МВР

ГД "Гранична полиция"

 

Новини

В ГПУ-Ново село са образувани 7 бързи производства за незаконно преминаване на държавната граница и каналджийска дейност

На 29.03.2021г. граничните полицаи от ГПУ-Ново село задържаха в землището на село Вълче поле, общ. Любимец, седем незаконни имигранти, мъже. Установено е, че са сирийски граждани. В Истанбул те платили по 2000 евро на сирийски каналджия, за да организира нелегалното им превеждане до България.

Един от групата – на 25 години, е техен водач. Той е с отказан статут на бежанец у нас. Каналджията превел групата с лодка през река Марица от Турция в Гърция, а след това чужденците влезли пеша в България. Те трябвало да стигнат до Харманли и водачът да получи по 400 евро за всеки един от тях. 

Срещу каналджията в ГПУ- Ново село е образувано бързо производство по чл. 280 от НК, а срещу останалите незаконни имигранти – бързи производства по чл. 279 от НК.

Служители от РД „Гранична полиция“ – Смолян са задържали и мъж със статут на постоянно пребиваващ у нас, за който се проверяват  данни, че е съпричастен към канала за трафик на незаконни мигранти.

Работата по случая продължава под надзора на прокуратурата.

 

 


30 мар 2021

Гранични полицаи от РДГП - Смолян задържаха двама мъже, прекарвали нелегални имигранти

На 25 март 2021 г. около 4 часа близо до село Падало служители на Гранично полицейско управление – Крумовград спрели за проверка два леки автомобила – „Ауди“ и „Фолксваген“, управлявани от двама мъже – на  28 и 21 години. В хода на предприетата проверка е установено, че в колите пътували 13 чужденци -  мъже, на възраст от 18 до 31 г., без документи за самоличност. Граничните полицаи установили, че 12 от тях са граждани на Ирак и един - на Афганистан. Част от чужденците пътували в багажниците на автомобилите.

Двамата водачи са задържани за срок от 24 часа по Закона за МВР, а чуждите граждани са настанени в миграционен център. Установено е, че имигрантите са преминали в страната ни през зелената граница с Гърция, до близко населено място ги чакали двата автомобила.  Задачата на двамата шофьори била да ги откарат до населено място в Старозагорска област, а оттам чуждите граждани да стигнат до граница на изход от страната. Крайната им цел била държава в Западна Европа.

Под надзора на Районна прокуратура-Кърджали – ТО-Крумовград са извършени процесуално-следствени действия – разпити на свидетели, изземване на веществени доказателства. Двамата българи са привлечени като обвиняеми за това, че в съучастие, с цел да набавят за себе си имотна облага, противозаконно са подпомагали чужденци да преминат през територията на страната в нарушение на закона, като деянието е извършено чрез използване на моторни превозни средства и по отношение на повече от едно лице – престъпление по чл. 281, ал. 2, т. 1 и т. 5, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2 от Наказателния кодекс. Разследването по случая продължава под наблюдението на прокуратурата.

 

 


26 мар 2021

Служители на ГД „Гранична полиция“ неутрализираха организирана престъпна група за незаконно разпространение на тютюн за пушене

Първоначалната работа по случая започва през 2018 г. в Гранично полицейско управление – Гоце Делчев. На 16 и 17 март 2021 г. е проведена специализирана операция на Главна дирекция „Гранична полиция“ със съдействието на служители от областните дирекции на МВР в Стара Загора и Русе, под ръководството на Специализирана прокуратура. Операцията за пресичане на дейността на престъпната група е осъществена на територията на областите Русе, Благоевград и Стара Загора.

В хода на действията по разследването в стопанска сграда край казанлъшкото село Овощник е открит производствен цех на групата, оборудван с машини за нарязване на тютюн и инсталация за обработка, захранвани с ток от бензинов агрегат.

Разследващите полицаи намерили и иззели над 770 кг нарязан тютюн, подготвен за разпространение в чували от по 10 кг, 100 кг тютюн на листа, както и 720 къса цигари. Повече от 600 кг от нелегалната продукция е била натоварена в пикап, задържан непосредствено след като тръгва за доставки на клиенти от Русе, Вълчи дол и Добрич.

Дължимият на хазната акциз на задържаната продукция е в размер на над 117 300 лв. Събраните доказателства сочат, че от края на 2018 г., когато групата била сформирана, тя е обработвала и разпространявала около 4 тона нарязан тютюн месечно.

При претърсвания на 25 адреса в различни селища на страната са иззети 4 автомобила, ползвани от участници в групата, лаптопи, таблет, мобилни телефони, пари, сим-карти, ловна пушка с 38 патрона. Разпитани са десетки свидетели.

На 16 март 2021 г. вечерта в района на Казанлък са задържани 4 лица. Те са привлечени от Специализираната прокуратура към наказателна отговорност за участие в организирана престъпна група за незаконно производство, държане и разпространение в страната на акцизни стоки без бандерол - нарязан тютюн.

При първоначалните разпити ръководителят на престъпната група и двама от участниците признали вината си и са дали обяснения.

Специализираната прокуратура е внесла в Специализирания наказателен съд искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ за трима от обвинените. Четвъртият привлечен към наказателна отговорност е с взета от наблюдаващия прокурор мярка „гаранция в пари“.20 мар 2021

Гранични полицаи задържаха криминално проявен мъж, превозващ незаконни имигранти

Граничен полицейски наряд от ГПУ-Ново село установил вчера в землището на село Генералово, общ. Свиленград, лекотоварен автомобил „Мерцедес“, управляван от 55 годишен мъж от Хасково. В товарното помещение на автомобила граничните полицаи открили 12 чужди граждани от Сирия и Ирак - 5 мъже, 4 жени и три деца. В резултат на проведените незабавни оперативно – издирвателни действия под надзора на Районна прокуратура – Хасково е задържан водачът на камиона, който трябвало да транспортира чуждите гражданите до Свиленград и впоследствие до София. Шофьорът е с множество криминалистически и съдебни регистрации. Спрямо него е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.281, ал.1 във вр.чл.18 от НК по описа на ГПУ – Ново село. В хода на разследването станало ясно, че за да стигнат до столицата, чужденците платили между 2000 и 4000 евро на каналджия. Те пресекли  границата в района на граничен репер на река Марица, в землището на село Генералово.

Чуждите граждани са настанени в миграционен център. Товарният автомобил е иззет, а водачът му е задържан с прокурорско постановление за срок до 72 часа.  Работата по случая продължава.

 


07 мар 2021

Задържан е чужд гражданин, чието поведение на борда на самолет е наложило аварийно кацане

Към 16 часа вчера в Регионална дирекция „Гранична полиция“ - Аерогари е получен сигнал за необходимост от извънредно кацане на полет. Уточнено е, че на борда има буйстващ пасажер, който застрашава гражданското въздухоплаване. Това съобщи началникът на Гранично полицейско управление - София комисар Теодор Чешмеджиев и допълни, че самолетът е кацнал на наша територия около 17 часа. Мъжът, индийски гражданин, е отведен в помещение за задържане на граничния пункт и задържан за срок до 24 часа. За случая са уведомени посолството на Индия и Софийската градска прокуратура. В момента продължават процесуалните действия.

Градският прокурор и административен ръководител на СГП Илияна Кирилова посочи, че до настоящия момент в хода на работата по случая са разпитани свидетели, а задържаният е привлечен като обвиняем. На чуждия гражданин са осигурени преводач, служебен защитник, както и присъствието на представител на посолството на Република Индия в България. Срокът за задържане е удължен до 72 часа, делото е подсъдно на Националната следствена служба – обясни още прокурор Кирилова

Предстои изготвяне на европейска заповед за разследване, повдигнатото обвинение е по чл. 341а, ал. 3 от НК - съобщи Ивайло Ангелов от Националната следствена служба. Според информацията, събрана до момента, пасажерът е демонстрирал агресивно поведение още от началото на полета - създавал проблеми на други пътници, на екипажа, блъскал е по вратите на пилотската кабина, ударил е един от стюардите. Предстои назначаване на съдебно-психиатрична експертиза. Очакват се и резултатите от направените на задържания тестове за употреба на алкохол и наркотици.

При инцидента няма сериозно пострадали хора. Полетът е продължил нормално след извеждането на буйстващия мъж от самолета и задържането му.


06 мар 2021

Влизането в България на гражданите, за които е задължително представянето на PSR тест, ще се осъществява през определени гранични пунктове

Редът и условията за влизане, транзитно преминаване и престой в Република България се извършват съгласно Заповед № РД-01-105/16.02.2021 г. на министъра на здравеопазването,  във връзка с Решение № 72 на МС от 26 януари 2021 г. за удължаване срока на обявената извънредната епидемична обстановка.

До 30 април 2021 г. всички лица, на които е разрешено влизането, се допускат на територията на Република България след предоставяне на документ, показващ отрицателен резултат на PSR тест за Covid-19, направен до 72 часа преди пристигането в страната.
Документът трябва да съдържа имената на лицето, съгласно документа за самоличност, с който пътува, данни за лабораторията, извършила изследването (наименование, адрес или други данни за контакт), дата, на която е извършено изследването, изписани на латиница метод (PCR) и отрицателен резултат (Negative).

Изключение от изискването се допуска по отношение на водачите на автобуси, извършващи международен превоз на пътници; водачите на товарни автомобили, които извършват или приключват международен превоз на товари и стоки при влизане на територията на Република България; членовете на екипажите на плавателни съдове; членовете на екипажа на въздухоплавателно средство, което извършва полети от и до летища за обществено ползване на територията на Република България и лицата, ангажирани с техническо обслужване на въздухоплавателни средства; пограничните работници и лицата, които преминават транзитно през територията на Република България.

Изключение ще се допуска и за ученици и студенти, които живеят в Република Гърция, Република Турция, Република Сърбия, Република Северна Македония и Румъния и пътуват всекидневно или най-малко веднъж седмично до Република България с цел обучение, както и ученици и студенти, които живеят в Република България и пътуват всекидневно или най-малко веднъж седмично до посочените 5 съседни страни с цел обучение.

Влизането на гражданите, за които е задължително представяне на PSR тест, ще се осъществява през следните гранични контролно-пропускателни пунктове: ГКПП „Аерогара Бургас“; ГКПП „Аерогара Варна“; ГКПП „Аерогара Пловдив“; ГКПП „Аерогара София“ (Терминал 1 и Терминал 2); ГКПП „Пристанище Бургас“; ГКПП „Пристанище Варна“; ГКПП „Видин“; ГКПП „Оряхово“; ГКПП „Сомовит-Никопол“; ГКПП „Русе“; ГКПП „Дуранкулак“; ГКПП „Връшка чука“; ГКПП „Калотина“; ГКПП „Гюешево“; ГКПП „Кулата; ГКПП „Илинден“; ГКПП „Маказа“; ГКПП „Капитан Петко войвода“; ГКПП „Капитан Андреево“; ГКПП „Лесово“; ГКПП „Малко Търново“.

Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България и членовете на техните семейства, които не представят документ, показващ отрицателен резултат от направен до 72 часа преди влизането в страната PSR тест за Covid-19, се поставят под карантина за срок от 10 дни в дома или в друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава.
Директорът на съответната РЗИ може да отмени издаденото предписание за поставяне под карантина при представяне на документ, показващ отрицателен резултат на PCR тест за наличие на Covid-19, проведен до 24 часа от влизането в страната.

Цялата заповед можете да видите тук:

https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2021/02/16/zabrana_vlizane_bg_15_02_2021.pdf


За пътуващите към Германия:
 Информирайте се на този линк 
https://www.rki.de/covid-19-risikogebiete  дали попадате във високорискова зона и спазвайте следните правила: http://publicmvr.mvr.bg/gdgp
 

 


17 фев 2021