МВР

ОД Варна

 

Новини

48-мия по ред Републикански преглед по Пожароприложен спорт

В периода 29 септември – 2 октомври 2020 г., в гр. Пловдив, се проведе 48-мия по ред Републикански преглед по Пожароприложен спорт.
В надпреварата Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ - Варна и Спортен клуб по ППС – Варна се включиха с отбор, съставен от пожарникари и юноши от Общински детски комплекс  към Община - Варна, които практикуват пожароприложен спорт в школа „Огнеборец“ към ОДК.
Тимът на РДПБЗН – Варна завоюва престижното четвърто място от 28 отбора в крайно класиране. Като основна заслуга за това имат служителите Михаил Иванов, Цветослав Давидов,  Александър Кючуков и момчетата от ОДК – Варна Калоян Нинов, Даниел Ташев, Кирил Николаев, Радостин Гърков и Борис Белев.
В индивидуалните дисциплини щурмова стълба и 100-метрова пътека с препятствия младия огнеборец Калоян Нинов подобри личните си постижения, същото направи Кирил Николаев в дисциплината щурмова стълба.
Доброто представяне на варненския отбор по ППС е резултат от отличното взаимодействие в учебно-тренировъчния процес между школа „Огнеборец“ – ОДК и СК ППС към РД ПБЗН – Варна.
За проявения висок спортен дух и доброто представяне, УС на СК по ППС – Варна взе решение да награди отбора с предметни награди.

09 окт 2020

Започва "Седмицата на пожарната безопасност" във Варна

График на предвидените мероприятия

В периода от 14-ти до 18 септември 2020 г.  традиционно ще се проведе „Седмица на пожарната безопасност”, както и честването на професионалния празник на служителите от ГДПБЗН – МВР – 14 септември.
Mероприятията по повод „Седмица на пожарната безопасност” са насочени към повишаване културата и информираността на населението в областта на пожарната безопасност и защитата на населението, издигане престижа на професията и доверието на хората и популяризиране на всички дейности, осъществявани от РДПБЗН – Варна. 
Планирани са множество събития сред които: дни на отворените врати и приемни за граждани; демонстративни занятия и учения в детски заведения в цялата област; провеждане на работни срещи с кметовете на населени места във Варна и региона.
В неделя (13 септември), от 17:00 до 19:00 часа, на входа на Морската градина във Варна, служители на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" и доброволци от Община Варна ще направят демонстрация на работа със специализирана пожарна и спасителна техника.

Пълната програма на мероприятията можете да видите в прикачения файл към публикацията.

11 сеп 2020

Отбор на РДПБЗН - Варна спечели Републиканското първенство по плажен волейбол за служители на МВР

Турнирът се проведе в гр. Бяла в края на месец август

В края на месец август, в град Бяла, се проведе Републиканско първенство по плажен волейбол за служители на МВР.
Основни организатори на мероприятието бяха Спортната асоциация на МВР и Община Бяла. В надпреварата взеха участие 12 мъжки и 4 дамски двойки от ГДГП, ГДНП, СДВР, ОДМВР – Варна, ОДМВР – Русе,РДПБЗН – Бургас, РДПБЗН – Варна и РДПБЗН – Монтана.
Турнирът беше открит от директора на РДПБЗН – Варна комисар Тихомир Тотев и кмета на Община Бяла – г-н Пеньо Ненов.
При мъжете, след зрелищен финал първото място защитиха Милен Стоянов и Калоян Канев от РДПБЗН – Варна. Техни достойни опоненти бяха представителите на ОДМВР – Варна Диян Любомиров и Тихомир Пелов. В битката за бронза отново Христо Христов и Радослав Пенев от РДПБЗН – Варна надделяха над Андрей Николов и Никола Ковачевски от РДПБЗН – Бургас.
При жените първото място беше спечелено от двойката Мая Томова и Деница Петкова от ОД на МВР - Варна.
На тържествена церемония бяха връчени наградите от кмета на община Бяла г-н Ненов.
Благодарение на отличната организация, създадена от домакините, всички участници станаха съпричастни на едно спортно мероприятие, превърнало се в празник на приятелство и колегиалните отношения.

09 сеп 2020

Седма поредна титла за варненските пожарникари от Републиканското първенство по волейбол за служители на МВР

В периода от 28 юли до 30 юли  в град Смолян се проведе Републиканското първенство по волейбол за служители на МВР.
За седма поредна година варненските пожарникари, служители на РДПБЗН – Варна, под ръководството на главен инспектор Стоян Стоянов - началник на сектор ПСД в регионалната дирекция, завоюваха републиканската титла. Високата чест и гордост за пожарната донесоха състезателите в следния състав:
1.  мл. експ. Христо Атанасов Христов – началник на ДС в група ПСД на Трета РСПБЗН – Варна – капитан на отбора;
2.  мл. инсп. Стоян Павлов Господинов - пожарникар в сектор „ПБС Летище – Варна“;
3.  мл. инсп. Калоян Павлов Канев – старши пожарникар в РСПБЗН  Провадия;
4.  мл. инсп. Стоян Георгиев Йорданов – водач на специален автомобил, той и пожарникар в сектор „ПБС Летище – Варна“;
5.  мл. инсп. Драгомир Димчев Трайков – водач на специален автомобил, той и пожарникар в РСПБЗН  Долни Чифлик;
6.  мл. инсп. Милен Ивайлов Стоянов – водач на специален автомобил, той и пожарникар в РСПБЗН – Вълчи дол;
7.  мл. инсп. Йосиф Тодоров Стойков – ст. пожарникар в РСПБЗН - Провадия;
8.  мл. инсп. Димитър Георгиев Димитров - пожарникар в Трета РСПБЗН;
9.  мл. експ. Димитър Димов Иванов - КЕ в сектор „ПБС Летище – Варна“;
10. мл. експ. Павел Петков Топалски – ст. пожарникар в Първа РСПБЗН.


 

31 юли 2020

Какво да правим, когато ни настигне буря?

Съветите на РДПБЗН - Варна

КАКВО ДА ПРАВИМ, КОГАТО НИ НАСТИГНЕ БУРЯ?
- Ако се намирате сред природата по време на гръмотевична буря, постарайте се да застанете далеч от високи дървета и самотно стърчащи канари. При наличие на сух предмет, седнете върху него.
- Ако сте на открито, не лягайте и не докосвайте земята с ръце. Клекнете, като плътно прилепите нозе. Наведете главата си надолу и притиснете колене до гърдите си. Със скръстени ръце обхванете глезените на краката. Дръжте се на разстояние от съседа си.
- Ако сте на колело, слезте от него. Не се хващайте и не дръжте метални предмети, те привличат гръмотевиците. Отдалечете се от електропроводите за високо напрежение. Стойте настрани от метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения.
- Подходящи места за подслоняване са дълбоките пещери. Застанете най-малко на 3 метра навътре от входа и се старайте да има поне метър свободно пространство от двете ви страни. Не се подслонявайте близо или под надвиснали скални маси.
- Ако бурята ви изненада в река, езеро или басейн незабавно излезте от водата и се отдалечете. В случай че сте с лодка или сърф в морето бързо тръгнете към брега.
- Когато се намирате в къща или на работното място, трябва да изключите от мрежата телевизора, кабела от външната антена, компютъра, видеокасетофона и останалите електрически уреди. Затворете вратите и прозорците. Стойте далеч от чешми, балконски врати, прозорци.
- По време на пътуване с кола приберете антената на колата. Ако падне гръм по време на движение, проверете гумите на колата, ако са обгорели, могат да се спукат.
- Незабавно легнете на земята, ако почувствате изтръпване на части от тялото в резултат на ел. напрежение.
- За защита от пряко попадане на мълнии се изграждат мълниеприемници и мълниеотводи. Мълниезащитната инсталация на всяка сграда трябва да бъде периодично проверявана.
-  При градушка потърсете незабавно подслон, големите ледени късове могат да ви причинят травми и наранявания.

 

26 юни 2020

Започва активният туристически сезон

Започва активният туристически сезон, свързан с придвижване на  хора към курортни комплекси, хотели и почивни станции.
В тази връзка  служители от службите за пожарна безопасност във Варненска област предприемат тематични проверки на хотели, заведенията за развлечение и хранене, почивни станции и др. Проверява се организацията за пожарна безопасност и готовността на персонала за действие при възникнали произшествия, създадените условия за успешна евакуация на пребиваващите в обектите, пътищата за пожарогасителна и аварийно-спасителна дейност, изправността на пожарогасителните, пожароизвестителните, вентилационните и електрическите инсталации. При констатиране на несъответствия с изискванията на нормативните актове за пожарна безопасност в обектите, ще се предприемат съответните превантивни и административно-наказателни действия.
Служителите на дежурните смени провеждат занятия на обекти в курортните комплекси, с цел тяхното оперативно изучаване и проверка на заложените в плановете за пожарогасене, тактически решения.
Собствениците, ръководителите и работещите в курортните комплекси трябва да са запознати и да спазват изискванията на Наредба № 8121з–647 от 01 октомври 2014 г. за правилата и нормите за пожарна безопасност при експлоатация на обектите.
.  

 

11 юни 2020