МВР

ОД Варна

 

Новини

Отоплителен сезон 2019 - да бъдем отговорни и внимателни

На прага на отоплителния сезон 2019 година РДПБЗН – Варна отправя своя апел към гражданите и обществеността на Варненска област да спазват изброените по-долу съвети за избягване на пожар, както и да не палят сухи треви и листа по време на почистването на частните си дворове, площадки, алеи и улици. В противен случай човешката небрежност до голяма степен би допринесла за щети и сериозни последици.

ПРИ ИЗПОЛЗВАНЕ НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ОТОПЛИТЕЛНИ И НАГРЕВАТЕЛНИ УРЕДИ:
Никога не оставяйте включени уреди без наблюдение!
Не оставайте децата без наблюдение!
При напускане на дома или офиса още веднъж се убедете, че сте изключили уредите.
Не използвайте нестандартни и саморъчно направени уреди!
Изучавайте и стриктно спазвайте инструкциите за експлоатация на производителя!
При необходимост от ремонт на електрически уреди и съоръжения се доверявайте само на специалисти. Върху или в близост до електрическите уреди никога не оставяйте горими предмети. Не ги използвайте за сушене на дрехи.
Последното е особено важно и за безопасността на Вашите близки, ако те са трудноподвижни, възрастни или болни хора!
Запомнете!: При пожар, уреди под напрежение  не се гасят с вода, а това става след изключване на електрическия ток!

ПРИ ИЗПОЛЗВАНЕ НА ПЕЧКИ С ТВЪРДО ГОРИВО (ДЪРВА ИЛИ ВЪГЛИЩА):
За безопасна експлоатация е необходимо спазването на инструкциите на производителя. Недопустимо е ползването на самоделни отоплителни уреди за твърди горива!
При инсталирането на отоплителни уреди на твърдо гориво трябва да се спазят следните изисквания:
- отстояние от горими предмети не по-малко от 80 см. Стената зад печката не трябва да се облицова с горими материали.
- задължително поставяне на негорима подложка с прагове.
- стабилно укрепване на димоотводните тръби (кюнците).


В комините на сградата не трябва да има фуги към помещенията и те периодично ( не по-малко от един път годишно) трябва да бъдат почиствани от налепи и сажди. Комините трябва да са измазани отвън и отвътре.
Печките никога не трябва да се запалват с леснозапалими течности (бензин, нафта и др.), както и да се зареждат с гориво от вечерта за другия ден.
Никога не изхвърляйте неизстинала сгурия там, където има горими отпадъци!

ДЕЙСТВИЯ ПРИ ПОЖАР ИЛИ АВАРИЯ
При пожар незабавно напуснете сградата, като използвате най-близкия изход.
Не се поддавайте на паниката. Постарайте се да запазите спокойствие и да успокоите намиращите се около вас.
При преминаване през задимено пространство придържайте се до стените, движете се приведени, ниско долу – там концентрацията на опасните газове е по-малка.
Поставете мокра кърпа на устата и носа, намокрете дрехите си, покрийте откритите части на тялото с мокри кърпи.
Ако почувствате повишаване на температурата, това означава, че се приближавате към опасна зона и най-добре сменете посоката, в която се движите.
Ако се запали част от облеклото ви, в никакъв случай не тичайте, така пламъкът ще се разпространи – спрете и съблечете горящата дреха.
При невъзможност да напуснете сградата опитайте да се качите на покривната площадка или излезте на балкона, като затворите вратите след себе си.
Ако сте блокиран в помещение, уплътнете вратата с кърпи и дрехи, обливайте се с вода, за да не прегрее организма ви. Опитайте да сигнализирате за своето местонахождение и изчакайте спасителните екипи.
При първа възможност съобщете за пожара на тел. 112.
Ако пожарът е малък, опитайте се да го загасите с наличните уреди за първоначално гасене (пожарогасители,  вътрешен противопожарен кран и други).
Помнете, електроуреди, електрически инсталации под напрежение и леснозапалими течности не се гасят с вода. Най-ефективни и безопасни са праховите пожарогасители.

МЕРКИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ ПРИ ВЛОШЕНА ЗИМНА ОБСТАНОВКА:
Да се избягват пътувания при снеговалежи и заледявания.
Пътувания да се предприемат само в краен случай, с пълен резервоар и автомобил пригоден за пътуване при зимни условия.
Да се носи храна, топли дрехи и заредени мобилни телефони.

 

12 ное 2019

Шести международен турнир по пожароприложен спорт за купа „Одесос"

Шестият международен турнир по пожароприложен спорт за купа „Одесос" приключи успешно. Той се проведе през последната седмица на месец септември, на стадион „Локомотив” във Варна. Организатори отново бяха Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ - МВР с основното участие на РДПБЗН – Варна и СКППС – Варна. За поредна година Община Варна оказаха подкрепа при подготовката и провеждането на спортния форум.
В турнира взеха участие състезатели от 24 отбора, 12 от които чуждестранни – Чехия, Украйна, Русия, Молдова, Сърбия и други. В надпреварата се спуснаха над 230 състезатели от мъжки и женски отбори.
Официалното откриване се състоя на 25-ти септември в Морската градина пред погледа на гостите и жителите на гр. Варна.
Турнирът беше белязан от различни събития и не остана без поставяне на рекорд. Състезателката от Файер ТВ Симона Крампотова постави рекорд в дисциплината "100 м пътека с препятствия" с време 17,50 секунди.
Комплексни победители в Шестият международен турнир по пожароприложен спорт за купа „Одесос” Варна - 2019 за жените станаха отново клубния отбор на Острава – Чехия, а за мъжете – Газпром – Русия.

Резултатите от класирането могат да бъдат изтеглени от фейсбук страницата на Odessos cup и от страницата на ГДПБЗН.

02 окт 2019

Национално учение на Единната спасителна система във Варна

„Търсене и спасяване при авиационно произшествие” се разиграва на плажа в кв. „Аспарухово“

В периода 18 – 20 септември, във Варна, ще се проведе Национално съвместно учение „Търсене и спасяване при авиационно произшествие и ликвидиране  на  последствията”. Учението обхваща действия на съставните части на Единната спасителна система по организиране, ръководство и взаимодействие на силите и средствата за търсене, спасяване и ликвидиране на последствията при авиационно произшествие на въздухоплавателно средство до воден обект.
Практическата част от учението ще се проведе на 19-ти септември 2019 г. в град Варна, в района на плажна ивица на кв. „Аспарухово“. В него ще участват екипи: МВР, МТИТС, МО, МЗ, Община Варна, БЧК и др.
Организатори са Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – МВР  и Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ , в изпълнение на изисквания на Конвенцията за международното гражданско въздухоплаване, Закона за гражданското въздухоплаване, Закона за защита при бедствия и Наредба № 12 на МТИТС.

 

16 сеп 2019

13 млади пожарникари попълват състава на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" във Варна през септември 2019 година

На среща с представители на медиите, провела се днес по повод Седмицата на пожарната безопасност, директорът на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" във Варна комисар Тихомир Тотев изрази своето задоволство от факта, че 13 млади мъже и жени ще попълнят състава на структурата до края на месец септември. Той обърна внимание на изцяло обновената техника, както и на влезлите в ход процедури по осигуряване на нови униформи за служителите. 
Според статистиката за изминалия период на 2019 г., варненските пожарникари са гасили 2801 произшествия или с 200 повече от същия период на 2018 г. По-голяма част от тези пожари са без материалини щети, а загиналите вследствие на огнената стихия граждани през тази година са с един по-малко. Комисат Тотев отчете, че се наблюдава увеличение в регистрираните пожари в сухи треви и отпадъци, но за сметка на това, не са регистрирани сериозни горски пожари, като при регистрираните няма унищожен горски фонд. 

11 сеп 2019

Започва "Седмицата на пожарната безопасност"

9 - 13 септември 2019 година

В периода от 9 до 15 септември 2019 г.  традиционно се провежда „Седмица на пожарната безопасност” и честването на професионалния празник на служителите от ГДПБЗН – МВР – 14 септември.
Mероприятията по повод „Седмица на пожарната безопасност”, са пряко насочени към повишаване културата и информираността на населението в областта на пожарната безопасност и защитата на населението, издигане престижа на професията и доверието на хората и популяризиране на всички дейности, осъществявани от РДПБЗН – Варна. 
Планирани са множество събития - дни на отворените врати, приемни за граждани, открити телефонни линии; демонстративни занятия и учения в детски заведения в цялата област; провеждане на работни срещи с кметовете на населени места във Варна и региона и други. Пълната програма на мероприятията можете да видите в прикачения файл към публикацията.

09 сеп 2019

ХVІІ-то Международно състезание на младите спасители и пожарникари в Беларус

Варненските деца с достойно представяне за пореден път

От 3 до 14 юли 2019 г., в град Гомел, Република Беларус, се проведе ХVІІ - тото Международно състезание на младите спасители и пожарникари.
Мероприятието се проведе в базата на Държавното образователно учреждение „Лицей при Гомелски инженерен институт" към Министерство на извънредните ситуации в гр. Гомел. Проявата се организира от Министерството на извънредните ситуации с подкрепата на Беларуската младежка обществена организация на пожарникарите и спасителите.
В надпреварата участваха 15 отбора от 14 държави, сред които: Азербайджан, Армения, Беларус, България, Грузия, Киргизстан, Узбекистан, Латвия, Полша, Украйна, Сърбия, Германия, Обединени Арабски Емирства и Русия, която участва с два отбора. България бе представена от младите огнеборци и спасители на РДПБЗН-Варна. 
Ръководител на българската група беше гл.инсп. Валентин Николов -Началник РСПБЗН - Дългопол, и инспектор  Павел  Пачев – инспектор по защита на населението в група превантивен контрол и превантивна дейност при РДПБЗН - Варна, като треньор на отбора. Състезателите бяха деца от три варненски училища на възраст от 12 до 17 години - СУЕО "А. С. Пушкин”, СУ "Димчо Дебелянов” и ІІІ –та ПМГ "Академик Методи Попов”.
На 5 юли форумът тържествено беше открит в присъствието на министъра на извънредните ситуации на Република Беларус генерал - лейтенант В. Ващенко. 
Мероприятието се проведе по предварително изготвена програма, като българския отбор зае следните места по дисциплини:
В състезанието „Щафета на вода“ българските деца показаха уменията си в плуването и спечелиха 3 - то място.
„Визитна картичка“ – 4 - то място. Децата представиха България и подготовката на младите огнеборци и спасители на РДПБЗН - Варна, чрез музикално - театрален номер, включваща песен, фолклорен танц и презентация на руски език.
Българските ученици показаха таланта си на добри художници в дисциплината „Newspaper-Billboard”, като нарисуваха билборд на тема: "Предотвратяване на пожари в екосистемите” и заслужено спечелиха  3 - то място.
Най-доброто представяне на отборът на България бе в състезанието  „Оказване на първа медицинска помощ“, при което отборът на България се нареди на 2 - ро място, като разликата с отбора на Беларус заел първото място бе само осем стотни.
Проведен бе и конкурс за "Млади таланти”, където след солово изпълнение на естрадна песен бе спечелено 1-во място в номинация "Вокален жанр” от Сияна Станева и второ място в същия жанр от Тодор Тачев. В номинация "Литературен жанр”, след рецитал на стихове, учениците Лора Ненова и Мариета Божинова бяха класирани на второ място.
Младите български състезатели премериха сили също в дисциплините  "Пожарна щафета“, "Спортландия – заедно към победата“, "Преминаване на туристическа полоса”, "Команден дартс” и "Всички спасители”, като се представиха много достойно.
На 12 юли се състоя тържествено закриване на ХVІІ-тото Международно състезание на младите пожарникари и спасители и бе проведено награждаване на всички отбори лично от Министъра на извънредните ситуации на Република Беларус. 
В крайното класиране отборът  на младите пожарникари и спасители към РДПБЗН - Варна се нареди на 7-мо място, състезавайки се с 15 отбора от 14 държави. Това е едно достойно представяне, имайки предвид факта, че дисциплините в състезанието са различни от тези, които се практикуват в страната ни. 

 

17 юли 2019