незаконно притежавани газ-сигнален пистолет и ловни патрони за гладкоцевно оръжие.

За местно издирване е обявен 27-годишният обитател на имота. По случая е образувано  досъдебно производство  във връзка с извършено престъпление по чл. 354а, ал. 1 от НК.

26 окт 2020

В резултат на предприети незабавни действия, криминалисти от РУ-Казанлък установиха извършител на тежко престъпление

Задържан е 14-годишен от с. Скобелево; по случая е образувано досъдебно производство, работата по което продължава под надзора на ОП-Стара Загора

Вчера към 17:13 часа, чрез тел. 112, в полицията е получен сигнал за ранено 13-годишно момиче в къща в с. Скобелево. Незабавно пристигналите на адреса полицейски екипи установили, че между пострадалата и 14-годишен местен младеж е възникнал спор, последван от нанасянето на фатален удар с нож в областта на гърдите на момичето . Независимо от усилията на медицинския екип, то е починало в линейка на път за болницата.

По случая е образувано досъдебно производство по реда на чл.212, ал.2 от НПК, като предвид непълнолетието на извършителя, съгласно чл.194, ал.1, т.1а от НПК, разследването се провежда от следовател от Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура-Стара Загора.

Назначени са съдебно-медицинска, психолого-присхиатрична и ДНК експертизи. Очаква се в днешния ден непълнолетният да бъде привлечен като обвиняем за престъпление по чл.116, ал.1, т.4 във връзка с чл.115 във връзка с чл.63, ал.1 от НК – за умишлено убийство на малолетно лице. След привличането му като обвиняем, предстои той да бъде задържан с постановление на наблюдаващия прокурор за срок от 72 часа, с оглед внасяне на искане в съда за вземане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

25 окт 2020

Информационен бюлетин

Информационен бюлетин - 27 октомври 2020

Хасково. 48–годишен мъж, направил опит да подкупи полицейски служители, е задържан за срок до 24 часа. Вчера, на пътя с. Константиново –Симеоновград, бил спрян за проверка лек автомобил, управляван от 48-годишен от Хасково. При инспекцията било установено, че водачът е неправоспособен и без свидетелство за правоуправление, а за колата липсвала валиден договор за задължителна застраховка „Гражданска отговорност“. Когато полицейските служители започнали да му съставят акт за нарушенията, мъжът поставил на чистачката на служебната кола банкнота от 50 лева, за да осуети санкцията. По случая е образувано бързо производство.

 

Стара Загора. 34–годишен мъж е задържан за кражба на парична сума от жилище. Сигналът за извършеното престъпление бил подаден в полицията от собственика на 20 октомври. При извършения на място оглед било установено, че кражбата е извършена след взломяване на секретен патрон на входна врата. По случая било образувано досъдебно производство по чл.195 от НК. В резултат на предприетите оперативно-издирвателни действия извършителят - 34-годишен мъж от София, е установен и задържан, а с прокурорско постановление мярката му за задържане е удължена до 72 – часа.

 

Кърджали. 35 кг контрабанден тютюн е открит от полицейски служители в хода на специализирана операция за опазване на обществения ред, противодействие на престъпността в малките и отдалечени населени места и разпространението на акцизни стоки без бандерол. Операцията е проведена вчера на територията на РУ-Кърджали. Около 15 часа била извършена проверка в жилище в областния град, обитавано от 26-годишна. В дома били намерени четири чувала със ситно нарязан тютюн без акцизен бандерол. Контрабандната стока е иззета и е на съхранение в РУ-Кърджали, а притежателката ѝ е била задържана за срок до 24 часа в полицейското управление. Извършен е оглед от дежурна оперативна група. Образувано е досъдебно производство по чл.234, ал.1 от НК.

 

Неправоспособен водач е установен при специализирана операция на РУ-Кърджали. 28-годишен се придвижвал с лек автомобил „Форд“ между селата Кърджали и Мост. При проверка полицейски служители установили, че мъжът не притежава свидетелство за правоуправление на МПС, бил е наказван по административен ред с влязло в сила наказателно постановление и в едногодишен срок извършва деянието повторно. Сектор „Охранителна полиция“ в РУ-Кърджали извършва проверка по чл.343в, ал.2 от НК.

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

27 окт 2020

Информационен бюлетин - 26 октомври 2020

Монтана. Криминалисти от РУ–Монтана задържаха трима във връзка с тежко престъпление. Оперативно-издирвателните действия по „горещи“ следи стартирали след сигнал, постъпил вчера в 10.30 часа. От отделението по Съдебна медицина в многопрофилната болница в областния град съобщили за докарано тяло на 63-годишен мъж от с. Николово, починал вследствие на нанесен му предния ден побой. В резултат на бързата полицейска работа са установени трима жители на монтанския кв. „Огоста”, за които има данни, че са съпричастни към извършеното престъпление – 32-годишна жена и двама мъже, на 33 и на 41 години. Те са задържани в полицейския арест на РУ Монтана за срок до 24 часа. Извършен е оглед на местопроизшествиe, по първоначални данни в къща в квартала, след почерпка е възникнал скандал и сбиване между починалия и тримата задържани. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 115 от НК. Действията по разследването продължават под наблюдението на Окръжна прокуратура - Монтана.

 

Габрово. Специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с разпространение на наркотични вещества в и около училищата и детските градини проведоха полицаи от ОДМВР - Габрово. В хода на акцията е извършено претърсване на таванско помещение на бившето ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в село Горна Росица. В момента на полагане на грижи за канабисови растения са задържани 43-годишен, многократно осъждан, жител на село Горна Росица, и 45-годишен габровец. От установените растения е отделена близо 9 килограма листна маса, която при полевия наркотест реагирала положително на канабис. Срещу двамата задържани е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 354 а, ал. 3 от НК. В рамките на операцията за срок до 24 часа е задържан и криминално проявен 32-годишен мъж от областния град. Той бил проверен в района на ОУ „Васил Левски“ в Габрово и от него – иззета полиетиленова свивка със зелена, суха листна маса, реагираща на марихуана при полевия наркотест. По случая е образувано бързо производство за извършено престъпление по чл. 354а от НК.

 

Кюстендил. Двама младежи попаднаха в ареста в края на миналата седмица за притежание на наркотици. Кюстендилски полицаи проверили 17-годишен на ул. „Тимок“ в града и иззели от него 19 станиолови опаковки амфетамин. Видът на наркотичното вещество е установен с полеви наркотест. Опаковка със същия наркотик иззели и служители на РУ- Бобов дол при проверка на 18-годишен, а при последвалите процесуално-следствени действия в жилището му е открита и иззета и суха листна маса – канабис. Видът на наркотичните вещества е установен с полеви наркотест. По двата случа са започнати досъдебни производства, уведомени са дежурни прокурори.

 

София. Със заповед на директора на СДВР е разпоредена проверка, която ще изяснява действията на полицейски служител от сектор „Метрополитен.  По първоначални данни, вчера около 14.50 часа на метростанция „Европейски съюз“ е възникнал инцидент, при който служителят е проявил грубо отношение спрямо 16-годишно момче. Проверката е разпоредена още същия ден.

 

София-област. Водач на товарен автомобил е задържан за превоз на нелегално пребиваващи чужденци. Около 21.50 часа на 23 октомври, в района на 14 км на главен път 1-8, автопатрул на група „Контрол на пътното движение по главни пътища и автомагистрали“ към ОДМВР-София спрял за проверка товарен автомобил „Фиат“. В превозното средство униформените установили 11 чужди граждани без документи за самоличност. Водачът е задържан, а на място – извършен оглед. По случая е образувано досъдебно производство под наблюдението на районната прокуратура в Сливница. След приключване на процесуално-следствените действия 39-годишният водач е привлечен в качеството на обвиняем по чл. 281 от НК и му е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа.

 

Рецидивист е задържан с три вида наркотици в близост до училище в Ихтиман. Около 18.30 часа на 23 октомври, в хода на полицейска операция срещу държането и разпространението на наркотични вещества, криминалисти от РУ-Ихтиман проверили в района на учебно заведение в града криминално проявен и осъждан местен жител. 27-годишният мъж е задържан с полицейска мярка до 24 часа, след като от него били иззети сгъвка с 0.70 грама МDMA, топче с 0.27 грама марихуана и второ топче с 0.29 грама амфетамин. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 354А от НК.

 

Стара Загора. Полицаи от РУ – Чирпан разкриха извършител на кражба на автомобил. На 24 октомври в 1.15 часа, 55-годишна пловдивчанка сигнализирала в районното управление, че е изчезнал ползваният от нея "Фолксваген", паркиран незаключен и с поставен контактен ключ в с. Братя Даскалови. В резултат на проведените оперативно-издирвателни действия е установено, че извършител на деянието е 40-годишен мъж от с. Найденово. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 346, ал. 2 от НК.

 

Вчера, жена сигнализирала в РУ – Гълъбово, че в дните между 19 и 25 октомври, след развиване на секретен болт, е била извършена кражба на монети на обща стойност 150 лева от кафе автомат, намиращ се на път III-554. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 195, ал. 1 от НК, в рамките на което са проведени незабавни оперативно-издирвателни действия. В резултат са установени извършителите на деянието - 28-годишен от Димитровград и 61-годишен от село Обручище, общ. Гълъбово. Двамата са задържани за срок до 24 часа.

 

Хасково. Стоки с лого на защитени марки иззеха полицаи от „Охранителна полиция“ при РУ - Димитровград. Вчера при проверка на две маси на Неделния пазар в града, те установили за продажба 37 артикула от запазени търговски марки без разрешение на правопритежателя. Якетата и елеците са предадени с протокол на разследващите от 23-годишния собственик от Пловдив. Започнато е досъдебно производство.

 

Безакцизни цигари и тютюн иззеха полицаи от Хасково, Димитровград и Свиленград през почивните дни. 1720 къса цигари без бандерол са открити от икономически полицаи на РУ - Свиленград при проверки на два автомобила в района на “Капитан Андреево“. Чувал с нарязан тютюн с тегло 10 кг са конфискували димитровградски полицаи при проверка на „Форд“, управляван от 20-годишен жител на старозагорското с. Зетьово. Още 700 грама ситно нарязан тютюн са открили хасковските служители на реда в частен дом. Съставени са актове по Закона за акцизите и данъчните складове.

 

Двама непълнолетни са задържани за държане на наркотик в Любимец. Вчера, около 17.30 часа, полицаи от участъка проверили 17-годишен. В него е открито пликче със суха зелена листна маса, с тегло 2,9 грама – синтетичен чай. Задържан със същата дрога е и друг негов връстник, проверен на кооперативния пазар в града. Открития наркотик е с тегло 2,4 грама. Започнати са бързи производства.

 

15-годишен е задържан за кражби в Хасково. Непълнолетният е установен в края на миналата седмица за кражба на кутия за дарения от местна аптека в областния град, където имало 35 лева. В хода на работата с него, той признал, че е извършил идентична кражба и от друга аптека, съдържаща 160 лева. В РУ - Димитровград също е задържан мъж за кражба. В края на септември, 22-годишният задигнал мобилен телефон и 45 лева от дом в града. Мярката му на задържане е до 72 часа, приведен е в следствения арест. Непълнолетен от Любимец е установен за кражба от автомобил. Момчето, на 17 години, проникнало в два отключени автомобила - „Опел“ и „Ауди“, паркирани на улица „Хаджи Димитър“ в града, откъдето откраднал СД-плеъри. Пред полицаите той признал деянието си и върнал чуждите вещи с протокол.

 

 

 

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

26 окт 2020

Информационен бюлетин - 23 октомври 2020

Варна. Двама мъже от областния град  са задържани в момент на сделка с над 5 кг наркотични вещества. Разследването по случая е проведено под ръководството на Окръжната прокуратура. Варненците, и двамата на възраст 29 години, добре известни на органите на реда, са задържани при специализирана операция. В хода на полицейските действия са претърсени шест адреса в града и четири автомобила. Иззети са 1000 грама кокаин и 4518 грама марихуана, боеприпаси и електронна везна със следи от наркотични вещества. По случая е образувано досъдебно производство. Работата по доказване и документиране на извършеното престъпление продължава под надзора на Окръжната прокуратура - Варна. Извършителите са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващ прокурор.

Плевен. Криминалисти на плевенското Второ РУ иззеха марихуана и пико при поредна операция за противодействие на престъпления, свързани с наркотици. При полицейска проверка вчера в жилище в областния град служители на секторите „Криминална полиция“ и „Охранителна полиция“ на Второ РУ – Плевен открили плик със суха зелена тревиста маса  - около 5 грама, и две опаковки с общо 3 грама бяло кристалообразно вещество, както и електронна везна. От жилището са иззети и  различни шишета с прекурсори за производство на синтетични наркотици, множество колби, фунии. По данни на обитателя – 38-годишен плевенчанин, намерените вещества са марихуана и пико. Предстои експертиза. 38-годишният е задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР. Уведомен е дежурен прокурор при Районна прокуратура  - Плевен. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 354 „а“, ал.1 от НК. Работата продължава разследващ полицай.

София. Служители на Седмо РУ задържаха 24-годишен рецидивист за притежание на наркотици. На 15 октомври в ж.к. „Младост“, полицейски служители спрели за проверка младия мъж. При направения обиск у него бил намерен полиетиленов плик, съдържащ суха тревиста маса. Резултатът от експертната справка показал, че веществото е марихуана, 90.52 грама. По случая е образувано досъдебно производство, а мъжът е привлечен като обвиняем по чл. 354А от НК. След доклад на материалите в Софийска районна прокуратура, на задържания е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа.

Пазарджик. Двама са задържани от служители на РУ-Панагюрище за притежание на наркотици. Вчера криминалисти проверили 19-годишен панагюрец, у когото открили топче синтетичен канабиноид. Аналогичен е и случаят с 20-годишен от същия град. И двамата са задържани за срок от 24 часа, а спрямо тях са образувани бързи производства.

Перник. Радомирски и земенски криминалисти иззеха голямо количество наркотични вещества. При полицейската акция, проведена вчера, в  с. Падине е проверен имот, ползван от криминално проявен перничанин. Намерени и иззети са над 130 стръка марихуана, разположени за сушене в специално пригодено помещение. Започнато е досъдебно производство по чл. 354 „а“, ал. 3 от Наказателния кодекс и действията по разследването продължават под надзора на прокуратурата.

Краден автомобил е установен от служители на РУ–Радомир. Вчера малко преди полунощ, в района на с. Старо село, при обход е установен товарен автомобил „Пежо Боксер“ със софийска регистрация. Полицейска проверка показала, че колата е обявена за издирване от служители на Второ РУ при СДВР. Извършен е оглед,  пежото е иззето и свалено от издирване. Работата по случая продължава.

София област. Трима мъже са задържани и обвинени за противозаконно подпомагане на чужденци да преминат през територията на страната. В хода на специализирана полицейска операция за противодействие на незаконната миграция, около 3.30 часа на 21 октомври, в с. Нови хан, служители на РУ-Елин Пелин спрели лек автомобил „Крайслер Вояджър“, непосредствено след като от него били свалени и оставени в гориста местност 35 чужди граждани. 21-годишният водач, криминално проявен и осъждан от Свиленград, бил задържан за срок до 24 часа, извършен е оглед на автомобила. При проверката е установено, че мъжете в групата са без документи за самоличност и без предишни регистрации в България. Самоопределилите се като афганистанци са отведени в районното управление, където работата с тях продължили служители от група „Миграция“ към областната дирекция. Минути след 19.00 часа същия ден, в района на 14-ти км на автомагистрала „Хемус“, от автопатрул на група „Контрол на пътното движение по главни пътища и автомагистрали“ при ОДМВР-София са задържани двама мъже от Видин и намиращите се в управлявания от единия от тях лек автомобил „Ауди А6“ седмина нелегално пребиваващи чужденци. Трима от чужденците са се определили като граждани на Ирак, останалите четирима - на Сирия. По двата случая са образувани досъдебни производства по чл. 281, ал.2 от НК под наблюдението на районната прокуратура в Елин Пелин. След приключване на процесуално-следствените действия, тримата задържани са привлечени в качеството на обвиняеми. На водача от Свиленград е наложена 72-часова мярка за неотклонение „задържане под стража“, на останалите двама - „подписка“.

Ямбол. Голямо количество безакцизен тютюн е иззет при полицейска операция в Ямбол. Акцията за противодействие на незаконната търговия с акцизни стоки е проведена вчера от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР – Ямбол. В хода на полицейските действия, в офис на куриерска фирма е установена 40-годишна местна жителка да изпраща множество пратки с безакцизен тютюн. На място са иззети общо 30 килограма от акцизната стока, подготвени за доставка до различни адреси. Изяснена е схемата за поръчка, доставка и заплащане. При последвалите оперативни и процесуално-следствени действия, жената е предала още 19 килограма от акцизната стока. Работата по случая продължава в рамките на образуваното досъдебно производство.

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИЯТА НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

 

23 окт 2020

Информационен бюлетин - 22 октомври 2020

Хасково. 19-годишен е задържан в полицията за телесна повреда. Сигналът за разпра между мъже от с. Славяново бил получен вчера сутринта. По първоначални данни, след употреба на алкохол, се стигало до скандал,  прераснал в побой, при който е пострадал 59-годишен мъж. Пострадалият e транспортират в болнично заведение за оказване на медицинска помощ.  Извършителят е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа. Работата по  образуваното досъдебно производство продължава под наблюдението на прокуратурата.

 

Кюстендил. Незаконно притежавани оръжия, боеприпаси и наркотични вещества са иззели криминалисти  от къща в с. Слокощица.  В хода на  процесуално-следствените действия в жилището са намерени стръкове канабис и кутия със сухи листа, с общо количество 2.567 кг. Видът му е установен с полеви наркотест. Полицейските служители са намерили и 3 пистолета, 86 боеприпаса и класьор с 92 монети с нумизматична стойност. 65-годишният собственик на имота e задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство, уведомена е прокуратурата.

 

Монтана. Вчера на територията на общ. Вършец е проведена специализирана полицейска операция за противодействие на конвенционалната престъпност. В операцията, под наблюдението на прокуратурата, са участвали служители на РУ- Вършец, ЗЖУ Монтана и двама полицаи със служебно куче от сектор "Зоополиция и Кинология"-  ГДНП, група Берковица. Проверени са седем адреса, 35 лица и 31 МПС, образувани са три досъдебни производства.  Незаконно притежавани оръжия - едноцевна гладка и две пневматични пушки и 23 боеприпаса, са иззети при проверки в два частни дома във Вършец и с. Долна Бела Речка.  След получена информация в жилището на 76-годишна жителка на Вършец са открити множество предмети, наподобяващи културно-исторически ценности – около 50 патинирани монети и такива пробити в единия край, предмети с форми на върхове на стрели, игли, метални пръстени с различен диаметър, гривни, част от накит, както и 16 керамични фрагмента с неправилна форма и наподобяващи старинна лампа, 7 халосни боеприпаса. Работа по случаите продължава.

 

Варна. 44- годишен мъж от с. Видно е задържан за подаден фалшив сигнал за взривно устройство. Вечерта на 17 октомври, на т.112 бил получен анонимен сигнал, че пред сградата на телевизия в София е поставено опасно устройство. Веднага била извършена проверка, от която е установено, че информацията е невярна. В хода на проведените оперативно – издирвателни действия криминалистите стигнали до извършителя на злоумишленото обаждане. Задържан е, а по случая е образувано досъдебно производство. Материалите са докладвана ни прокуратурата и работата продължава

 

Възрастен мъж е задържан в полицията за отправени заплахи към близки хора. На 20 октомври в полицията бил получен сигнал за възникнал семеен скандал в с.о. „Пчелина“, при който 76 – годишен заплашил роднините си с огнестрелно оръжие. Изпратеният на място полицейски екип задържал мъжа. От дома му униформените иззели пушка и боеприпаси без необходимите разрешителни за съхранение и употреба. На мъжа е наложена полицейска мярка за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство, материалите са докладвани на прокуратурата.

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

22 окт 2020

МВР в медиите

Акценти

Листовка, предназначена за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи, се връчва на граничните ни пунктове при влизане в страна

Изготвената брошурата е част от провежданата превентавни дейност на „Пътна полиция“ и цели водачите да са информиран за правилата на движение у нас и въведените санкции при нарушения на ЗДвП

 

Днес стартира поредна превантивна кампания, свързана със спазването на Закона за движение по пътищата. В рамките й, на български, турски, немски и английски език е подготвена листовка, която е насочена най-вече за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи. В нея са описани новите промени в Закона за движение по пътищата, както и глобите за водачите, които не ги спазват. Изведени са и редица указания за закупуване на винетни стикери, за шофиране с включени светлини, за използване на предпазни колани, както и за спазване на всички временни забрани и указания и разпорежданията на МВР. От днес започва раздаването на листовките по най-натоварените гранично-пропускателни пунктове в страната – ГКПП-Калотина, Кулата, Маказа, Дунав мост, поясни Росен Рапчев - гл.инспектор в сектор „Контрол на пътното движение“. Листовката има изключително превантивен  ефект, тъй като летните месеци за изключително натоварени. Тези листовки имат за цел  да информират  особено преминаващите чужди граждани какви мерки и санкции следва да понесат при нарушаване на новите разпоредби в  закона. Основно ги информираме за задължителните разпоредби за движение със залепен винетен стикер, също така с включени постоянни светлини, сложени предпазни колани,  че спирането в аварийната лента на магистралите трябва да става само и единствено при аварирали автомобили и най-новите санкции при шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества и предоставяне на автомобила на водач, който не е правоспособен, обясни Рапчев. Той припомни, че според новите изменения в закона, за подобен вид нарушения санкциите са изключително строги - прекратяване на регистрацията и временно спиране от  движение на колата. В този смисъл е много важно гражданите на чужди държави, които пресичат територията на България, да бъдат информирани. Той уточни, че автомобил, чиито номера се налага да бъдат свалени, не може да се предвижва по територията на България. Единственият начин санкциониран  автомобил  да напусне наша територия е да се качи на репатрак или друго превозно средство. Такива случаи вече имаме и собствениците на тези коли ги оставят  на платени паркинги в страната, посочи още Рапчев. По думите му най-честите нарушения, които чужди граждани правят на наша територия е навлизане след въведена временна забрана за организация за движение по пътищата. Това са забраните за движение на тежкотоварни автомобили по магистралите, каквито има в момента на Витиня. Доста от чуждите товарни автомобили не се съобразяват  с  поставените забрани и заради това търпят тези сериозни санкции. Това е целта на тези листовки - още на самия вход  на страната тези хора да бъдат запознати със законовите промени. 

Създадена е организация и листовките се раздават още при паспортния контрол, като в документа на водача се поставя и изготвената брошура.  На ГКПП –Калотина са оставени 100 000 листовки, уточни началникът на граничния пункт Светослав Костадинов. Той обясни, че бройката е толкова голяма, защото само през неделния ден през пункта са преминали около 40 000 души. През летния туристически сезон - месеците юли, август и септември, през  граничния пункт преминават изключително голям  брой лица и  автомобили. В тази връзка сме взели всички необходими мерки за осигуряване на достатъчно персонал  от  служители и автоматизирани работни места, на които да се извършват сигурни и ефикасни гранични проверки, обясни Костадинов. Той припомни, че граничният пункт е външна граница и контролът  е изключително важен  за всички граждани тук и във вътрешността на страната. По думите му предприетите организационни мерки са достатъчни, за да може преминаващите да не чакат  дълго време.  В момента работят  6  трасета за леки коли, 1 за товарни и 1 за автобуси. Има още три трасета, които ще бъдат отворени, ако се получи струпване на автомобили.

 

 

15 авг 2017

Кампании

Финансова подкрепа за децата на загинали и пострадали служители на МВР

Подпомаганите от благотворителната кампания на министерството 92 деца получиха по 300 лева по случай пролетните празници. На седем от тях, завършващи средното си образование, бяха преведени и по 700 лева

 

Средствата са набрани в рамките на Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

По 300 лева получиха всички 92 деца, подпомагани от инициативата към днешна дата. Финансовата помощ по повод пролетните празници стана възможна благодарение на всички дарители, които са опора в ежедневието на децата, споделящи обща съдба.

Традиция е всяка година част от набраните средства да бъдат заделени за децата от кампанията, които завършват средното си образование. През 2020 г. на седем зрелостници – момичета и момчета от градовете Велико Търново, Кърджали, Кюстендил, Разград, Смолян, София и Стара Загора - бяха преведени по 700 лева.

Благороден жест в дни на изпитания направи служител на Второ РУ – СДВР към децата на своите колеги, жертвали себе си в името на служебния дълг. Полицаят, работещ на първа линия в условията на извънредно положение, дари за кампанията на МВР индивидуалната си награда в размер на 650 лева, осигурена от правителството.

Благодарим на всички хора, засвидетелствали своята подкрепа с SMS-и и финансови дарения, и на служителите на МВР, които ежемесечно даряват средства от заплатите си. Дори и в трудни дни, със своята безкористност превръщат добротата в действие и грижа към момчетата и момичетата на полицаите и пожарникарите, завещали ни пример за доблест.

 

 

Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР се осъществява под патронажа на министъра на вътрешните работи Младен Маринов. Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на А1, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление. Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

04 май 2020

Национална благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР

Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на А1, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление.
Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

Справка за постъпили суми от мобилни оператори за второто тримесечие  на 2020 г., за дарения в полза на децата на загиналите и инвалидизирани служители на МВР

Мобилен оператор сума получена за период 01.04.2020 г.- 30.06.2020 г. сума получена за период 01.07.2020 г.- 30.09.2020 г. 
1.БТК ЕАД  2 225,92 лв.  115,83 лв.
2.А1-Мобилтел ЕАД     758,00 лв.  149,00 лв.
3.Теленор България ЕАД       74,00 лв.    91,00 лв.
Общо:  3057,92 лв.  355,83 лв.

 
Архив 2017-2019 г.

Информация за събрани суми по единната сметка на МВР, в полза на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните си задължения служители от системата на МВР , чрез удържане на суми от месечното възнаграждение на служителите

2020 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември

2019 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2018 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2017 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2016 г.

Февруари
Март 
Април 
Май 
Юни 
Юли 
Август 
Септември 
Октомври 
Ноември 
Декември 

 

12 дек 2019

МВР е партньор в регионална кампания на ОССЕ за повишаване на осведомеността срещу насилието, основано на пола

 

Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа (ОССЕ) започна кампания в три страни от Югоизточна Европа - България, Румъния и Унгария, срещу насилието над жени. У нас за начало бе избрана датата 25-и ноември 2019 г., когато се отбелязва Международния ден срещу насилието над жени.

Кампанията е с продължителност 3 седмици, а партньори от страна на България са МВР, ГДНП, Националният институт на правосъдието и Върховната касационна прокуратура. Тя е насочена както към полицейските служители, така и към обществото и самите жертви. Целта е повишаване на осведомеността по въпросите на насилието над жени, както и насърчаване на подаването на сигнали.

През последните години се увеличават сигналите за домашно насилие на телефона за спешни повиквания 112. Само през 2018 година те са били 31 166 – отчита МВР. Апелът не само към пострадалите, но и към техни близки, познати, съседи е да сигнализират, когато имат информация за случаи на домашно насилие.

25 ное 2019

Престъпността няма пол: запознайте се с най-търсените жени в Европа

Дали жените са способни да извършват тежки престъпления като мъжете? Жените-бегълци, представени на уебсайта „Най-издирваните в Европа“, доказва, че са. Престъпниците - и от двата пола - в тази нова кампания на правоохранителните органи на ЕС са издирвани за тежки престъпления като убийства, трафик на наркотици, измами, кражби и трафик на хора. Търсим информация, която да ни помогне да ги открием и да ги накараме да поемат отговорност за своите престъпления.

 

Много изследвания са проучвали дали полът играе роля при извършването на престъпления. По-голямата част от тях разглеждат пола на жертвата, но по-рядко - на престъпника. Въпреки това, през последните десетилетия броят на жените, ангажирани с престъпна дейност, се увеличава, макар и с по-бавни темпове от този на мъжете.

Маскарад на престъпността

Общо 22 държави членки на ЕС подбраха едни от най-търсените бегълци, които да бъдат включени в тази кампания. Фокусът е върху историята зад престъплението, като се започне с пълна маска, покриваща лицето на беглеца. Докато историята се развива, части от маската изчезват, оставяйки зрителя да гадае пола на престъпника.

Целта е да се привлекат възможно най-много посетители на www.eumostwanted.eu/crimehasnogender. Опитът ни показа, че колкото повече очи гледат търсените бегълци, толкова по-голям е шансът някой да постави последното парче от пъзела, което ще доведе до намирането и арестуването на издирвания човек. Информацията може да бъде изпратена анонимно чрез уебсайта, директно до разследващите на национално ниво, които търсят беглеца.

Този подход се оказа успешен през последните три години. След всяка голяма комуникационна кампания няколко издирвани бегълци са били арестувани или са се предавали, защото натискът върху тях и/или техните близки е станал твърде голям. От стартирането на проекта са арестувани 69 престъпници, чиито снимки са били публикувани на уебсайта. В поне 21 от случаите това се дължи на информация, получена от широката общественост чрез уебсайта.

Най-търсените в Европа е инициирана от Европейската мрежа на екипите за активно издирване на укриващи се от правосъдието лица (ENFAST) през януари 2016 г. с пълната подкрепа на Европол. Членовете на ENFAST са специализирани в намирането на престъпници - бегълци, които са заподозрени или са осъдени за тежки престъпления и са обект на Европейски заповеди за арест.

Ако разпознавате някои от най-търсените бегълци в Европа, мъж или жена, можете да помогнете на полицията да направи Европа по-безопасна.

18 окт 2019