МВР

ГД "Гранична полиция"

 

Новини

Български гранични полицаи осуетиха опита на гръцки гражданин да прекара нелегален имигрант в багажника си

Снощи към 22 часа на съвместния пункт Кулата – Промахон пристигнал за влизане в България лек автомобил „Форд“ с гръцка регистрация. Той бил управляван от 51-годишен грък. След проверката на документа за самоличност, българският граничен полицай, работещ на входящото трасе за леки  автомобили, разпоредил на водача да слезе и да отвори багажника за извършване на физическа проверка. В този момент шофьорът потеглил с автомобила, опитвайки се да осуети проверката. Колата тръгнала към гръцкия магазин, намиращ се след ГКПП Промахон, последвана от трима български гранични полицаи. На паркинга пред магазина гъркът спрял и тръгнал към багажника на автомобила. В този момент пристигналите гранични полицаи установили, че в багажника има укрит мъж. Той бил без документи за самоличност, заявил, че е иракчанин.

Гръцкият шофьор и нелегалният имигрант са задържани и предадени на   гръцките полицейски власти.

26 фев 2019

Девет нови мобилни технически работилници за поддръжка на системата за комуникация TETRA

Автомобилите са закупени в изпълнение на проект „Подкрепа за справяне с миграционния натиск по българските външни държавни граници“, финансиран от ЕС по Механизма за спешно подпомагане на фонд „Вътрешна сигурност“.

Деветте нови автомобила са обособени като мобилни технически работилници с повишена проходимост. Те са снабдени с всички необходими инструменти и оборудване за поддръжката мрежовите елементи от TETRA системата, която е основна за комуникация на служителите на МВР в районите на външните за ЕС граници. Своевременната поддръжка, която осигурява надеждност и непрекъснатост на работата на системата, изисква бърз достъп през труднопроходими трасета до труднодостъпни райони с възможност за пренасяне на обемисти товари и модули.

Мобилните работилници ще бъдат използвани  в дейността на дирекция "Комуникационни и информационни системи", която осигурява функционирането на комуникационните и информационните системи на МВР и други държавни органи, като изгражда, поддържа и развива комуникационни системи за управлението на МВР.

От месец септември 2016 г. Министерството на вътрешните работи е ангажирано с изпълнението на проекти, финансирани от ЕК по Механизма за спешно подпомагане в област „Вътрешни работи“ на обща стойност 160 млн. евро. По  фонд „Вътрешна сигурност“ се финансират дейности, насочени към модернизиране на съществуващите комуникационни и информационни технологии, свързани с контрола на външните граници, доставка на превозни средства, осигуряване на оборудване за граничен контрол и наблюдение, наемане на допълнителен брой гранично-полицейски служители, подобряване на условията за задържане на граждани на трети държави в регионалните дирекции на Министерството на вътрешните работи.


20 фев 2019

27 760 евро в ръчния багаж и джобовете на пътник задържаха на ГКПП Аерогара София

27 760 евро задържаха гранични полицаи и митничари на Терминал 2. Валутата е открита при съвместна проверка, поискана от служители на Гранична полиция. 42-годишен мъж от Йемен с белгийски документ за пътуване на бежанец пристигнал с полет от Париж през Белград. При паспортния контрол граничният полицай поискал да му бъде направена допълнителна проверка. Тя била извършена съвместно с митничари, когато пътникът преминал през „зелен коридор“ и заявил, че не носи нищо, подлежащо на деклариране. Установено е, че в джобовете и в ръчния багаж мъжът носи голяма сума валута, предимно в банкноти от по 50 евро. Откритите общо 27 760 евро надвишават лимита от 10 000 евро, които могат да бъдат внесени, без да бъде подадена валутна декларация. Недекларираната валута е иззета, на 42-годишния мъж е съставен акт за административно нарушение.


18 фев 2019

Главен комисар Св. Кичиков: Благодаря за високата оценка, която давате на Гранична полиция

ГДГП получи дарение за охрана

Днес Н.Пр. Ирит Лилиан, посланик на Израел, връчи на представители на ръководството на МВР и ГДГП дарение за мобилната гранично - полицейска група на РДГП – Аерогари.

Всички помним атаката в Бургас, при която загубиха живота си израелски туристи и български гражданин. Това засили връзките между службите за сигурност на двете страни. Ние високо ценим факта, че вашата страна оказва съдействие на Израел в тази насока. Ще направим всичко възможно да запазим това близко сътрудничество, каза г-жа Ирит Лилиан.

Смятам, че това дарение ще бъде много полезно за Гранична полиция, отговори заместник-министър Ципов. Той подчерта, че политическото и професионалното ръководство на МВР високо оценяват дългогодишното  сътрудничество между институциите на двете страни в областта на сигурността.

Предвид доброто сътрудничество между РДГП Аерогари и израелските авиолинии, от страна на посолството на Израел в България са предприети действия за дарение на  огнестрелно оръжие и техническо оборудване на стойност 21 340 лв. Дарението съществено ще подпомогне служителите на РДГП Аерогари при изпълнение на задачите по осигуряване полетите от и до Израел и ще допринесе за повишаване тяхната сигурност. Оборудването ще бъде използвано от граничните полицаи от мобилната група в зоната на летищата в София, Варна и Бургас.

Директорът на ГДГП главен комисар Кичиков подчерта, че създаването на това звено в РДГП Аерогари е продиктувано от реалната необходимост за противодействие на тероризма. Благодарим на Вашата страна, която има богат опит в сферата на сигурността, каза той при връчване на техническото оборудване.                                                     

 

 

 

 

 

08 фев 2019

Министър Маринов: Гранична полиция гарантира суверенитета и държавността

ГДГП отбелязва своя професионален празник

С тези думи министърът на вътрешните работи се обърна към граничните полицаи на техния професионален празник. „С отговорната задача за защита на границата служителите на главната дирекция се справят много добре. Благодарение на тяхната работа българската граница, която е външна за ЕС, е една от най-сигурните. Показател за това са намалелият брой нелегални преминавания. Благодаря на всички служители на Главна дирекция „Гранична полиция“ за положените от тях неимоверните усилия, благодарение на които ние се чувстваме сигурни“, каза още министърът.

Със заповед на министър Младен Маринов с почетен знак на МВР са наградени 11 служители. С почетен знак на МВР I степен е награден старши комисар Бисер Костадинов, зам.-директор на ГДГП. С почетен знак II степен е награден старши комисар Светослав Манолов, зам.-директор на ГДГП, а с почетен знак III степен са наградени 9 служители - комисар Стоян Мандаджиев, директор на РДГП Смолян; комисар Васил Митов, директор на РДГП Кюстендил; комисар Румяна Борисова и комисар Бойко Александров – началници на отдели в ГДГП; комисар Георги Цветков, началник на ГПУ Бургас; комисар Диян Иванов, началник на ГПУ Варна; гл.инспектор Румен Пулев, началник на ГПУ Царево; ст.инспектор Димитър Желев, началник група в сектор ОИД в РДГП Бургас и ст. инспектор Евгени Димитров, началник на мобилната гранична полицейска група за бордови контрол в РДГП Бургас.

Със заповед на министър Маринов са наградени и шестима служители от сектор „Оперативно-издирвателна дейност“ на РДГП Драгоман, които разкриха високотехнологична инсталация за производство на канабис. След интензивната им оперативна работа бе проведена специализирана полицейска операция на 11 ноември. В къща в Драгоман, в която е отглеждано наркотичното растение, са задържани двама души.

14 служители на ГДГП са отличени с обявяване на благодарност и парична награда 100 лева със заповед на главния секретар Ивайло Иванов.

Със заповед на административния секретар на МВР Бойко Славчев са отличени 16 служители. Директорът на ГДГП главен комисар Светлан Кичиков е наградил с писмена похвала още 55 служители на Гранична полиция.

По повод професионалния празник на ГДГП, пред Паметника на загиналите полицаи бяха поднесени венци в присъствието на политическото и професионалното ръководство на МВР.


20 дек 2018