МВР

ГД "Гранична полиция"

 

В ГПУ-Ново село са образувани 7 бързи производства за незаконно преминаване на държавната граница и каналджийска дейност

На 29.03.2021г. граничните полицаи от ГПУ-Ново село задържаха в землището на село Вълче поле, общ. Любимец, седем незаконни имигранти, мъже. Установено е, че са сирийски граждани. В Истанбул те платили по 2000 евро на сирийски каналджия, за да организира нелегалното им превеждане до България.

Един от групата – на 25 години, е техен водач. Той е с отказан статут на бежанец у нас. Каналджията превел групата с лодка през река Марица от Турция в Гърция, а след това чужденците влезли пеша в България. Те трябвало да стигнат до Харманли и водачът да получи по 400 евро за всеки един от тях. 

Срещу каналджията в ГПУ- Ново село е образувано бързо производство по чл. 280 от НК, а срещу останалите незаконни имигранти – бързи производства по чл. 279 от НК.

Служители от РД „Гранична полиция“ – Смолян са задържали и мъж със статут на постоянно пребиваващ у нас, за който се проверяват  данни, че е съпричастен към канала за трафик на незаконни мигранти.

Работата по случая продължава под надзора на прокуратурата.

 

 


30 мар 2021

Гранични полицаи от РДГП - Смолян задържаха двама мъже, прекарвали нелегални имигранти

На 25 март 2021 г. около 4 часа близо до село Падало служители на Гранично полицейско управление – Крумовград спрели за проверка два леки автомобила – „Ауди“ и „Фолксваген“, управлявани от двама мъже – на  28 и 21 години. В хода на предприетата проверка е установено, че в колите пътували 13 чужденци -  мъже, на възраст от 18 до 31 г., без документи за самоличност. Граничните полицаи установили, че 12 от тях са граждани на Ирак и един - на Афганистан. Част от чужденците пътували в багажниците на автомобилите.

Двамата водачи са задържани за срок от 24 часа по Закона за МВР, а чуждите граждани са настанени в миграционен център. Установено е, че имигрантите са преминали в страната ни през зелената граница с Гърция, до близко населено място ги чакали двата автомобила.  Задачата на двамата шофьори била да ги откарат до населено място в Старозагорска област, а оттам чуждите граждани да стигнат до граница на изход от страната. Крайната им цел била държава в Западна Европа.

Под надзора на Районна прокуратура-Кърджали – ТО-Крумовград са извършени процесуално-следствени действия – разпити на свидетели, изземване на веществени доказателства. Двамата българи са привлечени като обвиняеми за това, че в съучастие, с цел да набавят за себе си имотна облага, противозаконно са подпомагали чужденци да преминат през територията на страната в нарушение на закона, като деянието е извършено чрез използване на моторни превозни средства и по отношение на повече от едно лице – престъпление по чл. 281, ал. 2, т. 1 и т. 5, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2 от Наказателния кодекс. Разследването по случая продължава под наблюдението на прокуратурата.

 

 


26 мар 2021

Служители на ГД „Гранична полиция“ неутрализираха организирана престъпна група за незаконно разпространение на тютюн за пушене

Първоначалната работа по случая започва през 2018 г. в Гранично полицейско управление – Гоце Делчев. На 16 и 17 март 2021 г. е проведена специализирана операция на Главна дирекция „Гранична полиция“ със съдействието на служители от областните дирекции на МВР в Стара Загора и Русе, под ръководството на Специализирана прокуратура. Операцията за пресичане на дейността на престъпната група е осъществена на територията на областите Русе, Благоевград и Стара Загора.

В хода на действията по разследването в стопанска сграда край казанлъшкото село Овощник е открит производствен цех на групата, оборудван с машини за нарязване на тютюн и инсталация за обработка, захранвани с ток от бензинов агрегат.

Разследващите полицаи намерили и иззели над 770 кг нарязан тютюн, подготвен за разпространение в чували от по 10 кг, 100 кг тютюн на листа, както и 720 къса цигари. Повече от 600 кг от нелегалната продукция е била натоварена в пикап, задържан непосредствено след като тръгва за доставки на клиенти от Русе, Вълчи дол и Добрич.

Дължимият на хазната акциз на задържаната продукция е в размер на над 117 300 лв. Събраните доказателства сочат, че от края на 2018 г., когато групата била сформирана, тя е обработвала и разпространявала около 4 тона нарязан тютюн месечно.

При претърсвания на 25 адреса в различни селища на страната са иззети 4 автомобила, ползвани от участници в групата, лаптопи, таблет, мобилни телефони, пари, сим-карти, ловна пушка с 38 патрона. Разпитани са десетки свидетели.

На 16 март 2021 г. вечерта в района на Казанлък са задържани 4 лица. Те са привлечени от Специализираната прокуратура към наказателна отговорност за участие в организирана престъпна група за незаконно производство, държане и разпространение в страната на акцизни стоки без бандерол - нарязан тютюн.

При първоначалните разпити ръководителят на престъпната група и двама от участниците признали вината си и са дали обяснения.

Специализираната прокуратура е внесла в Специализирания наказателен съд искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ за трима от обвинените. Четвъртият привлечен към наказателна отговорност е с взета от наблюдаващия прокурор мярка „гаранция в пари“.20 мар 2021