МВР

ОД Перник

 

Новини

За по-малко от денонощие са установени и задържани извършителите на грабеж над възрастна жена в Пернишко

С постановление на прокурор им е наложена мярка за задържане до 72 часа

Двама братя, на 29 и на 24 години, са задържани и привлечени като обвиняеми за извършен грабеж над 82-годишна жена. Подробности за проведените действия за разкриване на престъплението оповестиха заместник-директорът на ОДМВР – Перник комисар Тихомир Ценов, началникът на отдел „Разследване“ комисар Ани Гатова, водещата разследването старши разследващ полицай Диана Йовчева, говорителят на Окръжна прокуратура - Перник Албена Стоилова, административният ръководител на Районна прокуратура – Перник Аделина Алексиева и наблюдаващият делото прокурор Теодор Николов.
Сигналът за ограбена самотно живееща възрастна жена в радомирското с. Чуковец постъпил в пернишката дирекция на 1 август - около 1.30 часа. Двама маскирани нахлули в дома на потърпевшата, вързали я и откраднали 2000 лева и мобилен телефон. Жената е с охлузни рани, без сериозни наранявания. В рамките на образуваното досъдебно производство, под ръководството на прокуратурата, са предприети действия по разследването, в които участвали служители на ОДМВР - Перник, на ГД "Национална полиция" и на СДВР. В резултат, за по-малко от денонощие са установени предполагаемите извършители на грабежа – двама братя, на 29 и на 24 години. Мъжете са с постоянен адрес столицата, но често пребивавали в с. Чуковец при техен приятел. Познати са на полицията и с други подобни прояви, като 29-годишният е в изпитателен срок на влязла в сила присъда за кражба.
Първоначално са задържани за срок до 24 часа, а впоследствие, с постановление на прокурор, мярката им за задържане е удължена до 72 часа. Направено искане до съда за налагане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.
Действията по започнатото досъдебно производство продължават.

 

04 авг 2020

Полицията със съвети за безопасно пътуване през лятото

Лятото е в разгара си, а заедно с него започват отпуските, пътуванията и разходките до нови места. Често хората избират удобството да пътуват със собствените си автомобили. Точно затова трябва да знаете някои полезни и лесни съвета, които ще ви спестят проблеми с колата, които биха развалили почивката ви.

-  Проверете внимателно налягането на гумите на колата, маслото и водата  преди пътуването. Помпайте летните гуми с азот, за да елиминирате температурните разлики, които се получават вследствие от високата температура на асфалта и въздуха. Проверете за малки цепнатини, които подсказват, че гумата трябва да се смени. Задължително е да имате резервна гума. Уверете се, че всяка гума има достатъчно налягане и за евентуално износване.

-  Сънят е от ключово значение преди да потеглите на път. Трябва да се уверите, че сте отпочинали и готови да се фокусирате върху шофирането през следващите часове. Заради преумора и недоспиване стават много катастрофи с тежки последици. При преумора в лятната жега, спирайте по-често за почивка на безопасно, сенчесто място край пътя. На всеки 100 изминати километра е препоръчително да се почива поне 10 минути. Бъдете винаги нащрек и бдителни, когато шофирате през лятото и сте в състояние да се унесете и изпаднете в полусъзнание в следствие на жегата.

-  Не потегляйте на път непосредствено след обилно хранене – ще Ви споходи опасна сънливост. Заредете се с дори повечко питейна вода отколкото мислите, че ще ви бъде необходима.

-  Убедете се, че мобилният ви телефон е добре зареден и че сте записани в някоя фирма за пътна помощ. Ако колата се счупи насред нищото, ще можете да разчитате единствено на телефона си и на тази пътна помощ.

-  По време на самото пътуване безопасността е от първостепенно значение. Поставяйте винаги предпазните колани, а децата да пътуват в детски столчета и седалки. Много шофьори и спътниците им загиват при пътни катастрофи заради непоставен предпазен колан. Това животоспасяващо средство намалява смъртните случаи и тежките травми с близо 30 процента. Ако имате малко дете, непременно се сдобийте със специална детска седалка с колани, която се закрепва на облегалката отзад. Законът задължава пътниците и на задните седалки в автомобилите да поставят коланите при всяко пътуване. Изисквайте пътуващите във Вашия автомобил да поставят коланите в интерес на собствената сигурност.

-  Домашните любимци не трябва да се движат свободно в колата. Всички пътници в колата са застрашени при неочаквано спиране или маневра. Ето защо домашните любимци трябва да бъдат подсигурени със специален колан или добре вентилирана седалка за кола.

-  За да не отклоните вниманието си, не се колебайте и помолете спътниците си по време на пътуването по възможност да не Ви говорят и разсейват.

-  В случай на потенциална “пътна ярост” запазете хладнокръвие. В лятно време, когато повече хора са на път и жегата предизвиква възбуда, такива случаи преобладават доста. Избягвайте ненужни проблеми по пътя, за да се осигури безопасно и щастливо пътуване.

- Винаги когато тръгвате на път с автомобила си, шофирайте отговорно.  Съобразявайте скоростта с интензивността на движението и не се амбицирайте и не се впускайте в безсмислено състезание с онези, които Ви изпреварват. Бъдете особено предпазливи към деца, юноши, възрастни на велосипеди, каруцари, мотоциклетисти и мотопедисти.  

           

 

 

23 юли 2020