МВР

ГД "Гранична полиция"

 

Новини

Още 18 килограма кокаин откриха гранични полицаи от ГПУ-Каварна

На 16 април към 15 часа гранични полицаи от ГПУ-Каварна извършват обход на морския бряг в района на местността Болата. От високата част на ската те забелязват близо до брега пакет със завързана за него спасителна жилетка. Пакетът е сходен на откритите на 9 април чували с кокаин. Организирани са допълнителни мероприятия за изтегляне на забелязания от граничните полицаи пакет. В 17.20 часа на плажа Болата е изваден плътен полиетиленов чувал със завързана около него със скоч и въже спасителна жилетка.

Извършен е оглед на местопроизшествието от разследващ полицай от РДГП Бургас.

В чувала са установени 16 пакета с прахообразно вещество, което при полевия наркотест е реагирало на кокаин. Общото тегло на наркотика, измерено в ГПУ – Каварна, е 17.923 кг. Уведомена е Окръжната прокуратура в Добрич. По случая в ГПУ-Каварна е образувано досъдебно производство. Работата по случая продължава под ръководството на прокуратурата.


17 апр 2019

На ГКПП - Видин гранични полицаи задържаха мъж с над 13 кг метаамфетамин

13,665 кг метаамфетамин задържаха гранични и митически служители на ГКПП Видин - Дунав мост 2 на 12 април 2019 г. Наркотичното вещество е  открито след сканиране с рентген в специално изграден тайник, разположен зад задната броня на лек автомобил „Пежо“ с  българска регистрация, напускащ България. След демонтаж на бронята митическите служители извадили от тайника 14 пакета, обвити в бежово тиксо и съдържащи 13,665 кг бяло прахообразно вещество, което при полеви наркотест е реагирало на метаамфетамин. Водачът на автомобила признал, че сам изградил тайника и сложил в него наркотика. Той е задържан в ГПУ-Видин, образувано е досъдебно производство.

По искане на Окръжна прокуратура – Видин съдът е определил мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо шофьора, обвинен по чл. 242, ал. 2 и по чл. 354а, ал. 1 от Наказателния кодекс.


17 апр 2019

Главна дирекция „Гранична полиция“ задържа рекордно количество кокаин

Над 169 кг от наркотика са открити в морето, леководолази от граничен полицейски кораб продължават претърсването на района

След получена информация от румънските власти, служители на ГД „Гранична полиция“ предприемат допълнителни мерки за наблюдение на черноморската граница.

На 09.04.2019 г. към 16 часа граничен полицейски наряд от ГПУ- Каварна забелязал в морето, близо до брега в района на фара на Шабла, спасителни жилетки. Граничните полицаи установили, че спасителните жилетки са обвити около 6 плътни полиетиленови чувала, завързани с въжета. Чувалите са извадени на брега, а в тях са открити общо 150 пакета.

Извършен е полеви наркотест на намереното в пакетите вещество, което реагирало на кокаин. Общото му количество е 169.028 кг.

На мястото е изпратен граничен полицейски кораб за обследване на района и извършване на допълнителни проверки на плавателни съдове в морето. На ГКПП - Балчик и ГКПП - Варна са проверени всички риболовни кораби, завръщащи се на брега.

По случая е уведомена окръжната прокуратура в Добрич. Образувано е досъдебно производство по описа на ГПУ Каварна.

Продължава претърсването на района от граничен полицейски кораб, водолази и хеликоптер на ГДГП.

 

10 апр 2019

Министър Младен Маринов и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов инспектираха ГКПП-Кулата

Поводът за инспекцията са последните ситуации в Гърция и Турция, а целта ни е да предприемем съответните  мерки и да сме готови при евентуално масово насочване към нашата граница за реакция заедно с армията, посочи министър Маринов. Той припомни, че с промяна на законодателството имаме правна възможност при такива случаи да се намесва и армията. Вицепремиерът Каракачанов посочи, че маршрутът на мигрантите на този етап е бил Гърция, Македония или Албания и насочване към страни от Западна Европа, но има информация, че се е обсъждал и вариант за алтернативен маршрут през България, ако бъдат спрени на територията на Гърция. Затова сме длъжни да предприемем превантивни мерки, за да не допуснем масово навлизане на територията на страната ни. Българското правителство не е приемало и няма да приема политика на разселване на нелегални мигранти било от Западна Европа, било от съседни страни, заяви категорично той и допълни, че и ГД „Гранична полиция“, и Министерството на отбраната са взели всички необходими мерки да предотвратят недопускане на подобна евентуална ситуация.

На българо-турската граница имаме изградено възпрепятстващо  съоръжение със съответните сензори и техническо обезпечение, има и осигурено допълнително присъствие. По–сериозен ресурс сме струпали на гръцката граница – усилени наряди, включително и  жандармерия, тъй като ако ескалира процесът, тук няма преградно съоръжение, уточни министър Младен Маринов. Той подчерта и ролята на изградените съвместни контактни центрове, които работят в реално време и са модел за бърз обмен и бърза реакция. Министърът припомни, че България промени законодателството си и благодарение на това вече е възможно да преследваме освен каналджиите и тези, които оказват логистична помощ на нелегалните мигранти. Бързата реакция на правителството и на Народното събрание, приемайки тези промени, даде сигнал навън за добре пазените ни граници и пренасочи потоците към други държави.


09 апр 2019

Гранични полицаи задържаха на ГКПП Калотина 23-годишен чужденец, избягал от австрийски затвор

На ГКПП Дунав мост Русе задържаха шофьор, при опит да напусне страната след пътно-транспортно произшествие с пострадал български гражданин

Вчера на ГКПП Калотина за влизане в България с автобус пристигнал чужд гражданин, който представил за обработка австрийски паспорт. Пътникът бил с брада, но граничният полицай, извършващ паспортния контрол, установил разликата със снимката от паспорта. Мъжът е отведен за допълнителна проверка на втора линия. При опит да бъде идентифициран в системата АФИС, пътникът блъснал в земята и повредил единия от четците за пръстови отпечатъци към системата. Той е задържан. Заявил на служителите на ГКПП Калотина, че е 23-годишен турски гражданин. Казал истинското си име и признал, че ползва документите на братовчед си. Граничните полицаи от ГКПП Калотина поискали съдействие от австрийските власти. Пристигналите биометрични данни са сравнени и анализирани с тези на пътника. Установено е, че мъжът е австрийски гражданин от турски произход, избягал от австрийски затвор през август 2018 г. Властите във Виена го определят като опасен, издирват го за тежка телесна повреда, квалифициран случай на изнудване и незаконно проникване в частна собственост.

По случая в ГПУ – Калотина е образувано досъдебно производство, уведомена е районната прокуратура в Сливница. На 23 – годишния чужденец е повдигнато обвинение за повреждане на държавно имущество и опит за незаконно влизане в страната с чужд документ за самоличност. Работата по случая продължава.

 

Гранични полицаи задържаха шофьор, опитващ се да напусне страната след пътно-транспортно произшествие с пострадал български гражданин. Снощи в 20.17 ч. в РДГП Русе е получен сигнал от ОДМВР Велико Търново, че малко преди това в района на село Самоводене, на главен път Велико Търново – Русе, неустановен товарен автомобил е блъснал 47-годишен пешеходец, който е откаран в болница.  В 21.50 ч. граничен полицейски наряд в района на ГКПП Дунав мост Русе е установил в колоната изчакващи да преминат автомобили турски камион със счупен десен фар. Граничните полицаи са задържали водача – 60-годишен турски гражданин. В 4 часа тази сутрин  шофьорът е предаден на служители от ОДМВР В. Търново.

 

 

02 апр 2019

Националният събор „Граничарите на България“ се проведе в Любимец под патронажа на министъра на вътрешните работи

С възпоменателна церемония почетоха паметта на тримата граничари Асен Илиев, Стоил Косовски и Георги Стоименов

Над 400 служители от Гранични войски участваха в 6-тия Национален събор „Граничарите на България“, посветен на 141 години от обособяването на държавните граници, 73 години от създаването на Гранични войски, 21- годишнината на ГД „Гранична полиция“, 68 години от създаването на 13-ти граничен отряд.

В сeло Вълче поле те се поклониха пред паметника, изграден в чест на граничарите Асен Илиев, Стоил Косовски и Георги Стоименов. Героизмът на 13-ти Граничен отряд бе почетен пред паметния мемориал в с. Малко Градище. Церемонията приключи с тържествен концерт в НЧ “Братолюбие-1884“ в Любимец.

По покана на организатора на събитието –  община Любимец, на възпоменателното тържество присъстваха заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов, директорът на ГДГП гл.комисар Светлан Кичиков, служители на Гранична полиция, представители на МО, народни представители от региона, зам.-областният управител, кметове от съседни общини.

След официалното откриване и приветствие от кмета на Любимец Анастас Анастасов, слово произнесе и зам.-министър Стефан Балабанов. „Вие сте хора с изключително отговорната мисия да пазите и защитаване границите ни. Благодаря на всички, които днес с чест и достойнство отдадохте почит на загиналите в защита на границите ни“.

Под мотото „Нито крачка назад! Зад нас е България“ с израз на уважение и признателност, зам.-министър Балабанов раздаде почетни плакети на комисар Г. Матеров-началник на ГПУ-Ново село, на комисар Г. Гинчев – началник ГПУ-Ивайловград, на ст.инспектор В. Делчев – началник група охрана към ГПУ Ново село и гражданска награда на Стоян Хадживеличков – модератор на граничарите в България. От своя страна, кметът на Любимец удостои с плакет на града министър Младен Маринов и главен комисар Светлан Кичиков.

31 мар 2019