МВР

ГД "Гранична полиция"

 

22 дек 2020

Главна дирекция „Гранична полиция“ чества своя професионален празник

Министър Терзийски и гл. комисар Кичиков поднесоха венци пред Паметника на загиналите полицаи

Днес се навършват 133 години от приемането на първия у нас Закон за пограничната стража. По повод професионалния празник на ГД „Гранична полиция“ министърът на вътрешните работи Христо Терзийски и директорът главен комисар Светлан Кичиков поднесоха венци пред Паметника на загиналите полицаи. На церемонията присъстваха главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов, заместник-министрите Милко Бернер и Михаил Златанов, заместник-директорите на ГДГП старши комисар Стоян Иванов, старши комисар Светослав Манолов и старши комисар Бисер Костадинов.

Граничните полицаи отбелязват достойно своя професионален празник, охранявайки държавната граница в условията на продължаващ миграционен натиск и  наложени мерки с цел ограничаване на пандемията от COVID-19.

По-натоварена в миграционно отношение остава българо-турската граница. През периода 01.01-21.12.2020 г. са регистрирани опити на 7349 граждани на трети страни да преминат през българо-турската граница, което е увеличение с 2,4 пъти в сравнение със същия период на 2019 г. Граничните полицаи са задържали 243 незаконни имигранти. По подадена от българските гранични патрули информация, турските гранични власти са задържали 124 лица на съседна територия, 6982 самостоятелно са се завърнали във вътрешността на Република Турция, след като са установили наличието на български патрули и постове по линията на границата.

На българо-гръцката граница са регистрирани опити на 5209 граждани на трети страни да преминат нелегално в нашата страна, което е увеличение с 23% в сравнение със същия период на 2019 г.  Граничните полицаи са задържали 160 незаконни имигранти. По подадена от българските гранични патрули информация, гръцките гранични власти са задържали 28 лица на съседна територия, 5021 самостоятелно са се завърнали във вътрешността на Република Гърция, след като са установили наличието на български патрули и постове по линията на границата.

От началото на 2020 г. на изход от България при опит за незаконно преминаване на границата са задържани 1609 граждани на трети страни. Голяма част от тях са с поискан бежански статут. 208 от тях са установени на граничните пунктове, 1 401 – извън зоните на ГКПП. На българо-сръбската граница са пресечени над 87 % от опитите за незаконно преминаване на изход от страната.

По повод празника със заповед на министъра са наградени 7 служители, със заповед на главния секретар – 10 служители, от административния секретар – 18 служители, със заповед на директора са отличени 36 служители на ГДГП.

Гранични полицаи установиха на ГКПП „Русе – Гюргево“ трима мъже с неистински PCR тестове за COVID-19

Днес на съвместния граничен пункт „Русе - Гюргево“ за излизане от България пристигнал лек автомобил с трима мъже, български граждани. При извършване на физическа проверка на документите им граничните полицаи се усъмнили в истинността на представените PCR тестове за COVID-19. Тримата не са допуснати да излязат от страната. След извършено запитване до посочената лаборатория е установено, че не съществуват тестове с тези идентификационни номера, издадени на тримата. По случая в граничното полицейско управление в Русе е заведен заявителски материал.

На 18.12.2020 г. на същия пункт граничните полицаи върнаха други три лица, представили неистински официални документи – справка за отрицателен PSR тест за COVID -19. По случая в граничното полицейско управление в Русе е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.308, ал.1 от НК. В хода на разследването е извършено претърсване в жилище в областния град, при което е намерена и иззета компютърна техника, разпитани са свидетели, назначени са експертизи. Работата по случая продължава под ръководството на районната прокуратура.

 

21 дек 2020

Водач на товарен автомобил е задържан за незаконно изнасяне на голямо количество културни ценности през ГКПП „Видин“

В ГПУ-Видин се води разследване под ръководството на окръжната прокуратура

На 04.12.2020 г. на ГКПП „Видин“ пристигнал товарен автомобил „Волво“ с полуремарке, с чужда регистрация, превозващ риба за Нидерландия.

Моторното превозно средство било селектирано по метода „анализ на риска” за щателна митническа проверка, при която митническите служители забелязали в един от страничните долапи на ремаркето каменна фигура, наподобяваща човешко тяло.

Разследващ граничен полицай е започнал първи действия по досъдебно производство - оглед на местопроизшествието и изземване на веществени доказателства, носещи белези на културни ценности. Сред откритите вещи е имало 3 523 броя метални кръгли монети с различна форма, метален шлем за глава на човек, метален шлем за глава на кон, метална маска за лице, каменна статуетка на човешки рамене, каменна статуетка на човешка глава, 79 броя метални върхове на стрели.

Установеният от компетентните органи товар е под специален режим на деклариране, разрешение и износ. Опитът за изнасяне през границата на страната на културни ценности е извършен без съответно разрешение по Закона за културното наследство. Извършеното деяние е тежко умишлено престъпление по смисъла на закона, за което законодателят е предвидил наказание от три до десет години „лишаване от свобода“ и глоба в размер от пет хиляди до петдесет хиляди лева.

Шофьорът - турският гражданин Х.С. (51 г), е задържан в ГПУ – Видин. Той е привлечен в качеството на обвиняем по случая. Мъжът е задържан за срок до 72 часа с постановление на прокурор от Окръжна прокуратура – Видин. Изготвено е искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. Предстои то да бъде разгледано от съда. Разследването продължава.

 

 

07 дек 2020

Служители от ГПУ Брегово задържаха каналджия и 15 чужденци до река Тимок

На ГКПП "Капитан Петко войвода" са задържани двама незаконни имигранти, укрити в камион

На 18.11.2020 г. към 21.30 ч. по време на специализирана полицейска операция служители на Граничното полицейско управление - Брегово установиха и задържаха каналджия и 15 чужди граждани на 20 метра от граничната река Тимок. Водачът на групата е от Видин. Всичките чужденци са мъже. Девет от тях са иракчани, регистрирани в Държавната агенция за бежанците. Самоличността на другите се установява, заявяват, че са от Сирия и Сомалия. Работата по случая продължава.

Вчера на ГКПП Капитан Петко войвода пристигнал за влизане в България товарен автомобил ,,Мерцедес” с австрийска регистрация. Граничните полицаи извършили проверка с газанализатор, който отчел завишени стойности на въглероден двуокис в товарното помещение. Там те намерили укрити двама чужди граждани, мъже. Незаконните имигранти са без документи, представили се за граждани на Алжир и Мароко. При огледа на товарното помещение граничните полицаи установили, че брезента в горната част на ремаркето е срязан и зашит. Нелегалните пътници са задържани в ГПУ-Ново село, срещу тях е образувано бързо производство за незаконно преминаване на границата.

 

19 ное 2020