МВР

ОД Видин

 

Новини

Актуална информация за улеснение на гражданите при издаване на български лични документи

Справка към 1 юни за приети заявления и връчени български лични документи в звената „БДС“ при ОДМВР-Видин

Сектор „Български документи за самоличност“ при ОДМВР - Видин предоставя актуална информация за броя на приетите заявления и връчените български лични документи в делничните дни на изминалата седмица:  

 

25.05.2020 г.

понеделник

26.05.2020 г.

вторник

27.05.2020 г.

сряда

28.05.2020 г.

четвъртък

29.05.2020 г.

петък

 

Общо

 

ОДМВР - Видин

приети заявления/

връчени БЛД

приети заявления/

връчени БЛД

приети заявления/

връчени БЛД

приети заявления/

връчени БЛД

приети заявления/

връчени БЛД

 

371/339

Сектор БДС

-

55/71

64/35

52/60

42/43

213/209

РУ - Белоградчик

-

12/5

11/13

6/9

8/5

37/32

РУ - Кула

-

6/-

9/6

5/4

-/3

20/13

Сектор ПП

-

30/23

22/14

17/24

32/24

101/85

 

Гражданите с постоянен адрес на територията, обслужвана от ОДМВР – Видин, имат възможност да подават и предсрочно заявления за издаване на български лични документи във всяко едно от звената „Български документи за самоличност“ в областта:

  • гр. Видин – ОД МВР-Видин,  ул.“Цар Симеон Велики“ №87;
  • гр. Белоградчик – РУ-Белоградчик,   пл.”Възраждане” №3;
  • гр. Кула – РУ-Кула,   ул.”Възраждане” №36.

Мярката е с цел облекчаване на натовареността на служителите и за удобство за гражданите, които в рамките на работното време могат да направят избор на предпочитано от тях звено, различно от това по постоянния им адрес. Готовите лични документи се получават в звеното БДС, където е подадено заявлението.

Повече информация може да намерите тук.

01 юни 2020

В ход е специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение в малките населени места

От днес до 31 май на територията на цялата страна е в ход специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение в малките населени места. Екипите на Пътна полиция ще следят за неправилно изпреварване, отнемане на предимство на останалите превозни средства и на пешеходците, неспазване на пътните знаци и маркировката, както и недопускане на управление от неправоспособни водачи и такива употребили алкохол и/или наркотични вещества.

Успоредно с това ще се извършва и контрол на скоростните режими, като за целта ще се използва цялата налична техника от преносими и стационарно-преносими камери. Патрулите на място ще правят и проверки за неплатени задължения за нарушения на ЗДвП и невръчени електронни фишове.

29 май 2020

Резултати от спецоперация, проведена във видинския кв. „Нов път“: 24 задържани; образувани три досъдебни производства и съставени над 30 акта

Действията са осъществени от служители на ОДМВР-Видин, трите районни управления в областта и Зонално жандармерийско управление-Монтана под надзора на прокуратурата

На 19 май, в хода на проведената операция за противодействие на битовата престъпност на територията на кв.“Нов път“, полицейските служители провериха 510 моторни превозни средства и 920 души (от тях 70 лица от криминалния контингент).

Четири контролно-пропускателни пункта бяха ситуирани на входно-изходните точки на „Нов път“, един мобилен полицейски екип извършваше проверки в квартала, две КПП-та имаше край Новоселци. 

За констатираните нарушения служителите на реда съставиха 23 акта и 37 фиша по Закона за движението по пътищата и 10 акта по Закона за българските лични документи. Униформените връчиха 16 електронни фиша и девет заповеди за прилагане на принудителна административна мярка, и съставиха 37 протокола по чл.65 от ЗМВР.

В хода на операцията са образувани три досъдебни производства. Две от тях по чл. 234 от НК (държане на акцизни стоки без български акцизен бандерол). Служителите иззеха над 15 кг нарязан тютюн без бандерол. Едно досъдебно производство е образувано по чл.345а, ал.1 от НК (подправяне или заличаване на идентификационен номер на МПС). Заведени са и три преписки - за съхранение на незаконно добита дървесина, държане на акцизни стоки без български акцизен бандерол и кражба.

По време на акцията с полицейска мярка за срок до 24 часа са задържани 24 души.

20 май 2020

Видински криминалисти установиха и задържаха извършителите на побой в града

Полицейските действия са осъществени под надзора на прокуратурата в рамките на образуваното по случая досъдебно производство

Информация за разследването и задържането на четиримата извършители на престъплението представиха на брифинг директорът на ОДМВР-Видин старши комисар Петър Коцин,  заместник-апелативен прокурор на АП-София  Галя Маринова, окръжният прокурор Ваня Ненкова и районният прокурор Илияна Целова.

Полицейските действия започнали незабавно след получения сигнал на тел.112 в 11.20 часа на 16 май. Видинчанин съобщил за група лица, нанасящи побой на негов съсед до търговски обект на ул.“Цар Александър II“ в областния град. Пострадалият – 38-годишен мъж, бил транспортиран в ЦСМП и настанен за лечение във видинската МБАЛ „Св.Петка“. Часове по-късно криминалисти установили и задържали групата - трима мъже на 19, 23 и 36 години и 40-годишна жена.

Четиримата са привлечени в качеството на обвиняеми по образуваното по случая досъдебно производство по чл.131, ал.1, т.12 от НК и задържани с прокурорско постановление за срок до 72 часа, съобщи окръжният прокурор Ваня Ненкова. Вчера, с определение на Районен съд–Видин на обвиняемите мъже е наложена постоянна мярка „задържане под стража“, а на жената – „подписка“, допълни прокурор Ненкова.

Заместник-апелативният прокурор на АП-София Галя Маринова определи представената днес информация по случая като достатъчно изчерпателна на този етап от разследването на престъплението. Налага се извода, че благодарение на бързите и адекватни мерки взети от полицията и прокуратурата, в един изключително кратък срок, доведоха до разкриването на престъплението и задържането на извършителите, заяви прокурор Маринова.

Специализираните полицейски операции, насочени срещу битовата престъпност в област Видин продължават, съобщи старши комисар Петър Коцин. Той обяви, че на територията на видинския кв. „Нов път“ тази сутрин е стартирала спецакция, полицейски проверки и превантивните действия там продължават и към този час.

19 май 2020

Видинската пожарна служба има нов началник

Главен инспектор Димчо Горанов поема ръководството на РСПБЗН-Видин. Досегашният началник – главен инспектор Георги Георгиев, е преназначен на длъжността началник на сектор „Превантивна и контролна дейност” в РДПБЗН-Видин.

Главен инспектор Димчо Горанов е завършил факултет “Пожарна и аварийна безопасност” в АМВР през 2004 г. Професионалната му кариера във вътрешното министерство започва през 1997 г. в гр. Лом. През м. май 2011 г. е преназначен в РСПБЗН-Кула, а през м. септември същата година  - във Видин. Главен инспектор Горанов е награждаван многократно за постигнати резултати в работата си.
Главен инспектор Георги Георгиев е завършил факултет “Пожарна и аварийна безопасност” в АМВР през 2001 г. Професионалната му кариера във вътрешното министерство започва през есента на 2001 г. в Плевен, а от януари 2002 г. е преназначен в РСПБЗН-Видин. От декември 2014 г. той е началник на пожарната служба в областния град. Главен инспектор Георгиев е награждаван многократно за проявен висок професионализъм и постигнати резултати в работата си.

18 май 2020

Видинските огнеборци с информационно-разяснителна кампания „Пази реколтата от пожар“

С настъпването на лятото и повишаването на  температурите се създават  предпоставки за лесно възникванене пожари в природата, в това число и в земеделските масиви. Статистиката сочи, че основна причина за огнените бедствия е проявената човешка небрежност. Унищожават се гори, посеви, а в някои случаи пожарите засягат населени места и нанасят материални щети.
Предстоящите летни месеци са повод РДПБЗН-Видин да стартира информционно-разяснителна кампания под надслов „Пази реколтата от пожар“ с цел намаляване броя на пожарите в резултат на човешка дейност преди, по време и след жътвената кампания 2020.

С цел опазване на земеделските обекти, зърнените храни, фуражите, техническите култури и земеделската техника от пожари, юридическите и физическите лица извършващи дейности в земеделските земи са длъжни да изпълняват изискванията на Наредба № 8121з-968/10.12.2014 г. за правилата и нормите за пожарна безопасност при извършване на дейности в земеделските земи. Необходимо е да обръщат особено внимание на следното:

  • Да уведомяват съответната РСПБЗН преди започване на жътва в площи над 100 дка;
  • Да парцелират и осигуряват пожарозащитни ивици в земеделските земи, засети с житни култури, съгласно изискванията на чл. 16 от наредбата;
  • Да осигуряват земеделската техника и площадките за зареждане с леснозапалими течности (ЛЗТ) и горими течности (ГТ) с пожаротехнически средства съгласно приложение № 2 от наредбата;
  • Да представят в съответната РСПБЗН схеми с разположението на засетите площи с житни култури, пожарозащитните ивици, пътищата за придвижване на пожарната техника и действащите водоизточници;
  • Да поставят на видни места, покрай площите с житни култури, знаци за забрана на пушенето и паленето на открит огън в съответствие с Наредба № РД-07/8 от 2008 г. за минималните изисквания за знаци и сигнали за безопасност и/или здраве при работа (ДВ, бр. 3 от 2009 г.).

При установено неизпълнение на посочените изисквания се носи административно-наказателна отговорност по чл. 265 от ЗМВР.

Паленето на стърнища и растителни остатъци върху земеделски земи продължава да е масово явление. Това деяние е забранено от няколко закона у нас. Съответно няколко са институциите, които контролират и налагат санкции на нарушителите, като глобите са в размери: от 200 до 2000 лв по закона за МВР; от 1500 до 6000 лв по Закона за опазване на земеделските земи; от 100 до 6000 лв за физически лица и от 1000 до 20 000 лв за юридически лица и еднолични търговци по Закона за опазване на околната среда. При извършването на подобно нарушение фермерите могат да бъдат лишени и от субсидии.

 

***
От РДПБЗН-Видин напомнят, че физически и юридически лица могат да ползват за неотложна/спешна кореспонденция и контакт със звената за пожарна безопасност и защита на населението в региона, следните електронни адреси и телефони:

РДПБЗН-Видин:

e-mail: [email protected]

тел. 094 694 465 и 094 694 489

 

РСПБЗН-Видин:

e-mail: [email protected]

тел. 094 600 016

 

РСПБЗН-Белоградчик:

e-mail: [email protected]

тел. 0936 531-64

 

РСПБЗН-Кула

e-mail: [email protected]

тел. 0938 331-11

11 май 2020