МВР

ГД "Гранична полиция"

 

Новини

Български гранични полицаи осуетиха опита на гръцки гражданин да прекара нелегален имигрант в багажника си

Снощи към 22 часа на съвместния пункт Кулата – Промахон пристигнал за влизане в България лек автомобил „Форд“ с гръцка регистрация. Той бил управляван от 51-годишен грък. След проверката на документа за самоличност, българският граничен полицай, работещ на входящото трасе за леки  автомобили, разпоредил на водача да слезе и да отвори багажника за извършване на физическа проверка. В този момент шофьорът потеглил с автомобила, опитвайки се да осуети проверката. Колата тръгнала към гръцкия магазин, намиращ се след ГКПП Промахон, последвана от трима български гранични полицаи. На паркинга пред магазина гъркът спрял и тръгнал към багажника на автомобила. В този момент пристигналите гранични полицаи установили, че в багажника има укрит мъж. Той бил без документи за самоличност, заявил, че е иракчанин.

Гръцкият шофьор и нелегалният имигрант са задържани и предадени на   гръцките полицейски власти.

26 фев 2019

Девет нови мобилни технически работилници за поддръжка на системата за комуникация TETRA

Автомобилите са закупени в изпълнение на проект „Подкрепа за справяне с миграционния натиск по българските външни държавни граници“, финансиран от ЕС по Механизма за спешно подпомагане на фонд „Вътрешна сигурност“.

Деветте нови автомобила са обособени като мобилни технически работилници с повишена проходимост. Те са снабдени с всички необходими инструменти и оборудване за поддръжката мрежовите елементи от TETRA системата, която е основна за комуникация на служителите на МВР в районите на външните за ЕС граници. Своевременната поддръжка, която осигурява надеждност и непрекъснатост на работата на системата, изисква бърз достъп през труднопроходими трасета до труднодостъпни райони с възможност за пренасяне на обемисти товари и модули.

Мобилните работилници ще бъдат използвани  в дейността на дирекция "Комуникационни и информационни системи", която осигурява функционирането на комуникационните и информационните системи на МВР и други държавни органи, като изгражда, поддържа и развива комуникационни системи за управлението на МВР.

От месец септември 2016 г. Министерството на вътрешните работи е ангажирано с изпълнението на проекти, финансирани от ЕК по Механизма за спешно подпомагане в област „Вътрешни работи“ на обща стойност 160 млн. евро. По  фонд „Вътрешна сигурност“ се финансират дейности, насочени към модернизиране на съществуващите комуникационни и информационни технологии, свързани с контрола на външните граници, доставка на превозни средства, осигуряване на оборудване за граничен контрол и наблюдение, наемане на допълнителен брой гранично-полицейски служители, подобряване на условията за задържане на граждани на трети държави в регионалните дирекции на Министерството на вътрешните работи.


20 фев 2019

27 760 евро в ръчния багаж и джобовете на пътник задържаха на ГКПП Аерогара София

27 760 евро задържаха гранични полицаи и митничари на Терминал 2. Валутата е открита при съвместна проверка, поискана от служители на Гранична полиция. 42-годишен мъж от Йемен с белгийски документ за пътуване на бежанец пристигнал с полет от Париж през Белград. При паспортния контрол граничният полицай поискал да му бъде направена допълнителна проверка. Тя била извършена съвместно с митничари, когато пътникът преминал през „зелен коридор“ и заявил, че не носи нищо, подлежащо на деклариране. Установено е, че в джобовете и в ръчния багаж мъжът носи голяма сума валута, предимно в банкноти от по 50 евро. Откритите общо 27 760 евро надвишават лимита от 10 000 евро, които могат да бъдат внесени, без да бъде подадена валутна декларация. Недекларираната валута е иззета, на 42-годишния мъж е съставен акт за административно нарушение.


18 фев 2019

Главен комисар Св. Кичиков: Благодаря за високата оценка, която давате на Гранична полиция

ГДГП получи дарение за охрана

Днес Н.Пр. Ирит Лилиан, посланик на Израел, връчи на представители на ръководството на МВР и ГДГП дарение за мобилната гранично - полицейска група на РДГП – Аерогари.

Всички помним атаката в Бургас, при която загубиха живота си израелски туристи и български гражданин. Това засили връзките между службите за сигурност на двете страни. Ние високо ценим факта, че вашата страна оказва съдействие на Израел в тази насока. Ще направим всичко възможно да запазим това близко сътрудничество, каза г-жа Ирит Лилиан.

Смятам, че това дарение ще бъде много полезно за Гранична полиция, отговори заместник-министър Ципов. Той подчерта, че политическото и професионалното ръководство на МВР високо оценяват дългогодишното  сътрудничество между институциите на двете страни в областта на сигурността.

Предвид доброто сътрудничество между РДГП Аерогари и израелските авиолинии, от страна на посолството на Израел в България са предприети действия за дарение на  огнестрелно оръжие и техническо оборудване на стойност 21 340 лв. Дарението съществено ще подпомогне служителите на РДГП Аерогари при изпълнение на задачите по осигуряване полетите от и до Израел и ще допринесе за повишаване тяхната сигурност. Оборудването ще бъде използвано от граничните полицаи от мобилната група в зоната на летищата в София, Варна и Бургас.

Директорът на ГДГП главен комисар Кичиков подчерта, че създаването на това звено в РДГП Аерогари е продиктувано от реалната необходимост за противодействие на тероризма. Благодарим на Вашата страна, която има богат опит в сферата на сигурността, каза той при връчване на техническото оборудване.                                                     

 

 

 

 

 

08 фев 2019