МВР

ОД Варна

 

Новини

13 млади пожарникари попълват състава на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" във Варна през септември 2019 година

На среща с представители на медиите, провела се днес по повод Седмицата на пожарната безопасност, директорът на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" във Варна комисар Тихомир Тотев изрази своето задоволство от факта, че 13 млади мъже и жени ще попълнят състава на структурата до края на месец септември. Той обърна внимание на изцяло обновената техника, както и на влезлите в ход процедури по осигуряване на нови униформи за служителите. 
Според статистиката за изминалия период на 2019 г., варненските пожарникари са гасили 2801 произшествия или с 200 повече от същия период на 2018 г. По-голяма част от тези пожари са без материалини щети, а загиналите вследствие на огнената стихия граждани през тази година са с един по-малко. Комисат Тотев отчете, че се наблюдава увеличение в регистрираните пожари в сухи треви и отпадъци, но за сметка на това, не са регистрирани сериозни горски пожари, като при регистрираните няма унищожен горски фонд. 

11 сеп 2019

Започва "Седмицата на пожарната безопасност"

9 - 13 септември 2019 година

В периода от 9 до 15 септември 2019 г.  традиционно се провежда „Седмица на пожарната безопасност” и честването на професионалния празник на служителите от ГДПБЗН – МВР – 14 септември.
Mероприятията по повод „Седмица на пожарната безопасност”, са пряко насочени към повишаване културата и информираността на населението в областта на пожарната безопасност и защитата на населението, издигане престижа на професията и доверието на хората и популяризиране на всички дейности, осъществявани от РДПБЗН – Варна. 
Планирани са множество събития - дни на отворените врати, приемни за граждани, открити телефонни линии; демонстративни занятия и учения в детски заведения в цялата област; провеждане на работни срещи с кметовете на населени места във Варна и региона и други. Пълната програма на мероприятията можете да видите в прикачения файл към публикацията.

09 сеп 2019

ХVІІ-то Международно състезание на младите спасители и пожарникари в Беларус

Варненските деца с достойно представяне за пореден път

От 3 до 14 юли 2019 г., в град Гомел, Република Беларус, се проведе ХVІІ - тото Международно състезание на младите спасители и пожарникари.
Мероприятието се проведе в базата на Държавното образователно учреждение „Лицей при Гомелски инженерен институт" към Министерство на извънредните ситуации в гр. Гомел. Проявата се организира от Министерството на извънредните ситуации с подкрепата на Беларуската младежка обществена организация на пожарникарите и спасителите.
В надпреварата участваха 15 отбора от 14 държави, сред които: Азербайджан, Армения, Беларус, България, Грузия, Киргизстан, Узбекистан, Латвия, Полша, Украйна, Сърбия, Германия, Обединени Арабски Емирства и Русия, която участва с два отбора. България бе представена от младите огнеборци и спасители на РДПБЗН-Варна. 
Ръководител на българската група беше гл.инсп. Валентин Николов -Началник РСПБЗН - Дългопол, и инспектор  Павел  Пачев – инспектор по защита на населението в група превантивен контрол и превантивна дейност при РДПБЗН - Варна, като треньор на отбора. Състезателите бяха деца от три варненски училища на възраст от 12 до 17 години - СУЕО "А. С. Пушкин”, СУ "Димчо Дебелянов” и ІІІ –та ПМГ "Академик Методи Попов”.
На 5 юли форумът тържествено беше открит в присъствието на министъра на извънредните ситуации на Република Беларус генерал - лейтенант В. Ващенко. 
Мероприятието се проведе по предварително изготвена програма, като българския отбор зае следните места по дисциплини:
В състезанието „Щафета на вода“ българските деца показаха уменията си в плуването и спечелиха 3 - то място.
„Визитна картичка“ – 4 - то място. Децата представиха България и подготовката на младите огнеборци и спасители на РДПБЗН - Варна, чрез музикално - театрален номер, включваща песен, фолклорен танц и презентация на руски език.
Българските ученици показаха таланта си на добри художници в дисциплината „Newspaper-Billboard”, като нарисуваха билборд на тема: "Предотвратяване на пожари в екосистемите” и заслужено спечелиха  3 - то място.
Най-доброто представяне на отборът на България бе в състезанието  „Оказване на първа медицинска помощ“, при което отборът на България се нареди на 2 - ро място, като разликата с отбора на Беларус заел първото място бе само осем стотни.
Проведен бе и конкурс за "Млади таланти”, където след солово изпълнение на естрадна песен бе спечелено 1-во място в номинация "Вокален жанр” от Сияна Станева и второ място в същия жанр от Тодор Тачев. В номинация "Литературен жанр”, след рецитал на стихове, учениците Лора Ненова и Мариета Божинова бяха класирани на второ място.
Младите български състезатели премериха сили също в дисциплините  "Пожарна щафета“, "Спортландия – заедно към победата“, "Преминаване на туристическа полоса”, "Команден дартс” и "Всички спасители”, като се представиха много достойно.
На 12 юли се състоя тържествено закриване на ХVІІ-тото Международно състезание на младите пожарникари и спасители и бе проведено награждаване на всички отбори лично от Министъра на извънредните ситуации на Република Беларус. 
В крайното класиране отборът  на младите пожарникари и спасители към РДПБЗН - Варна се нареди на 7-мо място, състезавайки се с 15 отбора от 14 държави. Това е едно достойно представяне, имайки предвид факта, че дисциплините в състезанието са различни от тези, които се практикуват в страната ни. 

 

17 юли 2019

Правила за действия при възникване на пожари в обществени сгради през активния летен туристически сезон 2019 г.

Във връзка с настъпилия активен летен туристически сезон 2019 г., РДПБЗН – Варна обръща внимание на всички туристи и гости в курортните комплекси и населените места на област Варна за необходимостта от спазване на някои правила при възникване на пожар в хотел, болници или други обществени сгради, с цел намаляване на жертвите и пострадалите хора, както  и на материалните щети.
Преди всичко, още при влизане в непозната сграда, се ориентирайте за разположението на изходите, наличието на пожарогасители – те могат да бъдат вашето спасение.
Най-честите причини за възникване на пожар в обществена сграда са:
           -         технически неизправности в електрически, газови и отоплителни уреди и инсталации;
           -         претоварване на електрически инсталации;
           -         небрежност при ползване на уреди и инсталации;
           -         неспазване на правилата за безопасно пушене;
           -         неспазване на безопасните разстояния между нагревателни уреди и горими материали;
           -         забравени включени уреди;
           -         детска игра с огън;
           -         умисъл.

Независимо от причините за пожара ние трябва да сме подготвени и да знаем правилните действия. При пожар незабавно напуснете сградата, като използвате стълбищната клетка или външни, стабилни стълби. Следвайте евакуационните знаци. В никакъв случай не използвайте асансьорите. Ако се окажете в асансьор – слезте по най-бързия начин и използвайте стълбищата.
Не се поддавайте на паниката. Постарайте се да запазите спокойствие и да успокоите намиращите се около вас.
При преминаване през задимено пространство придържайте се до стените, движете се приведени, ниско долу – там концентрацията на опасните газове е по-малка. Поставете мокра кърпа на устата и носа, намокрете дрехите си, покрийте откритите части на тялото с мокри кърпи.
Ако почувствате повишаване на температурата, това означава, че се приближавате към опасна зона и най-добре сменете посоката, в която се движите.
Ако се запали част от облеклото ви, в никакъв случай не тичайте, така пламъкът ще се разпространи – спрете и съблечете горящата дреха.
Ако се окажете в тълпа от хора, свийте ръцете в лактите, накланяйки се назад, опитайте да удържате натиска, бавно си освобождавайте пространство и се придвижвайте напред.
При невъзможност да напуснете сградата опитайте да се изкачите на покривната площадка или излезте на балкона, като затваряте вратите след себе си.
Ако сте блокиран в помещение, уплътнете вратата с кърпи и дрехи, обливайте се с вода, за да не прегрее организма ви. Опитайте да сигнализирате за своето местонахождение и изчакайте спасителните екипи.
При първа възможност съобщете за пожара на тел. 112. Спокойно обяснете адреса, големината на пожара, местоположението си, има ли застрашени и пострадали хора и др.
Не прекъсвайте връзката, съобщавайте за всяка промяна в ситуацията.
Ако пожарът е малък, опитайте се да го загасите с наличните пожарогасители, вътрешен противопожарен кран или подръчни средства (вода, намокрени одеяла или кърпи).
Помнете, електроуреди, електрически инсталации под напрежение и леснозапалими течности не се гасят с вода. Най-ефективни и безопасни са праховите пожарогасители
Ако помещението се задими или пожарът продължи да се разпространява и блокира изходите, незабавно напуснете, като  затворите вратите след себе си.
След пребиваване в района на пожара трябва да преминете на медицински преглед.
Ако има пострадали, изнесете ги на чист въздух, разхлабете дрехите им. Обгорените участъци се покриват с чиста тъкан.

17 юли 2019

Правила за поведение и действие при наводнение

НАВОДНЕНИЕТО е природно бедствие, при което временно се залива земна местност или територия с огромно количество вода, вследствие на повишаването на нивото на водните басейни и речните корита. Причините за повишаването на нивото на тези водни басейни могат да бъдат различни - интензивни  валежи или снеготопене, скъсване на язовирна стена, разрушаване на диги, високи вълни или човешка дейност.  
Наводненията могат да нанесат значителни щети в населени места,  на сгради, коли, мостове, пътища и транспортна инфраструктура. При наводнения може да бъде застрашени, вашия живот или имуществото Ви. При опасност от наводнение ще бъдете известени, чрез изградените системи за ранно предупреждение и оповестяване, други определени сигнали за населеното място или средствата за масово осведомяване.
Следете съобщенията по радиото, телевизията, местни радиовъзли и изпълнявайте конкретните указания, съобразно създадената ситуация. Спазвайте указанията и реда установен от органите на изпълнителната и местна власт и спасителните екипи.

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ПРЕДВАРИТЕЛНО
Осведомете се за риска от наводнения за населеното място, в което живеете или работите. Потърсете информация от общината или кметството  за районите, които е възможно да бъдат залети. Информирайте се за най-близкото безопасно място,  най-късия и безопасен маршрут, по които трябва да се евакуирате.
Ако вашето жилище, селскостопанска сграда или друг имот се намират в непосредствена близост до река и попадат в заливната й зона, следете прогнозата за времето или нивото и, особено в периоди на обилни валежи или интензивно снеготопене.
Предварително планирайте действия на семейството Ви при наводнение. Уточнете  място за среща на членовете на семейството Ви, при роднини или приятели извън района на наводнението и уточнете начина за комуникация по между си.
Проиграйте евакуацията със семейството от домът Ви и с колегите от работното си място. Участвайте в организираните тренировки в населеното място или по месторабота.
Поддържайте винаги зареден мобилния си телефон.
Подгответе си предварително и поддържайте „раница за бедствия” с най-важните за оцеляване материали и средства,  поставена на удобно, познато на семейството място.

КАК ДА ДЕЙСТВАМЕ ПРИ РЕАЛНА ОПАСНОСТ ОТ НАВОДНЕНИЕ
При възникване на опасност за /или наводнение,  незабавно позвънете на тел. 112.
Съобщете: вашето име; отчетливо и ясно кажете какъв е проблемът (наводнение, залети площи и др.), има ли пострадали или застрашени хора. Посочете адреса (град, населено място, квартал, улица, №, близка пряка) и не затваряйте телефона преди оператора. 
При липса на телефон, предупредете в общината или в кметството на най-близкото населено място и на намиращи се в близост хора.    Уведомете вашите близки, съседи и колеги за опасността.

КОГАТО СЕ НАМИРАТЕ В ДОМА СИ
Изключете газта и електричеството.
Поставете на възможно най-високото място, всички по-ценни предмети, вещи, хербициди и химикали.
Вземете „Чантата за оцеляване”.
Задължително вземате личните си документи, ценни вещи, пари (кредитни, дебитни карти), нотариални актове, застрахователни полици и други документи за собственост.
Напуснете по най-бързия начин дома си.
При невъзможност за напускане на сградата, се преместете на най-горните етажи или покрива. За положението си съобщете на тел. 112 или известете близките си за своето местонахождение. При пристигане на спасителните екипи  поддържайте връзка с тях.
При невъзможност за евакуиране на животните, отворете вратите на помещенията, където са затворени.

КОГАТО СТЕ НАВЪН
Ако се намирате близо до корито на пълноводна река или в дере, незабавно се отдалечете и се придвижете към най-близкото възвишение.
Не заставайте под/над  мостове, подлези, надлези и други обекти, от които високата вода може да ви отнесе.

Не правете опити за пресичане на разливи и потоци,
преминете само ако сте сигурни, че водата е по-ниска от осите на колата или от коленете ви. Пресичайте само при спокойна вода.
Не пресичайте бързо течащи и залети площи без да сте подсигурени с помощно въже за преминаване и осигурително въже за тялото.    Не пийте вода от наводнени водоизточници.

КОГАТО СТЕ В АВТОМОБИЛ
При пътуване с МПС е препоръчително да спрете на възможното най-високото и безопасно място и изчакате спадането на нивото на водата.    
Не спирайте на/под мостове и надлези, в подлези и други потенциално опасни от заливане с вода обекти и съоръжения.
Не преминавайте през бързо течащи и залети площи освен ако не сте сигурни, че водата е по-ниска от осите на колата Ви.

ЗА ДА ОГРАНИЧИМ РИСКА ОТ НАВОДНЕНИЯ
В незащитените заливни зони на реките не устройвайте жилищни и селскостопански сгради и други постройки.
Не изхвърляйте строителни и битови отпадъци в коритата на реките, това намалява проводимостта на речното корито.
Не разрушавайте/непробиваите дигите на реките с цел водовземане за напояване или друга дейност.
Ако живеете близо до река и забележите, че коритото и пространствата под мостовете не са почистени от отпадъци, строителни материали, дървета и други, ако има постройки в заливните зони, сигнализирайте в общината, кметството или в областната администрация.


10 юли 2019

Шестата поредна купа за варненските пожарникари от Републиканското първенство по волейбол за служители на МВР

От  10 до 13 юни в град Разлог се проведе републиканското първенство по волейбол за служители на МВР, организирано от спортната асоциация на министерството.
Участие взеха най-силните представителни отбори от страната.
След три победи в групата, служителите на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”-Варна остраниха на полуфинала добре подготвения отбор на ОДМВР-Монтана.
Във финалният сблъсък огнеборците от Варна безапелационно надиграха СДВР с 3:0 гейма и заслужено спечелиха златото. 
Това е шестата поредна купа за варненските пожарникари, които тази година излязоха в състав:
Христо Атанасов - капитан, Ивайло Билчев, Петър Милушев, Свилен Филипов, Стоян Господинов, Стоян Йорданов, Калоян Канев, Драгомир Трайков, Павел Топалски и Милен Стоянов. Ръководител на отбора-Стоян Стоянов.
Честито на победителите и на всички варненци!

13 юни 2019

Добро представяне на варненския отбор на XLVII Републикански преглед по пожароприложен спорт - Пловдив 2019

В края на месец май се проведе XLVII Републикански преглед по пожароприложен спорт - Пловдив 2019. От 27-ми до 30-ти май на лекоатлетическия стадион в Пловдив в парк „Отдих и култура“ се проведе XLVII Републикански преглед по пожароприложен спорт с участието на над 400 състезатели от 27 области в страната – мъже, жени, юноши и девойки на възраст от 12 до 18 години и представителния отбор на ФПБЗН-МВР.
Тържествената церемония по откриване на състезанието се състоя на 27 май 2019 г., от 18.30 ч., в “Цар Симеонова градина” – централна алея.
Най-добри резултати от представителния отбор на РДПБЗН – Варна и СКППС – Варна постигнаха:
Елица Илиянова Димитрова в категория жени победителка в „Двубоя” с най-добри резултати в дисциплините „Изкачване с щурмова стълба“ и „100-метрова пътека с препятствия“ в категория жени
В дисциплината „100-метрова пътека с препятствия“ в категория:
- девойки младша възрастова група (до 14 г.) първо място извоюва Виктория Димитрова Кръстева;
- юноши младша възрастова група (до 14 г.) първото място зае Добромир Валентинов Добрев
- юноши средна възрастова група (15-16 г.) Кирил Дамянов Николаев постигна трети резултат.
В дисциплината „Изкачване с щурмова стълба“ в категорията девойки младша възрастова група (до 14 г.) първо място извоюва Кристалиана Димитрова Димитрова.
В категория мъже варненските пожарникари извоюваха трето място в дисциплината „100-метрова пътека с препятствия”.

От 31-ви май до 3-ти юни 2019 г. в к.к. „Албена” се проведоха ХХ Републикански състезания на младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец”. В надпреварата участваха 28 отбора от страната победители в районните и областни кръгове. РДПБЗН – Варна беше представена от отборът на Първо ОУ „Христо Смирненски” – гр. Провадия, които и тази година достойно защитиха миналогодишната си позиция в генералното класиране. Отборът се явява за четвърта поредна година на националния кръг. В дисциплината "400 метра щафетно бягане с препятствия" отборът ни се класира на девето място, а при "Бойно разгръщане на състезателна пътека" достигна седмо място.

05 юни 2019