МВР

ГД "Гранична полиция"

 

01 сеп 2017

Близо 2 000 кутии контрабандни цигари откриха в каюта на кораб гранични полицаи и митничари

1970 кутии /39 400 къса/ недекларирани цигари без акцизен бандерол откриха митнически и гранични служители в необитаема каюта на кораб. Корабът, плаващ под малтийски флаг, пристигнал в Бургас на 29.08.2017 г. вечерта от Турция.  Служителите от Митнически пункт „Пристанище Бургас Център“ и граничните полицаи от ГКПП - Пристанище Бургас извършили входяща контрола на кораба. Митничарите поканили капитана и екипажа да декларират пренасяните и подлежащи на деклариране стоки, валута и валутни ценности. Капитанът представил пред тях капитанска декларация, декларация от екипажа и декларация за съдържащите се в кораба стоки и имущество. След заверка на документите, митническите и граничните служители пристъпили към съвместна физическа проверка на кораба, за която е подадено искане от Гранично полицейско управление -Бургас. В една от необитаемите каюти на кораба те открили  197 кашона, съдържащи общо  39 400 къса недекларирани цигари от четири различни търговски марки, всички с надписи „For duty free sale only“, без акцизен бандерол. Контрабандните цигари са иззети.

Срещу капитана на кораба-турски гражданин с инициали S.D., е съставен акт за нарушение на закона за митниците.

 

Гранични полицаи от ГПУ-Златарево откриха близо два и половина тона канабис в планината Огражден

Гранични полицаи от ГПУ-Златарево откриха близо два и половина тона канабис в планината Огражден

 

Вчера в зоната за отговорност на ГПУ-Златарево е проведена специализирана полицейска операция. Установени са три обекта с канабисови насаждения, скрити в гората.

В местността Крънджилски вили в землището на с. Крънджилица, община Петрич, граничните полицаи открили 138 зелени растения с тегло 690 кг, които при тестване с полеви наркотест реагирали положително на канабис. Близо до тях между дърветата е установена друга нива със 133 стръка канабис, общо 665 килограма. В гориста местност в землището на с. Драгуш, общ. Петрич, граничните полицаи открили 205 стръка канабис - 1127,5 килограма.

Уведомен е дежурният прокурор в Районна прокуратура - Петрич. Образувани са 3 досъдебни производства в ГПУ-Златарево.

След направения оглед канабисът е унищожен в присъствието на комисия.

 

18 авг 2017

На граничните пунктове при влизане в страната се връчва листовка, предназначена за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи

От днес започва раздаването й по най-натоварените гранично-пропускателни пунктове - Калотина, Кулата, Маказа, Дунав мост Видин, Дунав мост Русе, Капитан Андреево, Лесово

Днес стартира поредна превантивна кампания, свързана със спазването на Закона за движение по пътищата. В рамките й на български, турски, немски и английски езици е подготвена листовка, която е насочена най-вече за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи. В нея са описани новите промени в Закона за движение по пътищата, както и глобите за водачите, които не ги спазват. Изведени са и редица указания за закупуване на винетни стикери, за шофиране с включени светлини, за използване на предпазни колани, както и за спазване на всички временни забрани, указания и разпореждания на МВР.

Създадена е организация и листовките се раздават още при паспортния контрол на ГКПП - Калотина, като в документа на водача се поставя и изготвената брошура, уточни началникът на граничния пункт Светослав Костадинов днес пред журналисти. През летния туристически сезон - месеците юли, август и септември, през  граничния пункт преминават изключително голям  брой лица и  коли. През последното денонощие през пункта са преминали в двете посоки около 4 000 автомобила, но в неделния ден бройката им е към 15 000 автомобила с около 40 000 души. В тази връзка сме взели всички необходими мерки за осигуряване на достатъчно служители и автоматизирани работни места, на които да се извършват сигурни и ефикасни гранични проверки, обясни Костадинов. Той припомни, че граничният пункт е външна граница и контролът  е изключително важен  за всички граждани тук и във вътрешността на страната. По думите му предприетите организационни мерки са достатъчни, за да може преминаващите да не чакат  дълго време.  В момента работят  6  трасета за леки коли, 1 за товарни и 1 за автобуси. Има още три трасета, които ще бъдат отворени, ако се получи струпване на автомобили.

Листовката има превантивен  ефект, тъй като летните месеци са изключително натоварени, поясни Росен Рапчев - гл.инспектор в сектор „Контрол на пътното движение“. Тези листовки имат за цел да информират  особено преминаващите чужди граждани какви мерки и санкции следва да понесат при нарушаване на новите разпоредби в  закона. Основно ги информираме за задължителните разпоредби за движение със залепен винетен стикер, също така с включени постоянни светлини, сложени предпазни колани,  че спирането в аварийната лента на магистралите трябва да става само и единствено при аварирали автомобили и най-новите санкции при шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества и предоставяне на автомобила на водач, който не е правоспособен, обясни Рапчев. Той припомни, че според новите изменения в закона, за подобен вид нарушения санкциите са изключително строги - прекратяване на регистрацията и временно спиране от  движение на колата. В този смисъл е много важно гражданите на чужди държави, които пресичат територията на България, да бъдат информирани. Той уточни, че автомобил, чиито номера се налага да бъдат свалени, не може да се предвижва по територията на България. Единственият начин санкциониран  автомобил  да напусне наша територия е да се качи на репатрак или друго превозно средство. Такива случаи вече имаме и собствениците на тези коли ги оставят  на платени паркинги в страната, посочи още Рапчев. По думите му най-честите нарушения, които чужди граждани правят на наша територия е навлизане след въведена временна забрана за организация за движение по пътищата. Това са забраните за движение на тежкотоварни автомобили по магистралите, каквито има в момента на Витиня. Доста от чуждите товарни автомобили не се съобразяват  с  поставените забрани и заради това търпят тези сериозни санкции. Това е целта на тези листовки - още на самия вход  на страната тези хора да бъдат запознати със законовите промени. 

 

15 авг 2017

Граничен полицейски кораб спаси двама румънски граждани, бедстващи на яхта близо до Каварна

Спасителната операция е започнала през нощта в събота срещу неделя. На 12 август в 22.20 часа в Черноморския граничен координационно-информационен център в Бургас е постъпила информация от румънската гранична полиция за бедстваща яхта „Мelissa“, с двама румънски граждани на борда. Единият от тях подал сигнал в румънския спасителен център. Яхтата била отплавала вечерта на 11 август от Истанбул за Констанца, но останала без захранване и на практика  била неуправляема.

Незабавно към предполагаемите координати на бедстващия съд е насочен дежурният граничен полицейски кораб, намиращ се в момента на рейд в района на Калиакра. В операцията по търсене се включил и катер на Морския спасителен координационен център. Спасителните действия временно са прекратени през нощта.

Сутринта на 13 август яхтата е открита от дежурния граничния кораб 514 „Бургас“. „Мelissa“ е установена на около 15 морски мили южно от Каварна. Двамата румънски граждани не са пострадали. Повреденият  плавателен съд е провлачен на буксир до пристанище Варна от полицейския кораб „Бургас“. 


14 авг 2017