МВР

ГД "Гранична полиция"

 

Новини

Антични предмети задържаха гранични и митнически служители на ГКПП Видин

Контрабанда на културно-исторически ценности предотвратиха служители на ГД "Гранична полиция” и митнически служители. На 23.06.2020 г. към 1 часа на ГКПП Видин пристигнал товарен автомобил с чужда регистрация. Шофьорът, турски гражданин, представил редовни документи за превозваната стока - риба за Великобритания. По време на проверката граничните служители обърнали внимание, че той, както и другият водач, изглеждали притеснени.

Автомобилът е селектиран по  метода „анализ на риска” за щателна митническа проверка, при която в долапите от двете страни по хода на ремаркето, зад стекове с вода, са открити пет пакета с предмети с античен вид. Открити са метален нагръдник, каменна статуя на лъв, метални фигурки и фрагменти, отливка на метален крак, вероятно от статуя. Предметите са иззети, предстои да бъде направена комплексна археологическа оценъчна експертиза. По случая е образувано досъдебно производство от разследващ граничен полицай от ГПУ Видин под надзора на окръжната прокуратура.

Установеният от компетентните органи товар е под специален режим на деклариране, разрешение и износ. Опитът за изнасяне през границата на страната на културни ценности бил извършен без съответно разрешение по закона за културното наследство. Деянието е престъпно и има изключително висока степен на обществена опасност. В Наказателния кодекс за него е предвидено наказание от три до десет години „лишаване от свобода“ и глоба в размер от пет хиляди до петдесет хиляди лева.

В качеството на обвиняем по случая е привлечен 47-годишен турски гражданин. Мъжът е задържан за срок до 72 часа с постановление на прокурора от Окръжна прокуратура – Видин. Към настоящия момент е известно, че за пренасянето на антиките обвиняемият следвало да получи определено възнаграждение. Изготвено е искане за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо чужденеца, който няма адресна регистрация на територията на България.

Разследването продължава под надзора на прокуратурата.

 

24 юни 2020

Директорът на ГД “Гранична полиция“ проведе работна среща с представител на румънските гранични власти

Главен комисар Светлан Кичиков проведе работна среща с директора на граничния пункт при Гюргево кестор Йонел Търсъноагъ. В срещата участваха още директорът на РДГП-Русе старши комисар Димитър Чорбаджиев и областният управител на Видин Момчил Станков. Впечатленията за големите опашки и изчакването на  румънска територия се дължи на накъсването на колоната – в населените места няма наредени автомобили, за да се избегне образуването на тапи в градовете и селата в посока ГКПП Видин, стана ясно след срещата. Освен това голяма част от чакащите шофьори включват в престоя си на границата и задължителната им почивка от 9 часа.

Трафикът през граничния пункт се осъществява с характерната за летните месеци висока интензивност. Броят на преминаващите товарни автомобили достига 2000 на денонощие. Около 15 минути отнема проверката на един товарен автомобил, този времеви интервал включва и другите контролни органи, освен проверката на граничната полиция. Миналата година са увеличени трасетата – вече са 6 на изход и 5 на вход, работи се на максимален капацитет. Директорът на ГДГП главен комисар Светлан Кичиков отбеляза още, че през  пункта близо 150 товарни автомобили повече на ден преминават в сравнение със същия период на миналата година.

Няма забавяне на пункта след въвеждането на допълнителните проверки на шофьорите за неплатени глоби, уточни още главен комисар Кичиков.

 

 

 

22 юни 2020

Гранични полицаи и митничари откриха метамфетамин, укрит в акумулатор

На ГКПП Дунав мост - Видин служители на ГД „Гранична полиция“ съвместно с митническите служители на ГД „Митническо разузнаване и разследване” задържаха около един килограм метамфетамин.

На 16.06.2020 г., към 9 часа, в района на граничния пункт пристига лек автомобил марка "Мерцедес" с българска регистрация. Автомобилът, управляван от български гражданин, пътуващ за Холандия, е селектиран по метода „анализ на риска” за щателна митническа проверка. След оглед  на акумулатора, намиращ се в багажника, миническите служители установяват, че в него е укрит полиетиленов плик, съдържащ бяло кристалообразно вещество с бруто тегло 1.030 кг. При направеният полеви наркотест веществото  реагира на метамфетамин. 

По случая е образувано досъдебно производство от разследващ полицай от ГПУ Видин под надзора на Окръжната прокуратура.

17 юни 2020

На ГКПП-Калотина работи системата АНД на Пътна полиция

На граничния контролно-пропускателен пункт Калотина работи системата Административно-наказателна дейност на Пътна полиция. Създадената организация бе демонстрирана днес от комисар Светослав Костадинов, директор на РДГП-Драгоман, ст. инспектор Светослав Шарлаганджиев, зам.-началник на ГКПП-Калотина и инспектор Иво Писанов от отдел „Пътна полиция“, ГДНП. На водачите и пътниците, които преминават през границата, се правят проверки за невръчени електронни фишове и неплатени задължения по закона за движение по пътищата. „ Ако се установи, че имат, се прави детайлна справка. При наличие на невръчени документи, те се връчват, а ако имат неплатени задължения, се изисква плащането им“, заяви инспектор Иво Писанов от отдел „Пътна полиция“, ГДНП. Той разясни, че не се ограничават правата на гражданите за свободно движение и те не се връщат, но припомни, че според закона, ако водач има неплатени задължения, той няма право да управлява моторно превозно средство.

За улеснение на пункта са монтирани ПОС-терминали, където веднага могат да бъдат платени дължимите суми. Скоро подобни проверки ще се правят на още 8 гранични пункта.

За времето на работата на системата на ГКПП-Калотина от 2 юни до 9 юни на водачи и пътници са връчени  1 928 невръчени електронни фиша на обща стойност 363 710 лева. Чрез монтираните на място ПОС-терминали са постъпили 12 185 лева, обобщи ст. инспектор Шарлаганджиев.

10 юни 2020

Министър Маринов инспектира създадената организация на работа на ГКПП-Кулата

Вътрешният министър бе на място, за да инспектира предприетите мерки и организация на работа на ГКПП-Кулата преди очаквания интензивен трафик през пункта в следващите месеци.  Заедно с него бяха главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов, началникът на политическия  кабинет на вътрешния министър Михаил Златанов, директорът на дирекция "Вътрешна сигурност" старши комисар Стефчо Банков, директорът на ГДГП гл. комисар Светлан Кичиков, директорът на РДГП-Смолян ком. Стоян Мандаджиев и директорът на ОДМВР-Благоевград ст. комисар Дойчин Дойчинов.

На този етап, заради въведените гранични рестрикции, ГКПП-Кулата е вторият по натовареност граничен пункт след ГКПП Дунав мост-Видин. Към момента на денонощие на вход и изход  преминават към 2 400 тежкотоварни и около 700 леки автомобила. Същевременно се очаква и засилен трафик през пункта заради предстоящия летен туристически сезон.

Министър Маринов инспектира хода на реконструкцията на ГКПП-Кулата и обсъди с ръководството на граничния пункт детайли, които биха облекчили трафика и пътуващите - увеличаване на трасетата,  продължаване на добрата практика от миналата година чрез мобилни устройства да се проверяват  личните документи на пътуващите в автобуси,  организация на граничните екипи.

На място бе обсъдена и възможността в кратки срокове да заработи изнесен терминал за проверка на неплатени санкции по фишове и наказателни постановления за нарушения на ЗДвП. Такъв вече е инсталиран пилотно на ГКПП-Калотина и от 3 юни до момента са  засечени 1722 неплатени фиша на стойност ‪205 290 лв.

На граничния пункт "Кулата" работят и съвместни екипи за противодействие на контрабандата, в които  са включени служители на ГДГП, Агенция „Митници“ и на НАП.


08 юни 2020

Временно се забранява влизането на територията на Република България на граждани на трети страни

Здравният министър издаде Заповед № РД-01-314/04.06.2020 г., с която регламентира влизането в Р България, считано от 1 юни, транзитното преминаване през територията на страната, както и поставянето под карантина.

С тази заповед временно се забранява влизането на територията на Република България на граждани на трети страни. Забраната не се отнася за гражданите на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, Република Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, членовете на семействата на български граждани, лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България и членовете на техните семейства.

Забраната не обхваща също медицински специалисти, медицински научни работници, социални работници, и техните ръководители, когато целта на пътуването е с свързана упражняваната от тях професия; работници, които участват в доставките на лекарствени продукти, медицински изделия и лични предпазни средства, медицинска апаратура, включително при инсталирането и поддръжката ѝ; транспортен персонал, ангажиран с международен превоз на пътници и товари, екипажи на въздухоплавателни средства, извършващи търговски въздушен превоз, и друг транспортен персонал при необходимост, включително екипажи на плавателни съдове и лицата, ангажирани с поддръжката на плавателните съдове; чуждестранни официални длъжностни лица (държавни ръководители, членове на правителства и др.) и членовете на техните делегации, както и дипломати, служители на международни организации, военнослужещи, служители на службите за сигурност и обществения ред и хуманитарни работници при изпълнение на техните задължения; лица, пътуващи по хуманитарни причини; представители на търговско-икономическите и инвестиционни дейности и лица, имащи пряко отношение към: изграждане, поддържане, експлоатация и осигуряване на безопасността на стратегическата и критичната инфраструктура на Република България, изпълнение на проекти, сертифицирани по Закона за насърчаване на инвестициите, анализи по проекти на потенциални инвеститори и други дейности от значение за икономиката на страната, удостоверено с писмо от министъра на икономиката или друг министър, отговарящ за съответната дейност,  както и лица, ангажирани в корабостроенето и кораборемонта; сезонни земеделски работници и работници; погранични работници.

Всички лица, които влизат в България от Кралство Швеция, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, Кралство Белгия, Република Ирландия, Република Португалия, Кралство Испания, Република Малта и Италия, както и от трети страни в изброените изключения, без Република Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора,  се поставят под карантина за срок от 14 дни в дома или в друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава, с предписание, издадено от директора на съответната регионална здравна инспекция към министерството на здравеопазването.

Пълният текст на заповедта:

http://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/06/04/zapoved__rd-01-314-04062020_g.pdf

 

 

05 юни 2020