МВР

ГД "Гранична полиция"

 

22 юли 2021

Главна дирекция „Гранична полиция“ е домакин на международно морско учение под егидата на Frontex

Практическите действия са част от двудневен семинар в Бургас, вчера беше  теоритичната  му част.

В учението участват кораби и хеликоптер от Главна дирекция „Гранична полиция“, гранично-полицейски кораб от Румъния, технически средства от Агенцията по рибарство и аквакултури и Изпълнителната агенция „Морска администрация“.

Учението е част от провеждащата се в Черно море многоцелева оперативна дейност, организирана и координирана от Европейската агенция за гранична и брегова охрана /Frontex/. Целта на оперативната дейност е координирани действия фокусирани върху превенцията, установяването и борбата с незаконната миграция, търсенето и спасяването по море, незаконните дейности по риболов, морско замърсяване и други трансгранични престъпления.

Целта на днешната практическа дейност е да се повиши оперативното сътрудничество между българските и румънските власти, междуинституционалното  сътрудничество с Агенцията по рибарство и аквакултури и Изпълнителна агенция „Морска администрация“, а на европейско ниво - засилване на сътрудничеството между трите агенции Frontex, EFCA (Европейска агенция по контрол на рибарството) и EMSA (Европейска агенция по морска сигурност), както и да се обменят най-добри практики между участниците в учението.

Учението също така е важен елемент от засилването на сътрудничеството с трети страни. В теоритичния семинар и в практическото учение участват  и представители на Албания, Грузия, Ливан и Украйна.

 


Задържани са два автомобила с незаконни имигранти

Арестувани са трима водачи на превозни средства

Гранични полицаи от РДГП – Бургас задържаха автомобил с неистински табели, превозващ 22 нелегални имигранти. На 20.07.2021 г. при специализирана полицейска операция, служители на ГПУ-Царево спрели за проверка близо до Китен автомобил „Фолксваген Транспортер“ с неистински регистрационни табели и лого на банкова институция, управляван от български гражданин. Неистинските табели дублират реално съществуващи, които са собственост на същата банкова институция. При извършената проверка в товарния отсек на микробуса граничните полицаи установили 22 незаконни имигранти без документи за самоличност - 13 мъже, 8 жени и 1 дете, по техни данни граждани на Сирия и Ирак. Установено е, че автомобилът е собственост на частно лице, а не на банковата институция, която няма никакво участие в случая. Близо до фолксвагена е установена и задържана лека кола „Ауди“, управляван от друг български гражданин, съпричастен към незаконната дейност. Водачите на двата автомобила са задържани в ГПУ- Царево. Образувано е досъдебно производство по чл.281 от НК за каналджийство. На двамата шофьори е постановена мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа с прокурорско разпореждане, те ще бъдат приведени в следствения арест в Бургас. Незаконните мигранти ще бъдат настанени в СДНВЧ гр. Любимец. Работата по случая продължава.


Служители от ГПУ-Ивайловград задържаха 24 незаконни имигранти.
На 20.07.2021 г. граничните полицаи спрели за проверка в района на село Планинец, общ. Ивайловград, товарен автомобил „Форд Транзит“ с водач 24-годишен мъж от Софийска област. При извършване на проверката в каросерията на камиона са установени 24 незаконни имигранти ( 20 пълнолетни и 4 непълнолетни), без документи за самоличност,  по техни данни афганистански граждани. Уведомена е районната прокуратура. Шофьорът и нелегалните пътници са задържани, образувани са бързи производства по описа на ГПУ Ивайловград.

 

 

 

 

 


21 юли 2021

Граничен полицай откри 6 незаконни имигранти в тайник на пода в микробус

В 22 часа на 13 юли  на  ГКПП „Капитан Андреево“ за влизане в страната пристигнал микробус  “Исузу” с водач  50-годишен турски гражданин. Той се надявал, че поради късния час ще премине бързо граничния контрол. Но при извършената физическа проверка дежурният граничен полицай забелязал изкуствено сложена преграда в средата на багажното отделение. На пода между седалките в микробуса, под мокет и гумена настилка, той открил капак на тайник, а в тайника - 6 мъже чужди граждани. Чужденците били без документи. Те заявили пред разследващия полицай, че са от Ирак.
Шофьорът и нелегалните имигранти са задържани. В ГПУ-Свиленград е образувано бързо производство по чл.280 от НК за каналджийство срещу шофьора и бързи производства по чл.279 от НК за незаконно влизане в страната срещу укритите чужденци. Уведомен е дежурен прокурор в ТО-Свиленград към РП-Хасково. Работата по случая продължава.

 

 


14 юли 2021

Условия за влизане в България до 31.07.2021 г.

Временните противоепидемични мерки се въвеждат със заповед на министъра на здравеопазването

Въвеждат се следните временни противоепидемични мерки за влизане на лица, пристигащи от други държави, на територията на Република България, считано от 01.07.2021 г. до 31.07.2021 г., съобразно оценка на разпространението на Covid–19 в съответната държава:

https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2021/06/30/zapoved_r4PjG8n.pdf

Лицата, с изключение на тези по т.7,  се допускат на територията на Република България само през следните гранични контролно-пропускателни пунктове: ГКПП „Аерогара Бургас“; ГКПП „Аерогара Варна“; ГКПП „Аерогара Пловдив“; ГКПП „Аерогара София“ (Терминал 1 и Терминал 2); ГКПП „Пристанище Бургас“; ГКПП „Пристанище Варна“; ГКПП „Видин“; ГКПП „Оряхово“; ГКПП „Сомовит-Никопол“, ГКПП „Русе“, ГКПП „Дуранкулак“; ГКПП „Капитан Андреево“; ГКПП „Лесово“; ГКПП „Малко Търново“; ГКПП „Кулата“; ГКПП „Илинден“;  ГКПП „Маказа“; ГКПП „Капитан Петко войвода“; ГКПП „Връшка чука“;  ГКПП „Калотина“; ГКПП „Олтоманци“;  ГКПП „Гюешево",  „ГКПП „Станке Лисичково“ и ГКПП "Златарево".


 

.

 

01 юли 2021