МВР

ГД "Гранична полиция"

 

Новини

Гл. комисар Ивайло Иванов: МВР високо оценява сътрудничеството с Департамента по енергетика на САЩ

Джъстин Фрийдмън: Тази програма е малък, но много важен компонент в нашето стратегическо дългосрочно партньорство

Граничната сигурност е постоянен приоритет за българското правителство, особено в контекста на съвременните предизвикателства, изтъкна главният секретар на МВР на отбелязването на десетата годишнина от изпълнението в България на Програмата „Втора линия на защита“ на Департамента по енергетика на САЩ. През последните години в управлението на границите бяха вложени значителни усилия и ресурс и беше натрупан ценен опит. Географското положение на Република България я прави уязвима от гледна точка на опити за използването на територията на страната като транзитна зона за осъществяване на доставки, свързани с радиоактивни вещества и материали. Всички сме наясно с мащабните последици, до които може да доведе евентуалната им употреба за осъществяване на терористични атаки – голям брой пострадали, поражения върху околната среда, материални щети. Затова в МВР високо оценяваме сътрудничеството с Департамента по енергетика на САЩ, благодарение на което на Главна дирекция „Гранична полиция“ е предоставена техническа помощ на стойност над 50 милиона щатски долара, заяви главен комисар Ивайло Иванов.

Преди по-малко от 24 часа премиерът  Борисов  и президентът  на САЩ Доналд Тръмп обсъждаха възможностите за разширяване на сътрудничеството между двете страни, каза Джъстин Фрийдмън – временно изпълняващ длъжността посланик на посолството на САЩ в София. Но благодарение на усилията и на работата на присъстващите в залата ние вече имаме много високо ниво на сътрудничество. Само миналата година това оборудване е използвано успешно от Гранична  полиция за предотвратяване на над 28 случая на възможна контрабанда на ядрени и радиоактивни  материали. Тази програма е един малък, но много важен компонент в нашето стратегическо дългосрочно партньорство. Защото то гарантира, че и двете държави са по-силни и по-сигурни, изтъкна г-н Фрийдмън.

Беше припомнен случаят от 27 август 2013 година на ГКПП Пристанище Бургас, когато на вход в пристанището в товарен автомобил е открит и идентифициран източник на йонизиращо лъчение, чиято мощност е  близо 2500 пъти над фоновите за региона стойности. Това е ситуация, която благодарение на бързата и адекватна намеса на служители от Регионална дирекция „Гранична полиция“ - Бургас не се е превърна в авария със сериозни последствия. С предотвратяването на инцидент в зоната на пристанище Бургас бяха избегнати вероятни щети, възлизащи на стойности от десетки милиона левове.

Кевин Рошдих – мениджър за България на Програмата „Втора линия на защита“ представи новите 6 уреда за откриване на радиоактивни изотопи, които получава ГД "Гранична полиция".

На церемонията присъстваха главен комисар Светлан Кичиков – директор на ГДГП, главен комисар Николай Николов – директор на ГДПБЗН, директорът на РДГП Елхово комисар Деян Моллов, на РДГП Аерогари комисар Тодор Зимбилев, на РДГП Бургас комисар Антон Мирков, комисар Г. Гайков – командир на СОБТ.

Служители от Главна дирекция „Гранична полиция“  демонстрираха възможностите на част от оборудването. Изградената Национална комуникационна система за радиационен контрол дава възможност в Националния координационен център на Гранична полиция в реално време да постъпват данни от стационарните детекторни системи, инсталирани на българските гранични пунктове.

 

 

26 ное 2019

ПОКАНА

На 26 ноември 2019 г. ще бъде отбелязана десетата годишнина от стартирането в България на Програмата „Втора линия на защита“ на Департамента по енергетика на САЩ.

Меморандумът за разбирателство между МВР и Департамента по енергетика за сътрудничество в предотвратяването на незаконния трафик на ядрени и други радиоактивни материали е подписан във Вашингтон и ратифициран със закон, приет от 40-то Народно събрание на Република България. От 2009 г. започва изпълнението на дейностите по Меморандума, като досега на Главна дирекция „Гранична полиция“ е предоставено специализирано оборудване, включващо 146 радиационни портални монитори, стационарно разположени на граничните пунктове, 8  мобилни детекторни системи, 12 преносими детекторни системи тип “раница” и над 400 ръчно преносими прибори.

Уважаеми колеги,

Каним Ваш екип утре от в сградата на Дирекция „Жандармерия“ на ул. „Патриарх Герман“ 5. Събитието започва в 15 часа.

 

 

25 ное 2019

Отбелязаха 100 години от създаването на ГКПП Калотина

Настоящи и бивши гранични служители отбелязаха 100-годишния юбилей на ГКПП Калотина в обща церемония с колегите им от Агенция «Митници» на пункта. Гости на церемонията бяха директорът на ГД „Гранична полиция“ Светлан Кичиков, директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов, посланикът на Република България в Република Сърбия Радко Влайков, председателят на парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата Емил Димитров, ръководителите на прокуратурата в Сливница и Костинброд, представители на местната власт. 

Главен комисар Светлан Кичиков,  поздрави служителите за техния професионализъм и им пожела да работят все така добре съвместно за реда и законността на втория по големина български граничен пункт.

Директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов изтъкна, че добрата работа на митническите и граничните служители на пункта се дължи както на уменията им, така и на доброто партньорство между тях.

Българският посланик в Сърбия Радко Влайков подчерта, че през целия този период от сто години служителите на границата са изпълнявали съвестно своите функции и задачи, макар и те да са били различни през различните исторически периоди.

По време на честването плакети получиха ръководители на граничния пукт и митническото учреждение от последните 35 години.


Граничният пункт Калотина е създаден през 1919 г. Тогава контролно-пропускателната служба се е изпълнявала от драгоманската  митница. Пътникопотокът е бил слаб и ограничен.

В момента ГКПП Калотина е най-големият пункт на българо-сръбската граница и е вторият по големина в Република България, разположен на изключително важно стратегическо място на пътя, свързващ Европа със страните от Близкия Изток.

През годините движението постепенно се е увеличавало и нуждата от създаване на по-надежден контрол и проверка на чужденците е наложило да бъдат изграждани по-усъвършенствани сгради.

През 1956 г. ГКПП Калотина става самостоятелно поделение на Гранични войски. За  осъществяване на по-добър контрол  на  значително увеличинения брой МПС и лица, се е наложило през 70 – те години на миналия век да бъде  изградена изцяло нова сграда с прилежащи към нея конструкции.

Към момента ГКПП Калотина е изграден съгласно изискванията на Шенгенския граничен кодекс за извършване на гранични проверки. Пунктът е разделен с охранително съоръжение на зона за влизане и зона за излизане от страната и прилежаща жп гара Калотина-Запад с общо  26 автоматизирани работни места на Гранична полиция.

През последние 6 десетилетия броят преминалите лица и МПС през ГКПП Калотина се е увеличил   многократно.  От началото на 2019 г. до момента са преминали през ГКПП Калотина около 5 000 000 лица и около 1 700 000 МПС.

ГКПП Калотина има и своите резултати по отношение на нелегалната миграция, противозаконно отнетите МПС-та и контрабандата при отлично взаимодействие със служителите от Агенция «Митници».

От началото на 2017 г. до настоящия момент на ГКПП Калотина са установени 170 лица, направили опит за незаконно преминаване на държавната граница и представили за проверка преотстъпени, подправени и неистински документи. За същия период са установени 86 лица, укрити в МПС, влак и опитващи се да заобиколят граничната проверка. Задържани са 102 автомобила с подправени VIN номера, типови стикери и документи за регистрация.

 

15 ное 2019

Фронтекс набира гранични служители

Европейската агенция за гранична и брегова охрана стартира кампания за набиране на първите наднационални европейски гранични сили. За първи път Фронтекс ще има собствен униформен състав/постоянен корпус/, работещ под знамето на Европейския съюз.

Агенцията търси своите нови служители сред представители на националните гранични служби, полицията, военните или други правоприлагащи структури, които да се присъединят към първите наднационални европейски гранични сили.

Постоянният корпус ще изпълнява различни задачи, свързани с граничния контрол и управлението на миграцията в помощ на страните-членки на ЕС. Това включва проверка на самоличност и документи, гранично наблюдение  и връщане на хора, които незаконно пребивават в Европейския съюз.

По този начин Фронтекс ще може да подпомага държавите-членки на ЕС при предизвикателства на техните граници със собствен състав и оборудване . Граничните служители на агенцията, заедно с националните офицери от европейските страни, ще работят главно на външните граници на ЕС.

Първата кампания е за набиране на над 700 гранични служители на Фронтекс. Кандидатите ще могат да кандидатстват до 16 декември 2019 г.

Преди граничните служители на агенцията да започнат своята работа, всеки ще трябва да завърши шест месеца обучение и да премине тестове, за да гарантира, че притежава необходимите умения за съвместна работа на външните граници, в съответствие с приложимото законодателство на ЕС и етичните стандарти.

Първите гранични служители ще бъдат готови да поемат новите си задачи през януари 2021 г.

 

Повече подробности може да откриете на интернет страницата на Европейската агенция за гранична и брегова охрана:

https://frontex.europa.eu/about-frontex/careers/frontex-border-guard-recruitment/

 

 

 

08 ное 2019

Гранични полицаи от РДГП – Смолян задържаха трима каналджии и 9 незаконни имигранти

Вчера в дежурната част на ГПУ-Ивайловград е получена информация за забелязана група лица близо до българо-гръцката граница. В резултат на оперативно-издирвателни мероприятия, в района на Колибар чешма в землището на Ивайловград граничен полицейки наряд спира за проверка лек автомобил „Пежо“, управляван от 20-годишен от Хасково. Граничните полицаи установяват, че водачът е без свидетелство за управление на автомобил. Той заявил, че е нает от двама мъже да прекара чужденци към вътрешността на страната. 20-годишният мъж е задържан, а малко по-късно са задържани и другите двама, съпричастни към случая. Те са на 32 и 24 години, също от Хасково и са установени от служители от ГПУ-Крумовград в лек автомобил „Ситроен“.

Скоро след това граничните полицаи откриват и нелегалните мигранти – 9 мъже без документи за самоличност. Шестима са заявили, че са от Ирак, трима – от Иран.

Каналджиите и незаконните мигранти са задържани в ГПУ-Ивайловград, уведомена е районната прокуратура. Срещу тримата от Хасково е образувано досъдебно произвадство за каналджийство, а срещу чужденците – бързи производства за нелегално преминаване на границата. Работата по случая продължава.

03 окт 2019

Българските и турските гранични и митнически власти се договориха за ускоряване на обработката на товарни автомобили

Да се предприемат мерки както от българска, така и от турска страна за максимално увеличаване на пропускателната възможност на граничните пунктове  Капитан Андреево - Капъкуле и  Лесово - Хамзабейли, без да се отстъпва от нивото на граничен и митнически контрол – за това се договориха днес, 26.09.2019 г., на съвместна среща на турския пункт  Капъкуле  българските и турските гранични и митнически власти.  Срещата бе по повод изключително интензивния трафик и струпването на товарни автомобили през последната седмица. От българска страна участваха  главен комисар Светлан Кичиков - директор на ГД „Гранична полиция“,  Георги Костов - директор на Агенция „Митници“, Марин Иванов - началник на ГПУ-Свиленград, Емил Гочев - началник на ГКПП Капитан Андреево, Бойка Гашева - директор на ТД  Южна морска и Тихомир Георгиев, зам.-директор на ТД Южна морска на Агенция „Митници“, а от турска страна - Яшар Оджак - директор на Регионална дирекция на митници и търговия за регион Тракия и Халил Гюземер - директор на лекия и тежкия трафик на граничен пункт Капъкуле.

Конструктивно и делово граничните и митнически власти на двете държави обсъдиха в детайли обективните обстоятелства и спецификите, които водят до образуването на колони от камиони пред пунктовете. Те набелязаха спешни мерки, като от двете страни бе поет ангажимент обработката да се извършва на максимални обороти.

Повишаване двойно на товарния трафик през настоящата година спрямо 2015 г. и 20% повишение спрямо 2018 г. отчете директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов, който подчерта, че вече са постигнати договореностите, приети при предишни двустранни срещи.

Между българските и турските гранични власти има добра координация, подчерта по време на срещата главен комисар Светлан Кичиков.

Българската и турската страна се обединиха около становището, че на база на договорките при проведената среща ще бъдат положени максимални усилия от всички контролни органи от двете страни на границата, които ще доведат до преодоляване на създалата се обстановка.

26 сеп 2019