МВР

ОД Сливен

 

Полезна информация

Основни рискови фактори и препоръки за предотвратяване на тежки пътни инциденти през активния летен сезон

Тежките пътно-транспортни произшествия рязко се увеличават през активния летен сезон  от юли до  септември. За това допринасят значителното увеличаване интензивността  на движението по всички основни  пътища; конфликтността между движещи се с висока скорост и по-бавни превозни средства със създаване предпоставки за челни сблъсквания при изпреварване; управлението на мощни мотоциклети със значително превишаване на скоростта; много играещи в населените места и в близост до тях деца и юноши през ваканцията, включително на велосипеди; движение на каруци и селскостопански машини без светлини и  сигнализация ; управление на автомобили от преуморени водачи и не на последно място неблагоприятно влияние на високите температури в следобедните и вечерните часове, водещо до сънливост, забавени реакции, неточна оценка на ситуацията на пътя  и  отклоняване на вниманието на водачите.
Основните причини за тежките ПТП са: превишената скорост, неправилното  изпреварване при наличие на насрещни превозни средство и ограничена видимост и навлизане в лентата за насрещно движение, отнемане на предимство, управление в нетрезво състояние, неправоспособност, неспазване на безопасна дистанция, отнемане предимство на пешеходци.

Отдел „Пътна полиция”  към Главна дирекция “Национална полиция” предлага на вниманието на водачите практически препоръки за предотвратяване  на  тежки пътнотранспортни произшествия през активния летен сезон

    ПРЕВИШЕНА И  НЕСЪОБРАЗЕНА СКОРОСТ

                На пътя не е възможно да се предвидят всички опасности, особено онези, които възникват внезапно. Затова с постоянство се научете да се движите със средна скорост в населени места и извън тях по-малка с около 10-15 км/ч от обичайната. Така ще имате повече време за реагиране за избягване на удар  със спиране или маневра при  критична ситуация. Намаляването на скоростта  дори само с 10 км/ч от обичайната снижава многократно вероятността от катастрофа. Привикването да шофирате на двойно по-голяма дистанция от предния автомобил Ви осигурява възможност да реагирате и не допуснете удар в случай на внезапното намаляване на скоростта и спиране.
       -  Помнете златните правила за безопасност: „На пътя - винаги по-далече от другите!” и „Видимостта е живот!”
      -  При шофиране не се увличайте по примера на рискови  водачи, които  Ви изпреварват и  се движат с превишена скорост. Следвайте своите съображения за сигурност и собствения стил на управление.Това не е лесно и изисква упоритост и постоянство.
             -  Винаги потегляйте по-рано от обичайното, за да не  бързате,           
     притеснени, че ще закъснеете.
        - Не си определяйте предварително точен час на пристигане и не   насрочвайте срещи, защото евентуалното забавяне ще Ви притесни и ще доведе до рисково шофиране с превишена скорост.
                -  Преценявайте реалистично  дали закъснението с няколко минути е фатално и съдбоносно и дали си струва риска от висока скорост и рискови изпреварвания.
           -  Не се нервирайте, когато колоната автомобили пред Вашия се движи бавно. Има обективна причина за това и  я приемете възможно най-спокойно, за да не загубите вашата съсредоточеност. Афектът може само да навреди.
           -   Помнете, че най-безопасно  е да се движите със скоростта на колоната – нито много по-бързо, нито значително по-бавно. И в двата случая сте в обстановка на повишена конфликтност.В първия случай ще се налага да  изпреварвате много често, а във втория  - Вас ще Ви изпреварват.
           -  Не се поддавайте, когато Ваши спътници в купето Ви подтикват да увеличите скоростта, защото бързат за важна среща. Отказвайте любезно като ги предупреждавайте, че не изневерявате на стила си на управление.
           -  Когато шофирате по тъмно при превключване на светлините от дълги на къси, непременно намалявайте скоростта дотолкова, че тя да ви осигурява възможност за спиране в рамките на осветения участък пред вашия автомобил. Така ще реагирате успешно, ако забележите съвсем наблизо пресичащ пешеходец. Ако имате насрещни заслепяващи светлини, непременно намалете още скоростта.
          -  В населено място при преминаване покрай паркирани автомобили, в оживен район с интензивно движение на пешеходци и деца, покрай паркове и градинки, покрай спирки на обществения транспорт, при забелязване на мотоциклетисти, мотопедисти, велосипедисти и др.намалявайте скоростта до съвсем ниски граници, за да успеете да реагирате и предотвратите злополука при внезапно действие от тяхна страна.
          -  Задължително намалявайте скоростта и тогава, когато забележите дете край платното. То може внезапно да изтича на платното.
          - Винаги съобразявайте скоростта с: интензивността на движението; състоянието на гумите и другите агрегати на автомобила Ви, неговите спирачни възможности; състоянието на платното, видимостта; прогнозирайте възможната внезапна поява на платното, извършване на неправилни маневри от другите участници в движението. 
         -   При по-висока скорост осигурявайте пропорционално по-голяма дистанция от автомобила пред Вас. Малката дистанция Ви приближава до удар при рязко спиране, а освен това Ви напряга и увеличава агресивността.
         -   Следете непрекъснато и внимателно състоянието на пътната настилка. При наличие на признаци, че пътят става хлъзгав или следва участък с опасни неравности, намалете плавно скоростта.
         -   Когато возите деца, намалявайте значително средната скорост и увеличавайте дистанцията и вниманието си.Опасно и недопустимо е да се вози дете в скута на възрастен на предната седалка.При рязко спиране или удар то ще понесе най-тежък удар в арматурното табло или предното стъкло.


 НЕПРАВИЛНО ИЗПРЕВАРВАНЕ, НАВЛИЗАНЕ В ЛЕНТАТА ЗА    НАСРЕЩНО ДВИЖЕНИЕ

 -  Над  14 % от убитите при катастрофи по пътищата са пострадали при  навлизане в лентата за насрещно движение с последващ челен удар с насрещен автомобил. Този вид катастрофи се дължат изключително на стремеж към максимални скорости и изпреварване на застигнатите автомобили. Особено са застрашени млади неопитни шофьори, които обичат спортния, състезателен стил на управление.
          -  При движение в колона се движете със скоростта на колоната, на увеличена дистанция. Ако поддържате по-голяма скорост, се принуждавате непрекъснато да предприемате изпреварвания, което многократно увеличава опасността от челен удар.Ако скоростта е по-малка от тази на колоната, Вие принуждавате останалите да Ви изпреварват, което повишава конфликтността.
         -  Винаги поддържайте такава дистанция от автомобила пред Вашия, която дава възможност  на автомобил, който Ви изпреварва,  спокойно да заеме място пред Вас в дясната лента. 
         -  Не забравяйте, че непрекъснатото изпреварване при колона не Ви придвижва съществено напред в нея, а само увеличава риска от злополука с насрещен автомобил.
   - Предприемайте изпреварване само при пълна сигурност, че може да  завършите маневрата без да се създаде опасност за сблъсък с насрещен автомобил.Недопустимо е да започнете такава маневра в участък със завои и ограничена видимост. В такъв участък се движете стриктно в своята лента за движение, без да “сечете” завоите и навлизате в насрещното движение.
           -  Не се амбицирайте и не се впускайте в безсмислено състезание с онези,       
    които Ви изпреварват.
           -  Не се повлиявайте  от упреци на Ваши спътници, че се движите бавно и се
     страхувате да изпреварите.
           -   За да  не отклоните вниманието и съсредоточеността си, не се колебайте и помолете спътниците си по време на пътуването по възможност да не Ви говорят  и разсейват.
           -  Съвсем не е препоръчително заради безопасността водачът да води
     нервно спорове с другите в автомобила.
           - При изпреварване не завивайте рязко и  в непосредствена близост пред изпреварвания автомобил - така лесно може да загубите контрол: да се преобърнете или да навлезете отново в лентата за насрещно движение пред приближаващ в обратната посока автомобил.
            -   Когато се движите по един и същ  маршрут с Ваши близки и приятели, не се стремете  автомобилите ви да са на всяка цена е “в пакет”, без да се разделяте на по-голямо разстояние. Това  ще Ви накара да изпреварвате рисковано и опасно, за да не се откъснете от групата. По-добре с останалите водачи си определете предварително  среща на определено място край пътя, където ще се изчакате. Далеч по-безопасно е всеки да се движи самостоятелно и сам за себе си да оценява ситуацията на пътя, която във всеки момент е различна за отделните водачи. 
           -   Всяко рисково изпреварване се отразява зле на нервната ви система, води до по-бързо настъпване на умората и напрежението, а и до  по-висок разход на гориво.
      -  Не се настройвайте агресивно и отмъстително към другите на пътя. Не търсете “реванш”, когато Ви изпреварят.
      -  Съобразявайте се с възможностите на автомобила. Ако той е с по-малка мощност / и поради амортизираност/ и му е необходимо по-дълго разстояние за изпреварване, започнете маневрата само когато имате достатъчна видимост напред за дълъг участък без насрещно движение.
           -   На автомагистрала при изпреварване бъдете възможно най-кратко време в крайната лява лента. По нея се движат немалко мощни автомобили, чиито водачи превишават драстично разрешената скорост и които ще ви застигнат за броени секунди.


     ПРЕУМОРА, ЛАБИЛНО ВНИМАНИЕ, АЛКОХОЛ  
     
Заради  преумора и недоспиване стават много катастрофи с тежки последици.  Недоспалият шофьор е дори по опасен и от пийналия. Ако ви се е натрупало безсъние и се чувствате подтиснат и сънлив, отложете шофирането. В такова състояние е недопустимо да се шофира на дълго разстояние.

         -   Не потегляйте на път, ако сте преуморени и ако сте спали малко напоследък.
     -   Когато почувствате, че ви се приспива зад волана, не се стремете със силата на волята да държите клепачите си отворени и да продължавате  шофирането. Спрете незабавно на удобно, безопасно място край пътя и подремнете, макар 15-20 минути. След това ще бъдете достатъчно бодър.
           -  При преумора в резултат на лятната жега спирайте по-често за почивка на безопасно, сенчесто място край пътя. На всеки 100 изминати километра е препоръчително да се почива поне 10 минути.
          -  Не потегляйте на път непосредствено след обилно нахранване– ще Ви споходи опасна сънливост.
        -  Дългия маршрут до Черноморието и обратно е по-добре да изминете след като сте се наспали добре и потеглите в ранните сутрешни часове. Така ще бъдете възможно най-бодър, избягвайки дневните горещини и интензивното движение.
        -  Дори малките дози алкохол  съвсем не са безопасни. Макар да ги смятате за безобидни, доказано е, че и концентрациите на алкохол в кръвта под 0,5 на хиляда предизвикват еуфоричност, намаляват остротата на възприятията, водят до нереална оценка на обстановката и  забавят реакциите на шофьора.
         -  Не се поддавайте на предложенията на спътниците и другите в компанията да пийнете макар и малко количество.
         - Откажете се от подвеждащото изчисляване една или две чаши до каква концентрация на алкохол водят. Законът забранява изобщо управлението след употреба на алкохол, макар че се налагат санкции за концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда.
         -  Ако подозирате, че ще се изкушите в компанията и ще пийнете алкохол, предварително осигурете шофьор, който да остане трезвен до края на вечерта и да ви вози. Дайте автомобилните ключове на съпругата или на определения да шофира още преди да сте употребили алкохол.

   
               НЕПРАВОСПОСОБНОСТ

 /напоследък жертвите и ранените от пътни катастрофи по вина на неправоспособни водачи надвишават значително пострадалите от злополуки поради употреба на алкохол/

                     -  Като родители бъдете безкомпромисни и  не разрешавайте управлението, нито пък  предоставяйте  мотопед, мотоциклет, автомобил на децата си, ако те още не са придобили правоспособност за съответната категория.Много семейства са загубили синове – юноши, младежи – заради това, че не са се намесили навреме.
                     -   Ако имате информация и сте свидетели във Вашия квартал на управление от неправоспособни, сигнализирайте в най-близкото полицейско управление /включително по мобилен телефон, безплатно, като наберете тел.166 или 112/. Това се отнася и за случаи на управление от водачи в нетрезво състояние.
                     - Не се качвайте в автомобил без да се осведомите дали водачът, който възнамерява да вози Вас и компанията Ви , има правоспособност и не е пил.
     -  Направете всичко необходимо и възможно, за да не допуснете управление от неправоспособен или употребил алкохол, дори с риск да влезете в конфликт. Потърсете съдействие от полицията. С това ще предотвратите катастрофа и ще спасите хора.
  
 НЕСПАЗВАНЕ НА ПРЕДИМСТВО

                     - Най-често причината е невнимание при преминаване през кръстовища, разсеяност или прибързаност при вземане на решение.
                     -  Когато пресичате кръстовище със светофарна уредба,  не навлизайте  при жълт сигнал на светофара. Още по-опасно е потеглянето веднага след смяна на червения с  жълт сигнал.
          -   При  потегляне след като е светнал зеленият сигнал, още веднъж се огледайте преди да отпуснете съединителя дали не преминават  автомобили на червено.
          - Същият предпазен принцип – да се уверите дали другите ще ви дадат предимството, което имате, спазвайте на всяко кръстовище.
         -   Оглеждайте се внимателно за приближаващи автомобили при всяко пресичане на кръстовище. Не забравяйте, че когато сте замислени и разсеяни, може да не забележите приближаващ автомобил по пътя с предимство.
    -  Бъдете особено предпазливи към деца, юноши, възрастни на велосипеди, каруцари, мотоциклетисти и мотопедисти.
    -    В  населените места и най-вече в градовете не превишавайте скоростта, дори трасето да позволява това. Движете се със скорост значително под разрешената, когато приближавате пешеходна пътека или спирка на обществения транспорт със спрял, спиращ или потеглящ автобус /тролейбус/ - голяма е вероятността възрастен или дете да навлязат внезапно на платното, в опасната зона на автомобила.
                     - При движение по тъмно, на фарове, бъдете много предпазливи, защото във Вашата лента от платното може да се движи пешеходец в тъмни дрехи, велосипедист без светлини и светлоотразители и без светлоотразителна жилетка. Скоростта трябва се е съобразена и коригирана съобразно видимостта пред Вас и да позволява спиране при забелязване на препятствие на платното.

  ПОСТАВЯЙТЕ ВИНАГИ ПРЕДПАЗНИТЕ КОЛАНИ, А ДЕЦАТА ДА ПЪТУВАТ  С ДЕТСКИ СТОЛЧЕТА И СЕДАЛКИ!

                Много шофьори и спътниците им загиват при пътни катастрофи заради ... непоставен предпазен колан. Това животоспасяващо средство намалява смъртните случаи и тежките травми с близо 30 процента. Много от пострадалите малки деца са били превозвани в автомобилите без използвате на детски обезопасителни системи.

      - Не се повлиявайте  от хора, които гледат пренебрежително на  коланите. Злополука може да стане и на тиха уличка, когато пътувате на съвсем късо разстояние. При удар Вашето тяло ще бъде предпазено от излитане към волана и предното стъкло. Помнете, че коланите са особено ефективни при  по-ниските скорости до 60 км/ч в градски условия. Изказванията, че е излишно поставянето на колани в населено място са изцяло некомпетентни.
       - Законът задължава и пътниците и на задните седалки в автомобилите да поставят коланите при всяко пътуване, навсякъде. Изисквайте пътуващите във Вашия автомобил да поставят коланите в интерес на собствената сигурност. При евентуално преобръщане пътниците без колани излитат от задните седалки извън купето и загиват, притиснати от търкалящия се автомобил. 
      - Най-уязвими са децата-пътници. Превозваните некомпетентно и неправилно на предна седалка /в скута на възрастен/ и на задна седалка, при злополука загиват първи, притиснати в арматурното табло и облегалките от телата на възрастните.  Ако имате малко дете, заради живота му непременно се сдобийте със специална детска седалка с колани, която се закрепва на облегалката на задната седалка.
       -   Мнозина трудно понасят пристягането от колана Но ако в продължение на 2 седмици поставяте колана при всяко потегляне, ще установите, че след това Ви е некомфортно без него.

 


 

17 юли 2013

ПРАКТИЧЕСКИ ПРЕПОРЪКИза предотвратяване на пътнотранспортни произшествия по времена празниците на абитуриентите

 По време на предстоящите през мeсец май т.г. абитуриентски балове е налице голяма опасност от тежки пътни злополуки по вина на водачи, превозващи абитуриенти. Рисковите фактори са: управление на автомобили, возещи абитуриенти, с превишена скорост и извършващи опасни маневри; отнемане на предимство, преминаване при червен сигнал на светофара; неправилно превозване на пътници /показващи се от прозорците и люковете на автомобилите или седнали върху рамките на вратите/; возене на повече пътници от броя от местата за сядане в автомобилите; управление от неправоспособни и употребили алкохол; подаване на неразрешени светлинни и звукови  сигнали и агресивно поведение към останалите участници в движението и главно към пешеходците; посещения на заведения с автомобили, управлявани от употребили алкохол и неправоспособни, след края на  баловете в нощните и ранните сутрешни часове и др. в деня на тържеството и през следващите дни.
 Най-тежките пътни катастрофи с абитуриенти и съпровождащи ги  през последните години настъпиха след края на баловете в ранните сутрешни часове, както и през следващите дни, при управление на автомобили от употребили алкохол, неправоспособни и движещи се с превишена скорост. 
 За да не се стигне до ситуация за пътна катастрофа, отговорността е на родителите, абитуриентите, техните приятели и близки, които пряко или косвено са ангажирани  в тържествата. За да не се помрачат празниците, във Ваш интерес е да се спазват следните препоръки:

 ПРЕПОРЪКИ КЪМ АБИТУРИЕНТИТЕ
 1. Вашето силно приповдигнато настроение на паметния празник е разбираемо и логично. Не забравяйте, че силните емоции са лош съветник и водят до загуба на чувството за предпазливост. Еуфорията в автомобила води и до безкритичност и опасна агресивност.
 2. Когато Ви возят с автомобил от дома до училището и оттам до мястото на абитуриентския бал, Вие сте с близки приятели в автомобила. На коктейла или обяда у дома или в заведение Вие и вашите приятели вече сте пийнали алкохол, което подвежда към вземане на “смели” решения - показване от прозорците и люковете на колите по време на движение, размахване на бутилки, балони, надаване на викове и пр. Рискът в голяма степен се подценява от всички. Но тъкмо Вие - абитуриентът или абитуриентката, можете най-успешно да въздействате на приятелите си за въздържание, защото в този ден се изпълняват Вашите желания. Помолете ги убедително и настойчиво, лично заради Вас, да не рискуват и да не излагат празника Ви  пред опасност от тъжен провал.
 3. Ако някой е пийнал повече и не се вслушва в молбата Ви, потърсете съдействие и дискретно помолете другите от компанията да го възпират от неразумни действия. 
 4. Непременно осигурете трезвен шофьор, който да Ви вози по празничните маршрути, както и резервен - който да замести титуляра, ако той  се изкуши и се почерпи с алкохол.
 5. Ако в определен момент не може да въздействате, осигурете си съдействието на родители или други ваши близки.
 6. Не се съгласявайте инцидентно след еуфорията на абитуриентския бал, след като сте и пийнали, оттам да Ви откарат с автомобил хора,  които е вероятно да са пили алкохол или са неправоспособни.
 7. След бала често възникват спонтанни предложения за продължение на празника, пътувания към други заведения, дискотеки, хижи, за гостувания в домове и др. Такива пътувания са твърде опасни и неведнъж са завършвали трагично поради превишена скорост и неадекватност от високия градус на настроението, рискови маневри, употреба на алкохол, отклоняване на вниманието на водача при веселбата в купето и др. не се съгласявайте с подобни предложения, въпреки настояването на другите. Не забравяйте, че тази нощ се изпълняват Вашите желания, на абитуриента, и Вие в най-голяма степен може да въздействате!
 8. Ако Вашият трезвен шофьор все пак се опитва да демонстрира “майсторство” и “смелост”, особено при движение на фарове, и върши опасни нарушения, не оставайте безучастни под заплахата от катастрофа.
 9. По-добре е Вие, абитуриентът, да не  шофирате в деня на Вашия празник. Но ако все пак решите да седнете зад волана по маршрута към мястото на бала, по-безопасно е ако не се движите в колона с други автомобили, превозващи абитуриенти, където може да се поддадете на провокациите за състезаване с останалите и  като тях да демонстрирате пълно неуважение към правилата. Не се подвеждайте от водачите на другите автомобили в колоната да преминавате при червен сигнал на светофара или да отнемате предимство на кръстовище, регулирано със знаци. Превишаването на скоростта в населено място увеличава риска да блъснете дете, пешеходец или да катастрофирате с удар в друго превозно средство, стълб и  др.

 ПРЕПОРЪКИ КЪМ РОДИТЕЛИТЕ
 1. Въпреки многото ангажименти при организирането на празника на Вашия син /дъщеря/, отделете специално внимание на сигурността на абитуриента и  на тези, които го съпровождат.
 2. Дори да са правоспособни, за предпочитане е абитуриентите да не шофират. Те са в особено емоционално състояние и лесно могат да допуснат грешки. По-добре е зад волана да бъдете тъкмо Вие, родителят, или Ваш близък приятел - при пътуванията от дома Ви до училището, до дома на класната ръководителка и заведението, в което ще се състои абитуриентския бал, както и по обратния маршрут. Ако все пак предоставите на Вашия абитуриент семейния автомобил за дните след бала, поговорете с него насаме за опасностите и доброжелателно го предупредете да не си позволява алкохол, да не кара рисково, да не се влияе от опасни спонтанни предложения за извънредни пътувания от страна на пийналата компания и др.
 3. Настойчиво помолете вашите абитуриенти да не изключват мобилните си телефони  и поддържайте периодично връзка с тях, за да се осведомявате как протичат празничните вечери. Ако възприемете тревожни симптоми, имайте готовност да отидете на място и се осведомите за проблема. При необходимост, за предотвратяване на рискови пътувания, скандали, нарушения на обществения ред и др., потърсете съдействие от полицията чрез тел. 166 или 112.
 4. На тържеството у дома Ви или в заведение преди абитуриентския бал не прекалявайте с алкохола, за да не бъдат омаловажени вашите съвети към абитуриента и неговите приятели, които го съпровождат.
 5. Непременно предупредете водачите на автомобила с абитуриента и на другите съпровождащи го коли за засиления контрол за нарушения и за заснемането с видеокамери от полицията /а по-късно и санкционирането/ за опасните нарушения - неправилно превозване на пътници, показали се навън от прозорците и люковете, преминаване на червен сигнал на светофара, рискови изпреварвания отнемане предимство и др.


    ОТДЕЛ “ПЪТНА ПОЛИЦИЯ” - ГДНП

17 май 2013

ПРАКТИЧЕСКИ ПРЕПОРЪКИ ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА ПЪТНО-ТРАНСПОРТНИ ПРОИЗШЕСТВИЯ С ПЕШЕХОДЦИ

     Пешеходците са най-уязвимите участници в движението. Над 22 % от загиналите в страната са пешеходци. В основата на предпоставките за високата аварийност с пешеходци у нас са: ниската пътна култура и недисциплинираност на много от участниците в движението; агресивността и недисциплинираността на водачите, превишаващи разрешената скорост в населени места; лошата дисциплина на пешеходците; непознаване на рисковите фактори от водачи и пешеходци, на първо място  опасностите от намалената и ограничена видимост; недостатъчното чувство за самосъхранение; недостатъчното разделяне на автомобилното и пешеходното движение и др.
     Най-застрашени да бъдат блъснати  от автомобил са:  възрастните пешеходци  и главно тези над 60-години; онези, които имат опасен навик да пресичат пътното платно където и да било; навлизащите внезапно на платното, без оглеждане за приближаващи автомобили; пресичащите при червен сигнал на светофара; които прескачат предпазните огради и пресичат над подлези. Най-често пешеходците биват блъскани от автомобили в населените места, на улични отсечки между кръстовищата, където скоростта на автомобилите е най-висока. Пешеходците са най-застрашени в периода от настъпването на сумрака и през цялото времетраене на вечерта. Най-много злополуки с тях настъпват между 17.00 и 20.30 ч. Причините най-често са съчетание на  несъобразена скорост на водачите при движение на фарове в населени места и в същия момент -   неправилно движение и присъствие на пешеходците на платното.


ЗАЩО СТАВАТ МНОГОБРОЙНИ ПРОИЗШЕСТВИЯ С ПЕШЕХОДЦИ?

- най-уязвимите /пенсионерите/ пресичат на неразрешени за това места, където им е удобно; бавно преминават през платното; имат намалени слух и зрение и бавни реакции;
- като цяло пешеходците /и водачите/ нямат необходимото чувство за самосъхранение и реална представа за опасността да попаднат в този вид злополуки, оттам идва и тяхната опасна самоувереност; не могат да преценяват вярно скоростта на приближаващите автомобили и разстоянието до тях и времето им за приближаване до мястото, където се намира пешеходеца; нямат реална представа за възможностите на водачите на автомобилите да спрат и ги предпазят;
- възрастните пешеходци погрешно са убедени, че както и да пресичат, „Водачът е длъжен да ги пази!”, като заедно с това нямат представа при тяхното нарушение дали той има възможност да ги предпази;
- Много от улиците в населените места, пешеходните пътеки, са с износена маркировка, със слабо или без улично осветление;
- Пешеходците с минимални изключения са без светлоотразителни елементи по дрехите или светлоотразителни жилетки и биват забелязвани твърде късно от водачите, особено когато те имат срещу себе си фарове, които ги заслепяват.

ПРЕПОРЪКИ ЗА НЕНАВЛИЗАНЕ В СИТУАЦИИ ЗА ПЪТНИ ЗЛОПОЛУКИ С ПЕШЕХОДЦИ

Препоръки към водачите

           Когато на и край платното има пешеходци /възрастни и  деца/, винаги очаквайте нелогично, изненадващо действие  от тяхна страна и внезапно навлизане на платното.В такива ситуации намалете скоростта и  бъдете готови да спрете и да предотвратите произшествие при внезапно навлизане на пешеходеца на платното.

По тъмно се движете винаги със скорост, която да ви позволи да спрете в зоната на видимостта пред вас. Намалявайте скоростта при превключване от дълги на къси светлини. Така ще успеете да предпазите пешеходец, движещ се неправилно по платното.

          Ако на платното има възрастен човек, който пресича бавно, по-добре е да намалите скоростта и да го пропуснете, вместо да преминавате със същата скорост покрай него. Внимавайте дали движещите се отзад водачи ще го забележат и ще го предпазят. Добре е да им сигнализирате за опасност, включвайки за кратко аварийните светлини на вашия автомобил.

    Децата често пресичат улиците на неопределени за това места между кръстовищата, излизайки внезапно между паркирани автомобили. Когато се движите по улици с колони паркирани отстрани автомобили, намалете скоростта и се старайте да забележите симптомите за такова внезапно излизане на дете. Поддържайте по-голяма странична дистанция от паркираните коли, без да навлизате в насрещното движение. 

         В населените места  играещите деца-пешеходци  и  с велосипеди, извън контрола на родители и възрастни, често са на групи, играейки и тичайки на платното и край него. Увлечени, те не забелязват приближаващи автомобили. Ако платното, по което се движите, пресекат деца, намалете скоростта и  бъдете в готовност за спиране, тъй като зад тях може да навлезе друго дете - пеш или на велосипед, велосипед, което догонва групата. По същия начин реагирайте, ако иззад ограда на платното се търкулне топка.

        Ако пешеходците са навлезли на платното на пешеходна пътека и в момента пресичат, намалете скоростта и спрете, за да ги пропуснете. Не забравяйте, че според Закона за движение по пътищата пешеходни пътеки на кръстовищата са и местата на платното, които се явяват продължение на тротоарите.

       Когато извършвате завой на кръстовище, давайте предимство на пресичащите пешеходци, а не се опитвайте бързо да извършите маневрата, преминавайки в опасна близост до тях..

       Не управлявайте агресивно, като се стремите да “сплашите” пешеходците, които се канят да навлязат на платното или да “изгоните“ онези, които вече пресичат.

    Скоростта винаги трябва да е такава, че да можете да спрете в зоната на видимостта. При пътуване по тъмно с автомобил, винаги очаквайте пред Вас на платното да се намират: пешеходец, който се движи неправилно, отдясно по платното, а не по банкета, при това трудно забележим, с  тъмни дрехи; също неправилно движещ се, криволичещ колоездач, чийто велосипед е без изправен фар и без светлоотразител, каруца без запален фенер и без светлоотразители. Изберете такава скорост, която да позволи реагиране  и спиране, без загуба на контрол на автомобила в зоната, осветявана от фаровете!  

           Когато вечер, на фарове, приближавате  към участък, под който има подлез за пешеходци, непременно намалете скоростта до максимално безопасната, за да може да реагирате на изненада. Дори подлезът да е осветен, винаги би трябвало да очаквате, че над него, по платното, ще се опита да пресече пешеходец - най-често възрастен или дете.

         Преминавайте бавно и предпазливо покрай спирките на олбществения транспорт!  Те са места с концентрация на злополуки с пешеходци. Край  спирките на  автобуси, тролейбуси, трамваи е най-голяма вероятността пред Вашия автомобил внезапно да се появи на платното  забързан пешеходец, който не се е огледал преди да пресече. Слизащите от автобуса най-често  пресичат пред предната му броня без да се огледат. Затова още преди спирката непременно намалете скоростта и максимално увеличете страничната дистанция от заобикаляния от Вас спрял автобус в очакване на внезапно пресичане от пешеходец. Ако в момента от спрелия автобус слизат или в него се качват  хора, бъдете в очакване както пред автобуса, така и от отсрещния тротоар  през платното да се втурне  внезапно възрастен, дете.
       
        Когато превключвате от дълги на къси светлини, преди разминаване с насрещен автомобил, намалявайте непременно скоростта до такива граници, че да можете да спрете, в случай че има пешеходец, препятствие, превозно средство пред автомобила Ви. Когато зрението Ви е затруднено от насрещните фарове, преди разминаването Вие попадате в „тъмна зона” с минимална или нулева видимост. Преобладаващата част от водачите нямат навика  да намаляват скоростта при движение в тъмната зона  и немалко от тях са изпадали в критични ситуации и пътни злополуки.
       Ако преди разминаване насрещният Ви колега  превключи прекалено отдалече /много поече от 150 метра разстояние/ от дълги на къси светлини, по-добре не последвайте примера му веднага, тъй като ще се наложи  да се движите на къси светлини в  т.нар. “тъмна зона” в доста дълъг участък, а това увеличава риска.
  
        Препоръки към пешеходците

       Пресичайте уличните платна само на определените за това места - сигнализираните пешеходни пътеки и по продълженията на тротоарите на кръстовищата.

      Извън населено място не пресичайте рисковано път с интензивно движение, когато видимостта е ограничена или намалена.

      Оглеждайте се внимателно преди да направите крачка на платното за пресичане. В населените места много автомобили се движат със скорост над разрешената, която не можете да прецените реално, а и някои водачи не са склонни да спират и ви предоставят възможност да пресечете безопасно.

       Ако бързо приближава автомобил, за който не сте сигурни, че може да спре, не навлизайте на платното и изчакайте той да отмине - така ви задължава Законът за движение по пътищата.
       
        Ако сте навлезли на пешеходната пътека и вече пресичате, вие сте с предимство пред  автомобилите. Но не бъдете сигурни, че всички водачи ще спрат и ще ви дадат възможност спокойно да пресечете. Някои преминават покрай пешеходците бързо и агресивно, без  спиране и при опасна близост. Не разчитайте, че всеки  шофьор ще спази  предимството ви!

 Ако някой водач  спре пред пешеходната пътека и Ви направи знак с ръка да пресечете, когато преминавате покрай неговия автомобил, погледнете внимателно наляво дали зад него не идва друг автомобил, чийто водач няма намерение да спре!

 При пресичане винаги се стремете да наблюдавате дали завиващите автомобили ще спрат и ще Ви изчакат да  преминете до другия тротоар. Някои  навлизат с висока скорост в кръстовищата и нямат намерение да пропуснат пешеходците.

         Винаги пресичайте при пълна сигурност: когато приближаващите автомобили са далече или когато са спрели при червен сигнал на светофара. Никога не прибързвайте, а обмислете добре ситуацията преди да предприемете пресичане на платното.

          Възрастните - пенсионери и най-вече престарелите хора, когато пресичат, е по-добре да потърсят помощ от по-млади хора да ги преведат през улици, булеварди и кръстовища с интензивно движение. Те трябва да избягват движението пеш в тъмната част  от денонощието.

         Когато липсват тротоари извън населените места се движете пеш отляво по банкета по посоката на вашето движение, а не  отдясно по платното. Правилно и по-безопасно е да се движите отляво - така сте с лице към приближаващите автомобили. 
                  
            Много  улици в населените места са без осветление. По възможност пресечете платното там, където е осветено. Ако ви предстои пресичане на място, където няма осветление, и в същия момент виждате фарове на приближаващ автомобил, в интерес на Вашата лична безопасност е да го изчакате да премине и тогава да пресечете. Не забравяйте, че шофьорът на приближаващия автомобил не Ви вижда в същия момент, в който Вие виждате фаровете  на автомобила му, а много по-късно, когато вече не може да спре и ви предпази!
       На мнозина се налага да изминават километри пеш вечер, в тъмнината,  защото няма удобен обществен транспорт. В най-голяма опасност са пешеходците, които вървят неправилно -  отдясно и то по платното. Шофьорът на застигащия ги автомобил ги вижда много късно, когато вече не може да направи спасителна маневра или да спре. Рискът е още по-голям, когато  пешеходецът е с тъмни дрехи /трудно забележим/, а шофьорът има срещу себе си фаровете на насрещен автомобил. Тогава той може да Ви забележи едва когато е на около 25 метра от Вас. Затова, ако се движите  пеш в населено място по улица без тротоари, или извън населено място,  още  при поява в далечината на фарове на приближаващ автомобил в една от двете посоки, незабавно излезте от платното и изчакайте отминаването  на автомобила. Не  разчитайте погрешно, че  шофьорът на застигащия ви автомобил ще Ви види и заобиколи! Жертвите на тази лъжлива увереност са предостатъчно. Приближава ли автомобил - излезте извън очертанията на платното - на банкета и дори по-далече!
           Ако вървите извън населено място по тъмно, не се опитвайте да спирате автомобили  “на автостоп”. При тези опити, ръкомахайки, Вие несъзнателно навлизате по-навътре в платното и се излагате на опасност да бъдете блъснати от автомобила, който се опитвате да спрете. При това шофьорите не са склонни да спират и вземат случайни  пътници, особено по тъмно.

        За да бъдете видими  за шофьорите отдалече, по възможност облечете светла връхна дреха. Ако нямате подходяща,  може да носите  светъл, добре забележим лек предмет. Когато се движите пеш по тъмно, да облечете светлоотразителна жилетка, за да бъдете видим отдалече! Така ще бъдете видим достатъчно отдалече. Осигурете такива жилетки и на децата си и на възрастните в семейството. Жилетките са много полезни за безопасността и на велосипедистите, мотопедистите и каруцарите.
         Когато заедно с много други хора  чакате автобуса на спирката, не се втурвайте към него  още  преди да е спрял. Блъскайки се с останалите, може да попаднете под колелата  на спиращия автобус. Същото се отнася и за  опитите за догонване на потеглящ автобус.  Вечер шофьорът на автобуса трудно може да  забележи на огледалото за обратно виждане  опита за качване в последния момент. При слизане от автобуса не се насочвайте веднага да пресичате платното пред него, защото така ще се окажете в опасната зона на автомобил, който в този момент го заобикаля. Изчакайте автобусът да потегли и тогава потърсете мястото за правилно пресичане, при добра видимост в двете посоки.
  
 Отдел „Пътна полиция” - Главна дирекция „Национална полиция” 

24 апр 2013

ПРАКТИЧЕСКИ ПРЕПОРЪКИ ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НАПЪТНОТРАНСПОРТНИ ПРОИЗШЕСТВИЯ С МОТОЦИКЛЕТИ ИМОТОПЕДИ

Препоръки към мотоциклетисти и мотопедисти

 Скоростта

Известно е, че управлението и возенето на мотоциклет или мотопед са несравнимо  по-рискови от това на  автомобили. Водачите и пътниците не са защитени и всяко падане или удар в друг автомобил или крайпътно препятствие води до изключително  тежки последици, дори когато скоростта не е голяма.

Не се поддавайте на изкушенията на адреналина от високите скорости. Изберете уравновесен, не агресивен стил на управление на мотоциклета, без множество резки ускорения, слаломиране и рязко спиране. По-добре се движете със скоростта на автомобилния поток, на по-голяма дистанция, която ви осигурява място и време за реагиране при непредвидена ситуация.

Не се състезавайте с другите и не се поддавайте на „покани” от ваши колеги на пътя за надбягване. Това би довело до екстремен риск от произшествие.

Помнете, че най-голямата победа на пътя е да пристигнеш невредим  с този, когото возиш, от точка „А” до точка „Б”.

Не се опитвайте да поставяте „рекорди” - примерно, че сте изминали дистанцията  от София за Бургас за  два часа и половина! Това е напълно безсмислено и опасно. Няма да получите и специална награда за подвига.

Най-опасни за пътни злополуки са улиците в населените места. Застраховайте се с намалена скорост - в рамките на разрешената, а на конфликтни места - и по-малка. Опасностите в селищата са на всяка крачка: разсеян и /или бавен недовиждащ възрастен човек, който излиза неочаквано на платното; внезапно втурващи се  на улицата играещи деца; майки с колички; невнимателен или неправоспособен водач, който в последния момент ще ви затвори пътя, отнемайки предимство; нарушител, който навлиза в кръстовището при червен сигнал на светофара;  шофьор, най често възрастен,  който не  наблюдава огледалата за обратно виждане и започва завой наляво или в обратна посока без да е забелязал приближаващия отзад мотоциклетист /мотопедист/; внезапно появило се  дете - на велосипед, ролкови кънки, скейтборд, куче и много други  опасности. При висока скорост не можете да реагирате  и да предотвратите удар и падане.

Помнете, че пешеходците и велосипедистите, особено децата и възрастните, не могат да преценяват реално скоростта на приближаващия мотоциклет /мотопед/ , времето за което би пристигнал до конфликтната точка и възможностите на мотоциклетиста да маневрира или спре! Това е още една причина да сте много предпазливи и да намалявате значително скоростта  при забелязване на такива участници в движението, които могат внезапно да излязат на платното. 

Движете се с такава скорост, която  да  ви осигури спокойно, сигурно управление, което не налага рязко използване на спирачките.

По тъмно намалете значително скоростта, тъй като пред вас може да има несигнализирана каруца, трактор, велосипедист без светлоотразители и без светлоотразителна жилетка /което е задължение по Закона за движението по пътищата/, пешеходец без светлоотразителни елементи, в тъмни дрехи. При насрещни фарове, които заслепяват,  вероятността от блъскане  на такива трудно забележими участници в движението е многократно по-голяма. Ще пострадат те и Вие.


 Изпреварването

Опитите за изпреварване в участъци, където това е забранено с непрекъсната линия и пътни знаци, при интензивно насрещно движение, са опасни. Много мотоциклетисти нарушават правилата и преминават на минимална странична дистанция от изпреварваните от тях автомобили, като се стремят да не излизат от своята лента. Има опасност от отклоняване наляво и челен удар с насрещни автомобили, както за падане при съприкосновение с изпреварвания  или насрещния автомобил. Особено критично е, когато биват изпреварвани тирове и други едрогабаритни машини, които ограничават видимостта.

Започналото изпреварване на гладка настилка  с увеличена скорост може да завърши зле при попадане на мотоциклетиста внезапно на неравна настилка.Започвайте маневрата само ако сте сигурни, че участъкът пред вас е без опасни неравности.

След зимата по много пътища от валежите има изнесен, пясък, кал, малки камъчета на платното. В краищата на платното са се образували ивици пясък от разпръснатия  против заледяванията. Стремете се гумите да не стъпват на тези ивици, особено на завои, където мотоциклетът /мотопедът/ би се подхлъзнал и би последвало падане с тежки последици. 

Бъдете много предпазливи и не изпреварвайте автомобили в зоната на кръстовища  извън населените места. Често настъпват злополуки, когато автомобилът, който сте започнали да изпреварвате, внезапно предприеме  маневра - завой наляво,  и ви затваря пътя в последния момент.

Помнете, че другите на пътя - водачи, пешеходци, не забелязват добре и отдалече мотоциклетите поради малките им габарити в сравнение с тези на автомобилите, в съчетание с  обичайно високата им скорост. Това води до критични ситуации и пътни злополуки. Водачите на автомобили започват маневри - завиване наляво или в обратна посока, с  погрешното убеждение, че приближаващият мотоциклет /в същата или в обратната посока/ е  достатъчно далече. Някои от водачите на автомобили не  поглеждат често в огледалата за обратно виждане  и дори не забелязват, че отзад ги застига мотоциклет, който започва изпреварване.

При изпреварване осигурявайте възможно по-голяма странична дистанция  от изпреварваното от вас превозно средство - автомобил, друг мотоциклет, мотопед, възрастен или дете на велосипед. Най-често велосипедистите пострадват при пътни злополуки при  следната ситуация: движейки се направо, те обръщат глава назад, за да видят приближаващото превозно средство, поради което несъзнателно рязко завиват наляво и попадат в опасната зона.

Предимството

Когато на кръстовище нямате предимство, изчаквайте достатъчно търпеливо преминаването на всички превозни средства, движещи по пътя с предимство. И обратно: когато вие сте с предимство, още преди кръстовището намалете скоростта  с готовност да реагирате, тъй като е голяма вероятността някой от изчакващите да потегли по-рано и внезапно да ви затвори пътя.

Също намалете скоростта и бъдете предпазливи, когато се движите направо  и имате предимство пред завиващи автомобили: много често главно възрастни шофьори, водачи на трактори и селскостопански машини, каруцари  започват завиване без да са се убедили достатъчно добре, че не създават конфликт с движещи се направо. Не забравяйте, че поради малките си габарити, макар със запален фар, мотоциклетът е по-трудно забележим, а поради високата си скорост се озовава за секунди на мястото на сблъсъка с предприелия завиването.  

 Преди да извършите маневра, включвайте достатъчно рано мигачите; не забравяйте, че сте по-трудно забележим в сравнение с автомобилите в интензивното движение. Винаги преди маневра се убеждавайте сигурно, че другите участници в движението са ви възприели и ще осигурят безопасното Ви преминаване.

 Не се движете на минимална дистанция зад автомобила пред вас. При внезапно спиране на този автомобил /по многобройни причини/, неминуемо ще се блъснете в него. Особено е опасно когато мотоциклетист се движи не  минимална дистанция зад едрогабаритни товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета, които закриват видимостта ви напред, с намерение да ги изпревари. Увеличете дистанцията, за да имате по-добра видимост  и тогава, при липса на насрещно движение, започнете маневрата.

 На кръстовища не потегляйте рязко веднага след светване на зеления сигнал за вашата посока. Мотоциклетът ускорява рязко и  влиза в опасен конфликт с другите по-бавни участници в движението.

 Не преминавайте с висока скорост през кръстовища, въпреки че имате предимство зелен сигнал на светофара/. Не увеличавайте скоростта с цел да „хванете” зеления сигнал, който изтича  - винаги се намира пешеходец, решил да притича на червено, или шофьор на автомобил, който прибързано ще навлезе в кръстовището още на  жълт сигнал, преди зеления.

 Техническата изправност, екипировката

 Безопасното движение с мотоциклети и мотопеди изисква  да не се правят дори най-малки компромиси с техническата изправност: светлини, спирачки, състояние на гумите; лагерите, веригата, амортисьорите,  осите  и т.н. Дори най-малки хлабини  в ходовата част, при високите скорости могат да предизвикат опасни вибрации, които да изхвърлят мотоциклета извън пътя. Износените, повредените или неподходящи гуми увеличават вероятността от падане на завои. Потърсете компетентна консултация и помощ в  специализирани  автосервизи за консултации и ремонт.

  Вие и вашите спътници Винаги поставяйте защитни каски, дори при пътувания на съвмсем малки разстояния. Най-често при злополука возещите се на  мотоциклет, мотопед при удар в дърво, стълби и при падане блъскат главата си - в дърво, стълб, бордюр край платното.
          Осигурете си специални защитни облекла за предпазване от наранявания при падане и удари.  

 Препоръки към водачите на автомобили и други превозни средства  за безопасно поведение спрямо мотоциклетистите  и мотопедистите

 Когато шофирате леки или товарни автомобили, автобуси , бъдете много съсредоточени при бързо променящите се ситуации пред и зад автомобила.  Непременно трябва да забележите навреме мотоциклетиста /мотопедиста/ на пътя, колкото е възможно по-рано, за да сте готови за да избегнете навлизане в опасна ситуация. За целта много често поглеждайте към огледалата за обратно виждане.

 Мотоциклетистите и мотопедистите са  като „рохко яйце” в движението - много уязвими за загуба на равновесие и падане, дори при малко съприкосновение с други возила и препятствия.  Винаги осигурявайте безопасна дистанция от тях. Не предприемайте резки, неочаквани маневри. Извършвайте ги плавно, с отрано подаден мигач, след като непрекъснато наблюдавате пътя за поява на мотоциклети, движещи се с висока скорост.

           Не допускайте случаи, при които забелязвате мотоциклета  едва когато се е изравнил с вашия автомобил и ви изпреварва.

 При забелязване на мотоциклетист, който се движи срещу вас, в обратна посока, и изпреварва  един или повече автомобили наведнъж, осигурете възможно по-голяма странична дистанция като се приближите максимално до края на платното отдясно във вашата лента за движение.

 При движение в колона осигурете по-голяма дистанция до мотоциклетиста, движещ се пред вашия автомобил. Минималната дистанция създава напрежение и дискомфорт за водача отпред, който в резултат на това може да предприеме прибързано и опасно изпреварване.

 Бъдете особено внимателни на кръстовище, на което изчакват преминаване водачи на мотоциклети и мотопеди. Дори да сте с предимство, не навлизайте прибързано, дайте възможност на мотоциклетистите /мотопедистите/ да се изтеглят.

 Ако управлявате товарен автомобил с ремарке или полуремарке, при изпреварване на мотоциклет, мотопед, скутер осигурете по-голяма странична дистанция, за да се изключи опасността от изтласкване на  изпреварваното превозно средство извън платното.

 Преди да започнете  изпреварване на друг автомобил, внимателно преценете скоростта на движещия се в обратна посока мотоциклет. Дори да изглежда, че той е твърде далеч и не се движи много бързо, може да се заблудите и да настъпи ситуация за челен удар с мотоциклета.

 Препоръки към семейството, близките и приятелския кръг
  
          В най-голям риск да катастрофират са мотоциклетисти /мотопедисти/, които: нямат правоспособност, управляват нерегистрирани и неизправни мотоциклети и мотопеди, без сключена застраховка „Гражданска отговорност”; те и возените от тях пътници не използват предпазни каски.  Юношите и младежите са най-изкушени от мотоциклетите,  мотопедите и  АТВ  и пренебрегват законовото задължение да притежават съответно  свидетелство за управление.

 Катастрофите със смъртни случаи и с тежки травми с опасност за живота и инвалидизиране за цял живот, по вина и с участие на неправоспособни са стотици. Вие, родителите сте най-заинтересовани за живота и здравето на вашия син. Не би трябвало да купувате за него  мотоциклет или мотопед, докато не придобие свидетелство за управление. Не му  разрешавайте  да управлява, както сам, така и да вози свои приятели.

 Вие, приятелите на младите неправоспособни мотоциклетисти   можете да ги предпазите от  катастрофа и  фактически да спасите живота им! Налага се приятелска, но решителна и твърда намеса, за да не се допусне  приятелят да се качи на мотоциклета, когато вече е под въздействието на алкохола. Може да се развали временно настроението при вашата намеса, но ще се запази животът!

 Направете всичко необходимо за предотвратяване на опасно управление, в нарушение на Закона,  на  двуколесни моторни превозни средства  и  на автомобили от неправоспособни  и употребили алкохол:
            - Потърсете съдействие от родителите и от други по-възрастни близки, които имат влияние над  приятеля в риск;
   - Не допускайте юноши и младежи в явно нетрезво състояние да управляват моторни превозни средства.За предотвратяване на такива крайно рискови пътувания  потърсете съдействие от  полицията /„Пътна полиция”/ като се обадите незабавно на телефони 112 или 166.

  Отдел „Пътна полиция” - Главна дирекция „Национална полиция”

 

01 апр 2013

ПРАКТИЧЕСКИ ПРЕПОРЪКИ ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА ПТП С ДЕЦА И ЮНОШИ ПРЕЗ УЧЕБНАТА ГОДИНА

       Тези  препоръки са формулирани на базата на анализа на пътно-транспортните произшествия с деца и юноши  и изводите за обстоятелствата и предпоставките за тях. Насочват вниманието към  предпазване от навлизане в рискови ситуации. Усвояването и спазването им изграждат защитно поведение, както на водачите и възрастните, които се грижат за сигурността на децата и юношите, така и на самите малолетни и непълнолетни участници в движението.
    Подготвени са в подходящ  вид за директно използване в предавания и публикации и са предназначени за многократно излъчване и публикуване в средствата за масово осведомяване и в учебните форми.
   Препоръките би могло да се използват и от педагозите в учебно-възпитателния процес по безопасността на движението.
            “Пътна полиция” предлага на средствата за масово осведомяване да разпространяват активно тези препоръки в своите програми и издания с цел предпазване от нещастни инциденти на децата и юношите, които са особено застрашени да пострадат при пътни злополуки като пешеходци, пътници и водачи на превозни средства.

 ДЕЦАТА СА ОСОБЕНО УЯЗВИМИ  НА УЛИЦАТА

 Най-малките ученици - първокласниците за пръв път ще отиват и ще се връщат от училище. Децата от началния курс и по-горните класове се налага да се адаптират след ваканцията, през която са загубили навици и рефлекси за безопасно придвижване по оживени улици.

 ПРЕПОРЪКИ КЪМ РОДИТЕЛИТЕ
1. Освен ангажиментите ви за осигуряване на учебници и облекло за ученика, се налага да отделите значително време и усилия, за да предпазите детето  си от неприятен инцидент на улицата.
2. Още преди първия учебен ден трябва да изберете най-безопасния  маршрут от дома до училище като обсъждате с ученика как да пресича, да се оглежда, да не тича при пресичане. Маршрутът трябва да изминете няколко пътя, за затвърждаване на правилното наблюдение на движението и действията. Тренировките по маршрута трябва да завършат със своеобразен изпит – как детето се справя самостоятелно.
  3. Препоръчително и много важно е да закупите на детето светлоотразителна жилетка, която ще го направи много добре видимо в светлата и особено в тъмната част от денонощието, както и при намалена видимост. При ранното смрачаване през есента и зимата децата се прибират по тъмно. В неосветени участъци при пресичане те са в голям риск да бъдат блъснати от автомобил, чийто шофьор е заслепен от насрещни автомобили и същевременно не е намалил скоростта.
 4. Потърсете за детето си връхни дрехи, чанти, ранички, обувки със светлоотразителни елементи “котешки очи”. 
          5. Когато детето ви е у дома, без надзор  от страна на възрастен, а вие сте на работа,  детето ви е в опасност при игрите навън. Отделете време, за да разговаряте с него и проучете къде и с кого ще играе, когато вас ви няма. Огледайте заедно с него подходящите места в квартала, които са  по-далеч от улици с интензивно движение на автомобили.
 6.  Ако детето ви непременно държи да кара велосипеда, когато вие отсъствате от къщи, преди да дадете своето съгласие, заедно с  него  огледайте подходящите безопасни за това места в квартала - алеи, градинки, улици, затворени за движение. Уточнете с кои деца ще кара велосипед  и  поговорете с най-голямото дете от групата, като му гласувате доверие да насочва и контролира по-малките да не излизат на опасните улици с интензивно движение.
 7.  Много е рисковано и не е допустимо да бъде оставяно без надзор на възрастен навън да кара велосипед дете под 7-годишна възраст. Твърде опасно е и за по-големите - 10-12-годишни.  Ако няма кой да наблюдава  малкото дете навън, по-добре е да се получи споразумение велосипедът да се кара само при присъствието на родителите.
 8.  Ако в населено място забележите опасна игра на деца на и край платното, която ги поставя в риск да пострадат при пътна злополука, не оставайте безучастни - направете забележка по подходящ начин като обясните на децата опасността и ги отклоните от риска.
          9. Децата до 14-годишна възраст са най-застрашени да попаднат в злополука като пешеходци. И без велосипед, детето ви при игрите навън е в опасност, дори по-голяма, особено когато е извън надзора на възрастен.  Огледайте заедно с детето си и неговите приятели местата, на които възнамеряват да играят през свободното от занятия време и  определете най-безопасните, като им насочите вниманието към най-важното изискване:  никога да не прекрачват бордюра и да не стъпват на платното преди да са се огледали внимателно, без бързане, първо наляво, после надясно дали не приближава автомобил. Дори да им струва, че автомобилът е далече, по-добре е да го изчакат и да пресекат чак когато платното е напълно свободно. Обяснете им, че най-опасни са леките автомобили, защото се движат по-бързо от товарните и автобусите.
           10. Много са пътните злополуки с тежки последици поради управление на мотопеди и мотоциклети от непълнолетни юноши. Тъкмо в малките населени места, по пътищата и улиците в тях и в близост до тях стават най-тежките катастрофи с такива водачи. Не се качвайте на мотоциклети и мотопеди, ако по-големи от вас ви предложат да ви повозят. Някои от тях вероятно са неправоспособни и може да предизвикат злополука.
          11. При превозване на деца до 12-годишна възраст в автомобила, спазвайте непременно законовото задължение да ползвате за това обезопасителни системи за деца  /седалки и столчета/. Детето в столчето /на седалката/ в автомобила трябва да е пристегнато правилно с коланите, за да се отдели от него в случай на инцидент или рязко спиране.
 12.  Децата са в особено голяма опасност да пострадат, когато са притеснени, че закъсняват за училище. Тогава пресичат тичайки, без да се оглеждат. Внушете на детето си по най-убедителен начин, че дори да закъснява, не трябва да тича през улицата, а да спазва точно правилата за пресичане.
 13.  Научете детето, че когато трябва да премине през оживено опасно кръстовище с интензивно движение, е по-добре да пресече заедно с основната група пешеходци /възрастни/ като същевременно се оглежда. 

             ПРЕПОРЪКИ  КЪМ ВОДАЧИТЕ
             1. Никога не забравяйте, че детето, намиращо се в нашето полезрение на и край платното, във всеки момент представлява сериозна опасност и предпоставка за злополука.  Детето не е “малък възрастен” и не можем да очакваме от него логично и адекватно поведение.  То е подвластно на своите емоции в играта и  предприема внезапни действия, без оглед на безопасността си. Още при забелязване на деца на и край платното следва да се подготвим за евентуална изненада: да отнемем газта, да намалим скоростта с готовност за спиране или спасителна маневра. Често, дори и да стои спокойно на тротоара, детето се втурва нелогично на платното без да се огледа и попада в опасната зона на движещ се автомобил. Не са рядкост и случаите,  когато детето изскубва ръката си от тази на  възрастния, който го води, и тичешком излиза на платното.
 2.  В населено място, особено по оживени улици  с търговски обекти и интензивно пешеходно движение и ограничена от паркирани автомобили видимост, се движете със скорост под максимално разрешената, с готовност за реагиране при внезапна поява на дете - пеш,  на велосипед, със скейтборд или ролкови кънки. Пресичайки внезапно между паркирани автомобили, малкото дете, поради ниския си ръст, е невидимо за вас и внезапно се появява в “опасната зона” пред автомобила.
          3. Непрекъснато прогнозирайте при шофиране в населено място  откъде може да ви изненада дете с внезапно пресичане на платното.  Характерни места, където това често се случва, са спирките на обществения транспорт, сигнализираните пешеходни пътеки, оживените централни улици, с колони паркирани автомобили отстрани; отсечки, преминаващи покрай паркове и  градинки. Опасността е по-голяма, ако участъкът позволява по-голяма средна скорост - булевард, улица с по-широко платно. При наличие на симптоми за поява на деца на платното, поддържайте и по тези трасета по-ниска скорост.
         4. Ако от порта на дворна ограда изскочи дете и, без да се огледа, притича през платното, бъдете нащрек и веднага намалете скоростта, защото след него би трябвало да очаквате излизане на друго дете, участващо в гоненицата.
        5. Търкулналата се на платното топка иззад оградата на къщата  е сигнал, че след нея веднага ще изтича дете. Бъдете готови  за спиране.
        6. Ако от двете страни на  платното на банкета или тротоара има деца, които разговарят отдалече, бъдете в готовност за спиране, тъй като е голяма вероятността  някое от децата да се втурне през  платното към другите.
       7. Когато дете стои на тротоара или пред пешеходната пътека, предвидливо намалете скоростта и се опитайте да осъществите визуален контакт с него, т.е. да се убедите, че детето е възприело вашия автомобил. Но дори и това не е достатъчно, за да сте  спокойни, когато преминавате покрай него. Дори и да е обърнало главата си към автомобила ви, още не е сигурно дали то ще остане на мястото си или ще излезе внезапно на платното.
       8.  Ако в населено място застигате група деца, които вървят отдясно по платното, с гръб към вашия автомобил, намалете скоростта. Трябва да се убедите, че те са възприели приближаването на автомобила ви. Подайте къс сигнал с клаксона, за да съобщите за приближаването си. Ако децата не реагират, повторете. Ако едно от тях обърне глава и види автомобила ви, това още не означава, че и  останалите са го възприели .  В последния момент някое от децата може да изтича  наляво на платното пред автомобила.
 9. Ако забележите дете, което се кани да пресече улицата по пешеходна пътека, но се колебае дали да навлезе на платното, виждайки приближаващия ви автомобил, и дори прави крачка и се връща отново, по-добре намалете скоростта, спрете и му дайте знак с ръка да пресече спокойно. Защото не може да сте сигурни дали то няма да се втурне в последния момент на платното тичешком! Не забравяйте, че  много от децата са  обучавани и са убедени погрешно, че на пешеходна пътека имат пълно предимство  и поради това  са склонни  внезапно да  излязат на платното, с измамна сигурност, че шофьорът ще спре на всяка цена и ще ги предпази.
         10. Децата нелогично се плашат повече от по-големите, товарни автомобили, макар че са по-бавни, а не толкова от леките, които са по-опасни, защото се движат с по-голяма скорост. Ако сте зад волана на лек автомобил,  вие сте в по-голям риск да блъснете дете. Вероятността то да предприеме внезапно пресичане пред вашия автомобил е по-голяма. Затова  компенсирайте тази опасност с по-ниска скорост.
 11. Когато решавате да спрете  и да пропуснете дете да пресече по пешеходната пътека, непременно погледнете на огледалото за обратно виждане дали в този момент зад вас в съседната лента  не приближава  с висока скорост друг автомобил, чийто шофьор  е решил да ви изпревари. Той не би видял детето, което пресича пред вашия автомобил и би го блъснал, след като то се появи внезапно в опасната  зона на неговия автомобил.
12. В населено място  по лентата за насрещно движение в обратна посока се движи товарен автомобил, с който предстои да се разминете. Същевременно, макар и не на толкова близко разстояние, виждате дете, което гледа към товарния автомобил и го изчаква да премине, за да пресече улицата.  Вниманието му изцяло е насочено към товарния автомобил и затова не възприема вашия, който приближава от другата посока. Намалете скоростта, защото веднага след преминаването на товарния автомобил, детето ще се втурне да пресича и ще излезе пред вашия в опасната зона.
 
                  ПРЕПОРЪКИ КЪМ ДЕЦАТА И ЮНОШИТЕ
          1.  Винаги спазвайте правилата за движение и пресичане. Често тротоарите са заети от паркирани коли. Оглеждайте се много внимателно, когато се налага да слезете на платното. Когато се наложи да пресечете оживена улицата, по-добре е учениците да се съберат в компактна група и  преминат през платното  само  при зелен сигнал на светофара, или - ако няма светофар - само когато платното е напълно свободно, без приближаващи от двете страни автомобили.
 2.  Никога не пресичайте платното тичешком. Спрете до бордюра, огледайте се внимателно първо наляво, после надясно и  направете крачка на платното само когато не приближават автомобили, които са вече в опасна близост,  и като прецените, без колебание, че сте в пълна безопасност.
  3.  Когато пресичате оживени кръстовища със светофарна уредба,  не бързайте да навлизате на платното веднага след като светне зеленият сигнал за пешеходци. Въпреки разрешаващия сигнал, първо се огледайте в  двете посоки, защото винаги има автомобили, които навлизат в кръстовището  в последния момент, на червено, и то с висока скорост.
 4. Не пресичайте между паркирани автомобили. Шофьорите не могат да забележат дете с нисък ръст, което се опитва да пресече между колите и не би успял да спре и го предпази при внезапното му появяване на платното.
          5 .Много от пострадалите деца и юноши  в момента на катастрофата са били пътници в автомобилите, карани от родители, приятели и близки. Тогава те се оказват безпомощни потърпевши . Когато се возите в  автомобил,  по-добре седнете на задната седалка. Ако баща Ви не е осигурил обезопасителна седалка или столче с колани, би трябвало да настоявате, за да ви превозва безопасно до училище и обратно. По-големите ученици с по-висок ръст задължително трябва да ползват стандартните предпазни колани в автомобила.
6. Ако се страхувате да пресечете улицата, заради бързо движещи се многобройни автомобили, помолете някой възрастен да ви преведе през платното.
7. След учебните занятия по обратния път до дома децата често започват игри и то на платното или близо до него. Не участвайте в тези игри, защото може да се увлечете и да излезете внезапно и без оглеждане на платното. Предупредете и другите деца за опасността. 
8. Винаги напомняйте на своите родители, че когато ви возят в семейния автомобил, за да сте в безопасност при евентуална злополука,  винаги трябва да ви обезопасяват в детско столче или върху детска седалка /с колани/.
9. При пресичане на улици вечер или сутрин, по тъмно, правете това на места с работещо улично осветление, за да сте видими за водачите.


                        Отдел “Пътна полиция” - ГД “Национална полиция”    
  

       

04 сеп 2012

От Областно управление пожарна безопасност и защита на населението – Сливен предупреждават:

 
Горските и полските пожари нанасят сериозни щети на околната среда. Те се разпространяват бързо на големи площи в пресечени местности и труднодостъпни за противопожарната техника места. Сухото време, изсъхналата растителност и вятърът са фактори, които бързо усложняват пожарната обстановка.
Характерно за горските и полските пожари,  че фронтът на разпространение често променя посоката си. Поради това, за ликвидирането им се изискват значителни сили и средства.  Пожарната статистика показва, че едва в 2 % от случаите горските пожари се причиняват от мълнии, а в останалите 98 на сто - причина за огнените бедствия е човешката небрежност.
 Изсъхналите листа и треви са леснозапалими дори от сравнително слаби източници на запалване с краткотрайно действие като например хвърлена кибритена клечка, което допринася за бързото разпространение на огъня.
Повишена пожарна опасност крие небрежното пушене. Хвърлянето на незагасени цигари може да е пагубно за значителна част от горските и полски територии. Не изхвърляйте незагасени цигари от автомобилите, с които преминавате покрай или през горските  и полски територии.
За да опазим горите и полските територии от пожари, трябва да спазваме следните правила за безопасност:

•  Не палете огън в гората, освен на специално устроени и обозначени  места.
•  Преди да запалите огън, се уверете, че има осигурени количества вода за загасяване на огъня при поява на вятър и при тръгване.
•  Подгответе подръчни средства за гасене(тупалки) – от гума или от зелени клони, с които да действате в случай на възникване на пожар.
•  Никога не палете огън при наличие на вятър – той може да разнесе искри и топли частици на големи разстояния.
•  В дворовете палете огън само, ако предварително сте обезопасили огнището и сте подготвили подръчни уреди за пожарогасене (съдове с вода, тупалки и др.).
•  Не палете огън в близост до стрехите на сградите и под клоните на дърветата.
•  Никога не оставайте запаления огън без наблюдение!
•  Не палете огън в  междублоковите пространства, където са паркирани много автомобили, както и в близост до бензиностанции и газостанции, складове за леснозапалими и горими течности.
•   Особена бдителност по отношение на мерките за пожарна безопасност трябва да проявяват пастири, пчелари, ловци, туристи, собственици на вилни и земеделски имоти.
•  Запаленият в сухи треви  огън лесно може да обхване намиращи се в съседство трайни насаждения, стопански сгради, вилни и жилищни постройки, полски и горски територии.

При възникване на горски или полски пожар:
•         Определете посоката на вятъра и напуснете района, който ще попадне в обсега на пожара.
•         Съобщете за пожара на тел.112. и в най-близкото населено място.
•         Ако сте блокирани от огъня, потърсете естествени препятствия - просеки, пътища, поляни, сечища или други голи места. Използвайте водата, ако има наблизо река - намокрете дрехите и тялото си или се потопете в нея. Покрийте откритите части на тялото си. Пред  устата и носа си поставете намокрена кърпа или плат. Придвижвайте се приведени.
•         Ако горящата площ е малка, опитайте се сами да изгасите пожара, като използвате връхна дреха или сноп от набързо начупени клони, с които удряйте пламъците. Ограничете пожара, като съберете сухите клони и листа по пътя на разпространение на горенето. Не сваляйте дрехите си - те поемат част от топлината.
•         При действията си изхождайте от обстоятелството, че пожарът се разпространява по-бързо по посока на вятъра и по нагоре по склоновете - от ниските части към върха.
•         Оказвайте помощ и съдействие на гасаческите екипи при локализиране на пожарите и за евакуиране на хората от района на пожара.
Забележите ли горски или полски пожар, незабавно подайте съобщение на тел. 112! Вашата съобразителност може да предотврати големи щети и да спести значителни разходи при овладяването на усложнената обстановка. 

24 авг 2012

ПРАКТИЧЕСКИ ПРЕПОРЪКИ ЗА ИЗБЯГВАНЕ ПРЕДПОСТАВКИТЕ ЗА ХАРАКТЕРНИ ПЪТНОТРАНСПОРТНИ ПРОИЗШЕСТВИЯ ПРЕЗ ЛЕТНИЯ СЕЗОН


 
          Тези препоръки са съставени на базата на анализа и проучване на характерните за летния сезон пътнотранспортните произшествия и са оформени във вид за директно използване и разпространение от средствата за масово осведомяване, с цел създаване на “защитно поведение” на участниците в движението за непопадане в ситуации за злополуки. Същевременно немалка част от водачите не знаят своите задължения по Закона за движението по пътищата  при настъпило пътно-транспортно произшествие, в което имат или нямат пряко участие.
 
  Основни рискови фактори и съответни препоръки

     ПРЕВИШЕНА И НЕСЪОБРАЗЕНА СКОРОСТ

-   На пътя не е възможно да се предвидят всички опасности, които могат да възникнат внезапно. Затова с постоянство се научете да се движите със средна скорост в населени места и извън тях  по-малка с около 10-15 км/ч от обичайната. Така ще имате повече време за реагиране за избягване на удар  със спиране или маневра при  критична ситуация. Намаляването на скоростта  дори само с 10 км/ч намалява многократно вероятността от катастрофа.
      - При шофиране не се увличайте по примера на рискови  водачи, които  ви изпреварват и  се движат с превишена скорост. Следвайте своите съображения за сигурност и собствения стил на управление.Това не е лесно и изисква упоритост и постоянство.
- Винаги потегляйте по-рано от обичайното, за да не бързате        притеснени, че ще закъснеете.
- Не си определяйте предварително точен час на пристигане и не   насрочвайте срещи, защото евентуалното забавяне ще ви притесни и ще доведе до рисково шофиране с превишена скорост.

- Преценявайте реалистично  дали закъснението с няколко минути е фатално и съдбоносно и дали си струва риска от висока скорост и рискови изпреварвания.
- Не се нервирайте, когато колоната автомобили пред вашия се движи бавно. Има обективна причина за това и  я приемете възможно най-спокойно, за да не загубите вашата съсредоточеност. Афектът може само да навреди.
- Помнете, че най-безопасно  е да се движите със скоростта на колоната - нито много по-бързо, нито значително по-бавно. И в двата случая сте в обстановка на повишена конфликтност.В първия случай ще се налага да  изпреварвате много често, а във втория  - Вас ще Ви изпреварват други водачи, изпадайки в риск..
- Не се поддавайте, когато Ваши спътници в купето Ви подтикват да увеличите скоростта, защото бързат за важна среща. Отказвайте любезно като ги предупреждавате, че не изневерявате на стила си на управление.
- Когато шофирате по тъмно при превключване на светлините от дълги на къси, непременно намалявайте скоростта дотолкова, че тя да ви осигурява възможност за спиране в рамките на осветения участък пред вашия автомобил. Така ще реагирате успешно, ако забележите съвсем наблизо пресичащ пешеходец. Ако имате насрещни заслепяващи светлини, непременно намалете още скоростта.
- В населено място при преминаване покрай паркирани автомобили, в оживен район с интензивно движение на пешеходци и деца, покрай паркове и градинки, покрай спирки на обществения транспорт, при забелязване на мотоциклетисти, мотопедисти, велосипедисти и др. намалявайте скоростта до съвсем ниски граници, за да успеете да реагирате и предотвратите злополука при внезапно действие от тяхна страна.
- Задължително намалявайте скоростта и тогава, когато забележите дете край пътя /улицата/. То може внезапно да изтича на платното.
- Винаги съобразявайте скоростта с: интензивността на движението; състоянието на гумите и другите агрегати на автомобила, неговите спирачни възможности, състоянието на платното, видимостта; прогнозирайте непрекъснато възможната внезапна поява на платното и  извършване на неправилни маневри от други участници в движението. 
- При по-висока скорост осигурявайте пропорционално по-голяма дистанция от автомобила пред Вас. Малката дистанция Ви приближава до удар при рязко спиране, а освен това Ви напряга и увеличава агресивността.
- Следете непрекъснато и внимателно състоянието на пътната настилка. При наличие на признаци, че пътят става хлъзгав или следва участък с опасни неравности, намалете плавно скоростта.
- Когато возите деца, намалявайте значително средната скорост и увеличавайте дистанцията и вниманието си. Опасно и недопустимо е да се вози дете в скута на възрастен на предната седалка.При рязко спиране или удар то ще понесе най-тежък удар в арматурното табло или предното стъкло.


 НЕПРАВИЛНО ИЗПРЕВАРВАНЕ, НАВЛИЗАНЕ В ЛЕНТАТА ЗА    НАСРЕЩНО ДВИЖЕНИЕ

Над  14 % от убитите при катастрофи по пътищата са пострадали при  навлизане в лентата за насрещно движение с последващ челен удар с насрещен автомобил. Този вид катастрофи се дължат изключително на стремеж към максимални скорости и изпреварване на застигнатите автомобили. Особено са застрашени млади неопитни шофьори, които обичат спортния, състезателен стил на управление.
- При движение в колона се движете със скоростта на колоната, на увеличена дистанция. Ако поддържате по-голяма скорост, се принуждавате непрекъснато да предприемате изпреварвания, което многократно увеличава опасността от челен удар.Ако скоростта е по-малка от тази на колоната, Вие принуждавате останалите да Ви изпреварват, което повишава конфликтността.
- Винаги поддържайте такава дистанция от автомобила пред Вашия, която дава възможност  на автомобил, който Ви изпреварва,  спокойно да заеме място пред Вас в дясната лента. 
- Не забравяйте, че непрекъснатото изпреварване при колона не Ви придвижва съществено напред в нея, а само увеличава риска от злополука с насрещен автомобил.
- Предприемайте изпреварване само при пълна сигурност, че може да  завършите маневрата без да се създаде опасност за сблъсък с насрещен автомобил.Недопустимо е да започнете такава маневра в участък със завои и ограничена видимост. В такъв участък се движете стриктно в своята лента за движение, без да “сечете” завоите и навлизате в насрещното движение.
- Не се амбицирайте и не се впускайте в безсмислено състезание с онези, които Ви изпреварват.
- Не се повлиявайте  от упреци на Ваши спътници, че се движите бавно и се страхувате да изпреварите.
- За да не  отклоните вниманието и съсредоточеността си, не се колебайте и помолете спътниците си по време на пътуването по възможност да не ви говорят  и разсейват.
- Съвсем не е препоръчително заради безопасността водачът да води нервно спорове с другите в автомобила.
- При изпреварване не завивайте рязко и  в непосредствена близост пред изпреварвания автомобил – така лесно може да загубите контрол: да се преобърнете или да навлезете отново в лентата за насрещно движение пред приближаващ в обратната посока автомобил.
- Когато се движите по един и същ  маршрут с ваши близки и приятели, не се стремете  автомобилите ви да са на всяка цена е “в пакет”, без да се разделяте на по-голямо разстояние. Това  ще Ви накара да изпреварите рисковано и опасно, за да не се откъснете от групата. По-добре си определете предварително  място край пътя, където ще  спрете и ще се изчакате. Далеч по-безопасно е всеки да се движи самостоятелно и сам да оценява обстановката. Тя във всеки момент е различна за отделните водачи. 
-  Всяко рисково изпреварване се отразява зле на нервната ви система, води до по-бързо настъпване на умората и напрежението, по-висок разход на гориво и съответно до по-големи разходи.
- Не се настройвайте агресивно и отмъстително към другите на пътя. Не търсете “реванш”, когато ви изпреварят.
- Съобразявайте се с възможностите на автомобила. Ако той е с по-малка мощност и му е необходимо по-дълго разстояние за изпреварване, започнете маневрата  само когато имате достатъчна видимост напред, без насрещно движение.
- На автомагистрала при изпреварване бъдете възможно най-кратко време в крайната лява лента. По нея се движат немалко мощни автомобили, чиито водачи превишават драстично разрешената скорост и които ще ви застигнат за броени секунди.


     ПРЕУМОРА, ЛАБИЛНО ВНИМАНИЕ, АЛКОХОЛ  
     
Заради  преумора и недоспиване стават много катастрофи с тежки последици.  Недоспалият шофьор е дори по опасен и от пийналия. Ако ви се е натрупало безсъние и се чувствате подтиснат и сънлив, отложете шофирането. В такова състояние е недопустимо да се шофира на дълго разстояние.

- Не потегляйте на път, ако сте преуморени и ако сте спали малко напоследък.
- Когато почувствате, че ви се приспива зад волана, не се стремете със силата на волята да държите клепачите си отворени и да продължавате  шофирането. Спрете незабавно на удобно, безопасно място край пътя и подремнете, макар 15-20 минути. След това ще бъдете достатъчно бодър.
- При преумора в резултат на лятната жега спирайте по-често за почивка на безопасно, сенчесто място край пътя. На всеки 100 изминати километра е препоръчително да се почива поне 10 минути.
- Не потегляйте на път непосредствено след обилно ядене – ще Ви споходи опасна сънливост.
- Дългия маршрут до Черноморието и обратно е по-добре да изминете след като сте се наспали добре и потеглите в ранните сутрешни часове. Така ще бъдете възможно най-бодър, избягвайки дневните горещини и интензивното движение.
- Малките дози алкохол  съвсем не са безопасни. Макар да ги смятате за безобидни, доказано е, че и концентрациите на алкохол в кръвта под 0,5 на хиляда предизвикват еуфоричност, намаляват остротата на възприятията, водят до нереална оценка на обстановката и  забавят реакциите на шофьора.
- Не се поддавайте на предложенията на спътниците и другите в компанията да пийнете макар и малко количество.
- Откажете се от подвеждащото изчисляване една или две чаши до каква концентрация на алкохол водят. Законът забранява изобщо управлението след употреба на алкохол, макар че се налагат санкции за концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда.
- Ако подозирате, че ще се изкушите в компанията и ще пийнете алкохол, предварително осигурете шофьор, който да остане трезвен до края на вечерта и да ви вози. Дайте автомобилните ключове на съпругата или определеният да шофира още преди да сте употребили алкохол.

   
НЕПРАВОСПОСОБНОСТ

 /напоследък жертвите и ранените от пътни катастрофи по вина на неправоспособни водачи надвишават значително пострадалите от злополуки поради употреба на алкохол/

             - Като родители бъдете безкомпромисни и  не разрешавайте управлението, нито пък  предоставяйте  мотопед, мотоциклет, автомобил на децата си, ако те още не са придобили правоспособност за съответната категория.Много семейства са загубили синове – юноши, младежи – заради това, че не са се намесили навреме.
             - Ако имате информация и сте свидетели във Вашия квартал на управление от неправоспособни, сигнализирайте в най-близкото полицейско управление /включително по мобилен телефон, безплатно, като наберете телефони 166 или 112/. Това се отнася и за случаи на управление от водачи в нетрезво състояние.
             - Не се качвайте в автомобил без да се осведомите дали водачът, който възнамерява да ви Вози, има правоспособност и не е пил.
 - Направете всичко необходимо и възможно, за да не допуснете управление от неправоспособен или употребил алкохол, дори с риск да влезете в конфликт. Потърсете съдействие от полицията. С това ще предотвратите катастрофа и ще спасите хора.
  
 НЕСПАЗВАНЕ НА ПРЕДИМСТВО

              - Най-често причината е невнимание при преминаване през кръстовища, разсеяност или прибързаност при вземане на решение.
              - Когато пресичате кръстовище със светофарна уредба,  не навлизайте  при жълт сигнал на светофара. Още по-опасно е потеглянето веднага след смяна на червения с  жълт сигнал.
    - При  потегляне след като е светнал зеленият сигнал, още веднъж се огледайте преди да отпуснете съединителя дали не преминават  автомобили на червено.
   -  Същият предпазен принцип - да се уверите дали другите ще ви дадат предимството, което имате, спазвайте на всяко кръстовище.
  -  Оглеждайте се внимателно за приближаващи автомобили при всяко пресичане на кръстовище. Не забравяйте, че когато сте замислени и разсеяни, може да не забележите приближаващ автомобил по пътя с предимство.
           -  Бъдете особено предпазливи към деца, юноши, възрастни - пешеходци и велосипедисти, каруцари, мотоциклетисти и мотопедисти.
             
  ПОСТАВЯЙТЕ ВИНАГИ ПРЕДПАЗНИТЕ КОЛАНИ

                Много шофьори и спътниците им загиват при пътни катастрофи заради ... непоставен предпазен колан. Това животоспасяващо средство намалява смъртните случаи и тежките травми с близо 30 процента.

- Не се повлиявайте  от хора, които гледат пренебрежително на  коланите. Злополука може да стане и на тиха уличка, когато пътувате на съвсем късо разстояние. При удар Вашето тяло ще бъде предпазено от излитане към волана и предното стъкло. Помнете, че коланите са особено ефективни при  по-ниските скорости до 60 км/ч в градски условия. Изказванията, че е излишно поставянето на колани в населено място, са изцяло некомпетентни.
 - Законът задължава и пътниците и на задните седалки в автомобилите да поставят коланите при всяко пътуване, навсякъде. Изисквайте пътуващите във Вашия автомобил да поставят коланите в интерес на собствената сигурност. При евентуално преобръщане пътниците без колани излитат от задните седалки и загиват, притиснати от въртящото се купе.
 -   Най-уязвими са децата-пътници. Превозваните  некомпетентно и неправилно на предна седалка /в скута на възрастен/ и на задна седалка, при злополука загиват първи, притиснати от телата на възрастните в арматурното табло и облегалките.  Ако имате малко дете, заради живота му непременно се сдобийте със специална детска седалка с колани, която се закрепва на облегалката на задната седалка.
   -   Мнозина трудно понасят пристягането от колана Но ако в продължение на 2 седмици поставяте колана при всяко потегляне, ще установите, че след това ви е некомфортно без него.


               Отдел “Пътна полиция” – ГД “Национална полиция”
                

10 авг 2012