МВР

ГД "Гранична полиция"

 

Новини

Отбелязаха 100 години от създаването на ГКПП Калотина

Настоящи и бивши гранични служители отбелязаха 100-годишния юбилей на ГКПП Калотина в обща церемония с колегите им от Агенция «Митници» на пункта. Гости на церемонията бяха директорът на ГД „Гранична полиция“ Светлан Кичиков, директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов, посланикът на Република България в Република Сърбия Радко Влайков, председателят на парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата Емил Димитров, ръководителите на прокуратурата в Сливница и Костинброд, представители на местната власт. 

Главен комисар Светлан Кичиков,  поздрави служителите за техния професионализъм и им пожела да работят все така добре съвместно за реда и законността на втория по големина български граничен пункт.

Директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов изтъкна, че добрата работа на митническите и граничните служители на пункта се дължи както на уменията им, така и на доброто партньорство между тях.

Българският посланик в Сърбия Радко Влайков подчерта, че през целия този период от сто години служителите на границата са изпълнявали съвестно своите функции и задачи, макар и те да са били различни през различните исторически периоди.

По време на честването плакети получиха ръководители на граничния пукт и митническото учреждение от последните 35 години.


Граничният пункт Калотина е създаден през 1919 г. Тогава контролно-пропускателната служба се е изпълнявала от драгоманската  митница. Пътникопотокът е бил слаб и ограничен.

В момента ГКПП Калотина е най-големият пункт на българо-сръбската граница и е вторият по големина в Република България, разположен на изключително важно стратегическо място на пътя, свързващ Европа със страните от Близкия Изток.

През годините движението постепенно се е увеличавало и нуждата от създаване на по-надежден контрол и проверка на чужденците е наложило да бъдат изграждани по-усъвършенствани сгради.

През 1956 г. ГКПП Калотина става самостоятелно поделение на Гранични войски. За  осъществяване на по-добър контрол  на  значително увеличинения брой МПС и лица, се е наложило през 70 – те години на миналия век да бъде  изградена изцяло нова сграда с прилежащи към нея конструкции.

Към момента ГКПП Калотина е изграден съгласно изискванията на Шенгенския граничен кодекс за извършване на гранични проверки. Пунктът е разделен с охранително съоръжение на зона за влизане и зона за излизане от страната и прилежаща жп гара Калотина-Запад с общо  26 автоматизирани работни места на Гранична полиция.

През последние 6 десетилетия броят преминалите лица и МПС през ГКПП Калотина се е увеличил   многократно.  От началото на 2019 г. до момента са преминали през ГКПП Калотина около 5 000 000 лица и около 1 700 000 МПС.

ГКПП Калотина има и своите резултати по отношение на нелегалната миграция, противозаконно отнетите МПС-та и контрабандата при отлично взаимодействие със служителите от Агенция «Митници».

От началото на 2017 г. до настоящия момент на ГКПП Калотина са установени 170 лица, направили опит за незаконно преминаване на държавната граница и представили за проверка преотстъпени, подправени и неистински документи. За същия период са установени 86 лица, укрити в МПС, влак и опитващи се да заобиколят граничната проверка. Задържани са 102 автомобила с подправени VIN номера, типови стикери и документи за регистрация.

 

15 ное 2019

Фронтекс набира гранични служители

Европейската агенция за гранична и брегова охрана стартира кампания за набиране на първите наднационални европейски гранични сили. За първи път Фронтекс ще има собствен униформен състав/постоянен корпус/, работещ под знамето на Европейския съюз.

Агенцията търси своите нови служители сред представители на националните гранични служби, полицията, военните или други правоприлагащи структури, които да се присъединят към първите наднационални европейски гранични сили.

Постоянният корпус ще изпълнява различни задачи, свързани с граничния контрол и управлението на миграцията в помощ на страните-членки на ЕС. Това включва проверка на самоличност и документи, гранично наблюдение  и връщане на хора, които незаконно пребивават в Европейския съюз.

По този начин Фронтекс ще може да подпомага държавите-членки на ЕС при предизвикателства на техните граници със собствен състав и оборудване . Граничните служители на агенцията, заедно с националните офицери от европейските страни, ще работят главно на външните граници на ЕС.

Първата кампания е за набиране на над 700 гранични служители на Фронтекс. Кандидатите ще могат да кандидатстват до 16 декември 2019 г.

Преди граничните служители на агенцията да започнат своята работа, всеки ще трябва да завърши шест месеца обучение и да премине тестове, за да гарантира, че притежава необходимите умения за съвместна работа на външните граници, в съответствие с приложимото законодателство на ЕС и етичните стандарти.

Първите гранични служители ще бъдат готови да поемат новите си задачи през януари 2021 г.

 

Повече подробности може да откриете на интернет страницата на Европейската агенция за гранична и брегова охрана:

https://frontex.europa.eu/about-frontex/careers/frontex-border-guard-recruitment/

 

 

 

08 ное 2019

Гранични полицаи от РДГП – Смолян задържаха трима каналджии и 9 незаконни имигранти

Вчера в дежурната част на ГПУ-Ивайловград е получена информация за забелязана група лица близо до българо-гръцката граница. В резултат на оперативно-издирвателни мероприятия, в района на Колибар чешма в землището на Ивайловград граничен полицейки наряд спира за проверка лек автомобил „Пежо“, управляван от 20-годишен от Хасково. Граничните полицаи установяват, че водачът е без свидетелство за управление на автомобил. Той заявил, че е нает от двама мъже да прекара чужденци към вътрешността на страната. 20-годишният мъж е задържан, а малко по-късно са задържани и другите двама, съпричастни към случая. Те са на 32 и 24 години, също от Хасково и са установени от служители от ГПУ-Крумовград в лек автомобил „Ситроен“.

Скоро след това граничните полицаи откриват и нелегалните мигранти – 9 мъже без документи за самоличност. Шестима са заявили, че са от Ирак, трима – от Иран.

Каналджиите и незаконните мигранти са задържани в ГПУ-Ивайловград, уведомена е районната прокуратура. Срещу тримата от Хасково е образувано досъдебно произвадство за каналджийство, а срещу чужденците – бързи производства за нелегално преминаване на границата. Работата по случая продължава.

03 окт 2019

Българските и турските гранични и митнически власти се договориха за ускоряване на обработката на товарни автомобили

Да се предприемат мерки както от българска, така и от турска страна за максимално увеличаване на пропускателната възможност на граничните пунктове  Капитан Андреево - Капъкуле и  Лесово - Хамзабейли, без да се отстъпва от нивото на граничен и митнически контрол – за това се договориха днес, 26.09.2019 г., на съвместна среща на турския пункт  Капъкуле  българските и турските гранични и митнически власти.  Срещата бе по повод изключително интензивния трафик и струпването на товарни автомобили през последната седмица. От българска страна участваха  главен комисар Светлан Кичиков - директор на ГД „Гранична полиция“,  Георги Костов - директор на Агенция „Митници“, Марин Иванов - началник на ГПУ-Свиленград, Емил Гочев - началник на ГКПП Капитан Андреево, Бойка Гашева - директор на ТД  Южна морска и Тихомир Георгиев, зам.-директор на ТД Южна морска на Агенция „Митници“, а от турска страна - Яшар Оджак - директор на Регионална дирекция на митници и търговия за регион Тракия и Халил Гюземер - директор на лекия и тежкия трафик на граничен пункт Капъкуле.

Конструктивно и делово граничните и митнически власти на двете държави обсъдиха в детайли обективните обстоятелства и спецификите, които водят до образуването на колони от камиони пред пунктовете. Те набелязаха спешни мерки, като от двете страни бе поет ангажимент обработката да се извършва на максимални обороти.

Повишаване двойно на товарния трафик през настоящата година спрямо 2015 г. и 20% повишение спрямо 2018 г. отчете директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов, който подчерта, че вече са постигнати договореностите, приети при предишни двустранни срещи.

Между българските и турските гранични власти има добра координация, подчерта по време на срещата главен комисар Светлан Кичиков.

Българската и турската страна се обединиха около становището, че на база на договорките при проведената среща ще бъдат положени максимални усилия от всички контролни органи от двете страни на границата, които ще доведат до преодоляване на създалата се обстановка.

26 сеп 2019

Канал за нелегални мигранти от Гърция за България разкриха гранични полицаи от РДГП - Смолян

Задържани са организаторът, петима български граждани и незаконно преведени мигранти

На 17 септември т.г., в района на местността Колибаря, граничен полицейски наряд от ГПУ-Ивайловград подава знак за спиране на движещи се по пътното платно три автомобила, които не се подчиняват на полицейското разпореждане. Веднага, заедно със служители на РУ-Ивайловград, са предприети заградителни и оперативни действия. В резултат на бързата реакция, малко по-късно в района са установени колите - едната от които претърпяла пътно-транспортно произшествие, с  петима български граждани -  на възраст от 24 до 36 години. Освен българите, в автомобилите  са открити и 16 чужденци без документи за самоличност, представящи се за граждани на Афганистан. Всички те са задържани и са приведени в помещение за задържане на  ГПУ Ивайловград.

В хода на продължилото разследване е установен и задържан организаторът на канала – 25- годишен афганистански гражданин, пребиваващ в София. Извършени са процесуално- следствени действия на адреса, обитаван от него, където са задържани още двама незаконно пребиваващи афганистанци.

За случая е уведомен дежурен прокурор от районната прокуратура в Ивайловград. Срещу българите, превозвали мигрантите, са образувани три бързи производства по чл.281, ал.2 от НК, а  срещу афганистанските граждани - 8 бързи производства по чл.279 от НК. Според първоначалните данни се касае за организиран  канал за превеждане на нелегални мигранти през границата на страната към страни от Западна Европа.  Работата по случая продължава под наблюдението на прокуратурата.

 

24 сеп 2019

Служители на ГД „Гранична полиция“ извършват претърсване и изземване на три адреса във връзка с откритите днес близо 800 литра нелегален алкохол

Граничните полицаи провели специализирана операция за противодействие на контрабандата и нерегламентираното разпространение на акцизни стоки в зоната за отговорност на ГПУ-Варна. В хода на операцията днес граничен полицейски наряд спрял на главен път Е-87 в местността Харамията микробус, брандиран с логото на винен завод. При извършване на проверка на превозваната стока са установени картонени опаковки с надписи “SHARDONNAY“ и „ROSE“ - 154 кутии по 5 литра и 5 кутии по 3 литра. При проверка на съдържанието в опаковките се установява  наличие на високоалкохолни напитки  - ракия, водка, уиски и мента с общо количество около 800 литра. Граничните полицаи установили, че в документите, придружаващи проверената стока е посочено, че  в опаковките се сдържа вино. В ГПУ са задържани водачът на микробуса и двама пътници.

Уведомен е дежурен прокурор от Районна прокуратура Варна. По случая е образувано досъдебно производство. В момента служители на ГДГП извършват претърсвния и изземвания на три адреса. Работата по случая продължава.

14 авг 2019