МВР

Дирекция "ВС"

 

Новини

На 25.06.2020 г. при съвместна акция на дирекцията и Специализираната прокуратура на Република България бяха задържани за подкуп висши полицейски служители.

    На 25.06.2020 г. при съвместна акция на дирекцията и Специализираната прокуратура на Република България бяха задържани за подкуп висши полицейски служители. Вече е известено, че става дума за началник отдел „Наркотици“ в ГДБОП, комисар Цветан Панков и началник сектор в същия отдел, главен инспектор Кирил Ванков, както и за още един служител на МВР на изпълнителска длъжност. На проведен брифинг непосредствено след операцията Главният прокурор на Република България, г-н Иван Гешев изрази благодарност и поздрави служителите на дирекция „Вътрешна сигурност“ – МВР и Специализираната прокуратура за перфектно свършената работа и проявения висок професионализъм при провеждането на оперативноиздирвателните мероприятия по случая. Операцията беше шумно отразена в медиите за масово осведомяване и социалните медии.

   По-късно, на 28.06.2020 г. Специализираният наказателен съд остави и двамата задържани началници от ГДБОП в ареста, уличени в участие в организирана престъпна група.

   На брифинг от същия ден старши комисар Стефчо Банков, директор на дирекция „Вътрешна сигурност“- МВР също изрази благодарност към Специализираната прокуратура и Главния прокурор за оказаната подкрепа и продължаващото успешно сътрудничество в противодействието на престъпността в системата на вътрешните работи. Той определи поведението на двамата задържани началници като изключително нагло, арогантно и безпрецедентно в историята на силовото ведомство.

   Старши комисар Банков изказа своята благодарност и към служителите на дирекцията, за положените огромни усилия и професионализъм при провеждането на специализираната операция.

25 юни 2020

Задържани разследващи полицай от Главна дирекция „Гранична полиция“ на ГПУ Калотина

   На 29.05.2020 г. при съвместна операция на дирекция „Вътрешна сигурност“ – МВР и Специализираната прокуратурата на Република България, под прекия контрол на министъра на вътрешните работи, са задържани разследващи полицаи от Главна дирекция „Гранична полиция“ на ГПУ Калотина, за извършени неправомерни деяния по смисъла на чл. 301, ал. 1 от НК. Деянието се изразява в искане и получаване на различни парични суми за осуетяване на следствени дела и досъдебни производства. Полицейските служители са злоупотребявали с имената на магистрати, за да създадат впечатление в заинтересованите лица, че им вършат услуга, като посредничат само за предаване на исканите суми лично на магистратите.

   Благодарение на отличната оперативна работа на служителите от дирекция „Вътрешна сигурност“ - МВР,  подкупните лица са задържани с белязаните суми. Към наказателна отговорност са привлечени и двамата служители с дългогодишен стаж в системата на МВР, като са им наложени мерки за неотклонение "подписка". Процесуално-следствените действия по случая продължават.

   Разследването е красноречив пример за доброто сътрудничество между МВР и изпълнителната власт. Водената политика от ръководството на дирекция „Вътрешна сигурност“ – МВР е към отстраняване на корупционните практики и връщането на доверието в системата.

29 май 2020

Задържани са двама бивши служители на МВР и един граничен полицай за производство, притежание и разпространение на наркотични вещества.

   При съвместна операция на ОДМВР Бургас и дирекция „Вътрешна сигурност“ – МВР, на 09 май 2020 г. за производство, притежание и разпространение на марихуана са задържани двама бивши служители на МВР и един граничен полицай в град Айтос. При извършване на процесуално-следствените действия е открито помещение, оборудвано със специален вид лампи, осветление и овлажнители на въздуха, използвани за отглеждане на наркотичните растения.  Открити и иззети са 57 броя растения (засети в саксии) и 15 броя вакуумирани полиетиленови плика, съдържащи над 3 килограма канабис. Действията по разследването са извършени под надзора на Окръжна прокуратура – Бургас.

    На тримата извършители е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“, за извършено престъпление по чл. 354а, ал. 1, пр. 1, 2 и 4, вр. чл. 20, ал. 2, вр. с ал. 1 от НК.

09 май 2020

Поредна антикорупционна акция на дирекция “Вътрешна сигурност”, приключи със задържането на двама полицейски началници в София.

   На 12.02.2020 г. под надзора на Става дума за заместник-началника на 03 РУ-СДВР и началник на сектор в СДВР, които вече имат повдигнати обвинения за вещно укривателство на пари, които направили опит да изтеглят. Подробна информация по случая изнесе говорителят на главния прокуро г-жа Сийка Милева на брифинг на прокуратурата през  вчерашния ден. По думите и “Слизайки от трамвай, жената установява, че липсва портфейлът й. Вътре имало пари, документи и тото фиш. В хода на разследването е установено, че жената играела в игрите на Спортния тотализатор. След проведен тираж тя проверила пуснат от нея фиш и открила, че печели сумата от над 11 000 лв. Посетила тото пункт, за да получи парите. Обяснено й било, че сумата е по-голяма от 10 000 лв. и затова ще бъде изплатена от централата на БСТ. След като установила, че портфейлът й е изчезнал, тя подала сигнал в полицията. Жалбата е докладвана на заместник-директора на районното управление, който в нарушение я е изпратил на негов колега - началник на група в СДВР, с цел да бъде усвоена печалбата от фиша. Последният изпраща писмо до Спортния тотализатор, в което пита за името на печелившото лице, каква е печалбата, като изрично е указано цялата кореспонденция да се извършва само с него и винаги „на ръка“. Заместник- началникът на 3 РУП пък депозирал печелившия фиш и банковата си сметка, за да му бъде изплатена печалбата".

   На брифинга говори още зам.- районният прокурор на Софийска районна прокуратура, Иво Илиев, който съобщи, че след образуване на досъдебно производство и събраните в в хода на разследването доказателства, делото е предадено на СГП.

   "Разследването продължава като не е изключено да бъдат открити доказателства и за други престъпления", заяви зам.-районният прокурор Иво Илиев.

   Двамата ръководни служители са задържани за 72 часа, а в събота ще бъде разгледана мярката им за неотклонение “Задържане под стража”.

   Старши комисар Стефчо Банков, директор на дирекция “ Вътрешна сигурност” коментира, че акцията е успешна благодарение на успешното сътрудничество на дирекцията с останалите структури на МВР. Сигналът за деянието бил подаден лично от директорът на СДВР. “Системата има воля да се чисти от корумпираните служители. Ние сме структура, която не се срамува да покаже недостатъците си”, обобщи старши комисар Банков.

12 фев 2020

На общо 20 участници в корупционна схема - митнически служители и гранични полицаи на ГКПП-Калотина, са повдигнати обвинения

На 06.02.2020г. бяха извършени действия на ГКПП "Калотина" по образувано досъдебно производство в Специализираната прокуратура . Операцията бе осъществена от служители на ГДБОП, Дирекция “Вътрешна сигурност“ в МВР, ГДНП, СДВР и антикорупционната комисия, под ръководството на Специализираната прокуратура, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Разследването е започнало през май 2019 г. след подадени в Дирекция „Вътрешна сигурност“ множество сигнали от граждани за искани парични суми под формата на такса "почерпка". Групата е действала от началото на 2019 г., на върха на пирамидално изградената структура стоял началникът на митнически пункт Калотина, а в състава й участвали митнически инспектори и гранични полицаи. Искането на сумите ставало директно или чрез мимики и жестове, според събраните данни ролята на граничните полицаи била да създават проблем, без да имат основание за това, и да препращат шофьорите към митническите служители за извършване на евентуална проверка с рентген или щателна митническа проверка. Средно по 800 до 1000 евро се събирали на смяна, като разпределението ставало по следния начин - всеки от участниците в престъпната схема заделял по 50 евро, която предавал на началника на митническия пункт, а останалото  се разпределяло между другите участници. В хода на процесуално – следствените действия от домовете на задържаните са иззети наркотични вещества, митнически пломби и парични средства - левове, турски лири и евро.

Директорът на Дирекция „Вътрешна сигурност“ ст. комисар Стефчо Банков допълни, че в структурата са постъпили множество сигнали от граждани, повечето от които турски. Те съобщавали,  че през ГКПП - Калотина не било възможно да се премине, без да се плати. Той поясни, че в хода на проведеното разследване тези сигнали са били потвърдени, а успешната операция е съвместно дело на всички участвали в нея структури и е реализирана под ръководството на Специализираната прокуратура. Ст.комисар Банков допълни, че по инициатива на дирекцията по случая е работено и със сръбските партньорски служби.

Като обвиняеми са привлечени 20 души, като сред тях е началникът на митническия пункт Калотина, 15 митнически инспектори и четирима гранични полицаи. 

06 фев 2020