МВР

ГД "Гранична полиция"

 

17 фев 2020

На ГКПП Дунав мост Видин са задържани 15 незаконни мигранти, открити в хладилен камион

Задържани са и водачите на автомобила

Днес на ГКПП Видин пристигнал за излизане от България хладилен камион с шофьори двама гръцки гражданин. Автомобилът пътувал празен от Гърция за Унгария. При извършената физическа проверка граничният полицай установил, че  предната стена на товарното помещение е от по-нов материал в сравнение с останалите, на нея имало и прозорец. Тези факти го накарали да върне камиона за допълнителна проверка, при която е открит изграден чрез преградна стена тайник в предната част на ремаркето с укрити хора. 

Камионът е задържан в ГПУ-Видин. Граничните полицаи са установили в тайника 15 незаконни мигранти, мъже. По първоначална информация – 6 от Сирия, 5 от Ирак и 4 от Афганистан. В багажа им са открити национални паспорти, както и гръцки документи за кандидатстване за убежище. Телефони и документи на укритите мъже са намерени в шофьорската кабина.

Водачите на хладилния камион и незаконните мигранти са задържани в ГПУ-Видин. Уведомена е районната прокуратура. Образувано е досъдебно производство, работата по случая продължава.

 

 

Служители от ГПУ-Петрич задържаха 6 мъже с над 36 кг сух канабис при специализирана полицейска операция

Операцията за противодействие на незаконното съхранение и разпространение на наркотични вещества е проведена на 21 януари в с. Бождово, общ. Сандански. Граничните полицаи установили, че в къща в селото се извършва обработка на канабисови растения. При извършената там проверка те намерили седем пластмасови бидона с общо тегло 25, 148 кг канабис. В къщата са задържани 6 мъже. Двама от тях са оказали съпротива, което е наложило употребата на физическа сила и помощни средства. В друга къща граничните полицаи открили още три бидона с общо 11, 038 кг канабис. И двата имота са собственост на един от задържаните.

Случаят е докладван на прокурор от Окръжна прокуратура - Благоевград, образувано е досъдебно производство по описа на ГПУ Петрич за извършено престъпление по чл.354а, ал.2 от НК. Задържаните за срок до 72 часа са от Сандански и с. Поленица.

Процесуално-следствените действия продължават.

23 яну 2020