МВР

ОД Сливен

 

Новини

ПРЕДПРИЕТИ МЕРКИ ПО ИЗДАВАНЕ НА БЪЛГАРСКИ ЛИЧНИ ДОКУМЕНТИ

Уважаеми граждани, уведомяваме Ви, че всички лица с постоянен адрес на територията, обслужвана от Областна дирекция на МВР - Сливен, имат възможност да подават заявления за издаване на български лични документи във всяко едно от звената БДС на територията на Сливен – РУ Нова Загора, РУ Котел, РУ Твърдица. 
Мярката е с цел облекчаване на по-натоварените звена БДС, както и е с цел допринасяне на удобство за гражданите, които в рамките на работното време могат да направят избор на предпочитано от тях звено, различно от това по постоянния им адрес. 

Готовите лични документи се получават в звеното БДС на ОДМВР-Сливен, където е подадено заявлението. 
В тази връзка Ви предоставяме информация за натовареността по РУ, както следва:

bds20012020
 

Работното време на служба БДС в Сливен  и РУ-Нова Загора е от 08,30 до 17,30 часа без прекъсване от понеделник до петък. 
Служби БДС в районните управления в Котел и Твърдица работят от 08,30 до 12,00 и от 13,00 до 17,30 часа в дните от понеделник до петък. 


 

20 сеп 2019

ОДМВР-Сливен: Близо 1000 електронни фиша са издадени за една седмица за превишена скорост в област Сливен

По разпореждане на директора на ОДМВР-Сливен старши комисар Димитър Величков са предприети действия по засилен контрол на скоростта на територията на областта.
От 13-ти до 19-ти януари  са издадени  992 електронни фиша за превишаване на разрешената скорост в населени и извън населени места в област Сливен. Санкциите са въз основа на показанията на техническите средства и ежедневния контрол в участъците с повишена концентрация на пътни произшествия.
Най-честите нарушения са засечени при селата Злати войвода и Трапоклово, на булевардите „Цар Симеон”, „Банско шосе”, „Бургаско шосе” и „Панайот Хитов” в град Сливен. По път ІІ-66 /Ст.Загора-Нова Загора/ и път ІІ-55/Нова Загора-Раднево/. Път ІІ-48 /к-ще „Петолъчка”- Котел/ в района на селата Мокрен и Градец. Път І-6 /София-Бургас/ в района на Шивачево.

В поделенията на Пътна полиция и при проверки на пътя са връчени 126 електронни фиша за нарушение на скоростта и са отнети 6 шофьорски книжки за неплатени глоби.

Когато има констатирано нарушение с техническо средство, водачът не се спира, а се съставя фиш. По закон той се изпраща на собственика на колата за връчване. Когато става въпрос за голямо юридическо лице (фирма), фишът идва на името на собственика на колата, логично в конкретния случай това е собственикът на фирмата. От ГДНП съветват какво следва да направи  собственик на моторно превозно средство, когато получи електронен фиш, издаден за нарушение на ЗДвП, но извършено от друг водач? В тези случаи в срок до 14 дни, от получаване на фиша, собственика декларира кой е управлявал автомобила по време на нарушението. Декларацията трябва да съдържа имената на собственика на фирмата, имената на управлявалия водач и номера на фиша. Задължително към декларацията се прикрепя и копие на свидетелството за управление на водача-нарушител. Декларацията се подава в Областната дирекция на МВР, от която е издаден фишът. При това положение фишът се анулира и се съставя нов на името на водача-нарушител.

Водачите могат да проверят за наложени глоби по ЗДВП и плащане тук 

22 яну 2020

Ден на полицейската професия в детската градина

Детска градина „Теменуга” в Сливен посрещна днес служители от ОДМВР-Сливен, които запознаха децата с полицейската професия. Домакини бяха 6-годишните възпитаници на предучилищна група „Мечо Пух”. Полицаи от пътна, криминална, териториална полиция и атрактивните за децата полицаи от Тактическото звено за бързо реагиране, показаха на децата важните за полицая техника и обрадване, които ги отличават от другите професии. Малчуганите се запознаха с полицейската професия с нейната необходимост, значимост и отговорност. Не беше изненада, че децата се оказаха доста подготвени и отговаряха на въпросите за тяхната сигурност и безопасност. Демонстрираха отлични познания по пътна безопасност, реда за използване на телефона за спешна помощ 112 и колко е важно да се спазва закона. 
Демонстрация по лична защита и възможността да се докоснат лично до оборудването на полицаите силно развълнува децата. Много от тях изразиха желание да изберат тази професия. 
 

16 яну 2020

ГДБОП предупреждава за активна СПАМ атака

Към потребителите - Не отваряйте съобщенията, директно ги изтривайте! Целта е заразяване на компютърни конфигурации и смарт устройства

ГДБОП предупреждава за активна СПАМ атака спрямо гражданите, а целта е заразяване на компютърни конфигурации и смарт устройства. Както и при предишни подобни атаки, се използва името на държавна институция  - в случая Министерството на вътрешните работи.  Съобщенията се изпращат от електронен пощенски адрес: [email protected], наименован „Пътна полиция МВР“,  и съдържат прикачен файл, за който се претендира, че е електронен ФИШ от КАТ или призовка за извършено друго нарушение по Закона за движение по пътищата.
МВР напомня, че такава практика не съществува и всяко едно електронно съобщение следва да бъде разглеждано от получателите му като измамно. Затова – не го отваряйте и директно го изтрийте.

От специализиран отдел „Киберпрестъпност“ на ГДБОП посочват, че в днешни дни СПАМ кампаниите излизат от обичайната си цел: разпращане на непоискани търговски съобщения с рекламна цел и придобиват вид на кибератаки, които целят заразяване на устройства на крайните интернет потребители. Сигнализират още и за други СПАМ атаки, при които получателите вече биват изнудвани да заплащат определени суми пари в крипто валута. Откупът се изисква, за да не бъдат разпространени нецензурирани снимки на получилите на съобщението.

Ежемесечно се извършват съвместни действия с големите интернет доставчици в страната за филтрация на подобни атаки, но при смяна на източника на атаката има период, в който тя е активна и достига до интернет потребителите, до които е била адресирана.  

15 яну 2020

ОДМВР-Сливен: Всяка седмица полицейска операция в малките населени места

Ръководния състав на дирекцията се среща с кметовете и обществеността в населените места на област Сливен

Продължават ежеседмичните операции по противодействие на престъпността и опазване на обществения ред в малките населени места в област Сливен и пред новата 2020 година. Мобилните екипи продължават да работят с кметовете и кметските наместници за запазване на постигнатите добри резултати по отношение подобряване средата на сигурност и обществения ред. За месец януари са планирани срещи на ръководния състав на ОДМВР-Сливен в малките населени места на общините Сливен, Котел и Нова Загора по график:

На 09.01.2020г. срещи в селата Мокрен, Пъдарево и Седларево от община Котел.

На 09.01.2020г. срещи в селата Бяла, Градско и Новачево от община Сливен.

На 23.01.2020г. срещу в селата Медвен, Катунище и Градец в община Котел.

На 23.01.2020г. срещу в селата Камено, Научен и Съдиево от община Нова Загора.

Разкрито е едно престъпление и са установени 43 нарушения в хода на операция, осъществена от участъци „Запад“ и „Петолъчка“ при РУ-Сливен. Акцията е ежеседмична и се провежда на територията на  вилната зона на град Сливен и селата от общината. В хода на операцията е задържан  извършител на кражба на телевизор от вила в местността „Дюлева река“. Откраднатата вещ е върната на собственика. Повдигнато е обвинение на задържания 28-годишен криминално проявен мъж от град Сливен. По време на операцията са констатирани 43 нарушения на Закона за движение по пътищата, Закона за българските лични документи и Наредбата за обществения ред на територията на община Сливен. Извършени са проверки на 142 лица и 102 автомобила и превозни средства с животинска тяга. Осъществен е контрол на лица, склонни към извършване на противообществени прояви.  
Както през изминалата 2019 година, така и през новата 2020 в ОДМВР-Сливен е създадена организация за осигуряване на полицейско присъствие в малките населени места и осъществяване на специализирани операции по противодействие на престъпленията срещу личността и собствеността, по отношение пътната безопасност и по линия „Наркотици“ и „Акцизи“.

 

08 яну 2020

ОДМВР-Сливен: 13 водачи с алкохол, 5 с наркотици и нито едно тежко пътно произшествие в края на месец декември

9 специализирани операции и ежедневен контрол по пътна безопасност са осъществени от служители на Пътна полиция в област Сливен в дните от 23 декември до 1 януари. В най-натоварени дни на месец декември и в условията на завишен трафик са установени нарушения на водачи, свързани с употреба на алкохол, наркотици и превишаване ограничението на скоростта. Общо 13 водачи са хванати да управляват след употреба на алкохол- 7 с алкохол от 0,5 до 1,2 промила и 6 с алкохол над 1,2 промила. Петима са установени зад волана след употреба на наркотици-марихуана и метамфетамин, като нарушителите са задържани в поделенията на ОДМВР-Сливен и са образувани досъдебни производства. Издадени са 18 заповеди за временно отнемане на свидетелствата за управление на водачите. Най-високата стойност за употреба на алкохол, измерена с техническо средство, е 2,47 промила. 
Рекордно превишаване на скоростта е заснето с мобилна камера при контрола на автомагистрала „Тракия“. Водач с лек автомобил „Алфа Ромео“, с варненска регистрация, е управлявал в посока София с 238 км/ч при ограничение 140 км/ч. На нарушителя е съставен електронен фиш, като глобата за това нарушение е 1050 лева.
Няма загинали и ранени в пътни инциденти на територията на ОДМВР-Сливен за дните  23 декември  - 1 януари. Регистрирани са две леки произшествия с причинени материални щети. От Пътна полиция отчитат добрите резултати по отношение на пътните произшествия на завишената контролна дейност и на повишената отговорност от страна на водачите. Забелязва се, че все по-голям брой водачи и пътници използват обезопасителните системи в автомобилите, управляват с редовни документи, съобразяват поведението си с пътните значи и държат на техническата изправност на автомобилите. Все още най-голям е броят на нарушенията, свързани със спазване ограниченията на скоростта в населени и извън населени места. По отношение „скорост“ се наблюдава завишаване на установените нарушения и съставените санкции.  

 

07 яну 2020