МВР

ГД "Гранична полиция"

 

20 юли 2018

Гранични полицаи от ГПУ-Трън задържаха след преследване каналджия и седем чужденци

Вчера към 20.30 ч. граничен полицейски автопатрул от ГПУ-Трън забелязва лек автомобил „Ауди“ и джип „Гранд Чероки“, движещи се един след друг към българо – сръбската граница. Двамата гранични полицаи незабавно подават сигнал в дежурната част и тръгват след съмнителните коли. Подават звукови и светлинни сигнали на водачите на джипа и аудито, но те не се подчиняват и правят опит да избягат.

На пътя между махалата Русимовци и разклона за село Декьовци лекият автомобил  пропуска отпред джипа. Впоследствие се оказва, че мигрантите са натоварени в джипа, и така му е дадена възможност да се измъкне от преследването. Аудито опитва да избута от пътя граничните полицаи, като блъска от дясната страна служебния автомобил. Високопроходимият автомобил на Гранична полиция обаче увеличава скоростта и настига джипа.

Към 20.50 ч. в землището на село Горочевци водачът на джипа спира и се опитва да избяга. След кратко преследване и предупредителни изстрели във въздуха граничните полицаи задържат шофьора – 45-годишен, криминално проявен от София. В джипа са открити 7 чужденци, по първоначални данни иракчани.

Каналджията и мигрантите са задържани в ГПУ-Трън. Уведомена е районната прокуратура. Работата по случая продължава.

 


Главна дирекция „Гранична полиция“ получи отлична оценка от френските съдебни власти за разбиване на международна престъпна мрежа за трафик на хора и сутеньорство

Международната операция е проведена на територията на България, Франция и Германия

Оперативната разработка започва през 2016 г. в ГДГП. До средата на 2018 г. се придобива, анализира и разширява информация за трафик на хора с цел сексуална експлоатация. Граничните полицаи установяват български граждани, които набират жени на територията на нашата страна, които се превръщат в жертви на трафик. 

На младите българки, пълнолетни и непълнолетни, е била обещавана легална работа във Франция. В последствие обаче те са били принуждавани да проституират в района на Страсбург. Много от жените са били експлоатирани както във Франция, така и в Германия.

Служителите от отдел «Противодействие на контрабандата и престъпността през държавната граница» в ГДГП предоставят придобитата оперативна информация на компетентните партньорски служби.

В периода 2016 г. – 2018 г. се осъществява активен обмен на информация както за извършителите и жертвите на трафика, така и за извършваните парични преводи на суми, придобити от извършваната престъпна дейност.

Въз основа на информацията, предоставена от Главна дирекция „Гранична полиция“, в Европейския съд в Хага е сключено споразумение за създаване на съвместен разследващ екип между главните прокуратури на България и Франция. За България административният ръководител е наблюдаващият прокурор по досъдебното производство от Районна прокуратура – Оряхово, с оглед произхода от този район на повечето жени.

Граничните полицаи осъществяват редица оперативно-издирвателни мероприятия по установяване местонахождението на лицата – извършители на престъпната дейност и техни жертви на трафик.

Международната операция за пресичане на престъпната дейност се провежда на  03.07.2018 г. на територията на три държави - България, Франция и Германия с участието на служители на дирекция „Противодействие на престъпността през държавната граница“ в ГДГП, РДГП - Аерогари и РДГП – Бургас.

На територията на София и Бургас е извършено претърсване на 11 адреса. В столицата са задържани четири лица по чл.72. ал.1, т.6 от ЗМВР, на основание въведени сигнали в НШИС - европейски заповеди за задържане. Едно лице е задържано на територията на Плевенска област.

Дейността на граничните полицаи в операцията е подпомогната от служители с охранителни функции от други структури на МВР.

Действията по международното разследване в България са ръководени от водещия прокурор по досъдебното производство на РП- Оряхово, следователи от Националната следствена служба и Окръжната следствена служба – Плевен. На място съдействие оказват съдебни служители от Франция и полицейски представители от Централната служба на Франция за борба с трафика на хора.

Главна дирекция „Гранична полиция“ получи отлична оценка от представителите на френските съдебни власти. „Считам, че с действията си допринесохте за повишаване авторитета на МВР и българската прокуратура пред Европейския съд в Хага“, се казва в благодарственото писмо на водещия прокурор за България.

 

12 юли 2018

Главна дирекция „Гранична полиция“ ръководи координацията на успешни международни действия срещу трансграничната престъпност

При операцията на Фронтекс са арестувани 23 контрабандисти на мигранти, иззети са наркотици и цигари

На 11-22 юни Европейската агенция за гранична и брегова охрана - Фронтекс, предприе международни действия срещу организираната трансгранична престъпност по границите на ЕС със страните от Западните Балкани, Югоизточна Европа и определени гранични пунктове на източната сухопътна граница. За първи път действията бяха ръководени съвместно с митническите власти.

В резултат на международното сътрудничество, за по-малко от две седмици бяха задържани 23-ма контрабандисти на мигранти, установени са 31 откраднати автомобила и са разкрити 60 случая на измами с документи. Иззети са 330 000 къса незаконни цигари и 0,5 тона наркотици. В допълнение, близо 12 тона тютюн бяха иззети благодарение на подкрепата на словашките митнически органи.

Служителите на Фронтекс са открили повече от 2160 нередовни мигранти и 580 души, които пребивават незаконно в Европейския съюз.

Операцията „Ден на съвместния действия Дунав 3“ бе насочена срещу трансгранична престъпност, конкретно свързана с контрабанда на мигранти, трафик на акцизни стоки и измами с документи, но също и откраднати автомобили, наркотици и контрабанда на фалшифицирани стоки. Действията бяха ръководени от България и Литва. Общата цел бе разбиването на престъпни мрежи на трансграничната престъпност чрез съвместни действия на граничната и криминалната полиция и митническите органи.

Фронтекс разпредели служители на европейските екипи за гранична охрана на определени гранични контролно-пропускателни пунктове на външните сухопътни граници на ЕС заедно с митническите власти от няколко държави членки, както и експерти от Европол и Интерпол. В екипите на Фронтекс участваха експерти по крадени превозни средства и документи и служители за наблюдение на границите. Европол подкрепи действията с аналитичен опит и достъп до свързани бази данни.

Сред целите на „Деня на съвместния действия Дунав 3“ бе подобряване използването на разузнавателните данни в операциите и засилване на сътрудничеството между държавите членки в борбата с трансграничната престъпност, особено в областта на контрабандата на мигранти, незаконния трафик на акцизни стоки и измамите с документи.

Създаденият в София координационен център подпомагаше обмена на информация между участниците в съвместните действия.

Операцията беше координирана под егидата на Европейската мултидисциплинарна платформа за борба с криминалните заплахи (EMPACT) в рамките на цикъла на политиката на ЕС за борба с организираната и тежката международна престъпност. Тя обединява полицейските и правоприлагащите органи на държавите членки на ЕС, европейските агенции и международните организации, които заедно работят за укрепване на границите на Европа и вътрешната сигурност.

В операцията участваха България, Хърватия, Унгария, Румъния, Естония, Гърция, Полша, Латвия, Литва, Словакия, Словения, Австрия и Швеция, както и Бивша югославска република Македония, Босна и Херцеговина, Албания и Черна гора.

През пролетта на 2017 г. ЕС прие следващия си четиригодишен план за борба срещу тежката и организираната престъпност. Този план, познат като политически цикъл на ЕС, ще продължи до 2021 г.


https://frontex.europa.eu/media-centre/news-release/23-smugglers-arrested-drugs-and-cigarettes-seized-during-frontex-led-operation-PIk7rS


29 юни 2018