МВР

ГД "Гранична полиция"

 

13 ное 2018

Гранични полицаи от РДГП Драгоман разкриха високотехнологична инсталация за производство на канабис, задържани са двама

Служителите от сектор „Оперативно-издирвателна дейност“ в Регионална дирекция „Гранична полиция“- Драгоман са работили по сигнала за производство на наркотични вещества около месец. В резултат на интензивната работа е локализиран имотът и прилежащата към него двуетажна къща в Драгоман, където най-вероятно се осъществява незаконната дейност. Изследвайки външните подобрения на фасадата на къщата и топлообмена на различните помещения чрез използване на термовизионно наблюдение, граничните полицаи достигат до извода, че приземния и втория етажи се използват за дейност, изискваща висока постоянна температура. Мерките за пресичане на евентуалната престъпна дейност са съгласувани с районната прокуратура в Сливница.

Служители на РДГП – Драгоман са проведели специализирана полицейска операция на 11.11.2018 г.  в момент, в който в къщата в Драгоман са били 28-годишна жена, собственичка на имота и 45 –годишен мъж от Сливница, криминално проявен. 

Граничните полицаи са открили изградена високотехнологична инсталация за производство на канабис. Иззети са общо 589 зелени тревисти растения в саксии и 3300 грама суха зелена тревиста маса, реагиращи при полеви наркотест на канабис. Намерени са и измервателна електронна везна, две машини за вакуумиране на найлонови пликове, мелница за ситно нарязване и филтриране на суха тревиста маса, голямо количество химически компоненти /четири бидона и 16 туби с различен обем/, свързани с производството на забраненото наркотично вещество и документи, свързани с набавянето на суровините, необходими за отглеждане на канабис. В прилежащия към къщата гараж граничните полицаи са установили мощен електрически генератор, служещ за захранване на паралелна електрическа инсталация, която поддържа изграденото съоръжение за отопление и вентилация на наркооранжерията.

Собственичката на имота и 45-годишния мъж са задържани. Образувано е досъдебно производство по описа на РДГП-Драгоман, уведомен е дежурен прокурор от Софийска окръжна прокуратура. Работата по случая продължава.

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

Въведено е временно ограничение за риболов в граничния участък на река Марица, в зоната на ГПУ - Ново село

С разпореждане на директора на РДГП Смолян е въведено ограничение за пребиваване на граждани в тази част от река Марица, която се явява българо-гръцка граница. Ограничението е временно и е продиктувано от съображения за безопасност.

В момента във връзка с миграционния натиск в този участък от държавната граница, който е част от зоната за отговорност на РДГП Смолян, се провежда специализирана полицейска операция.

През последните месеци опитите на нелегални мигранти да преминават извън зоните на граничните пунктове в района са значително повече спрямо 2017 година. В зоната за отговорност на ГПУ Ново село те са се увеличили над 4 пъти.

През първите 10 месеца на 2017 г. в този участък не са допуснати да влязат 520 незаконни имигранти. За същия период на 2018 година недопуснатите са 2 278.

Охраната на речния участък се извършва чрез множество специфични полицейски дейности и изпълнението на тези дейности се затруднява от наличието на граждани в охранявания участък. Въведени са ограничения за пребиваване на граждани по поречието на река Марица, където тя се явява и държавна граница, за да не бъдат допуснати инциденти и да бъде осигурена сигурността на местните жители.

Тези ограничения ще бъдат отменени при нормализиране на обстановката. за което гражданите ще бъдат уведомени своевременно. За РДГП Смолян са много важни своевременно подадените сигнали от местните жители, свързани с охраната на държавната граница в този участък. 

Припомняме на гражданите, че осъществяването на дейности в граничната ивица /до 300 м от границата/ се извършват след съгласуване със структурите на  граничната полиция.  Извършването на каквато и да е дейност, без изричното уведомяване и получаване на разрешение за това от съответният директор на регионална дирекция, в зоната на отговорност на която попада съответният участък от граничната ивица, е нарушение на разпоредбите на чл. 56, ал. 5 от Правилника за устройството и дейността на Министерството на вътрешните работи.

09 ное 2018

Гранични полицаи и служители от ОДМВР Хасково задържаха двама каналджии и 36 незаконни имигранти

Реализацията е в рамките на проведена от РД „Гранична полиция“- Смолян, РД “Гранична полиция“-Елхово и ОДМВР-Хасково специализирана полицейска операция. Целта й е установяване и противодействие на опити за незаконна миграция през българо-гръцката и българо-турската граници на отделни лица или групи, установяване на чужди граждани, незаконно пребиваващи в граничната зона на област Хасково, обмен на данни между трите структурни звена на МВР.

Излъчени са гранични полицейски наряди от ГПУ Ново село за наблюдение на държавната граница, проверка на лица и автомобили. Създадени са съвместни екипи от служители на ГПУ Ново село, ГПУ Свиленград и ОДМВР Хасково за проверка на хотели, хостели, заложни къщи и селско стопански постройки, бунгала и други места, където е възможно укриването на незаконни мигранти.

По време на проведената операция вечерта на 26 септември граничните полицаи разкрили незаконно преминаване на държавната граница в землището на село Мезек. В района са установени два автомобила, движещи се към вътрешността на страната – „Мерцедес“ и „Форд Галакси“. Започва преследване на двете коли от автопатрули на ГПУ-Ново село и ОДМВР–Хасково.

В землището на село Сива река граничните полицаи и колегите им от ОДМВР–Хасково спрели мерцедеса  и задържали водача – 33-годишен мъж от Стара Загора. В автомобила са установени 17 чужди граждани – мъже, жени и деца, по техни данни иракски граждани.

При последващите оперативно-издирвателни действия е установен  и задържан като съпричастен към случая и вторият водач – 23-годишен мъж от гр. Гълъбово. Във форда му били открити още 19 чужденци, които също се представили за иракчани.

Уведомен е дежурният прокурор в Районна прокуратура - Свиленград. В ГПУ-Ново село срещу двамата шофьори е образувано досъдебно производство по чл.281 от НК и бързи производства по чл. 279 от НК срещу пълнолетните незаконни имигранти. Работата по случая продължава.


 

02 окт 2018