МВР

ОД Перник

 

Новини

Удължава се срокът на валидност на свидетелствата за управление на моторни превозни средства

Във връзка с прилагането на Регламент (ЕС) № 267 от 16.02.2021 г. на Европейския парламент и на Съвета за определяне на специални и временни мерки с оглед продължаващата криза във връзка с COVID-19 , срокът  на валидност на свидетелствата за управление на МПС (СУМПС),  който е изтекъл или ще изтече между 01. 09. 2020 г. и 30. 06. 2021 г. се удължава с 10 месеца,  считано от датата на изтичане на срока на валидност. Ако на даден документ е разписан срок на валидност до 30.06.2021 г., то неговата валидност  се удължава с 10 месеца до 30.04.2022 г.
Важно допълнение, всички СУМПС, чийто срок на валидност вече е бил удължен миналата година, съгласно предишен Регламент (ЕС) 2020/698 от 25.05.2020 г. и Решение (ЕС) 2020/1240 от 21.08.2020 г. и е изтекъл или ще изтече в периода 01. 09. 2020 г. до 30. 06. 2021 г. се удължава с 6 месеца или до 01. 07. 2021 г. – която от двете дати е по-късната.
Регламент № 267/16.02.2021 г. е достъпен на български език на страницата на официалния вестник на Европейския съюз на адрес :
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=CELEX%3A32021R0267&qid=1614256359985  

 


02 мар 2021

Над 40 грама марихуана и амфетамин са иззети при спецакция на служители от ОДМВР – Перник

Задържан е 34-годишен, криминално проявен

Реализацията е проведена вчера в хода на специализирани полицейски действия по противодействие, предотвратяване и пресичане на престъпления, свързани с наркотични вещества. Служители от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ и колегите им от Второ РУ извършили процесуално-следствени действия. В индустриалната зона на Перник, в специално направен тайник са намерени и иззети около 34 грама канабис. По късно било претърсено мазе на адреса на който живее 34-годишен перничанин. От там полицаите конфискували над 7 грама канабис и пликче амфетамин. Криминално проявеният мъж е задържан за срок до 24 ч. по Закона за МВР.
Образувано е досъдебно производство по чл. 354 „а“, ал. 3 от Наказателния кодекс и действията по разследването продължават под надзора на прокуратурата.


23 фев 2021

Мини оранжерия за канабис е открита от полицията в Радомир

Иззети са специално оборудване и голямо количество наркотици

Реализацията е проведена вчера в хода на специализирана полицейска операция по противодействие, предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпления, свързани с наркотични вещества в община Радомир. Служители от група „Противодействие на криминалната престъпност“ проверили къща, стопанисвана и обитавана от 36-годишен местен жител. Там е открито   помещение, със специално обособена тайна нисша за отглеждане на марихуана и изградена целогодишна поточна линия. При претърсването са намерени и иззети уреди за контрол на влажността, на температурата, климатизация, аспиратори, лампи, везна и машинка за рязане. Открити са 10 броя насаждения от рода на конопа с максимална височина 1, 5 метра, около 4 грама прахообразно вещество реагирало на екстази, 6 стъклени буркана пълни със съцветия от марихуана с тегло около 58 грама и 62 грама изсушени листа от марихуана. Намерените наркотици и оборудване са иззети, а 36-годишният обитател на жилището, познат с употребата на наркотични вещества  е задържан за срок до 24 часа. Работата по случая продължава под наблюдението на прокуратурата. Образувано е бързо производство по чл. 354“а“, ал. 3 и 354 „в“ от Наказателния кодекс.


03 фев 2021

23 пожара от началото на отоплителния сезон до момента в Пернишка област

Няма загинали хора, нанесени са материални щети на сгради

23 пожара са гасени от огнеборците в регион от началото на отоплителния сезон до момента. Основните причини са неправилна експлоатация на отоплителни и нагревателни уреди и строителна неизправност – необезопасен комин. Възникналите пожари са основно в жилищни сгради. Няма загинали хора, но са нанесени множество материални щети.
От анализа на възникналите пожари през последните години Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Перник прави извод, че най-уязвимите групи от населението са възрастните хора, особено над 70 години, трудноподвижни и самотноживеещи, както и малките деца.
Във връзка с превенцията на пожари свързани с отоплителния сезон, са проведени 81 бр. беседи и публикации. За намаляване броя на пожарите, причинени от неправилното използване на отоплителни, нагревателни уреди и ел. инсталации на областната и общинските администрации е предоставена разработена от ГДПБЗН-МВР брошура „Пожаробезопасна кухня, отопление и ел. инсталация“ за публикуване в техните сайтове. Създадена е организация за разпространение на разработената брошура до всички учебни заведения на територията на областта, чрез РУО-Перник. При осъществяване на контрол, огнеборците използват възможността за провеждане на информационно-разяснителна дейност в проверяваните обекти.

За предотвратяване на риска от възникване на пожари, запазване живота на хората и имуществото им, специалистите препоръчват:

Не претоварвайте електрическата инсталация и използвайте само стандартни електрически предпазители !

Не оставяйте без надзор отоплителни и нагревателни уреди, освен ако не са с автоматичен режим на работа !

Проверете комините за пукнатини и паднала мазилка, своевременно ги възстановете и почистете от сажди !

Не разпалвайте печки на твърдо гориво с бензин, нафта и други запалими течности !

Монтирайте си датчик за ранно известяване на пожар !

Осигурете си пожарогасител за първоначално гасене на пожар !

Посещавайте периодично през отоплителния сезон възрастните роднини, близки или съседи, които са трудноподвижни и самотноживеещи, като „хвърляте по един поглед“  и на отоплителните уреди, с които хората се топлят и им обърнете внимание на елементарните правила за пожарна безопасност !

 

При пожар незабавно се обадете на телефон 112.

Ако пожарът е в електрически уред, изключете електрическото захранване от таблото и гасете с подръчни средства. Когато гасенето е невъзможно и има риск за живота Ви, евакуирайте се по безопасен начин.

За правилното си поведение  при пожари, бедствия и  извънредни ситуации, населението може да се информира на страницата на ГДПБЗН в сайта на МВР (http://www.nspbzn.mvr.bg), информационния сайт (http://pojarna.com) и на страницата на ОДМВР-Перник в сайта на МВР.

 

 


02 фев 2021