МВР

Дирекция "ВС"

 

Новини

Задържани полицейски служители от РУ - Сливо поле при ОДМВР - Русе


   Всеки един случай на корупция в системата на МВР е важен  независимо, че много от хората биха казали, че това са дребни случаи, които нямат  значение. Други биха казали, че това е обичайна практика от много години. За дирекция „Вътрешна сигурност“ при МВР премахване на корупцията дори и възлизаща на минимална стойност ще бъде  приоритет. И промяната вече се вижда с всеки изминал ден.

   На 6 срещу 7 януари 2021 г. на пътя Силистра - Русе при операция на дирекция Вътрешна сигурност под ръководството на ОП Русе, са  задържани трима полицейски от РУ - Сливо поле при ОДМВР - Русе, по време на поискване  на  подкуп от водач на МПС при извършване на проверка от служителите по ЗДвП. По време на проверката те установили нарушение от водач на автомобил на Закона за движение по пътищата (ЗДвП), но вместо да му съставят акт и той да заплати глоба в полза  на държавния бюджет, служителите му поискали парична сума, която задържали за себе си.

   Окръжна прокуратура - Русе и дирекция „Вътрешна сигурност“ при МВР са наблюдавали полицейските служители в продължение на повече от 6 месеца. При разследването са установени и документирани множество случаи на получени подкупи от същите служители в качеството им на  автоконтрольори от РУ - Сливо поле. 

   Тримата са обвиняеми за извършено престъпление по чл. 302, т. 1,  във вр. с чл. 301, ал. 1 и ал. 2 от НК. С постановление на наблюдаващия по наказателното производство прокурор от ОП Русе, полицейските служители и са привлечени като обвиняеми, единият за 22 деяния, вторият за 12 и последния за 9 деяния. По отношение на тримата ОП Русе е наложила мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до по 72 часа в следствения арест Русе.   

   За престъплението е предвидено наказание лишаване от свобода от 3 до 10 години, глоба - до 20 хиляди лева, лишаване от право да се заема определена държавна и обществена длъжност и да се упражнява определена професия или дейност.

   „Прочистването на системата ще продължи и МВР ще бъде безкомпромисно към извършители на корупционни действия“, подчерта старши комисар Стефчо Банков.

 

06 яну 2021

Поздравителен адрес по повод професионалния празник на МВР

Уважаеми колеги,
За мен е голяма чест и удоволствие, да се обърна към Вас в този ден, за да засвидетелствам уважението си към дейността Ви.
Честит професионален празник! Бъдете горди от избора си да противодействате на корупционните практики и правонарушения, с оглед затвърждаване на доверието и авторитета на МВР пред българските граждани, нашите работодатели. Горд съм, че имам възможност да ръководя личности като Вас-добре подготвени, знаещи и мотивирани, които имат пред себе си ясна цел и кауза-противодействието и борбата с корупцията в МВР.
Изказвам искрената си благодарност за високия професионализъм и отговорност, с които ден след ден практикувате една от най-достойните и уважавани професии, често пъти лишавайки близките си хора от вашето присъствие. Пожелавам Ви да бъдете здрави! Пожелавам Ви благополучие и професионална удовлетвореност! Изказвам и благодарността си към близките Ви, които неуморно Ви подкрепят с търпението и обичта си! Честит празник!
Ст.комисар Ст. Банков, д-р Директор на Дирекция „Вътрешна сигурност“-МВР

08 ное 2020

Пореден повод за гордост за служителите на дирекция „Вътрешна сигурност“- МВР.

   Изключително висока оценка за своят професионализъм и постигнати резултати получиха служителите от дирекция „Вътрешна сигурност“ – МВР по случай професионалния си празник на 08.11.2020 г.

  1. Със заповед на министъра на вътрешните работи, г-н Христо Терзийски, с „ПОЧЕТЕН ЗНАК НА МВР“ III степен е награден 1 (един) служител по чл. 142, ал. 1, т. 1 от ЗМВР.
  2. Също със заповед на министъра на вътрешните работи, г-н Христо Терзийски, с „ОБЯВА НА БЛАГОДАРНОСТ “ и парична награда са наградени общо 6 (шест) служители по чл. 142, ал. 1, т. 1 от ЗМВР;
  3. Със заповеди на министъра на вътрешните работи, г-н Христо Терзийски, в по-висока степен са преназначени 8 (осем) служители по чл. 142, ал. 1, т. 1 от ЗМВР;
  4. Със заповед на главния секретар на МВР, гл. комисар Ивайло Иванов, с „ОБЯВЯВАНЕ НА БЛАГОДАРНОСТ“и парична награда са наградени общо 6 (шест) служители на дирекцията по чл. 142, ал. 1, т. 1 от ЗМВР;
  5. Със заповеди на директора на дирекция „Вътрешна сигурност“, ст. комисар Стефчо Банков, с „ ОБЯВЯВАНЕ НА БЛАГОДАРНОСТ С ПАРИЧНА НАГРАДА“са наградени общо 7 служители на дирекцията по чл. 142, ал. 1, т. 2 от ЗМВР.
  6. Със заповеди на директора на дирекция „Вътрешна сигурност“, ст. комисар Стефчо Банков, с „ ОБЯВЯВАНЕ НА БЛАГОДАРНОСТ С ПАРИЧНА НАГРАДА“са наградени общо 6 служители на дирекцията по чл. 142, ал. 1, т. 3 от ЗМВР.

08 ное 2020

На 25.06.2020 г. при съвместна акция на дирекцията и Специализираната прокуратура на Република България бяха задържани за подкуп висши полицейски служители.

    На 25.06.2020 г. при съвместна акция на дирекцията и Специализираната прокуратура на Република България бяха задържани за подкуп висши полицейски служители. Вече е известено, че става дума за началник отдел „Наркотици“ в ГДБОП, комисар Цветан Панков и началник сектор в същия отдел, главен инспектор Кирил Ванков, както и за още един служител на МВР на изпълнителска длъжност. На проведен брифинг непосредствено след операцията Главният прокурор на Република България, г-н Иван Гешев изрази благодарност и поздрави служителите на дирекция „Вътрешна сигурност“ – МВР и Специализираната прокуратура за перфектно свършената работа и проявения висок професионализъм при провеждането на оперативноиздирвателните мероприятия по случая. Операцията беше шумно отразена в медиите за масово осведомяване и социалните медии.

   По-късно, на 28.06.2020 г. Специализираният наказателен съд остави и двамата задържани началници от ГДБОП в ареста, уличени в участие в организирана престъпна група.

   На брифинг от същия ден старши комисар Стефчо Банков, директор на дирекция „Вътрешна сигурност“- МВР също изрази благодарност към Специализираната прокуратура и Главния прокурор за оказаната подкрепа и продължаващото успешно сътрудничество в противодействието на престъпността в системата на вътрешните работи. Той определи поведението на двамата задържани началници като изключително нагло, арогантно и безпрецедентно в историята на силовото ведомство.

   Старши комисар Банков изказа своята благодарност и към служителите на дирекцията, за положените огромни усилия и професионализъм при провеждането на специализираната операция.

25 юни 2020

Задържани разследващи полицай от Главна дирекция „Гранична полиция“ на ГПУ Калотина

   На 29.05.2020 г. при съвместна операция на дирекция „Вътрешна сигурност“ – МВР и Специализираната прокуратурата на Република България, под прекия контрол на министъра на вътрешните работи, са задържани разследващи полицаи от Главна дирекция „Гранична полиция“ на ГПУ Калотина, за извършени неправомерни деяния по смисъла на чл. 301, ал. 1 от НК. Деянието се изразява в искане и получаване на различни парични суми за осуетяване на следствени дела и досъдебни производства. Полицейските служители са злоупотребявали с имената на магистрати, за да създадат впечатление в заинтересованите лица, че им вършат услуга, като посредничат само за предаване на исканите суми лично на магистратите.

   Благодарение на отличната оперативна работа на служителите от дирекция „Вътрешна сигурност“ - МВР,  подкупните лица са задържани с белязаните суми. Към наказателна отговорност са привлечени и двамата служители с дългогодишен стаж в системата на МВР, като са им наложени мерки за неотклонение "подписка". Процесуално-следствените действия по случая продължават.

   Разследването е красноречив пример за доброто сътрудничество между МВР и изпълнителната власт. Водената политика от ръководството на дирекция „Вътрешна сигурност“ – МВР е към отстраняване на корупционните практики и връщането на доверието в системата.

29 май 2020